View Full Version : Rasprave o radu predstavnika
fat drummer
31-03-2008, 20:55
Jeeej, topic za raspravu o radu studentskih predstavnika!
Jupi, ajmo pljuvat po predstavnicima :smt027
Niš ne rade, a prošla su već 3 dana od izbora! Strašno. :lol: :-D
Löwin Lily
31-03-2008, 21:16
Vidim ja da su se neki umorili od kampanje, pa su otišli na zasluženi odmor u inostranstvo. :lol:
fat drummer
31-03-2008, 22:20
kad će prvi sastanak sz-a? jel moram nekom noge polomit?
Igor Sokolar
31-03-2008, 22:28
Vidim ja da su se neki umorili od kampanje, pa su otišli na zasluženi odmor u inostranstvo. :lol:
no no... kolegica je primljena na najprestižniji MUN u Ženevi... to se ne propušta :)
@fat - na zamolbu kolegice EVG ne prije 7.4. ... moja neka procjena je između 11. i 18.4., nakon roka. Idealno bi bilo 11., ali za to se trebamo još dogovoriti.
edit - daj mi pliz promijeni status u "studentski predstavnik 3. godine" ili neš takvo... zapravo promijeni svima--- ovo "forumaš u pelenama" mi podriva već ionako nikakav autoritet :-D
fat drummer
31-03-2008, 22:46
moš mislit bebaču...
Igor Sokolar
31-03-2008, 23:13
smrade...
ništa, morat ću pribjeći spammanju :p
Don_Juan_DeMarco
01-04-2008, 21:25
kad će prvi sastanak sz-a? jel moram nekom noge polomit?
Evo ja se javljam...
:badgrin:
Nije još bila konstituirajuća sjednica ali problemi su gorući. :-D Smatram da se studenti moraju odlučno suprostaviti povećanju školarina, a o tome se priča na veliko ovih dana. Budite sigurni, neće se o tome odlučivat pred upise već najkasnije u 6. mjesecu što znači da se mora već sada djelovati. Kao što je kolega Murphy rekao o referendumu za NATO - potrebno je lobirati unaprijed! Treba usaditi tu ideju studentima u glavu već sada da nebi bilo ko prošle godine u devetom mjesecu kad je bila frka oko ukidanja dekanskog za treću... And I quote:
Kako ćemo mi na more ako nema dekanskog roka???
Nema dekanskog roka? Otkad? Prvi glas...(izrečeno negdje krajem rujna, neposredno prije prosvjeda mada se o tome pričalo mjesecima)
Neznam otkud mi to ali netko je rekao da je sveučilište stopiralo tu odluku. Al koliko ja poznam Statut PFZG, faks sam odlučuje o školarinama(čl. 17, st. 1, točka 9). Jest da studentski predstavnici sudjeluju u odlučivanju o tome al ono, njih je tipa 16 što ima utjecaja ne. :lol: Istina, podliježe potvrdi senata no koga tamo briga za fakultet koji želi što veću neovisnost o sveučilištu. Posebna špica mi je slijedeći članak:
Kapacitet Fakulteta, upisi i školarina
Članak 94.
(1) Fakultet može upisati u pojedini studij studente do granica svog kapaciteta.
(2) Ako sredstva iz proračuna ne pokrivaju troškove studija svih upisanih studenata, Fakultet ima pravo odrediti školarinu za sve studente ili određene grupe studenata prema kriterijima utvrđenim svojim općim aktom.
(3) Visinu školarine za svaku vrstu studija utvrđuje Fakultetsko vijeće vodeći računa o troškovima studija, broju ECTS bodova koje student može steći u akademskoj godini za koju plaća školarinu, uspjehu studenta u studiju ili razredbenom postupku, tržišnom vrednovanju programa i drugim važnim činjenicama.
(4) Visina školarine podliježe potvrdi Senata.
Ajmo od prvog stavka. Jedan kolega smatra da je smisao tog stavka da fakultet može, ali ne mora upisivati studenata do kapaciteta. Međutim, meni se čini totalno jasna i bezuvjetna. But that's just me. I onda drugi... Drugi je jasan u kontekstu sadašnjeg stanje. :-D Barem na prvi pogled jer nitko zapravo ne zna koliki su prihodi i rashodi faksa. Volio bih baciti oko na tu listu prihoda i rashoda, a pogotovo bih volio vidjeti usporedbu prihoda od školarina brucoša upisanih 2005, 2006 i 2007. Dam se kladit da krivulja ide udesno prema gore. Nešto tipa ovo => /... Doduše, ovaj članak mi je nešto upao u oko...
Poslovna tajna
Članak 99.
(1) Fakultet će uskratiti obavijesti o podacima koji su poslovna tajna.
(2) Poslovnom tajnom se smatraju podaci:
1. koje dekan proglasi poslovnom tajnom,
2. koje se odnose na mjere i način postupanja u izvanrednim okolnostima,
3. koji se odnose na obranu, te
4. koje nadležna državna i sveučilišna tijela proglase povjerljivim.
(3) Dekan skrbi o primjeni odredbi stavki 1. i 2., i odgovoran je za njihovu provedbu.
Tko će samnom ići pitati da nam daju uvid u te podatke? :-D Dok se ne proglasi poslovnom tajnom. :lol:
Kaže Fat da sa sveučilišta kažu da će školarine rasti ali za neku siću. Za siću ili ne, nisam sklon poskupljenju. Nema neke naznake da planiraju stat na tih 6 i neš sitno. Štoviše, treba uz zadržavanje sadašnjih preskupih školarina uvesti i plaćanje na rate. I ne sad 2 rate nego 6-12. American express! Heureka! :lol: I treba ukinut ovu debilanu od linearnog sustava ili kak se zove. Bokte, izvanredni(statut => (3) Izvanredni studenti su oni koji studiraju isti program kao i redoviti studenti, ali po posebnom izvedbenom planu.; koji je smanjenog opsega btw) plaćaju najvišu školarinu za smanjeni opseg predavanja. Inače, i ja obožavam kad platim preskupu školarinu i onda na KP-u kažu da ima previše ljudi pa su svima smanjili sa 6 plaćenih sati tjedno na 3 preplaćena sata tjedno. Članak 94, anyone?
Istinabog, prvo bi se trebali informirati na faksu o tome... Al eto, osjetio sam val inspiracije dok čekam rezultate pismenog.
Dekan je vjerojatno sve proglasio poslovnom tajnom, a ako nije - proglasit će kada ga upitamo..
:lol:
Uglavnom, više od mene nakon Konstituirajuće.
Moramo vidjeti kako će to sve uopće izgledati.
Sada je još "tehnička vlada" na vlasti.
fat drummer
10-04-2008, 19:50
mislim da dekanskog nema... kao ni sniženog uvjeta... aliiii, razuvjerite me
Mislim da bi još zadnja generacija starijih na 3. god. mogli dobiti kao i ovi prethodni kolege uvjet od 4 ispita, jer faks želi što prije "potjerati" nebolonjce.
:-D
Što se dekanskog tiče, već smo naučili da to ovisi o faktičkom stanju/potrebama faksa - bolonjci ga nemaju, a stariji ga dobivaju ak je prolaznost abnormalno mala.
fat drummer
10-04-2008, 20:01
ma znaš kaj, ja se bojim naše uprave...
kažu da je baretić na prošlom roku srušio osmero ljudi koji su ga pogledali u oči
nakon što ih je ubio
sjebano je ići protiv prodekana :-D
Ne brinu me takve stvari.
Uvijek, na koju god funkciju izabran, radim za one koji me izaberu.
Posebno ovdje kada smo svi u istoj koži.
Stoga se ne bojim pogleda koji ubijaju.
fat drummer
10-04-2008, 20:06
no da uglavnom, izborite se za smanjenjenje uvjeta tako da ne moram učit
moji motivi su čisti
ljenost
čista ljenost
Da, napisat ću to u dopisu.
a Marky i Sikirić su ko bijeli nindže...ko ih pogleda u oči i kasnije priča o tome, umrijet će u strašnim mukama pod neobjašnivim okolnostima.
za Kregyja još nitko nije ništa rekao, znači da će vas tu strefiti najgora sudbina. nešto kao Kay i Ledena kraljica :oops:
sjebano je ići protiv uprave :-D
Ne brinu me takve stvari. mlad i ne obazire se. ko pravi početak horora :-D
fat drummer
10-04-2008, 20:12
očemo dopise, očemo dopise!
kad će biti konstituirajuća sjednica? ja bih to htio gledati!
Da, sve sjednice su javne..
Obavijestit ćemo javnost, pa možete nazočiti svakoj.
Trenutno čekamo Dekana da odredi datum Konstituirajuće.
Otvorena je mail adresa na koju možete slati pitanja predstavnicima.
predstavnici@gmail.com
Hell's Angel
11-04-2008, 20:06
predstavnici, manje se angažirajte oko rasprave, a trk na smišljanje strategije pod a kako se izboriti za dekanski rok i pod b kako se izboriti za više rokova.
ove godine nas s 3. godine po bolonji su doveli u bezizlaznu situaciju svojim rezanjem rokova i ovako brutalnim preslagivanjem po kojem je pola toga na isti dan, rokovi zbijeniji i ranije počinju (ljetni već 9.6.), a kolokvija zbog kojih prošle godine nisu dali dekanski nema ni za lijeka.
u boj, u boj, molim ne čekajte ljeto.
Igor Sokolar
11-04-2008, 21:01
predstavnici, manje se angažirajte oko rasprave, a trk na smišljanje strategije pod a kako se izboriti za dekanski rok i pod b kako se izboriti za više rokova.
ove godine nas s 3. godine po bolonji su doveli u bezizlaznu situaciju svojim rezanjem rokova i ovako brutalnim preslagivanjem po kojem je pola toga na isti dan, rokovi zbijeniji i ranije počinju (ljetni već 9.6.), a kolokvija zbog kojih prošle godine nisu dali dekanski nema ni za lijeka.
u boj, u boj, molim ne čekajte ljeto.
Naravno, sad se mozemo konsolidirati nakon više-manje uspješnih rokova... prvi radni sastanak će se organizirati idući tjedan - prikupljanje ideja i kovanje strategije ;)
Yup!
Nije još održana konstituirajuća, no to nas ne spriječava da počnemo sa radom..
Najkasnije ćemo se do srijede sastati..
:smt006
pa bilo bi vrijeme da fakultet te svoje racune ''otkrije'' javnosti. na kraju, mi placamo fax, imamo pravo znati di to idu nasi novci. zar ne?!
ili je to ''pravo'' samo jedna u nizu utopija vezanih za nas fax?
Kregar je rekao da jedan student kosta fakultet cca 26000 kn godisnje. ali nije rekao sto to ulazi u tu cifru..
:!:
26000 my ass...
ono nije da sam cito vase programe pa nemam pojma dal je itko spominjo ovaj "problem", al svejedno bilo bi lijepo da se i na ovom poradi
slatkiš ubojica
15-04-2008, 15:50
E da mi je znat na sto oni potrose 26 000 kuna na jednog studenta.. :lol:
Ema Vidak Gojković
15-04-2008, 22:47
Hej svi!
Daje se na znanje..
sutra ce vasi predstavnici imati svoj prvi sastanak u prostorijama Fakulteta.
Vjerojatno cemo na njemu dogovoriti raspored ljudi po odborima i isto tako tko ce obnasati koju od ponudjenih funkcija te prioritetne tocke oko kojih cemo se boriti u Vijecu. Naravno da cemo uzeti u obzir prvenstveno one za koje su studenti pokazali da smatraju najalarmantnijima.
Rezime svega cete dobiti nakon sto sastanak zavrsi od nekoga od nas.
Eto, nesto se pocelo i dogadjati, bilo je i vrijeme, a? :) :)
No, sto prije pocnemo, to cemo jace stajaliste moci zauzeti na Vijecu samom.
Puno pozdrava,
vidimo se uskoro ;)
tapir_u_magli
15-04-2008, 23:01
daj, ajde neku presicu smislite!
Stormrage
15-04-2008, 23:15
Hej svi!
Daje se na znanje..
sutra ce vasi predstavnici imati svoj prvi sastanak u prostorijama Fakulteta.
Vjerojatno cemo na njemu dogovoriti raspored ljudi po odborima i isto tako tko ce obnasati koju od ponudjenih funkcija te prioritetne tocke oko kojih cemo se boriti u Vijecu. Naravno da cemo uzeti u obzir prvenstveno one za koje su studenti pokazali da smatraju najalarmantnijima.
Eto, nesto se pocelo i dogadjati, bilo je i vrijeme, a? :) :)
No, sto prije pocnemo, to cemo jace stajaliste moci zauzeti na Vijecu samom.
Puno pozdrava,
vidimo se uskoro ;)
pravi politicari prvo funkcije a onda sve ostalo :lol:
skup svih mojih zelja- rokovi,rokovi,rokovi!!!
Ema Vidak Gojković
15-04-2008, 23:18
pravi politicari prvo funkcije a onda sve ostalo :lol:
skup svih mojih zelja- rokovi,rokovi,rokovi!!!
da, imas pravo, zasto bi se uopce bavili specijalizacijom i podjelom rada kad mozemo raditi svi sve u opcem kaosu :badgrin:
naravno, rokovi su i moja zelja, no worries ;)
definitivno su jedan od prioritetnih zahtjeva !
Stormrage
15-04-2008, 23:28
da, imas pravo, zasto bi se uopce bavili specijalizacijom i podjelom rada kad mozemo raditi svi sve u opcem kaosu :badgrin:
naravno, rokovi su i moja zelja, no worries ;)
definitivno su jedan od prioritetnih zahtjeva !
velike li specijalizacije, ne bi da ste u saboru :smt015 , a i tamo..no nebitno
sudit cemo vam po djelima :-k
jos jednom
roooookoviiii
:protest: :protest: :protest: :protest: :protest: :protest: :protest: :protest: :protest: :protest: :protest: :protest: :protest:
Ema Vidak Gojković
17-04-2008, 11:10
Hej ljudi.
Samo da se malo javimo sa podatkom da je jucer odrzan nas prvi radni sastanak i 13/16 (ne brojeci socijalni rad i postdiplomante, koji se nisu pojavili) predstavniko doslo na njega u 8 ujutro na faks! 8 ujutro :)
eto, izgleda da ce ove godine biti jako dobra ekipa spremna na teski rad i odricanja od sna :D
neke zapocete rasprave su ostala nedovrsena posto su nas otjerali vec u 10h,
no slijedeci sastanak je vec u ponedjeljak, u isto vrijeme (8h!!!), i tada cemo dogovoriti zajednicki nastup na sjednici koja je 23.4.
neke vazne stvari koje smo raspravljali smo odlucili ne iznositi u javnost prije nego budu sluzbene na vijecu.
sto se rokova tice, ne brinite, prioritetna je tocka. dat cemo sve od sebe. a to je puno ;)
cujemo se nakon ponedjeljka, a potom i nakon srijede (sluzbena sjednica), od kad sluzbeno pocinje nas rad.
Pozdrav!
Vasi Predstavnici
Luka Parac
17-04-2008, 14:08
Hvala Emi na izvješću!
Pozvao sam na glavnoj stranici kolegice koje su napisale onaj članak da se jave na naš mail, pa evo pozivam i tu.
Dakle, javite se na: predstavnici@gmail.com.
fat drummer
21-04-2008, 23:59
i što ste danas zaključili? :-D
Tomislav Lalić
22-04-2008, 00:19
sutra poslije prve sjednice će sve naše inicijative biti objavljene........ pa će Fat i ostali zainteresirani (hvala Bogu pa ima i takvih....) dobiti uvid u naš rad....
Inače i danas je bila dobra rasprava.....mislim da će ova ekipa moći dosta napraviti za studente i da ćemo se pomaknuti i početi trčati u pravom smjeru.......
Kolege, vidimo se sutra...pozz
fat drummer
22-04-2008, 10:21
ja definitvno moram doć na taj jedan sastanak sa trilbijem na kojem je kartica press
Ivan Živančev-Tutić
22-04-2008, 18:37
REPUBLIKA HRVATSKA
SVEUČILIŠTE U ZAGREBU
PRAVNI FAKULTET
STUDENTSKI ZBOR
IZVJEŠĆE
o radu Studentskog zbora na predkonstituirajućoj sjednici:
Na predkonstituirajućoj sjednici Studentskog zbora Pravnog fakulteta održanoj 21. travnja 2008. bilo je nazočno 13 od 19 članova Studentskog zbora, a predložen je slijedeći DNEVNI RED:
1. Potvrda imenovanja predsjednika, potpredsjednika, pravobranitelja Studentskog
zbora Pravnog fakulteta, zatim članova Povjerenstava (odbora) Fakultetskog vijeća
Pravnog fakulteta te završetak postupka imenovanja članova Fakultetskog vijeća
Pravnog fakulteta
2. Izvješće o radu Odbora za unaprjeđenje studija
3. Rasprava o utvrđivanju prioritetnih točaka programa studentskih predstavnika
4. Prijedlog o:
a) donošenju statuta
b) donošenju poslovnika
5. Razno (rasprava)
Pritužbi i prijedloga na predloženi dnevni red nije bilo, a dnevni red je utvrđen jednoglasno.
Prva točka dnevnog reda:
a. Za predsjednika Studentskog zbora predložen je Luka Parac, student druge godine
Pravnog fakulteta, a prijedlog je usvojen jednoglasno.
b. Za potpredsjednika Studentskog zbora predložen je Ivan Magud, student druge godine
Pravnog fakulteta, a prijedlog je usvojen jednoglasno.
c. Za pravobraniteljicu je izabrana Ema Vidak Gojković, studentica treće godine Pravnog
fakulteta, a prijedlog je usvojen jednoglasno.
d. Osim vodećih funkcija izabrana je i tajnica Studentskog zbora – Ivana Kranjec,
studentica četvrte godine Pravnog fakulteta te njen pomoćnik – Ivan Živančev Tutić, s
druge godine Pravnog fakulteta.
e. Također izabrani su članovi Povjerenstava (odbora) Pravnog fakulteta:
1. Odbor za veze s domaćim i stranim fakultetima - Igor Sokolar, treća godina 2. Bibliotečni odbor - 3. Odbor za unapređenje studija - Goran Devrnja, treća godina 4. Odbor za nagrade, društvena priznanja i odlikovanja - Emil Cetina, prva godina 5. Odbor za poticanje izvrsnosti studenata - Neven Jozić, prva godina 6. Odbor za žalbe studenata – Ivan Živančev – Tutić, druga godina – predstavnik; Iva Fejzagić, četvrta godina, zamjenica
7. Odbor za održavanje znanstvenih sastanaka - Ivan Milotić, postdiplomski studij 8. Odbor za očuvanje tradicije Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ivana Kranjec, četvrta godina 9. Odbor za informatizaciju - Tomislav Lalić, prva godina 10. Odbor za sveučilišno pravo i odnose - Boris Savić, druga godina 11. Odbor za knjige i udžbenike - Ivan Mihaljević, prva godina
e. Prije konačnog utvrđivanja članova Studentskog zbora koji će prisustvovati
sjednicama Fakultetskog vijeća vođena je kratka rasprava o kriteriju i načinu izbora.
Kolega Filip Galić, s četvrte godine Pravnog fakulteta, predložio je kriterij prema
kojem bi se sa svake godine izabralo po tri kandidata u Fakultetsko vijeće, osim sa
druge godine s koje će se izabrati četiri kandidata, zbog najvećeg broja glasova
(legitimiteta) kojega su dobili na izborima. Prijedlog je usvojen sa 10 glasova za i 2
suzdržana glasa.
Nakon toga dovršen je postupak imenovanja članova Fakultetskog vijeća Pravnog
fakulteta. Izabrano je četrnaest članova Studentskog zbora za sudjelovanje u
Fakultetskom vijeću Pravnog fakulteta.
U Fakultetskom vijeću studente će zastupati sljedeći članovi:
s prve godine: Cetina Emil – 11 glasova za, 1 suzdržan
Lalić Tomislav – jednoglasno
Mihaljević Ivan – jednoglasno
s druge godine: Parac Luka – 11 glasova za, 1 suzdržan
Magud Ivan – 11 glasova za, 1 suzdržan
Savić Boris – 11 glasova za, 1 suzdržan
Živančev – Tutić Ivan – 11 glasova za, 1 suzdržan
s treće godine: Vidak Gojković Ema – 11 glasova za, 1 suzdržan
Devrnja Goran –11 glasova za, 1 suzdržan
Sokolar Igor – 11 glasova za, 1 suzdržan
s četvrte godine: Fejzagić Iva - 11 glasova za, 1 suzdržan
Kranjec Ivana - 11 glasova za, 1 suzdržan
Karapetić Josipa - 10 glasova za, 1 suzdržan, 1 protiv
s postdiplomskog studija: Milotić Ivan - jedoglasno
Osim predstavnika izabrani su i zamjenici, a prijedlog je bio da svi zamjenici zamjenjuju svakog predstavnika, odnosno kada jedan od predstavnika bude spriječen sudjelovati u Vijeću fakulteta, tada ga zamjenjuje bilo koji član Studentskog zbora koji je imenovan kao zamjenik. Dakle nije neophodno da točno određenu osoba mijenja također određena osoba, nego svatko je zamjenik svakome. Prijedlog je usvojen jednoglasno.
Kao zamjenici studenata u Fakultetskom vijeću izabrani su:
s prve godine: Jozić Neven – jednoglasno
s treće godine: Zdunić Nikica – jednoglasno
s četvrte godine: Galić Filip – jednoglasno
sa Studija socijalnog rada: Oreb Tereza – jednoglasno
Širol Martina – jednoglasno
Na prijedlog v.d. predsjednika Studentskog zbora Luke Parca, a uz suglasnost studentice predstavnice sa Studija socijalnog rada, jednoglasno je usvojen prijedlog da se studentice predstavnice sa Studija socijalnog rada imenuju kao zamjenice u Fakultetsko vijeće, a u onom trenutku kada na dnevnom redu Fakultetskog vijeća bude točka i rasprava o Studiju socijalnog rada, tada će obje kolegice s istog studija sudjelovati u radu Vijeća, pri čemu će dva predstavnika izabrana s Pravnog fakulteta kolegicama ustupiti mjesto.
Druga točka dnevnog reda:
Kolega Boris Savić, dosadašnji član Odbora za unapređenje studija, podnio je izviješće sa posljednjeg sastanka ovoga Odbora:
Na sastanku Odbora je bio zaključen sljedeći DNEVNI RED:
1. Izvođenje nastave na engleskom jeziku
2. Raspored izvođenja nastave po semestrima
3. Izvođenje vježbi
4. Razno
Obrazloženje uz pojedine točke dnevnog reda Sjednice odbora za unapređenje studija
Ad 1.
Sukladno želji Fakulteta da se aktivno uključi u međunarodnu razmjenu studenata, predlaže se mogućnost izvođenja određenih predmeta na engleskom jeziku. Načelno su otvorene tri mogućnosti: izvođenje nastave iz već postojećih predmeta na engleskom jeziku, formiranje jednog predmeta u kojem bi bili obuhvaćeni sadržaji pojedinih predmeta, te pokretanje posebnog smjera na engleskom jeziku na 5. godini. U ovom je trenutku najizglednija i najbrže ostvariva prva varijanta, po kojoj bi se već od sljedeće ak. god. studentima omogućilo pohađanje nastave iz određenih predmeta na engleskom jeziku. Budući da je riječ o već postojećim predmetima, ne bi bila potrebna posebna akreditacija. Za ovaj oblik izvođenja nastave na engleskom jeziku prijavljeni su sljedeći predmeti: Ustavno pravo, Obiteljsko pravo, Europsko javno pravo, Europsko kazneno pravo, Insolvencijsko pravo, Međunarodno kazneno pravo, Osnove pandektnog prava, Regulatorne metode u Europskoj uniji, Suvremeni politički sustavi, Unutarnje tržište Europske unije, Uvod u političke znanosti, Sociologija hrvatskog društva, Pravna sociologija. Svi navedeni predmeti, osim Insolvencijskog prava, počeli bi se izvoditi od ak. god. 2008/09, dok bi se predmet Insolvencijsko pravo, počeo izvoditi od ak. god. 2009/10. Predlaže se da Odbor predloži Vijeću donošenje odluke kojom bi se dopustilo izvođenje navedenih predmeta na engleskom jeziku.
Ad 2.
Inverzija semestara po kojoj su redovni i izvanredni studenti slušali predavanja iz istog predmeta u različitim semestrima stvorila je niz problema, od kojih je najznačajniji taj da su pojedini studenti određeni predmet slušali prije nego što su odslušali predmete ranijeg semestra, koji predstavljaju osnovu za razumijevanje predmeta višeg semestra. Zbog toga se predlaže da Odbor predloži Vijeću donošenje odluke kojom bi se utvrdilo da se predavanja iz pojedinog predmeta izvode u istom semestru za sve studente, bez obzira na njihov status.
Ad 3.
Po sadašnjem nastavnom planu predviđeno je da studenti 3. godine studija pohađaju vježbe samo iz Kaznenog prava i Kaznenog procesnog prava, a studenti 4. godine iz Građanskog prava i Građanskog procesnog prava. Na taj se način studente lišava mogućnosti da pohađaju vježbe iz ostalih pozitivnopravnih predmeta, a pri tom se stvara organizacijski problem koji se sastoji u tome da svi studenti jedne godine studija pohađaju vježbe samo iz dva predmeta. Zbog toga se predlaže da Odbor predloži Vijeću donošenje odlike kojom bi se omogućilo studentima 3. i 4. godine da upišu vježbe iz većeg broja predmeta.
U Zagrebu, 15. travnja 2008.
Doc. dr. Marko Baretić, prodekan
Treća točka dnevnog reda:
Utvrdili smo slijedeće prioritete:
1. Transparentnost proračuna: naime od mnogih smo studenata dobili zahtjev da pokušamo omogućiti uvid u proračun da studenti vide što oni to plaćaju školarinama. Također utvrdili smo da se školarine ne bi više trebale povećavati, a dostavit ćemo Fakultetskom vijeću i prijedlog o prihvatljivijem načinu plaćanja školarina.
2. Povećanje broja rokova: Pojavio se problem na četvrtoj godini studija gdje studenti nemaju onoliko rokova koliko ima ispita. Ali općenito pojam rokova treba biti primaran problem za sve godine studija.
3. Pitanje literature: Potrebno je urediti literaturu da se ona odredi na početku semestra, a ne u sred semestra. Primjer s obiteljskim pravom i s građanskim pravom.
4. Kolokviji: Bolonjska deklaracija, naime, propisuje kolokvije, stoga nam je to najveći argument za njihovo prakticiranje. Nadalje studentima treće godine kolokviji su potrebni iz razloga što je gradivo veoma opsežno. Također kolokvije ne bismo tražili zbog nekih beneficija, nego najviše iz razloga kontinuiranog učenja. Također ako netko na katedri daje kolokvije, onda bi kriteriji na cijeloj katedri trebali biti ujednačeni.
Studentice sa Studija socijalnog rada žalile su se da im probleme s kolokvijima prave samo oni profesori s Pravnog fakulteta koji iste ili slične kolegije predaju i na Studiju socijalnog rada.
5. Upisi seminara: Najveća zbrka na početku svakoga semestra nastane
upravo oko upisa seminara. Predlažemo, jer je to moguće i ostvarivo, a primjer su drugi fakulteti, da se seminari upisuju preko studomata. Naravno napravit će se algoritam prema kojem će studomat automatski prepoznavati važnost kriterija i prema njima svrstavati studente na određene predmete. Dakako najvažniji kriterij je upisana godina, nadalje broj položenih ispita, zatim prosjek i činjenica da se na primjer ne može upisati seminar iz KPP-a ako nije položeno KP. Student bi napisao redoslijedom one predmete prema vlastitim preferencijama, ali studomat bi ga svejedno svrstao na onaj seminar za koji određeni student ima uvjete. Dakle ako ispunjava sve uvjete, studomat automatski studenta stavlja na odabrani seminar, a ako ima ispunjena prva tri uvjeta, a seminar koji je on stavio na prvo mjesto je popunjen jer je velik broj studenata ispunio ama baš sve uvijete, tada ga studomat automatski seli na slijedeći seminar po njegovoj preferenciji.
Peta točka dnevnog reda:
Točku broj četiri smo preskočili, jer zahtijeva više vremena za raspravu i prijedloge.
Pod točkom pet – razno – ustvrdili smo kako je kolega s treće godine Pravnog Fakulteta iz privatnih razloga odustao od sudjelovanja u studentskom zboru te je na njegovo mjesto upala kandidatkinja Nikica Zdunić, s treće godine Pravnog Fakulteta, a prema kriteriju rangiranja po broju dobivenih glasova bila je odmah iza kolege koji je odustao. Nitko nije imao drugih prijedloga i pritužbi, tako da su oba prijedloga jednoglasno usvojena.
fat drummer
22-04-2008, 19:05
my god, ovo je zvučalo ful dosadno :-D
koji genijalno koncipiran post, vratio me 35 godina unazad na sastanak radničkog savjeta kojem nikada nisam prisustvovao jer nisam bio rođen
ima sve izraze - jednoglasno, iznesen je prijedlog, potvrda imenovanja, pritužbe na dnevni red, razno :smt008
Luka Parac
22-04-2008, 20:03
Ukratko - danas nije bila još konstituirajuća sjednica.
Naime, fakultet ponavlja izbore za postdiplomante, zbog ovoga članka Statuta:
Članak 16.
(1) Fakultetsko vijeće je stručno vijeće Fakulteta.
(2) Fakultetsko vijeće čine:
- svi nastavnici izabrani u znanstveno-nastavna zvanja,
- jedan predstavnik predavača i viših predavača,
- šest predstavnika asistenata, viših asistenta i znanstvenika,
- predstavnici studenata, 15% ukupnog broja članova Fakultetskog vijeća.
(3) Od ukupnog broja predstavnika studenata 60% čine predstavnici studenata na preddiplomskim i diplomskim studijima, a 40% predstavnici studenata na poslijediplomskim studijima. Broj i strukturu predstavnika studenata za pojedinu akademsku godinu utvrđuje Fakultetsko vijeće na prijedlog dekana. Postotni izračuni zaokružuju se na veću decimalu.
(4) Broj predstavnika studenata u Fakultetskom vijeću utvrđuje se u skladu s brojem nastavnika izabranih u znanstveno-nastavna zvanja na dan 1. listopada za odnosnu akademsku godinu.
To bi značilo da od 14 predstavnika studenata u Vijeću, mora biti 4 postdiplomanta..
Iako će se ponovno održati izbori za postdiplomante, Dekan će nam pokušati izići u susret i staviti samo 1 postiplomanta u kvotu studenata (kolegu Milotića), kako bi mi studenti koji smo prošli postupak kandidatura i kampanje bili što zastupljaniji.
Ovo sve znači da na redovitoj sjednici Vijeća sutra nemamo pravo predlagati dodatne točke dnevnog reda, već ćemo biti delegacija.
(što ne bi trebalo pogoditi studente, jer je sutrašnja sjednica namijenjena temama koje se ne tiču studenata - znanstveno novaci i slično)
No, imamo pravo raditi kao da smo već birani, jer je forma u pitanju.
Što se konstituirajuće tiče, dobili smo jamstvo da će biti održana prije sjednice Vijeća u 5. mjesecu, tako da ćemo na sjednici Vijeća u 5 mj. moći aktivno sudjelovati i predlagati točke dnevnog reda.
Kao Studentski zbor PFZG-a ćemo se sastati opet u petak da se pripremimo za neformalni sastanak s Dekanom za 7 dana.
Danas smo protresli s Upravom većinu točaka iz izvješća koje vam je iznad postao kolega Živančev.
Rasprava je bila konstruktivna i bit će povoljnih odluka za sve nas studente.
No, još neću žuriti sa vijestima dok nisu konačne.
A cemu svi ti odbori?
1. Odbor za veze s domaćim i stranim fakultetima - Igor Sokolar, treća godina 2. Bibliotečni odbor - 3. Odbor za unapređenje studija - Goran Devrnja, treća godina 4. Odbor za nagrade, društvena priznanja i odlikovanja - Emil Cetina, prva godina 5. Odbor za poticanje izvrsnosti studenata - Neven Jozić, prva godina 6. Odbor za žalbe studenata – Ivan Živančev – Tutić, druga godina – predstavnik; Iva Fejzagić, četvrta godina, zamjenica
Nekako me bolno podsjeca sve to na brosuru PFZGa na smotri sveucilista. :-D
Uloga studenta u odboru je da informira Studentski zbor PFZG-a i predlaže Studentskom zboru PFZG-a točke dnevnog reda..
U biti podjela posla na neki način.
Znači, momci i djevojke koji su u odborima se bave malo intenzivnije pitanjima koja se tiču njihovih odbora..
Odbori se realno rijetko sastaju, te ga čine i profesori i studenti..
Nas naravno zanima kada nam netko od naših zastupnika (studenata) iz odbora donese nove informacije koje nam pomognu u daljnjem radu..
Kakvi god bili, tu su i moraju se popuniti..
Na nama je da potaknemo profesore da češće sazivaju te nesretne odbore, ukoliko smatramo da se prerijetko sastaju..
fat drummer
23-04-2008, 10:32
je bibliotečni odbor, tu se pare vrte - 35 lipa kopiranje, kunu zakasnina
odbor za knjige i udžbenike - nemojte me nasmijavat molim vas
ali okej, čim čujem eufemizam unaprijeđenje studija pada mi mrak na oči tako da npr. odbor za žalbe studenata mi zvuči kao grozna šala
Odbor za knjige i udžbenike ti je recimo dosta bitan.. Stalno kukamo kako su nam prevelike knjige, kak je literatura loša, kako je preopširna.. Eto ti gdje direktno možeš profesorima kvocati o tome.. Kroz taj odbor prvenstveno..
Odbor za žalbe i unapređenje su skoro dva najvažnija odbora i odbori koji se najčešće sastaju..
(uz odbor za sveučilišno pravo i odnose)
Na odboru za unapređenje ti se donesu odluke o semestrima, mogućnosti polaganja nečega s obzirom jesi izvanredan i redovan itd.
Bibliotečni je takav kakav je, istina.
Odbori imaju "zakonodavnu" inicijativu.. I kakvi god da bili sada, uloga će im još više rasti..
fat drummer
23-04-2008, 13:06
je sve se bojim kako će netko uspjeti sjesti s gavellom i reći mu: nikola, jebote! stvarno pravo?! dvije knjige?!
i onda će stvarno pravo imati manje od 1300 stranica
a propos žalbi - ne serem kad kažem da sam čuo od više studenata koji su bili dovoljno naivni da se žale na ocjenu ili pad pa kada zatraže komisiju u roku od 24 sata da to funkcionira kao i čokoladni šljemovi
ostale žalbe tipa . ja bih seminar i slično ne računam, jer to je ionako boljka katedre, ali ovo je boljka fakulteta
a što se tiče unaprijeđenja studija - to je više posljedica nužnosti i inercije promjene neke stvarne akcije u tom smjeru
studomati su bili kao poboljšanje studiranja - drek koji je uveden mode radi
vježbe, seminari, ispiti - sve je isto kao i prije dvadeset godina uz sitne promjene
je sve se bojim kako će netko uspjeti sjesti s gavellom i reći mu: nikola, hebote! stvarno pravo?! dvije knjige?!
i onda će stvarno pravo imati manje od 1300 stranica Pa onda skok do one face koja je napravila zakonsku podlogu privatizacije..."hebote, Jakša, 2500 stranica društava - tri knjige?!" :-D :-D
Ima da se čovjek zamisli... :lol:
Mnoge te stvari se ne mogu promijeniti u roku od npr. 2 i pol godine koliko ja dosad studiram, već kroz dulji period..
A za žalbe onakvog tipa je ipak tu na prvom mjestu pravobraniteljica..
fat drummer
24-04-2008, 00:00
to i ja kažem... literatura će se racionalizirat kad se to fakultetu svidi
a ne ako odbor za literaturu stavi prijedlog
neka novina u studiju će se uvesti kada se za to nađe para ili kada se nekoj upravi svidi ideja da svi nosimo kape sa coflekom
ti odbori su meni totalna prevara, jer znam, ponavljam ZNAM da se zadnjih pet godina živjelo i bez njih
Gle, ako mi svojim radom uspijemo makar za 10% pojačati utjecaj i svrhu tih odbora, idućim predstavnicima će biti lakše..
I to je već uspjeh!
Ako sjednemo i plačemo, ostat će sve isto i novi će obećavati kao i mi..
Ne mogu sada obećati raj na zemlji, ali mogu obećati konačno pokretanje s mrtve točke.
Ovo tvrdim sa sigurnošću, jer ako nastavimo tempom kojim smo počeli (sastajemo se svaka 2 dana, iako nismo ni konstituirani i radimo prijedloge za Upravu, te nacrte rokova) - sigurno je da će biti učinjeno više nego što je bilo učinjeno dosad.
Kolege predstavnici su nabrijani i ugodno je raditi s takvom ekipom - kada se svi trude, odmah imaš više poleta.
8)
fat drummer
24-04-2008, 09:31
u svakom slučaju pohvalno... :-D
konzerva
24-04-2008, 17:14
i dajte spočitnite upravi onu brošuru sa naslovne...
fat drummer
24-04-2008, 17:38
ma joj brošura... meni je to čist okej komad propagande
A gle, moramo namamiti ekipu..
(3) Od ukupnog broja predstavnika studenata 60% čine predstavnici studenata na preddiplomskim i diplomskim studijima, a 40% predstavnici studenata na poslijediplomskim studijima. Broj i strukturu predstavnika studenata za pojedinu akademsku godinu utvrđuje Fakultetsko vijeće na prijedlog dekana. Postotni izračuni zaokružuju se na veću decimalu.
To bi značilo da od 14 predstavnika studenata u Vijeću, mora biti 4 postdiplomanta..
Iako će se ponovno održati izbori za postdiplomante, Dekan će nam pokušati izići u susret i staviti samo 1 postiplomanta u kvotu studenata (kolegu Milotića), kako bi mi studenti koji smo prošli postupak kandidatura i kampanje bili što zastupljaniji.
Sorry, al nekaj mi ne stima u matematici. Ako je podjela, prema Statutu, između dvije kategorije studenata 60% prema 40% onda, ak jos znam racunati
14 x 0,6 = 8.4
14 x 0,4 = 5.6
Ako 5,6 zaokruzimo na vise, to znaci da preddiplomanti/diplomanti prema statutu trebali imati 8 zastupnika, a postdiplomanti 6...
fat drummer
24-04-2008, 19:04
mislim da je iluzija skupiti i 3 postdiplomanta, a kamoli 6... očito nemaju dovoljno razvijen građansko-studentski duh
Svejedno, imaju svoju precizno odredjenu kvotu (6 mjesta) i ne mozes na njihova mjesta izabrat nekog drugog. Košto u Saboru ne mozes izabrati Hrvata kao nacionalnu manjinu. Niti povecavati kvotu druge kategorije na racun njihove. Kako vidim, postoji manijakalno precizna odredba Statuta o kvotama
Ma pff, kvota, bezveze, to je tako puka formalna uloga i privid moci hrpici studenata ako se ne varam :p
Kad ce biti drugi sastanak da se pojavim s post-itom PRESS na celu?
Uzet cu i kalkulator, ocito ce mi trebati :-D
Matematika i pravnici, ccc. :lol:
fat drummer
24-04-2008, 19:57
Svejedno, imaju svoju precizno odredjenu kvotu (6 mjesta) i ne mozes na njihova mjesta izabrat nekog drugog. Košto u Saboru ne mozes izabrati Hrvata kao nacionalnu manjinu. Niti povecavati kvotu druge kategorije na racun njihove. Kako vidim, postoji manijakalno precizna odredba Statuta o kvotama
ne kažem ja da se ta odredba ne treba poštivati, ali kažem da je iluzija
tim više što se uopće ne bira 6 postdiplomanata
Löwin Lily
24-04-2008, 22:02
Svejedno, imaju svoju precizno odredjenu kvotu (6 mjesta) i ne mozes na njihova mjesta izabrat nekog drugog.
Mnogo toga je u Statutu precizno određeno, pa se ne provodi. :smt011
A i mislim da je studentima bolje da je više predstavnika studenata na preddiplomskom i diplomskom studiju, već na poslijediplomskom.
Plus što ćeš ih teško nagovorit da se uopće prime toga, tak da... tko ih fućka.
Baš me zanima koliko će ljudi uopće izaći na ponavljajuće izbore... 2, 3? :lol:
A naročito me zanima hoće li se itko i kandidirati..
Ema Vidak Gojković
24-04-2008, 23:49
Fora je u tome da predstavnici koji idu u Vijece ne moraju nuzno biti ljudi izabrani na izborima. Zato je moguce da od nas traze da izmislimo 6 postdiplomanata a samo se 2 biraju na izborima.
Kvaka koja nadam se da ce profunkcionirat je da Statut predvidja mogucnost da dekan svojom odlukom za akademsku godinu promjeni strukturu vijeca.
Predlozili smo to dekanu, nadamo se da ce nam izaci u susret,
posto je stvarno nebulozna slati tamo 6 postdiplomanta koje ce netko dovuci za rukav a ne uzeti nekoga od nas tko se stvarno trudio i prosao kroz izbornu proceduru te pokazao volju da radi i u vijecu.
Löwin Lily
25-04-2008, 00:10
Izbori se provode za 1 predstavnika.
E sad.. to može značiti svašta, ali ja se nadam da ipak ostajete u Vijeću svi vi koji niste s poslijediplomskog.
[-o<
Statut je takav kakav je..
Dekan ima pravo mijenjati strukturu i ako bude mogao učinit će to nama u korist..
U interesu je svima da vas predstavlja više studenata i uz svo poštovanje postdiplomcima, ne smatram ih za nekoga tko bi gorljivo branio studentske interese u Vijeću.
Ma riješit će se to.. Ne brinite..
A Alita, ako su te funkcije čisto smeće i puka formalnost, bar te molim da ne zaspamavaš svaki topic vezan uz predstavnike.
Nije do mene (meni puca, jer znam kakvi su ti stavovi), ali vrijeđaš ljude koji su u zadnjih tjedan dana, skoro svaki dan odradili po 3-4 sata kako bi probali iskamčiti nešto za sve nas.
I radit će dalje.
Ivan Mihaljević
25-04-2008, 01:08
A Alita, ako su te funkcije čisto smeće i puka formalnost, bar te molim da ne zaspamavaš svaki topic vezan uz predstavnike.
Nije do mene (meni puca, jer znam kakvi su ti stavovi), ali vrijeđaš ljude koji su u zadnjih tjedan dana, skoro svaki dan odradili po 3-4 sata kako bi probali iskamčiti nešto za sve nas.
I radit će dalje.
Hvala kolega Cro za vas tvoj stav.
Alita procitao sam tvoj post, Gle ALITA Ako si ti sposobna i ako mislis da bi bolje radila posao studenskog predstavnika. ZASTO SE NISI KANDIDIRALA???
Svatko je prema statutu fakulteta mogao pa cak i nezavisno...
Ocito je da ima ljubomorni ljudi.... :roll: :lol:
I radit će dalje.
Ocito nisi skuzio da je italic dio bio kvout/referiranje necijeg drugog misljenja za koje sam mislila da je..poznato. Ocito vama nije. :lol:
Ne zaspamavam svaki topic :roll: dosad sam cak dvaput odgovorila u jednom : O, malo hiperboliziras. S druge strane, zaista me ne zanima sto i zasto ti puca ili ne puca i mogao bi se ljepse izrazavati, you naughty boy, you :-D I otkud si izvukao to da ikoga vrijedam ne znam.
Makar bi neki mogli nauciti bb kodove bar za kvoutanje. Hej, vec ih znaju za bojanje.
I lijepo od Ivana sto mi je dvaput napisao nick. Capsano drugi put! :smt007
Makar ne znam otkud mu to da bih ikad htjela biti na njegovom postovanom mjestu. Ne, hvala :smt008 :smt050
Kažem, ako nemaš pitanja vezana uz naš rad..
Samo to..
Evo, ovim putem pozivam nekolicinu entuzijasta da dođu sutra, u biti danas 25.4. u 16 h u dvoranu 3!
Ukoliko želite sudjelovati svojim prijedlozima u radu Studentskog zbora PFZG-a, dođite!
Pozivam vas, jer sutra radimo nacrt akademskog kalendara, ubacivanje jednog roka, idealan model upisa seminara i sve ostalo što nas studente muči..
Ivan Mihaljević
25-04-2008, 03:03
Alita kaj znaci capsamo? :smt001 :smt002
Moram prizanti da prvi put cujem i vidim za tu rijec heheh :(
Alita mi je lijep nik da li ti je to ime ili samo nik?
....uvijek kazem da svatko proba isprobati neke nove stvari-ali mozemo biti ajmo rec savrseni u onom poslu-dijelatnosti gdije nam ona doalzi iz srca....
...zivi i radi za svoje snove i ciljeve, oni ce se ostvariti ako cvrsto vjerujes u njih.....
8) ;) :smt001
denzacar
25-04-2008, 12:07
Alita kaj znaci capsamo? :smt001 :smt002
Moram prizanti da prvi put cujem i vidim za tu rijec heheh :(
Neo-info-Anglizam... Kao sto ja tebe sad quotam, pa cu poslije da postam ovaj post. :P
A za capsano...
Spusti pogled dole. Nize. Prema stolu.
Nadji slovo H.
Idi ulijevo 6 tipki i samo bi ti se trebalo kazati. :-D
I da... Razlog zasto se javljam uopste...
Ovako tvoj i Croov post izgledaju meni. Primjetis li razliku u citljivosti?
http://i19.photobucket.com/albums/b169/urda002/post1.jpg
Kada mijenjamo boju slova, onda se text vise ne prilagodjava dinamicki jednoj od desetak tema koje imaju na ovom forumu.
Neko mozda UOPSTE ne vidi tvoj post...
konzerva
25-04-2008, 12:13
A gle, moramo namamiti ekipu..
ma sve 5, samo ih pitajte kad planiraju ostvarit stvari o kojima su se raspisali
@Konzerva - Naravno, to nam je i posao..
Ponavljam sam sebe da prekinemo offtopic:
Evo, ovim putem pozivam nekolicinu entuzijasta da dođu sutra, u biti danas 25.4. u 16 h u dvoranu 3!
Ukoliko želite sudjelovati svojim prijedlozima u radu Studentskog zbora PFZG-a, dođite!
Pozivam vas, jer sutra radimo nacrt akademskog kalendara, ubacivanje jednog roka, idealan model upisa seminara i sve ostalo što nas studente muči..
Evo, ako nekoga zanima današnji dnevni red:
REPUBLIKA HRVATSKA
SVEUČILIŠTE U ZAGREBU
PRAVNI FAKULTET
STUDENTSKI ZBOR
Sastanak Studentskog zbora, Zagreb, 25. travnja 2008.
Za sastanak predlažem sljedeći
DNEVNI RED
1. Okončanje pitanja oko odustajanja studenta Marka Hrabara, studenta treće godine Pravnog fakulteta te odluka o njegovoj nasljednici/nasljedniku. Potrebno je utvrditi hoće li studentica koja je slijedeća na listi, Nikica Zdunić, ući u Studentski zbor ili će to biti kolega koji je dva mjesta iza dotičnog kolege, Igor Paulić (ukratko)
2. Izvješće s prve sjednice Fakultetskog vijeća, rasprava o pojedinim pitanjima s toga sastanka
3. Veoma važno izvješće sa sastanka s Dekanom Pravnog fakulteta i rasprava o pojedinim prijedlozima:
a. Akademski kalendar
b. Povećanje školarina
c. Projekti
d. Rad odbora
4. Rasprava i prijedlog o imenovanju dva studenta u jednokratno radno tijelo PFZG-a, a
koje će raditi vezano za podtočku b. iz točke 3. dnevnog reda.
5. Dodjela radnih prostora Studentskom zboru i Pravobraniteljici te uređenje Internet
Stranica
6. Razno (rasprava)
v.d. predsjednika Luka Parac
fat drummer
25-04-2008, 18:21
da ne radim došao bih rado, ali eto... no izvjestite nas
skolastik
26-04-2008, 22:02
lakrdija...pa zaboga vas nije izabralo niti 10% biračkog tijela;to bi u svakom civiliziranom okruženju rezultiralo nepostojanjem legitimiteta...
no, vidim ja,vas to ne sekira, vi se igrate i super ste si. završit ćete ko ona budala Jandrić koji će i sa 30 godina učiti građansko, a misli da je faca jer je bio jadni studentski predstavnik a nitko ni ne zna tko je on. pitam se ,pitam zašto se od onih desetak posto najboljih studenata tek dvoje ili troje kandidiralo. onaj tzv. samozvani "budući predsjednik" će čini se još par godina provesti na drugoj, nije u stanju ispit položit a kako sposoban je kao za nešto drugo. čast iznimkama (Ema) skupili ste ekipu za cirkus; bezveznjak do bezveznjaka, prosječni ili ispodprosječni studenti. katastrofa; neke od izabranih nebi poslala u dućan po namirnice a kamoli da "brane moje interese".
malimrav85
26-04-2008, 22:17
:smt005
kaj se ti nisi kandidirao?
ili predložio barem kojeg kandidata?
lonaj tzv. samozvani "budući predsjednik" će čini se još par godina provesti na drugoj, nije u stanju ispit položit a kako sposoban je kao za nešto drugo.
Prvi put sam upisao 2. godinu ove godine i dao ustavno i obiteljsko na zimskom roku.
Hvala.
I da nisam, sposobnost se ne mjeri sposobnošću sjedenja satima.
Ne vrijeđaj kolege i kolegice bez pokrića.
Potpiši se kada već tako vrijeđaš, pa mi to ponovi sve uživo.
Moje ime i prezime znaš i lako je doći do mene.
Igor Sokolar
26-04-2008, 23:46
lakrdija...pa zaboga vas nije izabralo niti 10% biračkog tijela;to bi u svakom civiliziranom okruženju rezultiralo nepostojanjem legitimiteta...
no, vidim ja,vas to ne sekira, vi se igrate i super ste si. završit ćete ko ona budala Jandrić koji će i sa 30 godina učiti građansko, a misli da je faca jer je bio jadni studentski predstavnik a nitko ni ne zna tko je on. pitam se ,pitam zašto se od onih desetak posto najboljih studenata tek dvoje ili troje kandidiralo. onaj tzv. samozvani "budući predsjednik" će čini se još par godina provesti na drugoj, nije u stanju ispit položit a kako sposoban je kao za nešto drugo. čast iznimkama (Ema) skupili ste ekipu za cirkus; bezveznjak do bezveznjaka, prosječni ili ispodprosječni studenti. katastrofa; neke od izabranih nebi poslala u dućan po namirnice a kamoli da "brane moje interese".
A slatko... čudno mi je da ljudi na ovom faksu pridaju toliko značenja pojmu legitimiteta na državnoj razini, što je apsolutno neprimjenjivo na ovaj slučaj. Kao prvo, legitimitet je bitan prvenstveno za organe vlasti koji imaju ovlaštenja i sredstva za odlučivanje o sudbini ljudi koji ih biraju, što Zbor (budimo realni) zasigurno nije... s druge strane, čak i da postoji neki razlog zašto bismo trebali imati "državnički legitimitet", on nikad nije uvjet (osim ako se propiše minimalna kvota glasača i glasova), već samo opravdanje i osnaženje... Ne radi se ovdje o sastavljanju vlasti od ljudi sa manje glasova umjesto ljudi sa više glasova, u kojem slučaju bi se pitanje legitimiteta i moglo povući, već o nezainteresiranosti birača... Ako ćemo se striktno držati nekih apsurdnih kvota koje funkcioniraju samo za najvišu razinu državnih tijela, mogli bismo jednostavno raspustiti sve zborove na Sveučilištu i nikom ništa, svi stignemo spremiti ispite i izgubiti se s faksa prije nego raspale školarine i ukinu sve rokove osim jednog.
Što se tiče broja "uspješnih studenata" među predstavnicima, to je još jedna velika glupost kakvu podržava cijeli sustav uključujući i naš faks - ako netko ima bolje ocjene, bolji je i za svaki posao... ma DREK! Svatko upisuje fakultet sa različitim ambicijama... Neka opća radna sposobnost je samo mali dio ocjene, a najveći dio je volja učiti velike količine (često nepotrebnih i besmislenih) informacija, za što treba imati dobar želudac.
Što se tiče osobnih stavova vezanih za pojedine predstavnike, dajem ti za pravo da misliš što hoćeš dok se ne dokaže suprotno.
Dalje ne mislim raspravljati, što zbog tvog nicka (filozofiranje u okviru nedodirljive a priori dogme, bez ikakve mogućnosti da se taj temeljni stav mijenja), što zbog druženja s MP, koje me očekuje kroz mjesec dana htio ja to ili ne... Za svaki smo prijedlog otvoreni, mailovi i brojevi su nam uglavnom u sigu ili profilu...
Pozdrav :smt006
fat drummer
27-04-2008, 00:04
najbolji post ikada ako mene pitate! manje bitno što je nepismen (nebi, tako slatko, bez zareza ispred suprotnog veznika...) i nesuvisao
super kod posta je to što nije ad hominem i što nije postavljen na morbidno zaostaloj ideji kako predstavnici moraju biti uspješni studenti.
manje je bitno što je ovaj post ad hominem, ja sam ispodprosječan student, to se od mene i očekuje.
Budući da je ovaj topic namijenjen raspravi o radu predstavnika i razvija se u smjeru određene knjige žalbe/sugestija, oformio sam poseban topic na kojem ćemo stavljati izvješća i dnevne redove sa svih sjednica..
Dnevni red je tu da lakše pratite, a i da znate kada su sjednice Zbora i Vijeća, pa da možete nazočiti.
neozbiljno dijete
29-04-2008, 18:22
pitanje predstavnicima predstavnika..
kakav stav ima studentski zbor oko spajanja semestara redovnih i izvanrednih i tko je za to, a tko protiv toga i s kojim argumentima..
ispričavam se ak negdje to već piše,nisam uočila..
Pejstat ćemo izvješće sa današnjeg sastanka sa Dekanom čim ga pretipkamo..
Bit će tu poneka riječ o tome..
No, nismo ni za ni protiv dok ne dobijemo sve informacije od prodekana Baretića prije sjednice Vijeća u 5. mjesecu.
Ukoliko to ostane u ovakvoj formi kako nam je rečeno, protiv smo.
U biti ne bih ni smio govoriti o stavovima Zbora dok ta točka ne dođe na dnevni red - naime, mi nastupamo kao kolektivno tijelo i što odlučimo SVI stojimo iza toga.
Do odlučivanja još nije došlo, jer još ni faks nema sve informacije.
Kažem, tek sredinom 5.
Načelno to ide ovak, protiv svega smo za što ne dobijemo čvrsta jamstva da neće ići na uštrb studenata.
Mi ne možemo srušiti Upravu, ali naše ruke neće biti dignute ni za što za što nismo dobili jasne argumente što to donosi studentima konkretno.
Sve informacije ćemo i dalje dijeliti na topicu o Izvješćima i na stranici faksa gdje će biti oformljena rubrika Studentski zbor.
neozbiljno dijete
30-04-2008, 23:28
ok,znači dal vi na fak.vijeću nastupate zajedno tj.dal su svi stud.predstavnici obvezni glasati onako kako zbor odredi ili svaki predstavnik glasa prema vlastitoj savjesti?jer si rekao da nastupate kao kolektivno tijelo pa mi sad ništa više nije jasno.. :oops:
neću još napadat jer niste rekli konačan stav,ali razmislite prije nego što zaključite nešto nepravedno.
naime..zamisli si da si jadan mali maturant,upišeš pravo izvanredno koje je kao što smo vidjeli uberkul :lol: ,dođe deseti mjesec i bam--rimsko pravo..odmah u glavu..misliš si wtf,kad ono nacija pa politička,nemaš kolokvije a ona cura iz tvoje škole sve kolokvira i ima položi tri ispita u 2.mj jer je eto redovni student...u startu kasniš..dokopaš se nekako druge godine..trebao bi položiti EJP i kp bez položenog ustavnog kao nekakvog temelja..a da ne spominjem da izvanredni slušaju kp u 3.,a kpp u 6.semestru.mislim da je ipak malo lakše i smislenije položiti ih u 4.i 5.semestru..a ne s godinu i pol razmaka..
postoji razlog zašto su redovnima "lakši ispiti" u zimskom--prvo lakše možemo očistiti prethodnu godinu,a drugo kuća se ne gradi od krova.da se ide dalje treba usvojiti temelje.daj zamisli učiti rimsko pravo a da nemaš pojma kaj je pozitivno pravo jer eto nisi odslušao teoriju..
nadam se da ćete voditi o tome računa kad budete zauzimali stav.
malimrav85
01-05-2008, 00:05
Slažem se.
Da je idealno redovni bi imali recimo teoriju dok bi izvanredni imali sociologiju. Pa okret.
Jer je stvarno ludo da je razlika između kp i kpp godinu i pol a da prvašići imaju odma rim i naciju. :?
Mi na sastancima Zbora glasamo po savijesti..
I svađamo se i prepiremo i sl.
Tu se rasprave vode. No, onog trenutka kada smo izglasali i dogovorili kako ćemo nastupiti u Vijeću, tako i postupamo.
Ionako imamo mali broj glasova u Vijeću, pa bi bilo porazno da glasamo drugačije. Pred profesorima i Upravom smo jedinstveni.
Rješenja pronalazimo na sjednicama Zbora.
Naravno da ćemo sve ovo uzeti u obzir...
Govori se o nekoj shemi da će se moći birati koje ćeš predmete slušati i slično..
U biti, taj sustav vam ide polako ka ukidanju izvanrednih.
Postojat će samo redovni.
A prvi je korak da svi slušaju sve.
No, to vam je stvarno daleko od gotove stvari, zato jer ni sam Fakultet nije pronašao model.
Ono što ja mogu obećati je da ćemo prihvatiti samo ono što nas ne oštećuje.
Pobogu, pa i mi predstavnici smo studenti i znamo kako je gadno kada te neka odluka pokosi!
:)
Ne postoje MI, VI i ONI, već MI svi zajedno i ONI.
;)
neozbiljno dijete
01-05-2008, 14:59
No, onog trenutka kada smo izglasali i dogovorili kako ćemo nastupiti u Vijeću, tako i postupamo.
Ionako imamo mali broj glasova u Vijeću, pa bi bilo porazno da glasamo drugačije. Pred profesorima i Upravom smo jedinstveni.
jel to negdje baš piše ili je to više uobičajeno?
naravno da treba vidjeti kako će to stvarno izgledati i koji je konkretan prijedlog uprave al ak će se semestri samo spojit ne vidim kako bi to bilo loše za studente..jer građansko pravo 1 je to već provelo,a u tijeku je i provedba gp2 i nema nekih problema.pišemo zajedno kolokvije,iam mjesta za sve,izvanredni imaju predavanja popodne,redovni ujutro i sve kul.a zamisli da su morali učiti prvo stvarno i nasljedno a onda opći dio..to bi bio čisti apsurd,a to upravo imamo na nižim godinama..
Ne piše, ali tako smo se dogovorili..
Npr. Zamisli da se ionako malobrojna hrvatska delegacija u ugarsko-hrvatskom saboru međusobno svađala.
Samo bi štetili onima koje predstavljamo..
Nema potrebe za debatom među nama u Vijeću, ako smo sve raščistili na našoj sjednici Zbora.
Da, znam za tu situaciju sa GP-om..
No, nažalost nije to cijela slika i nije svaka godina ista.
Ne brini, 10 puta raspravimo prije nego se dogovorimo.
Možda te čudi takva opreznost, no pušemo i na hladno budući da smo svi kao studenti imali iskustva s ishitrenim odlukama.
Penelope
02-05-2008, 20:47
Jeste čuli da PMF-ovci organiziraju prosvjed?dal naši predstavnici misle pomoć pmf-ovcima?ps. na obavijest sam naišla na blogu sdp-ovca davorka vidovića.hahaha... :badgrin:
1) Nismo obaviješteni službeno, nego smo saznali preko novina
2) U prosvjed je umiješana politika, a toga se klonimo (barem kada smo u funkciji studentskih predstavnika)
3) Sve to baca na loše - nekoliko dana prije održavanja se ljudi obaviještavaju
4) Bit će organizirani prosvjed na našem faksu, stoga ne trošite grla bezveze. :-D
O 4) više informacija nakon sjednice Zbora PFZG-a kada popričam sa kolegama.
4) Bit će organizirani prosvjed na našem faksu, stoga ne trošite grla bezveze. :-D
O 4) više informacija nakon sjednice Zbora PFZG-a kada popričam sa kolegama.
oće biti samospaljivanja?
Možda samo teške artiljerije.
A sada malo ozbiljnije pitanje, :badgrin: što će ove godine biti s nama nebolonjcima, kada ćemo znati konačno hoće li nam se odobriti upis u 4g. s 2nepoložena ispita s3g.? :x
Odluka će biti kao i svaki put u 9.mj.
Zbog toga se vidimo na prosvjedu u 9.mj. da dobijete sniženi uvjet kao studenti po starijem sustavu prošle godine.
P.S. Već debelo pilamo sve oko sebe za taj sniženi uvjet.. Sve ide na dobro..
Svakome kažem isto - uči kao da ga nema..
A sniženi uvjet može doći kao šlag na kraju..
;)
Da li ce u tome igrat kakvu ulogu postotak onih koji imaju 5 položenih ispita, ako ih bude dosta hoće li nasi zahtjevi imati manje sanse?
fat drummer
07-05-2008, 22:49
Da li ce u tome igrat kakvu ulogu postotak onih koji imaju 5 položenih ispita, ako ih bude dosta hoće li nasi zahtjevi imati manje sanse?
riiiigggghhhtttt
gle, kako da to postavim delikatno - faks danas ne zna što će sutra biti, a kamo li za pet mjeseci
jednstavno se ne zamarajte smanjenim uvjetom, to je ionako teorija i daleko od ustaljene prakse
Činjenica je da dosta toga ovisi o situaciji i prolaznosti...
No, kao što ti fat kaže post iznad..
MAKSIMILIJAN
07-05-2008, 23:20
Mene zanima za koliko uprava fakulteta želi podići te školarine?? Mislim da je suviše šokantno to što su nam napravili prošle godine kada su nam digli za 500 kn, pa me zanima šta namjeravaju ove godine i da li oni to mogu provesti u djelo ukoliko ste svi protiv(mislim na studentske predstavnike)..?? I još nešto-može li se nešto napraviti po pitanju toga što se od prošle godine naplaćuju i ispiti koji se prenose? Konkretno, prošle godine onaj koji je dao samo uvjet, a nije očistio godinu morao je nadoplatiti još 1000 kn(100 kn po 1 ECTS bodu)...Zašto bi mi dva puta plaćali predmet koji smo već odslušali??
fat drummer
07-05-2008, 23:22
poprilično sam siguran da će se školarine podići samo za novoupisnae i maksimalna će biti 7800
ali eto, u utorak će na pravokutniku biti članak o školarinama sa kul grafom
ja sam ga napisao :-D pa znate da je loš :smt010
[quote="J.Loo":19sllp12]Da li ce u tome igrat kakvu ulogu postotak onih koji imaju 5 položenih ispita, ako ih bude dosta hoće li nasi zahtjevi imati manje sanse?
riiiigggghhhtttt
gle, kako da to postavim delikatno - faks danas ne zna što će sutra biti, a kamo li za pet mjeseci
jednstavno se ne zamarajte smanjenim uvjetom, to je ionako teorija i daleko od ustaljene prakse[/quote:19sllp12]
Da se ne zamaram sa smanjenim uvjetom?! pa čovječe o tome mi ovisi nastavak studiranja, cijela jedna duga godina je u pitanju! bolonja mi visi za vratom! zanima me koga treba gnjavit da nešto konkretno poduzme u vezi toga, jer vama to očito nije važno
fat drummer
07-05-2008, 23:56
naravno... studenti imaju nadnaravne moći kako uvjeriti upravu da smanji uvjet
evo ja ću sada
wuggggaaaaa gaaaa gaaaa
tadaaadaaaadaaa
evo uvjet je smanjen
kako to funkcionira u stvarnosti - predstavnici napišu dopis kako bi bilo kul da se uvjet smanji i to neki inteligentan i pismen dopis, po mogućnosti obrazložen
i onda ga uprava pročita i ignorira dok ne shvati da tu možda ima nešto i to zato
- što je njima tako lakše
- zato što tako mogu sjebat sveučilište
sad kolike su šanse da će to odgovrat uprvi ne znam, kolika je mogućnost d će htjet sjebat sveučilište - velika, ali opet smanjeni uvjet je tek daleka teoretska mogućnost kao i funkcionalanan teleporter
i stoga- ne zamaraj se time jer nemaš apsolutno nikakve moći nad time kao ni ja ili neki od predstavnika,a gnjavit možeš koga god hoćeš jer će sve opet sve svest na isto - možda će se nešto dogodit, bilo bi bolje da učiš
Löwin Lily
08-05-2008, 00:32
Odluka o povećanju školarina je već odavno donesena.
Svake godine će rasti za 10%.
Stud. predstavnici mogu uložiti suspenzivni veto, koji zapravo ništa ne znači jer oni nakon 8 dana opet izglasaju svoje. No, to sad nije ni bitno jer je odluka donešena prije nego li su predstavnici uopće izabrani.
Školarine rastu jer njima nikad dosta para. Iako tvrde da im novac treba kako bi profesorima povisili plaće da oni ne bi otišli na Vern.
Dakle, dobivat će više para a jedva da mrdnu guzicom..
Ne bi mi smetalo povišenje školarina da znam da će mi se poboljšati uvjeti studiranja.
Ovako bi najradije tonu trulih rajčica pobacala na tu divnu novu žutu fasadu.
Mene zanima za koliko uprava fakulteta želi podići te školarine?? Mislim da je suviše šokantno to što su nam napravili prošle godine kada su nam digli za 500 kn, pa me zanima šta namjeravaju ove godine i da li oni to mogu provesti u djelo ukoliko ste svi protiv(mislim na studentske predstavnike)..?? I još nešto-može li se nešto napraviti po pitanju toga što se od prošle godine naplaćuju i ispiti koji se prenose? Konkretno, prošle godine onaj koji je dao samo uvjet, a nije očistio godinu morao je nadoplatiti još 1000 kn(100 kn po 1 ECTS bodu)...Zašto bi mi dva puta plaćali predmet koji smo već odslušali??
Odluka o povišenju školarine je nažalost donesena već 27.2.2008.
Kada su još bili prošli predstavnici u funkciji.
Borit ćemo se i borimo se protiv povišenja školarina, ali zasad stoji ta odluka od 27.2. da će školarina narasti za 10%.
Ovo drugo pitanje - stalno tupimo s tim.
Zbog toga sam ja za još jedan prosvjed već prije ljeta, a ne samo u 9. mj..
legionar
08-05-2008, 01:37
Svake godine za 10%? Ubite me ako si ti iluštrišimuši snobovski koji su to propisali normalni. Lopovluk kakav se samo poželjeti može. Ove godine pri upisima su umlatili znatno više para nego prošlih godina pa ne vidim da su se uvjeti išta poboljšali? Gdje su ti novci? U što su uloženi? Transparentnost samo takva. Po meni školarine se prve trebaju rješavat. Veto je samo puka formalnosti s kojim si obrišu šupak u nedostatku wc papira... Ako ne ide tako, a ne ide, treba prosvjedovat... Za to ne moramo čekat deveti mjesec nego već sad pritisnut, jer će se to u devetom mjesecu opet kojekakvim smicalicama izglasat u tajnosti, studenti će platit, a fakultetska oligarhija smijat i još jednom napravit budale od frigidnih studenata ... Kao što samv već rekao, gorim od želje da saznam kuda idu te pare, pa bi se i tu moglo pritisnut..
Ono što bi još svakako predložio je smanjivanje uvjeta na svim godinama, da se mogu prenest dva ispita...
10 % više školarine, 10% manja kvota studenata pri upisu..
To im je sistem..
Sve ide osim ovog prijedloga za 2 ispita - to neće proć zbog bolonje automatski..
Put treba tražiti u mogućnosti davanja zimskog semestra godine koju si upisao prije negoli si dao ovaj ispit kaj ti je sa prethodne ostao + u izvanrednom roku na početku 1. mj.
Kaj se prosvjeda tiče, u petak se konstituiramo i u ponedjeljak ću već okvirno znati o tome..
Javim sav info..
legionar
08-05-2008, 02:00
Budimo realni, to im je na papiru sistem... Stvarno će dignut školarine za 10%, upisat isti broj studenata, a uvjeti ostat isti. Mogu oni pričat bajke, ja im ništa ne vjerujem... Vidjet ćete. Tako je bilo i kad su ukinuli prijavnice i uveli studomat, priče su bile da će fakultet pokrit primanja od prijavnica, i pokrio ih je ingenioznom idejom propisavši da se plaća prenošenje već plaćenog i odslušanog predmeta...
Ako se dva ispita mogu prenest na drugim pf u Hrvatskoj ne kužim zašto i kod nas ne bi bilo tako? Valjda se i tamo provodi (ili pokušava provest) neka Bolonja :?
No to me toliko ne brine, koliko školarine. Iako sam se prebacio uz potporu min, takvi bezobrazni potezi mi dignu tlak na 160... Jel oni ne kuže da na pravu ne studira samo (kvazi) elita nego i oni koji moraju radit da bi plaćali školarine, koje jedva krpaju kraj s krajem... I onda se netom prije upisa sjetit i uvodit plaćanje ispita koji se prenosti...šuge..
Nikada nećemo biti za povišenje školarina..
Al što god bilo, moramo svi skupo prodati kožu ako su već neke stvari neizbježne..
Nakon nepopularnih odluka se ne smije lišo proći..
jel ta odluka vec lani vrijedila?
ta za 10%???
jer lani su izvanrednima digli skolarine za 20%, redovnima za 12,5%
tko koga tu j***? :?
to nije mali novac u igri
ma da je 1% vise preko tih 10% za koje je donesena odluka, otkud pravo na to?!
sramota, bas me zanima na sto se trose novci. :?
nadam se da cete uspijet postic transparentnost proracuna pfzg pa da vidimo gdje se novci bacaju :smt009
Ema Vidak Gojković
08-05-2008, 09:39
Hej svi!
Moje isprike sto se bas ne javljam ovih dana, imala sam puno family issues-a i eto, odmah zanemarila studente (ne's ti predstavnika haha).
no, samo na forumu, u stvarnosti itekako dosta toga radim- svi mi dosta toga radimo.
Znam da ponekad prema van moze izgledati bezveze, da je to sminka i krema i glupost u krajnjoj mjeri, i bas zato se u potpunsoti pridruzujem Lukinom pozivu da bilo tko od vas prisustvuje nasim sjednicama, sastanima, kako god cemo to zvati.
Sve sto radimo je transparentno.
Cudno je znate, dodjem danas na forum i gledam kako ste poceli o skolarinama pricat i onda se sjetim kako je nama otislo 2 sata na rasprave o tome, na rasprave o tome na sto necemo a sto hcoemo pristati, pa onda hrša sastanaka sa Kregarom, i vjerujte svi, (i ti Fat), ne radi se o magicnim mocima. Radimo najbolje sto mozemo, i mozemo vam obecati da "povecanje skolarina" nece biti samo to i amen,
morat ce ponuditi dodatne uvjete.
Luka vam je nesto natuknuo o cemu se radi, naime, jedino oko cega smo sigurni da mozemo pristati je da to povecanje moze biti MALENO a novac od povecanja da ide u SOCIJALNI FOND za najsiromasnije upisnike kojima bi se onda pokrila upisnina.
Dakle, moguce je da ce novoupisani placati nsto vise, no kazem, taj ce novac itekako pazljivo biti upotrijebljen da se rijesi upisnina onih koji si je ne mogu priustiti, ili mogu jako tsko priustiti.
Malo je tesko pisati o svemu u ovom trenutku kad znate da smo svi jos uvijek samo V.D.-i (vrsitelji duznosti), no izgleda da ce ovaj petak biti napokon ta konstituirajuca pa ce malo sluzbenije i stroze sve to ici.
Od tada cu i ja kao pravobraniteljica poceti igrati vrlo strogo i direktno. Javit cemo se svi.
Za kraj, zamolila bih vas sve da, iako sam svjesna da forum uvijek sluzi kao mjesto gdje se kritizira ili cak neosnovano pljuje, da budemo iznad ovog drugog (neosnovanog pljuvanja).
Svi kolege s kojima radim su mi se do sada pokazali kao vrlo sposobni i dragi ljudi, i stojim iza svakoga.
Zato nemojte pisati da sumnjate u sposobnost ostalih a mene navoditi kao mogucu iznimku. Nravno da mi to laska, kao i svakom covjeku, no- nemojte. Budite dovoljno mudri da dopustite da vrijeme pokaze svoje.
Za sada itekako puno radimo. Odrzali smo vise sastanaka nego svi predstavnici do sada zajedno. Zivimo kod Kregara u dekanatu :D
Svaki prijedlog koji se pred nas iznosi itekako pazljivo vazemo.
Vrijeme ce pokazati, opet kazem.
No Luka je imao pravo - mi prema van nastupamo kao jedinstveno tijelo. Ja u to tijelo trenutno jako vjerujem- i upravo zato, ne volim citati napade vec u samom pocetku.
pa eto dragi svi, cujemo se uskoro,
Do tad vam zelim svima puno srece, znanja i naravno, uzivanja u zivotu, na recimo.............hm......proljetnom tulumu pravokutnika?
hahaha :)
Pozdrav!
MAKSIMILIJAN
08-05-2008, 10:23
ok, hvala luka na informacijama...samo mi još nije jasno hoće li te školarine ići gore za sve studente ili samo za brucoše??
Stormrage
08-05-2008, 14:11
Odluka o povećanju školarina je već odavno donesena.
Svake godine će rasti za 10%.
Stud. predstavnici mogu uložiti suspenzivni veto, koji zapravo ništa ne znači jer oni nakon 8 dana opet izglasaju svoje. No, to sad nije ni bitno jer je odluka donešena prije nego li su predstavnici uopće izabrani.
Školarine rastu jer njima nikad dosta para. Iako tvrde da im novac treba kako bi profesorima povisili plaće da oni ne bi otišli na Vern.
Dakle, dobivat će više para a jedva da mrdnu guzicom..
Ne bi mi smetalo povišenje školarina da znam da će mi se poboljšati uvjeti studiranja.
Ovako bi najradije tonu trulih rajčica pobacala na tu divnu novu žutu fasadu.
pa neka pođu :smt005
nitko nije nezamjenjiv. osim toga sumnjam da im je predavat na vernu privlačno,ipak je pravo prestižnije :lol:
kad smo već kod love
pitanje za predstavnike:
hoće li bit što od javnog pokazivanja računa pfzg?? da vodimo gdje se novac troši. mene osobno živo interesira kako to faks troši .. koliko ono..23000kn.??.po studentu.. :smt044 :smt044 :smt044 :smt044 :smt044
legionar
08-05-2008, 14:42
Storm brate, pa nije valjda da sumnjaš u neku muljažu i lopovluk :shock: :smt009 Znaš da se to nikad ne bi moglo dogodit u Hrvatskoj, a posebno na pvavu gdje su veliku borci protiv istih radnji. :cry: Treba platiti one papire na kojima pišemo pismene, wc papir - kojeg nikad nema, struju, znaš kako je :smt002
fat drummer
08-05-2008, 17:14
da, faks sve gleda kako će studentima pokazat koliko troši na što :smt005
Stormrage
08-05-2008, 19:49
pa ja uopće ne sumnjam u njihovo poštenje :badgrin: ali malo transparentnosti ne bi škodilo :?
osim toga,studenti/njihovi roditelji/itd. plaćaju nemali novac da bi financirali studij pa onda imaju i legitimitet vidjeti završavaju li te pare na poboljšanu nastavu :roll: ,uvjete :smt005 i druge opravdane stvari ili - ne. :?:
predstavnici??
Storm brate, pa nije valjda da sumnjaš u neku muljažu i lopovluk :shock: :smt009 Znaš da se to nikad ne bi moglo dogodit u Hrvatskoj, a posebno na pvavu gdje su veliku borci protiv istih radnji. :cry: Treba platiti one papire na kojima pišemo pismene, wc papir - kojeg nikad nema, struju, znaš kako je :smt002
nije bas ontopic, al u ponedjeljak je u zenskom wc-u na tmt14 bilo sapuna :shock:
a sad ot.
predstavnici su kao rekli da im je cilj transparentnost proracuna pfzg, al stvarno sumnjam da ce to postici :?
Stormrage
08-05-2008, 19:59
u ponedjeljak je u zenskom wc-u na tmt14 bilo sapuna :shock:
dakle, fakultet ipak ima "čiste ruke"?? :-D
u ponedjeljak je u zenskom wc-u na tmt14 bilo sapuna :shock:
dakle, fakultet ipak ima "čiste ruke"?? :-D
ma to oni da pokazu di trose novce :-D
al se jos uvijek nisu sjetili nabavit papir :smt009
Stormrage
08-05-2008, 20:17
onda su ruke čiste a.... :)
Trebali bi dobiti okvirni proračun..
Za sada znam da fakultet oko 55% sam privređuje iz raznih izvora, a oko 45% dobiva od MZOŠ-a..
Od ukupne cifre proračuna oko 85% odlazi na plaće.
Svi prihodi od školarina čine niti petinu proračuna faksa.
Stormrage
08-05-2008, 20:34
da mi je znat što su razni izvori.. :shock:
dakle- 45%MZOŠ plus 20%školarine je 65% ukupno- novca poreznih obveznika(dakle i nas) i novca studenata..
a bilo bi lijepo znat onih ostalih 35%odakle im. i vidjet potpuni a ne "okvirni"proračun..
Ako ga je dekan proglasio poslovnom tajnom, ne možemo ništa..
Mi čak ni nemamo pravo glasa što se proračuna tiče..
Tak da ćemo tražiti i žicati, pa je dobro bilo što što prikazuje gdje ide taj novac..
Drugi izvori su npr. pravni savjeti..
Nisam znao da to faks i tak radi!
MAKSIMILIJAN
08-05-2008, 20:51
dakle, svima se dižu školarine ili samo brucošima??
annie sk
08-05-2008, 21:29
Članak 99.
(1) Fakultet će uskratiti obavijesti o podacima koji su poslovna tajna.
(2) Poslovnom tajnom se smatraju podaci:
1. koje dekan proglasi poslovnom tajnom,
2. koje se odnose na mjere i način postupanja u izvanrednim okolnostima,
3. koji se odnose na obranu, te
4. koje nadležna državna i sveučilišna tijela proglase povjerljivim.
dakle zbilja... :badgrin: :badgrin: :badgrin:
sto uopce reci na ovo?!
naravno da ce onda proracun proglasiti poslovnom tajnom, skupa sam svim prihodima i rashodima.. lako je tako dizati skolarine, i to 10% svaku godinu... nevjerojatno!
buduca pravobraniteljica je rekla da ce uprava morati ponuditi dodatne uvjete da bi predstavnici pristali na ''maleno'' povecanje skolarina... kako? zasto? pa skolarine su se i dosad povecavale, i to koliko, a nikakva poboljsanja nisu vidljiva?!
mislim da bi uprava prvo trebala opravdati dosadasnja poskupljenja poboljsanjem uvjeta na faxu, pa tek onda eventualno razmisljati o nekakvim poskupljenjima!
fax jako lijepo manevrira svojim slobodnim prostorom koji ima na raspolaganju... i bojim se da se toga nece samo tako odreci!
Samo za brucoše..
Al svejedno to nije u redu..
Löwin Lily
08-05-2008, 21:55
Tko misli da će dobiti bilo kakav uvid u prihode i rashode faksa, u velikoj je zabludi.
Stoga, držimo se ostvarivih zahtjeva, ljudi.
Nisu predstavnici bogovi u Vijeću. Niti imaju veliku mogućnost utjecaja pri izglasavanju.
:smt002
Stormrage
08-05-2008, 22:28
a ako ga kregi proglasi poslovnom tajnom onda barem zahtijevajte obrazloženje. :-D
"Poslovna tajna".. čemu tajit prihode i rashode?? osim toga,onaj ko daje money ima pravo znat koju uslugu za to dobiva.. ništa, cijenjeni predstavnici će valjda javit kako je prošlo po tom pitanju, pa ako proglasi tajnom zanima me obrazloženje :smt006
annie sk
08-05-2008, 22:34
Samo za brucoše..
Al svejedno to nije u redu..
upravo, nije u redu nikakvo poskupljenje za nikoga. nicime niti ova poskupljenja nisu opravdali do sada...
@ Lowin Lily - poskupljenje skolarine ima veze sa prihodima faxa. ako fax ima dovoljno prihoda, u tome slucaju poskupljenja skolarine nisu nicime opravdana. a s obzirom da placamo povelike novce za skolarine i dakle posredno sudjelujemo u prihodovanju naseg faxa imamo pravo znati na cemu temelje poskupljenja skolarine svake godine ''pomalo''.
predstavnici nisu bogovi, istina. i naravno da se neki zahtjevi nece moci ostvariti, ali to ne znas dok ne pokusas.
Mi u topicu IZVJEŠTAJI javljamo doslovno sa svakom formalnog i neformalnog sastanka Uprave ili nas u Zboru..
Tak da je važno da pratite taj topic..
koliko ono..23000kn.??.po studentu..
Pardonček, 26000. :lol: Ako se ne varam, jel. :-D Al to je debilana, valjda su sve moguće troškove podijelili sa brojem studenata. Cmon, ako troše 500 kuna godišnje na svakog od nas, onda je to puno. Eventualni trošak kojeg ja vidim(a da se ne radi o redovnim troškovima tipa plaće, struja i to) su papiri za ispite i sapun u wc-u. Pošto wc papira ima svake prijestupne. Pouka: nosite maramice sa sobom na faks. :lol: Daj zamislite koliko bi trošili na studente ako bi ih bilo duplo manje(po principu dijeljenja svih troškova brojem studenata). Bokte, 50tak tisuća. :smt005 Cmon, neki ljudi nemaju toliko godišnje prihode a kamoli da bi faks trošio toliko na nas. I debilana da odlaze na vern je žešća. Koliko sam čuo, idu tam odradit tipa godinu dana il tak neš. Uostalom, što će jedan profesor kpp-a predavat na vernu...
fat drummer
08-05-2008, 23:46
mislim da svi griješite kada kažete - koje je opravdanje za podizanje cijene i onda se okrećete fakultetu. iz dva razloga
1. fakultet nije uslužna djelatnost koja će podizat razinu usluge ovisno o iznosu novca koji uplatite. govorimo o znanosti + činjenica da naš fakultet ima specifičan broj studenata naspram broja profesora. da logika nalaže da za više novaca dobiješ više - i teoretski gledano dobili smo. jer faks je zapslio 80 i nešto novih znanstvenih novaka. barbić je za usporedbu, rekao da se u periodu mislim od 60 do početka 80 na faksu našlo mjesta za dva ili tri asistenta
bez njih 80 uopće ideja o nastavi na prve dvije godine nije izvediva
2. no čak i da fakultet pruža uslugu obrazovanja problem je bolonja. bolonja je fino upakirana isprika da se fakultetsko obrazovanje i trošak prebaci sa države na studente,a pod isprikom poboljšanja uvjeta studiranja, unifikacije tržišta rada i sličnih nebuloza
zamislite situaciju da je prije 4 godine naš faks na čelu sa smerdelom i petrakom koji je tada bio prodekan za nastavu ako se ne varam rekao - uvodimo sustav 3+2
sada bi svi vi bili prvostupnici iliti ljudi s komadom papira
jebeno je genijalan bio potez uvođenja sustava 5+0 (zapravo ne toliko genijalan koliko očito razuman i jedini ispravan, ali u uspredbi s ekonomijom briljantno)
jer bolonja vam nudi stvar a za male pare, ali da bi korsitili stvar a treba vam stvar b za velike pare
još je bitno nešto napomenuti - koliko vas je spremno ići na ispit subotom? ili imati kolokvij u subotu u pet popodne? mislim da je to izgledna budnućnost za par godina jednom kad bolonja zahvati sve godine
annie sk
08-05-2008, 23:47
Pardonček, 26000. :lol: Ako se ne varam, jel. :-D Al to je debilana, valjda su sve moguće troškove podijelili sa brojem studenata. Cmon, ako troše 500 kuna godišnje na svakog od nas, onda je to puno. ...
jep..dekan je tu cifru izbacio bio...
fakultet nije uslužna djelatnost koja će podizat razinu usluge ovisno o iznosu novca koji uplatite.
Nego što? Po tvom, fakultet je djelatnost koja drži razinu usluge jednakom, a povećava cijene. Školarina odražava vrijednost onoga što dobivamo => proces stjecanja obrazovanja(što znači predavanja, mjesto u dvorani, seminare pa čak i wc papir). Jej, zaposleno je 80 novaka. Ali nije smanjen broj studenata niti je povećan prostor. Mogu ih oni zaposlit 1000 ali mi nemamo neke koristi od toga jerbo nema prostora na faksu. Netko mi je rekao da to nije istina jer se na predavanjima uvijek nađe mjesto(osim na prvom) al to je notorna glupost jer se 90% ni ne pojavi na faksu osim kad su potpisi i ispiti.
fat drummer
08-05-2008, 23:58
o jeboga điberu kako ćeš stvoriti mjesto? kao što nas bespotreban predmet financijsko pravo uči neki resursi su ipak finitni a među njih ubrajam fizički prostor i vrijeme
hoćeš prostor? cijelo faking potkrovlje ćirilometodske!
hoćeš prostor? potrkovlje glavne zgrade koje se ne smije dirat
hoćeš prostor? daj par desetka milijuna eura
prostor na faksu za petsto kuna više? ma daj
annie sk
08-05-2008, 23:59
ali fat... pa neki kolokviji se vec sada odrzavaju subotom, ekonomska npr. nije to bauk. ok, neka i ispiti budu subotom. samo neka ne budu nagurani u jednom danu vecina njih ili u dva dana... to je lose.
u principu, sve stoji sto si napisao. medutim, dok god je kaos u organizaciji naseg faxa, dok god doticni taj kaos ne rjesavaju, dok god mi ne budemo imali ono na sto su sami pristali - kolokviji prema bolonji, i jos neke sitnice koje se ovdje navode, nisam za podizanje skolarina. a vjerujem, niti vecina ljudi.
fat drummer
09-05-2008, 00:03
a kako ćeš organizirati ispite (ima ih 30) tako da u 6 i 9 mjesecu ne bude poklapanja? 60 ispita, 30 dana...
kolokviji prema bolonji?
to ne postoji btw.
annie sk
09-05-2008, 00:09
Treća točka dnevnog reda:
Utvrdili smo slijedeće prioritete:
4. Kolokviji: Bolonjska deklaracija, naime, propisuje kolokvije, stoga nam je to najveći argument za njihovo prakticiranje. Nadalje studentima treće godine kolokviji su potrebni iz razloga što je gradivo veoma opsežno. Također kolokvije ne bismo tražili zbog nekih beneficija, nego najviše iz razloga kontinuiranog učenja. Također ako netko na katedri daje kolokvije, onda bi kriteriji na cijeloj katedri trebali biti ujednačeni.
eto...stoji na prvoj stranici ovog topica...
ispiti sa jedne godine da se ne poklapaju na jednom roku. o tome govorim
fat drummer
09-05-2008, 00:13
vau kaj ne bi bilo super da je neki međunarodni dokument slabije pravne snage od ovog prve strane ovog topice
nažalost, istina je pomalo drugačija
uostalom, što bi kolokvij trebao značiti? oslobođenje od dijela ispita? sretno s tom praksom
fat drummer
09-05-2008, 00:15
ispiti sa jedne godine da se ne poklapaju na jednom roku. o tome govorim
sad za ozbač, ali ono fakat ozbač... sjedni s prijateljima/kolegama oko kalendara i uguraj takav raspored
pošalji ga na urednički mail i ja ga sutradan šaljem baretiću i stojim iz njega
annie sk
09-05-2008, 00:16
pa ne znam.. zbilja ne znam zasto onda ljudi toliko zele kolokvije iz svih predmeta kad ti kolokviji nista ne znace po tebi...
fat drummer
09-05-2008, 00:17
pa ne pitam ja tebe, što znače kolokviji prema bolonji? mislim zašto ih svi žele
koja norma i kako propisuje beneficije kolokvija
pravilnik o studiranju
statut?
što točno?
MAKSIMILIJAN
09-05-2008, 00:37
slažem se u potpunosti da je poskupljenje školarina neopravdano i za brucoše, pa za 5 godina će pravo biti ko VERN...
hoćeš prostor? cijelo faking potkrovlje ćirilometodske!
hoćeš prostor? potrkovlje glavne zgrade koje se ne smije dirat
hoćeš prostor? daj par desetka milijuna eura
prostor na faksu za petsto kuna više? ma daj
Pretvorimo ĆM u dvorane.
Dirajmo potkrovlje koje se ne smije dirati.
Javi se MZOŠ-u.
500x6000=3 000 000 (da ne spominjem dodatnu dobit od ovih kakti progresivnih školarina ili kak se već zovu)
Ajmo povećat školarine par godina svima i onda nek se te pare ulože u novi prostor. Kad ga dobijemo, onda nek upišu desetke tisuća studenata i nek zaposle milijune novaka(financirat će ih ovih 10000 studenata svake godine). Svake godine diplomira ionako samo 400 ljudi, ovi ostali će služit samo za financiranje. :lol: (jest da je to tako i danas ali...) I btw, smanji kvote za pola i neće bit potrebe za milijunima znanstvenih novaka.
fat drummer
09-05-2008, 00:52
ćirilometodska služi za takve sitinice kao što su kabineti
potkrovlje ne smiješ dirat zakonom
3 milijuna kuna je tek pola mlijuna eura
što ćemo sada? čak i da imamo sto milijuna eura opet nam treba bar dvije godine za sagradit zgradu
pa možda dbot dozvole, planove i takve sitnice
kao što rekoh - fkas nisu topilice pa ako platiš zlatni paket dobješ i bombon
naravno da neki minimumi moraju postojat, ali ideja da faks funkcionira na tržišnom principu je moronska
ako je istinita otiđite na drugi pravni faks u zagrebu
Moram tu samo ispraviti neš..
Faks je smanjio kvote i to opako..
2005. se upisivalo 1200 ljudi, ove godine 800..
Faks će za 2 - 3 godine doći do upisne kvote oko 600 - 550 i na tome ostaje..
Ajd, bar nešto..
I 80 novaka u toliko kratko vrijeme je velika stvar..
Jbga..
Ne može mi netko reći da Hrvatska pršti od stručnog kadra..
fat drummer
09-05-2008, 00:53
mislim da je u to ulazila i kvota ponavljača
fat drummer
09-05-2008, 00:55
btw, smanji kvote za pola i neće bit potrebe za milijunima znanstvenih novaka
imaš pravo... i onda će biti deficit radne snage i školarine će porasti barem 50%
Sjećam se kada sam se upisivao da je na prijemnom bilo nekih 1340 ljudi na listi, a ušlo je tipa 1150..
Dobro, naravno da ih odustane hrpa, no činjenica je da će u budućnosti svi biti redovni i da će ih se upisivati ukupno 600..
Moram tu samo ispraviti neš..
Faks je smanjio kvote i to opako..
2005. se upisivalo 1200 ljudi, ove godine 800..
Ti se šališ, jelda? :lol: Kad smo upisivali, kvote su bile 230 bez plaćanja, 230 za OP i 400 izvanrednih. Sada su 200 bez plaćanja, 400 s plaćanjem i 212 izvanrednih => http://www.pravo.hr/upisi/upisne_kvote
Kvote nisu smanjene nego preraspodjeljenje u korist redovnih. A upisano je preko 1000 studenata zbog onih koji su imali isti broj bodova plus djeca branitelja(koliko god takvih malo bilo).
annie sk
09-05-2008, 21:42
pa ne pitam ja tebe, što znače kolokviji prema bolonji? mislim zašto ih svi žele
pravilnik o studiranju
statut?
što točno?
sinoc sam otisla na stranicu MZŠO i ima nekih ( vise njih )...clanaka, deklaracija.. koje moram procitati.. da bi ti odg na to pitanje. ali, ako se ljudi toliko pozivaju na to, pa negdje onda treba pisati to kvragu... zar ne?!
Stormrage
09-05-2008, 22:06
ć
naravno da neki minimumi moraju postojat, ali ideja da faks funkcionira na tržišnom principu je moronska
ako je istinita otiđite na drugi pravni faks u zagrebu
pa to nitko nije rekao. ali pfzg se dobrim dijelom financira iz proračuna,manjim ali jos uvijek bitnim dijelom iz školarina.. neka troše pare kako oni misle da je najbolje, ne pada meni na kraj pameti da bi netko od nas bolje vodio faks. ali bezveze je držat račune tajnom.. nema dobrog razloga
Ti se šališ, jelda? :lol: Kad smo upisivali, kvote su bile 230 bez plaćanja, 230 za OP i 400 izvanrednih. Sada su 200 bez plaćanja, 400 s plaćanjem i 212 izvanrednih => http://www.pravo.hr/upisi/upisne_kvote
Kvote nisu smanjene nego preraspodjeljenje u korist redovnih. A upisano je preko 1000 studenata zbog onih koji su imali isti broj bodova plus djeca branitelja(koliko god takvih malo bilo).
Al je bit da se ove godine upisalo za 300 manje..
A to je puno..
fat drummer
09-05-2008, 23:27
[quote="fat drummer":s765o080]pa ne pitam ja tebe, što znače kolokviji prema bolonji? mislim zašto ih svi žele
pravilnik o studiranju
statut?
što točno?
sinoc sam otisla na stranicu MZŠO i ima nekih ( vise njih )...clanaka, deklaracija.. koje moram procitati.. da bi ti odg na to pitanje. ali, ako se ljudi toliko pozivaju na to, pa negdje onda treba pisati to kvragu... zar ne?![/quote:s765o080]
right... sretna ti potraga
Al je bit da se ove godine upisalo za 300 manje..
A to je puno..
Otkud ti taj info? Čitao sam listu sa upisa, bilo je cca 1200 ljudi na listi. :? Sumnjam da sam krivo vidio mada možda jesam.
To je službeni info..
:lol: Onda mi je sve jasno.
malimrav85
14-05-2008, 19:33
http://www.jutarnji.hr/zagreb/clanak/ar ... ,119451.jl (http://www.jutarnji.hr/zagreb/clanak/art-2008,5,14,,119451.jl)
I?
:?
http://www.jutarnji.hr/zagreb/clanak/art-2008,5,14,,119451.jl
I?
To je odlučeno još 27.2.2008. na našem faksu.
Nažalost.
Najviše kaj možemo je prosvjedovati i vršiti pritisak..
Problem je kaj se o tome na 5 sjednica raspravljalo.
Mi novi predstavnici smo došli u vrijeme kada je to davno donesena odluka i to otežava stvar.
Stalno napominjemo Kregaru da ga ne podržavamo u povisivanju školarina, niti ikada hoćemo.
Školarine će biti jedna od točaka prosvjeda.
Stalno napominjemo Kregaru da ga ne podržavamo u povisivanju školarina, niti ikada hoćemo.
i sto vam kregar kaze na to???
koje su (zasad) tocke tih prosvjeda koje planiras/ate???
Kaže da je to već odlučeno i da stoji iza svog modela: 10 % veće školarine svake godine, 10% manje upisne kvote.
Idući četvrtak se sastaje Zbor i nakon njega ću donijeti svježije vijesti..
Al ovak iz glave točke bi bile:
- školarine:
a) prestanak rasta
- akademski kalendar:
a) dodatni izvanredni rok u 1. mj.
b) očuvanje rokova u 9. mj.
c) bolji raspored rokova - veći razmak
d) ubacivanje roka na budućoj 4. bolonjskoj godini koja ima 1 ispit više
e) za sve navedeno ćemo napraviti kalendar - podijelit ćemo se u grupe i sastaviti rokove uz pomoć jednog profesora (budući da nam treba iskustvo nekoga iznutra)
- stari studenti:
a) snižavanje uvjeta na 4 ispita starim studentima koji se bore za upis na 4. godinu
b) za sadašnje četvrtaše više prakse i dogovor faksa s odvjetničkim uredima o volontiranju/vrbovanju po modelu s faksa na posao
- sadašnja treća godina:
a) urediti sadašnju koljažu na trećoj
b) argument - najkadroviranija godina, a bez kolokvija ili rasterećenja studenata
c) prebolesna literatura (opseg)
- seminari:
a) konačno urediti taj nered i more kriterija
- katedre:
a) stari zahtjevi za ujednačavanjem kriterija
Ovo je bilo čisto iz glave..
Tak da ne uzimaj ovo 100% službenim..
Na svaku točku će trebati ići dobar argument i zato je ovo daleko od konačnog popisa..
(što zbog toga što ima još dosta problema - točaka, a što zbog toga što se ipak za neke zahtjeve trebaju iznaći bolji argumenti i konkretna rješenja)
moze hint?
ako vec idete s takvim zahtjevima...
ako nema kolokvija na 3.-oj, tko nam garantira da ce ih biti i na 4.-oj?!
mozda bi se vec sad trebali pobrinuti oko toga, a ne da se kasnije cmizdri
fat drummer
15-05-2008, 12:42
kao što je jedan modr čovjek rekao jednom - ako padne treća, pada i četvrta (vjerojatno je mislio na brigade, ali se fino može povući i paralela na pravo)
Ma iz glave sam ovo nabrojao..
Naravno da ćemo gledati i na više godine, u ovom slučaju 4. koja nas sve čeka..
Već sutra se sastajemo, pa će biti više info.
kao što je jedan modr čovjek rekao jednom - ako padne treća, pada i četvrta (vjerojatno je mislio na brigade, ali se fino može povući i paralela na pravo)
ne znam bas bi li tako bilo kod nas na faxu
"pale" su prva i druga sto se tice kolokvija, ali treca odolijeva. tak da moguce da bi i da se postigne da su kolokviji i na 3.-oj, na 4. odbili tu mogucnost :?
ipak je rijec o nasem krasnom faxu :roll:
malimrav85
15-05-2008, 17:15
- akademski kalendar:
a) dodatni izvanredni rok u 1. mj.
b) očuvanje rokova u 9. mj.
10 rokova u godini?
Ne znam baš koliko će biti oduševljeni...
Realnije mi zvuči borba za kolokvije pa s time borba da svi koji polože određene kolokvije mogu na predrok a ne samo seminaristi.
Ali to sam samo ja.
Vjerovao ili ne, izvanredni rok u 1. mj. je realna opcija..
Al ide ti ovak - ak nam ukinu rokove, dajte kolokvije..
Ak nema kolokvija, daj rokove..
U biti tak to ide, iako mi uvijek tražimo i jedno i drugo..
Moraš puno tražiti da bi dobio ono što želiš..
fat drummer
16-05-2008, 00:28
to s rokom u prvom mjesecu će biti zanimljivo, ako je za vjerovat izvjesnom m.b.
no, podržavam tu suludu ideju
Dužnost mi vas je obavijestiti da ćete uz ove informacije na Pkutniku moći pratiti i službene informacije na stranici faksa..
Naime, sve o vašim predstavnicima i radu Studentskog zbora imate na:
http://www.pravo.hr/studenti/SZ
O radu pravobraniteljice imate na:
http://www.pravo.hr/studenti/pravobranitelj
Ima i dosta podizbornika, pa obratite pozornost..
U repozitoriju su dokumenti koji bi vas mogli zanimati.
Pohvalio bih Emu Vidak Gojković, našu novu pravobraniteljicu, za izniman trud općenito i što se stranice tiče.
Također se zahvaljujem Ivanu Živančevu-Tutiću koji i u ove sitne sate radi na stranici Studentskog zbora PFZG-a.
Čitamo se..
Ema Vidak Gojković
26-05-2008, 00:01
Dodali smo na vijece novu tocku dnevnog reda - studentski prijedlozi za poboljsanje kvalitete nastave.
U srijedu ce biti jako zanimljivo na vijecu, mislim da ce nas totalno izignorirat... vjerojatno, al nema veze, necemo se dat :D :D
uglavnom dosla sam i da upozorim na
molbu vec napisanu na temi "Virtualni ured st.pravobranitelja" - aktivna od jucer - -->
ispunite anketu na: http://www.pravo.hr/studenti/pravobranitelj
jako je vazna pravobraniteljskom timu za izradu brosure o studentskim pravima!
Hvala Vam svima.
Pozdrav ;)
sretno na vijeću. :smt002 mislim da možete biti veoma uspješni. samo ostanite uporni. :smt002 :smt006 i ne zaboravite izvješće po završetku. :D
MAKSIMILIJAN
30-05-2008, 17:36
kad se može očekivati izvješće? 8)
Za nekoliko dana kada ga kolega sroči..
Bilo je napeto, ali sve što se dogodilo/nije dogodilo, bit će ispravljeno na slijedećoj sjednici 3. srpnja. Tak da dajemo sve od sebe da ništa ne ide na štetu studenata.
mozemo li mi neupuceni ukratko znat sto se (nije) dogodilo???
o cemu to niste mogli glasat???
Ni o čemu..
Mi kao Studentski zbor jesmo konstituirani, ali naši predstavnici u Vijeću nisu..
Javio se problem sa kvotom postdiplomaca..
Vijeće nas još mora potvrditi.
Bit će sve u izvješću..
A sve propušteno će biti riješeno na sjednici 3.7.
Löwin Lily
30-05-2008, 22:07
To se zove hebanje u mozak vas.
Odjednom su se počeli držati pravila.. kao..
No, dobro neću puno kenjuckati.
Čekam izvješće da vidim što je bilo.
Da, svi se odjednom drže pravila i kvota..
A kada se pozivaš na pravilnike o studiranju, onda "nema uvjeta za provedbu".
No, dobro..
Naći ćemo rješenje koje neće oštetiti studente.
Iskreno sam se nadala, a sad još iskrenije mislim da ništa od naših predstavnika....nadam se da ću uspjeti uloviti uvjet...jer gore u vašim zahtjevima vidim da tražite samo 4 ispita za uvjet za one po starom programu, dragi moji,...bit ćete i vi neki 3 godina pa će i vama to trebati....opet kažem, nadam se da ću uspjet sve stići, a što se tiče predstavnika od njih ne očekujem ništa...NIŠTA!!! samo se drž`te pravilnika i to je to...ofkors...kad je pravilnik bio na strani studenata???!?!? pravilnik + kregar = niškorist! :roll: :smt004
...a šta je s "prosvjedom"?¨?¨ovo ono ..pa ništa :smt006
Bump...
Bilo bi lijepo kad bi zapravo i postali vise to izvjesce s te nadasve zanimljive sjednice vijeca.
@sijft - Kada smo pričali uživo, rekao sam ti da sniženje uvjeta mogu očekivati samo oni po starom programu.. Dekanski rok je odavno prošlost za nas bolonjce, a kamoli još i sniženje uvjeta..
Imam puno prijatelja na 3. i ja stižem na 3. u 9. mj., tako da razumijem što pričaš.. Godina je u totalnoj komi.. I dok ne možemo dobiti nešto što je jednostavno protiv cijelog koncepta nastave i bolonje, možemo tražiti uvjete na 3. koje zaslužujemo.. Kažem, to je nakadroviranija godina, a loše je organizirana.. O literaturi da ne govorim.. Tu je naš put.
Inzistiranje na uvjetima i boljoj organizaciji za iznos koji plaćamo..
Što se izvješća tiče, molim vas da se još strpite... U paketu uz izvješće idu još neke stvari, a budući da nas sve stišću rokovi - nemojte zamjeriti..
Svi smo u istoj kaši..
Molim vas za strpljenje, jer nam akademske obveze dolaze na naplatu prve.
ako me pamćenje dobro služi glavni dekanov argument protiv dekanskog za bolonjce su bili kolokviji, odn. to se protivi cijelom konceptu nastave, bla, bla, bla. i onda dođemo na treću godinu i prvo što nam kažu je da su se oni (profesori) dogovorili da nema kolokviranja. nakon tri godine "bolonje" profesori i dalje ne znaju koliko sati predavanja imaju, koliko seminara, a gle čuda i ispiti se prijavljuju preko studomata. bitno da će se sve riješiti za iduću godinu, a to je ono što nam i vi ovdje govorite. iskreno, meni je stvarno dosta toga da će se za iduću godinu stvari riješiti, popraviti, nakon što prvo mi platimo ceh. bilo bi lijepo da se za promjenu misli i na nas koji smo sad na trećoj, nemamo privilegiju smanjenog uvjeta i dekanskog kao studenti po starom programu i ne možemo se nadati da će se stvari "riješiti" dok mi u 9. mj. upišemo treću godinu. a isti priča će biti i na četvrtoj, naravno za one koji je uspiju redovito upisati. u jednu ruku smo si i sami krivi jer im dopuštamo da nam to rade...
fat drummer
08-06-2008, 23:02
joj, moram i ja sada nešto nasra... napisati
htio bih samo malo razjasniti neke stvari. kao prvo studentski predstavnici NISU ravnopravni član ikakvih pregovora s upravom.
zašto? kao prvo pregovora nema, bar ne u smislu da će dvije strane doći do zajedničkog rješenja nekog problema tako da se nađu na pola puta
predstavnici mogu nešto tražiti, faks na to može ili ne mora pristati i to je to. ideja prosvjeda protiv faksa je vesela priča i još joj samo fale tri praščića da upotpune ton
ako faks sutra kaže - gle, nema više roka u 11 mjesecu predstavnici mogu dati veto i fino nakon osam dana gledati kako više nema roka
dekanski za bolonjce? nikada, nikada, nikada... možda me demantira stvarnost, ali stavio bih male novce na tu vjerojatnost
smanjeni uvjet za bolonjce? muhahahahahahahahahahaha, pa to nikada nije bilo ni u planu. isto tako možete tražiti i jetpackove i ljubičaste banane. opet, možda dogodi se čudo, ali nisam naklonjen vjerovati u tu opciju.
apropos smanjenog uvjeta za nebolonjce - tko igra na tu kartu, nije dobro. fakat nemojte očekivati puno od toga iako je to milijardu putavjerojatnije od smanjenog uvjeta za nebolonjce. uopće je blesavo predstavnicima spočitavati to da se nisu uspjeli izboriti za smanjeni uvjet za bolonjce.
ideja nekog prosvjeda i rasprave s kregarom je iluzija. kregar se boji rekacije studenata koliko ja da će mi piranja ući u kadu kroz tuš. uuu studenti, zakasnit ću na kavu dok se probijam kroz gomilu i ignoriram ih
predstavnici su još neiskusni i apeliram ih da igraju malo mudrije. ne želim tu sada nikome soliti pamet, ali nije dobro ekipa. ispravili ste ono sa sjednice, ali ne bojte se tražiti pomoć. ne od mene nego od jandrića ako ima vremena. davor zna. vi još ne.
Hvala svima na savjetima i prijedlozima!
juhu, somethin' to fight for! :smt041
evo današnjeg primjera (nisam zicer dal to spada u domenu predstavnika ili pravobranitelja, uostalom svejedno).
manje od 10% ljudi je prošlo pismeni ispit iz GPPa (s obzirom na rok u trećem kada je službena prolaznost iznosila 0.5%, napredak :-D )
jel postoji neka odredba statuta/pravilnika/fancy papira po kojoj se može poništiti pismeni u slučajevima izuzetno niske prolaznosti?
pitam po sistemu analogije - ta odredba je postojala u srednjoškolskom sustavu obrazovanja i to još dok sam ja bila u srednjoj :-D
doduše, to nije spriječavalo profu iz matematike da 90% razreda zabiberi jedinicu :lol:
Da, imali smo to mi u srednjoj slično..
Stalno sam se kao predsjednik pozivao na tu odredbu..
Kao ak više od pola razreda dobije 1, onda se ocjena upisuje sa strane, a ne u rubriku..
Pogledat ću ima li nešto slično za faks, ali totalno sumnjam..
Pogledat ću ima li nešto slično za faks, ali totalno sumnjam..
ma gledala ja, čini se da nema takve odredbe... :smt009 :smt009 :smt009
što je, u jednu ruku, razumljivo za ovaj faks. npr. kod ovakvih ispita, svaki drugi rok bi bio poništen :evil:
Istina...
I pozivali bi ti se na kršenje akademske slobode u smislu da ih se tjera da ispunjavaju kvote koliko ljudi mora proći, te stara rečenica: Ne želimo pravo pretvoriti u srednju školu!
fat drummer
10-06-2008, 09:10
mislim da bi trebalo postojati qc tijelo, koje nam nažalost studentskog predstavnika jer ga eto nizom nesretnih slučajeva nitko nije htio upotpuniti
to tijelo koliko samshvatio sačinjava/sačijnavao je prof. smerdel, i poprilično je kul, samo što ne djeluje
Qc je skraćenica za?
Sada si me zaintrigirao.. Ima li neki pravilnik ili bilo što o tom tijelu?
Da vidim o čemu se radi.. Budući da ništa nije definirano, možemo sve uzeti na razmatranje.
fat drummer
10-06-2008, 16:43
kvoliti kontrol :-D
Eh da..
Bilo bi super kada bi postojalo ikakvo kontrolno tijelo za djelatnike Fakulteta..
Baš smo pričali kolege i ja.. Studentu je sankcija za nerad pad, a što je djelatniku Fakulteta?
Za njega nema nikakvog kontrolnog mehanizma.
fat drummer
10-06-2008, 18:00
raspitaj se kod dekana i prodekana malo, odgovor o qc će te iznenaditi
http://www.eucen.org/BeFlex/Ljubljana/B ... UALITY.pdf (http://www.eucen.org/BeFlex/Ljubljana/BackgroundPaper_3_QUALITY.pdf)
evo tu pročitaj malo više o unutarnjoj i vanjskoj kontroli
Hej Cro, samo da provjerim, ti si jedini koji trenutno ima vremena za pisanje na ovom podforumu?
Svi ostali su uglavnom isparili, vjerojatno zbog rokova. :?
Znam da imas puno posla s EJPom i EPom, ali cim stignes, molim te napisi to izvjesce s vijeca.
Sigurno ti ne bi uzelo tako puno vremena.
A ako ti nemas vremena, mozda neki drugi predstavnik ima?
cheshirecat
10-06-2008, 22:58
Što se izvješća tiče, molim vas da se još strpite... U paketu uz izvješće idu još neke stvari, a budući da nas sve stišću rokovi - nemojte zamjeriti..
aj posalji ti fino samo izvjesce osnovni paket (tm). [dakle bez ikakvih dodatnih kerefeka]
that'll do just fine!
Ma tu sam više udomaćen na forumu, pa zato baš ja pišem u pauzi između učenja..
Nisu kolege zaboravile na Pkutnik, nego je sada stvarno najgore vrijeme za studenta..
Kaj se mene tiče, ja sam klošar koji se ionako vuče na Pkutniku više od 2 i pol godine, pa mi nije bed tu odgovarati.
Čim uhvatim vremena i duševnog mira, složit ću izvješće..
I nije bed u izvješću, već se i na formu mora misliti itd.
A što se učenja tiče, nije toliko zbog tih predmeta koje učim koliko zbog pritiska što želim uvjet 26.6.
Da budem konkretan, stavit ću u petak izvješće..
Forma je prva stvar koja pada na pamet studentima koje zanima kako se njihovi izabranici bore za njihova prava i bolje uvjete studiranja.
:-D :-D
Aj Cro, hvala sto si odmah odgovorio
A jbga, najradije bi ja to zdravoseljački...
No problem, I'm just doing my job..
I dok ne možemo dobiti nešto što je jednostavno protiv cijelog koncepta nastave i bolonje, možemo tražiti uvjete na 3. koje zaslužujemo.. Kažem, to je nakadroviranija godina, a loše je organizirana.. O literaturi da ne govorim.. Tu je naš put.
a kad dodes na 4. godinu, onda ces poceti razmisljati i o provedbi bolonje i za generacije koje su malkice ispred tebe?
seriously now, kad se ponovi sljedece godine na 4.oj situacija ista koja se dogodila ovoj generaciji trenutno na 3., i opet dobijemo odgovor da su se katedre, and i quote, "dogovorile da bolonje nema", onda ce bit - ups&dogodine, ciao djaci, nismo se toga sjetili?
Na 2. sam godini, tak da mislim unaprijed..
Radim i na 4. naravno, no uz pomoć kolega sa 3. koje to brzo stiže..
A i trebaju mi iskustva ljudi sa 4. da bi to znao.. Mislim, zvuči bezveze, ali treba doći prva generacija na 4. da se točno uvidi što je najgore..
Naravno da se neke stvari mogu preventivno riješiti, no mislim da ipak manji dio nažalost..
Forma je prva stvar koja pada na pamet studentima koje zanima kako se njihovi izabranici bore za njihova prava i bolje uvjete studiranja.
:-D :-D
Aj Cro, hvala sto si odmah odgovorio
:smt005 :smt005 :smt005
sjajno. a bas smo fukara, ocito. :-D
Na 2. sam godini, tak da mislim unaprijed..
Radim i na 4. naravno, no uz pomoć kolega sa 3. koje to brzo stiže..
A i trebaju mi iskustva ljudi sa 4. da bi to znao.. Mislim, zvuči bezveze, ali treba doći prva generacija na 4. da se točno uvidi što je najgore..
Naravno da se neke stvari mogu preventivno riješiti, no mislim da ipak manji dio nažalost..
da cro, mislis unaprijed sto za tebe konkretno znaci - treca godina.
i to je sjajno, da se to mora rijesit, mora i ja se slazem.
al da si ti na celu bolonjske mase koja je prva u genijalnostima, nisi, jerbo kasnis. i ne znam koja ti tocno iskustva trebaju, ako sam ti maloprije dala primjer da bi se komotno kolokviji mogli ukinut za 4. godinu i da npr. pojma nemamo dal cemo morat lovit standardni uvjet za famoznu 5. godinu dakle sa punih 90% ispita, ili ce ta zadnja biti koncipirana kao apsolventska.
evo, ja ti sad kazem da bi radije da ih ti to pitas posto sam te ja birala, nego da ja saznam da cu morat upisivat,ne do bog, parcijalu zemljisnoknjizne 5. godine, pa onda jos jednu godinu potrosit na socijalnu psihologiju & uvezivanje papira kroz dvije rupe u fascikl.
Ma kužim, ali želim ti reći da recimo o 1. i 2. godini znam gotovo sve, a o 3. i 4. malo.
(govorim o organizaciji)
Mislim, nije me bed priznat.
Ne mogu sve znati..
Zato Zbor ima 20 ljudi..
I zato uvijek potičem da mi svi kažu što ih smeta na ovom topicu.. Što imam više informacija, mogu bolje argumente složiti kada nešto tražim.
P.S. Koliko znam o 4., imat će 68 bodova (ispit više - i to je problem), a za uvjet će trebati standardnih 50 bodova..
Tak ispada po ovom prvom planu kaj su izbacili..
Ak hoćeš, pejstam ga tu..
napisao ti je to vec netko gore pa nisi reagirao, zato ja ponavljam.
na stranu sve divne stvari koje se realno mogu ili ne mogu provesti na ovom faksu, ali odgovori na ova i slicna pitanja prije 1.12.2008. bili bi sjajni iz cistog razloga da si znamo organizirat raspored polaganja & ocijeniti korisnost seminara koja se prilicno mijenja sa kolokvijima i bez njih i slicno. vrijedi naravno za sve godine, sto detaljniji odgovor, tim bolje.
Ma kužim kaj govoriš.
Gle, najveći je problem što ni faks ne zna kaj će sa 4.
To je fora..
Pa još se ni 3. nije ustalila.
To ti se donesu neki okvirni planovi, za koje ni Bog ne zna kako će izgledati.
Vjeruj mi..
Mi kao predstavnici možemo moliti i inzistirati na objavljivanju pravila igre unaprijed, što radimo..
No, to nije jamstvo da će to i biti tako..
Iako se Uprava hvali da će ove godine po prvi put većina posla biti obavljena do ljeta, sumnjam.
Evo, ovoliko se zna trenutno crno na bijelo...
Ono što će biti u idućem vodiču..
http://www.uploading.com/files/XJCYD5GL ... a.doc.html (http://www.uploading.com/files/XJCYD5GL/Izvedbeni_plan_pravnog_studija.doc.html)
fat drummer
11-06-2008, 07:46
sve oej okej, baf, ionako neće nakupit dovoljan broj studenata za četvrtu :-D
ali cro dobro kaže, di su ostali studentski predstvnici? opet se događa krasna stvar da samo jedna osoba kurca radi
Nisam to rekao..
Rekao sam da ne mogu biti o svim poljima jednako dobro informiran..
Fat, nemoj biti strog, rokovi su..
:cry:
fat drummer
11-06-2008, 10:54
nja, rokovi šmokovi
ima vas 16 sa prava
ti i ema još i djelujete
gdje je ostatak ekipe?
ono, super, mihaljević nas je pozvao na tulum i tribinu. to će mi definitivno pomoći da izborim dekanski ili smanjenje literature
di je savić? jel možda kod prodekana? znam da tamo često visi
lalić, tutić, magud? jel ja to nabrajam dinamov vezni red iz neke opskurne sezone ili predstavnike sudenata?
nije da tu morate pisat neke jebene eseje o tome što radite, ali jeboga, čak i da padaju sjekire mogli ste napisat taj izvještaj sa sjednice, a ne da moram čekat da cro ulovi vremena
Sada ćemo Ema i ja stisnuti malo više, a sutra će netko drugi kada mi ne budemo mogli..
Isto tako, nemoj nepisanje nekih protumačiti kao nerad..
Neki su posebno aktivni u odborima i izvana.. Recimo kao primjer - kolega Savić uvijek donosi vrijedne informacije sa sastanaka Odbora za unaprijeđenje studija iako službeno nije u njemu više.. Novi odbori nisu ni potvrđeni.. To znači da se momak trudi i da je u kontaktu s Upravom..
Znam da se ne vidi, ali stvarno se dosta radi u tom Zboru..
Druga je stvar što ima 100 formalnih prepreka zbog kojih ne možeš odmah nešto progurati.
U petak ću staviti izvješće čisto zbog tehničkih razloga.. Danas tek opet navečer dolazim na forum, jer cijeli dan radim presude za EJP, a sutra mi je ispit..
Tak da će u petak biti..
Mislim, znam da nije sve savršeno..
Al priča nije crno-bijela, nego siva..
Jbga..
Još jednom se ispričavam na čekanju.
fat drummer
11-06-2008, 11:21
gle sve ja to kužim, ali 16 ljudi je manja firma... čak i da svi radite jedan sat dnevno to su dva radna dana
ne morate vi meni polagat račune, samo kažem da nema smisla da mi sve infose dobivamo od tebe. i ti imaš rokove pa pišeš. ta samozatajnost je grozna stvar. jer jebeno liči na nerad
Ma kužim kaj hoćeš reći..
Al to je samo unutarnja podjela posla..
Eto što..
A sav info dobivate, sve je transparentno.. Izuzev ovog kašnjenja sa ovim izvješćem..
ono sto ti je par ljudi probalo reci je da je super da se ti zajebavas sa marginama i fontom u tom izvjescu, koje onda dobija neku notu profesionalnosti i to sve.
al s druge strane, prije nego se odlucis izmedu book antique i ariala, kad si vec tu online i najavljujes to genijalno izvjesce, onda sazeto lupi tri bitne informacije u formi "mi bili-culi-prenjeli-detaljnije u izvjescu jerbo sad neam vremena od stoljeca 7.og" jer ovo ispada
a) da nemas sta za rec tako ionako, ni tu ni u izvjescu, pa odugovlacis da se to zaboravi
b) da nemas pojma jer info jos nije ni stigao do tebe, pa kupujes vrijeme.
c) da tretiras ljude sa pitanjima ko debile, koji ne mogu shvatiti kompleksnost tvog posla, cudoredno deontolosku crtu koja se tako magicno provlaci kroz vas rad i cijelu jednu lepezu terminologije i odnosa koji su beyond i same proklete javnoupravne organizacije kao najdemonskijeg izuma ikad.
ne moram ti crtat kakve to reakcije izaziva. s razlogom.
fat drummer
11-06-2008, 18:49
baf, ne seri! svi znamo da koristi tahomu, 12pt
Bit će u petak, jer je opširno i to je sve što imam reći o toj temi dotad.
fat drummer
11-06-2008, 21:24
a što ako mi sutra dobijemo i ti se zaliješ i onda to ne bude u petak
njah, bit će u petak :-D
Vidim da su neki stvarno prekritični!!!! Pa ostavite čovjeka na miru!!! A imate i još predstavnika pa njih tlačite! :oops:
Lako je tu napadati preko foruma i pravit se pametan.Da se nešto može napravit već bi se napravilo i točka!
Sorry, al moram reagirati! Zaista neki nemaju dlake ne jeziku kad treba druge kritizirati! Nije ni to rješenje. :smt002 :idea:
dobro je koka, to sta sam te napenalila da pogledas u knjigu prije nego dodes na pravokutnik sa pitanjem "di i kako se ureduje odgovornost za stetu i sta je to" pa zato sad vristis di stignes, je moj i samo moj bed, jer vidim da ti je citanje icega sa razumijevanjem mislena imenica.
nikoga se ne napada, croa poznajem, kolko vidim jos uvijek ne sjedi u kutu i ne grca u fetus polozaju, dapace shvatio je sta mu tu 10 ljudi govori, a to je sve sto se trazi. dapace, pozvao je na komentare & savjete, sto je meni izmamilo cedevitu na nos i thumbs up za to. :-D
drugih predstavnika tu nema, nit je to zivotno potrebno dok je cro tu i prati topic, a i taj raspored je na njima, ne nama. to da ce svi oni nesto veliko postici se uopce ne ocekuje, jer smo svi svjesni sistema i ogranicenja. neko svojih, neko tudih. :smt006
Ema Vidak Gojković
12-06-2008, 16:26
viewtopic.php?f=50&t=3494&p=435523#p435523 (http://www.pravokutnik.net/forum/viewtopic.php?f=50&t=3494&p=435523#p435523)
> Neke sitnice koje su poprilicno u domeni mog rada kao predstavnika cete naci ovdje, iako su iznesene u ime pravobranitelja.
Nije istina da ostali predstavnici nista ne rade,
postoji podjela posla i specijalizacija, povijesno dokazana kao najefikasniji nacin da se nesto rijesi,
i stoga umjesto da svi rade sve u opcoj konfuziji, uzeli smo si dovoljno slobode da odlucimo tko je bolji i korisniji i tko ce raditi na kojem polju, te ce ubuduce cesto samo ista lica pisati na forumu, dok ostali naime rade nesto drugo.
Ako ovakav princip podjele rada zbunjuje studente, mozemo otvoriti i zajednicki profil
"Studentski predstavnici" i uvijek pisati s njega,
no smatram da smo svi razumni i stoga ce biti dovoljno i ovakvo objasnjenje :)
Na sastanku Odbora za unapredjenje nastave koji ce se odrzati slijedeci tjedan, 17.6. bit ce na tab-u i izmjena Pravilnika,
sto cemo dakako iskoristiti, da pokusamo progurati sto vise pozitivnih noviteta za nas.
Nakon sto se usuglasimo koje su prioritetne tocke i kako cemo ih dobivati, napisat cemo iscrpan program.
Pozdrav svima i sretno na rokovima.
Vlatka Pokos mode on: :headbang:
kad će taj petak, trala-la-la-la-la-la
da te opet vidim, vidim ja
ti si ko metak....trala-la-la-la-la-la
http://smiley.onegreatguy.net/cancan.gif
P.S. računaj na mogućnost da ako napišeš preeeeedugo izvješće se ljudima neće dat to čitat...ljudi su ili stoka ili non stop neš kenjkaju bez veze (ko Fet i Baf :-D )
Poz
fat drummer
12-06-2008, 22:34
cro je već mortus
Ha? cro je mortis? :shock: :shock: :shock:
fat drummer
13-06-2008, 15:40
cro ima manje od deset sati
brzo nabaviti onaj sat iz serije 24 da mu odbrojava
Evo i ovdje za one koje zanima ova tema!
Izgleda da je ministarstvo odlučilo poduprijeti studente da ne prosvjeduju previše narednih godina. Naravno Sveučilište je to objeručke prihvatilo tako da su svi redoviti studenti uskoro u puno boljem položaju..
http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=4548&tx_ttnews[backPid]=38&cHash=06aef87eff
Jučer sam se sastao sa Kregarom.
Rekao mi je ponešto ovome.
Ukratko: Po ovoj zamisli u sustavu 3 + 2 zadnje dvije godine ne plaćaš.. E sada, budući da smo mi integrirani studij po sustavu 5 + 0, Kregar je zamislio da se naša 4. i 5. ne plaća, jerbo nije fer da mi sve plaćamo samo zato što smo 5 + 0.
Stvar je zamišljena da Ministarstvo da lovu Sveučilištu i da faksevi budu refundirani, svaki s obzirom na trošak koj izračunaju.
Caka je u tome da Ministarstvo nema love za ovaj potez, pa predlaže neke bolesne sisteme povrata love i slično..
Pitate se zašto bi to faks htio?
Pa ovak, u idealnoj situaciji, da Ministarstvo ima love, naš faks bi izračunao sam troškove na 4. i 5. i dobio ogromnu svotu odmah.
Za studente to onda ne bi bilo dobro samo u smislu da ne plaćaju školarinu, već i zbog situacije da bi faks «gurao» ljude na 4. i 5. jer bi za te godine imao sigurnu lovu već unaprijed određenu po broju ljudi!
Lol
No, kažem, nema euforije:
1) Ovo je odluka, nitko ju nije potpisao, dakle ne vrijedi ništa zasad
2) Nema se love
3) Kregar kaže da čak i da ima love da bi nam dali lovu samo za 4. godinu, a ne za 5., jer je 5. abnormalno skupa navodno – zbog puno predmeta
Imam tu i dokument.. Tu odluku konkretno. Nemam ju nažalost u digitalnom obliku, pa sam ju fotografirao mobom u 3 dijela..
http://img397.imageshack.us/img397/2194/78552409tu1.th.jpg (http://img397.imageshack.us/my.php?image=78552409tu1.jpg)
http://img135.imageshack.us/img135/5503/73552047lt5.th.jpg (http://img135.imageshack.us/my.php?image=73552047lt5.jpg)
http://img142.imageshack.us/img142/1580/31395255nx3.th.jpg (http://img142.imageshack.us/my.php?image=31395255nx3.jpg)
Ivan Magud
15-06-2008, 00:24
nja, rokovi šmokovi
ima vas 16 sa prava
ti i ema još i djelujete
gdje je ostatak ekipe?
ono, super, mihaljević nas je pozvao na tulum i tribinu. to će mi definitivno pomoći da izborim dekanski ili smanjenje literature
di je savić? jel možda kod prodekana? znam da tamo često visi
lalić, tutić, magud? jel ja to nabrajam dinamov vezni red iz neke opskurne sezone ili predstavnike sudenata?
nije da tu morate pisat neke jebene eseje o tome što radite, ali jeboga, čak i da padaju sjekire mogli ste napisat taj izvještaj sa sjednice, a ne da moram čekat da cro ulovi vremena
O tempora, o mores....
prije svega hvala na zabrinutosti kolega, evo tu smo, živi i zdravi...slobodno pitajte za sve informacije kojeg god studentskog predstavnika hoćete i siguran sam da će Vama, kao i svakom drugom kolegi/ci studentu/ici, izaći u susret i odgovoriti na pitanje...
Znate vrlo dobro da imate sve informacije iz prve ruke, i nema potrebe korigirati i ispravljati navode kolega koji govore i u moje ime i u ime cijelog SZ-a, a kad to bude potrebno vjerujte da studentski zbor ima svoj ''qc''.
fat drummer
15-06-2008, 00:41
srce moje je ispunjeno srećom jer naši predstavnici napokon imaju vremena reći koji vrag rade (di je onaj srpski smajlić koji pleše kolo?!) http://img166.imageshack.us/img166/4741/kolcerr9.gif
postavio sam ja pitanje što je bilo na sjednici, pa moram croa, da se pristojno izrazim, obljubit u mozak, da ga dobijem
vjerujem da ćete mi izaći u susret, ali nedavno sam sa židovstva prešao u sljedbenike koji se okupljaju iza časopisa kula stražara pa me strah da će prije smak svijeta nego to obraćanje ako ne pilam ljude u cerebrum
Ovo je bilo šugavo vrijeme i neće se ubuduće kasniti sa izvješćima..
Za to nemaš brige.
fat drummer
15-06-2008, 00:56
da, znam da nećete kasnit... jer će smak svijet i novi kristov dolazak sve pokvariti :smt010
O tempora, o mores....
prije svega hvala na zabrinutosti kolega, evo tu smo, živi i zdravi...slobodno pitajte za sve informacije kojeg god studentskog predstavnika hoćete i siguran sam da će Vama, kao i svakom drugom kolegi/ci studentu/ici, izaći u susret i odgovoriti na pitanje...
Znate vrlo dobro da imate sve informacije iz prve ruke, i nema potrebe korigirati i ispravljati navode kolega koji govore i u moje ime i u ime cijelog SZ-a, a kad to bude potrebno vjerujte da studentski zbor ima svoj ''qc''.
....
reci fat, kolko ono jehovini beru za clanarinu?!
fat drummer
15-06-2008, 09:44
nije puno! uostalom kada saznaš da će nas se spasiti tek oko 144 000 čini se kao pravi popust!
fat drummer
25-06-2008, 21:27
kaj je na kraju sa sz sveučilišta? jel o formirano?
zasto nitko ne pise sto je bilo na sastanku Odbora za unapredjenje nastave 17.06.??? :smt010
Zato što će se Odbor sastati još nekoliko puta dok se dovrši posao vezan uz novi Pravilnik.
Kada se dovrši postupak, stavit ću kompletno izvješće..
Stormrage
03-07-2008, 11:35
http://www.index.hr/vijesti/clanak/rask ... 93500.aspx (http://www.index.hr/vijesti/clanak/raskol-studenata-i-njihovih-predstavnika-u-studentskom-zboru/393500.aspx)
a šta je ovo? gdje ste vi?
Ema Vidak Gojković
03-07-2008, 12:44
http://www.index.hr/vijesti/clanak/raskol-studenata-i-njihovih-predstavnika-u-studentskom-zboru/393500.aspx
odgovaram iskljucivo u svoje vlastito ime, posto ne znam stav ostalih kolega, a posebice Luke Paraca, koji jedini jest izravno pod ovim pitanjem koje si postavio, za razliku od svih nas.
Naime, Studentski zbor Pravnog fakulteta nije isto sto i Studentski zbor Sveucilista.
Clanovi jednog tijela, OSIM predsjednika, nisu i u drugome.
Osobno sam jako nezadovoljna sa trenutnim radom SZ Sv., posebice sa novom situacijom oko problema sa studentskim domovima, i mislim da bi mogli puno bolje, puno organiziranije i puno jace reagirati.
To je moj osobni stav za sad, naravno da je moguce i naravno da se nadam da ce se to, sa novim mandatom i svjezim clanovima, promjeniti.
Za sad sam, kazem, jako nezadovoljna.
Od nasih je unutra jedino Luka, a on ce vam se uskoro i javiti sa konkretnim stavom.
Vjerujem i nadam se da ce Luka uspjeti malo pokrenuti SZ Sv, mi ga svi u tome podrzavamo.
Pozdrav
Luke Paraca
Ccc Ema, Parca - bez ovog a..
Mislio sam da me znaš toliko..
:smt009
A sve one burne noći..
http://www.index.hr/vijesti/clanak/raskol-studenata-i-njihovih-predstavnika-u-studentskom-zboru/393500.aspx
Radi se o Zboru Sveučilišta u Zagrebu..
Kao predsjednik SZ-a Pravnog fakulteta predstavljam studente Pravnog fakulteta i Pravni fakultet kao njihov delegat u Zboru Sveučilišta..
Dosad je bila samo konstituirajuća sjednica što se tiče sjednica Zbora Sveučilišta.
Nov sastav obećava, no vidjet ćemo.
Što se mog stava tiče..
Ovak, sebe doživljavam kao predstavnika studenata prava u tom Zboru SV. i to službeno jesam..
Bio Zbor Sv. "loš" ili "dobar" činjenica je da Pravo tamo nije imalo predstavnika nekoliko godina.
I to je sigurno ostavilo traga.. Ono što ću ja činiti i već činim jest to da se tamo osjeti da Pravo nakon nekoliko godina postoji opet u Zboru i
na svakom koraku činiti da naši studenti od tog istog Zbora Sv. dobiju što se više može.
Dakle, koje god nas se pitanje IMALO dodiruje tu aktivno sudjelujem i pokušavam "izvući" što više.
U ulozi sam našeg izaslanika tamo i želim što bolji položaj našeg faksa i svih nas na razini Sveučilišta.
Pravni fakultet po broju studenata čini 10% Sveučilišta i to nije sića kada se uzme u obzir da postoji 33 fakulteta na Sveučilištu - tako ću se i ponašati kad vas/nas predstavljam..
Što se tiče ovakvih, nazovimo ih sveobuhvatnih akcija kao ovo za domove..
Mislim da se to organizira stihijski - barem dosad..
Naime, da bi takve akcije imale smisla treba se obratiti vlastitim predstavnicima s fakulteta - dakle vlastitim zborovima i onda zborovi udruženi nastupaju na razini Sveučilišta - točnije njihovi predsjednici..
Fiktivna pričica kao primjer :-D :
Pretpostavimo da mene nazove predsjednik Zbora Šumarstva..
Kaže mi: Bok! Na mom faksu se ljudi žale zašto Sveučilište uskraćuje to to i to i organiziraju veliku akciju.. Pozvani su i drugi faksevi..
Isti tren ja sazivam Zbor Pravnog fakulteta, raspravljam sa cijelim Zborom o tome i sa zajedničkim stavom nastupam u Zboru Sveučilišta..
Naravno, onda prenosim informaciju o akciji dalje drugim predsjednicima Zborova..
Ukoliko ne dobijem obavijest o akciji s početka ovog primjera, ne mogu ništa službeno, jer nisam raspravio to sa Zborom čiji sam predsjednik.. (SZ-om Prava)
To se često događa, jer studenti ne obaviještavaju ovog dečka sa Šumarstva iz moje priče :-D i institucionalno nikada ništa ne započne..
Samo izlete na ulicu i to je to bez kontaktiranja svojih predstavnika.
Moj je stav da uvijek možete dobiti više kada idete prvo preko vaših predstavnika ili ako idete zajedno s predstavnicima na ulicu prosvjedovati, no to je već moj osobni stav.
ZATO, ako imate KONKRETNE pritužbe s obzirom na Sveučilišnu razinu - kao što su ova pitanja o domovima npr., javite se meni ili bilo kojem od predstavnika s Prava, sročite konkretan prijedlog i mi počnemo sa radom po tom pitanju.
Naime, Sveučilišna razina je ipak za jednu razinu viša i tu treba puno bolja koordinacija i malo formalniji pristup.
Što se prava tiče, lakše vam je, samo dođete na jednu od sjednica Zbora Prava i predložite pregršt ideja ili mi se javite.
ne znam bi li ovo stavila kod pravobraniteljice ili tu, ali eto...
stvarno nije u redu da se ispitna literatura mijenja tijekom akademske godine (npr. mp, kojem ce literatura biti promijenjena tj. jos jedna knjiga dodana u 9. mjesecu, dakle 2 roka prije zavrsetka akademske godine)
da, znam da oni u vademecumu stave to odmah u literaturu i napisu u pripremi ili kako vec, i to bi bilo skroz u redu da knjiga izađe za rokove u 2. mj., ali da se mijenja u 9. mjesecu je smijesno/jadno/da places
ne mozete tu nista napravit, al eto, morala sam to napisati :-D
Da, pitanje za Emu.
Moj stav je - treba urgirati od katedre od katedre i ljudski zamoliti.. Nema druge..
Često se javlja taj problem sa naglim promjenama literature..
Problem je općenito širi s tim datumima izdavanja, tiska i sl.
No, mislim da možeš polagati po "staroj" literaturi još neko vrijeme uvijek.
ne, konkretno za mp se od 9. mjeseca kao literatura dodaje i ta jos jedna knjiga i po tome pitaju
a i ovo ljudski zamoliti na nasem faksu... :smt005 (sorry, morala sam)
ne, konkretno za mp se od 9. mjeseca kao literatura dodaje i ta jos jedna knjiga i po tome pitaju
a i ovo ljudski zamoliti na nasem faksu... :smt005 (sorry, morala sam)
Da, bilo bi fer da su stavili barem na rok u 11. kada već počne nova ak. god.
Pa gle, vjerovala ili ne - 90% stvari kaj se dopusti/izmijeni u našu korist ide tim putem.. Sjedne se i pregovara..
Bakljama i vilama na našem faksu niš čovjek ne postigne.
fat drummer
06-07-2008, 18:32
je, trebali bi ići pitati na katedru da se dozvoli onima koji su već prije polagali da ta dva roka u devetom mogu polagati po staroj literaturi
druga fascinantnija stvar je - kako mogu ispitivati literaturu po kojoj nisu predavali?
Ista stvar sa obiteljskim ove godine..
No, tamo su izmjene bile manje, pa se nije pozivalo na tu šemu - niste predavali po tome.
Pa zašto ne - dođeš u delegaciji i zamoliš da se do roka u 2. mj. ove koji su to odslušali ne pita po novome..
Da ili ne i bok..
To mogu i sami studenti apleirati mailovima..
fat drummer
06-07-2008, 18:40
dragi budislave, maja, davorine i t.m.
nemojte ispitivat po novoj knjizi međunarodne organizme
vaš fat
Vjerujem da možeš sročiti nešto formalnije.
:smt005
druga fascinantnija stvar je - kako mogu ispitivati literaturu po kojoj nisu predavali?
da, i mene to fascinira :?
Ista stvar sa obiteljskim ove godine..
No, tamo su izmjene bile manje, pa se nije pozivalo na tu šemu - niste predavali po tome.
Pa zašto ne - dođeš u delegaciji i zamoliš da se do roka u 2. mj. ove koji su to odslušali ne pita po novome..
Da ili ne i bok..
To mogu i sami studenti apleirati mailovima..
ni ovdje izmjene nisu prevelike - uz stare 3 knjige se dodaje jos nekakvih 150 str. nove literature, ali svejedno, ajde jos da su stavili novu literaturu od 2. mj., ali oni stavljaju to za zadnja 2 roka u godini. nije bas fer
a i mislim da bi zamolba imala vise ucinka kada bi dosla od strane studentskih predstavnika, a ne od skupine studenata :?
edit
EVG ce ici razgovarat s budom :D
To će pravobraniteljica riješiti..
Uvijek mogu u ime Zbora sročiti molbu, ali često jači efekt ima ad hominem pristup.
Više neformalno.
Sad offtopic, ali što se studenata tiče - nekada kvalitetan, argumentiran mail može najviše postići.
Pogotovo, jer ide od samih studenata.
Don_Juan_DeMarco
08-07-2008, 22:28
je, trebali bi ići pitati na katedru da se dozvoli onima koji su već prije polagali da ta dva roka u devetom mogu polagati po staroj literaturi
Ne mogu!!!! Ispitnu literaturu mora odobrit Fakultetsko vijece i to se odobrava na sjednici u 9 mj za sljedecu godinu...tako da po mom misljenju ne bi smijeli pitat u 9 mj tu dodatnu knjigu...Pravobraniteljica treba o tome obavijestit Upravu fakulteta...
fat drummer
08-07-2008, 23:19
pa što ju vijeće nije već odobrilo? ono, napamet bubam, nekako mi se ne da listati po možebitnim izvješćima sa sjednica koja se nalaze na pravo.hr
ja nekak pretpostavljam da ju je vec odobrilo, posto je ta literatura pisala i u vademecumu za ak.god. 2007./2008.
Don_Juan_DeMarco
09-07-2008, 18:58
ja nekak pretpostavljam da ju je vec odobrilo, posto je ta literatura pisala i u vademecumu za ak.god. 2007./2008.
Ne znam dali su je odbrili ili nisu..ako jesu onda se tu nista ne moze napravit...ako nisu onda moze...al meni je nije jasno kako mogu odbrit knjigu koje NEMA(tj.nije postojala u trenutku kada se izjasnjavalo o njoj) a ako je postojala onda mi nije jasno zasto vec nije pitano po njoj?!
p.s. mislim da se jednostavno treba javit Upravi pa nek oni provjere o cemu se radi
Don_Juan_DeMarco
10-07-2008, 15:59
Dobio sam nekoliko informacija... I jedna od njih je da ce uskoro stavit obavijest na stranicu katedre iz Medjunarodnog da ce cetvrtu knjigu pitat tek od ispitnog roka u 11 mj...zahvaljujemo se katedri iz Medjunarodnog prava...
malimrav85
27-08-2008, 01:12
hej
nazovi svog predstavnika
Luka Parac, predstavnik studenata 2. godine
091/570-6096
parac.luka@gmail.com
fat drummer
27-08-2008, 09:54
meni je ovo jebeno genijalno
studenti PIZDE! ali ono lude. od 16 predstavnika jedan komentar da se strpite s "revolucijom" dok oni odu razgovarat s dekanom
iako sam poprilično autističan kada se radi o odnosu s drugim ljudima milim da studentski predstavnici sjebavaju situaciju svakim danom sve više
prvo ih se čekalo da se vrate s godišnjih
nisu dali nikakvo objašnjenje, kako zašto, kada
a sada jedini komentar im je da se studenti strpe do petka ili eventualno ponedjeljka dok oni otiđu razgovart s dekanom. onda kao možete što hoćete.
radi se o izdaji povjerenja, studenti više ne polažu nikakve nade u predstavnike i to je to
annie sk
27-08-2008, 10:06
radi se o izdaji povjerenja, studenti više ne polažu nikakve nade u predstavnike i to je to
da, to je tocno
ali priznajem da me jako zanima s kojim objasnjenjem ce nam doci nakon tog sastanka
Löwin Lily
27-08-2008, 11:42
Točno, radi se o izdaji povjerenja svih 55,5 studenata koji su izašli na izbore.
Ljudi , smiješni ste. Bolje bi bilo preusmjeriti energiju na ispite koji počinju idući tjedan.
Protiv nekih odluka predstavnici ne mogu ništa. I hebo vas veto koji drek znači. Fakat ste naporni. Vječno nezadovoljni.. Sada pizdite, a odluka vam na stranici faksa stoji mjesecima! Uostalom, trebaju li vam predstavnici organiziriati prosvjed? Ajde, da i vas malo vidimo akciji!
Svi ste se nabrijali i iz svojih naslonjača doma tipkate postove u kojima pizdite jer uvijek čekate da netko drugi napravi nešto umjesto vas.
Nađite se s fatom, pa dogovorite nešto.. :-D
pizdimo mozda zato jer su predstavnici tu da bi se borili za prava studenata, a ne zato da bi jednog dana u svoj cv napisali da su bili studentski predstavnici
i mogli su stavit veto, ako zbog niceg, pro forme
malimrav85
27-08-2008, 11:50
I da je glasalo 3 ljudi, kaj to znači? Jesu oni predstavnici onih koji su za njih glasali ili svih? Ok, ja sam glasao za Croa :smt010 . Kaj je on napravio za moj problem?
Koja je njihova jebena svrha ako ne mogu ništa? Za šta služe? Onda nek svi grupno odjebu i nek ostane tko ima volje radit neki kurac? Za kaj su se kandidirali? Garantiram da njih 90% samo zato da bi pisalo da su se time jednom bavili.
I kaj si ti vječito nečiji odvjetnik? Pogotovo kad se predstavnike napada. Po tvome ih se nema zašto napadat? Možeš mi onda reći koji je razlog da se govorilo da se ne ide na onoj prosvjed jer ćemo mi imati 2 svoja, u 7. i 9. mjesecu? Jebeš me, sve se dimi od prosvjeda, ljudi su faks palili.
Kak ne znači veto ništa? Odluka ne bi bila donjeta u 7. nego možda u 9.mjesecu. Kaj ti misliš da su svi ljudi glupi i da ne vide da se ekipa nagurala na pozicije i sad ih boli kurac za ostale? (čast iznimkama, ima ih par).
I zašto se tvrdilo da je odluka donjeta u 2.mjesecu kad nije? Nije.
Mene osobno boli kurac za 2000kn povećanja ali me nervira jebena pasivnost predstavnika i bahatost faksa. Nekim ljudim to znači prestanak školovanja. Neki rade i sami zarađuju za faks i nema šanse da oni stvore dodatbe 2000kn preko noći.
da je jedan takav slučaj, nije pošten.