View Full Version : Dolazak Hrvata
legionar
31-05-2008, 23:51
Ovo s Afrikom je odlična ideja. Dajmo da idu :smt001 Trebali bi Fumića pitat za pomoć, sigurno još ima veze u nesvrstanima da sredi neku zemlju dole. Pa neka osnuju Repuliku Titoslaviju. Zrak bi se pročistio.
Ante Gotovina
01-06-2008, 01:06
Najimpresivnija scena u cijeloj priči - promidžbeni plakati izvjesne Antife na dan koncerta :smt005
fat drummer
01-06-2008, 08:56
O jebemu fat, evo ja sam sjedio u Petrinjskoj i pio pivu na terasi (da, zapravo sam na Trgu bio 15 minuta, toliko o meni kao thompson-fanatiku :-D) kad je koncert završio i pored mene je prokuljalo stotine ljudi i najekstremniji rekvizit koji sam vidio je majica s logom Susreta hrvatske katoličke mladeži. Da nađeš samoglasničara, trebao si poslati valjda 10 fotoreportera da pročešljavaju Trg.
ti si notorna pijanica
uostalom ti si notorna pijanica :-D
Meni je malo komično sto se Đ! ovdje smatra velikom crvenom komunjarom. 8)
:lol:
Baš. Ja jugu spomenem nikad a ekipa misli da sam ja neki jugonostalgičar. :lol: To je kad se družim sa hrpom desničara a neki su skloni pokvarenom telefonu. Al nećemo sad prozivat nikog. :D
Gle najaktivniji si od ljevičara na forumu, a treba nam dežurna žrtva, šta ćeš kad je zapravo ovaj forum hrpa povampirenih ustaša.
Gle najaktivniji si od ljevičara na forumu
Not? Darkbuster, npr...
Hebi ga, njega sam tek sad skužio, al ajde nek ti bude, od sad nisi prvi neprijatelj režima, nego drugi.
O jebemu fat, evo ja sam sjedio u Petrinjskoj i pio pivu na terasi (da, zapravo sam na Trgu bio 15 minuta, toliko o meni kao thompson-fanatiku :-D) kad je koncert završio i pored mene je prokuljalo stotine ljudi i najekstremniji rekvizit koji sam vidio je majica s logom Susreta hrvatske katoličke mladeži. Da nađeš samoglasničara, trebao si poslati valjda 10 fotoreportera da pročešljavaju Trg.
ti si notorna pijanica
uostalom ti si notorna pijanica :-D
ma nemoj tako, ja sam vidio lika sa naci zastavom, bilo je majica i crne legije, ipak je to thompson. naravno zastava ndh ide pod normalno. :D
Nakon svih gluposti koje su izbacili na Indexu oko koncerta brišem u Operi njihov homepage.
A onaj Klauški :smt076 Upalim Nedjeljom u dva i vidim prvo njega spominje kao uzor novinarstva - OFF.
A za Matiju, jedino što bi vrijedilo - Nobody expects the HOLY INQUISITION! Jedino bi bilo pitanje, na točak ili ...
I ne samo za njega...
I jel itko od vas što pljuje po Thompsonu ikada poslušao ijednu njegovu pjesmu?
Uostalom, Jasenovac nije njegova pjesma, a stalno mu je podturaju. Na kraju, vidjeli su kako je završilo u stuttgartu kad su došli na sud i preveli pjesme - istina je pobijedila.
Mislim da bi konačno bio red i na kaznenu prijavu protiv domaćih novinara za povredu ugleda i časti što šire neistine - i prema van šalju dezinformacije, a time škode i cijeloj Hrvatskoj. No, da je njima ikada bilo stalo do Hrvatske, :smt005 samo do njihovih džepova i koji će im strani gospodar baciti koju "paru" da pljuju po svojoj zemlji.
ma index.hr ima fiksaciju na Thompsona. RTL je najkoretnije prenio vijest bez silne teatralnosti i kvazinovinarstva kojim je to index učinio.
a taj Babić mi djeluje onako jako bahato i isfrustrirano.
jel mi moze netko objasnit tko su to "mladi antifašisti"? tko su ti ljudi? zasto postoji takav pokret danas? :lol:
jel mi moze netko objasnit tko su to "mladi antifašisti"? tko su ti ljudi? zasto postoji takav pokret danas? :lol:
Uglavnom neoprana djecurlija s podrucja koja su '39.-'45. bila pod vlascu nacista i fasista (njavise u FRA i D)... ispoljavaju frustracije svojih djedova i pradjedova - vecinom papaka koji su mirno gledali okupaciju i veselo salutirali neprijatelju
navodno su htjeli doći na Thompsonov koncert sa zvijezdama i sličnim stvarima u znak protesta.
e bolje im je da nisu , izgledali bi kao Drvar 44-e.
fat drummer
02-06-2008, 18:21
krasni ljudi, sol zemlje
imaju sjedište u šumam i gorama
ja partizane nikako ne poštujem.
oni su naprosto kukavice umjesto da se bore kao ljudi prsa u prsa oni čitaju Robina Hooda i ko zadnje pičke skače sa grana iz zasjede. Pa ak si faca dođi mi oči u oči a ne ovako šibicarski sakriju se u šumu pa onako "herojski" miniraju prugu.
to za mene nisu ratnici.
al su postali face krajem 43 . kad se odnos snaga promijenio.
A dobro jutro. :lol: Pričao mi stric kad su njega i još neke vojnike poslali negdje blizu Karlovca(bar mislim) i kažu im da su preko brda Srbi sa tenkovima. Daju im puške iz WW2 i kao, napadnite ih. Policijski specijalci koji su bili s njima su se sakrili u neki podrum i jeli grah pa su im se oni pridružili umjesto da napadnu tenkove(koji imaju termalne senzore pa ako ispališ metak prema njima, odma se kupola okreće prema tebi) sa 50 godina starim puškama. I njima bi rekao da su pičke? Onak, čisto me zanima dal imaš dvostruke kriterije? ;)
fat drummer
02-06-2008, 22:21
ja partizane nikako ne poštujem.
oni su naprosto kukavice umjesto da se bore kao ljudi prsa u prsa oni čitaju Robina Hooda i ko zadnje pičke skače sa grana iz zasjede. Pa ak si faca dođi mi oči u oči a ne ovako šibicarski sakriju se u šumu pa onako "herojski" miniraju prugu.
to za mene nisu ratnici.
ko da čitam vojne elaborate admirala domazeta loše
konzerva
02-06-2008, 22:32
takva su razmišljanja imali u prvom svjetskom ratu pa su hrabro jurišali iz rovova na strojnice.
nekako im nije upalilo
Darkbuster
03-06-2008, 17:09
Uglavnom neoprana djecurlija s podrucja koja su '39.-'45. bila pod vlascu nacista i fasista (njavise u FRA i D)... ispoljavaju frustracije svojih djedova i pradjedova - vecinom papaka koji su mirno gledali okupaciju i veselo salutirali neprijatelju
Mogao bi profile izdradjivati za policiju :smt005
Darkbuster
03-06-2008, 17:13
navodno su htjeli doći na Thompsonov koncert sa zvijezdama i sličnim stvarima u znak protesta.
Da,navodno, odnosno jos jedna laz. Nisu to namjeravali. Istu je glupost Thompson izmislio i prije koncerta na Maksimiru. Zapravo i nije mu glupost, dobar mu je to marketinski trik da mu dodje jos par budala motivirana politikom onako iz prkosa.
A dobro jutro. :lol: Pričao mi stric kad su njega i još neke vojnike poslali negdje blizu Karlovca(bar mislim) i kažu im da su preko brda Srbi sa tenkovima. Daju im puške iz WW2 i kao, napadnite ih. Policijski specijalci koji su bili s njima su se sakrili u neki podrum i jeli grah pa su im se oni pridružili umjesto da napadnu tenkove(koji imaju termalne senzore pa ako ispališ metak prema njima, odma se kupola okreće prema tebi) sa 50 godina starim puškama. I njima bi rekao da su pičke? Onak, čisto me zanima dal imaš dvostruke kriterije? ;)
to je laz..m-84 nisu imali senzore(ovi nasi na bojistu)..tako se i u vukovaru pricalo sve dok nisu izbili borbe izbliza sa tenkom
to je laz..m-84 nisu imali senzore(ovi nasi na bojistu)..tako se i u vukovaru pricalo sve dok nisu izbili borbe izbliza sa tenkom
Reci to njegovom kolegi koji je ispalio tromblon s ramena na tenk i bjež jer se odmah okrenuo prema njemu. ;)
Ah, još nisam dobio odgovor dal su i oni pičke. :smt010
Ti spominješ jednu akciju ili manje područje, a onaj lik govori o načinu ratovanja u globalu..
Partizani su poznati bili po gerilskom ratovanju..
To je vjerojatno ono kaj on cilja.
Ne kažem da mi nismo imali u Domovinskom takvih akcija, ali jebemu, nismo na ukupno gledajući ratovali na takav način..
Ante Gotovina
04-06-2008, 11:21
Da,navodno, odnosno jos jedna laz. Nisu to namjeravali. Istu je glupost Thompson izmislio i prije koncerta na Maksimiru. Zapravo i nije mu glupost, dobar mu je to marketinski trik da mu dodje jos par budala motivirana politikom onako iz prkosa.
Ma da, ziher treba skupljati ljude po ulicama da mu dođu na koncert...
Drito, da na stadion stane pol milje ljudi, došlo bi mu..
Just a little bit
04-06-2008, 12:31
zanimljivo je kak se ljudi gnušaju kad je koncert od thompsona, a nije im npr čudno da 3000 ljudi dodje na koncert seke aleksic u best dan ili dva nakon kaj su srbi razbili našu ambasadu u beogradu
Darkbuster
04-06-2008, 17:37
Ma da, ziher treba skupljati ljude po ulicama da mu dođu na koncert...
Naravno da mora. Thompson nije supermen. Po cijelom gradu su bili jumbo plakati za koncert.
Partizani su poznati bili po gerilskom ratovanju..
Pa zato se i zovu partizani. :lol:
Darkbuster
04-06-2008, 22:26
Procitajte u Globusu clanak o Thompsonovom pandanu u stvaranju :lol: Strasno koja blamaza tih likova. Jos nista ne bih rekao da tog Kalashnikova i naprave, al' da to prije toga daju u novine uz razne stilisticke komentare, bljuv bljuv za Denisa Kuljisa :lol:
zanimljivo je kak se ljudi gnušaju kad je koncert od thompsona, a nije im npr čudno da 3000 ljudi dodje na koncert seke aleksic u best dan ili dva nakon kaj su srbi razbili našu ambasadu u beogradu
Koji si ti ljakse, ono, pa glazba nema veze s politikom... zisku, e? :-D
Osim toga, ona bre najbolje zna kakav je osecaj kad te razvali hiljadu Srba u jednoj veceri... :badgrin:
Koji si ti ljakse, ono, pa glazba nema veze s politikom... zisku, e? :-D
A ono, ogroman broj onih koji su bili na trgu su gosti i na koncertu seke.
A ono, ogroman broj onih koji su bili na trgu su gosti i na koncertu seke.
Tko ih jebe... nek pocrkaju sto se mene tice :p
http://www.youtube.com/watch?v=tn9ugr9f ... re=related (http://www.youtube.com/watch?v=tn9ugr9fEgE&feature=related)
WTF??
Ajd za teoriju o Iranu još ok, ali ove slike i tvrdnje..
Koje mutavoče..
a cuj kad vidis Mesica nije bas lako utvrditi jesmo cigici ili nismo :?
Darkbuster
15-06-2008, 09:28
Hahahaha, Hamdiju su stavili :lol: :roll:
fat drummer
15-06-2008, 09:38
http://www.youtube.com/watch?v=tn9ugr9fEgE&feature=related
WTF??
Ajd za teoriju o Iranu još ok, ali ove slike i tvrdnje..
Koje mutavoče..
kuš cigane! ovo je najbolji video IKADA! kad stave luku modrića ko cigana znaš da su u pravu
šteta što nisu stavili eduarda
konzerva
15-06-2008, 10:48
ovo je legendarno :smt005
modriću cigane!!!
fat drummer
15-06-2008, 10:55
ali modrić baš je cigan.... s onom masnom crnom kosom, cigan ciganski
čuo sam da nakon utakmice skuplja metal i prodaje
ne znam kako će sad to u totenhemu radit, ali cigani se uvijek snađu
a cuj kad vidis Mesica nije bas lako utvrditi jesmo cigici ili nismo :?
Gle, to što se ne slažemo s njim i što je bradat i neuredan, ne znači da je cigo..
:-D
Jbga, ipak nam je predsjednik i ide mi na živce kada neki mutavi Srbo stavi ovakav video..
A što je najsmješnije, njihov predsjednik je porijeklom iz Like..
Al drito, Modrić cigan, koji lom..
Stave Hamdiju koji je čisti cigo i stave Karana koji je Srbin turskog porijekla..
Jebeno.
bolje kurd nego srbin
al pervan.. :smt005 i mofric
lik je lud ko šiba
Mah, gluposti, svi mi znamo da su hrvati zapravo germani, kao što su dokazali za vrijeme NDH Pavelić i Hitler :-D
Kakvi cigani... Al ono po slikama se čovjek fakat zapita...
Hahahaha, Hamdiju su stavili :lol: :roll:
:lol: Da, to je najjače. :lol: They are known for their dark, gipsy features i stave Hamdiju. :smt005
Al damn it, nije isto iransko podrijetlo i cigić..
:lol:
Ajde jedna prigodna :-D
http://www.youtube.com/watch?v=3hWvZnGhUrk
Hahahahaha, plačem. :smt005
Kad hrišćani stanu svi na jednu stranu, mir će biti na celom Balkanu!!
:smt041
:smt005
Darkbuster
22-06-2008, 12:01
Pa bila je u BiH za vrijeme rata ona shema "kriz i krst protiv polumjeseca" :-D
Kad hrašćani stanu svi na jednu stranu, mir će biti na celom Balkanu!!
:smt005
imao si tipfeler ;)
legionar
25-06-2008, 01:12
Britanski kapetan Nigel Nicolson o krvavim Bleiburskim dogadjajima u svibnju1945.:
NIJE BILO OPRAVDANJA ZA PREDAJU HRVATA TITU
"Zapocinje evakuacija Hrvata. Primamo zapovijed najopakije dvolicnosti, tj. da Hrvate vratimo njihovih neprijateljima, tj. titovcima u Jugoslaviji, ali pod dojmom da ih saljemo u Italiju. U isto vrijeme Titovi partizani skriveni su u kupeima vlakovodja. Ti prateci partizani izgledali su kao posebno razbojnicka posada i britanski vojnici nisu dvoumili da su nista drugo doli obicni krvnici."
Ove rijeci zapisao je 19. svibnja 1945. godine u svom Ratnom dnevniku pukovnik Robin Rose-Price, pripadnik waleskih gardista. I u nastavku se pita odakle je stigla takva zapovijed i zasto? Dakle, britanski vojnici naslucivali su razmjere okrutnosti koju ce partizani primijeniti nad zarobljenicima ustasama, domobranima, zenama i djeci, ali nisu mogli ni zamisliti koliko ce od tih ljudi biti poubijano na Bleiburgu, a koliko ce ih umrijeti na kriznom putu.
Optuzbe na racun premijera Macmillana
Odgovor na ovo retoricko pitanje pukovnika Rose-Pricea dao je engleski povjesnicar Nikolaj Tolstoj koji je optuzio bivsega britanskog premijera Harolda Macmillana kao ratnog zlocinca zbog "Bleiburske tragedije", i to u svojoj knjizi "Ministar i pokolji". Tolstoj je u svom clanku pod nazivom "Klagenfurtska urota - Ratni zlocini i diplomatske tajne" napisao da su
Englezi nakon rata Titu predali vise od 30 tisuca Hrvata osudivsi ih tako na smrt. "Britanci su pocinili takav jasan i masivan cin nehumanosti da to ostaje misterij", izjavio je svojedobno Tolstoj te dodao da je organizirano vracanje izbjeglica u Titove pandze bilo pod komandom brigadira Tobyja Lowa koji je sada lord Aldington.
Nista manje u svojim svjedocanstvima nije bio zgrozen i Malcolm Richards, kapelan 3. waleske garde koji istice: "Ovaj zamrseni i prljavi zadatak bio je zavrsen. No izreceno je mnogo velikih lazi, a proslo se kroz isto toliko griznje savjesti. Naime, vladanje nekih Titovih strazara bilo je brutalno, krvavo i neopisivo grozno za ocevice." Stovise, kapetan Nigel Nicolson potresen pise kako za predaju Hrvata Titu nije bilo nikakvog "opravdanja vojnickom nuzdom", te dalje nastavlja: "Tito nije trazio njihovu repatrijaciju. Zato do danas ne znam koji je bio razlog takvom britanskom postupku." A svjedoka je bilo na tisuce. Medjutim, oni koji su prezivjeli prosli su golgotu kriznog puta i o tome su navikli poslije sutjeti. Iskazi poput onog Martina Stjepanovica, koji smo objavili u srijedu, samo je jedan od 1500 slicnih iskaza.
Tako prema jednom zapisanom svjedocenju Titova partizana Ivana Gugica rodom iz Vele Luke, koje je dao u Rimu 14. kolovoza 1953., stoji: "Cuvali smo zarobljenika do dolaska kamiona gdje smo ih tovarili. Bili smo punih osam dana u Kocevju, a dnevno je stizalo po 10 i vise vlakova s deset do dvadeset vagona koji su bili zatvoreni. U vlakovima su uglavnom bili muskarci i nekoliko zena koje su silovali prije strijeljanja. U tim jamama ubijeno je
izmedju 30 i 40 tisuca ljudi", svjedoci Gugic.
Silovanja i likvidacije
"Naime", nastavlja Gugic, "prema odijelima koje smo spremili iz Kocevja, bilo je vise od 30 tisuca ubijenih. Moja treca ceta odredjena je za pratnju i osiguranje novoformirane jedinice, koja je izabrana za ubijanje zarobljene hrvatske, slovenske i njemacke vojske. Zapovijedao im je kapetan Nikola Marsic iz okolice Makarske, komesar cete bio je Ivan Bokez Crnogorac, a glavni komandant bio je Simo Dubajic iz Kistanja. Sto se tice zena, njih su na gubilista odvozili odjevene i tamo silovali. Osim zena, vidio sam", nastavlja Gugic, "i oko 200 djecaka u dobi izmedju 14 i 16 godina. I ono sto je najstrasnije", nastavlja, "razabiranja, ispitivanja ili sudjenja nije bilo. Svi dovedeni u Kocevje imali su umrijeti." Gugic je opisao i kako je uspio spasiti dvoje ljudi, jamceci za njih svojom glavom. I svjedok D.K. s nadimkom Trpimir, koji je iskaz dao 1988. godine, naglasava patnju kroz koju su ljudi prolazili. Tako pise kako je put od Dravograda do Siska trajao 14 dana:
"Pred Siskom su bile postavljene kolone kordunskih Srba s obje strane puta sa svim mogucim orudjima koje su upotrebljavali u poljoprivredi. Natjerali su nas da moramo proci izmedju njih u redovima i nije bilo covjeka iz kolone koji nije bio osakacen. Oko 1000 ljudi tu je smrtno ranjeno, a partizani iz nase pratnje su ih poubijali iz pistolja."
Masakr kod Doboja
Isti svjedok nastavlja kako je bio u koloni od 25.000 ljudi koji su preko Dervente krenuli prema Doboju. "Na jednoj ledini bio sam sam medju 300 ljudi koji su iskopali jame u koje je stavljeno 300 nasih suputnika koje smo morali zatrpati sve do ramena da im vire samo glave. Nakon toga dovedeni su seljaci Srbi iz okolnih sela s petokrakama na glavi i civilnim odijelima koji su konje, volove, zubace i drve drljace vukli po glavama tih ljudi. Svemu tome bio je nazocan Koca Popovic i visoki partizanski oficiri." Slicno je svjedocanstvo i Srecka Bocica rodjenog 1930. u Zezevici kod Lovreca, kojeg je nakon njegove smrti iznio njegov rodjak Marko Trogrlic 18. 2. 1976. Bez obzira sto su se bleiburska tragedija i krizni put dogodili prije 56 godina, ova svjedocanstva i iskazi i te kako upozoravaju na zlocin koji je pocinjen, a nikad nije kaznjen. Ne bi li i u ovim slucajevima trebala vrijediti parola antiratne kampanje "Zlocin je zlocin jer zlocin je zlocin"?
------------------------------------------------------
SLOVENIJA: ZEMLJA MRTVIH HRVATA
U Dubrovniku je prvi put u Hrvatskoj predstavljena knjiga "I mi smo takoder umrli za Domovinu" slovenskog pisca Franca Permea. On je predstavio dio istraživanja o jednom od najvecih zlocina pocinjenih na ovim prostorima - bleiburškoj tragediji. O razlozima interesa za hrvatske žrtve i njihova grobišta diljem Slovenije, te o tome što ga je potaklo da o tome napiše knjigu, s autorom je razgovarala novinarka "Slobodne Dalmacije" Andelka Kelava. Prenosimo dio razgovora.
KRIŽEVI NA GROBIŠTIMA
Cesto se u posljednje vrijeme manipulira brojem žrtava bleiburške tragedije. Na osnovi vaših istraživanja, koliko je ljudi stradalo na putu prema Bleiburgu?
- Prema onome što je dosad potvrdeno, u slovenskim rudnicima, šumama, jamama i poljima otkriveno je 296 grobišta, a u njima pociva oko 260 tisuca ljudi. Medu njima je najviše Hrvata, oko 190 tisuca, potom Slovenaca, 28 tisuca, te 6 tisuca Talijana. Osobno smatram da je ova brojka najbliža istini.
U knjizi ste iznijeli tijek dogadanja u nekoliko najvecih stratišta u Sloveniji, a veci dio ste posvetili križnom putu.
- Tako je. Istražujuci taj povijesni dogadaj, otkrio sam kako je u križnom putu uz 400 tisuca civila sudjelovalo i oko 200 tisuca pripadnika hrvatskih vojnih postrojbi. Vecina tih ljudi zaustavljena je pred Dravogradom, a samo manji dio propušten je preko austrijske granice. Svi ostali predali su se I. i II. armiji, odložili oružje i krenuli prema Hrvatskoj misleci da im se ništa nece dogoditi. Ta kolona je bila duga 70 kilometara, pa držim gotovo posve sigurnim podatak da je u njoj bilo 600 tisuca osoba. Prema mojim istraživanjima stradanje u Bleiburgu bilo je sitnica u usporedbi s brojem hrvatskih i žrtava druge nacionalnosti koje su pale na putu za Bleiburg.
POKOLJ NA SUTLI
Hocete reci da Bleiburg, iako simbol stradanja, nije bio i najvece gubilište?
- Upravo tako. Prva "selekcija" sudionika križnog puta radena je vec u Mariboru, gdje su I. i II. partizanska armija pobile najviše ljudi, a poslije im se u ubojstvima prikljucila i slovenska policija. U pogonu Tvornice automobila Maribor (TAM) sudionike zbjega postrojili su rekavši kako ce oni koji se jave kao domobrani od 1941. do 1943. prvi biti pušteni kuci. Pri tome su istupili iz kolone i neki koji nisu bili domobrani misleci da ce spasiti život, no oni su prvi poubijani. Palo ih je sveukupno 300 tisuca. Ne treba zaboraviti da je dio križnog puta prošao i kroz hrvatski teritorij, gdje je zadnji veliki pokolj civila bio kod Bistrice na Sutli, na mjestu gdje je poslije zgrada osnovne škole dobila ime po Titovoj majci. Druga skupina se predala na putu od Zidanog mosta do Košnica. Tamo su 30 do 40 tisuca ljudi natjerali na veliku livadu, odveli ih pod sjenik i tamo ih poubijali.
Uz križni put obradili ste još nekoliko najvecih slovenskih stratišta.
- Da. Iznesena su dogadanja kod mjesta Starog Hrasnog, gdje je u Rudniku svete Barbare stradao velik broj ljudi. Potom, tu su evidentirana i stradanja civila koji su bježali preko Celja, gdje su im domaci komunisti okrenuli putokaze pa su sve vratili natrag, prema Slovenjgradecu, gdje je pronadeno 21 grobište. Rjecica Paka, gdje su bacani nesretni ljudi, bila je krvava 14 dana. Treba napomenuti da se sve to dogadalo 12., 13. i 14. svibnja, a bleiburška tragedija je bila 15. svibnja. Iznesena su i stradanja kod Kamnika, Brežica, Škofje Loke i niza stratišta diljem Slovenije.
Orginal:
http://www.youtube.com/watch?v=kEO5IL0Hsow
Ovdje uživo Mate Bulić i novi predsjednik studentskog Zbora Sveučilišta - Škegro !
Legenda od čovjeka!
http://www.youtube.com/watch?v=mNIP7EiU ... re=related (http://www.youtube.com/watch?v=mNIP7EiUlwE&feature=related)
http://www.youtube.com/watch?v=D0ErTSeBEP4
Kamen, krš i maslina... Vino, ganga, Neretva... Sve to ima zemlja ta, moja Hercegovina!
Budući da ovi opisi imaju dosta sličnosti sa mojim dalmatinskim krajem, evo za prijatelje Hercegovce..
EDIT - prebacilo mi post, pa da i to quotam..
Orginal:
http://www.youtube.com/watch?v=kEO5IL0Hsow
Ovdje uživo Mate Bulić i novi predsjednik studentskog Zbora Sveučilišta - Škegro !
Legenda od čovjeka!
http://www.youtube.com/watch?v=mNIP7EiU ... re=related (http://www.youtube.com/watch?v=mNIP7EiUlwE&feature=related)
Pukovnik,a veci si bio od njih podosta..nisu vazni cinovi,vazno je srce..laka ti hrvatska gruda vukovarski i hrvatski sokole
5.7.2007-5.7.2008
Nije visok tko na visu stoji,
Nit je velik tko se velik rodi.
Već je visok tko u nizu stoji
I visinom nadmaša visine.
I velik je tko se malen rodi,
A kad padne golem grob mu treba.
http://img395.imageshack.us/img395/8413/markobabiccl2.png (http://imageshack.us)
legionar
05-07-2008, 21:54
Jedan od onih koji su visoki čin zaradili na prvoj crti, u rovu. RIP.
i to samo pukovnik..nije da je mali cin,al kad pogledas tko je sve bio general :evil: ..ma samo za tenkove je trebao dobiti cin brigadnog generala..sramota
legionar
05-07-2008, 23:22
Jedna prigodna, za mene spada u top 10 najljepsih domoljubnih.
BOJOVNICI
Djedovi su naši rasli na toj grudi, učili nas uvijek svoj na svome budi,
pamtili su riječi sa oca na sina kako da se brani stara djedovina.
Sa snagom u srcu i vjerom u Boga branili smo povijest ognjišta svoga,
za mladosti mnoge satovi su stali i za zemlju ovu živote su dali.
Ova zemlja nikad zaboravit neće bojovnike Hrvatskoga roda,
za njih braćo moja moja zapalimo svijeće, krvavo se rađala sloboda.
Sa snagom u srcu i vjerom u Boga branili smo povijest ognjišta svoga,
za mladosti mnoge satovi su stali i za zemlju ovu živote su dali.
Ova zemlja nikad zaboravit neće bojovnike Hrvatskoga roda,
za njih braćo moja moja zapalimo svijeće, krvavo se rađala sloboda.
Bjelovarski Decki
http://www.youtube.com/watch?v=JeFR4rWEF3c
pjesma nije loša,al pravaš di ste našli ovog maestra :?
Ovo su moji!
"Bunjevci su jedna od najbrojnijih grana hrvatskog naroda čija je kolijevka zapadna Hercegovina i kontinentalna Dalmacija, odakle su se u kasnijim vremenima naselili na području Velebita, dijelovima Like i Gorskog kotara (Lič) i kasnije po Vojvodini, odnosno po Podunavlju i Potisju. -Život ranih Bunjevaca u područjima Zagore, Ravnih Kotara, na područjima Dinare, Promine i Svilaje, nije bio lagan. Živjeli su od stočarstva, po malenim kamenim kućicama poznatim kao "bunje" (jedn. bunja). Ove nastambe od suhozida sačuvale su se sve do danas i najvjerojatnije su dale Bunjevcima svoje ime.
Područje koje su nastanjivali u 16. stoljeću (tada nazivan Hercegovački sandžak) bio je pod masovnom islamizacijom koju su širili Turci, i vjerojatno su bili glavni uzrok što se bunjevački puk (nazivali su se Krmpoćanima) krenuo prema sjeveru i naselio zaleđe Senja. Na svom putu do Senja su se nastanili u području Zagore, od Imotskog do Pozrmanja.
1605. godine prvi Bunjevci dolaze u tvrdi grad Senj. Iste godine dobili su i privolu grofova Nikole i Jurja Zrinskog da se mogu naseliti u Liču kod Fužina. Bila je to prva seoba Bunjevaca u Lič u kojoj je sudjelovalo 49 obitelji. Bunjevačka plemena na Velebitu kasnije osnovaše više naselja od kojih su najpoznatija Krivi Put, Krmpote i Alan u senjskom i novljanskom zaleđu. Ovdje Bunjevci Krmpoćani nastaviše živjeti starim načinom života. Stada ovaca ovih ljudi često zalaze na polja Senjanima što dovodi do sukoba i čestog sporenja na sudu. Bunjevačke kuće i ovdje su malene, bave se proizvodnjom vrhnja i sira škripavca, a od divljih šumskih plodova (kupina) izrađuju sok poznat kao trambuva. Svoja Malena polja opasavali su kamenim zidovima kako bi ih zaštitili od erozije. Čvrsti i snažni ovi ljudi uspjeli su se prilagodoti divljoj prirodi Velebita. Obitelji su velike, s mnogo djece.
Pavelići. - su jedno od najsnažnijih i najpoznatijih bunjevačkih plemena, najpoznatiji pripadnik zasigurno je poglavnik bivše NDH dr. Ante Pavelić, čija je obitelj u Bradine (BiH) došla s područja Krivog Puta. U zaseoku Serdari Pavelići su sebi podigli dom. Sam Ante rodio se u Bradini ([[1]]) -Kuće u Serdarima više nema, mjesto gdje se nalazila danas je obraslo travom koju uvijek svake godine neko pokosi. Pavelići u Lič sele u drugoj seobi (1627.) ali se tamo nisu dugo zadržali i tamo više nema nijedne njihove obitelji. U Poljicama podno Mosora (po R. Pavelićevim) podacima postoje 3 obitelji. nadalje ima ih u selu Čaporice kod Sinja gdje žive kao Pavelići i pod prezimenom Pavel. Iz Liča Pavelići se vraćaju natrag i naseljavaju se u spomenutom Krivom Putu, točnije u Mrzlom Dolu i Serdarima, a jedna grupa odlazi u Krmpotsko selo Bilo. U 18. stoljeću dio Pavelića naseljava Zabukovac i Podbilo. Pavelići se dalje šire u Liku , pa dolaze u Smiljan, Otočac i Lovinac. otuda mnogi odlaze i u Sibinj kod Slavonskog Broda."
8)
legionar
10-07-2008, 15:30
živili Bunjevci :smt109
Pogledajte ovo, ja se gušim od smijeha već 20 minuta :smt005
http://www.youtube.com/watch?v=Y5g8YifG ... re=related (http://www.youtube.com/watch?v=Y5g8YifGqiA&feature=related)
Darkbuster
15-07-2008, 21:50
Bome, strpljivi neki momci,ti radikali :-D
A onu publiku u studiju uzazid pa thompsonom u celo :lol:
legionar
01-08-2008, 17:48
Bjelovarski Decki
http://www.youtube.com/watch?v=JeFR4rWEF3c
pjesma nije loša,al pravaš di ste našli ovog maestra :?
"Vojnović Barutana brzo su pali" :lol: Ja živim na Vojnoviću...
je, znam tog lika, prešao je iz HDZ-a kod nas....
legionar
18-08-2008, 01:24
Premoćna stvar.
http://www.youtube.com/watch?v=pHb38rMusBQ
NIJE NA PRODAJU
Uvijek pred Uskrs zamirišu trave
Ja gledam kako se neki prave
Da im je stalo do tebe Kriste
A ja ih pamtim kao ateiste
A ja ih pamtim
A ne, ne gospodo bivši drugovi
Nisu na prodaju naši plugovi
Nije na prodaju ova ledina
Mi druge nemamo to nam je jedina
Prodavali ste zelene otoke
Sad red je došao na rijeke i potoke
Al´ u ravnicu mi nedirajte
Za nju smo ginuli, za nju ratovali
Za nju smo ginuli
A ne, ne gospodo bivši drugovi
Nisu na prodaju naši plugovi
Nije na prodaju ova ledina
Mi druge nemamo to nam je jedina.
http://www.vitez.info/web/index.php?opt ... &Itemid=46 (http://www.vitez.info/web/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=14&Itemid=46)
za kolegu pravasa ;)
legionar
29-08-2008, 22:31
http://www.youtube.com/watch?v=ISbwyGa0DSw
Napokon i ovo našao na jubitou.
Antonio de Oliveira Salazar
06-09-2008, 03:06
Pogledajte ovo, ja se gušim od smijeha već 20 minuta :smt005
http://www.youtube.com/watch?v=Y5g8YifG ... re=related (http://www.youtube.com/watch?v=Y5g8YifGqiA&feature=related)
Legendarni Hrvat i genijalni pravnik Šešelj.
Jeste li primjetili da dobar dio pravnih odličnika ima problema sa izgovorom slova R ?
darbuster,sta kazes na ovu 8)
http://www.youtube.com/watch?v=xm_M4sqh ... re=related (http://www.youtube.com/watch?v=xm_M4sqhzE4&feature=related)
Darkbuster
07-09-2008, 09:51
Metal :(
Al' budi sjecanja, ima tih pjesama iz doba rata koje me bas protresu,sto nostalgija za djecackim danima sto neki neugodni filing sirena i pljesnjivih sklonista. :?
don_corleone
07-09-2008, 11:54
Čudan smo mi narod...rat - svi smo jedno, željeli bismo si pomoći svi smo veliki hrvati, nakon rata - zaboravljamo sve, koga briga dal je on branio npr Vukovar....koga uopće briga za hrvatsku? :smt011
Robierre de Cochon
07-09-2008, 14:52
Jeste li primjetili da dobar dio pravnih odličnika ima problema sa izgovorom slova R ?
Mene osim R jebe još par slova.
Al daleko sam od pravnog odličnika. :-D
[quote="Antonio de Oliveira Salazar":rm9km1dk]
Mene osim R jebe još par slova.
Al daleko sam od pravnog odličnika. :-D[/quote:rm9km1dk]
Ti si prekvalificiran...
Robierre de Cochon
07-09-2008, 15:03
Ti si prekvalificiran...
Nisi ni ti daleko :-D
4 GARDISJKA-SINOVI POSAVINE(101,102,103,104,105,106,107,108-HVO USTROJENA U GARDIJSKU)
http://fr.youtube.com/watch?v=aWHPULzxT ... re=related (http://fr.youtube.com/watch?v=aWHPULzxT3w&feature=related)
tigrovi tame-nek postanu grebnice,cetnicima grobnice 8)
http://fr.youtube.com/watch?v=yHdPgt1IDno
104 HVO-BOSANSKI SAMAC..I OPET TIGROVI TAME
POVEDI U BOJ SVOJE DECKE MLADE,NAJHRABRIJE BORCE 104 BRIGADE
http://fr.youtube.com/watch?v=H0RcJFO2W ... re=related (http://fr.youtube.com/watch?v=H0RcJFO2WxM&feature=related)
CUVARI PARKA-SANJAO SAM BROD NA SAVI..DVA GRADA,A JEDNO SRCE..ja sanjam da ce jednom oba grada biti jedno,ja snjam lijepe stvari,sanjao sam brod na savi :(
http://fr.youtube.com/watch?v=zhcNkSvn2 ... re=related (http://fr.youtube.com/watch?v=zhcNkSvn2JY&feature=related)
Čuvari parka!
Zar to još netko sluša? :lol:
LeniTriZvjezdice
23-10-2008, 14:09
Ovo su moji!
"Bunjevci
8)
Bunjevci su ime dobili po naselju i rijeci Buni pored Mostara. To potkrijepljuje moju teoriju da su ionako svi Hrvati zapravo Hercegovci. :-D
Bunjevci su ime dobili po naselju i rijeci Buni pored Mostara. To potkrijepljuje moju teoriju da su ionako svi Hrvati zapravo Hercegovci. :-D
cccc...koje genraliziranje :roll: :-D
dobra stvar ;) ..
pred dvije godine sam prelazio most i ovaj govori dobrodosli u republiku sprsku,a ja njemu:ja idem u hrvatsku posavinu :-D 8)
LeniTriZvjezdice
23-10-2008, 14:16
To nije generaliziranje. Oni su živjeli na Buni (što je btw istočna, a ne zapadna Hercegovina) i onda se s franjevcima odselili.
Slavoniju su također naseljavali Hercegovci za vrijeme gladi nakon ratova. Zagora ionako je ista stvar kao i Hercegovina. :-D
U Zagrebu ionako više nema Zagrepčana. :-D
Jedino mi se još otimaju Istra i Međimurje. No dobro, oni možda i nisu Hrvati. :-D :-D :-D
Jao, ljuti me ova zadnja rečenica!! :lol:
Zna li itko tko pjeva Pjesmu Ludviga Pavlovića?
Evo, ima je i na youtube-u:
http://www.youtube.com/watch?v=291cxncWytk
Jao, ljuti me ova zadnja rečenica!! :lol:
Zna li itko tko pjeva Pjesmu Ludviga Pavlovića?
pjeva neki manje-vise garazni bend..imao sam info,al sam zaboravio..al da je brutalna stvar,jest 8)
Pjesma je vrhunska, ima navijački rock štih! :lol:
Nisam nikada naišao na neku drugu pjesmu za koju bih rekao da ju izvodi isti bend.
Ako itko ima kakav materijal, bio bih zahvalan ako bi to ovdje i stavio.
24-10-2008, 00:31
Fakat je dobra pjesma,
jesi čuo pjesmu o Kažnjeničkoj bojni (neznam tko izvodi)?
Čisti rock, odlična stvar
http://fr.youtube.com/watch?v=H3HHKXhOp ... 56&index=7 (http://fr.youtube.com/watch?v=H3HHKXhOp_o&feature=PlayList&p=C9ECA1F21CAA5F56&index=7)
dolazak pred jug 13.05 i simpaticno skandiranje zadnjih 20 sekundi..za dom spremni je nista za ovo :-D ..a stas,lijepa vrmeena..oni za cica drazu,a mi za jednog drugog cicu :-D
legionar
03-11-2008, 15:23
Mislim da su Tkach i Ante govorili jednom o ovoj stvari:
http://www.youtube.com/watch?v=xE-2tZqC ... re=related (http://www.youtube.com/watch?v=xE-2tZqC8sM&feature=related)
Fakat prava stvar 8)
magister
03-11-2008, 16:23
e alo..jel iko od vas chua onu stvar od fra kreshimira mikulicha..
let hrvatskog sokola..
izashla je negdi 91..
imam je na cdu..
ako nekog zanima mozhda se mozhe nachi na netu..
hrvatska vojska u lourdesu..bili su svi i pazi pjesmu od 2,30 8) ..Hrvatska gruda nam sveta vec tisuc ljeta.a pored njih stale muje sa zastavom bosne :badgrin: :-D
legionar
30-11-2008, 14:29
Izašao je novi Škorin album, ako netko negđe na netu nađe za download neka pukne link.
legionar
06-12-2008, 15:49
http://rs350.rapidshare.com/files/17060 ... rgovan.mp3 (http://rs350.rapidshare.com/files/170603275/Miroslav_Skoro_-_Jorgovan.mp3)
To nije generaliziranje. Oni su živjeli na Buni (što je btw istočna, a ne zapadna Hercegovina) i onda se s franjevcima odselili.
Slavoniju su također naseljavali Hercegovci za vrijeme gladi nakon ratova. Zagora ionako je ista stvar kao i Hercegovina. :-D
U Zagrebu ionako više nema Zagrepčana. :-D
Jedino mi se još otimaju Istra i Međimurje. No dobro, oni možda i nisu Hrvati. :-D :-D :-D
Ova zadnja rečenica je uvreda, a ne nikakav pametan komentar. Očito je da nisi iz Hrvatske niti si u njoj rođen/a, pa ti je najpametije da šutiš i da ne vrijeđaš one koji su tu od vijeka vjekova. Poznavati par ulica u Zagrebu ne znači biti upoznat sa time tko je hrvat, gdje su granice RH, te što je to hrvatski jezik. Oni koji živi u našoj domovini i u njoj su rođeni od rođenja imaju dobre razloge za ljutnju na ovakvo tvoje neobjektivno razmišljanje.
Dakle, za sve oni koji ne znaju, Istra i Međimurje je Hrvatska i u njoj žive pravi hrvati.
Ja jos uvijek nisam upoznat s tim izrazom pravi Khrvat. Ko je pravi a ko krivi? Po kojim kriterijima? Ko to odredjuje?
fat drummer
17-01-2009, 19:36
Ja jos uvijek nisam upoznat s tim izrazom pravi Khrvat. Ko je pravi a ko krivi? Po kojim kriterijima? Ko to odredjuje?
pa mislim da je još račanova vlada odredila ured za određivanje hrvatstva u sklopu ministarstva unutarnjih poslova
ja si tamo pikiram posao
inače kriteriji da budeš pravi hrvat su mislim uređeni zakonom, ali morao bih ih točnije pogledati. ovako bezveze
1. da nisi srbin
2. da si kršten
3. da si bijel
4. da znaš dovršiti stih
Antikristi i masoni
Komunisti ovi, oni
Šire sotonske fraze
Da nas poraze
XXXXXXXXXXXXXX
5. da znaš razliku između halfa i beka
6. da nisi prljava komunjara
7. da po izgledu boce razlikuješ šljivu i travu
7. da po izgledu boce razlikuješ šljivu i travu
Ovo je besmisleno jer pravi Hrvat drži i šljivu i travu u Fantinoj boci...
fat drummer
17-01-2009, 19:44
možda ti, ali mi doma dekantiramo u one flašice čudnih oblika iz kojih smo popili velebisku travaricu sa sto vrsta trava
Otkad ste ti i tvoji mjerilo pravog hrvatstva, gay ljevoruka crna židovska komunjaro? :lol:
fat drummer
17-01-2009, 19:51
gle, mi se trudimo uklopiti
to što smo svi transrodni komunisti agnostici sa dobranom pozadinom u ekstremnom židovstvu nije bitno
trenutno svira - antonija šola - gdje je srce tu je dom
Ova zadnja rečenica je uvreda, a ne nikakav pametan komentar. Očito je da nisi iz Hrvatske niti si u njoj rođen/a, pa ti je najpametije da šutiš i da ne vrijeđaš one koji su tu od vijeka vjekova. Poznavati par ulica u Zagrebu ne znači biti upoznat sa time tko je hrvat, gdje su granice RH, te što je to hrvatski jezik. Oni koji živi u našoj domovini i u njoj su rođeni od rođenja imaju dobre razloge za ljutnju na ovakvo tvoje neobjektivno razmišljanje.
Dakle, za sve oni koji ne znaju, Istra i Međimurje je Hrvatska i u njoj žive pravi hrvati.
ako je istra hrvatska,ja se krstim sa tri prsta..ako herceg-bosna nije hrvatska,ja se klanjam danas u 7 ujutro..sta si ti nasro,boga ti..
vidis,za hrvate je granica kod vinjana donjih cista formalnost,ustvari ne postoji..za one koje je stari nazivao raznobojnim vragovima,ona itekako postoji..vidis,herceg-bosna je srce hrvatske i butu ce i dalje..il mi reci jel bi isto govorio slavoncima da se nisu uspjeli oslobodit turaka i da kasnije u povijesnim pretumbavanjima,osnovana od slavonije nekakva kvazi drzava kakva je bosnjakistan
Darkbuster
20-01-2009, 01:02
Ne kuzim, zasto srce Hrvatske?
to je ono,vise metaforicki :-D ..
reklo bi se u narodu,kurcenje :-D
fat drummer
20-01-2009, 07:01
nešto ko kosovo za srbiju
nikoga zapravo nije briga za herceg bosnu ali je fora nabacivati floskule
ako je istra hrvatska,ja se krstim sa tri prsta..ako herceg-bosna nije hrvatska,ja se klanjam danas u 7 ujutro..sta si ti nasro,boga ti..
vidis,za hrvate je granica kod vinjana donjih cista formalnost,ustvari ne postoji..za one koje je stari nazivao raznobojnim vragovima,ona itekako postoji..vidis,herceg-bosna je srce hrvatske i butu ce i dalje..il mi reci jel bi isto govorio slavoncima da se nisu uspjeli oslobodit turaka i da kasnije u povijesnim pretumbavanjima,osnovana od slavonije nekakva kvazi drzava kakva je bosnjakistan
Pročitaj još jednom ak ti nije jasno pa usporedi moj tekst sa svojim. Nisam imao namjeru nikoga diskriminirati, niti sam napisao kakvu neistinu, za razliku od tebe.
Šro bi trebalo ovo značiti "ako je istra hrvatska,ja se krstim sa tri prsta.."? S obzirom na to da si na pravnom faksu, fali ti malo više objektivnosti. Po tvojem znači mogli bi sad bez pol frke otpisati koji komad istre slovencima? ha?
pa bacio sam usporedbu sa ovim sto napisao lenny da nije rodjena u hrvatskoj.,
jel bitno tko je rodjen u mostaru,orasju,sirokom,kresevu,lljubuskom,odzaku itd..sa onima koji formalno rodjeni u hrvatskoj..jer ono nabrojani su hrvatski gradovi..i bili i ostat ce..pa onda ako za tebe to nisu nasi gradovi,onda sigurno niti jedna istra nije hrvatska..
fat,nisu floskule..i nije istina za kosovo..daj srbima odrjesite ruke u vezi vojne intervencije,pa ces vidjeti kako nikoga nije briga..
vidis jadan je onaj narod i drzava koji odbacuje svoje drzavljane..danas su to hrvati herceg-bosne,a sutra oni po slavoniji mozda..vukovarci su to najbolje osjetili..
ovako,nazalost,razmislja vecina ljudi koji zivi u zagrebu i istri..puno je drukcije sa slavoncima,licanima,dalmatincima i zagorcima..
a ovdje hrvatski bojovnici,ulaze u hrvatski kraljevski grad jajce-4 splitska gardijska..toliko da je svakoga briga,jer opet bi dalmatinci i ostatak zagore,put srednje bosne
http://www.youtube.com/watch?v=IMF6nxpi ... re=related (http://www.youtube.com/watch?v=IMF6nxpiz6M&feature=related)
fat drummer
20-01-2009, 12:40
gle, trpinja, nikog nije briga za kosovo ni za herceg bosnu
da je srbe briga za kosovo napravili bi nešto u zadnjih 25 godina a ne pasivno gledali kako albanci preuzimaju primat nad kosovom
sve što su srbi radili od 70-tih je bilo tlačenje albanaca koji su postali dominantno stanovništvo. nikakvo ulaganje, ignoriranje problema kosovskih srba, kosovo je bio srpski sibir, glupa pokrajina i nikog nije briga za nju
tamo su slali izbjeglice iz sao krajine jer je im odgovaralo da ih strpaju negdje gdje im nisu pred očima, a mitske je važnosti za njih
ovo si sad lupio glupost u vezi kosova i to veliku..pola europe je uz srbe..sta to je tako jer nisu imali nikakve diplomatske akcije :roll: ..ono 1999 je bilo pasivno promatranje situacije i ugnjetavanje jadnih albanaca :roll: ..sta onaj miting u beogradu je privukao toliki broj ljudi jer ih boli kurac za kosovo..sta svi srbi glasaju za radikale jer ih boli kurac za kosovo..
ajd sad kreni sa onim frazetinama,da je njih briga,ulagali bi u kosovo :roll: ..
ovog za herceg-bosnu cu se sjetiti kad opet budemo igrali u sarajevu,a 70% ekipe bude iz Hrvatske i zagrmi usred sarajeva-ovo je hrvatska 8) ..
al imas pravo..u porecu nikog nje briga za herceg-bosnu,tamo ih je vise briga za kosovo :lol: ..takodjer u zagrebu,gdje bi becki konjusari radje u stale na stare poslove,nego podrzavali hrvatske regije..ausgtrougari
fat drummer
20-01-2009, 15:14
da, trpinja boli ih kurac za kosovo
njima je kosovo više pojam kao recimo hilandar, ali ne i kao vijabilni dio srbije
za kosovo se staralo nikako, zato su i srbi na kosovu tako ogročeni. kosovo je mit, relikt prošlosti koji im je bitan kao neki nacionalni simbol, ali ne i kao dio srbije. lako se tako razbacivati domoljubljem kada mitrovica gladuje, a beograd se nije okrenuo na jug od 1991.
na kosovo se išlo da se malo viče po gazimestanu, kao što mi dans idemo u knin. kome puca kurac za knin 364 dana u godini? nikome. osim poreznih olakšica u kninu nema niti jednog drugog razloga za život. da, natalitet im je visok jer nemaju drugih opcija nego noći provoditi uz ševu
Da, upravo ono sta treba BiH je da svi pocnu vikat ovo je Hrvatska/Srbija/Turski pasaluk pa da se opet pokoljemo. Hrvati unutar BiH trebaju zahtijevat svoja prava unutar realnih okvira, a ne neke fantazije o Velikoj Hrvatskoj i kojecemu.
kad je meni zenska u Umagu rekla kad sam kupovao Jutarnji (dakle Jutarnji a ne neku Gazzetu), citiram: "sei kuna"...onda sam znao da nisam u Hrvatskoj....
Pretpostavljam da isto kažeš za ove pogranične dijelove koji idu u slo po benzin. Bar dok je bio jeftiniji... Ili one koji idu u mađarsku u šoping.
Pretpostavljam da isto kažeš za ove pogranične dijelove koji idu u slo po benzin. Bar dok je bio jeftiniji... Ili one koji idu u mađarsku u šoping.
ha? zena mi je dok sam JUTARNJI kupovao rekla "SEI kuna"...kojih fakin SEI kuna kad sam u Hrvatskoj...ak mi nece reci sest kad kupujem Jutarnji koji je Hrvatska novina mogu mislit kak inace govori...
U istočnoj Hrvatskoj govore "čas" umjesto "sat". Ili žurka umjesto tulum.
Srbi govore čas...a žurka je izraz koji je ostao u Hrvatskom jeziku...kao i stepenice i slična sranja...al sei kuna nece proc...
Gle ga, zna se da je svako ko upotrebaljava regionalna narjecja i tudjice koje su ceste u njima veleizdajnik i da treba na giljotinu po kratkom postupku.
Darkbuster
20-01-2009, 19:26
Neka ljudi govore kako hoce. Meni je iskreno gore kada cujem "frende" "kolni me" nego kad ljudi rabe rijeci koje su gotovo autohtone za neko podrucje. Ali i jedni i drugi imaju pravo govoriti kako hoce i tu nema niceg loseg.
aj sad da ja radim na kiosku u Zagrebu i kazem ti na turskom šest kad kupujes novine (danas je već sedam)...zato kaj su Turci tu bili jako dugo...ajde rijeci koje smo prihvatili ali ovo nismo prihvatili...
dodatak
http://www.index.hr//teme/rsp09/default ... &id=417988 (http://www.index.hr//teme/rsp09/default.aspx?stranica=clanak&id=417988)
Žurka je ostala u hrv jeziku kao i kafana, I presume... Mislim, razlika između sei i čas je koja? Oboje je strani jezik i oboje razumiješ. I zato jer ti je neka žena(šanse su pripadnica manjine or smth) rekla sei umjesto šest tebi to nije Hrvatska? Jbg, meni je Hrvatska sve unutar granica i ništa izvan. Još bi ja bio za pripajanje Hercegovine al brijem da bi nas još više zlostavljali da je to "prava" Hrvatska, dok ovo što je dosad bilo nije. :lol: Nije da ne priznajem da su to Hrvati, ak još imaš i dvojno super. Good for you. Sad si mali Hrvat i po narodnosti i po državljanstvu! :smt006 Al nije u interesu tamošnjih ljudi da ima dođe naša vlast, onda će i oni trpit Ivu. :lol:
U Istri je talijanski sluzbeni jezik, tamo zivi velika talijanska manjina ciji je jezicni utjecaj zasigurno velik. Ne vidim kako je to usporedivo sa ikakvim turcima.
Mislim, razlika između sei i čas je koja? Oboje je strani jezik i oboje razumiješ. I zato jer ti je neka žena(šanse su pripadnica manjine or smth) rekla sei umjesto šest tebi to nije Hrvatska?
tamo sam čuo Hrvatski u tragovima a ni ljeto nije bilo...i btw nisam ni znao kaj je sei...talijanski onda nisam ucio...za zapošljavanje u Hrvatskoj bi barem trebao govoriti Hrvatski ako si na poslu u kojem moraš komunicirati s ljudima...ajd da kopa septičku jamu...
Da, upravo ono sta treba BiH je da svi pocnu vikat ovo je Hrvatska/Srbija/Turski pasaluk pa da se opet pokoljemo. Hrvati unutar BiH trebaju zahtijevat svoja prava unutar realnih okvira, a ne neke fantazije o Velikoj Hrvatskoj i kojecemu.
da,hrvati srednje bosne su najbolje osjetili sta znaci zahtjevati svoja prava unutar bih-grabovica,doljani,uzdol,buhine kuce,krizancevo selo,trusina..bugojno,travnik,kakanj,vares,kraljev a sutjeska,jablanica,konjic,sarajevo,zenica..prije nego sto pocnes o ikakvim nebuloznim pricama o podjeli,bobanu-susku-tuti,kraljevicu..samo jedna stvar koja demantira sva ova naklpanja..hrvati su jedini potpisali sva tri mirovna sporzuma koja predvidjaju ocuvanje BiH kao cjelovite drzave..i jos jedna stvar..a njihovo je pravo oce fantazirati ili nece..
fat-vojna intervencija na prostoru koj ije relikt proslosti..mora da sam glup,kada nerazumijem zasto bi itko isao u vojnu intervenciju na teritorij koj ije relikt proslosti..isto kao i nasi ljudi koj isu mogli odbiti da idu prije potpisanog sporazuma u herceg-bosnu kao dobrovoljci..tudjman ih nije slao..i jos jedna stvar..hrvati koji su opce odbijali ici u vojsku,su mahom bjezali u istri..pametnome dosta
da,hrvati srednje bosne su najbolje osjetili sta znaci zahtjevati svoja prava unutar bih-grabovica,doljani,uzdol,buhine kuce,krizancevo selo,trusina..bugojno,travnik,kakanj,vares,kraljev a sutjeska,jablanica,konjic,sarajevo,zenica..prije nego sto pocnes o ikakvim nebuloznim pricama o podjeli,bobanu-susku-tuti,kraljevicu..samo jedna stvar koja demantira sva ova naklpanja..hrvati su jedini potpisali sva tri mirovna sporzuma koja predvidjaju ocuvanje BiH kao cjelovite drzave..i jos jedna stvar..a njihovo je pravo oce fantazirati ili nece..
Bio sam u mnogim mjestima koje si naveo, moji su iz Viteza (s druge strane familije, jel. I iz hercegovine su, tako da znas da rodbinski pokrivam cijelo podrucje BiH :D ). Znam sta je bilo i sta je sada. Jel Hrvati trebaju imati traziti vecu ulogu unutar BiH, braniti svoje interese? Da. Jel to trebaju raditi putem nacionalizma i raznim provokacijama? Ne. Cinjenica je da su se tamo dogadjali vise ili manje nepravedni dogadjaji za mnoge, i rijetko je tko nevin u cijeloj prici. Nije ni vazno ko je u pravu. To nece nista promijenit.
legionar
20-01-2009, 22:52
U Istri živi cca 2/3 Hrvata i u istoj je toj Istri procentualno bio najveći odaziv u HV. To što je vlast u rukama autonomaša i političara koji sviraju romantične pjesmice o Jugi i bratstvu i jedinstvu nije razlogom da se demonizira ostale Hrvate koji tamo žive. U medijima se ni ne može stvarat drugačija percepcija o stanovništvu u Istri, kada na televiziji i u tiskovinama stalno moramo gledati pokajine, debilovčiće, šmajsersnele i slične jugokriple. Dade se u Istri itekako naći svijetlih primjera, primjerice Danilo Latin koji se već niz godina zalaže za zaštitu HR integriteta i interesa istarskih ribara pred janezovskim i žabarovskim pretenzijama. Na pitanje smeta li Istranima što ih hrvatska javnost percipira gotovo kao državu u državi, kao da tamo ne žive hrvatski građani, u jednome intervjuu odgovara ovako:
To nam jako smeta. A ne samo da je takav odnos u riječima, već i u djelima i ponašanju hrvatske vlasti prema Istri. Počevši od nedostataka odašiljača za primanje hrvatskih televizijskih i radijskih programa, koji su inferiorniji od slovenskih i talijanskih singala. Ne znam koji su razlozi da hrvatska vlast sustavno zanemaruje ovo područje i u infrastrukturi i u mnogim drugim područjima. Ne znam je li to zbog odnosa HDZ-a prema IDS-u ili je nešto drugo u pitanju jer i mi smo hrvatski građani i glasovali smo za hrvatsku državu, a nismo se izjasnili za Sloveniju ili Italiju. I mislim da je takav odnos hrvatske države nepravedan prema nama. S ovakvim odnosom prema nama sigurno se neće povećati patriotizam, a to bi državi svakako trebalo biti u interesu. Već upravo suprotno, to će rezultirati pomanjkanjem ljubavi prema matičnoj zemlji. Dok je slovenska policija nesmetano prijetila našim ribarima sredinom devedesetih godina, hrvatske policije nije bilo nigdje.
O ovim riječima treba jako dobro razmisliti.
Činjenica je da Hrvati u Istri imaju ponešto drugačija politička stajališta od onih iz primjerice Imotskog (što je prije svega uvjetovano nasljeđem iz prošlosti), ali to nije razlogom da ih se odbacuje i smatra nehrvatima (u tu klopku sam i sam upao prije). Dok se upozna neke ljude odande, jednako kao iz Međimurskog kraja, dobije se sasvim drugačija slika.
snip
=D>
A ovim neprijateljstvom koje vlada u ostatku hrvatske prema istranima se samo pogorsava stanje. Hrvatici trebaju naucit da se trebaju pocet postovat medjusobno prije nego ce ih itko drugi postovat.
kako mislis nema nevinih..ima i to su hrvati i to treba jasno i glasno reci..koj ije nama kurac vise da stalno moramo ispastati radi nekkvog mira..jer istina je da su bosnjaci ispali govna zesca i to treba ponavljati stalno..a za one koji zaboravljaju i neznaju..dok je ovdje trajao rat,alija je govorio kako to nije njih briga..kako je jna njihova armija..kada je spaljeno selo ravno,nije reagirao,kao da je to teritorij hrvatske..slao je filipovica u beograd i nudio srbima teritoriju u nadi da ce dobiti bosnjakistan..sefer mu osniva patriotsku ligu..kada je otet ,na njegovo mjesto treba doci kljujic,al dolazi ejup ganic..iz govana ga vade divjak,kljujic i vikic..njegovi kasniji generali su tada bili u jna i rokali po hrvatima..sa bosne su ispljivani svakodnevno projektili na hrvatsku..rasim delic je razarao zadar..zbog takve politike mu je pociscena istocna bosna u pola sata..sta mislis zasto su srbi slomili zube tamo di bio hvo i vecinski hrvati,a di bili bosnjaci ih odrali samo tako..kasnije kada se slile izbjeglice u srednju bosnu,alija je skuzio da nema di i krenuo na hrvate jer prema srbima,nisu mogli pomaknuti milimetar liinije..kako mi mozemo biti jednako krivi kad su imali omjer snaga 6:1,u ofanziva jos veci za gtri covjeka..srenjda bosna u okruzenju totalnome..pogotovo lasvanska dolina gdje je od snajpera stradalo oko 50-tak djece,a to je smisljen odmor..nase zauzimanje strateskih tocki i kota,kao sto je bio stupni do,su prikazivni kao zlocini..ma ima toga gro..neda mi se vise..
Nisam lud da kazem da smo jednako krivi, opet mi stavljas u usta stvari koje nisam reko. Reko sam da je rijetko tko nevin. Ne mislim tu na pojedince, naravno, nego na razne interese i politike koje su se tamo vodile. Posve sam svjestan sto se dogadjalo u lasvanskoj dolini, jer se dogadjalo i mojoj familiji i prijateljima tamo. Poznati su mi i zlocini nad bosnjacima od strane Hrvata. Cuo si za Ahmice vjerujem, samo jedan primjer.
To je prekompleksna tematika da bi se ovako raspravljalo, niti mi raspolazemo sa dovoljno informacija da bi mogli tocne sudove dovodit, sto zelim rec je da je to sivo podrucje, a ne crno-krivi su oni, bijelo-nevini smo mi podrucje. Nikad nije tako, i naivno je misliti da je.
Glede prethodnika - I još jedan pokazatelj kako su naši (piši: hrvatski, čitaj: jugoslavenski) lijevi mediji uspjeli dokazati samim Hrvatima da su krivi za rat u Bosni i narod to puši iz dana u dan.
Još se s vremena na vrijeme javi Latin da potvrdi teze drugarica Grbić, Drakulićke i sličnih i eto Tuđman i Slobo isti. Kao što je Lenjin govorio: ako laž ponoviš 1000 puta, postaje istinom - tako i kod nas.
Što se tiče Istre, ne trebate miješati lončiće, tj. narod s političarima. To je hrvatska zemlja, i većina su naši ljudi, no s vojskom došlo dosta Jugoslavena kojima je sad rađe biti Talijani, nego Hrvati pa se to forsira, a i ima naših ljudi koji bi za novac prodali ćaću svog pa tako i postali Talijani. To je sasvim isto hrvatska zemlja kao i Hercegovina, a i Bosna, i tu ne treba biti razlike ni među ljudima.
Glede BiH - Treba inzistirati na nacionalizmu jer i ostala dva naroda inzistiraju (pr. djed mraz (čak niti Božićnjak!) i vrtići u Sarajevu, a o Srbima da se ni ne priča). Tko prvi odustane će svakako biti gubitnik i ostali će ga samo iskoristiti (dosta je vidjeti Komšića) - o čemu povijest stalno svjedoči, pr. hrvatsko-srpska koalicija prije WWI i rezultat nakon. Ni Sarajevo, a niti Banja Luka, nije trenutno multikuturalno niti tolerantno da bi se Hrvati pravili Englezi i popuštali sa svojim interesima. Samo quid pro quo.
A te Ahmiće svi spominju, a sve što je Trpinja (Samo tako! :smt023 ) nabrojao zna možda pet ljudi s foruma, i to možda za jedno selo. Mediji!
I nikako ne pristati na tezu o nekom "bošnjačkom" narodu prije poturčenja, zar nisu dosta imena kraljeva da se vidi kako su to umjetno stvorene podjele u istom narodu, no koje su do sad uzele realni povijesni zalet da ih je teško zaustaviti, ali krivotvorine treba spriječiti.
fat drummer
21-01-2009, 07:48
fat-vojna intervencija na prostoru koj ije relikt proslosti..mora da sam glup,kada nerazumijem zasto bi itko isao u vojnu intervenciju na teritorij koj ije relikt proslosti..isto kao i nasi ljudi koj isu mogli odbiti da idu prije potpisanog sporazuma u herceg-bosnu kao dobrovoljci..tudjman ih nije slao..i jos jedna stvar..hrvati koji su opce odbijali ici u vojsku,su mahom bjezali u istri..pametnome dosta
da jer je to i dalje bio njihov državni teritorij, ali pošto srbi na kosovu zadnjih 15 godina ne maju mogućnost provođenja popisa stanovništva, uvođenja lokalne samouprave ili činjenica da je razlog zašto je kosovo uopće degradirano iz autonomsne pokrajne sa statusom republike u dio srbije bio razlog što se albanci zatražili status republike, kasnije proveli referendu oko odcjepljenja, blokirali svaki pokušaju popisa stanovništva ipak nešto govori o tome koliko se matica država brinula za to svoje kosovo
brinula se za kurac 95% vremena i dobar dio srba je toga svjestan,a ponajviše oni koji su otišli s kosova
snip
Da, sve ja to slusam iz medija :lol:
Cinjenica da mi se pola familije borilo pod Blaskicem i ekipom, koji su cijeli rat bili tamo je posve irelevantna. :lol:
Od rata sam u srednjoj bosni bio bezbroj puta. Jesi bio u ahmicima? Vitezu, bugojnu, vakufu, zenici, bilo gdje?
Vasi sljepi nacionalizmi vas nece nigdje dovest, trebate se vratiti u realan i objektivan svijet, a da ste uopce upoznali ljude iz tih krajeva vidjeli bi da bas i ne dijele vasa misljenja.
Al ne zelim se na ovakav nacin razgovarat.
bla bla bla
slazem se s tobom...al onaj Umag treba naselit Hrvatima...ono je strasno...
da bio sam i idem opet..os slike da ti okacim..kakav jebeni nacioanlizam..ja sam pacifist i to zesci ako me ne diras..al ako dirnes,kao sto su bosnjaci napravili,onda si sinko prekrizen za sve vijeke vijekova..
inace zanimljivo je kako svi koji stoje na nekoj tko nas bre zavadi strani,kazu kako imaju rodjake na mjestima koja nabrajamo i kaku oni drze njihovu stranu :lol: ..pazi ovo,srednja bosna je gora nego istocni-zapadni mostar..o cemu ti pricas,ne da dijele nasa misljenja,nego su jos radikalniji..tio oces reci da u vitezu ne stoje na ovakvoj strani..jest brate mahala i grad ko jedno :lol:
i sta bi itko radio u selendri kakava su ahmici :? ..kroz vakuf moram proci,htio-nehtio..i neznam sta bi netko htio raditi danas u tom gradu koji je postao vakufistan..takodjer i multi-kulti bugojno nakon vakufa gdje cijeli grad aralauka bit ce zagreb turska mahala,nakon turska-hrvatska..gdje se jos nezna sudbina preko 30-tak hvo bojovnika,gdje je preko 13,000 hrvata protjerano..nmekada prelijep gradic je krenuo srpskim stopama i gradovima istocne bosne..
ja se drzim jajca,kreseva,viteza,busovace,kiseljaka,novog travnika..
i odi na youtube u krajnjem slucaju i vidi klipove nakon zadnje eura,diljem gradova srednje bosne..pa vidi kakao narod razmislja..
jel,dalmacija..jel slavonija..jel lika..jel zagora..nije..gle cuda,srednja bosna je 8)
hrvatski navijaci u vitezu pjevaju jedna si jedina :lol: :lol: :lol: :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=UPUDjQnSLzY
pa jos malo
http://www.youtube.com/watch?v=XKOun0mV ... re=related (http://www.youtube.com/watch?v=XKOun0mVz3U&feature=related)
http://www.youtube.com/watch?v=UDAttYhY ... re=related (http://www.youtube.com/watch?v=UDAttYhY9Bg&feature=related)
http://www.youtube.com/watch?v=4rVwNmbr ... re=related (http://www.youtube.com/watch?v=4rVwNmbrlWY&feature=related)
http://www.youtube.com/watch?v=p1dU1gGNHGg
a onda turska strana
http://www.youtube.com/watch?v=nCfsSNfg4Wc
http://www.youtube.com/watch?v=nFX4RL35 ... re=related (http://www.youtube.com/watch?v=nFX4RL35cvk&feature=related)
http://www.youtube.com/watch?v=pTgfRQEY ... re=related (http://www.youtube.com/watch?v=pTgfRQEY0jg&feature=related)
pricaj mi pricu o nekakvim rugacijim razmisljanjima..OPROST JE NEMOGUC,ZABORAV JE IZDAJA
da bio sam i idem opet..os slike da ti okacim..kakav jebeni nacioanlizam..ja sam pacifist i to zesci ako me ne diras..al ako dirnes,kao sto su bosnjaci napravili,onda si sinko prekrizen za sve vijeke vijekova..
inace zanimljivo je kako svi koji stoje na nekoj tko nas bre zavadi strani,kazu kako imaju rodjake na mjestima koja nabrajamo i kaku oni drze njihovu stranu :lol: ..pazi ovo,srednja bosna je gora nego istocni-zapadni mostar..o cemu ti pricas,ne da dijele nasa misljenja,nego su jos radikalniji..tio oces reci da u vitezu ne stoje na ovakvoj strani..jest brate mahala i grad ko jedno :lol:
i sta bi itko radio u selendri kakava su ahmici :? ..kroz vakuf moram proci,htio-nehtio..i neznam sta bi netko htio raditi danas u tom gradu koji je postao vakufistan..takodjer i multi-kulti bugojno nakon vakufa gdje cijeli grad aralauka bit ce zagreb turska mahala,nakon turska-hrvatska..gdje se jos nezna sudbina preko 30-tak hvo bojovnika,gdje je preko 13,000 hrvata protjerano..nmekada prelijep gradic je krenuo srpskim stopama i gradovima istocne bosne..
ja se drzim jajca,kreseva,viteza,busovace,kiseljaka,novog travnika..
i odi na youtube u krajnjem slucaju i vidi klipove nakon zadnje eura,diljem gradova srednje bosne..pa vidi kakao narod razmislja..
Nisam reko da iko drzi moju stranu, reko sam da ne drze vasu (opet stavljanje rijeci u usta...). Kad te zivotne prilike natjeraju da koegzistiras sa nekim s kime si ratovao prije godinu ili deset godina, nije isto kao i crno-bijeli pogled muslimani/hrvati. Ljudi zajedno rade, zajedno idu u skole, djeca se zajedno igraju. Diferencijacija koju namece nacionalizam u takvoj situaciji jednostavno ne funkcionira.
Kroz ahmice prolazis kad ides iz zenice u vitez.
Nazalost muslimanska mladjarija u potrazi za identitetom kao odgovorom na hrvatski i srpski identit ide za turskim, ali to su sve vrlo isprepletene akcije-reakcije koje se grade jedna na drugoj, i dovode do glupih i promasenih rezultata na svakoj strani. Mislim, kakve turska ima veze s bosnom? Osim islama nikakve. Posto su nepostojeci narod traze jedini identitet koji im je moguc, kao odgovor na jak identitet hrvata i srba. Jel to ima ikakve veze sa realnoscu i racionalnoscu? Ne, naravno, ali opet, nikakav nacionalizam nema.
Sto se tice navijaca, vec sam rekao sto mislim o tezini njihovog misljenja i koliko se odrazava na citava stanovnistva. Ljudi ce svugdje stvarat razlike, koje su po svojoj prirodi destruktivne, a sto znaci da je i covjek po prirodi samodestruktivan. Jedan dan su to turska i hrvatska, drugi dan hajduk i dinamo, treci dan crvena zvezda i partizan, sve podjednako besmisleno. I sve to nikakve veze nema sa duhom sporta, a bome ni navijanja.
ovo nisu navijaci,ovo su obicni ljudi koji proslavljaju pobjedu.. i ovo za vitez,normlano da moraju suradjivati,normlana stvar,al to je sve strogo formlano..odjeljene su kavane,mjesta za izalske itd..svatko drzi svoju stranu i tako je identicno po svim takvim mjestima..mozda najgore jos u uskoplju..a za identite je vec sirenej price,a oni ga sami odabrali,a to je prirodna stvar..svaka ptica bez icijeg nagovora leti svom prirordnom ratu..kako bi rekao reis cerci..mi jesmo turci i mponosimo se time 8)..
edit..za to neznam..ja idem preko banja luke i dalje do mrkonjica i jajca,preko vakufa,bugojna,kupresa,sujice,tomislava,posusja i napokon moje grude :) ..
ovo je kad vi picite za sarajevo il idete preko slavonskog borda
ovo nisu navijaci,ovo su obicni ljudi koji proslavljaju pobjedu.. i ovo za vitez,normlano da moraju suradjivati,normlana stvar,al to je sve strogo formlano..odjeljene su kavane,mjesta za izalske itd..svatko drzi svoju stranu i tako je identicno po svim takvim mjestima..mozda najgore jos u uskoplju..a za identite je vec sirenej price,a oni ga sami odabrali,a to je prirodna stvar..svaka ptica bez icijeg nagovora leti svom prirordnom ratu..kako bi rekao reis cerci..mi jesmo turci i mponosimo se time 8)..
edit..za to neznam..ja idem preko banja luke i dalje do mrkonjica i jajca,preko vakufa,bugojna,kupresa,sujice,tomislava,posusja i napokon moje grude :) ..
ovo je kad vi picite za sarajevo il idete preko slavonskog borda
Da, tako je. Zato i govorim da treba bit umjeren i ne poticati nikakve tenzije nacionalizmom, nit se to radi. Treba se pozabavit situacijom kakva trenutno postoji, a to je da ta dva, tri naroda su sada primorana koegzistirat, u dobru i zlu, i za sve je najbolje kao i za cijelu drzavu da bude mira i minimuma tolerancije. Ne moramo se volit, ali alahami nemoramo se ni otvoreno mrzit. A Hrvatima su podijeljene karte takve kakve jesu - u toj su drzavi kakva ona je, ona se nece mijenjat uskoro, i samo unutar tog okvira mogu trazit bolji polozaj, kao npr. postat treci entitet ili sta vec.
Obicno idem preko slavonskog broda jer je cesta malo ugodnija.
da to mi jedino i palo na pamet i neznas sta propustas :lol: ..ja potrosio puna dva tanka do gruda,onda si misli kakva je voznja bila..dusu dalo za orvozat se momacki..a narocito od izlaska iz banja luke do mrkonjica..pa avanture kad se prikljuce tri-cetiri slepera pa ih stizi rodjo..sto je najbolje.legende tek onda dodaju gas :lol: ..
Iso sam tom rutom prije, s tim da sam jedan od onih sa slabim zeludcem za put pa bi bas tamo poslje banja luke, kad pocne vijugat sve u 16 negdje u RS-u dusu ispovraco. :lol:
Na slavonski brod treba nesto duze ali je daleko humanije :lol:
sonjo :-D ..meni je stari eko zadnji puta da bi on htio poziviti jos koju godinu,ako je ikako moguce :lol: ..a kad krenu ona vijuganja i kako su sa desne strane kamenja sva i nmoes vidjeti ako zavoj ide u desno jelo dolazi tko..sasjeko mi lik zavoj da sam u zadnji trn ga uspio izbjeci..i to je normlana pojava tamo..ima jos par bisera za izvojit..odo leci
Iso sam tom rutom prije, s tim da sam jedan od onih sa slabim zeludcem za put pa bi bas tamo poslje banja luke, kad pocne vijugat sve u 16 negdje u RS-u dusu ispovraco. :lol:
Na slavonski brod treba nesto duze ali je daleko humanije :lol:
sonjo :-D ..meni je stari eko zadnji puta da bi on htio poziviti jos koju godinu,ako je ikako moguce :lol: ..a kad krenu ona vijuganja i kako su sa desne strane kamenja sva i nmoes vidjeti ako zavoj ide u desno jelo dolazi tko..sasjeko mi lik zavoj da sam u zadnji trn ga uspio izbjeci..i to je normlana pojava tamo..ima jos par bisera za izvojit..odo leci
Ovo su primjeri novonadenih zapisa starohrvatskog dolaska.
Promet je i tada bi zajeban.
kaj iz bosne? :smt005
kaj iz bosne? :smt005
Pa naravno da se dolazilo preko Bosne. Mi Iransko-Cerkeski-Slaveni.
uff, kakav smo put sve prešli, da nismo bljuvali cijelim putem prelaska preko bosne te na kraju doživjeli i kolaps zbog toga, upravo tu na današnjem tlu RH, mogli smo imat nastanit cijelu zapadnu europu!
legionar
13-03-2009, 16:19
http://www.youtube.com/watch?v=PomxrAXZrBs
Evo jedna za Trpinju. Kak je dobra stvar..
aegates v.2
18-09-2009, 13:17
Malo da oživimo ovaj podforum.
Iz dnevnika 369. pukovnije - na današnji dan još u Glaskovu, 24.og Poglavnik stiže u Bol. Rossoschku podijeliti odličja legionarima, a još malo pa počinje napad na Stajingrad (27.9.1942).
Kao dodatak, čak i jedan normalan Jergovićev tekst:
http://www.jutarnji.hr/nedjeljni_jutarnji/clanak/art-2008,2,24,,109804.jl
legionar
16-10-2009, 17:33
http://www.youtube.com/watch?v=uEscQ0mVECY&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=g_cytMoAWMM&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=vwLf1LXuufA&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=3ou26WrvHck&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=TshGtoAt1h8&feature=related
RIP Bruno Bušić
Stjepan Gulin, "Četnici", Hrvatsko slovo, 1999.
Četnici vratite mi moju pjesmu
vratite mi moju pjesmu
vratite mi moju pjesmu
jebem vam mater životinjsku
vratite mi moju pjesmu
ona je gotovo sve što mi je preostalo
i ako mi je ne vratite budite prokleti dovijeka
pička vam materina vratite mi moju pjesmu
moj san moj mir moju domovinu
Vratite mi moju ubijenu djecu
vi neodgojeni
vratite mi moju pjesmu moju pjesmu
četnici četnici životinje razbojnici
vratite mi moju djecu
pička vam materina
oprosti mi Bože
Ovo je po meni najotkačeniji primjer domoljubne poezije ikada! Trebao bi majstora Thompson uglazbiti.
fat drummer
09-12-2009, 21:41
ovo je fenomenalno
stjepan gulin rođen je 28. zrilvoća miseca 1943. godine u šibeniku. studij prava završio je na pravnom fakultetu u zagrebu a zatim je položio ispit za srednjoškolskog profesora privrednog prava.
http://www.balkanwriters.com/broj10/stjepangulin10.htm
s studij prava završio je na pravnom fakultetu u zagrebu
ovo sve objasnjava...
koja je razlika izmeđi ovog topića i bespuća povijesne zbiljnosti :smile:
legionar
13-12-2009, 10:12
Ovaj topic je okupljaliste ognjistarskih mudraca. Razni protudrzavni elementi ovdje ruju, ali nece ni to jos dugo!
konzerva
13-12-2009, 10:15
crobote, vratiii seee! ovceee tvoojeee ne moooguuu bez teebeeee!
legionar
13-12-2009, 10:17
Niste vi ovce, vi ste stoka sitnog zuba :D
Past će bomba na Ozbiljne teme!
ljudi ma kakav je ovo nacionalistički, ksenofobni, ustaško krvožedno mrziteljski topic??!?!:lol:
14-12-2009, 00:00
ljudi ma kakav je ovo nacionalistički, ksenofobni, ustaško krvožedno mrziteljski topic??!?!:lol:
Mogla bi past i kakšna kaznena prijava zbog širenja govora mržnje
LOOL
Mogla bi past i kakšna kaznena prijava zbog širenja govora mržnje
LOOL
ah ti hrvati kao da su iz samog pakla poslani
14-12-2009, 00:13
Jedna od taktika neprekidnog verbalnog napada neprijatelja je da te uvjeri da si ti zapravo u krivu, a oni u pravu, pa te i s pravom napadaju, tj. uvjere te da je ispravno što te napadaju
znate kaj sam si razmišljao
ak su Židovi narod izabran od Boga
Hrvati su narod izabran od samog đavla :lol::lol::lol:
fat drummer
21-12-2009, 23:46
znate kaj sam si razmišljao
ak su Židovi narod izabran od Boga
Hrvati su narod izabran od samog đavla :lol::lol::lol:
istina jesmo
i
istina, jeste
istina jesmo
i
istina, jeste
evo ih
ponovno se javljaju
ponovno nam judomasoni rade o glavi :lol::lol::lol:
18-11-2010, 13:10
S skorašnjim padom grada došlo je i do pada morala i očaja pa su se tražili razlozi i optuživalo sve i svašta,
nažalost Vukovar je od poč. 10. mj. bilo više nemoguće obraniti, nego se samo mogla produžit još agonija.
don_corleone
18-11-2010, 14:11
S skorašnjim padom grada došlo je i do pada morala i očaja pa su se tražili razlozi i optuživalo sve i svašta,
nažalost Vukovar je od poč. 10. mj. bilo više nemoguće obraniti, nego se samo mogla produžit još agonija.
1.10. se sve znalo, samo što se nije govorilo
18-11-2010, 17:42
Uglavnom da se braniteljima tada reklo da im neće i ne može stić nikakva pomoć, sigurno se Vukovar ne bi držao do polovice studenog, a i sami Srbi su napravili pogrešku što su okružili grad ne davši mogućnost za povlačenje i samim time osudili branitelje i stanovnike na borbu do krajnjih granica, tako da je cijela situacija poprimila čak neke elemente srednjevjekovnih opsada.
Što se tiče ovih datuma "proslave", zapravo cijeli Vukovar i nije pao baš 18.11. jer se Borovo Naselje "predalo" 19.11. u kasnim popodnevnim satima, a mjestimično su se borbe vodile još dan-dva sa valjda zaostalim skupinama branitelja koje se nisu predale niti otišle u proboj, no to je tema koju bi trebalo preciznije obraditi sa nekim dokazima i svjedočanstvima da ne bude na razini "rekla-kazala".
mogao se napraviti proboj i još više slomiti četnike i jna tamo. napraviti koridor za izvest ranjenike. ovako je vukovar ostao u okruženju i bok. a proboj je par puta i bio počeo al su ga onda zaustavljali
Uglavnom da se braniteljima tada reklo da im neće i ne može stić nikakva pomoć, sigurno se Vukovar ne bi držao do polovice studenog, a i sami Srbi su napravili pogrešku što su okružili grad ne davši mogućnost za povlačenje i samim time osudili branitelje i stanovnike na borbu do krajnjih granica, tako da je cijela situacija poprimila čak neke elemente srednjevjekovnih opsada.
Što se tiče ovih datuma "proslave", zapravo cijeli Vukovar i nije pao baš 18.11. jer se Borovo Naselje "predalo" 19.11. u kasnim popodnevnim satima, a mjestimično su se borbe vodile još dan-dva sa valjda zaostalim skupinama branitelja koje se nisu predale niti otišle u proboj, no to je tema koju bi trebalo preciznije obraditi sa nekim dokazima i svjedočanstvima da ne bude na razini "rekla-kazala".
al borovo naselje je predgrađe Vukovara, do centra vodi cesta. dakle 18.-og glavni dio grada pao
Nemojmo se šaliti, "oni iz luksuznih domova" nisu razmišljali o Vukovaru niti prije niti poslije pada.
Realno, nitko o Vukovaru ne razmišlja niti danas.
Vukovar je simbol kojega se svi sjete jednog dana u godini, onog dana kada svi puste suzu na oku gledajući iste snimke kao i tog kobnog dana, onog dana kada se svi "oni iz luksuznih domova" smjeste po vukovarskim hotelima i tuguju nad razorenim gradom. Nakon toga, nitko se Vukovara ne sjeti godinu dana, osim u trenutku kada neki Srbin napiše na lokalnoj školi CCCC ili neki Hrvat razbije prozor anonimnoj babi pravoslavki.
Da, Vukovar se nije mogao spasiti.
No ono što je Glavaševića i natjeralo na tu slavnu "optužnicu" jest nedostatak vidljivog pokušaja da se Vukovar spasi. Barem vidljivo žaljenje za uništavanjem života stotinama i tisućama ljudi, koji su ostajali bez posla, obitelji i domova.
Starcu kojega naoružani pripadnici paravojnih skupina vode kroz srušeni grad nije bilo važno jesu li u Zagrebu "razmišljali o njegovoj patnji".
Glavaševića su nakon toga (a i danas) mnogi "veliki Hrvati" odbacili, prozvali ga izdajicom isl. tradicionalnim epitetima lokalnih kvazi-patriota i "ponosnih" nacionalista.
Zanima me, koliko je njih bilo u onim tmurnim kolonama koje su marširale iz tog razorenog grada u nepoznato.
Prošlo je toliko godina, Vukovar je i dalje grad na rubu zone sumraka.
Nije li to žalosno?
http://protest.ba/v2/wp-content/uploads/2009/11/%C4%8Cetnici-vode-povrije%C4%91enog-Vukovarca.jpg
19-11-2010, 11:25
mogao se napraviti proboj i još više slomiti četnike i jna tamo. napraviti koridor za izvest ranjenike. ovako je vukovar ostao u okruženju i bok. a proboj je par puta i bio počeo al su ga onda zaustavljali
Proboj sa koje strane ?
Moglo se ovo, moglo se ono, lako je to sad pričati, (mogo je tak Vuk. pasti još u 9.mj. )
mislim da je to jedino moglo rezultirati pokoljem još većeg broja stanovništva u topničkoj vatri, da se sad masovno tih par tisuća ljudi išlo povlačit iz grada između srpskih cijevi, a to su i oni sami znali, zato ni nisu pokušali proboj jer su im i srbi zaprijetili da će onda ubit sve civile u gradu.
Ranjenike izvlačiti preko blatnjavih polja, posebno teške i nepokretne, pod paljbom, neznam ni kako bi to uopće fizički bilo moguće, s obzirom da su neke grupe branitelja koje su izbjegle pri pad grada tipa parsto metara puzale po nekoliko sati.
Točno je ovo za neke pokušaje deblokade s druge strane, al za to isto su vrlo vjerojatno bile nedostatne snage i da se pustilo da ide do kraja bile bi nepotrebno žrtvovane, jer je to bilo par stotina ljudi naspram desetke tisuća srba oko Vukovara, te bi tu imao situaciju ili da bi možda uspjelo, ili da bi totalno propalo, većina bi poginula i dovelo bi do još većeg rušenja morala i neizvjesnosti situacije.
@Kalin
Ovo što kažeš da nikog nije briga za Vukovar, realnija istina je da većinu nije više briga ni za d. rat, a kamoli za Vukovar, a pogotovo mladež koja očito ima neke prizemnije i direktnije interese, naravno to je direktno rezultat takve klime i politike u društvu, tj. vrhu vlasti i medijima.
Ovaj lik na poznatoj fotografiji kojeg vode nije starac nego čovjek od nekih 40ak godina, ali je toliko izranjavan i spaljene kose da izgleda kao starac, to je background priče, mislim da još nije pronađen gdje su ga ova 4 klauna ubili.
Proboj sa koje strane ?
Moglo se ovo, moglo se ono, lako je to sad pričati, (mogo je tak Vuk. pasti još u 9.mj. )
mislim da je to jedino moglo rezultirati pokoljem još većeg broja stanovništva u topničkoj vatri, da se sad masovno tih par tisuća ljudi išlo povlačit iz grada između srpskih cijevi, a to su i oni sami znali, zato ni nisu pokušali proboj jer su im i srbi zaprijetili da će onda ubit sve civile u gradu.
Ranjenike izvlačiti preko blatnjavih polja, posebno teške i nepokretne, pod paljbom, neznam ni kako bi to uopće fizički bilo moguće, s obzirom da su neke grupe branitelja koje su izbjegle pri pad grada tipa parsto metara puzale po nekoliko sati.
Točno je ovo za neke pokušaje deblokade s druge strane, al za to isto su vrlo vjerojatno bile nedostatne snage i da se pustilo da ide do kraja bile bi nepotrebno žrtvovane, jer je to bilo par stotina ljudi naspram desetke tisuća srba oko Vukovara, te bi tu imao situaciju ili da bi možda uspjelo, ili da bi totalno propalo, većina bi poginula i dovelo bi do još većeg rušenja morala i neizvjesnosti situacije.
@Kalin
Ovo što kažeš da nikog nije briga za Vukovar, realnija istina je da većinu nije više briga ni za d. rat, a kamoli za Vukovar, a pogotovo mladež koja očito ima neke prizemnije i direktnije interese, naravno to je direktno rezultat takve klime i politike u društvu, tj. vrhu vlasti i medijima.
Ovaj lik na poznatoj fotografiji kojeg vode nije starac nego čovjek od nekih 40ak godina, ali je toliko izranjavan i spaljene kose da izgleda kao starac, to je background priče, mislim da još nije pronađen gdje su ga ova 4 klauna ubili.
imaš pravo ajd. to je ipak sve ki bi da bi .
ono kaj je istina je da su kod vukovara polomili zube i vukovar je u biti spasio osijek, vinkovce pa dalje i ostatak hrvatske i spriječio spajanje četnika kod vukovara s onima u zap. slavoniji. ostatak fronte se imao vremena organizirat i nisu više imali snage osvojiti osijek.
al sam pogledajte te spodobe koje vode ovog čovjeka, kakve su to horde bile majko mila.
nego zanimljivo je i da se svake godine pri obljetnici više priča o tome je li se mogao vukovar obranit, napraviti proboj itd. nego o samom vukovaru, ove godine je tog bilo manje ili ja nisam pratio
isto je čudna priča o tome kak su milu dedakovića tukli kad se vratio u zg i priča o mladom jastrebu kojem zamjeraju da je pobjegao prije pada grada.
što se tiče ovog ostalog to je isto istina i fantastičan koncept, zatupi narod s glupostima ekskluzivima, red carpetima, severinama, onurima i šeherezadama da ne kuže kaj se događa oko njih i provodi po tiho svoj program i politiku. eto ko bi rekao da će 19 godina nakon pada vukovara današnji klicni slušat cajke na mobitelima , među ostalima i cecu ražnjatović
Bit primjera i slike jest ukazivanje na apsolutnu destrukciju života svih ljudi koji su bili primorani gledati uništenje tog grada.
Jedan od mojih prijatelja je rođen u Vukovaru, da je godina o kojoj govorimo bila normalna, tih bi dana kada je "padao" Vukovar sjedio u 2. razredu osnovne škole te bi se vjerojatno bi pred njega u školu dolazio otac kojeg danas nema. Eto, malo romantizma.
Danas živi u Zagrebu, osnovnu školu je i završio u Zagrebu, srednju jedva. Dane provodi gledajući tv ili sjedeći u lokalnoj birtiji, sa vremena na vrijeme se zaposli no redovito niže otkaze. Jedino što je kod njega konstantno je bijes i depresija.
To nažalost nije jedini takav slučaj.
Tisuće ljudi dijele takvu ili sličnu sudbinu pa postavljam ponovno pitanje, zašto?
Osobno, da sam jedan od njih, da se ovih dana moram vlastitih suza dok izlazim iz te ruševine, gađao bih kamenjem sve te velike dušebrižnike iz saborskih klupa, iste one koji zadnjih 20 (a neki i više) "dijele bol" zajedno sa svim civilima koji su primili taj divan dar progona ili čak metka u čelo, koji se ovih dana spuštaju u Vukovar.
Bit primjera i slike jest ukazivanje na apsolutnu destrukciju života svih ljudi koji su bili primorani gledati uništenje tog grada.
Jedan od mojih prijatelja je rođen u Vukovaru, da je godina o kojoj govorimo bila normalna, tih bi dana kada je "padao" Vukovar sjedio u 2. razredu osnovne škole te bi se vjerojatno bi pred njega u školu dolazio otac kojeg danas nema. Eto, malo romantizma.
Danas živi u Zagrebu, osnovnu školu je i završio u Zagrebu, srednju jedva. Dane provodi gledajući tv ili sjedeći u lokalnoj birtiji, sa vremena na vrijeme se zaposli no redovito niže otkaze. Jedino što je kod njega konstantno je bijes i depresija.
To nažalost nije jedini takav slučaj.
Tisuće ljudi dijele takvu ili sličnu sudbinu pa postavljam ponovno pitanje, zašto?
Osobno, da sam jedan od njih, da se ovih dana moram vlastitih suza dok izlazim iz te ruševine, gađao bih kamenjem sve te velike dušebrižnike iz saborskih klupa, iste one koji zadnjih 20 (a neki i više) "dijele bol" zajedno sa svim civilima koji su primili taj divan dar progona ili čak metka u čelo, koji se ovih dana spuštaju u Vukovar.
najjadnije mi je bilo vidit kosoricu i drivu na čelu kolone jučer. trebali su bit na kraju kolone ako su trebali uopće biti tamo..
joj ne seri, najviši su državni dužnosnici, normalno da su trebali bit tamo.
sve što je kalin rekao stoji, ali ne znam čemu uznemiravanje oko činjenice da su oni tamo bili. njihovo odsutstvo ne bi riješilo problem tih ljudi. mislim ok, možemo cinično svaki put komentirat, al to nas ne čini različitima od njih. jednako kmečimo jednom godišnje kao i oni. ne zato što ni nama ni njima nije stalo, nego zato što svi skupa imamo drugih problema.
mislim kaj očekujete? da svaki dan pričaju o tome?
ne bi se pomakli ni milimetra da je tako.
Minokeros
19-11-2010, 14:25
sinoć je bio super dokumentarac o glavaševiću i posljednjim danima bitke za vukovar...film se zove Ne pucajte,ide Vukovar na hrt 2...njegove suradnice sa vukovarskog radija su prepričavale cijelu priču o posljednjim danima u vukovaru..jedna od njih je bila i žena glavaševićeve desne ruke branka polovine..svaka od njih je rekla da tu optužnicu nije napisao glavašević,čak su prepričale situaciju kad su oni dobili tu optužnicu,da se potpišu...prema toj priči glavašević je tad prvi put prestao vjerovati da pomoć dolazi i on je taj koji je precrtao onaj tekst o ženama koje smrde..rekao je da je to ponižćavajuće..
u filmu ima i priča o francuzu koji se borio za Vukovar...kad su reporteri iz francuske ušli u vukovarsku bolnicu i pitali ga što za njega Vukovar znači..on je 3 puta ponovio...klaonicu,klaonicu,klaonicu...svakao bi prporučio pogledati dokumentarac...sastavljen je od svjedočenja ljudi koji su radili s glavaševićem,bili s njim u zadnjim trenutcima života,svjedočenja ravnateljice vukovarske bolnice,svjedočenja ljudi koji su preživjeli ovčaru,svjedočenja francuskih reportera,vođe misije crvenog križa..i sve to je popraćeno snimkama...
zanimljivo je kako su kartoni svih ranjenika iz vukovarske bolnice netragopm nestali...branka polovine nema na popisu ranjenih,a ravnateljica bolnice tvrdi da ga je ona osobno prematala..
s druge strane francuskinja koja je istraživala zagonetnu smrt tog francuza (on glavašević i polovina su ubijeni među prvima na ovčari,njihova tijela su pronađena na dnu) tvrdi da je u Beogradu prelistavala te iste kartone koji su nakon toga nestali...
a o ovom čovjeku,ako se tako može nazvati se toliko toga vidi u tom filmu da ne mogu vjerovati kad čitam ovaj članak..
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/glas-javnosti-01-10-2007/veselin-sljivancanin-odbranio-cast-bivse-jna
sve što je kalin rekao stoji, ali ne znam čemu uznemiravanje oko činjenice da su oni tamo bili. njihovo odsutstvo ne bi riješilo problem tih ljudi. mislim ok, možemo cinično svaki put komentirat, al to nas ne čini različitima od njih. jednako kmečimo jednom godišnje kao i oni. ne zato što ni nama ni njima nije stalo, nego zato što svi skupa imamo drugih problema.
Govorimo ponajprije o trenutku kada je Vukovar "padao".
No, očito nisi shvatio smisao mojeg komentara, Vukovar se koristi kao simbol jednog trenutka nad kojim cijela politika sinkronizirano plače i jeca, dok se ostatak godine nitko tog istog Vukovara ne sjeti.
Rat je odavno završio, a ulazak u Vukovar i dalje podsjeća na ulazak na utonulo groblje. Suživota na tom području nema, ne postoji nikakav realan razvoj.
Vukovar u tom kontekstu nije samo simbol rata, nego i simbol svih ratom direktno pogođenih dijelova RH koji su zapeli u prvoj polovici 90ih.
Ne moramo ići toliko daleko, sve do Vukovara, možete se slobodno voziti automobilom 40ak minuta do lokalnog grada duhova znanog kao Karlovac, grada koji od rata tone sve dublje u depresiju.
I to je temeljni smisao komentara. Svih tih gradova se država sjeti samo kada se obilježava obljetnica nekog masakra, padanja bombi isl. scena iz naše bliže povijesti.
Govoriš o nekim problemima koje svi mi dijelimo? Upravo ti gradovi su ljuska tih problema, odnos države prema njima vjerno prikazuje opći raspad sistema sa kojim se danas suočavamo. Ignoriranjem, lažima i krađom do zone sumraka!
don_corleone
19-11-2010, 16:39
Nije baš tako crno. Situacija nije bajna ali siguran sam da nije baš tako crna ko što si zamišljaš.
Kad si zadnji put bio u Karlovcu ili Vukovaru?
Pitam zato jer sam u Vukovaru bio nedavno, a u Karlovcu sam samo u zadnjih mjesec dana bio 10ak puta.
Nije baš tako crno. Situacija nije bajna ali siguran sam da nije baš tako crna ko što si zamišljaš.
Vjeruj mi je...Vukovar je takva depresija od grada da je to strasno...najezim se svaki put kad ulazim u grad...jednostavno je tamo vrijeme stalo...i otuzno je da se grada prisjecaju i posjecuju guzice samo kad se obiljezava obljetnica.... Karlovac je ipak malo manje depresivan....al samo malo...tuzno...
A mislim, da nisu došli onda bi bilo kako to da nisu došli a idu na četnički ustanak u Srbu.
Ne vidim koji je point ovoga Kaline, političari su licemjerna govna? Svi to znamo. Ako želiš reć da hrvatskom narodu fali bijesa zbog svega toga, mogao bi se i složit, ali opet dolazimo do ciničnih zaključaka do kojih uvijek dođemo. Zanimljivo da su redovito krajevi kao što su slavonija i karlovac redovito njihovi najvjerniji glasači. Mi smo jednostavno previše istraumatizirani i zajebani na tolko razina, da na kraju jedino što možeš je šutit i obavit protokol.
Ne znam i što očekujete od novijih generacija koje ovakve događaje ignoriraju...oni nisu emocionalno vezani za to jer nisu to proživjeli.
ajd se ti malo smiri
kak to oni dijele probleme s nama, tak da ih samo produbljuju
temeljni problem ove zemlje je što su ti političari uvijek na 1. mjestu a uvijek čine neizmjernu štetu ovoj zemlji još od 90.
sigurno se ne očekuje da svaki van pričaju o tome nego da nešto poduzmu da vukovar krene ekomomski i u svakm drugom pogledu kao i ostatak zemlje.
najveći bed je kaj smo za glavninu problema krivi sami.
tak je i s vukovarom, od nekih problematičnih stvari oko obrane sve do danas kad se svi kao prigodno sjete vukovara 1 godišnje a dopusti se dr. stanimroviću da priča onakve stvari i da se tadić nekako neodređeno ispričava ne za agresiju nego za učinjeno zlo bez imenovanja tko je i što i kako učinio.
inače u vukovaru sam bio 1999. dok je još bio napola obnovljen. ono oko trpinjske ceste je još bilo sve razrušeno živa strava.
je, u pravu si. al komentari "nisu trebali bit tamo". wtf?
da nisu došli, onda bi komentiro da ne poštuju žrtve ili nešto drugo.
poanta: kaj god napravili, bit ćeš nezadovoljan, s razlogom jer su očajni. al ajmo ne koristit jednu nadasve tužnu uspomenu u svrhu koja je s njom nespojiva.
Dobro, ovdje treba shvatiti da su problemi o kojima govorimo ovdje samo djelomično ratna posljedica. Naravno da su takva stravična razaranja, okupacija, pljačka i ostalo uzeli svoj obol, ali postoje i drugi strukturalni problemi. Zapravo, ekonomska, socijalna, kulturna depresija u koju je zapala tzv. druga Hrvatska, dakle sva ona mjesta koji nisu Zagreb i okolica i koja ne žive od turizma, bi se gotovo sigurno dogodila i da nije bilo rata, samo možda ne bi bila ovako izražena. Naime, to su uglavnom mjesta koja su u Jugoslaviji bila oslonjena na lokalne industrije koje bi propale otvaranjem tržišta stranoj konkurenciji neovisno od rata. Sam fenomen propadanja provincijskih industrijskih gradova je prisutan u čitavom zapadnom svijetu, to znate i ako ste čitali o Detroitu, gledali britanske filmove o propasti čeličana, vozili se kroz bivši DDR prema Berlinu itd. Kod nas je rat taj problem samo dodatno podcrtao, kao i činjenica da imamo ispodprosječno obrazovanu i osposobljenu populaciju koja se loše prilagodila društvenim promjenama.
Tako da je u principu zapravo jako teško reći što se može učiniti za te gradove, jer kad prođemo fazu zgražanja nad politikom, jasnih rješenja zapravo i nema.
A mislim, da nisu došli onda bi bilo kako to da nisu došli a idu na četnički ustanak u Srbu.
Ne vidim koji je point ovoga Kaline, političari su licemjerna govna? Svi to znamo. Ako želiš reć da hrvatskom narodu fali bijesa zbog svega toga, mogao bi se i složit, ali opet dolazimo do ciničnih zaključaka do kojih uvijek dođemo. Zanimljivo da su redovito krajevi kao što su slavonija i karlovac redovito njihovi najvjerniji glasači. Mi smo jednostavno previše istraumatizirani i zajebani na tolko razina, da na kraju jedino što možeš je šutit i obavit protokol.
Ne znam i što očekujete od novijih generacija koje ovakve događaje ignoriraju...oni nisu emocionalno vezani za to jer nisu to proživjeli.
Mislim da sam više puta na forumu napisao da 90% onoga što ovdje pišemo jesu samo komentari na činjenična stanja, odnosno, sve naše diskusije ne vode nikakvog progresu niti imaju ikakvog učinka na stanje u gradu/državi/svijetu.
Nebih se složio da smo istraumatizirani, to je samoopravdajući odgovor na svaki problem sa kojim se suočavamo.
Građani u RH jednostavno nisu sposobni nositi se sa teretom političke kulture, a političke opcije u državi su žalosne i dan danas nalikuju onima sa početka 90ih kako u RH tako i u drugim državama bivše Jugoslavije ili cijelog Istočnog bloka.
I također, nebih se složio da postoji pasivnost mlađih generacija jer nisu emocionalno vezane uz rat.
Pasivnost ili opterećenost, a mi osobno poznajemo samo te krajnosti, nažalost, se stvaraju političkim okružjem, za što je današnja Njemačka najbolji primjer.
Odnos svih generacija prema povijesti i politici se u RH kroji isključivo spomenutom politikom.
Dobro, ovdje treba shvatiti da su problemi o kojima govorimo ovdje samo djelomično ratna posljedica. Naravno da su takva stravična razaranja, okupacija, pljačka i ostalo uzeli svoj obol, ali postoje i drugi strukturalni problemi. Zapravo, ekonomska, socijalna, kulturna depresija u koju je zapala tzv. druga Hrvatska, dakle sva ona mjesta koji nisu Zagreb i okolica i koja ne žive od turizma, bi se gotovo sigurno dogodila i da nije bilo rata, samo možda ne bi bila ovako izražena. Naime, to su uglavnom mjesta koja su u Jugoslaviji bila oslonjena na lokalne industrije koje bi propale otvaranjem tržišta i stranom konkurencijom neovisno od rata. Sam fenomen propadanja provincijskih industrijskih gradova je prisutan u čitavom zapadnom svijetu, to znate i ako ste čitali o Detroitu, gledali britanske filmove o propasti čeličana, vozili se kroz bivši DDR prema Berlinu itd. Kod nas je rat taj problem samo dodatno podcrtao, kao i činjenica da imamo ispodprosječno obrazovanu i osposobljenu populaciju koja se loše prilagodila društvenim promjenama.
Želiš reći, kada bi se otvaranje tržišta, privatizacija i srodne pojave odvijale na isti način kao i 90ih?
Nažalost, i formula kojom smo riješili te probleme je proizašla iz politike rata (te svih pojava koje se uz njega vežu, od razvoja politike do interesa elita, gospodarstva itd), stoga se nebih mogao složiti sa tvojim komentarom.
Doduše, ne osporavam da bi potencijalno i došlo do opisanog, bez obzira na rat.
Tja, to je ono vječito kibidabi. Istina da je kod nas bilo privatizacijskog kriminala i upropaštavanja poduzeća sa svrhom prigrabljivanja imovine itd., ali i pozivanje na takve slučajeve je često samo traženje izgovora za nesuočavanje s istinom. Recimo, Vukovar je imao tu gigantsku obućarsku industriju koja je izrasla na zatvorenosti jugoslavenskog tržišta i koja jednostavno nije mogla u tom opsegu preživjeti tranziciju na kapitalizam. Nema tog privatizacijskog modela u kojem bi Borovo danas prodavalo cipele većini Hrvata. Recimo u Sloveniji koja se obično kod nas navodi kao primjer uspješnijeg susjeda isto ima tih gradova u kojima se vidi da napredak nije baš ravnomjeran, štoviše da neka mjesta i nazaduju.
je, u pravu si. al komentari "nisu trebali bit tamo". wtf?
da nisu došli, onda bi komentiro da ne poštuju žrtve ili nešto drugo.
poanta: kaj god napravili, bit ćeš nezadovoljan, s razlogom jer su očajni. al ajmo ne koristit jednu nadasve tužnu uspomenu u svrhu koja je s njom nespojiva.
ma dobro trebali su bit tam
sam sam komentirao da mi se gadi njih vidit na čelu kolone
uvijek su negdje gdje je kamera i treba pobrat nezasluženu slavu
kad treba ku.cem mrdnut da prostite nema ih
ne znam jeste čuli za izjavu ministra unutarnji poslova srbije dačića da bi optužnice za konc logore u srbiji mogle štetiti pomirdbi
ma mislim da bi se trebalo ponizno ispričat i povući ih tj. ne podizati.
uskoro ćemo bit u situaciji da ćemo molit srbiju da se pomirimo s njima.
20-11-2010, 02:31
u filmu ima i priča o francuzu koji se borio za Vukovar...kad su reporteri iz francuske ušli u vukovarsku bolnicu i pitali ga što za njega Vukovar znači..
[/url]
To je Jean Michel Nicolier, dragovoljac HOSa, postoji i snimka njegova iz bolnice kako se smiješi dok daje intervju i krajičkom oka promatra s nevjericom srbočetnike što prolaze pored njega s oružjem u ruci u bolnici, tko god je gledao snimku urezat će mu se u pamćenje njegov osmijeh.
Ovo što je rečeno za propast soc. ekomomije u gradovima koji bi se dogodio i bez rata je točno (naravno ne u tolikoj mjeri),
u kontekstu Vukovara, postoje priče da je kombinat Borovo bilo pred bankrotom i sasvim sigurno je Vukovar poč. 90ih proživljavao svoj labuđi pjev, te da i nije bilo rata nema šanse da bi par godina poslije opet bio rangiran kao jedan od par najbogatijih gradova i područja u Hrvatskoj.
Neznam sad točno brojke, ali za vrijeme agresije u gradu je bio prisutan samo dio stanovništva možda do 20 tisuća ili manje (od 40 tisuća koliko je bilo prije rata), velika većina srba je izbjegla iz grada,
postoji jedna snimka vrlo uznemiravajuća gdje nekakva srpska obitelj dolazi do ruševine svoje kuće, dijete počinje plakati videći u kakvom je kuća i okolica stanju,
keva govori djetetu da ne plače jer "sve ćemo to obnovit, glavno da smo mi živi" i onda novinar pita gdje su oni bili i veli žena lakonski i samozadovoljno; "ma tu negdje pored Beograda".
Čovjek dobije neopisivi bijes vidjevši takve spodobe i uzevši u obzir da se dok su se takvi izležavali pa onda dolazili u Vukovar čudit se gdje im je kuća, za to vrijeme 3 mjeseca pravi stanovnici grada živjeli u podrumima, u strahu i patnji, iz kojeg su najzad istjerani da bi onakvi prije spomenuti izrodi došli u grad, doduše sada više ne u stanju kakvom bi itko poželio.
Nešto možda još gnusnije su oni koji su nakon pada grada prokazivali ljude i optuživali ih ("ovaj je zenga bio, ovaj je mupovac") i dočekivali četnike (među kojima istodobno katkad i članove obitelji!) kao "oslobodioce",
a istodobno su 3 mjeseca u podrumu dijelili iste uvjete sa Hrvatima i ama baš ništa im nije nedostajalo što ni drugi nisu imali,niti ih je itko maltretirao, nadam se samo da će takvi završiti u zadnjem krugu pakla, jer su to veće ljige i zločinci od četnika koji su klali i ubijali, te se takve čak može vidjeti i na snimkama, pa bi bio red da se identificiraju i privedu pravdi.
To je Jean Michel Nicolier, dragovoljac HOSa, postoji i snimka njegova iz bolnice kako se smiješi dok daje intervju i krajičkom oka promatra s nevjericom srbočetnike što prolaze pored njega s oružjem u ruci u bolnici, tko god je gledao snimku urezat će mu se u pamćenje njegov osmijeh.
Ovo što je rečeno za propast soc. ekomomije u gradovima koji bi se dogodio i bez rata je točno (naravno ne u tolikoj mjeri),
u kontekstu Vukovara, postoje priče da je kombinat Borovo bilo pred bankrotom i sasvim sigurno je Vukovar poč. 90ih proživljavao svoj labuđi pjev, te da i nije bilo rata nema šanse da bi par godina poslije opet bio rangiran kao jedan od par najbogatijih gradova i područja u Hrvatskoj.
Neznam sad točno brojke, ali za vrijeme agresije u gradu je bio prisutan samo dio stanovništva možda do 20 tisuća ili manje (od 40 tisuća koliko je bilo prije rata), velika većina srba je izbjegla iz grada,
postoji jedna snimka vrlo uznemiravajuća gdje nekakva srpska obitelj dolazi do ruševine svoje kuće, dijete počinje plakati videći u kakvom je kuća i okolica stanju,
keva govori djetetu da ne plače jer "sve ćemo to obnovit, glavno da smo mi živi" i onda novinar pita gdje su oni bili i veli žena lakonski i samozadovoljno; "ma tu negdje pored Beograda".
Čovjek dobije neopisivi bijes vidjevši takve spodobe i uzevši u obzir da se dok su se takvi izležavali pa onda dolazili u Vukovar čudit se gdje im je kuća, za to vrijeme 3 mjeseca pravi stanovnici grada živjeli u podrumima, u strahu i patnji, iz kojeg su najzad istjerani da bi onakvi prije spomenuti izrodi došli u grad, doduše sada više ne u stanju kakvom bi itko poželio.
Nešto možda još gnusnije su oni koji su nakon pada grada prokazivali ljude i optuživali ih ("ovaj je zenga bio, ovaj je mupovac") i dočekivali četnike (među kojima istodobno katkad i članove obitelji!) kao "oslobodioce",
a istodobno su 3 mjeseca u podrumu dijelili iste uvjete sa Hrvatima i ama baš ništa im nije nedostajalo što ni drugi nisu imali,niti ih je itko maltretirao, nadam se samo da će takvi završiti u zadnjem krugu pakla, jer su to veće ljige i zločinci od četnika koji su klali i ubijali, te se takve čak može vidjeti i na snimkama, pa bi bio red da se identificiraju i privedu pravdi.
ima uredno na jubitou par takvih snimaka. jedan stari bračni par, tip govori kak su ih lijepo hrvati tretirali da nisu imali problema a baba govori kako su čekali da dođu oslobodioci al i da su im i na dan pada osigurali svježi kruh. al hrvati kao hrvati prisiljavali su ih da govore kruh, a ne hleb. ma užas nemreš vjerovat a ono kaj nemrem vjerovat je i da je vukovar bio neobnovljen do mirne reintegracije i ti 'povratnici' su živjeli uredno u razrušenom gradu kao uostalom i u ostatku sao krajine. ima jako puno takvih kojima su kuće i stanovi obnovljeni a i dalje ne mogu smislit Hrvatsku i jedva čekaju nove 'oslobodioce'
21-11-2010, 21:12
To se već spominjalo na forumu sa tim parom, ja sam se referirao na scenu gdje neki poluretardirani lik koji jedva može složit par rečenica suvislih optužuje drugog pred kamerom da ga je htio "klat", a ovaj u strahu se brani da nije istina
To se već spominjalo na forumu sa tim parom, ja sam se referirao na scenu gdje neki poluretardirani lik koji jedva može složit par rečenica suvislih optužuje drugog pred kamerom da ga je htio "klat", a ovaj u strahu se brani da nije istina
je, ja stavio link na vijesti i dogodovštine mislim s tim parom
don_corleone
03-12-2010, 21:31
http://blog.vecernji.hr/zvonimir-despot/2010/12/01/tko-je-bio-franjo-tudman/
Napokon!
http://www.rtl.hr/vijesti/zvijezde/308811/jole-na-svadbama-pjevao-ustaske-pjesme/
Jebemti, nekad je postojao baš topic za ovakve stvari, zvao se Muzika i ustaše ili tako nešto.
fat drummer
19-03-2012, 18:02
tko nije bio na svadbi gdje se nisu pjevale ustaške budnice nije državljanin ove šugave autrougarske pokrajne
Neki dan je u nsbu nekom zvonio mob sa ringtoneom evo zore evo dana. Vrhunac mjeseca.
smart girl
19-03-2012, 19:34
Zašto ja ne idem češće u nsb?:rotfl:
A što se tiče pireva, pa šta bi se drugo trebalo pjevati? Rihanna? :mrgreen:
Doduše bila sam na jednom piru di su između ostalog puštali Živela Jugoslavija i Jugoslovenka od Lepe Brene. Znam da nije politički korektno i sramim se zbog toga, ali pjesme su vrh, bez obzira na tematiku ::E: Pogotovo kad porastu promili, onda svi mogu biti i ustaše i jugonostalgičari :mrgreen:
Ali, naravno u trijeznim uvjetima ni jedno ni drugo nije normalno.
Smartgirl se upravo kvalificirala kao prava žena za svakog pravog Hrvata-katolika jer tolerira pjevanje ustaških pod gasom!
fat, ti si pretpostavljam skupa s Mesićem samo otvarao usta? :D
Inače, meni je ovo zabavno jer sam Joleta da to pjeva prvi put čuo davno, davno. Novinari svaki dan otkriju na internetu nešto što sam ja skinuo s rapidsharea 2004.
tko nije bio na svadbi gdje se nisu pjevale ustaške budnice nije državljanin ove šugave autrougarske pokrajne
ja sam bio na svadbama gdje se psovalo bend i iz protesta odlazilo jer se na vrijeme nisu pocele pjevati :mrgreen:
smart girl
19-03-2012, 21:13
Smartgirl se upravo kvalificirala kao prava žena za svakog pravog Hrvata-katolika jer tolerira pjevanje ustaških pod gasom!
Ma gle, otkad sam saznala da je Zoki do 1999. bio u HDZ-u poprilično sam u šoku i dezorijentirana, pa iz solidarnosti prema najdražem premijeru krivudam na tankoj liniji između ustaša i partizana :mrgreen:
Gle, Milanoviću je žena Hercegovka i nema šanse da ne postoji negdje snimka gdje maše maramicom u vlakiću na Jasenovac na svadbi u Ljubuškom, samo za takve stvari tajne službe paze da ne promile van.
Darkbuster
20-03-2012, 01:38
Kad smo vec kod ustaskih i partizanskih,imao je Pejakovic jednu odlicnu, mislim da se Ustanak zove,ali ne mogu nigdje na youtubeu naci.
edit: evo nasao http://radiomp3download.me/info/6e7cb594e92684228b657b01a5b73069/ZLATKO+PEJAKOVIC-USTANAK+DRUZE+TITO+SAMO+ZOVI+K+KOVAC.html
Dolje lanci i okovi, ne vezu se sokolovi! Oj! :D
ja sam bio na svadbama gdje se psovalo bend i iz protesta odlazilo jer se na vrijeme nisu pocele pjevati :mrgreen:
To je manje više normalno kad su svi pod šusom :D
aegates v.2
20-03-2012, 09:48
e, stari dobri dani i Jole u gapu za 10.4. ::E:
no, sad gledao pa skužim da je fatova izjava o austrougarskim pokrajinama ranija od peinova gostovanja u in medias res, a ne kasnija - iz njegovih usta u peinove uši
no, dobra je bila emisija da bar većina vidi što srbi stvarno misle - iako opet kajin tupi po starome da smo svi isti
Zaključih da je ovaj forum ispunjen ustašofilnim muškarcima koji pričaju srpskim jezikom.
fat drummer
20-03-2012, 11:59
fat, ti si pretpostavljam skupa s Mesićem samo otvarao usta? :D
Inače, meni je ovo zabavno jer sam Joleta da to pjeva prvi put čuo davno, davno. Novinari svaki dan otkriju na internetu nešto što sam ja skinuo s rapidsharea 2004.
naravno, i onda sam se slikao sa crnom kapom jer sam mislio da glumim dimnjačara