PDA

View Full Version : Studentski predstavnik L.P.: "novi rokovi teeesko moguci"

prijanlovro
30-08-2008, 14:03
Ukoliko dobro procitah, gorenavedenis studentski predstavnik je na jednom topicu izjavio kako je jako testko, ako gotovo uopce i moguce, ubaciti novi rok (npr.u 12., 1., 3.,5. mjesecu), jer da se mora uskladiti mali milijun stvari.,

pitanje je: konkretno kojih?

oprosti(te) mi na skepsi, ali ne cini se prevelika matematika u dva, tri dana izdvojiti 2-3h svakog profesora pa da se ti rokovi mogu komotno ubaciti! il se varam? :idea:

fat drummer
30-08-2008, 14:07
evo da ti ja pomognem
pogledaj raspored predavanja
tu ubaci tjedan repetitorija
uračunaj trenutne rokove
nađi slobodan termin koji traje barem tjedan dana
nakon što si uspio u tome (ne zaboravi na blagdane, praznike i slično) ->
predloži to na sjednici vijeća

annie sk
30-08-2008, 14:09
vec smo o tome pricali, kako je tesko ubaciti nove rokove zbog niza pojedinosti.
ali gdje su onda bili svi ovi rokovi koji su dosad izbaceni? gdje su se oni uklapali... a nije maknut samo jedan rok...

fat drummer
30-08-2008, 14:13
vec smo o tome pricali, kako je tesko ubaciti nove rokove zbog niza pojedinosti.
ali gdje su onda bili svi ovi rokovi koji su dosad izbaceni? gdje su se oni uklapali... a nije maknut samo jedan rok...

zato što je koncept predavanja bio različit
prije se npr. u drugom mjesecu (svi predmeti su dvosemestralni) polagala dva ispita koja si odabrao u 11.
također nije bilo pismenih na prvoj godini osim za političku ekonomiju, a danas su na svim kolegijima što nužno znači da su sve dvorane zauzete
nije bilo predavanja za vanredne (u moje vrijeme)

annie sk
30-08-2008, 14:33
ma, ja se sjecam na predavanju iz nacije, 2003. kad nije jos bolonja bila uvedena prof ( zaboravih kak se zove, sad je on glavni na katedri ) je rekao da bi trebali imati puno manje rokova na godini. da se njega pita... 8... sjecam se. mi smo ga svi blijedo pogledali... ''si lud''...
kako god i koji god uvjeti bili, premalo imamo rokova na godini.
da se provode kolokviji iz svih predmeta na 3., pa sad i na 4. godini i da se to omoguci i seminaristima i neseminaristima, taj manjak rokova bi se manje osjetio...
nemoj sad reci Fat da tko kaze da se kolokviji moraju provoditi... ali to je jedini nacin da se ublazi taj manjak rokova...

fat drummer
30-08-2008, 14:47
gle, ja sam za kolokvije. ajmo reć da je i dekan za kolokvije. ajmo reć da je i predsjednik države za kolokvije. no nitko od nas torjice ne provodi kolokvije. profesori na kraju dana ne dobivaju plaću prema prolaznosti ili prema zadovoljstvu studenata, o tome im čak ne ovisi niti posao. oni odlučuju o kolokvijima, a njima se to ili ne da ili ne znaju kako provesti ili nešto treće.
i to je to. kregar može sjesti zajednm samnom i stipom mesićem i svim profesorima koji ne žele provoditi kolokvije i to će biti ugodna kava. ali kolokvija će biti tek kada se profesori odluče na to.

prijanlovro
30-08-2008, 14:53
pogledaj raspored predavanja

Ne znam jel dobro shvatih, no probat cu:
skinuo "predavanja 4.god." s glavnog PKTovog sajta, vidim pisu predavanja od 8,9h do 12h (ergo, popodne cijelo slobodno?).,
s iste stranice skinuh "rokovi 4.god." gdje pise da ni za jedan predmet s cetvrte nema roka u prosincu, ergo dajmo rok
od 15.-20.12.2008.god. za sve ispite cetvrte godine? Djeluje izvedivo.. :p

fat drummer
30-08-2008, 14:54
ne, mislim kalendarski... od kada do kada traju predavanja (mjeseci i tjedni)

prijanlovro
30-08-2008, 14:56
Pise na pravo.hr "24. prosinca 2007.– 5. siječnja 2008. nema nastave", ergo, zasto ne bi mogao termin od 15-20.12.08. bit za ispitivanje?

fat drummer
30-08-2008, 14:56
1.-30. rujna 2008. - upisi u akademsku 2008/09. godinu
22. - 30. rujna 2008. - dani orijentacije
1. listopada 2008. - početak akademske godine
1. listopada - 8. studenog 2008.
17. studenog 2008. - 31. siječnja 2009. - nastava u zimskom semestru
10.-15. studenog 2008. -jesenski izvanredni ispitni rok
2. - 28. veljače 2009. - zimski redoviti ispitni rok
2. ožujka -10. travnja
i 20. travnja - 30. svibnja 2009. - nastava u ljetnom semestru
14.-18. travnja 2009. - proljetni izvanredni ispitni rok
1. lipnja-18. srpnja 2009. - ljetni redoviti ispitni rok
1.-30. rujna 2009. -jesenski redoviti ispitni rok
i upisi u akademsku 2009/10. godinu
30. rujna 2009. - završetak akademske godine

Blagdani i dani kad se nastava ne izvodi

8. listopada 2008. - Dan neovisnosti - blagdan
1. studenog 2008. - Svi sveti - blagdan
4. studenog 2008. - Dan Pravnog fakulteta u Zagrebu
- nema nastave
24. prosinca 2008. - 6. siječnja 2009. - božični i novogodišnji blagdani
- nema nastave
6. siječnja 2009. - Bogojavljenje - blagdan
13. travnja 2009. - Uskrsni ponedjeljak - blagdan
1. svibnja 2009. - Praznik rada - blagdan
11. lipnja 2009. - Tijelovo - blagdan
22. lipnja 2009. - Dan antifašističke borbe - blagdan
25. lipnja 2009. - Dan državnosti - blagdan

prijanlovro
30-08-2008, 14:57
Kako se "moj" :-D rok ne uklapa u ovaj akademski kalendar?

fat drummer
30-08-2008, 14:58
ok od 15-20.12.2008 rok za četvrtu
vs.
17. studenog 2008. - 31. siječnja 2009. - nastava u zimskom semestru
milism da je tu nastava

prijanlovro
30-08-2008, 15:00
nastava implicira sto? predavanja?!? seminare?! konzultacije?!
Sva predavanja zavrsvaju u 12,13h, ne? Idemo sve pismene za cetvrtu stavit 15.XII. u 14h. PRoblem rijesen!

fat drummer
30-08-2008, 15:03
kriiiiivvooooooo
od ove godine predavanja su u tri turnusa i traju do 8 navečer
to ti je ograničenje, gdje god je nastava, uprava apriorno odbija stavljanje roka

prijanlovro
30-08-2008, 15:07
Onda

1.izdvojimo jedan dan od tih rokova za pismene ispite, a jedan za usmene? (u mojoj shemi 15.XII. u 8h pismeni (svi gotovi do 12h, a 19.XII. usmeni od jutra pa dok ne zavrsi). Time bi se cak stiglo i na dijelove predavanja.

ILI

2. U subotu 13.XII.08. u 8h odrzimo pismene a slijedecu subotu 20.XII. za usmene. (To je vec bila praksa na nekoliko ispita i prije a mislim i za vrijeme bolonje npr.nacionalna povijest i slavne subote na CM4)

Ergo, moze se!

annie sk
30-08-2008, 15:13
kriiiiivvooooooo
od ove godine predavanja su u tri turnusa i traju do 8 navečer
to ti je ograničenje, gdje god je nastava, uprava apriorno odbija stavljanje roka

pa stavili bi i 4 turnusa samo da imamo manje rokova!
opet ljudi ne budu dolazili na predavanja, barem ne svi, a i ovi sto budu dolazili, ne budu ih prozivali... ali bitno da se rastegnu predavanja, moze i do 11 navecer, da mi ne bi dobili 1 rok vise...
klasika

fat drummer
30-08-2008, 15:14
ne može jer su tada predavanja (sve godine su sada na bolonji pe eto), a ovo sa subotom si slobodno zaboravi jer to opet ovisi od profesora do profesora a koliko puta si vidio da četvrta godina ima usmene subotom?
gle, kažem ti, gdje god je "nastava" NE MOŽE biti "ispitni rok"
moraš naći prazninu od tjedan dana koje nema

prijanlovro
30-08-2008, 15:20
ne može jer su tada predavanja (sve godine su sada na bolonji pe eto), a ovo sa subotom si slobodno zaboravi jer to opet ovisi od profesora do profesora a koliko puta si vidio da četvrta godina ima usmene subotom?
gle, kažem ti, gdje god je "nastava" NE MOŽE biti "ispitni rok"
moraš naći prazninu od tjedan dana koje nema
Zasto hebeni studentski predstavnici ne ustanu kontra Uprave i kazu "smatramo da ima premalo rokova i da bi uprava trebala ili a)odrediti jedan tjedan u 12. jedan u 3., jedan u 5. mjesecu ili za istu svrhu odrediti subote.

Predavanja su pro forma bolonjski proces kojim fax (uprava) treba izgraditi imidz (dim, da ne kazem ciji) kako se tu na pravnom faxu provodi bolognja. 95% ljudi ne primirise predavanjima. Cinjenice su cinjenice. ALi i mimo toga (da fax i uspije natjerat ljude da idu na predavanja), studenti trebaju jos rokova!

Cemu sluze studentski predstavnici ako ne da se izbore za ovakve stvari?

Nisam vidio da cetvrta ima rokove subotom, no zasto to ne bih vidio? (Jer su studentski predstavnici uhljebljena gamad (isprike casnim izuzecima :roll: )? Ili jer su sakati da ne mogu primijetiti da ce izvanredni studenti placat cca 70% vise para na vrijeme?)

prijanlovro
30-08-2008, 15:23
Poanta je da se metodom argumentacije&pritiska mogu postici cuda. Ne trazim da studentski predstavnici budu lideri pobune (Francuska npr.) protiv ogranicenja institucija (akademskih, dakako), ali trazim da se izbore za stvari koje su prije izbora glasno i jasno proklamirali.

Nek naprava simulaciju i nek fax radi u subotu. Razumio bih jedino da fax nema dosta novaca da nadoknadi profesorima dvije subote (tip: nek povise skolarine jos cca 200% pa da i to namirimo)

prijanlovro
30-08-2008, 15:26
Ili je bolonjski proces toliko monumentalna novina da bi se npr. zrtvovanjem dva dana u prosincu cijeli srusio?

Nema studenta koji na takvu inicijativu nece pristati. Studentski predstavnici trebaju pokrenut tu inicijativu, izac dekanu i probat argumentirano obrazlozit te dodatne rokove. Ako to ne uspije, razradit (uz pomoc forumasa PKT, npr.) daljnje mjere koje ce poduzeti.

prijanlovro
30-08-2008, 15:30
klasika
Strasno je sto to je "klasika", jer se ljudi mire. Nemam iliuzija (jelda da nemam? :roll: ), ali posljedice neizboravanja dodatnih rokova kao jedne od temeljnih stvari bitnih svakom studentu (uz npr.skolarine) mora biti javna kritika studentskih predstavnika koji to nisu napravili.
Btw, predlazem fatu da napravi sticky topic, zakelji ga na vrh strane i dodaje neodzrana obecanja studentskih predstavnika, da se jasno i glasno vidi sta jesu a sta nisu ostvarili., pa kada dodu slijedeci izbori dvaput ce promislit hoce li se boriti za studente ili taktizirati (jer odbijam vjerovati da su toliko nagilni i nepazljivi).

annie sk
30-08-2008, 15:30
Zasto hebeni studentski predstavnici ne ustanu kontra Uprave i kazu "smatramo da ima premalo rokova i da bi uprava trebala ili a)odrediti jedan tjedan u 12. jedan u 3., jedan u 5. mjesecu ili za istu svrhu odrediti subote.

zato jer ce dekan reci da oni nisu dovoljan broj da bi on namanesto dao, nema 1500 studenata na sjednici pa da nam da sto zahtijevamo. i onda mi moramo na prosvjed.
istina je sto Fat kaze, po predstavnicima ide drvlje i kamenje, a neopravdano, barem u nekim stvarima.

Cemu sluze studentski predstavnici ako ne da se izbore za ovakve stvari?

sudjeluju u prosvjedu sa nama, jel tako?!
dosta je sa tim prepucavanjem oko predstavnika. ne branim nikog od njih, ali nema svrhe u tome.
radije energiju usmjeriti na prosvjed!

Ema Vidak Gojković
30-08-2008, 15:36
Oprosti ali naprosto NIJE ISTINA da studentski predstavnici nisu, dapace, VISEKRATNO pokusali uvesti nove rokove.

I jos nesto, pokusaji nisu prestali.
Hvala Fatu sto ti je sve ovo objasnio.
Dakle,
Lijepi nacin nije upalio (uz milijun argumanata na kojima sam osobno radila i bili su d o b r i !),
cviljenje je neproduktivno, pa evo -

prijedlog:

NA PROSVJEDU 8.9. ce jedna od tocaka biti uvodjenje novog roka
u 12. ili 1.mj.

prijanlovro
30-08-2008, 15:45
annie_sk Ne mislim da su studentski predstavnici krivi za sve, priznajem da je to mozda i moja neinformiranost, no gdje se mogu informirati o vasem radu tipa bas na povecanju rokova? Kako komunicirate s ljudima? Ima neki poseban topic na PKTu?

NA PROSVJEDU 8.9. ce jedna od tocaka biti uvodjenje novog roka
u 12. ili 1.mj.[/b]
A gdje se moze ista procitati o tom prosvjedu? Ja zujim po forumu al ni traga ni glasa :?:
Koji su bili dekanovi argumenti? Zasto konkretno ne bi mogli u dvije subote odraditi rok za npr. prosinac 2008.?

fat drummer
30-08-2008, 15:50
prijane, kužim ja tebe. stvarnost demantira profesore na svakom koraku, ali koji je tvoja točke pritiska na njih?
nitko ih ne kontorlira. ne postoji netko tko će reći profesoru iksiću da je u kurcu i da mora počet dolazit na konzultacije, održavat kolokvije, ne bit šupak i slično
nema toga, nema

evo ja ću glumit profesora za potrebe našeg razgovora

Zasto konkretno ne bi mogli u dvije subote odraditi rok za npr. prosinac 2008.?

a zašto bi?

prijanlovro
30-08-2008, 16:30
a zašto bi?
1.Zato sto studenti upisani s jednim pravima ne mogu iste izgubiti tijekom godina.
2.Zato jer je i u vasem interesu da se rijesite nebolonjaca pa da mozete komotno maltretirati bolonjce.
3.Zato jer cemo u protivnom uputiti (mi, studentski predstavnici svih godina, united) predstavke :shock: Ministarstvu, Sveucilistu, medijima, u kojima cemo iznijeti ove probleme i traziti reakciju nadleznih institucija. A znamo da cete, vi stovani profesore/dekane to uvaziti jer ne zelite da vas oni hebu, a oni vas hoce hebati kad mi svi predstavnici to napravimo, jer takva zajednicka inicijativa pokazuje da smo united. Vi zelite izbjeci neugodnosti da vas neko proziva, mi zelimo dva tri extra roka za NEbolonjce koji ionako ubrzo odlaze, budimo ljudi i nadimo se. Jer, i ako vise institucije nemaju sluha za studentske probleme (da prostite, gamad je odavno izgubila ideale), oni ce to napraviti kada ih se suceli s studentskim revoltom. (Pogledajte samo primjer ministra skolstva i drzavne mature).

annie sk
30-08-2008, 17:07
klasika
Strasno je sto to je "klasika", jer se ljudi mire. Nemam iliuzija (jelda da nemam? :roll: ), ali posljedice neizboravanja dodatnih rokova kao jedne od temeljnih stvari bitnih svakom studentu (uz npr.skolarine) mora biti javna kritika studentskih predstavnika koji to nisu napravili.

je, strasno je sto je to ''klasika'' na nasem faxu, ali stvari su takve, trenutacno. vec godinama. stvari se ili ne mijenjaju, ili ovo sto se mijenja je katastrofa i nikako ne ide u prilog studentima. ( Bolonja se provodi ''navrat nanos'' i rezultat toga je postojeci kaos na faxu.)
ali to je posljedica tog sto je Fat u postu gore vise napisao... ne postoji kontrolni mehanizam profesora. netko tko ce lupiti sakom o stol i reci npr. : ''sve katedre moraju provoditi kolokvije za sve studente'' ( opet ja sa njima, da.). takve osobe nema.
ali to ne mogu promijeniti studentski predstavnici. ne mogu oni promijeniti cjelokupni kadar na faxu i od lijenih napraviti marljive profesore. od nezainteresiranih, napraviti zainteresirane profesore.
mi bi htjeli promjene vidjeti momentalno. ali to tako ne ide. za neke stvari treba vremena.
ja vjerujem da se ce situacija sa polozajem predstavnika u buducnosti mijenjati i da ce njihova vaznost rasti. ali za to treba vremena.

prijanlovro
30-08-2008, 18:21
mi bi htjeli promjene vidjeti momentalno. ali to tako ne ide. za neke stvari treba vremena.
ja vjerujem da se ce situacija sa polozajem predstavnika u buducnosti mijenjati i da ce njihova vaznost rasti. ali za to treba vremena.
Ljudi koji "nece promjene momentalno" ih uopce i ne ostvare, to je moja poanta. Tko malo trazi, jos manje ce i dobiti.
Tvrdim da se uz grupnu akciju predvodenu predstavnicima stvari mogu promijeniti. Zajednistvo je snaga.
I, da, postoji mogucnost utjecaja na fax. Ako ne ide argumentima, ide drukcijim (legalnim, dakako) metodama..

fat drummer
30-08-2008, 21:08
a zašto bi?
1.Zato sto studenti upisani s jednim pravima ne mogu iste izgubiti tijekom godina.
2.Zato jer je i u vasem interesu da se rijesite nebolonjaca pa da mozete komotno maltretirati bolonjce.
3.Zato jer cemo u protivnom uputiti (mi, studentski predstavnici svih godina, united) predstavke :shock: Ministarstvu, Sveucilistu, medijima, u kojima cemo iznijeti ove probleme i traziti reakciju nadleznih institucija. A znamo da cete, vi stovani profesore/dekane to uvaziti jer ne zelite da vas oni hebu, a oni vas hoce hebati kad mi svi predstavnici to napravimo, jer takva zajednicka inicijativa pokazuje da smo united. Vi zelite izbjeci neugodnosti da vas neko proziva, mi zelimo dva tri extra roka za NEbolonjce koji ionako ubrzo odlaze, budimo ljudi i nadimo se. Jer, i ako vise institucije nemaju sluha za studentske probleme (da prostite, gamad je odavno izgubila ideale), oni ce to napraviti kada ih se suceli s studentskim revoltom. (Pogledajte samo primjer ministra skolstva i drzavne mature).

blablablablabla ne slušam te, idemo dalje

-------------

uglavnom, ono što želim reći - lovro, prijatelju ti si logična budala. ti si kreten koji vjeruje u argumente. moron koji polaže nade u zdrav razum. jednom kada se riješiš tih boljki duha moći ćeš napokon razgovarati s profesorima, samo što ćeš onda shvatiti da to nema smisla jer oni su poput, i sada znam da riskiram tvoje potpuno ne razumjevanje, ronald rust. ignorirati onu stvarnost koja se ne bi smjela događati i koja prema pravilima vlastite stvarnosti nije podobna da bude vanjska stvarnost

annie sk
30-08-2008, 21:58
Ljudi koji "nece promjene momentalno" ih uopce i ne ostvare, to je moja poanta. Tko malo trazi, jos manje ce i dobiti.
ok. evo ti primjer momentalne promjene. uvodenje bolonje na nas fax. prebrzo, bez organizacije, bez prave zelje da se sprovede kako bi se trebala sprovesti,nekvalitetno.... rezultat svi znamo.
neke promjene se mogu traziti odmah, ali za neke ipak treba odredeno vrijeme da bi se postigao zeljeni ucinak

prijanlovro
30-08-2008, 22:58
ok. evo ti primjer momentalne promjene. uvodenje bolonje na nas fax. prebrzo, bez organizacije, bez prave zelje da se sprovede kako bi se trebala sprovesti,nekvalitetno.... rezultat svi znamo.
neke promjene se mogu traziti odmah, ali za neke ipak treba odredeno vrijeme da bi se postigao zeljeni ucinak
Rezultat je itekako postignut: fax, pod opravdanjem Bologne i svjetskih cuda koje ona donosi, podize skolarine i ukida prava (npr.rokove) studentima. Naravno, studetnima Bologna nije nista donijela, vec je iskoristena za lov u mutnom Faxa.
I oni su pod hajkom Bologna, Bologna, uspjeli napravit sranje nama studentima (pogotovo NEbolognjcima). Sve sto kazem je vratimo istom mjerom! Racionalno i promisljeno.

Ema Vidak Gojković
30-08-2008, 23:48
Kao sto mozete vidjeti, novi rokovi ce biti jedna od tocaka na prosvjedu;

1) SKOLARINE:
A) smanjenje skolarina za izvanredne i ujedno opravdanje cijene kvalitete koja se navodno povecala za 66%
(sto cemo tocno dobiti za taj novac?)
B) dvoobrocno placanje za sve; provedeno po principu semestra
(dok ne platis drugi semestar nema polaganja tih ispita, zabrana bi se u praksi mogla provesti preko studomata ili stambilja u indeksu)

2) UVJETI UPISA CETVRTE GODINE
A) smanjeni uvjet za cetvrtu po starom programu
B) dekanski rok za bolonjce
(argumenti: neprovedena bolonja na trecoj godini, nerazmjerna tezina cetvrtke godine prema kojoj osoba koja prenosi ispit moze vec racunati na pad godine)

3) DODATNI ROKOVI
A) svima: novi rok u prvoj polovici sijecnja
B) poseban problem cetvrte godine
stari program- preraspodjela rokova oko 11 i 12 mj
bolonja - 7 ispita i 8 rokova?! nemoguca misija

Pozdrav svima,

Ema

tapir_u_magli
31-08-2008, 00:04
ema je tako... sjajna :smt050

Luka Parac
31-08-2008, 12:32
Teško jest, ali ne i nemoguće.
Rekoh da je dug proces ubacivanja tih rokova.. Mogući su, ali će nam trebati puno sreće u argumentiranju i predočavanju dobrog plana Upravi i profesorima..
Ak ne bude tip top predstavljeno, ništa od rokova.. Zato treba vremena.

annie sk
31-08-2008, 13:38
1) SKOLARINE:
A) smanjenje skolarina za izvanredne i ujedno opravdanje cijene kvalitete koja se navodno povecala za 66%
(sto cemo tocno dobiti za taj novac?)
B) dvoobrocno placanje za sve; provedeno po principu semestra
(dok ne platis drugi semestar nema polaganja tih ispita, zabrana bi se u praksi mogla provesti preko studomata ili stambilja u indeksu)

Pozdrav svima,

Ema

postoji mogucnost da nam ne smanje skolarine. ( mrsko mi je o toj mogucnosti uopce i razmisljati i ne zelim biti pesimisticna, ali ako ne smanje...) ... mozda bi ovome trebalo pridodati zahtjev da ne placamo dvaput iste ispite, tj one ispite koje nismo polozili u tekucoj godini, a platili smo ih, i prenosimo ih u visu da ih ne placamo opet...

Hell's Angel
31-08-2008, 16:02
da kregar ima muda, na startu bolonje bi postavio standarde i rekao da mora biti tako i tako.
meni profesorica s pbf-a ne vjeruje da nemamo kolokvije; kaže ne mogu profesori ne htjeti, ni kod nas neki nisu htjeli, ali su morali. slobodnu volju ostavi doma, standard je standard.
da kregar ima imalo muda, uspostavio bi dva kolosijeka (ili kolosjeka?) - jedan za one katedre koje daju kolokvije, jedan za one koji ne daju pa neka si svaka katedra odabere. one koje ne daju kolokvije neka imaju 2 roka više (jedan više u zimskom semestru, jedan u ljetnom), a one koje daju imaju valjda pravo da im se to tretira kao taj rok više. naravno, kad kažem dati kolokvije mislim na davanje kolokvija svim studentima, ne samo seminaristima.

prijanlovro
31-08-2008, 16:12
Ema i Luka razumno zborite, nadam se da cemo (mi studenti uz vase vodstvo) to i uspjeti ostvariti.

uspostavio bi dva kolosijeka (ili kolosjeka?) - jedan za one katedre koje daju kolokvije, jedan za one koji ne daju pa neka si svaka katedra odabere. one koje ne daju kolokvije neka imaju 2 roka više (jedan više u zimskom semestru, jedan u ljetnom), a one koje daju imaju valjda pravo da im se to tretira kao taj rok više. naravno, kad kažem dati kolokvije mislim na davanje kolokvija svim studentima, ne samo seminaristima.
Potpisujem. Takodjer zanimljiva inicijativa.

Đ!
31-08-2008, 16:17
meni profesorica s pbf-a ne vjeruje da nemamo kolokvije

Joj PBF. :lol: Ovo je PFZG. Teatar apsurda. Al ne slažem se s tobom, oni ne moraju davati kolokvije. Nađi taj propis gdje piše da moraju da potkrijepiš tvrdnju da moraju. ;) Ili samo kažeš da na PBF-u moraju, dok naši ne moraju ali bi trebali morati?

Enivejz, kao što sam rekao nebrojeno puta, rokova nije premalo nego su preblizu. Ne smije se tebi dogodit da je obiteljsko pismeni u ponedjeljak, za tjedan dana u ponedjeljak ti je usmeni, a onda slijedeći ponedjeljak slijedeći ispit. Kad bi bilo 3 tjedna razmaka između ispita, onda se možemo razgovarati. Rokova je 8, ispita je 6(osim na 4 ali koliko čujem, uvjet će i dalje biti 50 bodova).

Hell's Angel
31-08-2008, 16:26
jej, jej, već smo mnogo puta utvrdili da nigdje ne piše da su kolokviji nužni.
s druge strane, gle čuda, organizirani fakulteti (tipa fer) i bolonjski fakulteti mahom imaju kolokvije. warum?
možda zato što bolonja predviđa sustav sličniji srednjoj školi, u kojem se studenta periodički kontrolira, a ne pušta na miru cijelu godinu da bi se onda u nekoliko minuta utvrdilo zna li dovoljno, koliko zna i koju to ocjenu zaslužuje.
kolokviji su zapravo po meni lakši način da se to ostvari jednostavno zato što su oni jednostavniji i lakši način za provesti ono što bi trebala biti poštenija i korektnija ocjena studenta utemeljena na više ocjena. i zato, đ, a ne zato što to negdje izričito piše potrebni su kolokviji.
i da, rokova je premalo. rokova je premalo sve dok se očekuje da izađeš na svaki rok izađeš i da položiš svaki ispit iz prve da bi imao uvjet u 7. mjesecu što ne bi trebala biti iznimka. o tome možemo razgovarati kada dođeš na treću godinu pa nijedan ispit ne polažeš preko kolokvija i uistinu vidiš što znači nemati dovoljno rokova.
i još nešto, smiješna ti je usporedba s pbf-om. ja ti ne govorim o programu fakulteta, ja ti govorim o načelu. poznati je položaj sveučilšta, poznat je položaj fakulteta, poznat je položaj katedri. s druge strane, na našem faksu je svaka katerda fakulet za sebe, svaki profesor dekan za sebe. hajde, kada je putem više instance (šefa katedre ili dekana) ispravljena očita pogreška nekog profesora? za odgovor pogledaj prethodnu rečenicu.

Đ!
31-08-2008, 16:56
Fer nema kolokvije nego međuispite al dobro. Da uvedeš takav sustav kod nas, to bi bilo preloše. Podrazumijevalo bi pitanja s ponuđenim odgovorima i ocjenu u indeks kad to položiš. Mi uglavnom imamo opisna pitanja. Oni nemaju usmene dok je to na većini predmeta kod nas opskurno što te opet vraća na redovne ispite. E da, i na takvim fakultetima ne upisuju 1000 ljudi svake godine i nemaju mali milijun parcijalista. Da i postoji volja na svakoj katedri za kolokvije, zapitaš se gdje bi sve to organizirali. I ovak sam na obiteljskom čekao tek treću rundu pisanja kolokvija jer nisu očekivali da će toliko ljudi doći. I da napomenem, u ovoj svojoj akademskoj karijeri :lol: , niti jedan ispit nisam položio preko kolokvija osim EJP-a(al to se ionako polaže pismeno ako ne želiš veću ocjenu ili ne skupiš dovoljno bodova), kad me veš prozivaš da ću "vidjeti na trećoj". Ergo, da, kolokviji bi maksimalno olakšali ali imam filing da nikog od profesora nije briga jer "ako su i prije davali godine bez kolokvija, može se i sada"(nisam siguran tko je autor te izjave, možda Uzelac :lol: ) mada nisam upoznat sa ratiom te kolektivne odluke profesora sa treće. Što se tiče polaganja svega iz prve, nažalost je tako. No to nebi trebalo(ili da kažem "smjelo) bit tak problematično. I uvjet za 4. u 7. mjesecu je onak, utopija. :lol:

Hell's Angel
31-08-2008, 20:27
ja ti ne govorim o tome da li je u ovoj situaciji utopija ili ne, ali ne bi trebala biti utopija.
ne znam zašto si se zakačio na fer, a nije ni bitno zove li se to nešto kolokviji, međuispiti ili pokemon, bitno je da se radi o parcijalnim provjerama, a ne o tome da odjednom istresaš sve i da se studenti prisiljavaju da rade tokom cijele godine kontinuirano, da se bave predmetom, da stvari sjedaju na svoje mjesto.
ne prozivam te, samo sam ti htjela ukazati na to da nemaš cijelu sliku.
kako bi izgledalo kad bi svi imali kolokvije? izgledalo bi. ako prva i druga godina više-manje mogu kompletno davati kolokvije, mogu i ostale godine. ne govori mi o prostoru i vremenu - danas kada skoro svi fakulteti na neki način rade i subotom, upravo zato da zadovolje standarde koji su pred njih postavljeni. za to vrijeme na pravnom fakultetu subotom ne radi NITKO, a standarde se ne može zadovoljiti. divno. balkane, balkane, balkane moj, i to baš na tmt14.

Đ!
31-08-2008, 20:51
ne znam zašto si se zakačio na fer, a nije ni bitno zove li se to nešto kolokviji, međuispiti ili pokemon, bitno je da se radi o parcijalnim provjerama

prva i druga godina više-manje mogu kompletno davati kolokvije

Bitno je jer ovih dana mnogi uspoređuju naš faks sa drugima, različito ustrojenim fakultetima tipa fer ili mef, tražeći razloge zašto bismo mi mogli nešto jer oni to mogu. Na medicini je sistem "predavanje-ispit", na feru su sve pismeni međuispiti koji služe doslovce kao parcijalni ispit ali ako padneš na završnom, opet imaš slijedeći tjedan i nije ti dobro baš ako padneš i taj ispravak. Nek se zove pokemon ali mi to ne možemo provesti jer imamo usmene na kraju i, još važnije, jer se profesorima neda.

Što se tiče ovog drugog, prva godina ima kolokvije samo na OTPD-u i sociologiji, predmetima na kojima predaju aktualni dekan i bivši prodekan kao osobe koje su uvele bolonju na faks. Seminarskih kolokvija ima čak i na trećoj. Ne svuda, ali ima.

Super je to što svatko želi naći neki argument zašto bi trebalo biti kolokvija ili za nešto drugo, ali da se ne dogodi kao na prosvjedu za dekanski rok za studente po starom kad je jedan lik provalio da kak će on na more ako nema dekanskog roka.

LeniTriZvjezdice
31-08-2008, 21:00
Koji idiot! :-D :-D :-D
Snimite li ga ove godine, izopćite ga odmah!

Hell's Angel
31-08-2008, 21:00
iz kojeg to ispita na 3. godini ima kolokvija a da je onaj tko ih položi zaista oslobođen nečega?
da, ustavno i financije. 2 ispita. i to samo za seminariste. ne računaj to kao kolokvij nego kao seminarsku povlasticu.

a daj ti sebe čitaj za fer... ako padneš pa onda opet padneš na ispravku onda je problem.
a je li? kod nas ako padneš (jednom, dakle, cijeli ispit), rok ti je možda tek za 2 mjeseca (situacija 9/11. mj odnosno 2./4. mj odnosno 4./6. mj). a radi se samo o jednom padu, ne o padu ispravka.

Đ!
31-08-2008, 21:27
da, ustavno i financije.

a daj ti sebe čitaj za fer... ako padneš pa onda opet padneš na ispravku onda je problem.
a je li? kod nas ako padneš (jednom, dakle, cijeli ispit), rok ti je možda tek za 2 mjeseca (situacija 9/11. mj odnosno 2./4. mj odnosno 4./6. mj). a radi se samo o jednom padu, ne o padu ispravka.

Ustavno? :? I mislim na seminariste pošto na prvoj u principu imaš kolokvije ak si seminarist.

A gle, kad se uvedu uvjeti ko na feru i kad usmeni postanu suvišni kod nas, složit ću se s tobom. I inače, ako padneš ispit imaš priliku za 2 tjedna. Ako i tad ne uspiješ, imaš za mjesec i pol, ak ni tad ne uspiješ, imaš za mjesec i pol pa onda za 2 tjedna, i još za 2 tjedna. Al onome tko padne ispit toliko puta, neće ni kolokviji pomoći. A vidiš, na feru i medicini nemreš sam tak ići na slijedeći rok. Jer oni nemaju rokove ko mi pa biraj kaj ćeš polagat. Al ne, to nije važno.

Hell's Angel
31-08-2008, 21:33
upravna znanost, lapsus.

da, nije važno. kao prvo nastava treba biti kvalitetna, kao drugo odnos treba biti korektan, kao treće polaganje treba biti parcijalno i onda ni neće biti potrebe za više od dvije prilike za polaganje onima koji su barem prosjećni studenti.

to da misliš na kolokvije za seminariste nema ama baš nikakvog smisla jer ispita ima 6, a seminara su 2, a osim toga od 6 predmeta samo 2 daju kolokvije pa ti je onda valjda jasno koliko posto studenata uistinu ima nešto (što je opet u najboljem slučaju 2/6 od tih kolokvija). smiješno. treća godina nema kolokvije, ima samo seminarske povlastice na 2 od 6 seminara. možeš napraviti test i nazvati ga kolokvijem, ali ako on služi samo za ispunjenje seminarske obveze, to nije to. isto tako, ako i služi za nešto više od toga, a na njega mogu izaći samo seminaristi, to nije to. ali to ti i sam znaš.

Đ!
31-08-2008, 23:11
A ono, rijetko gdje je bolonja uvedena onak kak bi trebala bit sa mogućnosti prelaska na druge fakultete. Većina je uvodila jer se to kao moralo zbog EU ili kaj ti ja znam. Kod nas je uvedena na način da je sve jednosemestralno i dobiš titulu magistra prava nakon 5 godina. Bla. Da su kolokviji tak obavezni, stavilo bi ih se u Pravilnik. To je zapravo jedini način kako nekog prisilit da stavlja kolokvije, al pošto treba to izglasat u Vijeću, imam filing da bi taj pokušaj pao u vodu sam tak.

Al kad smo već kod toga lika, fascinantno mi je kak je on računao na dekanski zbog mora. Valjda propušta prvi rok zbog mora pa nadoknađuje na dekancu or what. :lol:

Galijun
03-09-2008, 01:26
Sve je to lijepo, divno i krasno kaj se tiče (ne)provođenja bolonjskog sustava. Bolonjski sustav na papiru stoji fantastično, ali on sa soobm povlači određene pretpostavke. A činjenica je da je PFZG u bolonju ušao nespremniji od Dinama kad ulazi u Europu. Što sa problemom kadrova, što sa problemom smještaja, što sa problemom uopće broja upisanih (nenormalno je da preko 1000 ljudi upiše faks, a kako je bolonjski sustav dijametralno suprotan od starog sustava, rezultat bi bio katastrofalan glede tržišta rada nakon diplome plus pola profesora bi dobilo moždani udar kada bi vidjeli kolika masa im dolazi).

U tome je bila cijela bit starog sustava - filtracija mase. Po principu "Faks te ne sili - ovisiš sam o sebi" je došlo do filtriranja onih koji su se našli na pravu/onih kojima to ide od ostalih koji su odustali. Sustav je, sa svim svojim ogromnim manama, koliko-toliko funkcionirao. Hibrid realnih ostataka starog sustava i idealističkih principa bolonje je samo dao povod za razne, nerijetko skandalozne odluke fakulteta i sada imamo ovakav čušpajz gdje ne znaš tko pije tko plaća.

Glede novog roka, da, postoji inicijativa SZ-a i na veliko se raspravljalo o tome već i prije, no problem je što su se, eto, baš sada sjetii provoditi strogi formalizam na faksu i argumentacija za novi rok mora biti, u najmanju ruku, perfektna (i to po mjerilima profesora, ne po mjerilima zdravog razuma).

Ali da ukažem prijanulovri na neke nedostatke koje on ne vidi. Naime, problem prostora JE ozbiljan (daleko od toga da nije nezaobilazan, pitanje je koliko su profesori isto voljni odstupati od nekih svojih utabanih rutina) pogotovo kada imaš 15 predmeta sa pismenim ispitima...malo je teško pobacati efektivno u jedan tjedan, ne misliš li ??? Pogotovo ako treba 2-3 sata slobodnog prostora (ovisno o ispitu), dođeš do situacije da je naći neko adekvatno vrijeme veoma teško. Teško, ne i nemoguće.

Luka Parac
04-09-2008, 01:46
Glede novog roka, da, postoji inicijativa SZ-a i na veliko se raspravljalo o tome već i prije, no problem je što su se, eto, baš sada sjetii provoditi strogi formalizam na faksu i argumentacija za novi rok mora biti, u najmanju ruku, perfektna (i to po mjerilima profesora, ne po mjerilima zdravog razuma).

Ali da ukažem prijanulovri na neke nedostatke koje on ne vidi. Naime, problem prostora JE ozbiljan (daleko od toga da nije nezaobilazan, pitanje je koliko su profesori isto voljni odstupati od nekih svojih utabanih rutina) pogotovo kada imaš 15 predmeta sa pismenim ispitima...malo je teško pobacati efektivno u jedan tjedan, ne misliš li ??? Pogotovo ako treba 2-3 sata slobodnog prostora (ovisno o ispitu), dođeš do situacije da je naći neko adekvatno vrijeme veoma teško. Teško, ne i nemoguće.

Nomina sunt odiosa, ali bio je primjer da se xy požalio zbog toga što je pismene ispite održavao 20 godina u 9 h ujutro, a sada ga gđa. Stana pomiče na 8 ..
(karikiram, ali sličnih situacija je bilo)
Pa ti mijenjaj sustav samo tako..

smokvin list
05-09-2008, 01:15
ima jos jedna vrlo zanimljiva stvar s rokovima. svi rokovi na cetvrtoj traju jedan dan. sad zdravo seljacki il paranoicno, kako vam vec drago, po tome kak su se do sada odrzavali ispiti ovo moze znaciti da je na svim predmetima uveden pismeni. mislim, duboko se nadam da nije, ali jednako mi je apstraktno zamisliti kako bi izgledao pismeni iz radnog ili drustava i kak bi izgledalo usmeno ispitivanje 200-ak ljudi na isti dan. zivi bili pa vidjeli.

prijanlovro
06-09-2008, 00:18
Ali da ukažem prijanulovri na neke nedostatke koje on ne vidi. Naime, problem prostora JE ozbiljan
Ozbiljan? Je. Rjesiv? Je.
Kako?
Teško, ne i nemoguće.
Ako se mi mozemo odricati nasih prava, mogu i profesori doprinijeti bolonjskom procesu. Interakcija, dvosmjerni proces, uzajamno prozimanje, ah... :roll: ;)

LeniTriZvjezdice
06-09-2008, 00:54
Ovo zvuči tako aluzivno. :-D

Šalim se, potrebne su promjene u percepciji profesora o tome što student od njega očekuje. Mi baš i nismo tako često izražavali svoje stavove i želje, tako da im se ne treba zamjeriti ako ne razumiju da ti je teško položiti GPP odjednom, da bi volio da imaš fleksibilniji sustav polaganja itd.

Evo, uzmimo Zelchija za primjer. On je izjavio za Pravnik da je uvjeren da ima blage kriterije prema studentima. E sad, tko je ikad sćošao toliko hrabrosti da kaže Profesore, meni je vaš multpile choice ispit pojam apstraktne metafizike koji ja ne razumijem, a da ga je istovremeno podržalo više od jednog kolege. :-D