PDA

View Full Version : retro aktivno djelovanje i zakidanje prava studenata

starislav
30-09-2008, 01:32
Pitanje za sve studentske predstvanike

kako ste mogli dopustiti da fakultet donosi pravila retroaktivno
kad čak i u ustavu RH piše da je retroaktivno djelovanje zakona i propisa zabranjeno

konkretno mislim na to da izvanredni studenti koji padnu godinu moraju ponovno upisivati i platiti godinu koju su pali
iako na sluzbenim web stranicama faksa i dalje pise da izvanredni mogu 1 godinu studirati kao dvije
i tu je tocka.

takoder postoji i nesto sto se zove vacatio legis a ne da se pravila donesu u 9. mjesecu i stupe na snagu odmah za tekucu skolsku godinu.

fat drummer
30-09-2008, 09:06
starislave jesi li ti sine dobro?
ako kažeš da onda pročitaj još jednom svoj post i ispričaj se svima

ne znam gdje bih krenuo?

konkretno mislim na to da izvanredni studenti koji padnu godinu moraju ponovno upisivati i platiti godinu koju su pali
iako na sluzbenim web stranicama faksa i dalje pise da izvanredni mogu 1 godinu studirati kao dvije
i tu je tocka.

doneseno valjda godinu dana prije njihovog izbora

a kako bi to spriječili... kada nisu bili izabrani? a i da su bili izabrani, nije njihova zadaća brinuti se o zakonitosti propisa pfzg-a

takoder postoji i nesto sto se zove vacatio legis a ne da se pravila donesu u 9. mjesecu i stupe na snagu odmah za tekucu skolsku godinu.

da i? koji je vacati legis za statute ili pravilnike?

starislav
30-09-2008, 12:42
starislave jesi li ti sine dobro?
ako kažeš da onda pročitaj još jednom svoj post i ispričaj se svima

ne znam gdje bih krenuo?
[quote]konkretno mislim na to da izvanredni studenti koji padnu godinu moraju ponovno upisivati i platiti godinu koju su pali
i tu je tocka.

doneseno valjda godinu dana prije njihovog izbora

a kako bi to spriječili... kada nisu bili izabrani? a i da su bili izabrani, nije njihova zadaća brinuti se o zakonitosti propisa pfzg-a

da i? koji je vacati legis za statute ili pravilnike?[/quote:1wz7c1ai]

Prvo ne zelim da ovo ispadne kao napad na studentske predstavnike jer mi to nije bila namjera,
vec sam postavio konkretno pitanje na koje sam sad i dobio odgovor i hvala ti na odgovoru

ne nisam znao kad su studentski predstavnici izabrani

sad ako je netko studentski predstavnik i ako su ga izabrali studenti
onda mislim da bi trebao zastupati i prava studenata odnosno bar stečena prava studenata, barem kroz neku inicijativu

Vacatio legis bi trebao pisati u statutu fakulteta a ako ne pise onda bi ga trebalo unjeti u statut
i ovo je vec jedna inicijativa koju bi mogli pokrenuti studentski predstavnici

Priznajem da dosta toga pisem napamet jer imam dosta iskustva u svom radu ( zavrsio sam upravni studij i imam 6 godina radnog staza na normativno zakonskim poslovima, i član sam gradskog odbora za statut i poslovnik u svom gradu)
ali isto tako bio bih ti zahvalan kad bi mi poslao akte ili linkove akata koji reguliraju te stvari
odnosno:
Statut fakulteta
poslovnik o radu tog tijela u koje su izabrni studentski predstavnici
i ostali akti ako postoje koji reguliraju tu materiju
pa vise ljudi vise zna i mozda kroz konstruktivnu raspravu dodemo do novih spoznaja i saznanja

jer kako je krenulo fakultet ce nam samo otezavati studiranje iz jednostavnog razloga jer fakultetu je u interesu da studiramo sto duze jer to su radna mjesta profesora i vecina studenata plaća studij

fat drummer
30-09-2008, 20:22
gle vacatio legis je koliko propišu zadnjim člankom, pa makar on bi i odmah
kod izmjena satuta čeka se i potvrda od sveučilišta tako da tu ne igra faks samo košarku

statut faksa imaš na stranici faksa, a rad fakultetskog vjeća određuje mislim statut
zapravo sam poprilično siguran

Maynard
01-10-2008, 22:51
ti si malo mozda pobrko neke stvari jer nikako ove odredbe ne djeluju retroaktivno jer da djeluju morao bi i za godine koje si vec očistio doplatiti 40 kn po bodu.
a mislim da si smjerao ukazati na sljedeći problem: kada smo upisivali prvu godinu rekli su nam (hahaha) da cemo do kraja studija studirati po ISTIM uvjetima sto je znacilo i s istom skolarinom...sjecam se to nam je Kregar jos i na seminaru ponovio i garantirao...ali mos se xxxxx kad su oni oni koji vode kolo a ti plesi ako hoces

legionar
04-10-2008, 00:28
rekli su nam (hahaha) da cemo do kraja studija studirati po ISTIM uvjetima To je ona časna partijska riječ 8) Fučkaš šta je neko reko, ako nema toga na papiru moš se slikat..

starislav
06-10-2008, 09:12
rekli su nam (hahaha) da cemo do kraja studija studirati po ISTIM uvjetima To je ona časna partijska riječ 8) Fučkaš šta je neko reko, ako nema toga na papiru moš se slikat..

i ako imas na papiru mozes se slikat
to jako dobro znaju ljudi koji su zavrsili upravni studij prije 2000
i po novom zakonu o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju stekli diplomu
sa manje od 180 ects bodova danas ne spadaju nikud
jer se promjenio zakon,
tako je to kad si roden u krivo vrijeme