PDA

View Full Version : IV. Trgovačko Pravo

Pravokutnići
13-10-2008, 22:54
Ispit: viewtopic.php?f=2&t=36 (http://www.pravokutnik.net/forum/viewtopic.php?f=2&t=36)

Insecure
03-01-2009, 22:31
dojmovi o seminaru

LeniTriZvjezdice
04-01-2009, 17:32
Akreditivi i garancije samo po zakonu (nema puno toga), nema nikakve literature o tome. Šteta, jer je taj dio težak za shvatiti.

nic
04-01-2009, 20:15
Dokumentarne akreditive imas u Goldsteinovoj knjizi, tamo iza uzanci... garancije nisam vidjela.

LeniTriZvjezdice
06-01-2009, 16:51
Ne treba akreditive iz Goldštajnove knjige!!

Samo ZOO, i pazite da imate zadnje izmjene jer se upravo radi akreditiva i ZOO mijenjao.

advocatus diaboli
03-11-2009, 17:40
može tko reći šta je bilo na seminaru kod Miladina danas? :)
Bilo je uber dosadno :mhm: ...(borila sam se sa snom cijelo vrijeme)

Ima krajem siječnja kolokvij od usmenog i pismenog dijela.
Rekao je da će bit nadobudan što se tiče zadataka, sljedeći put jedna cura ima izlaganje, a mi to moramo doma isto proučit.
Obvezno nošenje ZOO-a i udžbenika i još nečeg (ne sjećam se ovako, možda mi piše na papirićima)

Filip
03-11-2009, 21:39
a kolko se može puta izostat?
i o kakvom se izaganju radi? dao je neke teme pa se moglo birat il?
i koji udžbenik od ova tri :D ne misli valjda oriđiđi lol

Svi trebamo naučiti uvod u trgovačko pravo (pojam, trgovac, poduzeće, trgovački ugovor...), odnos trgovačko-građansko, proučiti specifičnosti ZOO-a koje se odnose na trgovačke ugovore, a ta jedna kolegica mora to izlagati. Uglavnom je profesor danas obradio veći dio te zadaće, treba dobro znati opći dio gp-a, obvezno pravo i ZOO, to je najbitnije.
Rekao je da na seminar moramo nositi ove knjige: J. Barbić: Sklapanje ugovora po Zakonu o obveznim odnosima i P. Rastovčan-R. Luger-Katušić: Vrijednosni papiri, mjenica i ček, ona treća će nam trebati kasnije. Ne moraju biti originali.

advocatus diaboli
13-11-2009, 23:13
Evo svježeg doživljaja koji moje ranije pitanje čini suvišnim:
išla danas u kopiraonu tražit te knjige jel i to na kraju ispalo mizerno maaalo stranica. Dakle, nosimo te tanke dvije knjige spojene u jednu (jer ne treba sve) i zakon. To onda stvarno nije problem nosit, ja sam mislila da će tu bit tegljenja i otpadanja torbe i to, al na kraju ništa...

@magickey - dakle pravac kopiraona i bok

evelina
18-11-2009, 19:36
Kako je bilo prosli put kod Markovinovica? Je li rekao sto cemo sutra raditi, moramo li procitati/nauciti nesto?

prošli put je podijelio seminarske radove dobrovoljcima i objasnio kakv će biti sem. kolokvij - problemski zadatak + usmeni iz mjenice, akreditiva i bankarske garancije (to će nam se računati ujedno i kao seminarska radnja).
za sutra trebamo pročitati mjenicu, ali pretpostavljam ne cijelu jer će kolege koji imaju izlaganje to izlagati barem 2-3 seminara tako da po mojoj slobodnoj procjeni treba pročitati otprilike jednu trećinu. ja osobno nemam namjeru to sve čitati, pogledat ću to malo u klariću, tek toliko da se upoznam s gradivom.

imported_Rita Ramone
19-11-2009, 21:36
Na seminaru za izvanredne : priča o tome što će se i kako raditi ubuduće na seminaru.
Za sad, cca. petero ljudi radi izlaganje za dva tjedna o Bečkoj konvenciji, članku 7., a za seminar nakon toga, nekih drugih pet ljudi radi izlaganje na temu članak 19. iste konvencije.

Takvi dobrovoljci će biti oslobođeni kolokvija, koji će biti usmeni i obuhvaćat će samo ono obrađeno na seminaru.

Na seminar treba nositi ZOO i Bečku konvenciju. Poželjno je pročitati ono što će se obrađivati na seminaru. Sljedeći seminar održat će se tek za dva tjedna, 3.12.

Nema na čemu ;)

Filip
04-12-2009, 22:23
Jel mi može netko reći što se radilo na seminaru u utorak kod prof. Miladina? Jel ima kakvih važnijih novosti?

Nastavili smo analizirati ZOO, kupoprodaju. Nikakve novosti, netko je na kraju seminara pitao što je s kolokvijem, profesor je samo ponovio ono što je već rekao na prvom seminaru, kolokvij je krajem 1. mjeseca, pismeni i usmeni dio. Ništa detaljnije, valjda će uskoro reći.

Filip
18-12-2009, 22:22
Posljednjeg? Kad to, krajem 1. mjeseca?

Dragi Miladinovci utorkom u 8
Šta je bilo prošli put? Obrađivali su se dijelovi koje je onaj put najavio?
Ako je bilo što specijalno, pliz recite :mhm:

Ako nastave nema od 24. za cijeli fucks, onda imamo sljedeći put (22.12.) :angry: fuck...

Da, do kraja 1. mjeseca. Radili smo višu silu, slučaj i clausulu rebus sic stantibus. Pismeni dio kolokvija je 19.1., a usmeni dio 26.1., kad je i upis ocjena te zadnji seminar. Pitanja će biti iz ZOO-a i knjige Barbić: Sklapanje ugovora po Zakonu o obveznim odnosima. 12.1. će nam dati pitanja i odgovore. 22.12. nemamo seminar, rekao je.

Filip
08-01-2010, 09:52
odkud to za knjigu??
koje strane te knjige???

Ne može se to baš nazvati pravom knjigom, više kao neki malo veći seminarski rad, jer ima samo 90 stranica, a gradivo počinje tek na 6. stranici. Najviše podsjeća na komenrar nekih dijelova ZOO-a (sklapanje ugovora, ponuda...), a ima i dijelova koje ne moraš učiti jer govore o pravu bivše Jugoslavije, tako da stvarno nema puno. Tu "knjigu" možeš fotokopirati u knjižnici na faksu ili kad kupiš literaturu za trgovačko u nekoj od one dvije fotokopiraonice kraj faksa dobiješ sve zajedno.

Andra
08-01-2010, 16:56
Izvanredni seminaristi - prof.Tepeš - pismeni kolokvij je 21.siječnja... Literatura će biti naznačena u repozitoriju, na stranici katedre.

Imamo seminar i idući tjedan!!

more1
11-01-2010, 21:19
idem na seminar iz trgovačkog, gledala sam u repozitoriju, ali nema litetrature koju trebamo spremit za kolokvij.znam da je profesorica rekla Barbićevu knjigu-sklapanje ugovora po ZOO-u, ali i da će nešto stavit u repozitorij, odnosno onu literaturu po kojoj su se spremala izlaganja na seminarima. kolokvij je za 10 dana, pa bi molila ako netko ima te papire, da ih stavi na pravokutnik, da počnem učit :mhm:

nikad
14-01-2010, 21:10
bio je danas seminar i dijelili su se potpisi, s tim da pola ljudi nije imalo indekse pa će valjda dobit potpise drugi tjedan.
obrazloženje prof. tepeš za literaturu na eng. je slijedeće: sve se to obradilo na seminaru pa oni koji su izostajali, ako neznaju eng, baš me briga.
kolokvij će se sastojati od 2 esejska pitanja, netreba štrebati napamet, samo jako dobro proučiti, pitanja će biti takva da se vidi ko je shvatio gradivo i kako ko razmišlja.
to što se netreba štrebati ne znači da to shvatite neozbiljno, zato zagrijat stolicu i na detaljno proučavanje.
+
kolokvij treba prijaviti na studomatu inače potpis i žig ništa ne vrijede i nema ocjene!!!

konzerva
14-01-2010, 23:37
Seminaristi prof. Markovinovića, je li dao profesor kakve informacije o kolokviju koji 28., bilo usmenom bilo pisanom, koje gradivo obuhvaća?

21. rješavamo neki slučaj umjesto seminarskog rada (gradivo: mjenica, akreditivi, bank. garancija) a 28. je kolokvij (gradivo: samo mjenica)

kolokvij je usmeni koliko sam uspio skužit.
e sad samo nisam siguran da li onaj tko je izlagao ne mora izać na ovo 21. ili 28. mislim na ovo 28.

Filip
17-01-2010, 22:37
Šta se ono sve nabrajalo kao izvori trgovačkog prava kod prof. Miladina?

Ovako piše u knjizi Goldštajn, A. na str. 94.: 1. ugovor - ako je u skladu s prisilnim propisima; 2. opći uvjeti poslovanja, tipski ugovori i standardne klauzule koje su strane učinile dijelom ugovora; 3. praksa ustanovljena među ugovornim stranama; 4. trgovački običaji, poslovna praksa; 5. opća načela prava; 6. dispozitivni propisi; 7. sudska odnosno arbitražna praksa; 8. pravna doktrina - posredno. To je hijerarhija izvora

ert
18-01-2010, 17:56
jel zna netko kakav je stav bečke k. o radnjama koje se mogu smatrati kao prihvat ponude i šutnji kao prihvatu...nešto se spominje u okviru onog teksta "article 19 modifications" ali mi je potpuno neshvatljivo - opći uvjeti poslovanja i njihova konkurentnost ( izvanredni )

ek84
18-01-2010, 18:52
ljudi, pomagajte... nisam bio na proslom seminaru kod Miladina, jel ima netko natipkana ta pitanja i odgovore koje vam je dao za kolokvij? Koliko toga ima?
trgovački ugovori, trg običaji, kamate - defiinicije i stope, anatocizam, novčane obveze kod trg ugovora, opći uvjeti poslovanja, viša sila, klausula rebus, cijena kod kupoprodaje, reklamacija materijalnih nedostataka kod kupoprodaje, situacija kad kupac primi više od ugovorenog kod kupoprodaje, prava kupca s naslova odgovornosti za materijalne nedostatke, bankarska garancija...
i petiti tužbi kod obveznog sklapanja ugovora, predugovora i mislim prava prvokupa. to mi nije baš jasno, niti to mogu nać u literaturi, pa ak netko zna neka pomaga :)

kitty
18-01-2010, 19:43
PETITI TUŽBI
-->PRAVO PRVOKUPA
1. deklaratorna (utvrđuje se...da je nistav)
2. kondemnatorna (nalaze se...da sklopi ugovor pod istim uvjetima), to je tuzba na cinidbu
3. konstitutivna (ako u po zakonom odredenom roku - paricijski rok, 5 dana po pravomocnosti, u trg. ug. 8 dana - se ne sklopi ugovor presuda zamjenjuje ugovor)
+ naknada stete

--> OBVEZA SKLAPANJA UGOVORA
1. kondemnatorna presuda (nalaze se...)
2. konstitutivna
3. naknada stete (tu treba jos znati negativni i pozitivni pogodbeni interes)

--> TUZBA VEZANA UZ PREDUGOVOR
1. kondemnatorna
2. konstitutivna
3. naknada stete

more1
18-01-2010, 21:35
jel zna netko kakav je stav bečke k. o radnjama koje se mogu smatrati kao prihvat ponude i šutnji kao prihvatu...nešto se spominje u okviru onog teksta "article 19 modifications" ali mi je potpuno neshvatljivo - opći uvjeti poslovanja i njihova konkurentnost ( izvanredni )

čl.19
st1. znači , radi se o protuponudi, ali ako je ispunjen st 3.
st. 2. neće se smatrati protuponudom, nego prihvatom, ako prihvaćanje sadrži dopunske i različite uvjete, koji bitno NE mjenjaju uvjete ponude. ALI. AKO PONUDITELJ stavi prigovor(usmeno, obavjest) onda to neće biti prihvat.

Što se tiće radnja koje se mogu smatrati ponudom , ima čl.18.st.1-izjava ili ponašanje koje ukazuje na suglasnost sa ponudom je prihvaćanje
ŠUTNJA ILI NEČINJENJE, same po sebi -NE
ČL.18. st 3-ODAŠILJANJE ROBE I PLAĆANJE cijene(praxa, običaj) ako je u roku -DA--Znači , po mom mišljenju, je možda tu ta šutnja, jer on u biti nije explicitno prihvatio ponudu, ali je kroz te radnje, odašiljanje robe i plaćanje cijene, došlo do prihvata sa njegove strane.Eto, to su neka moja razmišljanja, ali neznam dal je to ispravno, ja bi tako rekla da me netko pita.:roll:

more1
18-01-2010, 21:43
čl.19
st1. znači , radi se o protuponudi, ali ako je ispunjen st 3.
st. 2. neće se smatrati protuponudom, nego prihvatom, ako prihvaćanje sadrži dopunske i različite uvjete, koji bitno NE mjenjaju uvjete ponude. ALI. AKO PONUDITELJ stavi prigovor(usmeno, obavjest) onda to neće biti prihvat.

Što se tiće radnja koje se mogu smatrati ponudom , ima čl.18.st.1-izjava ili ponašanje koje ukazuje na suglasnost sa ponudom je prihvaćanje
ŠUTNJA ILI NEČINJENJE, same po sebi -NE
ČL.18. st 3-ODAŠILJANJE ROBE I PLAĆANJE cijene(praxa, običaj) ako je u roku -DA--Znači , po mom mišljenju, je možda tu ta šutnja, jer on u biti nije explicitno prihvatio ponudu, ali je kroz te radnje, odašiljanje robe i plaćanje cijene, došlo do prihvata sa njegove strane.Eto, to su neka moja razmišljanja, ali neznam dal je to ispravno, ja bi tako rekla da me netko pita.:roll:
i,još nešto u vezi tog članka, po meni, znači u čl.19 st 2, ako ne stavi prigovor, a uvjeti su od strane ponuđenika su izmjenjeni, dopunjeni doći će do prihvata,znači, može se možda zaključiti da je ovdje i ponuditelj šutio, jer nije stavio prigovor. Dok u članku 19. st 3, mora doći do protuponude, jer se tu bitno mjenjaju, doponjavaju uvijeti, te se prema tekstu nazivaju MATERIAL.

Lady Justice
19-01-2010, 13:25
Estoppel (valjda je to u ovom smislu, a zvuci kao da je):
Zabrana poricanja ranije date izjave, nedopustivost izmjene iskaza

sretno!

Personal Guru
25-01-2010, 21:46
pa šta nije miladin rekao da taj usmeni nije za sve već samo one koji žele višu ocjenu iz seminara?
:)

a ESTOPPEL smo učili na europskom javnom kao nitko se ne može pozvati na vlastiti propust sebi u korist (davno bilo, al je ziher bilo to u pitanju :D)

TILA
27-01-2010, 11:14
Nisam rekla da smo svi prošli ziher nego da je to moja osobna procjena jer mi se čini da profesorici to nije bitno baš nego je to više pro forme.Mislim da je svako napisao par smislenih rečenica na oba pitanja tako da sumnjam da će netko to pasti.(za svaki slučaj kucam tri puta o drvo).A zašto je bio kolokvij uopće ako nije tako bitan?Zato što nas žena treba ocjeniti na temelju nečega osim dolazaka na seminar,simple as that.Sumnjam da nas žena ima namjeru rušit seminar.Uostalom mi smo izvanredni,nismo tak ni bitni

@ert-piše na stranici da seminaristi moraju danas dofurat indexe.rezultata još nema tako da ne znam kako bi se trebali onda studoši orjentirati drugačije nego po obavjesti na stranici katedre.Sjećam se da je asistent reko da će biti rezultati,možda budu,a možda i ne ali svejedno se treba odnjeti index danas

evelina
27-01-2010, 13:24
Imam pitanje
Sto moramo znati za usmeni kod prof Markovinovica?Jel taj usmeni samo formalnost ili?

Gradivo za usmeni je SAMO MJENICA, a s obzirom na to kakav je bio pismeni, čisto sumnjam da će usmeni biti neki problem. mislim da će postaviti par općenitih pitanja (što je mjenica i čemu služi i sl.) i to je to. takav sam bar dojam stekla od prijašnjih generacija.

ceeky_m@nkey
03-11-2010, 13:57
ljudi,koliko se puta može izostati sa seminara kod miladina??????

Prof nije ništa rekao za izostanke, samo je došo i odmah krenuo s uvodom u trg pravo. Zapravo uopće nije rekao ništa u vezi tehničkih stvari oko seminara, niti za izostanke, niti za sem radnje. netko ga je pitao za kolokvij pa je sarkasticno izjavio nesto tipa kolovij ce biti kad ce biti, mislim da su tada ljudi izgubili volju da ista drugo pitaju.
Inace, upoce mi se ne sviđa njegov studenti-su-idioti stav i način predavanja ex katedra, jasno je zasto su svi birali Petrovića:headwall:

e jel može netko reć kaj ste radili kod miladina u utorak jer nisam mogla doći?imamo li kakav zadatak za idući put? hvala :wink:

Bio je nekakav uvod u trgovacko pravo, razlika trg-građansko pravo, izvori trg prava, zoo i sl.
Da, imamo zadatak za idući put. Pošto smo na kraju predavanja zaključili da se ZOO primjenjuje i od strane građanskog i trg prava, moramo naći odredbe ZOO-a koje se posebno primjenjuju samo na trgovački ugovor (hint: kamate, zajam, dospijeće plaćanja u trg ugovorima).

pajol
20-11-2010, 16:59
može li netko reći trebamo li za seminar samo onaj slučaj sa lignjama ili i ono što je tepeš objavila na engleskom?

saul hudson
20-11-2010, 20:45
Samo s lignjama, slučaj na engleskom je za one s viškom energije i slobodnog vremena ( na slobodnu volju ). Pridružujem se Dinkovom pitanju, živo me zanima kako je bilo na seminaru, jel profa bila raspoložena, jel prozivala studente u vezi s slučajem, kakva je bila atmosfera općenito???

Malecka
30-11-2010, 22:56
Asistent je radio ponudu i prihvat po slučaju. Raspravljali o rješenju slučaja po zoo, a idući put isti slučaj nastavljamo.

dinko
14-12-2010, 16:11
Radimo na istom slučaju a zadaci su: 1.Ugovor o kupoprodaji po bečkoj konvenciji
2.Čemu služi članak 35.3. bečke konvencije
O tome treba malo razmisliti, pa putem maila svoja razmišljanja uputiti profesorici. naravno samo oni koji to žele.:thumbup:

dinko
14-01-2011, 08:24
savjet za seminariste I grupe Tepeš

Ukoliko nemate niti jedan plus niti sem rad zadnji seminar vam je zadnja šansa da se oslobodite kolokvija. Bilo bi dobro da profesorici pošaljete mailom svoje mišljenje o zadnjem zadatku ili se stvarno zalažete (javljate i komentirate slučaj) na zadnjem seminaru.
Nina je stvarno ok. Većinu radova nagradi plusom, one koji su ekstra dobri čak i dva plusa.
Jedan plus vam je dovoljan za dvojku iz seminara i oslobođenje kolokvija. Što više pluseva to je veća ocjena.
Sretno!

djapana
14-01-2011, 12:56
malo smo slušali o trgovcima, zatim obrađivali onaj naš slučaj...

od literature će biti sve što se radilo na seminaru - bečka k., zoo, zatim od Paraća: "Trgovac – tko je i tko bi mogao (trebao) biti", nauči i definiciju trgovca iz Zakona o trg.društvima
nije rekla kak će kolokvij bit koncipiran, ali je spomenula da ako tko padne imat će drugu šansu

Tasha
14-01-2011, 20:27
Kao prvo hvala za ovaj savjet, ali me zanima jeli to 100% sigurno? Dali je to mpožda profesorica rekla na zadnjem seminaru da je dovoljan jedan plus ili..? Jer mi se čini da je još na prvom seminaru rekla da će osloboditit samo par studenata koji budu imali najviše pluseva, pa mi ovo zvuči predobro da je dovoljan samo jedan plus za oslobođenje kolokvija i dvojku iz seminara. Daj Bože da je to tako..

savjet za seminariste I grupe Tepeš

Ukoliko nemate niti jedan plus niti sem rad zadnji seminar vam je zadnja šansa da se oslobodite kolokvija. Bilo bi dobro da profesorici pošaljete mailom svoje mišljenje o zadnjem zadatku ili se stvarno zalažete (javljate i komentirate slučaj) na zadnjem seminaru.
Nina je stvarno ok. Većinu radova nagradi plusom, one koji su ekstra dobri čak i dva plusa.
Jedan plus vam je dovoljan za dvojku iz seminara i oslobođenje kolokvija. Što više pluseva to je veća ocjena.
Sretno!

Stella55
17-01-2011, 07:58
malo smo slušali o trgovcima, zatim obrađivali onaj naš slučaj...

od literature će biti sve što se radilo na seminaru - bečka k., zoo, zatim od Paraća: "Trgovac – tko je i tko bi mogao (trebao) biti", nauči i definiciju trgovca iz Zakona o trg.društvima
nije rekla kak će kolokvij bit koncipiran, ali je spomenula da ako tko padne imat će drugu šansu

Smijemo li navedenu literaturu imati na ispitu, barem Bečku i ZOO ili ne? I još jedno pitanje: gdje nabaviti Paraća, jel ima to u fotokopiraoni kojoj?

djapana
17-01-2011, 13:17
ne, ne smijemo ništa imati.
a paraća valjda ima u biblioteci faxa. to je članak u časopisu "Pravo u gospodarstvu" tak da ne znam dal ima u kopiraoni

Stella55
19-01-2011, 08:29
Jel može netko ukratko napisati sto da spremamo na kolokviju kod Tepes, spomenuti par instituta iz zoo i bk, vjerujem da će pomoći mnogima koji se spremaju za kolokvij, hvala.

Pridružujem se molbi, posebno jer nisam bila na zadnjem seminaru, da netko napiše koje odredbe (članke) Bečke i ZOO treba.

djapana
19-01-2011, 14:05
hm ne znam, nije konkretizirala, a ja nisam ni bila na svim satovima pa ko zna šta se sve spominjalo...al mislim pročitati sve iz zoo što se odnosi na kupoprodaju (čl. 376. pa dalje) + posebno prihvat i ponuda ugovora (čl. 253., 254., 257., 258., 262., 264., 265.), skriveni i vidljivi nedostaci (čl. 401., 404.), pregled robe (čl. 403) te bitni sastojci ugovora.
iz bečke bar kada se konvencija primjenjuje (čl.1.) i isto sve ono o sklapanju ugovora

believer
31-01-2011, 13:14
dosli rezultati od tepes..ja ne razumijem kako sam pao.. moze li netko napisat pitanja koja su bila ?

djapana
31-01-2011, 15:23
nabrojati materijalne nedostatke, kada prodavatelj ne odgovara za iste; sto su skriveni, kako se uočavaju i objektivni rok za poslati obavijest; objasniti kupoprodaju po uzorku/modelu; kako i kada se obavlja pregled stvari - ak se dobro sjećam to je trebalo i po ZOO i BK objasniti....
bilo je nešto kojim kriterijima, po BK, treba udovoljavati ugovor kada u njemu nisu navedeni opis robe i količina? - zna li tko???

aj pls napiši svoja pitanja ako si bio druga grupa

marida
31-01-2011, 16:05
ja sam bila druga grupa,pitanja su bila:

1. za koje materijalne nedostatke odgovara prodavatelj po zoo-u?
2. za koje ne odgovara?
3. u kojem roku kupac mora obavijestiti prodavatelja o vidljivim nedostacima(posebni naglasak kod trgovačkih ugovora) i što ako ne obavijesti?
4. prema zoo-u iz čega proizlazi kupoprodaja po uzorku ili modelu(tak nešto)?
5. što mora sadržavati obavijest o nedostacima kod trgovačkih ugovora?
6. što je ponuda prema Bečkoj konvenciji?
7. što je s običajima u Bečkoj konvenciji?
8. nešto kada prodavatelj ima pravo na isključenje prava kupca e sad ne znam dalje kak je išlo nemrem se sjetiti znam da je bilo po bečkoj konvenciji...

hani
27-10-2011, 13:44
zna li itko šta je bilo danas na seminaru iz trgovačkog? ima li nekih bitnih obavijesti?

Angie
28-10-2011, 03:59
zna li itko šta je bilo danas na seminaru iz trgovačkog? ima li nekih bitnih obavijesti?

Podijelili su nas u grupe i stavit će na stranicu katedre raspored. One koji nisu bili će oni smjestiti u grupu gdje ima slobodnih mjesta.

škripar
31-10-2011, 14:48
pa dobro jel oni misle uopce to stavljat na internet..te grupe, ne zelim opet propustit seminar kao prošli tjedan :/

samogledam
01-11-2011, 12:49
grupe (po sjećanju):
prof miladin utorak 8-10 i 10-12
doc tepeš četvrtak (?) 10-12 i 12-14
oba termina kod tepešice su popunjena, tako ako niste bili na satu, 99% ste kod miladina

hani
02-11-2011, 12:04
može li mi netko reći koji broj telefona trebam nazvati da saznam kod koga sam na seminaru, ne kužim zašto ne stave na web :mad2:

ninap
02-11-2011, 12:31
može li mi netko reći koji broj telefona trebam nazvati da saznam kod koga sam na seminaru, ne kužim zašto ne stave na web :mad2:

katedra za trgovačko, pa pitaj tajnicu

01.4564.342

albert
03-11-2011, 18:14
jel moze netko tko je bia danas na seminaru za izvanredne napisat sta ste radili?

brch
03-11-2011, 22:43
jel moze netko tko je bia danas na seminaru za izvanredne napisat sta ste radili?

Ništ, podijeljeni u dvije grupe i doma.

Svaka grupa ima jedan tjedan , 17.11. ima grupa 1, prezimena od A do M., 24.11. druga grupa

12.01. je kolokvij.
Seminarski rad možeš pisati prema želji.

Svaka grupa će imati 4-5 seminara.
ZOO treba nositi, po njemu se radi.

pivkan
05-11-2011, 18:28
Ništ, podijeljeni u dvije grupe i doma.

Svaka grupa ima jedan tjedan , 17.11. ima grupa 1, prezimena od A do M., 24.11. druga grupa

12.01. je kolokvij.
Seminarski rad možeš pisati prema želji.

Svaka grupa će imati 4-5 seminara.
ZOO treba nositi, po njemu se radi.

a šta se treba naučiti za taj kolokvij ?

brch
06-11-2011, 09:48
Isključivo što bude obrađivano na seminarima (ZOO), svaki put netko će raditi izlaganje dijela gradiva, i studenti koji odrade izlaganje oslobođeni su seminara.

zabica
09-11-2011, 09:48
znači izvanredni nemaju seminar ovaj tjedan (10.11) nego tek idući?? i jel može netko reć tko vodi seminar,nisam mogla doći na ovaj prvi koji je bio 3.11. pa zato pitam sve to,hvala :)
e da jel vrijeme i mjesto održavanja ostaju isti,16 i 15 h, dv.5 tmt 14?

brch
09-11-2011, 13:08
znači izvanredni nemaju seminar ovaj tjedan (10.11) nego tek idući?? i jel može netko reć tko vodi seminar,nisam mogla doći na ovaj prvi koji je bio 3.11. pa zato pitam sve to,hvala :)
e da jel vrijeme i mjesto održavanja ostaju isti,16 i 15 h, dv.5 tmt 14?

Ceronja vodi, vrijeme i mjesto isto, ako ti je prezime do M sljedeći tjedan imaš, ako je iza M za dva tjedna.

F8-no-more
17-11-2011, 23:12
Jel netko zna kakav je Ceronja pri ispravljanju tj ocjenjivanju seminarskih radova? Koliko je strog i koliko mi se 'isplati' pisat seminarski sad kod njega?

lija
19-11-2011, 14:35
Također bi postavila isto pitanje za Tepeš- dal se isplati pisat seminar kod nje, ako netkoo zna,pliz neka mi odgovori :)

samogledam
20-11-2011, 13:16
Također bi postavila isto pitanje za Tepeš- dal se isplati pisat seminar kod nje, ako netkoo zna,pliz neka mi odgovori :)
isto i za Miladina, molim

lija
24-11-2011, 16:32
Molim neku pamtenu glavu da mi kaze zdravo seljacki što treba NA KRAJU reći za čl.1.st.1. b) BEČKE KONVENCIJE????

IzraAsper
24-11-2011, 18:20
Dakle kad pravila mpp upućuju na primjenu jedne države ugovornice. Npr. ugovor o kupoprodaji između prodavatelja koji ima sjedište u hrvatskoj (koja je država ugovornica) i kupca koji ima sjedište u engleskoj (koja nije država ugovornica). Ugovor sadrži čl.1 prodaja cigle čl. 2 za 100000kn, međutim kupac ne isplati cijenu i prodavatelj traži pomoć pred sudom koji je nadležan za riješiti spor.

Nadležan je sud one države kako su strane ugovorile (prof je rekla da će uvijek biti nadležan hrvatski sud, ne zato što to tako uvijek mora biti nego zato jer su pravila mpp-a dio unutarnjeg prava pa da ne moramo proučavati npr. common law), nakon što naš sudac primi slučaj, mjerodavan zakon za rješavanje spora je Zakon o rješavnju sukoba zakona s propisima bla bla.. (ZRS) koji govori i o nadležnosti ali i o materijalnom pravu tu će naći dio o ug. o kupoprodaji za kojeg piše da je mjerodavno pravo koje su stranke ugovorile, a ako nisu ništa ugovorile (kao u našem primjeru) onda pravo gdje je sjedište prodavatelja. U ovom primjeru je to hrv. pravo pa onda i bečka koja je dio našeg prava. Znači pravila mppa su uputila na primjenu našeg prava.

Da je bilo obratno, da je kupac Hrvat - prodavatelj Britanac, isti ugovor i došlo do spora jer kupac nije platio, a nisu ugovorile koji je sud nadležan. Britanac diže tužbu kod nas, sudac uzima ZRS i gleda je li nadležan i po kojem mat pravu to treba rješiti, vidi da strane nisu ništa ugovorile pa je mjerodavno pravo države gdje je sjedište prodavatelja, a to je englesko pravo, nema primjene bečke nije država ugovornica.

Još je bio primjer: Ugovor između strane koja ima sjedište u VB (nije država ugovornica) i strane koja ima sjedište u Zimbabveu (nije država ugovornica), a da je nadležan hrvatski sud?

Dakle ugovor im glasi: čl.1 prodaje ciglu čl.2 za 10000kn čl.3 u slučaju spora neka o rješenju odlučuje sud RH po RH pravu
Pa onda naš sudac, jer su tako strane ugovorile preuzima slučaj i rješava po našem pravu, a dio našeg prava je i bečka.

Valjda.

Nadam se da se nešto razumije, neka netko ispravi dopuni i to.

Za domaći je što nismo stigli + čl. 95 naći i pročitati mišljenja, proučiti, zar ne? Iako je podijelila par minusa danas čini mi se da je pluseve dala svima tko je bar nešto točno rekao, nije toliko teško dobiti plus koliko ona pomalo zastrašuje sa 'ratobornim' nastupom pa se svi suzdržavaju javljanja. A i uvod od: ''naravno da ima preglupih pitanja, ma ne da ima glupih nego idiotskih pitanja'' nije pomogao. :mrgreen:

lija
24-11-2011, 20:40
da to je za zadaću + ono što nismo danas stigli,

super si objasnila, hvala, od onolike diskusije o tome na kraju nisam znala što bi rekla za to, jer je rekla da je to sljedeće prvo pitanje na seminaru

Angie
30-11-2011, 04:06
Može mi netko napisat što se nije stiglo obradit prošli put kod Tepeš?

lija
30-11-2011, 10:27
u 1.grupi smo stigli obradit samo cl.1., sve ostalo nismo..presporo smo isli, koma

Angie
30-11-2011, 15:40
Ja sam u drugoj, ali vjerujem da ni oni nisu bili nešto brži. :)

ritch
30-11-2011, 20:01
Bok, da li je tko rjesavao osale zadatke, osim prvog? meni je ovo skroz nejasno, buduci da ne ucim sada ovaj predmet i ne znam od kuda poceti i kako razlikovati trgovaču kupoprodaju od kupoprodaje:( hvala puuuno

willy
06-12-2011, 08:32
može li mi netko reći što se radilo kod tepeš prošli put?

amy
06-12-2011, 15:11
Bok, ako ima neka dobra dusa sa seminara za izvanredne kod asis. Ceronje, nisam bila prosli put, 24.11. pa me zanima ima li kakve zadace za sutrasnji seminar?
i ako moze ukratko sto ste obradjivali?

bubašpara
06-12-2011, 16:19
Bok, ako ima neka dobra dusa sa seminara za izvanredne kod asis. Ceronje, nisam bila prosli put, 24.11. pa me zanima ima li kakve zadace za sutrasnji seminar?
i ako moze ukratko sto ste obradjivali?

radili smo uvod u trgovacko pravo.. def trgovackog prava, trgovca, malo o trgovackim običajima.. prošli kroz zoo pri čemu nam je napomenuo na koje članke treba obratiti pažnju..

a prekosutra njih 2-3 ima izlaganje na temu sklapanje ugovora .. tako da bi bilo dobro malo to pogledati čisto da znaš o čemu pričaju..

Ali
14-12-2011, 11:34
jel mi moze netko reci koje su obveze izvanrednih seminarista? tj kaj moramo napraviti da bismo kao ispunili seminarsku obvezu? proc jedan kolokvij, napisat seminarski rad? ili tako nesto.... hvala :)

Mujo
14-12-2011, 12:29
Ima li itko ideju gdje pronaći bilo što za sljedeći seminar kod Tepeš?

bubašpara
14-12-2011, 13:46
jel mi moze netko reci koje su obveze izvanrednih seminarista? tj kaj moramo napraviti da bismo kao ispunili seminarsku obvezu? proc jedan kolokvij, napisat seminarski rad? ili tako nesto.... hvala :)

pojavljivat se na seminaru svaki drugi četvrtak, imat pozitivno ocijenjen kolokvij koji će se pisati u 1mj, s tim da se kolokvija moglo oslobodit na način da održiš izlaganje. seminarski rad nije obvezan.

IzraAsper
14-12-2011, 15:55
Ima li itko ideju gdje pronaći bilo što za sljedeći seminar kod Tepeš?

Ni ja ne mogu naći prvi zadatak, a čitam članke i guglam fusnote od nedjelje. :cry: Ali o dobroj vjeri imaš masu toga na http://cisgw3.law.pace.edu/ pa traži čl. 7.1.

Bit će sve dobro. :pinkglasses: Može nam samo dati minus kao da nismo ništa pročitali i napravili, a što sad možda se netko javi. :mrgreen:

brch
17-12-2011, 20:58
Što treba učiti za kolokvij za izvanredne?

Angie
17-12-2011, 22:21
Što ste radili na seminaru kod tepeš (2. grupa) u četvrtak? Što treba spremiti za sljedeći put?

IzraAsper
19-12-2011, 19:51
Radili smo čl. 7/2, dobru vjeru i čl.6

Za sljedeći put nemamo ništa posebno; sve što smo do sada radili, a nismo stigli obraditi i neko ponavljanje. :wink:

silver1
20-12-2011, 19:17
Hellou, na seminaru za izvanredne kod asis. Ceronje teme koje je asis naveo da ce biti u kolokviju su sklapanje ugovora, ugovor o gradjenju i trgovacke ugovore tj posebnosti trg ugovora. E sad moje pitanje jest gdje se ugovor o gradjenju nalazi u literaturi osim u gp1, jel dosta procitat te 3 str il sta? i na izlaganju kolege su spominjali bankarske garancije, ugovorne kazne...to isto ulazi u kolokvij?i ti trg ugovori obuhvacaju koji dio goldstajna jer po toj logici ispada da osim mjenice i ceka skoro sve treba naucit za taj kolokvij.sry na puno pitanja, ako netko zna odg pomogao bi mi puno .thx

Angie
20-12-2011, 22:20
Radili smo čl. 7/2, dobru vjeru i čl.6

Za sljedeći put nemamo ništa posebno; sve što smo do sada radili, a nismo stigli obraditi i neko ponavljanje. :wink:

Hvala :)

bubašpara
21-12-2011, 13:21
Hellou, na seminaru za izvanredne kod asis. Ceronje teme koje je asis naveo da ce biti u kolokviju su sklapanje ugovora, ugovor o gradjenju i trgovacke ugovore tj posebnosti trg ugovora. E sad moje pitanje jest gdje se ugovor o gradjenju nalazi u literaturi osim u gp1, jel dosta procitat te 3 str il sta? i na izlaganju kolege su spominjali bankarske garancije, ugovorne kazne...to isto ulazi u kolokvij?i ti trg ugovori obuhvacaju koji dio goldstajna jer po toj logici ispada da osim mjenice i ceka skoro sve treba naucit za taj kolokvij.sry na puno pitanja, ako netko zna odg pomogao bi mi puno .thx

mislim da bi najbolje bilo da ga se pita da kaže što točno ulazi u taj kolokvij. svi znamo otprilike, al nitko nije 100% siguran..

zvoncicaa
22-12-2011, 13:10

Mislim da će u kolokviju bit teme koje smo obradili na seminarima. Dakle, općenito o trg. pravu, ponuda i sklapanje ugovora i ugovor o špediciji. Ovo ostalo su seminarske teme i mislim da to ne ulazi u kolokvij.
Mene zanima, da li se prvi put kad smo se dijelili u dvije grupe, prozivalo? I da li se može izostat jedanput?

bubašpara
22-12-2011, 13:18
Mislim da će u kolokviju bit teme koje smo obradili na seminarima. Dakle, općenito o trg. pravu, ponuda i sklapanje ugovora i ugovor o špediciji. Ovo ostalo su seminarske teme i mislim da to ne ulazi u kolokvij.
Mene zanima, da li se prvi put kad smo se dijelili u dvije grupe, prozivalo? I da li se može izostat jedanput?

da, sve nas je prozvao, a onda rekao da nas dijeli u dvije grupe i bla, bla, bla, ostalo već znaš, a što se tiče izostanaka nemam pojma.

Soo
30-12-2011, 12:33
Zna li netko, tko je seminarist kod Miladina, kad počinje seminar i kad je kolokvij?
Nažalost nisam bila na zadnjem seminaru pa ne znam.

silver1
03-01-2012, 16:24
zna li možda netko treba li prijaviti seminar iz trgovačkog?...ne sjećam se da je asis. Ceronja išta spominjao a kolokvij je ubrzo...

Vika
03-01-2012, 20:30
Kod asist. Ceronje su dvije grupe i imamo različito gradivo za kolokvij,do slova M je prva grupa, a u kolokvij ulazi sklapanje ugovora, ugovor o građenju,trg ugovor,posebnosti trg ugovora. ZPUG,ZOO treba pročitat što se odnosi na navedeno. Al u knjizi mi nije baš jasno što točno treba, a mislim da nije dovoljno da znamo iz zakona jer su pitanja esejskog tipa. Trebao bi netko poslat mail asist Ceronji da nam točno kaže. Ja bih, al već sam slala neka biserna pitanja,pa me sram opet. :) Ako netko sazna,pliz napišite. :)

amy
03-01-2012, 20:57
Znam da puno tražim, ali ima li netko slučajno za mailat bilješke s prvog predavanja druge grupe(m-ž) za izvanredne, onaj put kad je asistent Ceronja predavao uvod u tp? Ili ako ste slučajno usporedili, je li otprilike dovoljno to iz knjige/zoo-a naučiti ako ne dođem do bilježaka s tog predavanja? :)

silver1
03-01-2012, 23:07
sklapanje ugovora je svih onih 100 str barbića koliko sam shvatila, poprilično sitnog tiska, ugovor o građenju je valjda dovoljno obradit onih par stranica iz građanskog 1 uz kombiniranje zoo-a, a što se tiče uvodnog predavanja to je knjiga goldštajna i tu ne znam što točno treba...ali mislim da samo zoo nije dovoljan...eto, nisam od nikakve pomoći...

vladimiric123
04-01-2012, 18:14
Zna li tko koliko je dana potrebno za učenje za seminarski kolokvij kod asistenta Ceronje,koliko strana sveukupno moramo nauciti?

feniks
06-01-2012, 21:08
mene isto to muči...ajde ljudi recite? i jel vi samo po ZOO ucite ili sto vec?

Vika
07-01-2012, 00:14
A da mu netko pošalje mail? Ok je stvarno, sve će nam sigurno objasnit, ja stvarno bih al me sram jer sam mu poslala već dva mail vezano za seminarski rad pa mi je bed i za kolokvij.
petar.ceronja@pravo.hr :) Ako netko pošalje pliz javite. :))) I da, ja sam po ZOO zasad,al to sigurno nije dovoljno... :/

nikola
07-01-2012, 14:04
poslan mu mail

Leda
09-01-2012, 16:12
može li mi netko reći što ste točno radili na 2. seminaru kod Ceronje - 2. grupa.:)

albert
10-01-2012, 05:05
na 2. seminaru kod asist. ceronje smo radili sklapanje ugovora po zoo-u (pregovori, ponuda i prihvat, ucinak ponude). neka me nadopuni netko ako sam sta izostavija.

Boky
10-01-2012, 12:44
dali mi imamo seminar kod ceronje sada u cetvrtak? ( 12.01. ) druga grupa od m-ž..? i jel tko saznao sta ide u kolokvij od gradiva??

silver1
10-01-2012, 12:53
mislim da nemate tad seminar jer 1. grupa ima seminarski kolokvij tada...

Boky
10-01-2012, 16:29
tnx! ;) a jel itko saznao sta ce biti u kolokviju za 2. grupu?? citao da je vec dosta ljudi kao slalo mail njemu, pa ono bilo bi ljepo da prenesu odgovor tu, da covjek ne dobije 20 mailova s istim pitanjem " sta ce biti u kolokviju" :D

Vika
10-01-2012, 18:46
U 1. grupi smo radili o posebnostima trgovačkog ugovora, definicija trgovca, sklapanje ugovora, ugovor o građenju. Kod posebnost je naveo ove članke ZOO-a: 26-30,42,111.4,174,188.2,384,375.5,403,404,406,415,41 6. A jel tebi Nikola profesor odgovorio na mail? :))

nikola
10-01-2012, 18:55
Odgovorio je: " gradivo su one teme koje su se obrađivale na seminaru,a literatura su prvenstveno vaše bilješke s predavanja,odgovarajući članci ZOO-a, knjiga "Sklapanje ugovora po ZOO-u profesora Barbića"

Vika
11-01-2012, 00:29
Hvala Nikola što si to podjelio s nama :)

*nita*
11-01-2012, 01:49
http://www.pravo.unizg.hr/TPPD?@=5zou#news_14418

albert
12-01-2012, 21:29
jel moze netko tko je prva sem. grupa za izvanredne kod asist. Ceronje napisati dojmove s kolokvija i pitanja? hvala!

IzraAsper
13-01-2012, 08:17
Može li mi netko reći što ste radili na seminaru kod Tepeš (druga grupa) i što treba napraviti sljedeći put? :priti pliz:

bubašpara
13-01-2012, 11:57
jel moze netko tko je prva sem. grupa za izvanredne kod asist. Ceronje napisati dojmove s kolokvija i pitanja? hvala!

da, bilo bi lijepo da to podijelite s nama.. da znamo barem otprilike..

gunnerboy
13-01-2012, 12:37
Sta tocno o ugovoru o djelu trebamo znat za seminarski kod Miladina, molio bih ako bi mi netko mogao pomoc

vanja_0805
13-01-2012, 12:43
pitanja grupa B:
1. hijerarhija izvora trg. ugovornog prava prema ZOO
2. pregovori i koje pravne posljedice izazivaju
3. opca ponuda
4. izmjena cijene kog ug. o gradenju

zabica
13-01-2012, 19:22
pitanja grupa A
1.što je to trg.ugovor i zašto je on važan za primjenu ZOO-a (tak nekaj)
2.obvezno sklapanje ugovora i kako ono utječe na autonomiju volje stranaka
3.bitni i nebitni sastojci ugovora
4.odgovornost za bitne zahtjeve za građevinu kod ugovora o građenju

Dabar
14-01-2012, 02:45
Moze li netko tko je bio na seminaru 22.12. druga grupa napisati koju temu ste obrađivali? Ugovor o špediciji?
Nisam bila, pa da znam šta uopće učim:cold: I jesam dobro shvatila da druga grupa nema ug o građenju nego ug o špediciji? upomoć!:mrgreen:

bubašpara
14-01-2012, 10:33
vanja i zabica HVALA!
dabar, sve si dobro shvatila:mrgreen:

vladimiric123
14-01-2012, 17:12
Ljudi ,što se tice izvarednih seminarista kod prof.Ceronje(grupa od M-Ž) da li je zadnji seminar na koji smo trebali doći bio 22.12.?19.1 je kolokvij a 26.1 potpisi!pitam da nisam možda preskočio koji od 22 nadalje?

Leda
14-01-2012, 17:22
nisi preskočio ništa , zadnji seminar je bio 22.12.

Dabar
14-01-2012, 19:13
Hvala bubašpara!:thumbup:
Pardon što ovo ovdje pišem, ali amy, pogledaj pm:blush:

bubašpara
15-01-2012, 16:52
ima li itko ovdje onu prezentaciju sa seminara na temu ugovora o špediciji da mi je udjeli? bila bi jako zahvalna. sad kad čitam svoje bilješke djeluju mi tako oskudno..:(

gunnerboy
15-01-2012, 22:39
Koje jos clanke treba ucit iz ZOO-a osim onih vezanih uz komisiju, nalog i špediciju za seminarski kod Miladina?

iskrić
15-01-2012, 23:24
Za Miladina treba još učiti čl.260.(ponuda neovlaštene osobe), čl.265.(šutnja ponuđenika), čl.590. i 601.(odgovornost za podizvođače kod ugovora o djelu i znati razliku između ugovora o djelu i ugovora o nalogu).

vladimiric123
16-01-2012, 00:40
Gdje se nalazi definicija tgovackog ugovora,trgovca ,uvod u trgovacko pravo,mislim gdje u literaturi'Hvala!!!

Soo
16-01-2012, 10:13
Za Miladina treba još učiti čl.260.(ponuda neovlaštene osobe), čl.265.(šutnja ponuđenika), čl.590. i 601.(odgovornost za podizvođače kod ugovora o djelu i znati razliku između ugovora o djelu i ugovora o nalogu).

Miladin je na zadnjem seminaru kad se ponavljalo rekao da šutnja neće biti a niti ponuda neovlaštene osobe, iako je na prijašnjim seminarima govorio da će biti.
Da li netko možda zna što MIladin točno hoće da mu se odgovori na pitanje - naknada štete kod naloga? Spominao je pozitivni i negativni pogodbeni interes i iznos ostvaren na drugoj strani ali nisam baš shvatila kako da to uobličim u odgovor?

abby n.
16-01-2012, 11:54
Gdje se nalazi definicija tgovackog ugovora,trgovca ,uvod u trgovacko pravo,mislim gdje u literaturi'Hvala!!!

u Zakonu o trgovačkim društvima je definicija trgovca čl.1.st.1. a trgovačkog ugovora u ZOO čl.14.st.2.

vladimiric123
16-01-2012, 19:06
hvala abby n.! !Od kud da ucim uvod u trgovacko pravo?gdje se to nalazi u knjigama?

brutalac
16-01-2012, 19:40
jel istina da je Miladin neke seminariste oslobodio kolokvija? ako je, po kojem principu ih je izabrao?

i ako bi netko bio toliko dobar da napise koje pitanje sa ponavljanja prosli tjedan...ja, naime nisam bio na tom seminaru, a nebih volio ucit nepotrebne stvari jer sam u frci s drugim ispitima...

HVALA PUNO! :thumbup:

Soo
16-01-2012, 20:06
On je dosta nejasan oko pitanja al evo otprilike kako sam ih ja pohvatala :
1. Razlike između ugovora o nalogu i ugovora o djelu
2. Razlike između ugovora o nalogu i kupoprodaji
3. Naknada kod ugovora o nalogu i djelu
4. Odgovornost za rad/propuste kod ugovora o nalogu i djelu
5. Naknada štete kod naloga i djela u slučaju odustanka naručitelja/nalogodavca
6. Koja tri odnosa podrazumijeva komisija
7. Stečaj komisionara
8. Ovrha komisionara nad komintentovim stvarima
9. Ugovor o špediciji
10. Odgovornost špeditera
11. Kako se ugovara naknada špediteru
12. Odgovornost za štetu kod špedicije
13. Otprema s fiksnom naknadom

brutalac
16-01-2012, 21:00
hvala soo!
jel znas i odgovore, na 2. (koje su razlike naloga i kupoprodaje) i 5. pitanje (odustanak narucitelja/nalogodavca)?
i, ak si bila prosli tjedan, na temelju ceg je oslobadjao ljude obveze pisanja kolokvija?

atILa
16-01-2012, 23:03
hvala soo!
jel znas i odgovore, na 2. (koje su razlike naloga i kupoprodaje) i 5. pitanje (odustanak narucitelja/nalogodavca)?
i, ak si bila prosli tjedan, na temelju ceg je oslobadjao ljude obveze pisanja kolokvija?

nikoga nije oslobađao... neko širi dezinformacije....

vladimiric123
17-01-2012, 00:04
zna tko od izvarednih seminarista šta moramo iz barbićeve knjige -sklapanje ugovora po zoo -u znat za kolokvij u četvrtak!jel moramo cijelu knjigu ili samo nešto?Zna li tko??

nelly
17-01-2012, 15:08
znam da ne spada u ovaj topic al jel mi moze netko reci kad su potpisi iz trgovackog?hvala

samogledam
17-01-2012, 21:42
znam da ne spada u ovaj topic al jel mi moze netko reci kad su potpisi iz trgovackog?hvala

ponedjeljak u terminu predavanja, tj od 8h

any
18-01-2012, 09:17
kada ćemo dobiti rezultate kolokvija kod Miladina? tek na seminaru ili će staviti na stranice katedre kad ispravi?

bobo
18-01-2012, 19:21
Bit će objavljeni na stranici katedre,krajem tjedna.

Boky
18-01-2012, 21:20
samo da provjerim..sutra ( cetvrtak 19.01. ) je kolokvij iz trgovackog za sem kod ceronje? jel u isto vrijeme i na istom mjestu kao i seminar? 16h dvorana 5? :D tnx..:mrgreen:

zbunjena
18-01-2012, 22:07
jučer je na seminaru kod prof. Miladina rečeno da prijavimo seminar iz trgovačkog za rok 23.1 ali meni u studomatu piše da nema raspoloživih rokova! jel tako svima ili sam zakasnila?

Leda
18-01-2012, 22:07
da , kolokvij je sutra u 16h , dvorana 5.

gunnerboy
18-01-2012, 22:59
jučer je na seminaru kod prof. Miladina rečeno da prijavimo seminar iz trgovačkog za rok 23.1 ali meni u studomatu piše da nema raspoloživih rokova! jel tako svima ili sam zakasnila?

nazalost, zakasnila si. zadnji dan prijave roka je bio 17.1. rok je 23.1 ali su prijave bile do 17.1

bubašpara
23-01-2012, 15:08
rezultati seminarskog kolokvija 2. grupe (izvanredni)

http://www.pravo.unizg.hr/TPPD?@=5zwg#news_14418

nikola
24-01-2012, 12:14
je prof. Ceronja spomenuo budemo li mogli dobiti i potpis s predavanja prilikom upisa ocjene iz seminara?

zlikovatz
29-01-2012, 23:48
Kad se očekuje raspored za vježbe iz Trgovačkog??

Marlboro
30-01-2012, 14:23
Evo kratak osvrt na seminar iz trgovackog za buduce seminariste... Izvanredean sam student tako da smo imali seminar svaki drugi tjedan. to se svelo na samo 4 dolaska skupa s uvodnim predavanjem koje je trajalo 20 min. Tako da ako vam treba seminar koji vam nece oduzimati puno ili skoro nista vremena-ovo je dobar izbor. Voditelj seminara je bio asistent Ceronja o kojem u ta 3,5 puta sto sam ga vidila nisam stigla steci ujednacen dojam. S jedne strane je ok, logicki razmislja i isto trazi i od studenata, cini mi se da dosta znanja trazi, ZOO mu je Biblija. :) A s druge strane zna nekako napadacki pristupiti kad ljudi izlažu. Do sad kad sam bila na prezentacijama ljudi kazu sto imaju, nitko nista ne pita, na kraju prof pita ima li tko pitanja, naravno nitko nema i to je to. a on je bas dosta upadao, trazio povezivanje, di je to u zoo-u itd itd sto nije nesto strasno ali ima nekako taj pristup pa ne znam kako se ponasa na ispitu.... da se vratim na sadrzaj seminara- prvi put nam je rekao kad ce se seminar odrzavati i te tehnicke informacije, drugi put je on drzao predavanje, neke osnove koje studenti obicno zabrljaju na ispitu i tako to i slijedeca dva puta su bile prezentacije. ja sam imala prezentaciju i to mi je bilo super jer sam se na taj nacin nisam morala izaci na kolokvij i rijesila sam se seminara bez skoro imalo muke. :) preporucam. :) a kako je bilo onima koji su pisali kolokvij neka oni kazu. ja sam stekla dojam da nije profesor dao dovoljno informacija sto ce tamo biti iz koje literature itd... eto toliko od mene!

Marlboro
30-01-2012, 14:25
Kad se očekuje raspored za vježbe iz Trgovačkog??

u drugom semestru valjda. kad se definiraju grupe i za drustva jer se vjezbe odrzavaju i za jedan i za drugi predmet zajedno..

zvoncicaa
30-01-2012, 14:42
Evo da i ja dam osvrt na seminar kod asistenta Ceronje. Kolegica je sve dobro napisala, neću ništa posebno dodat osim toga da se meni taj pristup rada asistenta baš svidio (s obzirom da smo imali seminar svaki drugi tjedan i to sveukupno 4 puta, drago mi je što je očekivao da ne vegetiramo na predavanjima). Ja sam bila jedna od mnogih koja nije imala prezentaciju nego sam morala pristupit kolokviju. Po mom mišljenju, mislim da sam manje vremena potrošila na kolokvij. Učila sam dan/dan i pol prije kolokvija (doslovno sam popodne, 2 dana prije ispita, uzela barbića i pročitala onih 80tak str. o sklapanju ugovora a dan prije ispita prošla sve članke zoo-a koji se tiču ta tri predavanja koja smo imali i na kraju ponovila po bilješkama s predavanja) i dobila 4.
Uglavnom, ako ne želite previše vremena potrošit na odlaske na faks i pripremanje za svaki seminar, također preporučujem. :)