View Full Version : I. Politička Ekonomija
Pravokutnići
03-05-2005, 17:04
WEB KATEDRE
http://www.pravo.hr/pe
ISPITIVAČI
Dr. sc. Ivana Bajakić - TMT 14, soba 59/II, ivana.bajakic@pravo.hr, konzultacije ponedjeljkom od 9h
Mr. sc. Ozren Pilipović - TMT 14, soba 58/II, ozren.pilipovic@hi.htnet.hr, konzultacije četvrtkom od 12h
ISPIT SE SASTOJI OD PISMENOG I USMENOG DIJELA!
Pismeni dio sastoji se od 5 pitanja. Moguće je da se u pitanju traži i crtanje grafa. Za pristup usmenom dijelu ispita potrebno je postići 2.5 boda od mogućih 5.
Kod usmenog dijela nema posebnog pravila, a asistentica uglavnom pita iz glave.
ROKOVI ZA 2011./12.
10.11.2011.
02.02.2012.
16.02.2012.
19.04.2012.
06.06.2012.
21.06.2012.
05.07.2012.
06.09.2012.
20.09.2012.
PRIJAVA ISPITA
Ispit se prijavljuje preko studomata. Ispitivača ćete saznati nakon završetka prijava na studomatu/web stranici katedre.
SLUŽBENA LITERATURA
S.Vranjican: Politička ekonomija, Zagreb, 2007.
ALTERNATIVNA I POMOĆNA LITERATURA, SKRIPTE I KORISNI LINKOVI
http://www.pravokutnik.net/skripta/politicka-ekonomija/skripta-korinaema-i-breeder
SEMINARISTI
Informacije o seminaru možete naći na podforumu Seminari. Link na stranicu:
http://www.pravokutnik.net/forum/showthread.php?t=693
PITANJA
U privitcima se nalaze pitanja u .doc formatu koja ovdje možete preuzeti.
Pravokutnići
25-02-2006, 02:22
KORISNI POSTOVI FORUMAŠA
cedevita-go 10.06.2009.
Piranja moja, necu ti lagat. Bilo je ovako: dakle , ispit je bio 4.6. - četvrtak, ja sam startala u ponedjeljak navečer i učila i učila, naravno uzimala normaln pauze, u utorak sam se nesto opustila, srijedu sam 2 puta procitala i izasla na pismeni. Na pismenom su osnove i mozes objasnjavati svojim rijecima ukloiko je pitanje takvo da ti to dopusta. Na primjer: poduzetnistvo - tu imas kaj pisat
Čekala sam rezultate do petka, kad sam vidjela da sam prošla, odlučila sam otići na pismeni jer sam vjerovala da mogu za više i uzet 2 iz tak bedastog predmeta je meni osobno bilo ponizenje , (da se radilo o npr. kaznenom , gradanskom i sl. naravno da bih uzela 2), stisla sam s ucenjem jos do pondjeljka, u utorak ujutro procitala i izasla na usmeni.
U svakom slucaju, u dobitku sam.
Dakle... sretno i bez straha, lijepo sjedni, uci, samo opusteno jer ako ces razmisljati o tome kakva ce biti pitanja, onda neces nista nauciti, a samo ces se brinuti.
csss 21.06.2009.
kao sto je netko napisao uvijek pita jedan makroekonomski agregat, poduzetnistvo, pseudopoduzetnistvo, izvori zajmovnog kapitala, ona istrazivanja (fundamentaln, primijenjena), troskovi (granicni, jedinicni, varijabilni), transfer zastarjele tehnologije..pita dosta pitanja, ali nista komplicirano, i nista sto nema u onoj skripti od 136 str
vrata19 04.07.2009.
pitanja su lagana, a i iz skripte mislim kako se možete uzdat samo u skriptu,treba i knjigu jednom pročitat jer nije ni skripta baš upotpunjena uvijek. i pitanja su baš lagana...trebali ste biti seminaristi pa vidjet kakva su pitanja bila na kolokvijima, možda netko misli lagano ali stvarno se treba pomučit...od nabrajanja do formula, shema i grafova. predmet je lagan za proć ali opet to nije eng da se samo pročita i zna
Madlen, 08.07.2010.
Evo mog dojma ovog predmeta...
Prvo s čime sam se susrela iz ovog predmeta je, naravno, skripta. Bolje da nisam...Čitam skriptu i ništa ne razumijem, neke rečenice su (mi) toliko bolesno apstraktne, uz to kroz 5 redova je Vranjican pokazao svo svoje bogato znanje rječnika stranih riječi; a ja taman krenula to učiti nakon divno, detaljnog, konkretnog rima - sa svakom stranicom skripte, meni se ta ekonomija gadila sve više i više, a moja trauma uzrokovana tom nekom ekonomijom je bila sve veća i veća. Ispit - pad (tješim se kao da je to zbog teškog prošlog roka).
Ajd, shvatim ja da mi ne pada napamet se zaje****ti s političkom i fino krenem raditi po knjizi od koje svi bježe. Kad, čuda li - počela se meni ta ekonomija polako dopadati. Otkrivam kontekst iz kojeg su iščupane te lude rečenice, štoviše, čak ih i shvaćam, ali eto...opet meni tu nešto fali (vjerojatno neki prokleti pravnički kompleks).
Fino snimim da je dosta puta citirano ili se spominje Samuelson. U NSB-u otkrijem "Ekonomiju" od Samuelsona i Nordhausa. Knjiga fantastična, tako divno, jednostavno pisana s hrpom primjera - a 18. izdanje (iz 2007.) opremljeno primjerima npr. suđenja Microsoftu, novostima..(taman za usmeni ako te pitaju), lako čitljiva, pamtljiva. Ne, naravno nisam sve čitala, niti mi je palo na pamet - već one dijelove koje nisam mogla sebi predočiti tako da mi logički sklop to najlakše upamti jer ne vjerujem u štreberaj. Čitam i čitam - a ekonomija je odjednom zakon stvar, totalno zanimljiva, počinjem shvaćati neke stvari i naći primjere u stvarnosti (ajme...zvuči si grozno).
Došao novi rok, nova pitanja, rasturila ih. Definitivno jedna od mojih najdražih petica. Ne, ne mislim da sam otkrila toplu vodu, niti da sam nešto pretjerano pametna što sam ovo napisala, a niti da sam glupa jer sam se toliko s time navlačila.
Nadam se da će si možda netko posvijestiti neke stvari s mojim postom (vjerujem da sam sama prije tako nešto pročitala, bilo bi drugačije). Ne kažem da je skripta loša, bezvezna, samo konstatiram da je ona pisana tako da ju autorica iste razumije, što ne znači da će svima biti razumljiva. Definitivno si pogledajte knjigu ako primjetite da vam treba previše minuta po stranici (npr. meni i po 20 minuta, a toliko mi ni za jedan predmet nije trebalo), a i radi uspjeha na ispitu (ako ne mislite prihvatiti 2) jer je očito da ova katedra uvodi pitanja iz knjige i kada uoče da je netko iz nje učio, to jako dobro nagrade.
Marie Dali, 09.07.2010.
Da vam kažem kako sam ja prošla s političkom. Htjela sam samo 2, jer ove godine ne ganjam nikakav prosjek. Uzela sam skriptu i samo čitala. Do 50. stranice sam skroz kužila što sam čitala (3 dana po 17 stranica, ali samo čitala s razumijevanjem), rok se bližio, meni se nije baš radilo, došao dan pred ispit i tad sam namjeravala pročitati do kraja i nisam uspjela, stigla sam do 80. str. Jednostavno mi je bilo draže ispijanje kave s frendicom. Onda sam samo pozvala jednu frendicu da zajedno prođemo grafove i da mi objasni što ne znam, jer nisam imala knjigu (ona je s filozofskog :D, ali mi je lijepo znala sve objasniti). Ništa, otišla ja na ispit, ne baš spremna. Na prvi pogled mislila sam da ne znam odg. ni na jedno pitanje. Lijepo se smirila i počela razmišljati, ni jednog se pitanja nisam mogla sjetiti kako to piše bar nešto u skripti, nego sam svojim riječima, čisto nekom općom kulturom i raščlanjivanjem riječi jer sam imala pitanje degradacija nečega, sofisticirana tehnologija, što treba menadžer napraviti prije investiranja. . .tako nešto sl., stvarno bi mogao svatko o tome nešto reći i dijete iz osnovne škole. Zatim je bilo jedno pitanje koje uopće nisam znala, kažu da je iz knjige, nekakva shema. Zadnje je bila krivulja ravnodušnosti koju nismo morali objašnjavati, nisam imala namjeru varati, ali mi je jednostavno pred nosom bila nacrtana krivulja kolega ispred, sve i da sam htjela da ne vidim - nisam mogla da ne vidim , ali zato nisam baš znala označiti (a možda sam dobro i označila, ne znam, jer nisam išla na uvid). Nisam očekivala prolaz, ali sam imala trunčicu nade, kad gle' - prošlaaaa, dvojčica sjela u index, što je najvažnije 8 ect. Vjerojatno sam imala puku sreću, to što nisu bila pitanja s nabrajanjem nečega i sl. Zapravo je to sve iz života, ekonomija obuhvaća cjelokupni život. Samo trebate dobro raščlaniti pitanje i dobit ćete bar pola boda, kao npr. degradacija - suprotno od gradacije, a taj pojam znamo iz osnovne škole iz hrv. jezika, što znači stupnjevati, od nižega k višemu i onda to povežeš s tom drugom riječi u pitanju i jednostavno dobiješ odgovor. . .itd, u biti, otvoriti kutiju svog već postojećeg znanja, za koje vjerojatno ni ne smatrate da je znanje jer je dio vas. Ovaj osvrt je prvenstveno za one koji se ne misle zamarati ovim predmetom. . .a opet, ovo je možda samo moja puka sreća.
Aktualna pitanja
Povodom višemjesečne polemike studenata Pravnog fakulteta u Zagrebu na web stranici Pravokutnik o pitanju da li je udžbenik S.Vranjican Politička ekonomija, Zagreb, 2005. identičan udžbeniku istog autora i naslova iz godine 2004., ili doslovce "da li je Roki :smt044 :smt044 :smt044 samo izmijenio veličinu slova te obmanjuje svoje studente kako se radi o znatno izmijenjenom i dopunjenom izdanju" autor udžbenika obavještava sve zainteresirane studente pravnog studija, studija socijalnog rada i poreznog studija, ali i sudionike polemike o sljedećim (provjerljivim) činjenicama:
- veličina slova jednaka je u oba izdanja (10 pt);
- broj karaktera udžbenika Politička ekonomija, izdanje 2004.g. iznosi 1.045.870 ili 36,3 autorska arka
- broj karaktera udžbenika Politička ekonomija, izdanje 2005.g. iznosi 1.203.554 ili 41,8 autorskih araka
- tekst izdanja iz 2005. godine je povećan za 5,5 autorskih araka;
- statistički podaci su ažurirani;
- tekst je dopunjen novim grafikonima i shemama;
- tekst je izmijenjen ili dopunjen ili su dodana nova poglavlja na sljedećim stranicama izdanja iz 2004. godine:
o 9, 49, 53, 54, 55, 72, 82, 83, 84, 85, 90, 92, 93, 94, 129, 135, 146, 149, 150, 162, 164, 174, 177, 181, 183, 209, 212, 214, 215, 228, 235, 241, 242, 244-245, 246-247, 261-262, 264, 268, 282, 283, 284, 285, 321, 349, 350, 352-353, 355, 362-363, 372-373, 402, 409, 412-413, 414-415, 416
Iz navedenih podataka nije teško zaključiti da li je knjiga udžbenik: S. Vranjican, Politička ekonomija, Zagreb, 2005. izmijenjena i dopunjena ili se radi o prijevari.
S. Vranjican
ROCK ON
to sve na http://www.pravo.hr/isite_view_3/defaul ... a=&jezik=1 (http://www.pravo.hr/isite_view_3/default.asp?ru=1262&sid=&akcija=&jezik=1)
Ma baš je bilo super na predavanju iz političke danas :smt003
Kad je izvukao onu naslovnicu knjige (jel on to poderao naslovnicu or what?) došlo mi je da se počnem valjati po podu od smijeha :smt005
Za sve koji ne znaju, prof. Vranjican čita ovo, pa prema tome behave yourselves.
Da bilo je skroz ok. Meni je on najbolji danas bio... Kad je reko: "Rocky, to sam kao ja...", ma ja sam umro. Il ta naslovna. Lik je prelud. Rocky, Rocky!!!
Iako znam da čita.
Hej ljudi!
Može li mi netko reći gdje su u novoj knjizi "zapreke ekonomskom razvitku" i "teorije komparativne i relativne prednosti"?
Ako netko zna , THNX!
keith,
ZAPREKE EKONOMSKOM RAZVITKU - politička nestabilnost,korupcija,nedostatak institucija,nedostatne investicje,loše obrazovanje,prenaseljenost,bolest ...
RICARDOVE KOMPARATIVNE PREDNOSTI odnose se na razlike u produktivnosti privređivanja različitih zemalja
apsolutne - razlika u općoj produktivnosti različitih zemalja
relativne - razlika u produktivnosti zmeđu pojedinih sektora
legal_neverland
21-05-2009, 00:26
da, na tmt-u.
danas kod medica... uh, najbolje da pricekam rezultate, ali bojim se da onda ne bih bila "objektivna" :))
meni je bilo previse pitanja, a premalo vremena. nisam mislila da ce ispit tako biti koncipiran, pa si nisam bitno sažimala u glavi. koncepcijski je slican sociologiji s tim da ovdje imamo 5 pitanja, ali svako ima pod a,b, c, d.
racunala sam i na jedno pitanje koje ce biti graf i to objasnjenje nekoga, a ne da ja crtam pet grafova ( krivulju ponude, krivulju potraznje, trzisne ravnoteze, fiksni i varijabilni troskovi)... mozda je bio jos koji.
u prvo se trenutku nisam ni snašla, pa sam preskocila uvodna pitanja ( definicija politicke, povijesni razvoj...) i presla na analizu troskova.
uciti primjere za pitanja npr. opcioni trosak... i ako neki pojmovi imaju dvostruki uporabni naziv, zapamtite oba. ja sam npr. ucila granicni trosak i u ispitu mi dođe marginalni. sto mi je tada bilo ne znam, ali zbog treme ili cega li, ja to dvoje nisam povezala :stupidInou:
na kraju je medic rekao jos nesto o prihvacanju ocjene, da je moguce, ali kao da ni sam u isto nije vjerovao :D
rezultati bi mogli biti sutra ili prekosutra biti na netu ili u ponedjeljak u 12 vidljivi na usmenom...
ne znam hoce li ovo ikome pomoci s obzirom da medic ne ispituje ni sastavlja ispite na redovnim rokovima, ali ako pomogne- super....
bok svima. imam pitanje vezano za literaturu, učim po skriptama i one počinju od šeste lekcije. sad sam gledala na stranici prava za literaturu i u vranjicanovoj knjizi postoje još neke lekcije od kojih shvaćam po naslovima da su prve 3/4 uvodne a šta je s petom :
V. KRATAK PREGLED POVIJESTI EKONOMSKE MISLI
1.0. Ekonomska misao starog vijeka.
2.0. Ekonomska misao srednjeg vijeka.
3.0. Ekonomske doktrine novog vijeka
dal mi to isto treba za ispit ili ne.... pošto nemam knjigu ne mogu vidjeti je li to onaj dio sitnijim slovima ili nije? izlazim na ok 4.6. pa ako mi može netko prije odgovoriti
ne treba ti to
Ja trebam pomoć. Svi pišete kako je ekonomija lagana i da se nauči za par dana iz skripte. Ja čitam skriptu i to je tako dosadno, meni osobno preteško za učit. Ne znam. Ima tko kakav savjet za učit?
ne trebaš forsirat da to sve naštrebaš napamet, bitno je da skužiš i na ispitu bez beda možeš pisat svojim riječima (naravno, kod pitanja kod kojih je to moguće). ova je katedra jedna od rijetkih koja ne traži čistu reprodukciju činjenica nego je vrlo tolerantna i uvažava slobodno izražavanje vlastitim riječima (barem se nadam da će to sad i dalje ostat tako nakon kaj nam je stjenko, R.I.P., otišao)
Zanima me kakv je usmeni- znam da se vuku kartice, ali me zanimaju pitanja na njima - dakle, jesu li postavljena isto kao i na pismenom ili pise naslov lekcije ili podnaslov pa ti o tome brbljas.
Hvala:mrgreen:
pa... negdje između.. nisu ni full konkretna, a nisu baš ni naslovi.. evo recimo, moja frendica je prošle godine odgovarala i jedno od pitanja joj je bilo "kapital". znači, imaš o čem pričat.
pa ja mislim da se radi o prihvaćenju ocjene koju si dobila na ispitu,., bilo to 2345,.,.
ak si sigurna da si dobro napisala znaći za 4,5 onda prihvati ocjenu.,. nemoj se zajebat pa dobit na usmenom manju,.,.
ne, mozes prihvatiti dvojku bez obzira koliko si dobila iz pismenog..ako hoces vise, moras na usmeni...
ejjjj..jedno pretpostavljam glupo pitanje..ako zelim odgovarati za visu ocjenu trebam li doci u ponedjeljak na upis ocjene i tamo se izjasniti da zelim visu ocjenu ili ce na internetu biti objavljen popis ljudi koji ce u utorak odgovarati? tj. trebam li se uopce u ponedjeljak pojaviti ako mislim odgovarati za vise? hvala
ne, ako zelis na usmeni - cekas raspored i dolazis samo na usmeni :wink:
legal_neverland
16-06-2009, 23:09
ma, to je ona bu.... s ekonomskog fakulteta.. ovu nam je godinu digao tlak na 1000....
kao kod njege su studenti trebali imati povlastice, izlazak na predrok i ocjenu vise.. uz uvjet redovnog dolazenja na predavanja, prezentacije i seminarskog rada...
izmucila sam se kao glupaca, a pismeni je imao cca. 20-25 pitanja... napisala sam 8 stranica i bacio me... od 17 ljudi s povlasticama, on je na pismenom bacio 9, a na usmenom jos dvije cure....
uglavnom, ima on neke svoje alternativne teorije koje moras znati napamet... tipa radna snaga ne postoji jer ljudi nisu roba..... svugdje gdje moze ubaci etiku, moral, a u međuvremenu je zaboravio biti covjek...
koje su funkcije robe? tnx
jel se to misli na svojstva robe?
→ da nastaje oblikovanje prirodne materije u radnom procesu
→ da posjeduje svojstva potrebna za zadovoljenje neke potrebe
→ da potrošači na tržištu pokazuju interes za takvu robu
ili je to nešto drugo?
Ljudi, sad čitam skriptu Korinaema by Breederi i na str.38. kod ovog magičnog trokuta razvoja poduzetništva nemrem skužit kaj je R&D(to čini magični trokut uz obrazovanje i tržišno privređivanje).Jel ima neka dobra duša da mi kaže kaj je to jer nemam knjigu, a blokada traje već dobrih 5.min.haha.thanks unaprijed :))
Research and development:thumbup:
ne kuzim jednu stvar, sto je zapravo amortizacija. govori se o "prijenosu na nove proizvode radom strojeva, odnosno trošenjem fiksnih fondova". kako se potrosnjom moze stvarati nova vrijednost, a da to ne spada u onaj faktor "novostvorena vrijednost"? i sto su uopce fiksni fondovi?
nazalost nemam knjigu pa si ne mogu razjasniti neke stvari, molim nekoga da to ucini :)
amortizacija je proces obezvrijeđivanja fiksnih fondova(kapitala) ili sredstava proizvodnje njihovim korištenjem ili jednostavnim protekom vremena.
Odnosno, bez obzira popravljao/obnavljao/poboljšavao stvar ili ne- jednostavno protekom vremena će toj stvari padati vrijednost zbog razvoja tehnologije i smanjenja radnog resursa.
Ne znam reći šta su f.fondovi al mi je jasno ovaj dio da im pada cijena. :P
amortizacija je proces obezvrijeđivanja fiksnih fondova(kapitala) ili sredstava proizvodnje njihovim korištenjem ili jednostavnim protekom vremena.
Odnosno, bez obzira popravljao/obnavljao/poboljšavao stvar ili ne- jednostavno protekom vremena će toj stvari padati vrijednost zbog razvoja tehnologije i smanjenja radnog resursa.
Ne znam reći šta su f.fondovi al mi je jasno ovaj dio da im pada cijena. :P
dobro, ali kako ovo trošenje/obezvrijeđivanje može ulaziti u DBP kao dio njegove vrijednosti? Kako TROSENJE može imati ikakve veze sa VRIJEDNOSCU? Ovo mi fkt nije logicno...
pa to i je poanta, neće oni zbrajat koliko si ti proizvela, nego koliko si potrošila
kupovna moć ovisi o potrošnji
na primjeru bdp-a: najveći ima luksemburg (40 000$pc il tak nešto), to znači da su oni na ove ili one izdatke potrošili prosječno 40 000$ u jednoj godini, a ne da su proizveli 40 000$pc
tak sam ja shvatio, neka me neko ispravi
jel mi netko može na nekom primjeru obajsnit funkcije tržišta ( ono alokativna, selektivna, distributivna) i što su to integralni troškovi?? tnx
laicki:alokativna funkcija trzista ti sama rjec govori se odnosi na to da odredjuje to da se trziste ne orijentira na samo jedan dio gospodarstva , nego da proizvodni faktori razmjestaju sukladno potrebama drustva, selektivna isto tak, sama rijec govori, trziste selektira robne proizvode (i u kvanittativnom i u kvalitativnom obliku), distributivna f obuhvaca raspodjelu vrijednosti stvorene proizvodnje. oops, pitao si primjer, a primjer nek neko drugi napise, necu bubnuti glupost :P
integralni troskovi su ti oni troskovi koji nastaju prije proizvodnje, za vrijeme proizvodnje, nakon proizvodnje i za vrijeme likvidacije prozvoda. (to ti je onaj troskovnik u skripti korinaemai breeder)
nek me neko ispravi, ak nije :)
primjer može ići otprilike ovako:
proizvodiš kruh
alokativna fja tržišta će se pobrinuti da se više kruha proda u dalmaciji jer je recimo tamo veća potražnja zbog turističke sezone
selektivna fja će se pobrinut da izabere kaj treba sve za te jadne turiste (dakle treba im tvoj kruh, al i još stvari)
a distributivna fja će se pobrinut da previše tvog kruha ne ode samo u dalmaciju, nego i u istru i kvarner
tako nekako na primjerima :mrgreen:
aha, tnx..jos mi reci kakva je bila pri bodovanju :)
super. za cijeli bod traže potpun odgovor. naravno da nitko ne traži da ti napišeš definiciju od riječi do riječi, ali ne možeš ju zmuljat da nema veze s pravom definicijom. al ak napišeš nešto kaj ima bar imalo veze, dobiš pola boda.
onih cca 145 pitanja sta ima na skriptarnici...jel se isplati po tome ucit? ima itko napisane odgovore mozda na ta pitanja? jel se ponavljaju ili? pitam...posto su napisana 2005-te godine. :mrgreen: :smartass:
hvala...
ja bih ti preporučio korinaema&breeder skriptu jer fkt svašta može doć.
na prvoj stranici imaš pitanja s rokova pa se možda ponavljaju. vidi sam, al mislim da je skripta minimum.
naravno, ako neko imo odgovore, bilo bi dobro da pošalje pa da to mogu stavit u prvi post.
Tema je očišćena. Pitanja s pismenih, kao i ona s prošlog roka, možete naći u privitku u prvom postu.
georgee (http://www.pravokutnik.net/forum/member.php?u=5020)
http://img168.imageshack.us/img168/2069/temacopyru1.jpg
---očišćena tema---
Jel mogu ja prihvatiti dvojku s pismenog ukoliko sam 4. put na ispitu? Ili moram odgovarati s obzirom na komisiju? - Znam da je glupo pitanje,ali da nebi poslije bilo...
Na roku 3.9. je asist. Bajakić rekla da tko piše komisijski (4.put) može prihvatit 2 ako prođe pismeni, a tek na drugoj komisiji mora izać na usmeni. :thumbup:
petra0000
13-11-2009, 13:11
Moze pitanje? Receno je da ne trebamo uciti ono sto je sitnim slovima u knjizi,a gledala sam pitanja iz politicke i u pitanjima ima i stvari koje su u knjizi sitnim slovima tipa znacajke kameralizma,merkantilizam itd. Moze objasnjenje?
Unaprijed hvala!
to je ostavština starih pitanja.
već jedno dvije godine, toga nema. ne brini, na drugoj godini ćeš se zabavljat tim teorijama unutar ekonomske politike, za ovaj predmet trebaš samo briderovu skriptu.
gianni nichhi
14-02-2010, 22:14
dobra večer..dva pitanja..ak npr.dobijemo neko nabrajanje a napišemo 5 od 6 potrebnih elemenata neke definicije da li se za to dobije pol boda?drugo kak ide bodovanje,kolko bodova je za prolaz..zahvaljujem unaprijed
Malegria
14-02-2010, 22:20
pa ako navedeš 5 od 6, vjerojatno je pol boda, mooožda čak i cijeli bod. za prolaz je dovoljno pola ispita riješiti. nisam sad sigurna dal na pitanjima daju jedan ili dva boda, ugl ako je 5 bodova, 2 i pol su za prolaz.
Može li mi netko onako laički objasniti "dvojako značenje pojma kapital" ,pročito sam to u knjizi i donekle shvatio, ali ne znam kako bi na to odgovorio da mi se pojavi recimo na pismenom. Može pomoć?
mystikall
01-03-2010, 01:16
To pitanje sam ja na usmenom dobila :)
objasni kapital ( znaci sredstva koja se privrednom aktivnoscu mogu oploditi) i glavnicu (materijalna i novcana supstanca koja se oplođuje u ek. procesu.)
festa_u_selu
03-03-2010, 14:53
Ako riješiš političku preko kolokvija, jel moguće onda dobiti neku višu ocjenu, koju možeš uzeti i adio. Ili je to kao na ispitu 2, pa onda odgovaraš za više? :wink:
samo 2 se uzima, bez obzira dali si dobila 2 ili 5 iz kolokvija odnosno pismenog!
Jel moguće shvatiti gradivo bez odlaska na predavanja? Čujem da
ima matematickih zadataka i grafova pa me
samo zanima da li je to pretesko da se može razumjeti bez predavanja?
Hvala
Naravno da je moguće.
Ti grafovi i zadaci su osnove osnova, najjednostavniji, tako da se to bez beda skuži. A i plus, u knjizi su jako lijepo objašnjeni (pretpostavljam i u skripti također). Ne moraš na predavanja. :thumbup:
Čula sam da nije potrebno znati povijesni dio, znači nekih 20-ak str. ( sam početak )iz skripte...može mi netko reći je li to istina? Unaprijed se zahvaljujem...
za ispit ti najcesce ne treba. moze te eventualno to pitati za neku visu ocjenu na usmenom (al najcesce ne, tako je barem bilo prosle godine).
i da , moj savjet je da ne prihvacate dvojke ako prodjete pismeni(ako je to jos aktualno), idite odgovarati! :thumbup:
Malegria
24-03-2010, 17:33
Je li potrebno na pitanja odgovarati od riječi do riječi ili se priznaju i odgovori napisani svojim riječima?
naravno da možeš svojim riječima. štoviše, bilo bi bolje da odgovoriš svojim riječima nego da takoreći prepišeš knjigu.
Dr.House
14-04-2010, 12:49
mi može ko napisat kaj su to integralni troškovi?? nikak da ih nađem..:mad2:
Mislim da se ovdje radi o ukupnim troškovima.
Pridjev integralan, ili potpun, ukupan, sav, što bi u tvom slučaju značilo da se radi o
ukupnim ili integralnim troškovima poduzeća, nalaze se na stranici 249..
Struktura ukupnih troškova poduzeća (integralni koncept obračuna troškova):
A. TROŠKOVI KOJI PRETHODE PROIZVODNJI
B. TROŠKOVI PROIZVODNJE
C. TROŠKOVI NAKON PROIZVODNJE
D. TROŠKOVI LIKVIDACIJE PROIZVODNJE
Nadam se da sam ti uspio pomoći oko ovog pitanja! :-)
Jel mi može netko jeednostavno odgovoriti na ovo pitanje: kako neko poduzeće koje je tehnički neefikasno može postati ekonomski efikasno?
tehnički neefikasno poduzeće može postati ekonomski efikasno zbog promjenjivosti cijena i uvjeta privređivanja. monopolistička pozicija (nepostojanje konkurencije i carinska zaštita) proizvođača koji je tehnički neefikasan može stvoriti uvjete u kojima taj proizvođač ostvaruje ekonomsku efikasnost jer po visokim cijenjama uspijeva prodati svoje proizvode unatoč neprihvatljivo visokim troškovima.
zgmetropola
25-05-2010, 21:05
Imam još jedno pitanje u vezi gradiva, pa molim neku dobru dušicu da mi odgovori: zašto se kapitam ne može sam oploditi?
Kapital se ne može sam oploditi jer je potrebna fizička osoba (ulagač, poduzetnik) koji će s tim kapitalom nešto napraviti, primjerice uložiti novac u dionice i na taj način eventualno oploditi kapital = ostvariti profit, zaraditi.
Kapital dakle sam po sebi ništa ne znači ako netko s njim nešto prvotno ne napravi :thumbup:
anasprava
05-06-2010, 13:41
Zašto kapital nije produktivan?
kapital ne moze sam po sebi biti produktivan, tj nema moc samooplodnje.mora biti oblikovan u takvu faktorsku kombinaciju ciji output je trzisno uspjesno verificiran. tu je vazna uloga poduzetnka koji oducuje o inovacijama i osmisljava poduzetnicku ideju. barem mislim...
zgmetropola
16-06-2010, 23:31
e jel može netko napisat koje su funkcije tržišta,malo sam se izgubila::E:
Tržište ima 3 funkcije:
● ALOKATIVNU FUNKCIJU
● SELEKTIVNU FUNKCIJU
● DISTRIBUTIVNU FUNKCIJU
ALOKATIVNA FUNKCIJA tržišta obuhvaća razmještaj proizvodnih faktora na različite gospodarske aktivnosti razmjerno potrebama društva.
SELEKTIVNA FUNKCIJA tržišta obuhvaća diferencijaciju robnih proizvođača
> tržišni mehanizam obavlja selekciju ponuđenih dobara i usluga u kvantitativnom i
kvalitativnom smislu
>ono je verifikator uspješnosti proizvođača u njihovom nastojanju da na efikasan način zadovolje potrebe kupca
DISTRIBUTIVNA FUNKCIJA tržišta obuhvaća raspodjelu vrijednosti stvorene proizvodnje
> ukupno stvorena vrijednost društvene proizvodnje objektivno je dana veličina čije
udjele sudionici primarne raspodjele prisvajaju u proporcijama određenim veličinom
cijena.
→ zato se moguće disproporcije u relativnom odnosu cijena izravno odražavaju na
veličine udjela u primarnoj raspodjeli.
> deprecirani proizvodi smanjit će udio njihovih proizvođača u primarnoj
raspodjeli a aprecirani proizvodi obrnuto
A graf demografske tranzicije (tranzicije stanovništva) odnosno kauzalni lanac demografske stagnacije u vrijeme tranzicije (tako nešto)?
Hvala
cathy the great
17-06-2010, 17:02
@bundaš:
ovako:
u prvoj fazi imaš visoki natalitet i mortalitet (npr. neka afrička država u kojoj se rađa puno klinaca, ali zbog loših životnih uvjeta, puno ljudi umire).
zatim imaš fazu sniženja mortaliteta i visokog nataliteta (iako su životni uvjeti poboljšani - kanalizacije, vodovodi, bolnice, nazadni mentalitet i dalje je uzrok tome što se rađa osmero klinaca u obitelji). u ovoj fazi stanovništvo raste i najviše je.
u konačnoj fazi mortalitet ostaje nizak, ali se i natalitet snižava (skuže da je puno lakše uzdržavati i da se kvaltetnije živi s 2-3 klinaca, emancipacja žena).
natalitet i mortalitet gotovo su jednaki, tako da većina modernih zemalja ima prirodni priraštaj oko 0.
stagnacija mortaliteta počinje oko 2.faze, nataliteta u 3. fazi (vidi graf)
superfly
24-06-2010, 01:18
i jel bi mogla reci sta si odg na prvo pitanje? - 1. Hekscher-Ohlinov teorem :unsure:
prema tom teoremu su glavni impulsi međunarodne trgovine obilje/rijetkost neophodnih faktora za određenu vrstu proizvodnje. zemlje nastoje izvoziti proizvode koji iziskuju intenzivnu upotrebu činitelja kojima ta država obiluje, a uvoziti proizvode koji iziskuju intenzivnu upotrebu faktora kojima ta zemlja oskudjeva.
(u knjizi kod međunarodne razmjene)
to im je očito novo it pitanje :lol:
hej dal mi može netko samo navesti primjer diversifikacije...ja to fakat ne kužim....
to kod dionica je diverzifikacija portfelja kojoj je cilj svesti rizik poslovanja na minimalnu razinu jer ga ne može u potpunosti eliminirati.
ja sam si našla ovu definiciju. možda će ti biti jasnije..
diverzifikacija je upotpunjavanje ili proširivanje proizvodnog ili prodajnog asortimana uključivanjem novih proizvoda i usluga koji se razlikuju od dosadašnjih. ti novi proizvodi i usluge nude se na drugim segmentima tržišta, proizvedeni su na drukčijem proizvodnom procesu, primjena i način upotrebe novih proizvoda i usluga su drukčiji od postojećih.
može netko samo pojasni mi stvaranje faktorske kombinacije...jel faktorska kombinacija odabrana i primjenjena tehnologija????:(:(:(
Koliko sam ja shvatila, stvaranje faktorske kombinacije poduzetnikova je zadaća. On će "odgovarajući" na pitanja - što, koliko, za koga i na koji način stvoriti određenu kombinaciju faktora uz pomoć znanja, talenta i vještine.
Dakle, recimo - što će proizvoditi - naslonjače, koliko - 500 000 godišnje, za koga- europskog tržište i na koji način- taj da će odabrat tehnologiju koju mu za to potrebna (strojeve) i radnu snagu. Nakon proizvodnje pušta se proizvod na tržište i "čeka" hoće li biti pronađen od strane kupaca. Ako bude, njegova faktorska kombinacija bila je uspješna.
ako sam krivo, rekla ispravite me.
dal zna možda netko na kojoj je strani ili neka samo objasni Listovu doktrinu protekcionizma.....:mhm:::E:
Listova doktrina portekcionizma podudarna je sa merkantilističkim postavkama o potrebi zaštite nacionalnog gosodarstva.On smatra da je međunarodna trgovina funkcija gdspodarskog razvoja nacionalne ekonomije. Također razlikuje i 5 stadija kroz koje prolazi gospodarstvo u svom razvoju : 1.lov i ribolov 2.stočarstvo 3.poljodjelstvo 4.agrikulturno-manufakturno 5.agrikulturno-manufakturno-trgovinsko
4.nabrojiti faktore koji su presudni za donošenje investicijske odluke
5.uloga rada u visokosofisticiranoj proizvodnji
ovo peto pitanje ja mislim da je vezano uz one etape tehničkog napretka-etapa automatizacije,ali ni u knjizi ni u skripti se ne spominje tim riječima pa ako nešto zna o tome?
Također,četvrto pitanje ne mogu nigdje pronaći pa ako neko zna odgovore pliz napišite
Mislim da je odgovor na 4.pitanje: rasploživost količine kapitala, znanje, sposobnost točnog identificiranja mogućih rizika te osobito stupnja vjerojatnosti realizacije rizika.
A na peto, isto mislim da je odgovor kod tih etapa iz skripte, nešto tipa - kako u viskosofisticiranoj proizvodnji se smanjuje udio ljudskog rada, a uloga ljudi se svodi na kreiranje i programiranje i proizvodnog procesa...
rok 01.07.2010.
...drugo pitanje uopće nije u skripti,a ovo peto pitanje ja mislim da je vezano uz one etape tehničkog napretka-etapa automatizacije,ali ni u knjizi ni u skripti se ne spominje tim riječima pa ako nešto zna o tome?
Također,četvrto pitanje ne mogu nigdje pronaći pa ako neko zna odgovore pliz napišite
ovo s radom i visokom tehnologijom je kod rada kao proizvodnog faktora, u cjelini proizvodnja. Navodi se to da više ne sudjeluje direktno u procesu u smislu fizičkog djelovanja, nego intelektualno, i da se negdje zbog osjetljivosti materije zahtjevaju sterilni uvjeti pa i zbog toga ne može sudjelovati-npr. mikroelektronika.
A oko investicija, ja sam pisala kao ulaganja, rizik, određena ideja, uspješnost ulaganja i sl. i i to spojila u cjelinu.
CroatianAngel
12-08-2010, 18:39
Mozemo li si uzet slobodu da sitna slova uopce ni ne procitamo? To je u biti 100ak str manje sve skupa :D cula sam da se na proslom roku pojavilo nesto iz "sitnih slova", moze li to netko potvrdit/demantirat prije nego odem nabavit povecalo? dankesn:smartass:
Sitna slova netrebamo učiti. Ni čitati. To je čak rekao Ozren, mislim.
Nitko ti ne uči sitna slova jer je rečeno da nisu potrebna.
Samim tim što učiš iz knjige si veoma dobro započela.
Imam pitanja.
Ako sitna slova uopce ne treba citati, koji je onda bio odgovor na pitanje " objasni prijenos tehnologije u suvremenim uvjetima" (na ovom roku u 7 mj)
Jer sam ja to nasla jedino na 137 stranici koja je u mojoj knjizi iz 2006. pisana sitnim slovima :\
the blizzard
17-08-2010, 22:18
Imam pitanja.
Ako sitna slova uopce ne treba citati, koji je onda bio odgovor na pitanje " objasni prijenos tehnologije u suvremenim uvjetima" (na ovom roku u 7 mj)
Jer sam ja to nasla jedino na 137 stranici koja je u mojoj knjizi iz 2006. pisana sitnim slovima :\
I kod mene je pisano sitnim slovima(izdanje iz 2007.),ali mislim da je to u skripti objašnjeno (prijenos tehnologije iz bogatijih zemalja u siromašne,posredovno kontroliranje razvoja manje razvijenih itd). Zato prouči pitanja koja su se prije pojavljivala!
CroatianAngel
28-08-2010, 22:23
3. shema organizacije poduzeća
266. str. u knjizi.
2. objasni prijenos tehnologije u suvremenim uvjetima
134. str. u knjizi.
266. str. u knjizi.
134. str. u knjizi.
Ne kuzim.
Nekoliko postova iznad uvjereno tvrdis da se sitni slog ne treba, a 134. str je kompletno u sitnom slogu :\
Ta politicka je stvarno popizdila :|
shosanna
29-08-2010, 13:48
da, da zna se dogoditi i da sitni slog pitaju, npr. ja sam na usmenom dobila pitanje navigiranje poslovnim procesom (tako nesto,bilo je proslo ljeto :) a to je sve pisano malim fontom
the blizzard
29-08-2010, 15:13
Ja sam na usmenom npr. dobio pitanje "Što se ne oporezuje u RH"? ili nešto slično...
CroatianAngel
29-08-2010, 15:22
Ja sam na usmenom npr. dobio pitanje "Što se ne oporezuje u RH"? ili nešto slično...
Što si odgovorio? :lol:
the blizzard
29-08-2010, 15:33
Ne oporezuje se nekoliko stvari,ali sam se ja iz srednje sjećao kruha i mlijeka :rotfl:
I pitala me još primjere monopola u RH (željeznica,plinara,struja...) Mislim da ništa od toga nema u knjizi (nisam previše vremena proveo s njom)
da, u zadnje vrijeme vole takva pitanja
znam da još pitaju koliko ima banaka u rh, koliko ima pismenih/obrazovanih u rh, slučaj ljubljanske banke, kako bi izvukli rh iz krize...
...a to su sve stvari koje se ubiti na seminaru rade...tako da ono. pitajte ljude kaj su učili na seminaru pa se možda skrumpate :lol:
mislim, šala, al ne morate se zabrinjavati. mislim da ozren, a vjerojatno i ivana, stvarno ne bi spuštali ocjene za nešto što nije direktno dio gradiva.
još jednog sam se sjetila - uzroci krize u grčkoj :D
mislim da ozren, a vjerojatno i ivana, stvarno ne bi spuštali ocjene za nešto što nije direktno dio gradiva.
wrong.
ne da bi, nego bajakicka je.
bilo je i par pitanja koje banke su u cijem vlasnistvu, isto tako i koje firme, zatim koja je uloga narodne banke i FINE...
evo našla sam neke odgovore...neka me ovi sa seminara isprave ako nešto nije točno ili potpuno
NEOPOREZIVANJE U RH
Porez na dodanu vrijednost plaća se po stopi od 0% na:
a) sve vrste kruha,
b) sve vrste mlijeka
c) knjige stručnog, znanstvenog, umjetničkog, kulturnog i obrazovnog sadržaja, udžbenike za pedagoški odgoj i obrazovanje, za osnovno, srednje i visoko obrazovanje, otisnute na papiru ili na drugim nositeljima teksta uključivo i CD-ROM, video kasetu i audio kasetu,
d) lijekove određene Odlukom o utvrđivanju Liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje,
e) proizvode koji se kirurškim putem ugrađuju u ljudsko tijelo - implantati (srčani zalisci, elektronski stimulatori, umjetni zglobovi, materijal za osteosintezu, stentovi, interauterini ulošci i dr.), te ostale medicinske proizvode za nadomještanje tjelesnog oštećenja ili nedostatka iz Pravilnika o ortopedskim i drugim pomagalima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje,
f) znanstvene časopise,
g) usluge javnog prikazivanja filmova,
h) usluge organiziranog boravka koje se plaćaju doznakama iz inozemstva
BROJ BANAKA U RH
32 (ožujak 2009.)
ULOGA HNB
-utvrđivanje i provođenje monetarne i devizne politike,
-držanje i upravljanje međunarodnim pričuvama Republike Hrvatske,
-izdavanje novčanica i kovanog novca,
-izdavanje i oduzimanje odobrenja i suglasnosti u skladu sa zakonima kojima se uređuje poslovanje kreditnih institucija, kreditnih unija, institucija za platni promet i sustava za namiru platnih transakcija te devizno poslovanje i poslovanje ovlaštenih mjenjača,
-obavljanje poslova supervizije i nadzora u skladu sa zakonima kojima se uređuje poslovanje kreditnih institucija, kreditnih unija, institucija za platni promet i sustava za namiru platnih transakcija,
-vođenje računa kreditnih institucija i obavljanje platnog prometa po tim računima, davanje kredita kreditnim institucijama i primanje u depozit sredstava tih institucija,
-uređivanje i unapređivanje sustava platnog prometa,
-obavljanje zakonom utvrđenih poslova za Republiku Hrvatsku,
-donošenje podzakonskih propisa u poslovima iz svoje nadležnosti i
-obavljanje ostalih, zakonom utvrđenih poslova.
ULOGA FINA-e
Obavljanje transakcija u platnom prometu, prijevoz gotova novca, pružanje poslovnih informacija i elektroničkih servisa.
UZROCI KRIZE U GRČKOJ
-kronična prezaduženost
-slab ekonomski rast
-smanjenje prihoda
-usporavanje investicija
-rast kamata
-pad turizma
-smanjenje izvoza.
CroatianAngel
31-08-2010, 18:03
Ricardova apsolutna i relativna teorija vrijednosti
128. str. u skripti
497./498. str. u knjizi.
Objasni ekonomski utjecaj globalizacije i navedi 2 komponente koje dovode do ek. globalizacije
53. str. u skripti
288./289. str. u knjizi
rockfairy
01-09-2010, 13:32
može mi tko reći shemu organizacije poduzeća......
i ako ima u knjizi loše je kopirana pa mi se ne vidi pa jel može netko samo navesti i kako je posloženo...hvala...
poduzetništvo i management, kadrovski odjel, odjel nabave, odjel marketinga i prodaje, odjel financija i računovodstva, proizvodni odjel, odjel istraživanja i razvoja, odjel strateškog planiranja, odjel obrazovanja
spolja1987
04-11-2010, 15:16
koji su to diferencirani uvjeti u kojima djeluju poduzetnici (12)?? :baf:
"Pretpostavimo da su svi poduzetnici podjednako uspješni u donošenju pravodobnih i kvalitetnih odluka - čak i u takvim hipotetskim uvjetima rezultati pojedinačnih kapitala bit će različiti jer poduzetnici djeluju u vrlo diferenciranim uvjetima s obzirom na:
- visinu početnih ulaganja
- trajanje proizvodnog ciklusa
- životni ciklus korištene tehnologije
- disparitete cijena
- izloženost domaćoj i stranoj konkurenciji
- diferencirane uvjete kreditiranja
- mogućnost preorijentacija proizvodnje
- organski sastav kapitala
- cijene proizvodnih faktora
- veličinu tržišta
- kupovnu moć potrošača
- udio "sive ekonomije"
- iz čega možemo zaključiti da je različita uspješnost individualnog kapitala dijelom objektivno uvjetovana zbog specifičnih okolnosti djelovanja u različitim područjima gospodarske aktivnosti"
= str. 82 skripte
marina2811
16-02-2011, 19:40
Schumpeterova 5 oblika inovacije?
uvođenje novih proizvoda, uvođenje novih metoda proizvodnje, otvaranje novih tržišta, osvajanje novih izvora sirovina i poluprerađevina i kreiranje novih oblika industrijeske organizacije.
jel mislis da ce se ponovit koje pitanje iz proslog ispita?
zgmetropola
22-02-2011, 19:56
Molim vas pomoć, pitanje je:Osim stjecanja dobiti, navedi barem još 4 razloga investiranja u Hrvatsku???
Mislim da se to odnosi na sljedeće:
Interesi koji se žele ostvariti ulaganjem u manje razvijene zemlje su.
► prodor na tržište države u koju se investira
► dominacija i kontrola cjelokupnih sektora (npr. tržište telekomunikacijskih usluga)
► preuzimanje tržišta trećih zemalja
► kupnja domaćeg konkurentskog poduzeća zbog njegove likvidacije
► investiranje zbog niske cijene rada i deregulacije socijalnih prava
► investiranje zbog angažiranja jeftinijeg ljudskog kapitala
► investiranje zbog preseljenja ekološki štetnih kapaciteta
► investiranje zbog korištenja zakonskih privilegija za strane ulagače
► investiranje zbog sinergijskih efekata partnerstva s domaćim tvrtkama
Otvaranje i poticanje stihijskog, nekontroliranog priliva stranog kapitala te izostajanje promišljenje politike usmjeravanja investitora iz inozenstva sukladno nacionalnim interesima pretežno rezultira izostajanjem očekivanih učinaka i dugoročnim negativnim efektima za razvoj i mogučnost kontrole gospodarskih procesa u zemlji.
i jedna korisna rečenica koje nema u skripti:
Otvaranje i poticanje stihijskog priliva stranog kapitala neskladno nac. interesima rezultira izostajanjem očekivanog učinka i neg. efektima za razvoj.
Može li mi netko reći kako se može steći profit kod obrtanja trgovačkog i industrijskog kapitala?
ako sam u pravu,
osamostaljeni industr. kapital kupuje trgovac novčanim kapitalom, s time industrijalac dobiva sredstva za ponovnu reprodukciju, a trgovac robu koju razmjenjuje za novac i potom ponovno kupuje kapital od industrijalca
jasan? :D
visoka zaduženost države kao zapreka ekonomskom razvoju ?
zašto korupcija šteti (onemogućava) ekonomskom razvitku?
kako politička nestabilnost može utjecati na ekonomski razvitak?
Hvala unaprijed! :mrgreen:
to bi trebao sam zaključit :D
visoka zaduženost zbog velikih kamata
korupcija zbog neučinkovitosti državnog aparata, velika birokracija
pol. nestabilnost- prm. libija, pa odi ti tamo i ulaži :)
visoka zaduženost onemogućuje da se kapital uloži u investicije i razvoj (famozni R&D) i praktički sve što se zaradi, mora se iskoristiti za otplatu duga + prevelika zaduženost može dovesti do deficita u proračunu i novog zaduživanja što trajno destabilizira gospodarstvo, ono stagnira ili opada, javljaju se drugi makroekonomski problemi kao što je nezaposlenost. i onda se ulazi u onaj začarani krug.
korupcija, kao što je venet rekao/la, čini državni aparat (i provođenje propisa uopće) neučinkovitima, smanjuje se provjerenje građana u institucije, narušava se slobodno tržište i, vezano za treće pitanje, posljedično pada indeks investicija u državu.
politička nestabilnost uzrokuje odlijev kapitala iz država jer su poduzetnici neskloni ulagati u države gdje su propisi neadekvatni ili se zbog političke situacije i korupcije ne provode kako bi trebali.
ako me sjećanje služi, to bi trebali biti oni samuelsonovi dijelovi u zadnjoj lekciji
Medić... znam ga.. predavao je i nama na prvoj godini.. Na prvu sasvim u redu i pristojan.. zna o čemu priča, voli socijalizam, kritizira kapitalizam, sve se čini kao jedan lijep niz događaja na pravnom fakultetu... do ispita.. ja nisam bio seminarist, ali sam dolazio na predavanja, pisao neku radnju i imao prezentaciju jer je medić obećao predrok ako se ispune ti uvjeti.. najgora odluka u akademskoj karijeri :).. na predroku su bile i one škole koje je ostatak katedre izbacio, a sat prije nam je rekao da ponesemo kalkulator, da će nam možda trebati :blink:.. na kraju, kalkulator nit smo ponijeli, niti nam je trebao.. u testu su bili samo djelovi koje je obradio na predavanjima, većinom smo dobili 2, ja sam čak i pao na usmenom (zasluženo, ali sam na kraju naučio i dobio 4 i to ne kod njega jer je on ispitivao samo na predroku)..
s druge strane, čuo sam da je generaciji prije nas ocijene dijelio šakom i kapom.. tako da..
kakav je voditelj seminara ne znam..
Đuro Medić je profesor s Ekonomskog fakulteta (poprilično omražen, koliko sam skužio) koji svake godine predaje jednom turnusu ovaj predmet kao ispomoć s obzirom da na katedri nema nijednog profesora.
Neki put je vodio samo predavanja, neki put je očito i ispitivao, a već par godina se proteže pitanje i sumnja hoće li postati član ove katedre i stalni profesor na našem fakultetu.
Iskustva s njim dosad su pokazala da to ne baš i ne bi bila najbolja stvar, al vidjet ćete...
mislim da nam je ozren jednom rekao da se iz povijesti jedino mora znati razvoj teorije poduzetništva, al nek me netko ispravi ako sam u krivu.
probaj se voditi skriptom i nju nadopunjavati; ako nema tog naslova u skripti chances are da neće ni biti na kolokviju/ispitu.
ja se ne sjećam da sam ikakve škole učila :lol:
andreica0211
09-03-2011, 04:17
Kolika je razlika u tezini izmedu kolokvija i ispita iz pe?Koliko otprilike treba za spremit svaki kolokvij po knjizi,dali mi se isplati uopće to kolokvirat uz rim? :O Ili da se ja drzim rima i ne trazim vraga? :/
superfly
09-03-2011, 09:47
u jednu ruku se ne isplati jer je ispit lagan i svejedno ti je kad ćeš izgubit ta dva tjedna na njegovo spremanje.
čula sam od ljudi koji su kolokvirali i išli na usmeni da im je odmoglo u smislu da su detaljnije ispitivani :unsure:
pametnije se koncentrirati na rim.
dobra strana je da imaš ispit rješen u 5. mjesecu ako ne planiraš na usmeni.
shootingstar
10-03-2011, 18:09
Ajde da napokon ovih dana razjasnimo neke stvari u vezi Medića jer ljudi očito ne mogu sami shvatit.
Kao što smo na zadnja dva predavanja mogli shvatit da Medić nema pojma o našem faksu i da je ko s marsa pao. Isto tako on ne drži seminare, čak ne zna ni da to postoji. Tako da ljudi calm down. Imat ćete seminare normalno kod drugih profesora i oni će vam reć koje su obaveze.
Treća stvar, ono što je on trabunjao o "seminarima", tako on zove powerpoint prezentacije koje je podjelio ljudima i koje će oni držat kao izlaganja na predavanjima. On ispituje samo na predroku i to ljude koji su prošli njegove 'testove' kako on to zove i dolazili na 70% nastave..
E sad, nisam baš sigurna da su onda kolokviji isti za sve. Uglavnom, 30.3. je on najavio taj svoj prvi test za turnus od K-P za one koji su redovito na predavanjima (daje popis i kolko je lud, brojat će..) a koliko ja znam za sve ostale koji žele kolokvij je 4.4. i za njega se treba prijavit i ne morate na predavanja.
a 5 opisnih pitanja, 5 bodova. pitanja su manje-više onakva kakva su na ispitu; ništa teža i ništa lakša. imaš u prvom postu primjere pitanja sa ispita pa baci oko.. e i zna se često desit da su 4 od 5 pitanja onako malo lakša i konkretnija, a jedno bude nešto što moraš sam povezati (što je ljudima iz nekog razloga teško) ili nešto što se inače ne očekuje da će bit na ispitu (tipa nešto iz knjige i tako).
ne mora se sve znati od riječi do riječi i cijene ako se piše vlastitim riječima
---očišćena tema---
http://img373.imageshack.us/img373/4258/tema2na2.jpg
Malegria
MarcoPollo
03-11-2011, 22:45
dali još uvijek vrijedi ono pravilo da se može uzeti dvojka iz ispita bez odlaska na usmeni?
Jel može netko stavit skriptu koja je najkvalitetnija ? Hvala :)
Korinaema. Prva je na popisu skripti.
Kiki Miki
03-01-2012, 20:05
Bok! :)
Iz ovog predmeta se, dakle, može uzeti 2 bez odgovaranja i većina se odlučuje na tu opciju. A što je s onim nadobudnima koji pucaju na prosjek jer se žele prebaciti u redovne? :mrgreen:
Ima li ovdje netko tko je nedavno položio pa je voljan dati mi informaciju koliko treba otprilike učiti za ocjenu 4 ili 5 i treba li za te više ocjene znati baš cijelu knjigu pa čak i sitna slova?
Hvala unaprijed! :)
imaš na prethodnoj stranici napisano da znaju pitati i sitni slog, ali i nešto što ne piše u knjizi
prouči 2.stranicu topica
Kiki Miki
04-01-2012, 21:20
Uhhh, još ispada da možeš pasti na usmenom i da se ni ne isplati truditi. Mrzim faks... :(
brinettica
04-01-2012, 21:26
Uhhh, još ispada da možeš pasti na usmenom i da se ni ne isplati truditi. Mrzim faks... :(
moralo bi se dogodit da nemaš blage da padneš...uz dobro naučenu skriptu + pročitanu knjigu, savjetujem ti da ne uzimaš dvojku, pogotovo ak imaš veći broj bodova na pism,tj.kol. nego da odeš na usmeni.
la-la-la-la
08-01-2012, 13:02
Molila bih nekog tko ima iskustva sa navedenim predmetom da mi da par informacija...
dakle, ne znam uopce kako poceti uciti taj predmet...da li raditi samo po knjizi, da li je dovoljna samo ona skripta na forumu, ili je najbolje kombinirati ucenje iz skripte i nadopunjavanje iz knjige ??
i koliko je prosjecno potrebno za nauciti predmet? znam da je to individualno, ali u prosjeku koliko oduzme vremena...jer moram napraviti dobar plan ucenja tako da stignem ono sto sam namjerila....
unaprijed hvala na svakoj informaciji i savjetu :mrgreen:
brinettica
08-01-2012, 13:08
Molila bih nekog tko ima iskustva sa navedenim predmetom da mi da par informacija...
dakle, ne znam uopce kako poceti uciti taj predmet...da li raditi samo po knjizi, da li je dovoljna samo ona skripta na forumu, ili je najbolje kombinirati ucenje iz skripte i nadopunjavanje iz knjige ??
i koliko je prosjecno potrebno za nauciti predmet? znam da je to individualno, ali u prosjeku koliko oduzme vremena...jer moram napraviti dobar plan ucenja tako da stignem ono sto sam namjerila....
unaprijed hvala na svakoj informaciji i savjetu :mrgreen:
skripta i 2 tjedna trebalo bi biti dovoljno...što se tiče knjige, preporučam da ju prođeš, naime iako skripta sadrži sve bitno meni je bilo puno jednostavnije naučiti skriptu nakon pročitane knjige jer tako lakše povezuješ stvari...i također pogledaj u knjizi grafove i sheme jer u skripti fali nekoliko shema koje su se znale pojavljivati na kolokvijima/ispitima
la-la-la-la
08-01-2012, 13:29
skripta i 2 tjedna trebalo bi biti dovoljno...što se tiče knjige, preporučam da ju prođeš, naime iako skripta sadrži sve bitno meni je bilo puno jednostavnije naučiti skriptu nakon pročitane knjige jer tako lakše povezuješ stvari...i također pogledaj u knjizi grafove i sheme jer u skripti fali nekoliko shema koje su se znale pojavljivati na kolokvijima/ispitima
puno ti hvala :) nego, imam jos jedno pitanje...da li postoje neka pitanja koja se stalno ponavljaju ili, npr. da postoji popis pitanja koja su bila do sad na ispitima pa da ta pitanja nađu na ispitu???
da, imaš u 1.postu na topicu
prouči ih jer se ponavljaju, meni se osobno jedan cijeli rok ponovio
la-la-la-la
08-01-2012, 13:37
da, imaš u 1.postu na topicu
prouči ih jer se ponavljaju, meni se osobno jedan cijeli rok ponovio
ajmeeeeee....koje srece... :) hvala i na toj informaciji :)
jel tko zna sta se desi ako iz opravdanih razloga ne pristupimo ni jednom kolokviju a seminaristi smo?! radi se o tome da radim i da sam trenutno van hrvtaske
brinettica
16-01-2012, 21:20
jel tko zna sta se desi ako iz opravdanih razloga ne pristupimo ni jednom kolokviju a seminaristi smo?! radi se o tome da radim i da sam trenutno van hrvtaske
ovisi kakav je to opravdani razlog, odnosno smatra li to katedra opravdanim...mislim da je najbolje da se obratiš direktno k njima (ako nisi u hrv, pošalji im e-mail).
ako se ne izade na kolokvije, dode na isto kao da padnes i ne skupis dovoljan broj brodova, i sta je onda s tima?!
*tearsinheaven
16-01-2012, 21:59
ako se ne izade na kolokvije, dode na isto kao da padnes i ne skupis dovoljan broj brodova, i sta je onda s tima?!
Onda izađeš na ispit?
moguce rijesit seminarsku obvezu na takav način?
*tearsinheaven
16-01-2012, 22:07
moguce rijesit seminarsku obvezu na takav način?
To nije moguće (ja sam govorila općenito za polaganje predmeta), ali zato je moguće da pišete neki ispravak/seminarski rad ili sl., ovisno o katedri i dogovoru s profesorom.
Ako ne, onda ponovno morate upisati seminar.
da krivo smo se razumjele, ja se nadam da cu moc odradit na bilo koji nacin ta zaostatak, jer radim i u guzvi sam jos ovaj tjedan i ne stignem, a politicku sam spremala i mislim bezobzira na seminarsku obveze izac na ispit u prvom roku sada.
nadam se da ce prof. pilipovic imat razumjevanja ;) i da ce nas bit vise ovakvih pacijenata ;)
la-la-la-la
30-01-2012, 12:55
Dal mozda tko zna odgovor na sljedece pitanje:
Kako tehnički neefikasno poduzeće može biti ekonomski efikasno??
Hvala
tehnički neefikasno poduzeće može postati ekonomski efikasno zbog promjenjivosti cijena i uvjeta privređivanja. monopolistička pozicija (nepostojanje konkurencije i carinska zaštita) proizvođača koji je tehnički neefikasan može stvoriti uvjete u kojima taj proizvođač ostvaruje ekonomsku efikasnost jer po visokim cijenjama uspijeva prodati svoje proizvode unatoč neprihvatljivo visokim troškovima.
čitaj topic od prve stranice, već je na dosta pitanja napisan odgovor
koje su tri funkcije dionica?
la-la-la-la
02-02-2012, 20:09
Zamolila bih kolege koji su danas bili na ispitu da napisu pitanja....Unaprijed hvala
Nisam bila na ispitu ali evo ovo su pitanja:
1. Djeljivost proizvodnih činitelja?
2. Tri funkcije dionica? (ako znaš koje su postaj ih)
3. Shema poduzetničke funkcije?
4. Uloga razmjene u ekonomskom procesu?
5. Razlozi za ulaganje u zemlje u razvoju?
la-la-la-la
03-02-2012, 17:50
Dionice kao vjerodostojan certifikat u uloženom kapitalu mogu se koristiti za:
-realizaciju dioničarskih prava (isplata dividente + upravljanje)
-prodaja na efektnim burzama
-zalaganje u bankama
To sam pronasla kao odgovor na 2.pitanje koje se nalazi na 421.str.knjige i na 97.str.skripte....
Nego, primjetila sam da su bila potpuno nova pitanja za razliku od prethodnih godina...:mad2:
Estrella
05-02-2012, 03:05
Kolege...mislite li da je moguće spremiti PE-u za ispit u 10 dana? Iz skripte dakako...Hvala!
Kolege...mislite li da je moguće spremiti PE-u za ispit u 10 dana? Iz skripte dakako...Hvala!
Da, moguće je.
koliko ima kolokvija iz pe? hvala :)
the blizzard
06-02-2012, 20:36
koliko ima kolokvija iz pe? hvala :)
dva