PDA

View Full Version : III. Međunarodno pravo

Pravokutnići
13-10-2008, 22:58
Ispit:III. Međunarodno pravo (http://www.pravokutnik.net/forum/showthread.php?t=53)

scalp
22-03-2009, 20:54
Savjeti o seminaru

25-02-2009, Consigliere (http://www.pravokutnik.net/forum/member.php?u=4372)
Za rješiti seminarsku obvezu treba položiti dva od tri kolokvija...

26-02-2009, totalka (http://www.pravokutnik.net/forum/member.php?u=5646)
seršić, seršić, seršić!!!
seminar je odličan,isplati se čak ići i na predavanja ko voli mp...

03-03-2009, TILA (http://www.pravokutnik.net/forum/member.php?u=1239)
Evo što je danas rečeno,bit će 2 kolokvija,moraš proči oba za seminarsku dužnost.Kolokviji neće obuhvatiti cijelo gradivo,bit će ispravak,nema seminarske radnje.Bio je prof Šošić i on je rekao da će on biti zadužen za izvanredne i da ćemo biti kod njega na usmenom.

03-03-2009, Mrgud (http://www.pravokutnik.net/forum/member.php?u=1355)
Kolokvija ce biti 2, ali ce biti moguci ispravak (na roku, ako sam prof. dobro cuo) i oba odjednom.
Pitanja na kolokviju su 'brzinska'... Dakle, nema zaokruzivanja, nego pitanje i kratak odgovor.
Seminarske radnje nema kao obveze, ali tko zeli moze otici kod profesora i dobiti temu i napisati ju. Sada tu vec dolazimo do pitanja, hoce li oni koji je napisu imati bolju prodju na ispitu kod toga profesora.
Prvi kolokvij, bar koliko sam sa strane cuo ce biti tjedan prije ili tjedan nakon rokova u 4om. Dakle, guzvica je osigurana.

08-06-2009, Personal Guru (http://www.pravokutnik.net/forum/member.php?u=2750)
Za buduće generacije, što se tiče seminara kod SERŠIĆ...
ima jedan kolokvij, od 5 pitanja, svatko dobije svoja i iz njega se izvlači konačna ocjena seminara. S tim da je uvela bila i mogućnost da nenajavljeno da ''provjeru znanja bilo kad tijekom seminara, i to je jednom i iskoristila s tim da to služi jedino provjeri koliko tko radi aka čita zadano.
Da, to joj je bitno, čitat čitat čitat zadano i onda o tome diskutirat na sljedećem satu. Mi, kao ovogodišnja grupa po tom pitanju navodno nismo bili dobri što ju je posebno navodilo na to da nam to stalno govori te kako zbog nas nema smisla dolazit vodit seminar, da smo najgora grupa ikad itd itd...
Seminar je započinjao uvijek 30 minuta nakon što je bilo određeno.
Ima se pravo izostat 3 puta.
Što se nje tiče, super objašnjava gradivo i puuuno traži kad pita.Djeluje dosta umišljeno, brzo pamti imena. Dovela nam je čak dva zanimljiva gosta pa po tom pitanju nije totalno fulan odabir seminara.
Što se tiče povlastica, nema ih u vidu rješavanja ispita. Čak ni tim kolokvijem se ne ponovi velik dio gradiva, tek kojih 130 strana. Eventualno se smatra povlasticom da je bolja prema seminaristima na ispitu (upitno) plus činjenica da je ona najbolji ispitivač na katedri(ostali su, navodno preočajni) pa vam je ovako seminarom ona zagarantirana ako nemate već pravo birati profesora.
E, da, i prvi sat kod nje vam je ''sat upoznavanja'', dakle, ona osoba pokraj koje sjednete postat će vam prijatelj za cijeli život jer ćete u par minuta morat saznat zanimljivosti o njemu/njoj i onda pred svima predstavit. Tako da, čim dođete, čekirajte ima li dobrih komada i pravac sjest kraj njih, a preko ljeta nać super uber kul zanimaciju da baš VI budete najzanimljivija osoba na seminaru. Da.

09-06-2009, Elisa Day (http://www.pravokutnik.net/forum/member.php?u=4876)
Seminar za izvanredne, kratak opis for The Next Generation:
Nama je svima voditelj seminara bio cijenjeni TM Šošić. Na seminar se nije trebalo dolaziti, nitko nije vodio evidenciju. Ja sam recimo bila samo jednom i nije baš imalo smisla jer je to sve bilo jedno dulje predavanje. Za ispuniti seminarsku obvezu potrebna su pozitivno ocijenjena oba kolokvija koja su se pisala. U slučaju pada ili neizlaska na jedan ili oba kolokvija postoji termin ispravka. Prvi kolokvij se pisao 7.4., a drugi 12.5., dok je ispravak bio 19.5. Mogla se pisati seminarska radnja za studente koji su trebali ispuniti tu "dužnost" u ovom semestru, a prof. TMŠ je korektan i pristupačan što se tiče dogovora o radu. Sve se možete dogovoriti preko maila, a i ako ne stignete napisati, rok se može malo i prolongirati.
Kolokvijima se ničega ne oslobađate na ispitu. Yup.
Nadam se da je to sve.

SEMINAR PROF. SERŠIĆ
04-07-2009, nani777 (http://www.pravokutnik.net/forum/member.php?u=4681)
Sasvim solidan, vjerojatno najbolji zbog toga što si sicher da ćeš nju dobiti na ispitu što je definitivno olakotna okolnost kod ispita koji ima 4 knjige, a drugi ispitivači su picajzle...
Za svaki seminar trebalo je nešto pročitati... prijetila nam je s nekim testićima,jer nitko baš nije to spremanje za seminar ozbiljno shvatio, pa smo pisali jedan tako 10minutni nenajavljeni koji nije imao nikakog efekta na ocjenu seminara......
Kolokvij za seminarsku ocjenu je bio nekih 130,140 stranica i poprilično lagan.
Prof. je vesela, voli se šaliti, iako smo joj mi navodno bili najgori seminar ikad
Ja zadovoljna!!

RI, 11-09-2009
Seminar nije ništa posebno koristan ali je po meni najisplativiji u VI. semestru: relativno malo seminarskih obveza, na seminaru se prolaze najzahtjevniji dijelovi gradiva i natjera te/trebao bi te natjerat da taj ispit redovito učiš budući da je ispit dosta zeznut. Uprava se s druge strane po meni lakše spremi u jednom komadu i to u relativno kratkom roku, a seminar je bespotrebno oduži na cijeli semestar, dok seminar iz GP2 nema pretjerane koristi budući da je Gavella, iako je ima, dosta tečna i neće vam trebati neka velika pomoć pri učenju, dok je literatura iz MP dosta kaotična i lako zavara "pričam-ti-priču" stil pisanja, dok na ispitu treba dosta znati pa si barem na seminaru stvoriš sliku kako to treba učiti.

TILA, 20-02-2010
Uzmite međunarodno ako hoćete što manje obveze.Kolokviji su vam i na upravi i na međunarodnom no prije ćete proči kolokvije iz međunarodnog jer su po meni bili čak i smiješno lagani prošle godine dok je uprava bila živi užas,kolokviji su se padali masovno

Browneyes, 08-03-2010
Seminaristi koji su izvanredni prošle godine nisu morali dolaziti na seminare. Seminarska radnja nije obavezna, nju pišeš ako želiš odnosno ako nisi prošli semestar pisao radnju, a moraš imati jednu godišnje...
Seminarska obveza su dva položena kolokvija i iz njih ti se uzima ocjena sa seminara.
Neki kažu da je ovo najteži predmet na godini (radi zahtjevnosti ispitivača), meni osobno je bio poprilično zanimljiv i razumljiv. Jedino prva knjiga, pišat ćeš krv dok ju budeš čitao...
U kolokvije ne ulazi cijelo gradivo, već samo određeni dijelovi (što ovisi o voditelju seminara) i relativno lako ih je položiti (meni su tri dana za svaki bila dost). I naravno, kolokviji ne prestavljaju ikakvu olakotnu okolnost na ispitu.
Jedina pogodnost od ovog seminara jest što možeš izabrati ispitivača (kod kojeg si seminarist) i što na seminaru razjasne stavri koje su možda nejasne.

SEMINAR MRLJIC
Malecka, 27-05-2010
Princip rada: za svaki seminar se trebalo procitati po max. 20 str. gradiva, a onda su se na seminaru radili u grupama slucajevi koje bi na kraju prokomentirali svaka grupa i asistent. Bila su i dva gosta predavaca koji su predavali o sudu u Haagu i tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid te o sudu u Ruandi.
Za seminarsku obvezu potrebno je poloziti kolokvij koji je obuhvacao oko 150 str. od kojih je 80% bilo obradeno na seminaru. Kolokvij je bio prilicno lagan i polozili su ga skoro svi, a oni koji nisu imali su tjedan kasnije ispravak. Seminarski rad nije se trebao pisati osim ako ste trebali ispuniti obvezu da imate jedan rad u godini, tj. ako u zimskome semestru niste pisali rad.
Kolokvij ne oslobada nicega na ispitu.

Sve u svemu, posto nijedna katedra u ovom semestru ne nudi neka oslobodenja (upravna nesto minimalno) mislim da je ovo sasvim ok seminar. Rjesavanje slucajeva je zanimljivo, asistent dobro objasnjava, a taj manji dio gradiva koji smo radili prilicno detaljno smo prosli tako da ga dobro upamtis. Preporucam.

Neka netko napise dojmove o seminaru kod Sersicke, cula sam zanimljive stvari.

mightyprincesss, 03-06-2010
Kao prvo, preporucam kolegama uzeti seminar iz mp - upravu ne bih preporucila ni najgorem neprijatelju da je gleda sekundu vise nego je potrebno, a gp2 je, iako ga ima puno, zapravo lako razumljiv - treba sjest i naucit indeed, ali nema tu neke znanosti. Barem sam se tim kriterijem ja vodila kod odabira seminara. A tu odmah i znate na cem ste - sve i da dobijete seminar kod (kao cuh zastrasujuceg) Sosica, znate da cete odgovarat kod njega i imate 3 mjeseca da se pomirite s tom cinjenicom.
Ja sam osobno zavrsila kod asist. Mrljica kojeg ne mogu nahvalit dovoljno.

Sto se samog seminara tice, nije nosio nikakve privilegije, moguca su bila 2 izostanka, morao se polozit kolokvij koji je bio 18. 05. mislim i obuhvacao je lekcije:
pojam i izvori mp
kaznena odg pojedinca
medunar. protupravni cini
samopomoc
pravo medunar. ugovora (+rezerve sitna slova)
Kolokvij je bio relativno lagan al nemojte se zavaravat da to ne treba naucit - ima dosta podjela pogotovo kod ugovora i treba to bar nekoliko puta procitati da sve sjedne.
Nije bilo predroka, ali je asistent odredio jedno popodne u okviru redovnog roka da ispita seminariste.

Na seminaru se obraduju slucajevi izmisljenih zemalja i njihovih stanovnika (Juan el Diablo,), pa vi u grupama pokusavate dokuciti na sto se drzave mogu pozvati. Imali smo i dva gosta koji su drzali predavanja o hrvatskoj tuzbi protiv Srbije za genocid, i o genocidu u Ruandi - dosta zanimljivo.

Ono sto se meni dosta svidjelo je razmjerno neformalna atmosfera - radis slucaj, ali nije da moras samo gledat u taj papir i opsesivno trazit rjesenje - stignes si i malo procavrljat s kolegama.

Sve u svemu, dobar seminar, jedina mana je sto nema privilegija al tak vam je kod svih na toj katedri. Toplo preporucam

SEMINAR LAPAŠ
2Pac, 03-06-2010

Zadovoljan sam kako je ovo prošlo. Seminarskih obveza ima malo - ne pretjerivati sa izostancima i položiti seminarski kolokvij koji je usmeni i obuhvaća 40-ak stranica. Na seminaru je bilo zanimljivo raditi slučajeve, uglavnom zanimljivije i korisnije od drugih seminara. Ne opterećuje puno pa se možete posvetiti drugim obvezama, a profesor je korektan, pristupačan, uljudan, sve 5. Vidjet ćemo kako će to izgledati na ispitu, iz seminara sam dobio što sam htio i još jedna pogodnost - osim što se može birati Lapaš na ispitu, rekao je i da nebiranje shvaća kao da ga seminarist želi izbjeći na ispitu pa udovolji tome, dakle tko ga od nas ne odabere, neće ga susresti na ispitu (ako slučajno ispadne da ga netko i dobije, taj može intervenirati pa će to bit ispravljeno). Mislim da je to fer. Ići ću sigurno kod njega na ispit, ali eto onaj tko baš i ne bi, ima ovu mogućnost tako da još jedan plus za prof. Uz to, ukazao nam je na najbitnije dijelove gradiva u smislu da se bez njih MP uopće ne može naučiti, dao nam savjete za ispit, kako da učimo, zbog čega ruše i sl.

SEMINARSKE RADNJE
Teme za seminarske radnje se izabiru iz tema za diplomske radove koji se nalaze na stranici katedre. Nakon odabira teme, kod asistenata Mrljića i Šošića šalje im se mail, te oni daju daljne upute za pisanje i predaju seminarske radnje. Možete ju i predati tako da ju pošaljete na mail.
__________________________________________________ ____________________________

Gdje da nabavim Povelju UN-a i tu Bečku konvenciju???

www.nn.hr (http://www.nn.hr) - međunarodni ugovori

Povelja je br. 15/1993 , Ispravak 7/1994
Bečka k. je br. 16/1993, Ispravak 9/1998

malimrav85
19-07-2009, 22:36
Kolokviji

08-04-2009, brch (http://www.pravokutnik.net/forum/member.php?u=2078)
Pitanja s kolokvija za izvanredne, grupa A, 07.04.2009.
1. Definiraj međunarodno pravo
2. Tri nužna elementa za nastanak države
3. Zajedničke značajke svih temeljnih prava države
4. Dva postupka nastanka međunarodnih ugovora
5. Načini prestanka ugovora po općem pravu
6. Elementi potrebni za običaj da bi postao izvor međunarodnog prava
7. Tri izvora međ. prava (konvencije, opća pravna načela, običaj)
8. Kojim je ugovorom osnovana država vatikanskog grada
9. Vrste kodifikacija međ. prava
10. Učinak priznanja na položaj ustanika

09-04-2009, Mrgud (http://www.pravokutnik.net/forum/member.php?u=1355)
1). Federacija i konfederacija - sto je to. Razlike po pitanju medjunarodnog subjektiviteta.
2.) Kako prestaje ugovor po samom ugovoru
3.) Kako djeluje priznanje neke drzave po medjunarodnom pravu
4.) Sto je to subjekt medjunarodnog prava
5.) Sto je to kodifikacija i tko je prvenstveno odgovoran za nju
6.) Kako obicaj postaje medjunarodno pravo
7.) U kratkome autentifikacija (ona 4 nacina), ali je pitanje drugacije formulirano
8.) Temeljna prava drzave
9.) Prvog pitanja se ne sjecam, ali radi se o sudskim rjesidbama i kako one djeluju i nekoj podijeli na troje. Tu niti sada ne znam na koje troje, jer obicajno, ugovorno i sve ono dalje. Ili konvencije, obicaji i opca nacela.
10. Učinak priznanja na položaj ustanika

12-05-2009, Elisa Day (http://www.pravokutnik.net/forum/member.php?u=4876)
evo pitanja sa današnjeg kolokvija kod izvanrednih:
1. određivanje granice na vodenim tokovima
2. koji pojasevi pripadaju obalnoj državi ipso facto
3. uvjeti da bi se zaljev smatrao unutrašnjim vodama
4. Jurisdikcija obalne države (uhićenje ili istraga) nad brodovima u teritorijalnom pojasu
5. vanjski pojas-koja prava vršenja nadzora (tako nešto)
6. 3 razreda šefa misije
7. otpravnik poslova da interim i tko može biti
8. Doyen diplomatskog zbora i 2 načina određivanja
9. uvjeti da bi država postala članica UN-a
10. 3 vrste zasjedanja OS i koja nije predviđena Poveljom

12-05-2009, Mrgud (http://www.pravokutnik.net/forum/member.php?u=1355)
Nesto oko odredjivanja granice u planinama.
Onda 1958 i koji su dokumenti doneseni.
Neki uvjeti za vucenje 'onih' crta, a po pitanju otoka, razvedenosti i zaljeva.
Kada se brod moze zaustaviti.
One 3 gluposti u gradjanskopravnom postupku kada diplomata moze 'odgovarati'.
Nesto oko UN-a, neka 3 pojma... Mislim da se odnosilo na ono opce, suspidijarno (?!?!) i trece kojeg se naravno nisam mogao sjetiti.
Mislim da je jedno bilo nabrojati ona 4 'diplomatska' osoblja.
Kome se predaju vjerodajnice (a meni blentavom tu mozak naravno zastekao).
I jos neko, tko ce ga se sjetiti. E da... Suspenzija pri UN-u i jos jedno.

13-05-2009, brch (http://www.pravokutnik.net/forum/member.php?u=2078)
Pitanja seminarskog kolokvija za izvanredne, grupa A:
iz knjige međ. pravo 1 (1998)
1. Kako se određuje granica u gorama? (str 156)
2. Koji dokumenti su doneseni na prvoj konferenciji o pravu mora (1958)? (str 173)
3. Opiši pravila kako se može odrediti ravna linija granice unutarnjih voda u slučajevima razvedene obale, duboko osječene obale ili niza otoka? (str 179)
4. Koja prava i ovlasti pripadaju državi u isključivom gospodarskom pojasu? (str 190)
5. U kojem se slučaju može brod zaustaviti i sidriti prilikom neškodljivog prolaska? (str 184)
iz knjige međ. pravo (1990)
6. Četiri vrste osoblja diplomatskih misija? (str 273)
7. Kome predaju vjerodajnice šefovi misija prema razredima ? (str 271)
8. U koja 3 slučaja građanske sudbenosti se ne priznaje dipl. imunitet dipl. predstavniku? (str 290)
9. Suspenzija članskih prava u UN-u (ili isključenje države, nemogu se sjetiti)? (str 384)
10. Nadležnost opće skupine UN-a - 3 vrste prema općoj klauzuli iz čl. 10. povelje? (str 401)

F8-no-more, 11-05-2010
da ne nabrajam sad pitanja, uglavnom su sva pitanja (bar iz moje, b grupe) bila ista ko i ona pitanja naprijen na prvoj strani. od prosle godine!! ista. za izvanredne

Malena, 12-05-2010
pitanja su bila:

1. Kakva je hijerarhija(pravna snaga) među izvorima MP prema čl 38. Statuta MS, a čemu služe sudske rješidbe i naučavanje pisaca?
2. Defincicija subjekta mp- SVATKO TKO JE PO ODREDBAMA MP NOSITELJ PRAVA I DUŽNOSTI, DJELUJE IZRAVNO PO ODREBAMA MP I IZRAVNO JE PODVRGNUT MP PORETKU.
3. Kako se određuje granica u planinama? 2 NAČINA: 1.CRTA KOJA SPAJA NAJVIŠE VRHOVE PLANINE ILI 2. VODOMEĐA-CRTA KOJA RADZVAJA 2 SLIVNA PODRUČJA NEKIH RIJEKA
4. U okviru koje dvije europske regionalne organizacije su nastali najvažniji dokumenti o zaštiti čovjeka? VIJEĆE EUROPE I ORGANIZACIJA ZA SIGURNOST I SURADNJU U EUROPI (OESS)
5. Kako djeluje priznanje na polažaj ustanika? KONSTITUTIVNO(USTANICI STJECU MEĐUNARODNI SUBJEKT) I RELATIVNO(PREMA ONOM TKO IH JE PRIZNAO)
6. Temaljna prava država: PRAVO NA: OPSTANAK,NEZAVISNOST (SUVERENOST),MEĐUNARODNI SAOBRAĆAJ, JEDNAKOST,ŠTOVANJE
7. Načini pristanka države da bude vezana mađunarodnim ugovorom? POTPISIVANJE,RATIFIKACIJA,PRISTUPANJE,PRIHVAT,ODOB RENJE
8. Kada obalna država ima pravo provesti istragu ili uhititi osobe na str trg. brodu dok se on nalazi u teritorijalnom moru? 1. AKO SE POSLJEDICE KD PROTEŽU NA OBALNU DRŽAVU
2.AKO DJELO REMETI SIGUROST OBALNE DRŽAVE ILI RED U TERITORIJALNOM MORU 3. AKO ZAPOVJEDNIK BRODA, DIPLOMATSKI AGENT ILI KONZUL ZATRAŽI POMOĆ MJESNIH ORGANA OBALNE DRŽAVE 4. AKO IMA OPRAVDANOG RAZLOGA SUMNJATI DA SE BROD BAVI NEDOPUŠTENOM TRGOVINOM OPOJNIM DROGAMA ILI PSIHOTROPNIM TVARIMA
9. Što su to rezerve?- pisane izjave država da izuzimaju od primjene neku odredbu MU ili joj daju posebno tumačenje.
10. Što je to kodifikacija i tko je za nju zadužen u UN-u? sabiranje postojecih pravnih pravila u jdinstveni zbornik, Komisija za međunarodno pravo.

Ako netko zna na što su oni mislili u 1. pitanju( ova hijerarhija među 3 izovora) prema čl 38., molim da napiše.

michael clayton, 18-05-2010
Ispravak za izvanredne seminariste, 18.5.2010.

1. Definicija subjekta međunarodnog prava.
2. Kako nastaje običajno pravilo?
3. Navedite dva načela kojima se rješava sukob između izvora međunarodnog prava.
4. Koji se načini prestanka ugovora mogu ugovoriti?
5. Kada je država nastala prema međunarodnom pravu?
6. Kakav je učinak priznanja vlade?
7. Navedite zajedničke karakteristike temeljnih prava države.
8. Što je Garancijski ugovor?
9. Koje ovlasti ima obalna država u vanjskom pojasu?
10. Koji je osnovni propis međunardonog prava kojim se štite ljudska prava?

Malecka, 21-05-2010
Kolokvij kod Mrljica, redovni
1. Dva konstitutivna elementa običajnog prava
2. Dvije vrste pravičnosti
3. Razlozi za isključenje protupravnosti kod međ. protupravnih čina
4. Začetnik znanosti o međ. pravu i njegova najvažnija djela
5. Načini prestanka ugovora po samome ugovoru
6. Sto je rezerva
7. Za koje kategorije zločina je sudio sud u Nurnbergu
8. Pravna priroda savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda
9. Dva najvažnija načina za podvrgavanje budućih sporova sudbenosti Međ. suda
10. ne mogu se sjetit :/

Malena
08-05-2010, 14:15
Ne,princip će biti pitanje-odgovor u par rečenica ili nabrajanje. Za sve koji su bili na predavanjima za izvanredne savjetujem bilješke s predavanja nadopuniti knjigom, pogotovo stvari koje su nam naglasili da znamo npr. zaštita prava čovjeka u okviru UN-a(3 temeljna dokumenta i razlike među njima,odbor za prava čovjeka), određivanje granica u planinama i na vodenim tokovima, kodifikacija MP mora, nad kojim morskim pojasevima država ima suverenost ipso facto, koje mora proglasiti, zaljevi(ona 3 uvjeta), kada se povlače ravne polazne crte i uvjeti, režimi plovidbe-gdje se primjenjuju i razlike(tranzitni prolazak,neškodljivi prolazak,sloboda plovidbe,posebni ugovorni režim),načini izražavanja pristanka države da bude vezana MU,kada je ratifikacija obvezna...

Nyx
26-01-2011, 20:39
izvanrednima je svake godine drugi profesor voditelj seminara il je to uvijek TMŠ?

unknown
19-02-2011, 18:50
e, jel trebam s neta skidat Bečke konvencije i učit i po njima ili je knjiga što se tih dokumenata tiče sasvim dovoljna? ::E:

Browneyes
19-02-2011, 22:13
Samo po knjizi. Bečke konvencije ti uopće ne trebaju.

unknown
20-02-2011, 14:32
Samo po knjizi. Bečke konvencije ti uopće ne trebaju.

kako volim ove postove koji razrješavaju viška obveza :thumbup:

Browneyes
20-02-2011, 20:35
E, ali za seminar je potrebno imati konvenciju o ugovorima čisto radi primjera koje ćete raditi na seminaru.

Malecka
20-02-2011, 20:50
E, ali za seminar je potrebno imati konvenciju o ugovorima čisto radi primjera koje ćete raditi na seminaru.
Za to služe prijatelji. :mrgreen:

Browneyes
20-02-2011, 21:12
A kaj ako ih nemaš? :(

Nyx
24-02-2011, 15:57
može mi netko tko je prošle godine bio seminarist odgovoriti koliko kolokvija imaju izvanredni?

michael clayton
24-02-2011, 16:11
Jedan kolokvij. I ispravak tog jednog, ako ga padneš.
Obuhvaća samo jedan mali dio gradiva prve knjige.

Sjećam se da je prošle godine bilo ono o ljudskim pravima s kraja prve knjige, temeljna prava država itd.

Nyx
24-02-2011, 16:19
jel mi možeš još samo reći kad je otprilike taj kolokvij, u kojem mjesecu ?

michael clayton
25-02-2011, 15:58
Čini mi se da je bio početkom svibnja, oko 2 tjedna prije ispravka. (ispravak je bio 18.5.)
Ne sjećam se 100% napamet, tražio sam po papirima gdje sam imao zapisano ali nemam taj papir više.

Duvi
27-02-2011, 16:25
Možda glupo pitanje, ali da li smijem da seminar doletit s iskopiranim knjigama ili moraju biti oriđiđi?

Browneyes
27-02-2011, 16:34
Ma kopirane će biti sasvim u redu. ;)

malasirena
01-03-2011, 12:42
ja sam bila na seminaru kod prof. Lapaša i mogu reći da je prof. stvarno jako dobar i korektan, kako na seminaru, tako i na usmenom... definitivno ga preporučujem :)

emperor
02-03-2011, 18:00
Jel mi može netko od starijih kolega (redovnih) reći kojim danom u tjednu je bio seminar prošle godine?

shosanna
03-03-2011, 11:16
koliko ima na kraju kolokvija, jel to ovisi o voditelju seminara?

neznam
07-03-2011, 19:23
koliko ima na kraju kolokvija, jel to ovisi o voditelju seminara?

Izvanredni studenti imaju samo jedan kolokvij koji je 16.05. (17. je utorak tako da je možda tada), a ispravak tog kolokvija je 30.05. (odnosno 31.05.)
Voditelji seminara su Šošić i Mrljić.

Pmarinela
08-03-2011, 09:09
kod prof Lapaša je prošle godine bio jedan, usmeni kolokvij od oko 30 str... malo :)

Sed
08-03-2011, 15:54
Obavijest svima koji su dobili mp za seminar, a imaju status iznimno uspješnog studenta!
Na stranici katedre ( http://www.pravo.hr/MP?@=5ohy#news_14414 ) piše da se do 11.3. (ovog petka) može izabrat voditelj seminara iz mp-a (treba ić u ĆM4/I.kat, soba 15, 10-12h) pri čemu treba donijet potvrdu o statusu, a te se potvrde počinju izdavat kod relkovića tek od 9.3. (ove srijede) od 10 do 12h ( http://www.pravo.hr/studenti?@=5x70#news_10757 ) ...tak da imamo samo 3 dana za izabrat voditelja!

georgee
08-03-2011, 15:54
http://www.pravo.hr/MP?@=5ohy#news_14414

salamander
08-03-2011, 17:43
Da li ja to dobro vidim da nisu objavili nikakav popis ljudi po grupama? Znači prvo moramo birati, a onda ćemo vidjeti.

Tko je najpoželjniji za voditelja seminara?

samogledam
08-03-2011, 19:06
Kada će uopće početi seminari iz ovoga, s obzirom da nisu još ni stavili tko je u kojoj grupi. I jel obvezno dolazit na predavanja ako si seminarist, meni su ona zjev.

Browneyes
08-03-2011, 20:49
Da li ja to dobro vidim da nisu objavili nikakav popis ljudi po grupama? Znači prvo moramo birati, a onda ćemo vidjeti.

Tko je najpoželjniji za voditelja seminara?
Maja Seršić.

I jel obvezno dolazit na predavanja ako si seminarist, meni su ona zjev.
Nije.

starislav
10-03-2011, 10:27
ako sam dobro povezao postove sa topic-a međunarodno pravo
koje pišu ljudi koji su bili na predavanju za izvanredne studente

na službenim web stranicama katedre neće biti nikakve obavijesti za seminariste koji su izvanredni studenti
već se podrazumijeva da je termin održavanja seminara unutar predavanja za izvanredne??

Ovo pitam zato jer popis seminarista je objavljen na web-u, ali o terminu održavanja seminara za izvanredne nema nikakvih obavijesti, samo je objavljen termin predavanja za izvanredne.

georgee
10-03-2011, 10:47
pa nema obavijesti ni o seminaru za redovne. sve ćeš saznat na vrijeme, al da, vjerojatno će bit unutar predavanja ko i npr. kpp

samogledam
10-03-2011, 12:41
pa nema obavijesti ni o seminaru za redovne. sve ćeš saznat na vrijeme, al da, vjerojatno će bit unutar predavanja ko i npr. kpp

i redovni će imati unutar predavanja seminar? Eek.

georgee
10-03-2011, 16:17
znao sam da moram naglasit "to, naravno, vrijedi samo za izvanredne" :rolleyes:

neznam
11-03-2011, 19:23
ako sam dobro povezao postove sa topic-a međunarodno pravo
koje pišu ljudi koji su bili na predavanju za izvanredne studente

na službenim web stranicama katedre neće biti nikakve obavijesti za seminariste koji su izvanredni studenti
već se podrazumijeva da je termin održavanja seminara unutar predavanja za izvanredne??

Ovo pitam zato jer popis seminarista je objavljen na web-u, ali o terminu održavanja seminara za izvanredne nema nikakvih obavijesti, samo je objavljen termin predavanja za izvanredne.

dobro si povezao, za izvanredne studente neće biti poseban termin za seminar, ostaje unutar predavanja koje nije obavezno i ne vodi se nikakva evidencija dolazaka.

samogledam
13-03-2011, 20:37
I kada je termin za seminar za redovne studente?

georgee
13-03-2011, 22:26
nema još obavijesti, pretpostavljam da će ga staviti kroz par dana na stranicu

pa to sam ja
14-03-2011, 10:31
dobro si povezao, za izvanredne studente neće biti poseban termin za seminar, ostaje unutar predavanja koje nije obavezno i ne vodi se nikakva evidencija dolazaka.
znaci sutra na turbo dosadno predavanje ako smo seminaristi? :smartass:

neznam
14-03-2011, 13:25
znaci sutra na turbo dosadno predavanje ako smo seminaristi? :smartass:

dosadno je, ali nije obavezno :) a ako zelis zanimljivije - uvijek mozes otici na predavanja za redovne, korisnija su jer su opseznija i vise primjera se spominje..

georgee
14-03-2011, 14:18
www.pravo.hr/MP?@=5xb9#news_14414

starislav
16-03-2011, 15:03
Jel može netko od izvanrednih napisati
dal je prof obznanio termin kolokvija iz medunarodnog za izvanredne za ovu godinu
i koji dio gradiva će biti u tom kolokviju?

kiara
16-03-2011, 18:19
Jel može netko od izvanrednih napisati
dal je prof obznanio termin kolokvija iz medunarodnog za izvanredne za ovu godinu
i koji dio gradiva će biti u tom kolokviju?

što se tiče termina, okvirno oko 17. 5. , a što se tiče dijela gradiva - ništa nam nije rekao..

georgee
16-03-2011, 18:20
seminar redovni, utorkom ćm4
1. seršić u 12h - dv 7 (ona u potkrovlju, najveća kod staklenih stepenica)
2. lapaš u 12h - dv 4 (ona najveća u dvorištu)
3. šošić u 2h (točno u 2h - tako je naglasio!) - dv 4
4. mrljić u 3:30 h - dv 4

shtrumf
17-03-2011, 13:47
aaa dogodilo se najgore, šošić za seminar :cold: jučer sam manično pregledavala dojmove o njemu s ispita jer sa seminara na početku ne piše ništa o njemu, i šta da kažem, samo sam se ukopala u stolicu. ima li netko tračak nade za podijeliti? je li baš hitler ili ima malo i duše? da li postoji mogućnost za prebačaj kod nekog drugog profesora? strah da ne uspijem i onda me još zapamti, ne znam šta je gore.. pomagajte :(

EleanorRigby
17-03-2011, 14:06
to je bila točno moja reakcija kad sam vidjela da sam kod njega na seminaru. odmah sam počela smišljat plan kako ga izbjeći... ne baš uspješno. jel se može tipa kad dođe rok ne navesti da smo njegov seminarist i nadati se da će nas random smjestiti kod nekog drugog...bilo kog...???
još uvijek 25% šanse da smo kod njega, ali bolje išta nego ništa...?

leptirić
17-03-2011, 17:21
Dragi kolege, it's a long shot, ali da li bi mozda netko zobg vremena odrzavanja ili ikojeg drugog razloga htio promjeniti grupu prof.Lapasa za asistenta Sosica?
Ja sam dakle kod Sosica, a zeljela bi kod Lapasa.
Thx anyway!

shtrumf
17-03-2011, 21:12
pa ja ne vidim drugog izbora. dakle lagano psihička analiza kroz seminar, svakodnevno mantranja pozitivnim silama svemira i svijeća na kamenitim vratima za nekog drugog na usmenom :da:

Malecka
18-03-2011, 00:00
Ljudi, savjetujem vam da ne uzimate to tako katastrofično. Slušala sam sve na katedri, i meni se recimo šošić čini bolji od mrljića. Drugi pak imaju obrnuto mišljenje, tak da vam to ništa ne znači. Odite poslušat u 4mj ako idete u 6mj na ispit. I onda vidite jel vam odgovara kak ispituje. Vjerujte, ovdje ne znate do 5 sec prije usmenog kod koga ste, pa sigurno ako tražite voditelja seminara, tj. ako znate da ste kod njega, pridonosi duševnom miru. A ako vam ne odgovara, ne napišete ga i uključite se u lutriju s nama drugima. :neko:

Little 15
18-03-2011, 12:56
aaa dogodilo se najgore, šošić za seminar :cold: jučer sam manično pregledavala dojmove o njemu s ispita jer sa seminara na početku ne piše ništa o njemu, i šta da kažem, samo sam se ukopala u stolicu. ima li netko tračak nade za podijeliti? je li baš hitler ili ima malo i duše? da li postoji mogućnost za prebačaj kod nekog drugog profesora? strah da ne uspijem i onda me još zapamti, ne znam šta je gore.. pomagajte :(
ej i ja sam isto seminaristica kod šošića.. al nemoj se tolko zamarat time kaj drugi pišu.. ja se baš peviše ne obazirem na analize naših kolega.. svako je individua sama za sebe, stekne drukčiji dojam, ima drukčije skustvo.. iako ima dosta negativnih komentara opet ima i onih koji zadovoljni s njim kao voditeljem seminara i kao ispitivačem.. vidjet ćeš kroz seminar kakav je, možda ti se i svidi, ako ne, kao što je napisala kolegica gore, ne trebaš ga tražit na ispitu i uključi se u lutriju s drugima, možda ti se baš potrefi lapaš:-)) bez panike samo.. nije tak sve strašno:-))))

crazy_whisper
19-03-2011, 02:19
Ok ljudi,i kod mene preklapanje termina vježbi i seminara pa imam pitanje, jer pretpostavljam da ima još takvih koji bi se baš zbog tog razloga željeli prebacit i neku drugu grupu, ali mene zanima DA LI NETKO ŽELI ZAMJENIT GRUPU AS. MRLJIĆA ZA GRUPU AS. ŠOŠIĆA?????
dakle,ja bih se htjela prebacit kod Mrljića pa ima li zainteresiranih da me zamjeni???????
grazie mille ::S:

Little 15
22-03-2011, 11:45
Kolege koji danas imaju seminar kod prof.Šošića, ajde molim vas bacite tu dojmove sa seminara, kaj ste radili, informacije o kolokvijima, tko? što? kad? gdje? koliko? zašto?
bolesna sam pa neću ići, i to baš na prvi, aaaaaaaaa!!! no uglavnom, bila bih zahvalna:smile:

EleanorRigby
22-03-2011, 16:52
nismo radili ništa posebno, čisto uvod. manje više je pokazivao knjige cijelo vrijeme naglašavajući da nisu tako debele kao što izgledaju. nije bilo dosta ljudi zapravo, iako je seminar obavezan. dopuštena su samo dva izostanka. seminarska obveza je dolaženje, kolokvij ( koji će biti oko 24.5 i sastojat će se od onog što se obrađuje na seminaru, ima ispravka tjedan poslije) i seminarska radnja za one koji ju nisu napisali prošli semestar. za seminar se mora imat bečka konvencija o međunarodnim ugovorima i povelja UN-a, te knjiga koju najavi, ovisno što radimo taj sat. princip rada će biti slučajevi za koje će prije staviti pripremu na net, pa ćemo ih kao i grupama obrađivati i onda zajedno raspravljati. that's it!

zagrebcanka
23-03-2011, 18:12
hej,moze li mi tko rec sto je prof. Lapaš jucer rekao za seminar? u vezi kolokvija,izostanaka... hvala unaprijed ;-)

shosanna
23-03-2011, 18:34
kolokvij će biti usmeni, nakon svih seminarskih sastanaka, a činit će ga gradivo koje ćemo kao "zadaću" dobivati za svaki sastanak, rekao je da neće toga biti više od 100 str..na temelju tog pročitanog ćemo na seminaru raditi slučajeve..3 puta možeš izostati, nema predroka.
za sljedeći put zadaća je od 15.-44. str prve knjige

Nyx
23-03-2011, 22:37
jel netko zna možda šta s radnjom za izvanredne? dokad treba predat i to?

zagrebcanka
24-03-2011, 12:26
kolokvij će biti usmeni, nakon svih seminarskih sastanaka, a činit će ga gradivo koje ćemo kao "zadaću" dobivati za svaki sastanak, rekao je da neće toga biti više od 100 str..na temelju tog pročitanog ćemo na seminaru raditi slučajeve..3 puta možeš izostati, nema predroka.
za sljedeći put zadaća je od 15.-44. str prve knjige
hvala ti!!!

Nyx
25-03-2011, 15:56
nema nikog od izvanrednih seminarista?? :(

lonček
25-03-2011, 19:20
moramo li u utorak kod lapaša donijet bečku konvenciju i povelju UN-a?

Breeder
26-03-2011, 03:00
nema nikog od izvanrednih seminarista?? :(

nesto tipa do kraja 5. mjeseca ako se ne varam, za temu radnje ides mrljicu sa svojim prijedlogom ili po prijedlog :D

nije nigdje izricito naglaseno, ali ja sam dobio dojam da radnja nije obavezna, ali neka netko potvrdi ovo jer ne zelim riskirati da netko zbog mene sjebe seminar :P

Nyx
26-03-2011, 03:32
mislim da svakak treba pisat ak nismo u zimskom semestru, al sad kolko sam ja na faksu, ko zna kaj se moglo promijenit.

a dokad mu treba predložiti temu? može se i preko mejla, ne treba na konzultacije baš?

Breeder
26-03-2011, 03:54
a dokad mu treba predložiti temu? može se i preko mejla, ne treba na konzultacije baš?

mislim da mozes i tako

sto se tice jednoga seminarskog rada godisnje, vec sam spomenuo negdje da mi je relkovic rekao na upisima ove godine kako to ne gleda vise pri upisu (sto naravno nista ne znaci jer se to sutra moze promijeniti znajuci nas faks, ali eto...ja sam upisao trecu sa nula seminarskih radova na drugoj...)

pivska klupa
30-03-2011, 22:51
a dokad mu treba predložiti temu? može se i preko mejla, ne treba na konzultacije baš?[/QUOTE]
temu mu mozes predloziti i poslati na mejl,ali mozes i na konzultacije doci od sljedeceg tjedna.Ako nemas temu on ce ti je predloziti i jos ti pomoci sa literaturom.Pises 10 str.,vise ne traze.
radnju moras predati pocetkom 5(tako je šošić rekao)...iako to nije skroz sigurno jer je mrljic rekao da mozemo do kraja 5.Ocjena iz seminarskog ti isto ulazi u ocjenu seminara.:smile:

Amare1
04-04-2011, 10:32
Koji dio knjige treba procitat za sutra seminar kod Šošića*?

atheniant
04-04-2011, 17:11
Zna netko hoće li se sutra provjeravati dolasci na seminar? jer dolazi turski diplomat...

leptirić
05-04-2011, 18:20
Zna netko hoće li se sutra provjeravati dolasci na seminar? jer dolazi turski diplomat...
provjeravali su se ;)

csss
12-04-2011, 13:09
jel mi moze netko reci koji dio gradiva treba procitati za seminar kod asistenta Mrljića u utorak?

pa to sam ja
12-04-2011, 19:19
mislim da svakak treba pisat ak nismo u zimskom semestru, al sad kolko sam ja na faksu, ko zna kaj se moglo promijenit.

jel netko slao mejl? ili moramo kod njega

Nyx
13-04-2011, 00:38
ja sam slala mejl, odgovorio mi je da je u inozemstvu i da će poslat temu još onaj utorak, al ništa još.

lonček
13-04-2011, 09:30
a koji dio treba pročitati kod Lapaša??

starislav
14-04-2011, 00:50
dal je konačno objavljeno koji dio gradiva će biti u kolokviju za izvanredne studente
17.5. je sve bliže a izvanredni studenti seminaristi još ne znaju ni termin ni dio gradiva koji će biti u kolokviju
ili možda netko zna?

pivska klupa
15-04-2011, 15:05
jeste,na stranici katedre sve pise....
ukupno 201 str.za nauciti za kolokvij...:D

Nyx
15-04-2011, 16:34
jel Mrljić poslao kome temu za radnju na mail? meni još ništa..

crazy_whisper
15-04-2011, 16:59
jel mi moze netko reci koji dio gradiva treba procitati za seminar kod asistenta Mrljića u utorak?

i mene ovo zanima - šta treba pročitat točno za 19.4. ????????????????????????????????
itko?????????????????????????????????????????????? ??

Duvi
15-04-2011, 18:55
Gradivo za kolokvij za izvanredne http://www.pravo.hr/MP?@=5xlx#news_14414

ajmee
16-04-2011, 11:02

Rekao je da procitamo medunarodne ugovore do kraja,znaci nastavak na ono sto smo trebali za prosli put (djelovanje,prestanak ugovora...)

georgee
16-04-2011, 11:34
podsjećam seminariste prof. seršić da za utorak treba pravo mora

Shayla
18-04-2011, 10:58
kod lapasa? homework? anybody? hvala

starislav
18-04-2011, 17:50
jel može netko napisati nazive poglavlja za sljedeća
poglavlja knjige Međunarodno pravo 1, Andrassy, Bakotić, Seršić, Vukas, 2.izmijenjeno izdanje iz 2010. : imam staru knjigu pa da malo usporedim

poglavlje 1
poglavlje 5
poglavlje 9
poglavlje 12
poglavlje 15
poglavlja 22
poglavlje 26
poglavlje 28
poglavlje 36

Malecka
19-04-2011, 10:02
jel može netko napisati nazive poglavlja za sljedeća
poglavlja knjige Međunarodno pravo 1, Andrassy, Bakotić, Seršić, Vukas, 2.izmijenjeno izdanje iz 2010. : imam staru knjigu pa da malo usporedim

poglavlje 1
poglavlje 5
poglavlje 9
poglavlje 12
poglavlje 15
poglavlja 22
poglavlje 26
poglavlje 28
poglavlje 36
Nazivi poglavlja su isti, ali sadržaj nije. :D

starislav
19-04-2011, 10:27
Nazivi poglavlja su isti, ali sadržaj nije. :D

to sam i pretpostavljao, ali kako mislim za kolokvij raditi po skriptama jer drugačije ne stignem
onda bih ipak nekoga zamolio da napiše ukratko nazive tih poglavlja

neznam
22-04-2011, 17:45
ako ti i dalje treba :
pojam medunarodnog prava 1
kodifikacija medunarodnog prava 5
opci pogledi 9
države 12
ustabci i oslobodiilački okreti 15
trajna neutralnost 22
granice 26
more 28
medunarodna zaštita čovjeka 36

Nyx
26-04-2011, 11:14
Molim vas, jel kome od izvanrednih Mrljić poslao temu na mejl?? Rekao je da bude već prije 3 tjedna, al još ništa.

joko
26-04-2011, 18:55
zna li netko od seminarrista prof.mrljića koja poglavlja točno ulaze u kolokvij?

lonček
30-04-2011, 19:53
što moramo pročitati za utorak kod Lapaša?? i zanima me kako izgleda taj usmeni kolokvij kod njega?? jel pita detaljno? sve me strah.. :/

atheniant
02-05-2011, 17:47
a kad je kolokvij kod Lapaša? Nije težak nešto naročito kako sam čula.

adiutor
10-05-2011, 20:43
kaj sve ulazi u literaturu za kolokvij kod prof. Lapaša? hvala...

Nyx
10-05-2011, 22:56
zna netko kad će biti ispravak kolokvija? ( izvanredni ) i dal se može izaći samo na ispravak ili se mora i na kolokvij?

Duvi
11-05-2011, 21:27
Ispravak je 24.5.

pivska klupa
15-05-2011, 18:46
Zna li netko koliko će pitanja biti na kolokviju za izvanredne i kakva će pitanja biti- na zaokruživanje ili esejska?

Duvi
16-05-2011, 09:24
Zna li netko koliko će pitanja biti na kolokviju za izvanredne i kakva će pitanja biti- na zaokruživanje ili esejska?

10-15 kratkih pitanja

*viki*
17-05-2011, 10:40
jel mozemo izac na ispravak ako danas ne izademo na kolokvij?

Lenna
17-05-2011, 10:43

i mene to zanima? zna li netko? al mislim da bi se trebalo moć ha??? :0

*viki*
17-05-2011, 12:00
izlazak na kolokvij je uvjet za ispravak..tako da se mora izaci danas!

Duvi
17-05-2011, 12:11
Doći ću se potpisat i malo pošarat papir hehe

Lenna
17-05-2011, 12:15
izlazak na kolokvij je uvjet za ispravak..tako da se mora izaci danas!

ma daj????? joooooj !!! :O :unsure: kako znaš? jel to sigurno?

shosanna
17-05-2011, 19:20
jel zna tko jel kod lapaša treba od 337-343 iz druge knjige?

Breeder
17-05-2011, 19:44
Kolokvij za izvanredne, 17.05.2011, B grupa

1. Hijerarhija izvora medunarodnoga prava i uloga sudskih rjesidbi/pravne doktrine
2. Nabroji vrste kodifikacija
3. Elementi potrebni za nastanak drzave
4. Kojim dokumentom je ukinut slobodni teritorij trsta
5. Kakav polozaj se priznaje velikome mestru malteskoga reda
6. Tri nacina odredivanja granica na jezeru
7. Definiraj vanjski pojas. Duljina?
8. Cetiri slobode otvorenoga mora
9. Koji dokumenti ureduju pravni polozaj izbjeglica
10. Definicija mucenja

Shayla
18-05-2011, 06:01
jel zna tko jel kod lapaša treba od 337-343 iz druge knjige?
da. iz druge kjige treba sve od 322-355

Big_cojones
18-05-2011, 10:28
pitanja kod seršić (bilo je gro grupa):
1.kako se dokazuje postojanje običajnog prava
2.zaštita izbjeglica i apatrida (međunarodni ugovori i tijela)
3. nadležnost država nad brodovima na otvorenom moru
4.koje se slobode nikada ne mogu ukinuti po Međ paktu o građ i polit pravima
5.građanska sudbenostu u teritorijalnom moru

minka
18-05-2011, 16:43
Za prolaz na kolokviju je bilo potrebno 5 bodova? nisam našla ništa napisano na katedri

minka
18-05-2011, 17:18
Ispričavam se, to su objavljene ocjene a ne broj bodova :wink:

starislav
18-05-2011, 19:08

Izvanredni mogu

http://www.pravo.hr/mp

EleanorRigby
20-05-2011, 17:55
mislite da je dovoljno za kolokvij kod šošića samo iz skiripte učiti? rekao je da neće biti baš težak kolokvij, a malo mi je stiska s vremenom pa se nadam pozitivnom odgovoru :D

Little 15
22-05-2011, 07:33
mislite da je dovoljno za kolokvij kod šošića samo iz skiripte učiti? rekao je da neće biti baš težak kolokvij, a malo mi je stiska s vremenom pa se nadam pozitivnom odgovoru :D
ako te to kaj tješi, ja sam sad tek počela učiti.. pijucka se kavica, sad je 7:30h uči se do 20h navečer (onda relaksacija uz Godfathera:smile:), spavanje i sutra još cijeli dan.. neću ulazit u detalje, učit ću neke osnove, ono podjele, definicije i tak.. skinula sam i skriptu tak da ću paralelno radit knjigu-skriptu.. eto, ja se nadam da će biti dovoljno..

EleanorRigby
22-05-2011, 08:54
ja sam jučer nešto radila, uglavnom iz skripte, knjigu sam samo nabrzinu proletjela da razjasnim ono što je u skripti malo šturo, i veći dio skripte sam prešla. još u utorak ponoviti i to je to. bit će to ok, ako ne, ima ispravak valjda :D

Little 15
22-05-2011, 09:42
da, ima ispravak, ali mi se stvaaarno neda sad još i na ispravak..i ovo mi je previše:lol: totalno sam ljena.. ma skripta je dovoljna, definitivno.. ne treba u detalje ulazit i to je to!!

petrugnella
23-05-2011, 18:05
Zna li neko kad ce se tocno odrzat ispit za izvanredne?

Nyx
23-05-2011, 18:52
ako misliš na ispravak kolokvija, evo tu piše http://www.pravo.hr/mp

sutra na predavanju će dijelit samo potpise ili i žigove? i kaj s onima koji su radnju pisali, to će nam sutra reć ocjene ili?

Duvi
24-05-2011, 08:07
Ako padnem i ispravak, nema mi pomoći, jel da?

Nyx
24-05-2011, 10:28
ma sigurno će smislit neki usmeni il šta :)

al ja ne kužim, jel ovo danas trebaju doći seminaristi po žigove ili samo izvanredni neseminaristi po potpise?? nisam u zg-u pa da ne dolazim bzvz :(

petrugnella
24-05-2011, 21:25
Jel neko isa danas na seminar za izvanredne?jel reka ista o tome kad ce se tocno ispit odrzat?pise na stranici 30. Al to ne mora uvik bit tako..

starislav
25-05-2011, 11:53
ma sigurno će smislit neki usmeni il šta :)

al ja ne kužim, jel ovo danas trebaju doći seminaristi po žigove ili samo izvanredni neseminaristi po potpise?? nisam u zg-u pa da ne dolazim bzvz :(

znam da je informacija out of date, al možda nekom pomogne
jučer je izvanrednima koji su položili kolokvij ili ispravak kolokvija upisao seminar i potpisao u index
jedna cura je zaboravila index i rekao joj je da mu se javi na e-mail
i da to vrijedi i za ostale koji su položili kolokvij, a nije im upisano u index

Big_cojones
31-05-2011, 22:51
seminar kod prof seršić
svatko tko može kod seršićke neka apsolutno ode. tu nema izbora. nikakav lapaš ili tko drugi. seršić vam je sigurna karta da će vas diskriminirat u smislu koji je povoljan za vas. dakle, ekipa sa statusom kod seršićke. potpuno mi je jasno zašto drugi profesori to mrze. što se tiče seminara, jako je zanimljiv i za razliku od ostalih natjerat će vas da učite. nekoliko seminara će sigurno samo ispitivat. to zna bit stresno i potrudite se da vas zapamti kao one koji znaju, gosti: vukas, turski diplomat, i pravna savjetnica u ministarstvu vanj poslova. dosta zanimljiva predavanja a i inače sam kolegij. predavanja jako korisna što se tiče njenog ispitivanja. na predavanju će pričati samo o onome što je njoj bitno tako da ste ziher da neće puno izvan toga na ispitu. što se tiče samog ispita, potpuna diskriminacija seminarista...mislim, ne mogu 100% tvrdit jer nisam slušao normalan ispit ali kolko su se lako dobivale petice to je bilo smiješno čak i sa dosta krivih odgovora. nije da nisu ljudi znali, većina ih je znala jako dobro ali i oni koji nisu bi dobili 5, ostale je pitala žele li odustati pa doći na sljedeći rok. ugl, znate koga ćete birat, tko može. Na MP-u nema dvojbe

georgee
31-05-2011, 23:07
potpis, nemam kaj za nadodat
osim nadopunit da se isplati na predavanja od seršić ak ste njen seminarist (a i inače, al pogotovo ak ste seminarist)
i pišite bilješke, jako će vam dobro doć
istakne nešto kaj je bitno, a ujedno naglasi kaj nije

Don Juan
10-06-2011, 12:45
jel vam je upisan seminar na studomatu ,to da ste prosli ?

georgee
10-06-2011, 12:51
nije još...

Snowhite
03-02-2012, 17:46
Ja sam sad slučajno skužila da meni ocjena iz seminara uopće nije upisana na studomatu... U indeksu imam normalno žig sa brojem zapisnika i sve. Ne bih htjela imati problem zbog toga kod upisa ljetnog semestra, kome se treba obratiti?

Malecka
03-02-2012, 18:11
Tajnici katedre.

Cheryl Cole
18-02-2012, 16:48
Sjeća li se netko od prošlih generacija koliko je kolokvija bilo kod prof. Seršić, i u koje vrijeme otprilike - prije ili nakon rokova u 4.mjesecu?

*barbie*
26-02-2012, 10:45
Kakve su obaveze za izvanredne na međunarodnom ako uzmemo za seminar? Ima li netko iskustva?

klarisa
09-03-2012, 15:53
Piše da je prvi zajednički sastanaak seminarista u četvrtak. Hoće li se tada birati voditelji seminara ili će nas razmjestiti po grupama kako oni odrede?Znam da oni s 4.2+ prosjekom biraju prof. Seršić, ali što je s ostalima?

*barbie*
09-03-2012, 18:49
A šta je sa seminarom za izvanredne? Ništa ne piše na stranici.

Mausi
10-03-2012, 14:25
Sjeća li se netko od prošlih generacija koliko je kolokvija bilo kod prof. Seršić, i u koje vrijeme otprilike - prije ili nakon rokova u 4.mjesecu?
mene ovo isto zanima, nadam se da ce netko primjetit post i odgovorit :smartass:

i10
13-03-2012, 22:46
Seminar za izvanredne se odvija u vrijeme predavanja, dakle utorkom od 17-20, u biti to je predavanje, ništa drugo. Dolasci nisu ubvezni, rekao je Šošić, jer nam izlaze u susret budući da dosta izvanrednih radi. Jedina obveza je položiti seminarski kolokvij koji će biti 15.5, materija za kolokvij na vrijeme će biti objavljena na stranici katedre. I za one koji u prošlom semestru nisu pisali seminarsku radnju, to mou učiniti u ovom, treba se javiti kolegi Šošiću na konzultacije ili mail da nam odredi temu rada. Eto, to je to, nadam se da je pomoglo!!:-)

*barbie*
14-03-2012, 18:44
A jel predavanje u komadu ili su pauze? Jel se može doć recimo u 6.15??

pravnicap
15-03-2012, 10:40
Napravio je pauzu oba puta kad sam ja bila, tako negdje oko 6 i15... Isto tako, on jaaaako sporo prica, pa smo bili skoro do 8 prosli put.

nataly201
15-03-2012, 13:33
Hoće se netko mijenjati za grupe? Ja sam kod asistenta Šošića, a htjela bi se se prebaciti kod Mrljića. :mhm:

kecmi
15-03-2012, 19:55
mijenjanje iz grupe u 14h kod Šošića u bilo koju drugu ? :)

the blizzard
19-03-2012, 13:13
Samo da potvrdim-Šošićev seminar je sutra u 14 h u dv. 4 u ĆM?
Tj. nisam siguran u kojoj je dvorani...

smart girl
19-03-2012, 19:24
Samo da potvrdim-Šošićev seminar je sutra u 14 h u dv. 4 u ĆM?
Tj. nisam siguran u kojoj je dvorani...

Tak je :mhm:

pelena
22-03-2012, 12:39
Kada je seminar za redovne studente?

zgmetropola
23-03-2012, 23:25

Vrijeme u danu ovisi o grupi, no svi su u utorak.

Gorguth
24-03-2012, 00:16

Utorkom:
1. seršić u 12h - dv 7
2. lapaš u 12h - dv 4
3. šošić u 14h - dv 4
4. mrljić u 15:30 h - dv 4

Ovo je od prošle godine, mislim da se nije mijenjalo.

jaaaaaa
24-03-2012, 10:40
sto je sa seminarskom radnjom za izvanredne, dal su davali popis tema da se izabere?

pelena
24-03-2012, 20:49
jel zna tko kako su redovni studenti na seminaru rasporedeni? hvala unaprijed, nisam bila na prvom predavanju.

smart girl
24-03-2012, 21:00
jel zna tko kako su redovni studenti na seminaru rasporedeni? hvala unaprijed, nisam bila na prvom predavanju.

Nisu nas raspoređivali u grupe po abecedi već mješovito.

Sandrica
27-03-2012, 22:10
Ummm... Što treba pročitati/pripremiti/naučiti za idući put kod Mrljića? I kako je to danas izgledalo?

*barbie*
28-03-2012, 12:44
A tko vodi seminar za izvanredne? I jel spominjao sta za nas koji bas I ne dolazimo?

pravnik00
30-03-2012, 21:16
i mene zanima sto je sa seminarom za izvanredne??? jel zna itko ista o tome??

pravnicap
03-04-2012, 09:47
http://www.pravo.unizg.hr/MP?@=60h2#news_14414

Sve sto trebate znati o seminaru za izvanredne pise vam na stranici katedre.

pravnik00
06-04-2012, 16:12
http://www.pravo.unizg.hr/MP?@=60h2#news_14414

Sve sto trebate znati o seminaru za izvanredne pise vam na stranici katedre.

jesu obavezna ta predavanja za seminariste??

daj2
07-04-2012, 10:05
nisu obavezna, mislim da to vec pise negdje na ovom topicu.

no mene zanima, da li se zna koja literatura spada u taj prvi kolokvij, mislim da je vrijeme da se pocne uciti za to pa ono..

smart girl
08-04-2012, 16:03
nisu obavezna, mislim da to vec pise negdje na ovom topicu.

no mene zanima, da li se zna koja literatura spada u taj prvi kolokvij, mislim da je vrijeme da se pocne uciti za to pa ono..

Ono gradivo koje trebamo pročitati za seminarske sastanke. I kolokvij je tek krajem 5.mj.,prerano je sada učiti za to,osim ako ne učiš za ispit.

daj2
08-04-2012, 18:34
poanta je sto ne idem na seminar pa ni ne znam koja literatura spada u to, pa ako moes napisat?

koliko okvirno treba za to nauciti?

smart girl
09-04-2012, 14:58
Pa ovisi kod koga si na seminaru. Ako si kod asist.Šošića dosada smo trebali pročitati ovo:

- Andrassy, J., Bakotić, B., Seršić, M., Vukas, B., Međunarodno pravo 1,
Zagreb, 2010., §§ 1.-5., str. 1.-44.

- Andrassy, J., Bakotić, B., Lapaš, D., Seršić, M., Vukas, B., Međunarodno
pravo 2, Zagreb, 2012., §§ 45.-47., str. 53.-67.

jaaaaaa
17-04-2012, 11:27
za izvanredne : "Literatura za pripremu kolokvija bit će naknadno objavljena na mrežnim stranicama Katedre za međunarodno pravo." pa kad oni misle to objaviti? ajde netko od izvanrednih tko pohadja predavanja, nek nam kaze jesu li rekli vise sto sve treba nauciti za kol...

jaaaaaa
17-04-2012, 19:53
za izvanredne : "Literatura za pripremu kolokvija bit će naknadno objavljena na mrežnim stranicama Katedre za međunarodno pravo." pa kad oni misle to objaviti? ajde netko od izvanrednih tko pohadja predavanja, nek nam kaze jesu li rekli vise sto sve treba nauciti za kol...

evo ga... Kolokvij za izvanredne studente koji su upisali seminar iz Međunarodnog prava obuhvatit će sljedeće dijelove gradive:

- Andrassy, J., Bakotić, B., Seršić, M., Vukas, B., Međunarodno pravo, 1. dio, Zagreb, 2010, §§ 1-5, 9, 11-12, 28, 36; str. 1-44, 65-70, 74-90, 211-276, 363-403 (krupni slog);

- Andrassy, J., Bakotić, B., Lapaš, D., Seršić, M., Vukas, B., Međunarodno pravo, 2. dio, Zagreb, 2012, §§ 46, 49-49; str. 55-59, 68-87 (krupni slog).

Kolokvij će se održati u utorak, 15. svibnja 2012, s mogućnošću ispravka u utorak, 22. svibnja. Sat i dvorana održavanja kolokvija bit će objavljeni naknadno.

pravnicap
20-04-2012, 17:27
Kako ce nam onda taj kolokvij izgledat? Kao ovi primjeri na pocetku topica? 10 pitanja, kratki odgovori?

jaaaaaa
21-04-2012, 14:58
Kako ce nam onda taj kolokvij izgledat? Kao ovi primjeri na pocetku topica? 10 pitanja, kratki odgovori?

nemam pojma, al valjda nece mijenjati princip...

Gorguth
23-04-2012, 10:14
Jel zna netko šta smo trebali za prof. Lapaša pročitati za sutra? Hvala!

ribapsihopat
23-04-2012, 10:21
Jel zna netko šta smo trebali za prof. Lapaša pročitati za sutra? Hvala!

iz MP2 str. 81-89

pravnicap
08-05-2012, 13:25
Pisem seminarski rad kod Sosica (izvanredno studiram) i literatura koji mi je dao - nula. Jedino na sto se oslanjam je dio knjige MP1 i wikipedija. Dobro, ajde recimo da ja to i privedem kraju - kakva su iskustva, jel imaju obicaj zanovijetati s tim? Vracati na doradu, ne daj Boze, i to?

jaaaaaa
09-05-2012, 11:23
i ja pisem kod njega..i isto se sluzim internetom i jedva cu i tako skupiti 15 str :D za sosica ne znam al znam da je mrljic znao vracati rad na doradu...

nefertari
09-05-2012, 19:45
Seminarski kolokvij kod prof.Lapasa je 22.05.?!

the blizzard
09-05-2012, 19:52
Seminarski kolokvij kod prof.Lapasa je 22.05.?!
Rekao je predzadnji utorak u 5. mjesecu,a to je 22.5. Ispravak je onda tjedan dana kasnije

*barbie*
11-05-2012, 13:20
Jel se moze za kolokvij za izvanredne po skripti ucit i ako.da,kojoj?

Gorguth
11-05-2012, 14:12
Otvorena je mogućnost prijave seminara na studomatu!

*barbie*
15-05-2012, 15:36
Jel se moze samo na popravni kolokvij izac za izvanredne ili moramo na danas? Plizzz neka.netko odg sto prije.

pravnicap
15-05-2012, 21:39
Pitanje za vas izvanredne koji ste bili u dvorani u kojoj je Sosic bio: jel' rekao ista za ono pitanje o prestanku ugovora, koje nije bilo u literaturi?

kokolo21
15-05-2012, 21:57
Pitanje za vas izvanredne koji ste bili u dvorani u kojoj je Sosic bio: jel' rekao ista za ono pitanje o prestanku ugovora, koje nije bilo u literaturi?

izbacili smo to pitanje

lanvyn
15-05-2012, 22:21
jesu rekli kad će razultati?

kokolo21
15-05-2012, 22:46
jesu rekli kad će razultati?

rekao je da će se potruditi i stavit rezultate sutra

jaaaaaa
17-05-2012, 23:51
moze li netko od izvanrednih napisati kakva su pitanja bila, za nas koji nismo pristupili kolokviju?

pravnicap
18-05-2012, 07:17
B grupa:
Hijerarhija izvora medunarodnoga prava i uloga sudskih rjesidbi/pravne doktrine.
Elementi potrebni za nastanak drzave.
Koje organizacije u Europi donose dokumente koji uredjuju prava covjeka?
Nacini pristanka na vezanost ugovorom.
Kad obalna drzava moze zadrzati brod u teritorijalnom moru radi provodjenja istrage?
Sto je kodifikacija i tko je za nju zaduzen u UN-u?
Koja prava i ovlasti ima obalna drzava u iskljucivom gospodarskom pojasu?
Nisam sigurna, ali mislim da je bilo pitanje: 2 elementa potrebna da bi se obicajno pravo smatralo izvorom medj. prava.
I znam jos da je bilo pitanje o prestanku ugovora koje nije trebalo bit i jos jednog se ne mogu sjetit.

sandrich
18-05-2012, 07:47
A grupa
1 nabrojat ona tri izvora mo
2 akcesorna pravičnost
3.definivija međ organizacija (fitzmaurice)
4 kad nastaje država-tak nešt
5 koji je u Europi naznačajniji dokument za zaštitu čovjeka
6. koji su uvjeti da bi zaljev pripadao unut. vodama
7. koji dokumenti su najbitnij mislim da u okviru un-a(ugl oo opća dekl i ona dva pakta)
8.prava obalnih država u vanjskom pojasu
9 eh dalje ne znam....

jaaaaaa
18-05-2012, 15:19
hvala :))

Gorguth
20-05-2012, 14:32
Samo da provjerim- kod Lapaša za kolokvij je samo iz MP1 prva cjelina i iz MP2 cjelina sa ugovorima?

zgmetropola
20-05-2012, 14:36
Samo da provjerim- kod Lapaša za kolokvij je samo iz MP1 prva cjelina i iz MP2 cjelina sa ugovorima?

to je gradivo za seminar, gradivo za kolokvij je zbroj zadaća

dakle

za seminar mp1 1.-64. i mp2 53.-109.
za kolokvij mp1 15.-44. i mp2 68.-89. i 96.-108.

Soo
21-05-2012, 09:29
Zna li netko od Šošićevih seminarista treba li učiti i sitni slog za kolokvij?

pravnicap
21-05-2012, 14:05
Ne treba, to stalno ponavljaju.
Za kolokvij ti je najbolje uciti po pitanjima s kolokvija od proslih godina. Potrazi na ovoj temi. Ja sam ucila samo po tim pitanjima i jako dobro prosla. Prijasnjih godina su imali drukcija poglavlja za kolokvij, ali ova koja su ista, vrte i ista pitanja godinama. :)

the blizzard
22-05-2012, 15:36
Pitanja na kolokviju kod Lapaša (možda bude od koristi sljedećim generacijama):
1) 3 izvora međ. prava po čl. 38. Statuta Međunarodnog suda + odnosi između izvora + rješavanje sukoba propisa
2) definicija autentifikacije i na koji se način provodi
3) akcesornost infra legem
4) gentleman's agreement + pactum de comprahendo
5) vrste kodifikacije i tko je u UN-u zadužen za kodifikaciju međunarodnog prava
6) klauzula rebus sic stantibus i kada se na nju ne može pozivati
7) tko ne treba posebnu punomoć za sklapanje ugovora?
8) 2 elementa običajnog prava + 3 vrste običajnog prava s obzirom na širinu (tak je nekak bilo)
9) načini prestanka ugovora po samom ugovoru (samo nabrojati)
10) što je rezerva i kad se može izjaviti?
11) kad je nužna ratifikacija?
jednog se ne mogu sjetiti :rolleyes:

alisa
22-05-2012, 19:29
Kod Mrljica pitanja B grupa:
1) Organi UN-a najbitniji za kodifikacijski posao.
2) Koja pravna podrucja je Komisija dosad kodificirala?
3) Objasniti ugovore-uglave i ugovore-zakone.
4) Akcesorna pravicnost.
5) Nabrojati samostalne jednostrane pravne poslove.
6) Rebus sic stantibus.
7) Faze kod sastavljenog postupka.
8) Medjusobni odnos izvora prava i kako se rjesavaju sukobi propisa?