View Full Version : Udruženi prosvjed studenata (svijeta)
pa eto citirat cu tekst koji sam upravo procitao na net.hr,pa valjda cemo se pridruziti,ja hoću:
Zbog poskupljenja i elitizacije visokog školstva hrvatski će studenti 5. studenog izaći na prosvjed i tražiti besplatno studiranje za sve, te ulaganje više novca u obrazovanje.
"U zadnje dvije godine visoko školstvo u Hrvatskoj suočava se s trendom drastičnog poskupljenja školarina koje ne prati standard hrvatskih građana, a ujedno stvara sve veće razlike između bogatih i siromašnih", poručuju iz Bolonjske sekcije Kluba studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koji su i organizatori prosvjeda.
Stoga pozivaju sve hrvatske studente da im se 5. studenog pridruže u Zagrebu, ili prosvjedom u svojim gradovima, kako bi svi zajedno izrazili nezadovoljstvo visokim školarinama.
Od Vlade će zahtijevati da zakonom odredi da je visoko školstvo u Hrvatskoj u potpunosti besplatno za sve, tj. da Vlada subvencionira troškove studiranja za sve preddiplomce i diplomce, te veća ulaganja iz državnog proračuna u obrazovanje budući je Hrvatska u tome daleko ispod europskog prosjeka (pritom ne oduzimajući radnicima i umirovljenicima).
Do tada će se zadovoljiti da se cijene svih školarina vrate na razinu na kojoj su bile početkom akademske godine 2006./2007., te da se na toj razini i "smrznu" kako bi sljedeće generacije brucoša bile oslobođene trenda poskupljenja školarina koji se ne zaustavlja.
Ovaj prosvjed će ujedno biti i dio prosvjeda koje će studenti održati diljem svijeta na isti dan u povodu Svjetskog dana borbe protiv komercijalizacije školstva.
Tako će po prvi put studenti iz svih krajeva svijeta biti ujedinjeni, te će i hrvatski studenti prosvjedovati radi postizanja tog nedvosmisleno jasnog cilja: studiranje mora biti besplatno za sve.
Dodajmo da će se prosvjedna povorka u Zagrebu okupiti ispred Filozofskog fakulteta i Mimare, a zatim krenuti prema Sveučilištu. Od tamo nastavit će rutu Frankopanskom, Ilicom, Mesničkom do Katarininog trga, pošto ne mogu na Markov trg, kako bi vladajući bolje čuli njihovo nezadovoljstvo.
Koliko će studenata izači?
Opet 500?
Nemam vremena, moram ucit za dobar prosjek pa da nemoram placat skolarinu :-D
Preporucam to i ostalima ;)
Od Vlade će zahtijevati da zakonom odredi da je visoko školstvo u Hrvatskoj u potpunosti besplatno za sve
Jel to ono ajmo stavit nerealan zahtjev pa će nam bar mrvice dat. :lol:
legionar
24-10-2008, 00:01
Nerealna zanovjetala svih zemalja ujedinite se!
Barroom Hero
24-10-2008, 00:21
ce bit neke pijače?
legionar
24-10-2008, 00:24
Bilo bi u redu da se dijeli neka rakija.
Naravno.
Ja točim pivo, Pravaš vrti janjca na ražnju.
Darkbuster je zadužen za glazbu i nabavu salate.
Barroom Hero
24-10-2008, 00:26
yaaay, dolazim! i nosim pitu od višanja
Daj donesi i štrudlu od jabuka.
Darkbuster
24-10-2008, 11:13
Ah, cinici :smt007
Naravno da dolazim,ako nista bar da sisam dredove ekipi s ffzg 8)
Pocinjemo s 'Academy fight song'
Koliko će studenata izači?
Opet 500?
Pa cuj, na zadnjem je udruzenom porsvjedu bilo oko 4 000 ljudi (ono pred ljeto) Cist dosta za nase prilike :-D
Josip Broz Tito
24-10-2008, 12:54
Zbog poskupljenja i elitizacije visokog školstva hrvatski će studenti 5. studenog izaći na prosvjed i tražiti besplatno studiranje za sve, te ulaganje više novca u obrazovanje.
Neka neka što ste srušili komunizam :-D
Antonio de Oliveira Salazar
25-10-2008, 02:38
Mali * u "komunizmu" je bio da si trebao bit član različitih moralno-politički veoma sumnjivih organizacija da bi ti se potpuno isplatio tvoj fakultet, neki bi sasvim sigurno da je tako opet i danas.
Besplatno školovanje, wtf ???
Darkbuster
25-10-2008, 03:24
U komunizmu(tj. ono sto zovemo komunizmom) je bilo da svi redovni studenti imaju besplatno skolovanje. Bez ikakvih struktura judeomasonskopartijskih.
fat drummer
25-10-2008, 10:01
ja sam totalno za besplatno školovanje ali u slučaju da ovi na našem faksu naprave selekciju prilikom upisa na faks pa tako da 955 upisanih to i završi, te da prilagode program stvarnim potrebama stvarnog života,a ne potrebama odgoja teorijskih laprdla koji nakon faksa ne znaju napisati dopis tijelu državne uprave ili požurnicu sudu da se neki kurac dogodi sa spisom već jednom
Josip Broz Tito
25-10-2008, 12:37
Evo Dark je odgovorio momku sa nickom portugalskog zloglasnog diktatora.
Nemam što dodati.
Nego jel ti to hoćeš reći da nisi mogao završit faks ako nisi u partiji :smt005
Darkbuster
25-10-2008, 13:33
ja sam totalno za besplatno školovanje ali u slučaju da ovi na našem faksu naprave selekciju prilikom upisa na faks pa tako da 955 upisanih to i završi, te da prilagode program stvarnim potrebama stvarnog života,a ne potrebama odgoja teorijskih laprdla koji nakon faksa ne znaju napisati dopis tijelu državne uprave ili požurnicu sudu da se neki qrtz dogodi sa spisom već jednom
Hear hear
Mene brine hoćemo li dovoljno štrudle nabaviti.
25-10-2008, 17:04
Zaboravili su u programi prosvjeda staviti stavku da svaki student uz besplatno studiranje dobije i stipendiju u visini minimalno 3/4 današnje prosječne plaće i porezne olakšice pri kupnji automobila i kuće.
Josip Broz Tito
26-10-2008, 13:25
Zaboravili su u programi prosvjeda staviti stavku da svaki student uz besplatno studiranje dobije i stipendiju u visini minimalno 3/4 današnje prosječne plaće i porezne olakšice pri kupnji automobila i kuće.
Ljubitelju diktatora,a zašto si ti protiv free studiranja?
Zaboravili su u programi prosvjeda staviti stavku da svaki student uz besplatno studiranje dobije i stipendiju u visini minimalno 3/4 današnje prosječne plaće
u nizozemskoj svi studenti dobivaju unaprijed izdašnu stipendiju(iako preciznije bi bilo reć naknadu za studiranje) ako završe četverogodišnji fax u roku 10 godine :)
dugoročno to se državi isplati jer potiče studente da završe studij
i mislim da bi ova država jadna i mala kakva je trebala više sudjelovati u poticanju ljudi na studiranje nizom mjera kao što su izdašnije stipendije, veći broj istih itd itd zbog sebe same jer bez toga crno nam se piše
Mah, kakve ba izdasne stipendije, trecina stanovnistva je na rubu egzistencije. Trebamo mi jos puno zganaca jest prije nego budemo mogli davat uvjete visokog obrazovanja kakvo je u zapadnoj i sjevernoj evropi.
Bit ce i toga, al polako, ne mogu se stvorit zapadnoevropski uvjeti preko noci. Npr. ovi sto sad traze besplatno visoko skolovanje za sve - to bi bilo lijepo, ali je posve nerealno. Mozda u jednoj Danskoj, da, al ovdje... di se nema para (a jos manje volje) ni penzicima bozicnicu isplatit?
Mah, kakve ba izdasne stipendije, trecina stanovnistva je na rubu egzistencije. Trebamo mi jos puno zganaca jest prije nego budemo mogli davat uvjete visokog obrazovanja kakvo je u zapadnoj i sjevernoj evropi.
Bit ce i toga, al polako, ne mogu se stvorit zapadnoevropski uvjeti preko noci. Npr. ovi sto sad traze besplatno visoko skolovanje za sve - to bi bilo lijepo, ali je posve nerealno. Mozda u jednoj Danskoj, da, al ovdje... di se nema para (a jos manje volje) ni penzicima bozicnicu isplatit?
zato kaj se vecina love daje na neke pizdarije i općenito se krpaju vrece bez dna neuspješno dok je visoko obrazovanje zadnja rupa na svirali.
a bez toga necemo nikad biti bolje nikad nikad.
Darkbuster
26-10-2008, 15:25
Ako se moglo u mraku Jugoslavije,onda se bome moze i danas, samo se nece, jer je isplativije oprastati miljunske dugove klubovima kojima je domet pobjeda nad NECom i 10 000 ljudi na stadionu :-D
26-10-2008, 15:46
Ljubitelju diktatora,a zašto si ti protiv free studiranja?
Provokatoru, nemoj mi se, molim te, više obraćati.
Darkbuster
26-10-2008, 16:17
Koji igrokaz :-D
Slazem se da se novac daje na svakakve gluposti i da smo pametni, bolje bi taj novac investirali. Problem je sto nismo pametni, i sto je nekim ljudima u interesu da se novac trosi na svakakve gluposti, a ne na obrazovanje. Tak da je najbolje malim zalogajima.
Istinabog, skolarine se povisuju velikim zalogajima, s cim se ne slazem. Al to je opet drugi ekstrem..
u nizozemskoj svi studenti dobivaju unaprijed izdašnu stipendiju(iako preciznije bi bilo reć naknadu za studiranje) ako završe četverogodišnji fax u roku 10 godine :)
Brrr, državi možda se to možda isplati ali iskreno rečeno svaki radni čovjek iz čijeg se poreza financira nečije desetogodišnje studiranje je po meni prolupao ako podržava takvo što.
Brrr, državi možda se to možda isplati ali iskreno rečeno svaki radni čovjek iz čijeg se poreza financira nečije desetogodišnje studiranje je po meni prolupao ako podržava takvo što.
Otkad tebe briga za radne ljude? :smt005
I direktori su radni ljudi :-D
nije prolupao kad je vjerojatno i sam jednom bio student i iste povlastice koristio :smt002
ako misliš da zato nizozemci otežu sa školovanje tu se varaš vecina ih u roku završi s tim i da je normalno i da jednu godinu provedu na studiju u inozemstvu za sto im drzava osigurava povoljne zajmove.
mislim da se to na kraju isplati jer kao prvo studenti osjecaju da ih društvo podupire, samim tim su ambiciozniji, studiranjem u inozemstvu donose nova znanja i iskustva natrag sa sobom u nizozemsku.
nitko ne kaže da je nizozemsko društvo savršeno ali mladi naših godina su puno opušteniji, vidi vraga puno obrazovaniji i bar su vidli nešto svijeta. i tu ne pričam o nekim bogatunima vec običnoj srednjoj klasi.
naravno nitko ne kaže da hrvati ne mogu na studij u inozemstvu, evo bas jedna draga prijateljica s naseg faxa je otišla u ameriku na godinu dana na studij.
samo je razlika izmedu nas i nizozemaca to kaj ce ona kad se vrati dobiti prst u pak jer joj nece za to dat ni jedan ects bod npr
Darkbuster
26-10-2008, 19:28
Prolupali tulipani :smt009 :-D
Razlika izmedju nas i Nizozemaca je nekoliko desetljeca drustvenog i ekonomskog razvitka. Bit ce, s vremenom, i kod nas.
Insomniac™
26-10-2008, 20:02
Ja bi bio za to da svaki student dobije besplatno studiranje od strane ministarstva,ali njegovi roditelji jamce svojim prihodima/imovinom da će u slucaju odustanka/ predugog studiranja nadoknaditi državi štetu.
Pa onda imamo nesto ovako: fakultet traje 4 godine
- student zavrsi za 6 godina - sve ok,ne placa nista državi
- student zavrsi za 7 godina - placa 100 % iznosa koji je drzava potrosila na njega
- student zavrsi za 8 godina - placa 110 % iznosa
-student zavrsi za 9 godina -125
-student zavrsi za 10 godina - 140 %
Pa bi onda vidjeli tko ce razvlacit faks. Inace one pizdarije da smo mi svi jednaki, bla bla bla su idiotarije.
Neki su sposobni,neki su malo manje sposobni,a neki su totalni nesposobni za studiranje.
Pa ako ces ti razvlacit studiranje na 10 godina, nije problem, ali kako bi rekao genije nad genijima Calen bite :-D
inso mislim da ti je ideja stvarno na mjestu :smt002
magister
26-10-2008, 21:08
Zaboravili su u programi prosvjeda staviti stavku da svaki student uz besplatno studiranje dobije i stipendiju u visini minimalno 3/4 današnje prosječne plaće
i mislim da bi ova država jadna i mala kakva je trebala više sudjelovati u poticanju ljudi na studiranje nizom mjera kao što su izdašnije stipendije, veći broj istih itd itd zbog sebe same jer bez toga crno nam se piše
u nizozemskoj je i mariuhuana legalna..
ali da na naprav bar neke ustupke..samo da pokazhu dobru volju..
ako misliš da zato nizozemci otežu sa školovanje tu se varaš vecina ih u roku završi s tim i da je normalno i da jednu godinu provedu na studiju u inozemstvu za sto im drzava osigurava povoljne zajmove.
mislim da se to na kraju isplati jer kao prvo studenti osjecaju da ih društvo podupire, samim tim su ambiciozniji, studiranjem u inozemstvu donose nova znanja i iskustva natrag sa sobom u nizozemsku
Mda, možda to funkcionira u protestantsko-sjevernjačkoj kulturi društvene odgovornosti, ali kad bi tu na Balkanu dali svakom studentu carte blanche za sponzorirano desetogodišnje studiranje, mislim da bi se umjesto broja visokoobrazovanih osoba povećao samo broj alkoholičara u populaciji 18-30 godina :-D
Josip Broz Tito
27-10-2008, 01:17
mislim da se to na kraju isplati jer kao prvo studenti osjecaju da ih društvo podupire, samim tim su ambiciozniji, studiranjem u inozemstvu donose nova znanja i iskustva natrag sa sobom u nizozemsku
Mda, možda to funkcionira u protestantsko-sjevernjačkoj kulturi društvene odgovornosti, ali kad bi tu na Balkanu dali svakom studentu carte blanche za sponzorirano desetogodišnje studiranje, mislim da bi se umjesto broja visokoobrazovanih osoba povećao samo broj alkoholičara u populaciji 18-30 godina :-D
:smt005 :-D
Hm... pa i mi imamo sličan sustav stipendiranja koji se zove redovni studij... Jedina glupost u našem postkomunističkom sustavu je prevelik broj studenata. Ako već spominješ Nizozemsku, broj studenata po Sveučilištu (ne fakultetu) se kreće između 1 i 7 tisuća. Kad sam strancima spominjao broj studenata na našem Sveučilištu, reakcije su se kretale od smijeha do šoka. :-D
Mi težimo nekakvom akademskom društvu, ali ono se ne postiže masovnim upisima s ispitima kao sredstvom eliminacije bez cilja i svrhe osim da se popneš na višu godinu, već organiziranim i pragmatičnim radom s pojedincima u malim grupama... U normalnom zapadnom društvu pad određenog broja studenata na ispitu indicira prije svega nesposobnost profesora da prenese znanje. Kod nas? Figa... "je pa vas ima tako puno, ne možemo sve pustiti, nije ovo srednja škola"
E sad, što je bolje? Imati ogroman broj upisanih studenata koji bOGu kradu dane i padaju ispite (ne nužno svojom krivicom, budući da motivacija tek u nekolicini slučajeva dolazi iznutra) ili mali broj upisanih studenata kojima se prilagođava program u svrhu najbolje obuke za određenu struku? Broj studenata koji diplomiraju se i ne razlikuje toliko, a broj studenata koji diplomiraju u roku je u potonjem sustavu neusporedivo veći (osobito na Pravu). Uz to naravno treba računati da bi u manjem sustavu sredstva koja idu za školovanje redovnih studenata išla za školovanje svih studenata, protočnost bi bila veća, a s vremenom i povećanjem kvalitetnog kadra bi se (uz državni stimulus) počeli osnivati i puno kvalitetniji privatni fakulteti koji bi bili skuplji, što nije neki problem ako se ustanovi učinkovit sustav državnih stipendija posebnim skupinama, sustav kreditiranja i sustav privatnih stipendija baziran na većoj progresiji poreza na dobit, ali i velikim odbitkom od poreza ili olakšicama ukoliko se sklope ugovori sa studentima.
Ahhh... kapitalizam s ljudskim licem... takva utopija u RH :-D
Kako god bilo... ne podržavam ovaj prosvjed jer je potpuno promašen cilj. Elitizacija s ovim iznosima? Rajt... Jednog dana možda, ali ne nužno. Ovdje ne štekaju fakulteti jer dižu školarine u svojoj posve shvatljivoj gladi za većim profitom, već prije svega "socijalna država" koja na to ne reagira moderacijom niti iznalazi način kompenzacije u obliku nekih od mjera koje sam naveo.
Darkbuster
27-10-2008, 10:18
Kaj ne vidis da je ovo svjetski prosvjed protiv globalnog trenda komercijalizacije skolstva, malo solidarnosti i pokazivanja zuba ne bi skodilo :-D
Kaj ne vidis da je ovo svjetski prosvjed protiv globalnog trenda komercijalizacije skolstva, malo solidarnosti i pokazivanja zuba ne bi skodilo :-D
Pokazivanje zubiju iz solidarnosti je jedan od nekolicine razloga zašto sam sad na parcijali... tako da ovaj put uzimam exam rain-check :-D
ja neznam koji je manijak spomenuo Nizozemsku jer oni imaju iz temelja drugačiji školski sitem u cjelini od nas. Kao prvo osnovna škola im traje 4 ili 6 godina,nisam siguran točno i već tada biraju,ne baš smjer,ali recimo usmjerenje te ide neka polusrednja škola,a nakon čega upisuju fakultet na koji dakle oni već dolaze sa dobrim usmjerenim predznanjem iz tog područja,tako da bi taj fakultet prije mogli shvatiti kao specijalizaciju kod nas. a o tim smjerovima fakulteta bolje da i ne pričamo jer (znam iz primjera ljudi koje sam upoznao tamo i koji studiraju tamo) uz ostale postoje:TROPSKE BILJKE,KIŠNE ŠUME,itd.
da ponovim ako se nije shvatilo-to nisu kolegiji-to je njihov smjer na "faxu" kao što je kod nas recimo na filzozofskom kroatistika,sociologija itd.
žao mi je za ovo manijak,ali zaista je suludo uspoređivati Nizozemsku i Hrvatsku,a pogotovo u pogledu školovanja jer je ono organizirano da radi tzv.fah-idiote u uskim područjima,ali sa mnogo praktičnog znanja dok se kod nas dobiva ogromna širina znanja iz mnogih područja i hrpa polupotrebnih informacija,ali od skoro nikakve praktične važnosti,tako da je jednako neumjesno govoriti i uspoređivati kvalitetu jer i jedan i drugi sustav imaju svoje dobre i oše strane (dobro,znamo koi ima više loših :-D )
ok a tvoj point je, manijače(ovo mi i pomalo sexy zvuči :smt080) ?
ja sam samo govorila o prednosti nekog drugog sustava ništa više :smt006 približila ljudima kako se dobro osjeća nizozemski student za razliku od hrvatskog studenta
Barroom Hero
29-10-2008, 12:53
Pa dobro, kaj na kraju nece biti nikakav domjenak poslije?
Ja se slazem, puno bi se vise studenata pojavilo da nas se namami nekim icem i picem. Sta cu ovako trosit vrijeme, imam 100 drugih stvari za radit.
Darkbuster
29-10-2008, 14:13
Eiss koji gotovani, pa mos se derat, jebat mater, pravit incidente!
Eiss koji gotovani, pa mos se derat, jebat mater, pravit incidente!
Ne radim nista od toga na prazan zeludac :-D ;)
Ja se slazem, puno bi se vise studenata pojavilo da nas se namami nekim icem i picem. Sta cu ovako trosit vrijeme, imam 100 drugih stvari za radit.
alo brate..mogucnost za ulovit neku malu je abnormlano velika..samo ja cu probat uvatit 5 brojeva..stiskavac,puno ljudi,ti njen don juan..sta ce ti vise 8)
magister
29-10-2008, 17:41
ja bi reka da tu ima pichkica koje se boje derati da ih nebi profesori vidili...
bifutake
31-10-2008, 01:20
nadam se da će vam bit od koristi: link na topik (http://www.pravokutnik.net/forum/viewtopic.php?f=5&t=3855&start=0&st=0&sk=t&sd=a)
Darkbuster
31-10-2008, 02:00
Daj pogledajte ovo, koje smo mi zapravo pi*ke :D
Occupied schools in Greece face repression October 19th, 2008
As the tide of secondary and high-school squats rises again across Greece, the state responds with repression
More than 300 secondary and high schools (that is 1/6 of the national total) around Greece are currently occupied by their pupils who are demanding the reversal of several articles of the conservative educational reform that caused widespead revolt by students and university staff during the academic years of 2005-2006-2007
Pa dobro, kaj na kraju nece biti nikakav domjenak poslije?
Ništa od toga.
Nismo skupili dovoljno alkohola.
magister
02-11-2008, 00:08
P.I.Č.K.E.
bifutake
02-11-2008, 17:01
P: Čemu ovaj prosvjed?
O: Ovaj prosvjed je izraz nezadovoljstva studenata diljem svijeta zbog katastrofalne politike koja se sistematski provodi na globalnoj razini, ne samo u obrazovnom sustavu nego i u svim segmentima društva. Iako joj uzroke smještamo u mnogo širi kontekst, izravan povod za akciju pronalazimo u skrivenim i neskrivenim namjerama vladajućih struktura za postupnom privatizacijom/komercijalizacijom školstva. Pravo na obrazovanje je temeljno pravo svakog građana ove zemlje. Pravima se ne licitira, niti ih se nudi tržištu.
P: Zašto smatrate da je to loše, zar ne bi tržište trebalo nalagati kriterije izvrsnosti?
O: Loše je zato što takva politika vodi prema dodatnom raslojavanju i polarizaciji društva. Stvara se sve veći jaz između bogatih i siromašnih, privilegiranih i zanemarenih. Smatramo također da su obrasci stvaranja radnih odnosa na temelju tržišne logike posebno pogubni za akademski svijet. Država ne smije prepustiti svoju ulogu privatnim poduzetnicima jer privatizacijom sveučilište postaje ustanova primarno orijentirana na stvaranje profita. To nije i ne smije biti funkcija obrazovnih ustanova. Država je ustavom ograničena na mentorsku ulogu u smislu financiranja, a prelaskom na privatni kapital ta ograničenja više ne bi postojala između npr. sveučilišta i njegovog - vlasnika.
P: Spominjete privatizaciju, kakve to ima veze sa MZOŠ-om?
O: Ima veze sa MZOŠ-om utoliko što je ovaj prosvjed usmjeren primarno prema Vladi RH budući ona raspolaže državnim proračunom. Pitanje da li postoji novac za besplatno obrazovanje za sve nije prvenstveno knjigovodstveno nego političko pitanje. Onoga trenutka kada se pravo na obrazovanje shvati kao neupitno, postavlja se i potpuno drugo pitanje: ne da li novca ima ili nema, nego kako ga osigurati. To je onda pitanje fiskalne politike na kojemu ljudi kojima je javnost povjerila mandat za skrb o javnim interesima mogu i moraju dokazati svoju vjernost tim interesima i sposobnost da ih zajamče.
P: Je li ovaj prosvjed ispolitiziran?
O: Ne, ovaj prosvjed nije organiziran niti je potaknut od ijedne stranke. Inicijativa za održavanje prosvjeda je nastala kao projekt pojačane suradnje s kolegama studentima iz cijelog svijeta, a za organizaciju na lokalnoj razini većim je dijelom zaslužna Bolonjska sekcija Kluba studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
P: Koji su vaši ciljevi, za što se zalažete?
O: Zahtijevamo da se novci poreznih obveznika, nas i naših roditelja, upotrijebe u svrhe koje služe javnim interesima. Zahtijevamo da dame i gospoda iz Vlade RH počnu održavati svoja obećanja o tzv. društvu znanja, koje se sigurno ne može ostvariti ignoriranjem države i prebacivanjem odgovornosti na zakon tržišta. Zahtijevamo da se održi temeljno pravo svih građana na javno besplatno obrazovanje i državnu zaštitu s ciljem očuvanja autonomije obrazovnih institucija. Zahtijevamo da se navedeni problemi shvate ozbiljno i da ih se ne percipira kao izolirani slučaj, jer ova situacija je samo odraz šireg društvenog problema u kojemu ljudi i njihova znanja i usluge bivaju svedeni isključivo na funkciju. Zahtijevamo besplatna sveučilišta, u koje će država ulagati više a ne manje. Zahtijevamo zapošljavanje broja profesora na sveučilištima koji su predviđeni bolonjskim standardima, koji se međutim ne provode. Zahtijevamo proširenje smještajnih kapaciteta u studentskim domovima. Zahtijevamo veći broj stipendija, veći broj adekvatnih i funkcionalnih nastavnih prostorija i veće i relevantnije knjižničke fondove. Sustav bi tu trebao biti radi nas, a ne obratno!
P: Zar nije prekasno za sve to, zar neće plaćanje studija služiti kao poticaj za njegovo svršavanje u roku?
O: I bajunet u leđima je dobar poticaj za svršavanje posla u roku, ali to ne smije poslužiti kao opravdanje za cilj jer metoda je izrazito nedemokratska i kompromitira svaki deklarativno demokratski sustav koji se njome služi. Također, ne postoji nikakva znanstvena potpora tezi o postojanju veze između samostalnog plaćanja studija i akademskih dostignuća. Štoviše, upravo suprotno kaže Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja u intervjuu za Novi list u kojemu iznosi podatke o studiji koju su naručili, a "iz koje proizlazi da ne postoji korelacija u uspješnosti među onima koji plaćaju i onima koji besplatno studiraju. Dakle, oni koji plaćaju nisu ništa brži od onih koji ne plaćaju." (Novi list, 11. ožujka 2007. - http://www.nsz.hr/admin/imagemanager/im ... 110307.JPG (http://www.nsz.hr/admin/imagemanager/images/novi_list/novilist110307.JPG))
P: Ali, zar neće nametanje obveze plaćanja služiti kao lekcija nesavjesnim studentima?
O: Već postoje kontrolni mehanizmi koji sprečavaju ovakve zloupotrebe obrazovnog sustava, a naš angažman u borbi za pravednije društvo ne uključuje poticanje studiranja samo zbog studentskih prava ili bilo koji drugi oblik nesavjesnog odnosa pojedinaca prema budućnosti ove zemlje. Također, nema empirijskih podataka o efikasnosti takve pedagogije. Zatim, ako se ovakav trend poskupljivanja nastavi imamo vrlo snažne razloge vjerovati da će to dovesti do uskraćivanja prava na visoko obrazovanje za obitelji s niskim prihodima te generiranja efekta dužničkog ropstva za srednju klasu.
P: Mislite li da sve treba biti besplatno (uključujući i postdiplomske studije)?
O: Da. Samo tako možemo u "društvo znanja". Dosadašnje iskustvo pokazalo je da uvođenje školarina nije podiglo ionako nisku kvalitetu (humanističkih) postdiplomskih studija. Potrebno je dubinsko restrukturiranje načina njihova izvođenja. Za upisivanje postdiplomskih studija trebali bi biti dostatni prijemni ispiti, a tako i na preddiplomskim i diplomskim studijima (a da ni ne spominjemo tendencije koje vode u smjeru privatizacije primarnog i srednjeg školstva te zdravstva i ostalih javnih službi).
P: Kako sve to financirati? Jeste li zaboravili nedavni krah svjetskih ekonomija?
O: Nismo zaboravili, upravo se na tu krizu i osvrćemo budući je ona direktna posljedica politike na kojoj države diljem svijeta i dalje inzistiraju. Burze su krahirale zbog neoliberalne kapitalističke doktrine koja propagira nedodirljivost privatnog biznisa kojemu je osnovni cilj akumulacija profita. Profit sam po sebi nije sinonim za progres, napredak društva diktiraju daleko šire sastavnice, među njima i odnos prilikom raspodjele tog profita. U neoliberalnom sustavu (ne dajte da vas ime zavara, ovaj sustav nema nikakve veze s građanskim slobodama) preferiraju se potrebe krupnog kapitala, a glavno je oružje kojim se vlasnici tog kapitala služe u zadobivanju političke i ekonomske prevlasti u društvu – tržišna logika. Svi svjetski analitičari, i s pozicija takozvanih ljevica i desnica priznaju što je uzrokovalo nedavni kolaps, što je nemoguće zanemariti budući je i sam predsjednik SAD-a priznao što se dogodilo kad je zatražio intervenciju države za pomoć posrnuloj ekonomiji. Iako su mnoge zemlje na taj način izbjegle bankrot, problem nije riješen nego pometen pod tepih. Privatni kapital je temeljna odrednica neoliberalnog kapitalističkog poretka i nerealno je za očekivati da će privatni ulagači samoinicijativno odustati od kontrole svojih privatnih prćija koje mi naivci nazivamo državama. Vratimo se malo unazad, oni novci kojima su države izbjegle bankrot su ustvari novci poreznih obveznika, tj. naši novci. A privatni kapital je ostao zaštićen i dobiva uvijek iznova novu šansu za akumuliranje novog profita. Metaforički, narodu ostaje soc s dna džezve, dok tajkuni ubiru sav šlag. Novci postoje, ali na narodu (koji ga zarađuje) ostaje odluka kamo će s njima te da prisili države na ravnopravniju distribuciju.
P: Mjesto i vrijeme?
O: Ispred muzeja Mimara, okupljanje je 5. 11. 2008. u podne, a od tamo se kreće prema Katarininom trgu.
neki mladi revolucionar,bit će da je ovaj:
http://www.youtube.com/watch?v=_T-iiq3f-bE
Darkbuster
02-11-2008, 18:29
Sva sreca da imamo s druge strane ovakvu ekipu:
vidi ovoga ljudskoga gada komunistickoga ljudi zar je moguce da vlasti nece nista poduzeti protiv komunistickih zlocina klanja i ubijanja neduznih ljudi zato braco hrvati bogu se molite da nas amerika primi u nato to im je kraj u nji nema sale komunistima death penalty nalegalan nacin aovaj sugavi seljacki huligan je maskirani cetnik sramota da u hrvatskoj vlada jos uvijek komunisticka diktatura
:smt005 :smt005
magister
02-11-2008, 18:31
P.I.Č.K.E.
PEER PRESSURE PEER PRESSURE PEER PRESSURE
ovaj skup će sličit ovome
http://www.youtube.com/watch?v=lGlH4iQh ... re=related (http://www.youtube.com/watch?v=lGlH4iQh26g&feature=related) :smt005
Darkbuster
02-11-2008, 18:52
Znaci, ipak dolazis? :-D
naravno,al moramo tancat da se osjeti zajednički duh studenata,ja i ti ćemo povest
http://www.youtube.com/watch?v=-ipcj8gU ... re=related (http://www.youtube.com/watch?v=-ipcj8gUtNM&feature=related) :smt048
legionar
02-11-2008, 20:38
http://www.youtube.com/watch?v=kwiRCoEuL3Y
:smt043 :smt043 :smt044
http://www.youtube.com/watch?v=kwiRCoEuL3Y
:smt043 :smt043 :smt044
To je inač ovo => http://www.youtube.com/watch?v=YM2a-_1Yvow :lol:
Darkbuster
02-11-2008, 23:13
naravno,al moramo tancat da se osjeti zajednički duh studenata,ja i ti ćemo povest
http://www.youtube.com/watch?v=-ipcj8gU ... re=related (http://www.youtube.com/watch?v=-ipcj8gUtNM&feature=related) :smt048
Aukurac :smt005 :smt005
http://www.youtube.com/watch?v=XXDTRPzCLQs
Ja i kamaradi pripremamo točku za prosvjed.
Ja sam onaj na klavijaturama.
Darkbuster
03-11-2008, 00:37
Ja sam Pera Dugmetar. Prepoznat cete me po mojoj dugmetari koju igram na filmu!
Onda?
Nešto novo o prosvjedu?
Onda?
Nešto novo o prosvjedu?
viewtopic.php?f=5&t=3855 (http://www.pravokutnik.net/forum/viewtopic.php?f=5&t=3855)
Josip Broz Tito
06-11-2008, 12:29
Onda?
Nešto novo o prosvjedu?
Psi laju karavane prolaze.
Švabosanac
07-11-2008, 23:13
komunisti jedni....
prosvjedujte za kvalitetniju nastavu a ne za jeftinije cijene .....
treba snizit cijene goriva a ne studiranja ....
komunisti jedni....
Vidio sam da će ovo bit sadržaj posta prije nego sam otvorio topic. :lol:
Josip Broz Tito
08-11-2008, 03:19
komunisti jedni....
prosvjedujte za kvalitetniju nastavu a ne za jeftinije cijene .....
treba snizit cijene goriva a ne studiranja ....
Pravo ima najkvalitetniju nastavu jer nema predavanja :-D
bifutake
24-11-2008, 21:13
Tribina "Besplatno visoko školstvo: mit ili realnost?"
Srijeda, 26.11.
od 17:30
Filozofski fakultet - dvorana 3
Gosti tribine:
dr.sc. Žarko Puhovski (Odsjek za filozofiju FF-a)
dr.sc. Vedrana Spajić-Vrkaš (Odsjek za pedagogiju FF-a)
dr.sc. Hajrudin Hromadžić (Odsjek za sociologiju FF-a)
g. Vilim Ribić (Nezavisni sindikat znanosti)
predstavnici MZOŠ-a
+drugi
ultraviolet
26-11-2008, 00:38
ajd dosta s tim prosvjedima i svi mrš učit :-D
u moje vrijeme nije bilo prosvjeda
nije bilo studentskog pravobranitelja
nije bilo nikakvih prava
i još smo išli pješice bosi 34 kilometra do fakulteta
i 34 nazad
:smt009
razmažene guzice
Jel netko gledao dnevnik večeras? Bilo je priče o nekakvom dizanju školarina na svim fakultetima kao zbog recesije... Ako dođe do toga kod nas ne trebamo ostati prekriženih ruku. :evil:
legionar
04-03-2009, 21:53
Normalno da će doći i kod nas. I normalno da nam se preostaje jedino slikat i tužit plinovodu i upravi vodovoda.
:lol:
A kako to recesija utjece na financije fakulteta?
legionar
04-03-2009, 22:00
A gle, čujem da i wc papir ide gore. Dolaze krizna razdoblja.
fat drummer
04-03-2009, 22:02
Jel netko gledao dnevnik večeras? Bilo je priče o nekakvom dizanju školarina na svim fakultetima kao zbog recesije... Ako dođe do toga kod nas ne trebamo ostati prekriženih ruku. :evil:
ajde, ajde.... to će ti se samo učiniti... devalivirana kuna će pasti na tako niske grane da eventulanih 10 000 kuna za školarinu nećeš ni osjetiti (jer ćeš s time moći kupiti kruh)
A gle, čujem da i wc papir ide gore. Dolaze krizna razdoblja.
Mozda su porasle kamate na onom velikom kregarovom kreditu :lol:
:lol:
A kako to recesija utjece na financije fakulteta?
Baš i mene zanima, sigurno zato što su jako vezane uz gospodarstvo.