View Full Version : Poslijediplomski - gubitak vremena i novaca?
Robierre de Cochon
14-09-2005, 16:34
Dakle, citao sam malo o toj temi na nekim forumima i ispada da ima jako puno ljudi koji su na poslijediplomskom ili su ga zavrsili s negativnim misljenjem sto se tice isplativosti. Neki kazu da je cak lakse naci posao bez mr.sci jer mali poslodavci izbjegavaju mr-ove. Sto se tice place - nema razlike, bar ne u pocetku.
Imate li mozda drugacijih iskustava?
Nemam osobno iskustvo, ali znam da…
Ako se zelis baviti znanstvenim radom – postdiplomski je nuzan.
Ako se zelis baviti prakticiranjem prava – postdiplomski je nepotreban, a od presudne vaznosti je pravosudni ispit.
Meni je bitno prvo poloziti pravosudni ispit. A poslije, ako ce me neka grana prava osobito zanimati i ako cu u tome htjeti produbiti svoje teoretsko znanje, upisat cu postdiplomski. Da li ce se isplatiti? Financijski mozda ne ili ne odmah, ali sigurno ce se isplatiti u smislu vece strucnosti, znanja, samopouzdanja… Vjerujem da se u tom smislu bilo kakav rad na strucnom usavrsavanju isplati. Ali pitanje je sto je covjeku prioritet… Nekome je prioritet zaraditi sto vise novaca u sto krace vremena ili sa sto manje muke. Za takve ljude, sumnjam da je postdiplomski rjesenje.
Zaboravila sam napisati najbitniju stvar:
Postdiplomski je sigurno gubitak i vremena i novaca ako je nekvalitetan npr. zastario, neinteraktivan... A sigurno je nekvalitetan ako je slican dodiplomskom studiju prava u Zagrebu.
fat drummer
16-09-2005, 18:45
opa, zanimljiva tema i decidirani stavovi
blizu postdiplomskog jos nisam, al ova rasprava me stvarno zainteresirala. moram priznat da me iznenadilo ovo sto sam procitao, uvijek sam mislio da je postdiplomski pozeljan i za nas i za nase poslodavce. koliko sam shvatio ostali fakulteti imaju kvalitetne postdiplomske, a poslodavcima je drago zaposliti nekoga malo kvalificiranijeg. nakon malo duljeg razmisljanja shvatio sam da je ovakav stav pravasa prema postdiplomskom normalan jer ipak radi se o nasem faksu i ocito je da i nakon diplome se stav prema studentima, nacin razmisljanja i poimanje ne mjenjaju.
jel ima itko pozitivno iskustvo sa postdiplomskim... bilo kakvo...
bok svima nakon nekog duljeg vremena...
jedan pametni stariji kolega rekao je da je vježbeništvo (odvjetnièko) jedini legalni oblik robovlasništva u rh.
svako onaj tko je malo ambiciozniji vrlo brzo æe skužiti da i nema puno koristi od rada na sudu, kod odvjetnika, a pogotovo u raznim ministarstvima i inim pravnim osobama. odvjetnici te iskorištavaju da obavljaš dosadnu administraciju dok oni igraju tenis, suci, èast iznimkama, nisu nekakav bogat izvor znanja, a na ove ostale ne vrijedi koristiti rijeèi. osim toga plaæe su jadne, perspektiva da se poboljšaju još jadnija.
osim toga, dolaze mlaðe generacije koje æe ovu našu, tranzicijsku, za koju godinu debelo prešišati za famozno europsko pravo o kojem mi, malo stariji, pojma nemamo.
i onda skužiš da veliki broj kolega koji rade financ. unosne i ZANIMLJIVE poslove (dok ti lupaš ovrhe i u drugoj godini vježbeništva radiš izvide) su završili razne llm-ove vani i pomisliš da to nije loša idea.
tako da ja to podržavam i zato uskoro odlazim
mravica_zg
24-10-2005, 18:40
bez obzira kaj sam tek II godina, brijem da se najvise u RH isplati na postdiplomski na Ekonomiji. Onda ak imas srece zguzis se u nekoj firmi tipa Cedevita, Lura, i sl. i high life. :tng: ĹĄto se tice postdiplomskog na nasem faksu mislim da je pusiona, odnosno da je nepotreban osim ako se ne odabere neki perspektivni smjer tipa gospodarstvo :mrgreen:
kreĹĄimir č
26-10-2005, 15:10
Bok! Veæ sam napisao da sam naknadno upisao postdiplomski iz trgovaèkog i prava društava, i mogu reæi da sam nakon poèetna dva predavanja vrlo ugodno iznenaðen onim što se predaje. Naime, pouèen iskustvom sa dodiplomskog studija, oèekivao sam dogmatsko raspredanje i zdvajanje o nebitnome i usput ponavljanje veæ položenog na dodiplomskom studiju. No, Dika me iznenadio, i to ugodno... Uèi se i predaje ono što na faksu uopæe nismo radili, npr. ovrha, steèaj... Govori se o praktiènim problemima i novom zakonodavstvu koje rješava te probleme, tako da je mislim, jako korisno da sam to upisao... Mislim da su ovdje puno konkretniji jer ih ne slušaju neiskusni studenti kojima mogu prièat svašta veæ ljudi koji na predavanja dolaze s posla i ne žele bacati vrijeme slušajuæi baš bilo šta... tako da mi je drago, nadam se da æu ostati pri tom dojmu...
postdipl iz trgovackog bi i ja htjela
planiram diplomirati negdje do 3mj, pa bih onda radila i isla na to
gledala sam obavijesti na netu i pomalo me razočaralo da im na stranici pise da proucavaji privredno pravo Jugoslavije, umjesto jedanput pise jedaMput...
neznam koliko kosta i kako se placa
kad im pocinje sljedeci ciklus, svake godine ili svake dvije
sad pise da su počeli u ozujlu 2005, pa bi meni ozujak2007 bio idealan, da budem godinu u praksi, dam vozacki, malo poradim na stranom jeziku obavim i neke stvari pa na magisterij (jos sam mlada :smt033 )
Citala sam i ina ekonomskom faxu, za studij poslovne administracije treba 9500 eura ](*,)
SAVJETUJ ME, KRESIMIRE
TNX
Starfish
08-06-2009, 21:46
4 godine kasnije, da dignemo topic malo... ::E:
ACHTUNG! ACHTUNG!
PKT dijeli bombone svakom tko je upisao/završio bilo kakav PDS na PFZG-u i voljan je o istom s nama podijeliti bilo kakve recentnije dojmove... Od korisnosti, do podatka kako ta predavanja i ispiti bukvalno izgledaju...
Pweety please, we are clueless... :cold:
Jedino što sam ja čula o svemu skupa je - "loš je pds, fakat je loš"... :devil::devil:
unknown_heroine
18-06-2009, 10:54
fakat motivirajuće, nema kaj, bomboni :D
nego, mene zanima koliko je bitan prosjek u svemu tome? jer sam načula da je prosjek nebitan ako im se prijavi malo studenta, tj.da može neko sa ono 2.0 prosjekom pohađati pds, bitno je da ga plati... iako formalno piše ono o 3.5, čini mi se...
Starfish
22-06-2009, 12:12
nego, mene zanima koliko je bitan prosjek u svemu tome? jer sam načula da je prosjek nebitan ako im se prijavi malo studenta, tj.da može neko sa ono 2.0 prosjekom pohađati pds, bitno je da ga plati... iako formalno piše ono o 3.5, čini mi se...
Nemam pojma, a pds-ovci su gej i ne žele nam reć'... :(
S obzirom na iskustva s dodiplomskog studija, vjerojatno i na pds-u vrijedi politika "ako platiš, sve može". :worship:
Ehm...primakao se i ja diplomi pa i mene zanimaju mogućnosti "daljnje pravne naobrazbe".
Ne znam kakve su nam šanse da se ovdje javi neko živo biće koje je ušlo u žrvanj PDS-a, jednom kad završe faks, studenti prave zbrišu s pravokutnika, čast iznimkama.
E sad, mene najviše zanima europsko pravo, pa sam malo istraživao:
Novi PDS je, izgleda, puno smisleniji i bolji od prijašnjeg (koji je svakom važnijem predmetu iz dodiplomskog studija lupio prefiks europski, da bi valjda svi imali više posla).
Po novom se uče osnovne stvari pa se onda, po mom skromnom sudu, smisleno proširuje znanje.
Činjenica je da jedini imaju donekle informativan web (vidi na pravo.hr) i da je šef superkewl prof. Rodin, što je za svakog tko je eventualno slušao europsko javno veliki plus.
Ne budi lijen, sletio sam kao padobranac na jedno predavanje iz kolegija drugog semestra, pravo unutrašnjeg tržišta...bilo je 10-15 ljudi, predavanje na engleskom održao prof. iz Beča sa powerpoint prezentacijom...vrlo zanimljivo, a izgleda da su gostovanja češća pojava na ovom PDS-u.
Da ne bi ispalo da sam neki tajni promotor katedre za EJP. kritika ide u smjeruočigledno malog broja predavanja...znači dosta samostalnog rada.
Konačno, ako nekog zanima i nešto više od milog nam prava, nek odsurfa na mes.com.hr, taj interdisciplinatni master je koncipiran po uzoru na strane, a može se i uzet koji pravni kolegij ako si na našem PDS-u.
Eto, nadam se da nisam bio dosadan. Hvala lijepa na pažnji. :)
samo da pitam. a kaj je s bolonjcima i postdiplomskim? kaj je to neki stručni studij il doktorski studij il kaj? možemo li mi to upisati i koliko traje yada yada :)
Starfish
23-06-2009, 19:52
Imaš poslijediplomski stručni studij od 2 godine (to je ono što je dosad bio magisterij), nakon čega si mag. spec. iur :mrgreen: i imaš poslijediplomski doktorski studij koji traje 3 godine tj. 6 semestara, nakon čega si dr. sc.
Kolko ja kužim stvar - sa završenim dodiplomskim (mag.iur/dipl.iur) možeš upisat odmah i doktorski, a možeš upisat i specijalistički, pa onda po želji još 1 godinu doktorskog... :thumbup:
http://www.pravo.hr/poslijediplomski_studij
pozdrav! ima li netko možda iskustva s upisivanjem postdiplomskog ili doktorskog studija u inozemstvu, tj. u zemljama našeg pravnog kruga, primjerice austriji ili sloveniji, znate li kakva je prcedura i je li moguće dobiti nekakvu financijusku potporu u vidu stipendije koja bi pokrivala troškove školarine? vidjela sam na stranici faksa da će uskoro biti raspisan natječaj za erazmusove stipendije kojima se stipendiraju i postdiplomski studiji, proučavajući malo na stranici sveučilišta, vidjela sam da piše kako erazmusova potpora iznosi 300 eura mjesečno plus još 100 eura koje daje sveučilište, dakle 400 eura mjesečno, no nije mi jasno na što se odnosi tih 400 eura, tj. financira li erazmus primjerice troškove školarine na razmjeni, a tih 400 eura daje za troškove života ili je u tu svotu uračunato sve zajedno? malo sam confused , uglavnom, imali ti kakvih osobnih iskustava ili informacija iz druge, treće...desete ruke?
Skylark Ishmaelle
30-01-2010, 15:24
pozdrav! ima li netko možda iskustva s upisivanjem postdiplomskog ili doktorskog studija u inozemstvu, tj. u zemljama našeg pravnog kruga, primjerice austriji ili sloveniji, znate li kakva je prcedura i je li moguće dobiti nekakvu financijusku potporu u vidu stipendije koja bi pokrivala troškove školarine? vidjela sam na stranici faksa da će uskoro biti raspisan natječaj za erazmusove stipendije kojima se stipendiraju i postdiplomski studiji, proučavajući malo na stranici sveučilišta, vidjela sam da piše kako erazmusova potpora iznosi 300 eura mjesečno plus još 100 eura koje daje sveučilište, dakle 400 eura mjesečno, no nije mi jasno na što se odnosi tih 400 eura, tj. financira li erazmus primjerice troškove školarine na razmjeni, a tih 400 eura daje za troškove života ili je u tu svotu uračunato sve zajedno? malo sam confused , uglavnom, imali ti kakvih osobnih iskustava ili informacija iz druge, treće...desete ruke?
Puno informacija možeš dobiti na www.stipendije.info tj. upute o tome kako razumjeti i od kuda krenuti sa informacijama za ERASMUS ovdje: http://www.stipendije.info/hr/korisne_rubrike/predstavljamo/erasmus_mundus_masters_courses
Generalno, poslijediplomski studij student ne plaća, te se stipendija odnosi na životne troškove, kako je to i opisano na http://international.unizg.hr/medjunarodna_suradnja?@=5tc7#news_10722 (Financijska potpora koju student može primiti iz Erasmus sredstava pokriva samo dio troškova života na inozemnom sveučilištu (mjesečna financijska potpora iz Erasmus sredstava za ak.god. 2009./10. je iznosila 300 eur + 100 eur mjesečno koje je dodjeljivalo Sveučilište kao dodatnu potporu). Pod time se misli na smještaj + hranu + knjige + izlaske tj. džeparac. Školarina se u pravilu ne plaća. Za dodatne detalje treba proučiti svaki konkretan program unutar ERASMUSa koji te zanima. Za dodatna pitanja se možeš obratiti u ured za međunarodnu suradnju UNIZGa (kontakti na www.unizg.hr) gdje su jako susretljivi, te u Agenziju za mobilnost.
Pripremi se da se sama najviše angažiraš oko saznavanja svih informacija jer je kod nas sustav informiranja o obrazovanju i stipendijama dosta decentraliziran, nekoherentan i histeričan.
Također, ako hoćeš još informacija, možeš se javiti i u Institut za razvoj obrazovanja koji je ovlašteni centar za informacije o visokom obrazovanju u inozemstvu i stipendijama za hrvatske državljane, te možeš tamo dogovoriti savjetovanje za tvoje područje interesa (www.iro.hr, odnosno http://www.iro.hr/hr/informiranje-i-savjetovanje-o-visokom-obrazovanju/)
Puno sreće!
puno, puno ti hvala! nisam još diplomirala, ali ću uskoro i ove opcije me stvarno zanimaju, tako da se bacam na proučavanje :)
da li se može upisat poslijediplomski a da nemam prosjek 3,5?