View Full Version : kako izgleda pravosudni?
Jel zna tko kako izgleda pravosudni? Onak u detalje?
Ne znam nikog tko je poloĹžio i bio tak da nemam koga pitati.
Al me baĹĄ zanima kak je to koncipirano, kaj sve treba znati, i tak... znatiĹželje radi, a ne nadobudnosti radi :wink:
Pustit ĂŚu danas/sutra pitanja s proĹĄlih par rokova za pravosudni i skinut ĂŚu kako sve to izgleda.
E super... baĹĄ me zanima kak to sve izgleda... tak da sve kaj veliĹĄ, dobro je :mrgreen:
Dobri ljudi s Legalis.hr vole znanje i dobra dijelit s drugima, pogotovo ako su joť nejaka èeljad na faksu u pitanju :wink:
Evo ja cesto pratim forum s http://www.legalis.hr i evo sto sam saznala:
Ispit se sastoji iz pismenog i usmenog dijela, a mislim da na web stranici od Ministarstva pravosudja imas objavljen popis literature koju moras nauciti.
PISMENI
U jednom danu (traje dosta sati), moras napisati dvije presude: jednu iz podrucja gradjanskog prava, a jednu iz kaznenog prava. Daju ti cijeli sudski spis, samo sto maknu presudu iz njega. Ako imas srece, ponekad ti vec na koricama spisa stoji zig s kaznenopravnom sankcijom koja je bila odredjena, tak da ne moras puno razmisljati :)
Na pisanju presude mozes se koristiti svime cime zelis, osim mobitela. Dakle, mozes sa sobom uzeti sve zakone koje hoces i primjerke presuda koje ti mogu posluziti kao špranca. Na pismenom ispitu vlada jaka kolegijalnost, dakle zapravo se radi o timskom radu! Svi svima pomazu! Tako da se meni iskreno cini da pismeni nije tezak. Jedino sto se unaprijed moras raspitati iz cega se najcesce daju predmeti, tako da znas uzeti ispravne zakone sa sobom. Nisam sigurna smije li se koristiti laptop. To bi bilo super, jer onda na kompjuteru mozes imati sve zakone koji ti trebaju, a ne da teglis kofer sa sobom na ispit.
USMENI
E za to se treba dobro pripremiti. Mislim da se odrzava sljedeci dan nakon pismenog dijela ispita. Dobro je unaprijed saznati kakva pitanja mozes ocekivati, tako da po tome ponavljas. Ponekad se na pismenom dijelu ispita moze saznati tko ti je u komisiji, pa onda pogledas pitanja od tih ispitivaca koja inace postavljaju na ispitu. Usmeni ispiti su javni pa mozes prethodno ih ici poslusati. Samo se trebas predbiljeziti unaprijed preko telefona (zoves Ministarstvo pravosudja).
Mene nije tolko strah pravosudnog ispita, nego mene brine kad cu ja imati vremena za ucenje. Vjerojatno cu si morati sakupiti mnogo godisnjeg odmora i onda ga potrositi na strebanje za ispit!
jacktheripper
24-09-2005, 21:47
ne brini, poslodavac ti mora dati pet (cijelih!) dana za spremanje pravosudnog. :tng:
Samo ne znam dal se u to broje i ti dani kad je pismeni i usmeni. :roll:
Evo ja cesto pratim forum s http://www.legalis.hr i evo sto sam saznala:
Ispit se sastoji iz pismenog i usmenog dijela, a mislim da na web stranici od Ministarstva pravosudja imas objavljen popis literature koju moras nauciti.
PISMENI
U jednom danu (traje dosta sati), moras napisati dvije presude: jednu iz podrucja gradjanskog prava, a jednu iz kaznenog prava. Daju ti cijeli sudski spis, samo sto maknu presudu iz njega. Ako imas srece, ponekad ti vec na koricama spisa stoji zig s kaznenopravnom sankcijom koja je bila odredjena, tak da ne moras puno razmisljati :)
Na pisanju presude mozes se koristiti svime cime zelis, osim mobitela. Dakle, mozes sa sobom uzeti sve zakone koje hoces i primjerke presuda koje ti mogu posluziti kao ĹĄpranca. Na pismenom ispitu vlada jaka kolegijalnost, dakle zapravo se radi o timskom radu! Svi svima pomazu! Tako da se meni iskreno cini da pismeni nije tezak. Jedino sto se unaprijed moras raspitati iz cega se najcesce daju predmeti, tako da znas uzeti ispravne zakone sa sobom. Nisam sigurna smije li se koristiti laptop. To bi bilo super, jer onda na kompjuteru mozes imati sve zakone koji ti trebaju, a ne da teglis kofer sa sobom na ispit.
USMENI
E za to se treba dobro pripremiti. Mislim da se odrzava sljedeci dan nakon pismenog dijela ispita. Dobro je unaprijed saznati kakva pitanja mozes ocekivati, tako da po tome ponavljas. Ponekad se na pismenom dijelu ispita moze saznati tko ti je u komisiji, pa onda pogledas pitanja od tih ispitivaca koja inace postavljaju na ispitu. Usmeni ispiti su javni pa mozes prethodno ih ici poslusati. Samo se trebas predbiljeziti unaprijed preko telefona (zoves Ministarstvo pravosudja).
Mene nije tolko strah pravosudnog ispita, nego mene brine kad cu ja imati vremena za ucenje. Vjerojatno cu si morati sakupiti mnogo godisnjeg odmora i onda ga potrositi na strebanje za ispit!
vau, opĂŚe nisam znala da je to tak... tenks na info i a linku!!!! :thm:
fat drummer
25-09-2005, 00:50
ne brini, poslodavac ti mora dati pet (cijelih!) dana za spremanje pravosudnog. :tng:
Samo ne znam dal se u to broje i ti dani kad je pismeni i usmeni. :roll:
daj seres... 5 dana. pa u to vrijeme mogu naucit sve napamet. i otic pit u subotu
ja cu trazit samo tri dana... to mi je dovoljno... zapravo sve cu ponovit u tramvaju na putu do ispita
zasto faks ne organizira neku tribinu svake godine za diplomante o pravosudnom? me ionako nitko ne ide na pravosudni
Robierre de Cochon
25-09-2005, 01:00
zar ne dobijeĹĄ 3 mjeseca? :shock:
Mislim da je odluka (dobra volja) na poslodavcu. Ja ne radim kod odvjetnika, pa ne znam kako je to kod njih. Za svog poslodavca znam da mi nece dati besplatne slobodne dane (zasto bi, ako ne mora? :wink: ) vec cu si ih morati uzeti iz godisnjeg odmora. ali mozda ih uspijem dobiti iz prekovremenih (koji se naravno ne placaju)... ali ne znam hocu li uspjeti... pa nije poslodavac kriv sto ja radim prekovremeno, to sam ja sama kriva jer sam si nesposobna organizirati vrijeme i posao na nacin da ne radim prekovremeno :wink:
jacktheripper
25-09-2005, 21:09
Na predavanju odvj. vježbenika i odvjetnika održanog u 5.mj rekli su da se dobije 5 dana za pravosudni i nitko nije imao potrebe to komentirati.Znaèi da je ili njima to bilo dovoljno ili buduæi da su to veæ riješili boli ih k.... za one poslije. :evil:
Al ja se nadam da æe poslodavac kojem je u interesu da riješiš pravosudni imati bar malo više razumijevanja. :roll:
Mislim da si ljudi pravosudni namjeĹĄtaju u pravilu negdje u 9 ili 10. mjesecu... Ljeti se da izostat (bilo nekakav neplaĂŚeni, bilo zato jer je obim posla bitno manji i tsl.) negdje od 15.7. do 15.8. pa si onda joĹĄ nadoveĹžu na to godiĹĄnji i imaĹĄ dva mjeseca ĹĄtrebanja...
Neznam odakle mi ovo... mislim da je bilo na tribini ili tako neĹĄto.
da, upravo tako. ili iskoriste kraj porodiljnog :mrgreen:
(ne, fakat!)
Super savjeti. Pogotovo savjet da se iskoristi vrijeme kad su godisnji odmori - pogotovo 8. mjesec. Stvarno se tada ima puno manje posla ili skoro da nema posla! Onda bih cak i na poslu mogla uciti.
Ali daleko je meni pravosudni. Ja furam onu kombinaciju da radim u jednoj firmi, a paralelno volontiram na sudu. Tako da mi 2 godine staza treba do pravosudnog, a za sada sam odgulila 10 mjeseci.
Ovaj savjet da iskoristim kraj porodiljnog - ne hvala! :wink: Za djecu cu biti spremna za kojih 5 godina minimalno... Pa ja sama sam jos uvijek dijete :P
Salvatore Lucania
07-08-2009, 01:27
Super savjeti. Pogotovo savjet da se iskoristi vrijeme kad su godisnji odmori - pogotovo 8. mjesec. Stvarno se tada ima puno manje posla ili skoro da nema posla! Onda bih cak i na poslu mogla uciti.
Ali daleko je meni pravosudni. Ja furam onu kombinaciju da radim u jednoj firmi, a paralelno volontiram na sudu. Tako da mi 2 godine staza treba do pravosudnog, a za sada sam odgulila 10 mjeseci.
Ovaj savjet da iskoristim kraj porodiljnog - ne hvala! :wink: Za djecu cu biti spremna za kojih 5 godina minimalno... Pa ja sama sam jos uvijek dijete :P
e,daj mi objasni to sa 2 godine staza??? sta prije zaposlenja moramo odradit 2 god neplacenog staza ili kako to ide - zbunjen sam i ocito nista neznam u vezi toga...
http://www.pravokutnik.net/clanci/vjezbenistvo-pravosudni-dummies-vol2-pravosudni-is
Salvatore Lucania
07-08-2009, 03:14
http://www.pravokutnik.net/clanci/vjezbenistvo-pravosudni-dummies-vol2-pravosudni-is
e hvala ti,al daj mi jos reci ako znas da li se placa taj period vjezbenistva tj da li smo placeni za vrijeme tog perioda?
Ako radis kod odvjetnika, jb, upravi, gospodarstvu placen si.
Sto se tice suda ako se zaposlis kod njih placen si, a ako volontiras nisi placen.
Starfish
11-11-2009, 20:48
http://www.facebook.com/group.php?v=wall&ref=mf&gid=173109664889
kmeeeeeeeeee novi pravosudni.
kmeeeee.
:(
Konkretna tema na stranu na sekundu, ali ovo pismo koje su slali ministru je ocajno.
Ima stvarno gro tipfelera, pogresaka i ociglednog prekrajanja teksta od strane 5 ljudi.
Nadalje, uz sve pohvale za trudu, volji i želji kojima se smjeralo osigurati pravosudni ispit sukladno
Nezadovoljstvo se prvenstveno očituje u činjenici da se članovi ispitne komisije nisu pridržavala gore citiranog Pravilnika
slijedom čega isti drže najblaže rečenim nepravedno prema istima primjenjivati vrlo visoke i stroge kriterije postavljenje gore citiranim Pravilnikom
Nadalje, članovi ispitnog povjerenstva ističu kako se njih nije konzultirano niti kontaktiralo prilikom donošenja predmetnog Pravilnika
Mislim, kak ovo mos poslat? :/
Je, i ja sam za to dobila poziv, ljudi su revolucionarno raspolozeni.
Ovo je fakat koma, rezultate smo dobili tocno mjesec dana nakon pismenog, a da ne pricam da tih mjesec dana ne znas jesi prosao, da slusas glasine kak je 40% ljudi palo i da se pokaze da su te glasine bile tocne.
E, ruse na pismenom.
E :/
Tony Montana
11-11-2009, 22:22
Evo rezultata (http://www.pravosudje.hr/default.asp?ru=114&gl=200911110000008&sid=&jezik=1) pisanog djela novog pravosudnog. Naime, pisalo se tri radnje, dvije presude i ne znam koja je bila treca radnja. Znam da se za ove dvije (kaznena, građanska) dobilo spise i piši presudu. Za prolaz se moralo imati najmanje 6 bodova iz svake. Prolaznost 56%, kriteriji mistični, puno razočaranih. Bas me zanima kako ce se ovo dalje odvijati.
Trecu si birao izmedju trgovackog, radnog i upravnog.
Isto je bio spis i trebas napisat presudu, al navodno ubuduce nece morat bit presuda neg moze bit i zalba npr. ili zahtjev za zastitu prava iz radnog i sl.
Treca radnja se boduje al nije eliminacijska sto znaci da mos imat 1 bod iz nje, al ak si prosao ove dvije imas prolaz.
Tony Montana
11-11-2009, 22:35
Ovo je super za ljude koji su vjezbenici u pravosuđu i gdje se svakim danom susreću s pisanjem presuda. Kako oni što stažiraju po uredima mogu s time izaći na kraj, osim s mukom. Dobro, ajde može žalba proći, ali svejedno, panika me hvata. :(
Starfish
11-11-2009, 22:55
Ima stvarno gro tipfelera, pogresaka i ociglednog prekrajanja teksta od strane 5 ljudi.
tzv. podnesak stil... :rotfl:
Mora zvucat sluzbeno i komplicirano, pa makar ne imalo smisla.
Al zbilja mi ih/nas je zao... :(
Ono, vratit se u ured kao prva osoba ikad koja je pala pismeni dio pravosudnog... gledaju te ko kretena. I sad opet ucit sve ispocetka, ovaj put ne uz tri mjeseca dopusta vec paralelno uz 8 sati trcanja uokolo. :(
Ima netko tko je i iz gradjanskog i 3. radnje dobio maksimum, 10 bodova, a na kaznenoj 4 boda.
Ajoj.
Al prosirio se vec glas o tome kak je po novom koma, svi se zgrazaju, zale vjezbenike, vrte glavama, ovo ono, pa valjda nece bit tolka brukica.
Law Guru
12-11-2009, 23:50
Ima netko tko je i iz gradjanskog i 3. radnje dobio maksimum, 10 bodova, a na kaznenoj 4 boda.
Ajoj.
Al prosirio se vec glas o tome kak je po novom koma, svi se zgrazaju, zale vjezbenike, vrte glavama, ovo ono, pa valjda nece bit tolka brukica.
to sam i ja odmah uocila:D, ajme kako se taj netko osjecao - uzas!
a i svaki ispitivac ima svoje kriterije - recimo miletic (gp i trgovacko, sudac vsrh) uvijek nadje prigovor presudi. ali uvijek. meni nije imao sto prigovoriti s tehnicke strane, pa mi je rekao da sam krivo presudila, a ja sam uvjerena da nisam, sto mi je dosad i potvrdilo troje odvjetnika.no, ako dodjete kod njega, slozite se sa svim sto vam prigovori, ako mu kontrirate, samo ga ljutite. "imam svoj stav i branit cu ga" kod njega ne prolazi.
s druge strane, raso (kp i kpp, sudac visokog prekrsajnog) nije uopce nista komentirao, vec je pitao sto sam ono imala u radnji kako bi me pitao glavu posebnog dijela kz-a iz koje je to kd koje sam imala:mrgreen:
netko kod jednog ispitivaca moze bez problema dobiti za istu presudu 7 bodova, dok ce kod drugog pasti.
ako nekom budu trebali primjeri zahtjeva za zastitu prava, javite mi se:mrgreen:
Ekipa na legalisu se nešto žešće žali da nema popravaka. Kaj su sad uveli šemu 'jednom padaš, nema izlaska' ili se to odnosi na neke popravke unutar samog ispita ???
Starfish
05-02-2010, 23:43
To se odnosilo na popravke unutar ispita. Prije si mogo past jedan ili dva od 5 predmeta i dobit prolaz, al si onda morao polagat te predmete naknadno.
Sad moras polozit sve predmete, ili padas.
Sam ispit mozes polagat ispocetka koliko god puta zelis.
Buraz, de nemoj legalisov podforum o pravosudnom citat, di je to jos... :rotfl:
Ma i to je ok šema...razlikuje se ništa od našeg faksa::E:
Ma jebem ja taj legalis...korisnih informacija ima vrlo malo, 90% su žalopojke epskih razmjera...
Law Guru
06-02-2010, 01:24
aaaa vidim da si naisao na temu zalopojki zaposlenih majki:rotfl:
cekaj kad krenes uciti - nerviranje, psihoza, neizvjesnost i mijenjanje raspolozenja - cas panika i projiciranje neuspjeha i ponavljanja ispita, pa kako to sve organizirati jer radis, pa te nakon toga pukne turbo optimizam...uzas nad uzasima::E:, a legalis tad dobro dodje da se malo ispucas:mrgreen:
istina, uglavnom je namijenjen ljudima koji vec uce i kad dodjes prvi puta, bed ti je jer si noob, a ostali su svi in, znaju sve insajderske info pa se trudis ubaciti u sprehu. i ja sam se tesko snalazila tamo kad sam krenula uciti, jer su pojedine korisne info bile razbacane po razlicitim topicima, ali sam uspjela nekako pohvatati sve konce, zajedno se s njima tamo smijala i zivcirala, svadjala se, kudila ministarstvo i pojedine ispitivace... s nekima sam se sprijateljila, zajedno ucila u nsb-u, kukali smo jedni drugima u sms-ovima, preko telefona, u mailovima, a neki od nas se jos nalazimo na kavama i prisjecamo zgoda i nezgoda s p.i. (no, uglavnom psujemo nase poslodavce kak ne znaju prepoznati nas uspjeh:mrgreen:)
sad kad se sjetim svega toga, bilo je zapravo zabavno i dinamicno...zivis tih par mjeseci samo za jedan cilj, a trenutak kad ti uruce uvjerenje - neprocjenjivo, ma nema ponosnijeg covjeka na svijetu, jos kad te pred svima pohvali predsjednik komisije, u oblacima si jos par dana:smartass::shtreber:
no, cim se vratis na posao, sunce se skrije i nestane sve te carolije:rotfl:
ahm, legalis je sad postao megakoristan s objavljivanjem kartica. predviđam svijetlu buducnost pravosudnom!
tak da ono - zanemari zalopojke i posjecivat ces legalis 15 puta dnevno da vidis kak ekipa prolazi i kolko ih je palo :D
nekad ces i rifrešat svakih 10 min :D
:blam:
Law Guru
08-02-2010, 20:30
:rotfl:
dakle, sad vise zbog kartica ni nema veze kod kojeg si ispitivaca ispao? vidim da o ispitivacima vise ni a ni b, a kod nas je to bila najbitnija stavka:mrgreen:
nemam pojma :ne zna:
mozda ce bit bitno, al ne u toj mjeri - nema vise ovaj pita ovo, onaj pita ono, svi sad pitaju sve.
Law Guru
09-02-2010, 23:15
to je dobro znati, jer imam dosta frendova i frendica koji ce tek polagati!
Starfish
10-11-2010, 20:45
Najnovija pravosudnoispitna zbivanja >
Ovih je dana 50-100 ljudi (koji su uredno prijavili pravosudni za iduci rok) doma dobilo rjesenja od Ministarstva kojima im se uskarcuje izlazak na uredno prijavljeni rok zbog nedovoljnog broja sjedecih mjesta u Puckom otvorenom ucilistu (gdje se pise pismeni dio ispita).
Kriterij po kojem su odlucili tko ce od prijavljenih kandidata moci izaci na ispit, a tko ne nisu bili ni abeceda ni red prijavljivanja, ni ista drugo, vec su to u Ministarstvu "nasumicno" izabrali.
Posljedice za ljude koji su uzeli dopust za ucenje, a na ispit nece moci izaci jos mjesecima su predvidljivo sjajne.
Trac > Zbog trenutno sjajnih odnosa drzave i Sveucilista, PFZG je odlucio upotrijebiti svoju milu autonomiju pa je uskratio ustupiti Ministarstvu pravosuda fakultske dvorane za potrebe pisanja pismenog dijela pravosudnog ispita (sto bi rjesilo gornji problem) te je tako (jos jednom) pokazao razumijevanje i brigu za nekadasnje sinove i kceri Alme Matris...
Tony Montana
10-11-2010, 21:20
Isuse koje idiotarije hebene.....jao kako se naživciram kad čujem ovako nešto...nadam se da će još uvijek uspjet naći rješenje za tu situaciju, ali koja kretenarija..ne mogu vjerovat :/...isto tako..valjda ce poslodavci imati sluha za tak nešto..
Law Guru
23-11-2010, 18:52
valjda ce poslodavci imati sluha za tak nešto..
Hahahaha!! Aha:D
A dobro, zakaj onda druga ministarstva malo ne pomognu Ministarstvu pravosuđa - pa svako od njih ima i po par dvorana, ako ne i ogromnu dvoranetinu za sastanke koja može primiti i 200 ljudi...Osim toga, što je s prostorijama Pravosudne akademije?
poslodavci imaju sluha sam za to jel posao napravljen.
tzv "uci po noci, spavat ces kad budes mrtav" metoda :mrgreen:
nisam pojma imala za ovo s nedostatkom mjesta - ajme idiota u ministarstvu, oni su "nasumicno" odabrali :headwall:
Law Guru
28-11-2010, 11:11
Nije mi jasno da je takav nasumični odabir tako mirno prihvaćen od strane kandidata:/.
Starfish
28-11-2010, 14:46
Vecina ljudi koje su od*ebali su bili oni koji su prethodno prijavljivali i odjavljivali ispit (dakle, ovo je bio neki vid kazne? ne znam) pa je bila teorija da je to kriterij, al se u toj grupi koja nije mogla izac naslo i ljudi koji su prvi puta prijavljivali ispit, koji su, kao, nasumicno izabrani.
Nisam vidjela ta rjesenja, al kazu da su u maniri najnezakonitijih upravnih akata ikad - bez obrazlozenja, bez pravne osnove (jer je u ovom slucaju ni nema), bez pouke o pravnom lijeku (takvog takoder nema u ovom slucaju)... standardno - ljudi su kmecali na legalisu ali nitko nije nista konkretno poduzeo.
Super stvar je ta sto su sve te koje su odbili automatski prebacili na sjecanj i tak popunili cijeli rok, tako da za ljude koji su htjeli prijavit rok u sjecnju vise uopce nema mjesta na tom roku. Ako to ne rjese uskoro novi kandidati ce fakticki moc izac tek na rok il dva kasnije nego sto bi imali pravo (pod uvjetom da prijave prvi moguci rok)...
Law Guru
02-12-2010, 00:43
Strahota! A čula sam od jedne birdie koja je bila na ovom roku da je bilo praznih dvorana po Pučkom učilištu, i kako je pravi razlog otkantavanja jednog broja kandidata taj da se nema vremena za toliko njih, jel:D
malimrav85
06-01-2012, 15:04
Ima neko da radi u privredi ili slično da mu je uvjet za pravosudni "3 godine obavljanja pravnih poslova + 9 mjeseci na sudu + 150 sati teoretskog obrazovanja prema programu koji mora biti usklađen s programom Pravosudne akademije"?
Zanima me kak u praksi ide to sa sudom? Vjerujem da nema poslodavca koji će pustit zaposlenika na 9 mjeseci da ide po sudu...
ma to ti je par sati tjedno 9 mjeseci da volontiras.ne sad cijeeeeli radni tjedan i rijetki ce te pustiti osim ak im nisi rođo jer ti u privredi svoj posao mozes obavljati i bez pravosudnog :) ako njima treba netko s pravosudnim unajme si ured odvjetnicki izvana
Iako, masa firmi traži baš pravnike sa položenim pravosudnim ispitom, tako da nije ni to isključena opcija...
Iako, masa firmi traži baš pravnike sa položenim pravosudnim ispitom, tako da nije ni to isključena opcija...
da trazi ak im dodes s pravosudnim a ne da im dodes bez aka ko vjezbenik bez iskustva
Poštovani kolege,
počela sam učiti za pravosudni ispit pa me zanima da li je dvoljno učiti samo po pitanjima odnosno da li oni zakoni koji se ne pojavljuju u pitanjima (npr. za GP o osiguranju, kamatama i najmu stana) ne treba uopce učiti. Nekako mi se to čini predobro da bi bilo istinito pa sam htjela provjeriti s iskusnijim kolegama. Unaprijed hvala na odgovoru