View Full Version : OIB
legal_neverland
30-01-2009, 14:21
danas sam se prvi put susrela s njegovom primjenom i sve me to pomalo zaprepastilo. naime, nakon mozganja u kojoj banci otvoriti kceri stedni racun, odlucila sam se, skupila papire, sve potvrde i nakon kraceg cekanja, sluzbenik mi kaze da od 1.1. 2009. nista se vise ne moze raditi bez oib-a i da odem na mup po uvjerenje, ako ga nisam dobila na kucnu adresu.
posto sam totalno neupucena u njegovo uvođenje, pitam ja sluzbenika (kad sam se vratila s oib-om) sto ce mu to :-D ? i sad on meni pocne nabrajati da u slucaju neplacanja kredita, banka moze teretiti sve racune (ili ako ste jamac, suduznik), da se vidi tko prima dvije stipendije, da se zna koliko zarađuju studenti preko student servisa, tko ne placa porez, kome novac sjeda na racun, a nije zaposlen, tko plati godinu na faksu, pa mu faks vrati novac zbog imovinskog stanja, pa na temelju opce uplatnice, trazi povrat poreza...
ja umrla tamo... prvo mi je na pamet palo samo da zakon o doplatku za djecu kaze da isti ne moze biti predmet ovrhe :smt005 na sto je on poceo pricati o nekim zaduznicama i dalje ga vise nisam razumjela.
to bi prakticki znacilo da svaki sluzbenik banke, porezne uprave, bilotko iz ministarstva financija, centra za soc skrb, sudovi i svi moguci ogranci mogu vidjeti koliko vi novaca imate na deviznom racunu, jeste li u minusu na tekucem....
pri kupnji auta, stana, broda.... oib je obvezan i ugovori odnosno racuni se automatski salju poreznoj koja nadgleda sve sto tko ima. poanta svega je sto nitko ne nadgleda njih.
npr. u mup-u se za ulazak u neku bazu podataka npr. maticu umrlih treba razlog, a svaki ulazak se biljezi i nadlezni vide tko je kad i gdje usao...ovdje to nije slucaj....
je li ovaj sistem kontrole samo meni bolestan ili se tu ipak radi o nasem mentalitetu da vise zaradimo, da manje platimo, da jeftino kupimo?
i ovo je po meni vrhunac, na temelju tog oib-a bi se ljudi trebali svrstavati u imovinske cenzuse :smt011
fat drummer
30-01-2009, 14:45
to bi prakticki znacilo da svaki sluzbenik banke, porezne uprave, bilotko iz ministarstva financija, centra za soc skrb, sudovi i svi moguci ogranci mogu vidjeti koliko vi novaca imate na deviznom racunu, jeste li u minusu na tekucem....
pri kupnji auta, stana, broda.... oib je obvezan i ugovori odnosno racuni se automatski salju poreznoj koja nadgleda sve sto tko ima. poanta svega je sto nitko ne nadgleda njih.
lagali su ti
oib omogućava samo ovlaštenim osobama uvid u onaj set podataka koji im je dozvoljen
dakle, teta iz css ne zna koliko ti imaš para na računu
striček iz banke zna
porezna će znati jako puno toga, a banka puno manje
i da nadgleda ih... agencija za zaštitu osobnih podataka
blue bear
30-01-2009, 15:22
...a tako ga je lagano dobiti, pošalješ jmbg na neki broj i na mobitel ti stigne poruka...svi koji znaju moj jmbg mogu mi znat i oib :( :( :( :( :(
fat drummer
30-01-2009, 15:27
...a tako ga je lagano dobiti, pošalješ jmbg na neki broj i na mobitel ti stigne poruka...svi koji znaju moj jmbg mogu mi znat i oib :( :( :( :( :(
da, eto... i onda s oibom mogu točno što?
malimrav85
30-01-2009, 15:52
Ne može to nitko vidjet osim ovlaštenih ljudi u min.financija a pogotovo ne ovi u banci.
Ali su banke umrežene od nedavno pa se zna ako imaš minus u nekoj drugoj ili slično nešto.
blue bear
30-01-2009, 16:03
[quote="blue bear":ibpmw7mh]...a tako ga je lagano dobiti, pošalješ jmbg na neki broj i na mobitel ti stigne poruka...svi koji znaju moj jmbg mogu mi znat i oib :( :( :( :( :(
da, eto... i onda s oibom mogu točno što?[/quote:ibpmw7mh]
ništa...al nije bit u tome :roll:
ništa...al nije bit u tome :roll:
nego? :?
blue bear
30-01-2009, 16:15
nema više muljanja sa stipendijama i ugovorima :smt009
legal_neverland
30-01-2009, 16:31
Ne može to nitko vidjet osim ovlaštenih ljudi u min.financija a pogotovo ne ovi u banci.
Ali su banke umrežene od nedavno pa se zna ako imaš minus u nekoj drugoj ili slično nešto.
a koji su to ljudi ovlasteni u ministarstvu financija? oni koji sjede za salterom i izdaju porezne kartice ili netko njima nadlezan?
fat drummer
30-01-2009, 16:35
Pa vjerojatno neki ravnatelji ustanova u sklopu ministarstva, državni tajnici i tome slično. Zapravo obični činovnici ali princip je očuvan
don_mario
30-01-2009, 16:38
za više infohttp://www.oib.hr/
Meni je jučer stigao poštom, imam četiri ista broja na početku :lol:
immortal savant
30-01-2009, 17:01
kome se ne da čekati pismo: http://oib.oib.hr/SaznajOibWeb/fizickaOsoba.html
don_mario
30-01-2009, 17:10
:smt005 zakon...ja sam svoj dobio pre mjesec dana....bas me zanima kaj pise o mojem financijskom statusu, ima mozda to gdje za provjeriti, to posaljem onu poruku il?
fat drummer
30-01-2009, 17:23
pa mislim da ne bi imalo nekog smisla da možeš posaltiporuku u kojem se nlazi oib i da ti se izlista tvoje financijsko stanje
joj, ja tulava se išla upisivat u nsb, znala oib, al ne i jmbg :-D , sva sreća našla ga na nekom papiru od zdravstvenog osiguranja u novčaniku :lol:
pa to i je cilj...nadam se da ce to isto biti i s bankovnim racunima
legal_neverland
30-01-2009, 22:00
pa to i je cilj...nadam se da ce to isto biti i s bankovnim racunima
nikad od tebe pravog pravnika :-D
malimrav85
31-01-2009, 11:16
Uglavnom, ko nema kaj skrivat ovo mu niš ne znači.
ni onome koji ima jako puno za sakrit
samo onima koji imaju srednje za sakrit, oni će najebat
nikad od tebe pravog pravnika :-D
Jer ne želi muljati sa stipendijama i ugovorima? Da ziher. :smt005
legal_neverland
31-01-2009, 22:15
[quote="legal_neverland":45oyl31n]nikad od tebe pravog pravnika :-D
Jer ne želi muljati sa stipendijama i ugovorima? Da ziher. :smt005[/quote:45oyl31n]
ma lako za to. vidjet cemo kasnije :-D
legal_neverland
31-01-2009, 22:33
evo vidim da su ljudi na business.hr puni predrasuda o tome, usporeduju ga s ssn-om koji je postao sinonim za krađu identiteta. ministar suker je rekao da je oib nemoguce zlorabiti jer je dostupnost podacima ogranicena, a kao sto je rekao netko par postova prije, nas jmbg se nalazi na netu i svatko moze poslati sms i dobiti moj ili bilociji oib kao sto je i zombix ( jedan bloger koji radi u optimi, ziher sam) saznao sukerov oib dok je ovaj prodavao fore o tajnosti u saboru.
na kraju ispada da je oib uveden jer nas 12-o-znamenkasti jmbg ne stane u formulare eu, jer je netko zaradio na informatizaciji drzavnih institucija i jer se zeli legalizirati sve ukradeno od 1990-e do danas..
Mozes i ukrast susjedu postu pa dobit njihov OIB, al s time nemres nista. Do ogranicenih podataka mogu samo ovlasteni doc.
Ovo ostalo je rekla-kazala.
cathy the great
31-01-2009, 22:45
oib sam po sebi nije tajan, jer to je zamjena jmbga koji nije tajan, ali podatci iza njega jesu, zato jer će se točno znati tko pristupa podatcima(je li to teta na šalteru u zabi, netko iz porezne ili netko iz mf-a) i koje podtake smije saznati...
malimrav85
31-01-2009, 22:54
i kaj da se dogodi NAJGOREEEEEEEEEEEEE i neko sazna kaj imam od imovine? pa nisam ništa ukrao nikome, baš me briga
legal_neverland
31-01-2009, 22:57
i kaj da se dogodi NAJGOREEEEEEEEEEEEE i neko sazna kaj imam od imovine? pa nisam ništa ukrao nikome, baš me briga
mali ce te izvanzemaljici uhvatiti u sumarku dok se budes vracao kuci i pojesti, a djeca ce ti pokusavati ponistiti oporuku ili bar traziti nuzni dio.
fat drummer
31-01-2009, 23:08
evo vidim da su ljudi na business.hr puni predrasuda o tome, usporeduju ga s ssn-om koji je postao sinonim za krađu identiteta. ministar suker je rekao da je oib nemoguce zlorabiti jer je dostupnost podacima ogranicena, a kao sto je rekao netko par postova prije, nas jmbg se nalazi na netu i svatko moze poslati sms i dobiti moj ili bilociji oib kao sto je i zombix ( jedan bloger koji radi u optimi, ziher sam) saznao sukerov oib dok je ovaj prodavao fore o tajnosti u saboru.
na kraju ispada da je oib uveden jer nas 12-o-znamenkasti jmbg ne stane u formulare eu, jer je netko zaradio na informatizaciji drzavnih institucija i jer se zeli legalizirati sve ukradeno od 1990-e do danas..
daj molim te, gdje se to točno nalazi naš jmbg?
fakat mi treba ta stranica, ne znaš koliko će mi posla uštedjeti
legal_neverland
31-01-2009, 23:16
[quote="legal_neverland":2uolf925]evo vidim da su ljudi na business.hr puni predrasuda o tome, usporeduju ga s ssn-om koji je postao sinonim za krađu identiteta. ministar suker je rekao da je oib nemoguce zlorabiti jer je dostupnost podacima ogranicena, a kao sto je rekao netko par postova prije, nas jmbg se nalazi na netu i svatko moze poslati sms i dobiti moj ili bilociji oib kao sto je i zombix ( jedan bloger koji radi u optimi, ziher sam) saznao sukerov oib dok je ovaj prodavao fore o tajnosti u saboru.
daj molim te, gdje se to točno nalazi naš jmbg?
fakat mi treba ta stranica, ne znaš koliko će mi posla uštedjeti[/quote:2uolf925]
evo, ja upisem svoje ime i otvore mi se prijemni ispiti na politologiji i dostupni svi jmbg-ovi onih koji su prosli
isto i s pravom
fat drummer
31-01-2009, 23:30
hmmmm, vidiš ja nemam tih problema... zašto? jer se tu radi o mizernom promilu ljudi kojima je taj podataka dostupan na netu.
malimrav85
31-01-2009, 23:38
koga brigaaaaaaaaaaaa
:(
svi u normalnim zemljama imaju oib vec ohoho godina i da fakat koga briga :lol:
Švabosanac
09-02-2009, 13:13
ma niste normalni
ultraviolet
13-02-2009, 17:02
o happy day!
\:D/ \:D/ \:D/ \:D/ \:D/
dobili ojibe, čitava obitelj! :smt007
Tek danas, pa taj Samobor je stvarno boguizanogu :lol:
Ne valja ti logika pošto su neki ljudi iz pripizdine donje dobili OIB prije ljudi iz centra Zagreba. Ili je i centar Zagreba boguizanogu? :lol:
legionar
14-02-2009, 16:20
Ja dobio dva-tri tjedna prije nego je otvoren ovaj topic. AH, ipak živim u velegradu :badgrin:
ultraviolet
14-02-2009, 19:22
:smt019
meni je samo bitno da je moj OIBič stigo!
sad mogu.....štagod mogu s oibom a nisam mogla prije....s JMBGom i.....kaj ja znam s čim...
ŽIVILA HRVATSKA UPRAVA!!!
ŽIVILAAAA!!! :happy6: :happy6: :happy6: :happy6: :happy6: :happy6:
čak je i bregana dobila prije samobora :smt005
sad mogu.....štagod mogu s oibom a nisam mogla prije....s JMBGom i.....kaj ja znam s čim...
Ja cu te poucit!
Sad kad kupis stan moras siknut oibove kraj svakog imena koje se pojavi u ugovoru.
Sto znaci dva.
Aha, sad priznaj da to nisi znala :smt011
Kad ces kupovat stan?
Os da ti sastavim ugovor :smt007
ultraviolet
17-02-2009, 08:24
Ja cu te poucit!
Sad kad kupis stan moras siknut oibove kraj svakog imena koje se pojavi u ugovoru.
Sto znaci dva.
Aha, sad priznaj da to nisi znala :smt011
Kad ces kupovat stan?
Os da ti sastavim ugovor :smt007
kad mi daju još malo više plaće :-D
ak će mi iko radit kupoprodajni, to češ biti ti :smt007
a drago mi je da i OIB ima svoju svrhu i namjenu :smt007
Lewis Hamilton
22-02-2009, 17:15
Jedva cekam OIB
Operator: "Pizza Hut. Mogu li dibiti Vaš... "
Mušterija: "Dobar dan! Htio bih naručiti klopu za van."
Operator: "Mogu li prvo dobiti Vaš OIB gospodine?"
Mušterija: "Moj OIB, ah da, pričekajte malo, eh! Moj Osobni
Identifikacijski Broj je 61020499981"
Operator: "Hvala Vam, Gospodine MArko. Vidim da živite u Ulici jablana 13
i Vaš telefonski broj je 332 971. Vaš broj na poslu je 301 243 i Vaš broj
mobitela je 095 301 2431. S kojeg broja zovete Gospodine? "
Mušterija: "Huh? Kod kuće sam. Od kuda Vam samo sve te informacije?"
Operator: "Pa umreženi smo Gospodine."
Mušterija: (začuđeno) "Oh, da, htio bih naručiti dvije velike slavonske
pizze extra ljute..."
Operator: "Mislim da Vam to nije dobra ideja Gospodine."
Mušterija: "Kako to mislite?"
Operator: "Gospodine, Vaši zdravstveni podaci upućuju na to da imate visok
krvni tlak i iznimno visoku razinu kolesterola. Polica dopunskog
zdravstvenog osiguranja ne pokriva i taj rizik..."
Mušterija: "Pa što mi onda možete preporučiti?"
Operator: "Mogli biste probati našu bezmasnu soja-pizzu od soje. Siguran
sam da će Vam se svidjeti."
Mušterija: "Zašto to mislite?"
Operator: "Pa, prošli tjedan ste u knjižnici podigli knjigu "Gurmanska
jela od soje". Zato sam Vam to predložio."
Mušterija: "U redu, U redu. Dajte mi onda dvije jumbo soja-pizze.
I koliko to košta?"
Operator: "To bi trebalo biti dosta za Vas, Vašu ženu i četvero djece.
Sve skupa, zajedno sa troškovima dostave je 115,00 kn."
Mušterija: "Dat ću Vam broj svoje kreditne kartice."
Operator: "Oprostite gospodine, ali bojim se da ćete to morati platiti
gotovinom. Prekoračili ste dopušteni iznos po kreditnim karticama."
Mušterija: "Skoknut ću do bankomata i donijeti novac prije nego Vaš
dostavljač stigne do mene."
Operator: "Neće ni to ići gospodine! Imate prekoračenje i na tekućem
računu."
Mušterija: "Nema veze. Samo pošaljite pizze. Pripremit ću novac. Koliko
Vam treba za dostavu?"
Operator: "Malo smo zatrpani u ovom trenutku. Oko 45 minuta.
Gospodine, ako Vam se žuri možete doći do nas ali bit će Vam nezgodno
voziti pizze na motociklu."
Mušterija: "Kako znate da vozim motocikl?"
Operator: "Ovdje stoji da kasnite s otplatom kredita za auto pa Vam ga je
banka oduzela. Ali Vaš skuter je u potpunosti otplaćen pa sam samo
pretpostavio da ćete voziti njega."
Mušterija: "@#%/$@&?#!"
Operator: "Preporučio bih Vam da pazite što govorite Gospodine! Već imate
dvije prekršajne prijave zbog remećenja javnog reda i mira 2002 i vikanja na
policajca 2008."
Mušterija: (Bez riječi)
Operator: "Želite li još nešto Gospodine?"