PDA

View Full Version : sudski tumaci

legal_neverland
20-02-2009, 14:09
struka koja se u zadnje tri- cetri godine toliko razmnozila da danas postoje sudski tumaci za crnogorski ili cak znakovni jezik po metodi uplati 4 000 kuna, 2 puta tjedno, a ako ne mozes dolaziti na predavanja, nema beda jer si mozes isto downloadati.
dva dijela: jezicni i pravni s tim da su jezicari, kao i pravnici oslobođeni svog dijela polaganja ispita.
u vodnikovoj kazu da najveci broj hrvata zeli biti sudski tumac za srpski jezik.

zasto broj sudskih tumaca nije ogranicen ( kao npr. broj javnih biljeznika)? znate li uopce ikoga da je nakon muka po pravnom fakultetu isao upisati tecaj za sudskog tumaca?

Tkach
20-02-2009, 15:25
Ovako, skoro iz prve ruke, s obzirom da mi se u užoj obitelji bave dvije osobe ovim mogu reći da ovo baš nije sve tako jednostavno kako se čini. Naime, u tom poslu ti objektivno treba ili reputacija koja se stvara 10-15 godina ili ured u centru grada da bi vrtio neku ozbiljniju lovu. Sumnjam da će se baš puno kruha najest neki početnik koji je tumač samo za srpski npr. Treba ipak znanje nekog relevantnog jezika i onda dugogodišnje stjecanje veza i poznanstava u branši. Ovi balkanski jezici su samo poslije dodatak na ranije uhodan posao.

Sama karijera sudskog tumača me i privlači i ne privlači. Nije baš odvjetništvo ali nije ni uprava :-D

ultraviolet
20-02-2009, 22:13
ej tkach, ajd pitaj ove svoje iz uže obitelji dal je istina da jezični dio ispita za tumače vrijedi samo 2 godine tj. da se mora svake 2 godine ponavljat
npr. engleski polagat na british councilu
hvala!

Tkach
22-02-2009, 16:51
Govorim napamet, ali 90% sam siguran da ne. Znam da treba periodički dokazivati da nisi kazneno gonjen i sl. ali mislim da nema nikakvog ponovnog jezičnog testiranja. Doduše, ovi moji koji se time bave su inače jezičari po struci, možda je drugačije za dipl. pravnike :smt102

Priupitat ću to prvom prilikom, a valjda ima i negdje na netu.