PDA

View Full Version : S kolikom bi placom bili zadovoljni i koliko se gdje zarađuje?

Pages : 1 [2]

remorker988
13-06-2009, 17:45
Bio bih zadovoljan sa novcem koji bi mi mogao osigurat normalan život u gradu, dakle kojih hiljadu evra mjesečno.

Potpisujem. Bitno je to da ne moram paziti da ak si kupim neku malo skuplju stvarčicu da više neću imat za režije ili slično. Dovoljno mi je toliko da mogu bezbrižno živjeti. Ako je to tisuću eura, onda je meni dovoljno tisuću eura.

leptirić
13-06-2009, 18:02
Da citiram jednog profesora, neću imenovat kojeg... :mrgreen:
"Pa nije vam 20 000 neto tako velika plaća. Unajmljujete malo bolji stan u centru - 5 000 mjesečno, uzmete malo bolja kola na lizing - još 5 000 mjesečno. Ostane vam samo 10 000 za trošenje, a to nije neki novac..." :rotfl:

Hej, pa stan i vozilo su službeni, naravno :wink:

malimrav85
16-06-2009, 12:33
ja bi htio 2k€ jednom ako će žena radit
ali sam skloniji opciji da neko klince pazi pa bi onda oko 20.000kn bilo dovoljno i previše
ako bi žena tolko zarađivala nema ni ja ništa protiv da sam doma

Pitanje, da ne otvaram novi topic.
Koji je posao, kak bi rekao, najbolji? Di svi nakon faksa žele ić i zašto? Kaj je najgore?

Robierre de Cochon
16-06-2009, 15:11
Da citiram jednog profesora, neću imenovat kojeg... :mrgreen:
"Pa nije vam 20 000 neto tako velika plaća. Unajmljujete malo bolji stan u centru - 5 000 mjesečno, uzmete malo bolja kola na lizing - još 5 000 mjesečno. Ostane vam samo 10 000 za trošenje, a to nije neki novac..." :rotfl:
3000 stan
100 kuna dnevno puta 30 dana -3000 kn hrana
1000 kuna režije

ukupno 7.000...i to je život na razini: otplaćuješ kredit za neki mali stančić, redovno plaćaš režije i hraniš se na principu pizza i cola za ručak (50kn) i čevapi i pomfri za večeru (50 kn).

ako hoćeš vikendom van, popit, pogledat film u kinu, kazalište, koncert (jednom tjedno nešto od toga), sezonski kupovati nešto malo odjeće, otputovati jednom godišnje na odmor (unutar hr, privatni smještaj), onda dodaj još koju tisuću više.

ako hoćeš vozit se autom niže klase na posao, opremati stančić koji skupo otplaćuješ nekakvim normalnim namještajem, ako želiš bar jednom tjedno otići u nekakav normalni restoran, ako želiš uz hrpu jeftine odjeće imat i koji odjevni predmet široke potrošnje tipa lacoste majica ili diselove traperice...onda je sve ispot 10 000 malo :)

uglavnom..ovo prvo je životarenje, ovo drugo je nekakav minimum, a ovo treće je za naše uvjete već super, iako je sve to ispod nekakavog normalnog standarda.

ja još uvijek debelo ispod prosječne hr-plaće (dipl. iur s pravosudnim ispitom i tri godine iskustva) :)

Insomniac
16-06-2009, 20:32
jkolika je uopce prosječna HRV plaća ?

Robierre de Cochon
16-06-2009, 21:13
jkolika je uopce prosječna HRV plaća ?
pet i po tisuća, neto
u zg je prosjek oko 6500

Đ!
16-06-2009, 21:28
ja još uvijek debelo ispod prosječne hr-plaće (dipl. iur s pravosudnim ispitom i tri godine iskustva) :)

A dobiš kaj na ruke? Priznaj kolegama.:mrgreen:

kokotiček
16-06-2009, 21:29
Kako se postaje asistent na Pfz, kolika je plaća i može li se u isto vrijeme biti asistent i odvj. vježbenik i primati dvije plaće?

Đ!
16-06-2009, 21:35
Kako se postaje asistent na Pfz, kolika je plaća i može li se u isto vrijeme biti asistent i odvj. vježbenik i primati dvije plaće?

Volio bih vidjet kako bi to vremenski izveo.:mrgreen: Iako čisto sumnjam da možeš.

Robierre de Cochon
16-06-2009, 22:40
A dobiš kaj na ruke? Priznaj kolegama.:mrgreen:
ne, niš. :mrgreen:
ispod 5 mi je plaća :mrgreen:
mizerija s obzirom da sam na poslu od jutra do na večer, haha

Đ!
16-06-2009, 22:52
To ti ide na ruku, u nižem si poreznom razredu.:mrgreen: A ako nećeš reći za ruke, nemoj.::E:

leptirić
16-06-2009, 22:52
Volio bih vidjet kako bi to vremenski izveo.:mrgreen: Iako čisto sumnjam da možeš.

pa možeš, samo je teško postati asistent na fakultetu..

Robierre de Cochon
16-06-2009, 23:03
To ti ide na ruku, u nižem si poreznom razredu.:mrgreen: A ako nećeš reći za ruke, nemoj.::E:
na ruke primam samo od staraca koji me milostivo financiraju da ne umrem od gladi :mrgreen:

malimrav85
16-06-2009, 23:17
... i hraniš se na principu pizza i cola za ručak (50kn) i čevapi i pomfri za večeru (50 kn).
uz ovo bi preporučio životno osiguranje jer bi ti trebalo jako brzo
:rotfl:

a odgovor na moje pitanje?
netko?
:mhm:

Đ!
16-06-2009, 23:21
Di svi nakon faksa žele ić i zašto?

Odvjetništvo, zasad obvezno pravo al možda se odlučim za neš drugo.:mrgreen:

malimrav85
16-06-2009, 23:22
jebote, ne ti nego neko tko je završio i traži posao
i ne to zato kaj ga to zanima to nešto nego zbog npr. plaće, napredovanja, ugleda bla bla bla

Đ!
16-06-2009, 23:27
A pitao si kam bi ljudi nakon faksa.:mrgreen:

Starfish
16-06-2009, 23:32
Ovisi što želiš raditi. :smartass:

U principu je svima cilj što prije steči uvjete za polaganje pravosudnog. Dakle - vježbeništvo na sudu/u do, bilježništvu ili odvjetništvu tu dolaze u obzir jer već nakon 18 mjeseci možeš na pravosudni.
Među ovima je najpoželjnije vježbeništvo na sudu/u do jer je "najzanimljivije", imaš "stabilno radno vrijeme" i sl. Bilježništvo je isto u redu, al tih je mjesta malo i teško se dobe. Ostaje odvjetništvo tj. 24/7 crnčenje za minimalac.

Od ostalog što možeš radit - pravne službe u gospodarstvu (banke, doo-ovi i dd-ovi) relativno rijetko uzimaju ljude bez iskustva, a plaća varira jako, ovisno o tome kolko je društvo uspješno. U upravi (ministarstva, zavodi i sl.) ima posla, al su plaće koma, kratkoročno i dugoročnu. U samoupravi je čujem nešto bolje. Većina pravnika bez iskustva se ne gura baš u ove sfere jer u ovom slučaju na pravosudni možeš tek nakon 3 godine i odrađenih 9 mjeseci volontiranja na sudu...

To je u grubo to...

kokotiček
16-06-2009, 23:46

Heh pa nisam ni mislio oba baš raditi već primati plaću heh...

Romana
17-06-2009, 09:56
ne, niš. :mrgreen:
ispod 5 mi je plaća :mrgreen:
mizerija s obzirom da sam na poslu od jutra do na večer, haha

pitanje :mrgreen:

zasto ne mijenjas posao?
i jel mislis uopce ostajat u odvjetnistvu?

Robierre de Cochon
17-06-2009, 11:43
pitanje :mrgreen:

zasto ne mijenjas posao?
i jel mislis uopce ostajat u odvjetnistvu?
ad1: razmišljam o tome
ad2: ne znam :mrgreen:

kakva su tvoja primanja? :mrgreen:

Insomniac
17-06-2009, 11:43
Pravni poslovi u osiguravajucim drustvima su isto jako poželjni.

Malecka
17-06-2009, 12:02
Osiguravajuca su super, moja frendica samo sa srednjoj skolom (upravna) ima 5500, onda bi valjda i nama pravnicima trebali dat vise ::E:.

suni
17-06-2009, 12:43
Osiguravajuca su super, moja frendica samo sa srednjoj skolom (upravna) ima 5500, onda bi valjda i nama pravnicima trebali dat vise ::E:.

dosta mojih sa višom upravnom primaju ok plaću od 4000kn nadalje što je puno s obzirom kolko rade, a imaju stalni radni odnos i puno povlastica.
jedini je problem po meni kad imaš sss i všs što nikad ne možeš toliko napredovati i imati toliko visoku plaću na dulje staze kao netko s vss.

Malecka
17-06-2009, 13:25
To je istina, kazu da viša upravna (iliti društveno veleučilište) i nije neki put za napredovanje, vjerojatno si se zato i ti odlucila ici dalje.

Od mojih koji rade sa srednjom upravnom place su 3200 (u policiji) - 3500 (opcinski sud). A frendica je pitala u policiji kolika bi joj bila veca plaća da ima všs, slovima i brojkom 300 (tristo) kuna. Fakat se onda vise isplati ravno na faks.

Romana
17-06-2009, 17:06
ad1: razmišljam o tome
ad2: ne znam :mrgreen:

kakva su tvoja primanja? :mrgreen:

pa ajd nesto bolja.
meni su na pocetku davali 4, pa su to s vremenom dizali.
al je jos niza od zg prosjecne :mrgreen:

al sto se tice uvjeta - ja ne znam ured di se radi lezerno, svi nabijaju neki tempo, ovo, ono, radi se od jutra do sutra, a svi neorganizirani do bola.
od toga ide cijeli stres i strka, sve u zadnji cas.

sam posao je meni okej, zanimljiv, al nacin rada kak vecina radi - koma.

Starfish
17-06-2009, 17:37
Meni su na mom nesuđenom poslu već iskalkulirali plaću i priopćili mi je na finalnom razgovoru. :mrgreen:
6400 kn neto + prijevoz + ine perverzije koje dobivaš kad imaš jak sindikat. To je po njihovom kolektivnom inače najniža moguća plaća za VSS, kasnije ljudi imaju oko 9 000. 10 000 je mislim vrh, iznad toga ne ide (to spominjem zato što nekima to nije dovoljno i odlaze "na bolje plaćena mjesta", di god ona bila... :blink:)
I mislim da ne moram spominjat da se tamo ne trgaju od posla.
Nije posao istinaibog ni zanimljiv ni atraktivan, al za tu plaću - koga briga...

damn, sad opet poželim rezat žile jer me nisu htjeli... :rotfl:

leptirić
17-06-2009, 18:15
pa ajd nesto bolja.
meni su na pocetku davali 4, pa su to s vremenom dizali.
al je jos niza od zg prosjecne :mrgreen:

ček, ti si isto u odvjetništvu ili?

10 000 je mislim vrh, iznad toga ne ide (to spominjem zato što nekima to nije dovoljno i odlaze "na bolje plaćena mjesta", di god ona bila... :blink:)

pa imaš gro takvih mjesta - kod nekih uspješnijih poduzetnika/privatnika naprimjer.
meni je sestra prešišala tu cifru nakon 2 godine rada. Ali da nemaš privatni život - nemaš.

Romana
18-06-2009, 16:29
@leptiric

jes :D

fru fru
18-06-2009, 18:17
Meni su na mom nesuđenom poslu već iskalkulirali plaću i priopćili mi je na finalnom razgovoru. :mrgreen:
6400 kn neto + prijevoz + ine perverzije koje dobivaš kad imaš jak sindikat. To je po njihovom kolektivnom inače najniža moguća plaća za VSS, kasnije ljudi imaju oko 9 000. 10 000 je mislim vrh, iznad toga ne ide (to spominjem zato što nekima to nije dovoljno i odlaze "na bolje plaćena mjesta", di god ona bila... :blink:)
I mislim da ne moram spominjat da se tamo ne trgaju od posla.
Nije posao istinaibog ni zanimljiv ni atraktivan, al za tu plaću - koga briga...

damn, sad opet poželim rezat žile jer me nisu htjeli... :rotfl:

a gdje je to tj kakav tip posla? čisto da znam za budućnost :D

Starfish
18-06-2009, 19:17
Pravna služba, doo koji je dio jednog ogromnog koncerna u državnom vlasništvu.
"Problem" je što je "navodno" nemoguće upast ako ne glasuješ za HDZ, nisi rimokatolik i nemaš nekog tko već radi tamo. Moram opovrgnut takve blatantne laži - ja zadovoljavam sva ti uvjeta, pa to nije dovoljno. :mrgreen:
Kako i zašto se tamo dobiva posao dalje nebi, to su priče za kavu, a bome i USKOK... :mrgreen:

Opis posla: "naplata potraživanja", što u prijevodu znači 30 tisuća ovrha na temelju vjerodostojne isprave godišnje tj. ispunjavanje špranci i printanje (jer ostali dio posla, uključujući eventualne parnice i sl., rade vanjski odvjetnički uredi...). I ništa drugo. Doslovno, ništa drugo... :rotfl:

P.S. - Za sve koji se brinu :neko: - našla sam posao već dan nakon ove tragične priče, al još ne radim jer su mi dali 2 mjeseca godišnjeg unaprijed... :thumbup:

suni
18-06-2009, 19:31
ovaj ps je najslađi:) u privredi il u upravi? ili nesto trece :D

sretno:)

Robierre de Cochon
18-06-2009, 20:54
P.S. - Za sve koji se brinu :neko: - našla sam posao već dan nakon ove tragične priče, al još ne radim jer su mi dali 2 mjeseca godišnjeg unaprijed... :thumbup:

OMG..super...uvijek me razveseli kad ljudi nađu posao koji nije shit!! :mrgreen:

Starfish
18-06-2009, 21:45
ovaj ps je najslađi:) u privredi il u upravi? ili nesto trece :D

Odvjetništvo... :mrgreen: To tako mora biti, uvijek te zapadne ono što si ismijavao cijelo vrijeme...:mrgreen: Definitivno se nemam želju ni namjeru bavit time dugoročno (istina, to sam govorila i za pravni studij...), al to je na kraju dobar način da skupiš tu fatalnu godinu radnog iskustva i što prije stekneš uvjet za pravosudni. Ako naleti nešto atraktivnije, vidjet ćemo...

OMG..super...uvijek me razveseli kad ljudi nađu posao koji nije shit!! :mrgreen:

LOL, možda sam se krivo izrazila. :mrgreen: Stvar je u tome što ne trebaju i ne žele prijavljivat nekog slijedeća dva mjeseca; nije da imam plaćeni godišnji. Al inače mi se čine cool - em su me uzeli skoro na neviđeno (smart move! :thumbup:), em - citiram - odvjetništvo je težak posao koji se ne može raditi dulje od 6 sati dnevno... :mhm:
Svi me pitaju čime se ured bavi, iskreno - don't know, don't give a damn... :mrgreen:
Imam i posao i ljeto, dalje od toga me ne zanima, I'm Lucy in the sky with diamonds... :yay:

legal_neverland
18-06-2009, 21:53
ja znam da vam prisjednice u jednom od najvecih javnobiljeznickih ureda imaju placu 4500 kuna...

a nije da bogznasto i rade...

Starfish
18-06-2009, 21:59
ja znam da vam prisjednice u jednom od najvecih javnobiljeznickih ureda imaju placu 4500 kuna...

Zbilja? :blink:
Ne bih rekla. Prisjednici koje ja znam imaju plaće od 7 do 9 tisuća.
Vježbenici imaju 4 000. Savjetnici barem 5 (bar bi trebali imati...:mrgreen:)

Robierre de Cochon
18-06-2009, 22:38
em - citiram - odvjetništvo je težak posao koji se ne može raditi dulje od 6 sati dnevno... :mhm:

haha..mddda...nadam se da misle ozbiljno!!
meni su na razgovoru rekli - "jeste li sigurni da se želite baviti ovim s obzirom da ste se bavili ljudskim pravima? jer ovdje nema ljudskih prava..."
LOL
starfish, mislim da si dobro ugrabila. fino se nauživaj ovo ljeto, pa na jesen u lov na karijeru. nadam se da ti neće biti bjesomučno jurcanje ko većini vježbenika. :mrgreen: (kad se samo sjetim da sam na razgovorima na posao isfuravao da "želim raditi u odvjetništvu jer je to d i n a m i č a n posao) :mrgreen:

leptirić
19-06-2009, 00:19
@leptiric

jes :D

pitam, zato jer mi je sad bas prijateljica pričala /nedavno je diplomirala/, da je masa ureda funkcionirala tako da su sve vježbenike tjerali da im budu volonteri za 2000kn mjesečno pa ih tek onda prijavljuju??
šookk

(kad se samo sjetim da sam na razgovorima na posao isfuravao da "želim raditi u odvjetništvu jer je to d i n a m i č a n posao) :mrgreen:

genijalno! :soppy:

Insomniac
19-06-2009, 09:22

Prvi put cujem, prisjednici imaju mahom plaću 7-8-9 K.
I to po Splitu, gdje ima manje posla.

legal_neverland
19-06-2009, 09:24
Zbilja? :blink:
Ne bih rekla. Prisjednici koje ja znam imaju plaće od 7 do 9 tisuća.
Vježbenici imaju 4 000. Savjetnici barem 5 (bar bi trebali imati...:mrgreen:)

ma, znam to iz prve ruke jer sam ja radila na ovrhama u tom uredu... prestrasno nesto..

ok, moze i jedno malo glupo pitanje: kako to ide s pravosudnim? to si moras sam platiti?

Insomniac
19-06-2009, 10:16
ma, znam to iz prve ruke jer sam ja radila na ovrhama u tom uredu... prestrasno nesto..

ok, moze i jedno malo glupo pitanje: kako to ide s pravosudnim? to si moras sam platiti?
Tako nekako.
Al ako se dobro sjećam,ako pravosudni polozis iz prve Komora ti refundira trošak.

Robierre de Cochon
19-06-2009, 17:02
1500 je pravosudni.
komora ti vraća pola iznosa ako prođeš cijeli :)

Romana
19-06-2009, 17:08
Odvjetništvo... :mrgreen: To tako mora biti, uvijek te zapadne ono što si ismijavao cijelo vrijeme...:mrgreen: Definitivno se nemam želju ni namjeru bavit time dugoročno (istina, to sam govorila i za pravni studij...), al to je na kraju dobar način da skupiš tu fatalnu godinu radnog iskustva i što prije stekneš uvjet za pravosudni. Ako naleti nešto atraktivnije, vidjet ćemo...

:mrgreen:

e, al skoro identicno sam ja imala razmisljanje.
da mi se da sad bi si nasla neke svoje stare postove u kojima sam pricala nesto tipa da me odvjetnistvo nece vidit.
al jebi ga.
na kraju u praksi ispadne da ti je to najbrzi nacin za doc do pravosudnog, a to je sveti gral.

@leptiric

dosta sam i ja cula takvih prica o neprijavljivanju, pa nakon par mjeseci bude cao djaci.
ja sam prijavljena od prvog dana, imam placu bez pravosudnog nesto vecu nego ljudi s pravosudnim, al da radim ko konj - dasta :mrgreen:
ko dva konja.

tak da ima stvarno svega i ak se trazi poso u zg ne treba ostat dugo tam di nisi s nicim zadovoljan, ima hrpa ureda i neki su i relativno normalni.

leptirić
19-06-2009, 19:39
1500 je pravosudni.
komora ti vraća pola iznosa ako prođeš cijeli :)

toliko??? ma da?
koja krađa.

:mrgreen:

@leptiric
tak da ima stvarno svega i ak se trazi poso u zg ne treba ostat dugo tam di nisi s nicim zadovoljan, ima hrpa ureda i neki su i relativno normalni.

thx :wink:

i još jedno pitanje - ja se planiram po završetku fakulteta odmah preseliti u rijeku/split i početi tamo raditi, pa me zanima kako to ide.. jel se pravosudni onda prijavljuje u zagrebu ili u mjestu gdje ću živjeti?
iako sam miljama daleko od istog, eto, zanima me :wink:

Robierre de Cochon
19-06-2009, 20:46
svi polažu pravosudni u Zagrebu...tako da, ako ćeš se selit na more, opet ćeš se morat vratit polagat ispit u zg :)

Romana
18-08-2009, 07:42
S obzirom da sam vidla zadnji SF-in post na koji moram odgovorit, odgovaram -

Manje od dvajspet?!?

:D

Super, ti znaš da se mi moramo upoznat.
Kak ćeš mi nariktavat poslove na javnim natječajima za 15 godina ak se ne upoznamo sad?!

malimrav85
30-09-2009, 23:48
Krovopokrivač zaradi nekih 500-700kn po danu. Da se usereš! Jest da rade od 3-10 mjeseca ali opet...
Danas sam saznao taj info i nemrem sebi doć.

Đ!
01-10-2009, 19:30
Pa brijem da većina plavih ovratnika ima velike plaće. Tipa vodoinstalateri zarađuju masno. A čujem da i dimnjačari imaju dosta para.

remorker988
01-10-2009, 20:20
Sve to stoji, ali treba napraviti razliku između obrtnika i radnika koji radi za njega. Ziher ne zaradi običan radnik 500-700 kuna dnevno.

Ako si "majstor" u bilo kojem području, dobro ćeš zarađivat, od krovopokrivača, dimnjačara, kuhara...

Law Guru
02-10-2009, 00:27
nisi rimokatolik

krivo, krivo!!ne smiješ zaokružiti "rimokatolik", nego "pa naš"!!:rotfl:

Law Guru
02-10-2009, 00:47
Od ostalog što možeš radit - pravne službe u gospodarstvu (banke, doo-ovi i dd-ovi) relativno rijetko uzimaju ljude bez iskustva, a plaća varira jako, ovisno o tome kolko je društvo uspješno.
U upravi (ministarstva, zavodi i sl.) ima posla, al su plaće koma, kratkoročno i dugoročnu. U samoupravi je čujem nešto bolje. Većina pravnika bez iskustva se ne gura baš u ove sfere jer u ovom slučaju na pravosudni možeš tek nakon 3 godine i odrađenih 9 mjeseci volontiranja na sudu...
To je u grubo to...

firme niti nece pravnika bez pravosudnog jer im trebaju za zastupanje.

u upravi - kako te zapadne. imam frendicu koja u jednom min. preslaguje nn jer nema sto drugo raditi, dok sam ja krvarila i imala hrpe prekovremenog (koji je bio placen po principu en ten tini pa je tu i tamo koji sat i bio placen), a za kikiriki, i imala sve znakove mobbingiranog drzavnog sluzbenika:mrgreen:

sad radim u udruzi (koja se cesto spominje u zor-u:D), placa mi je jos uvijek ispod zg prosjeka (tu se place i krecu do 7500 kn cca, osim u odredjenih pojedinaca koji su se kroz godine rada afirmirali pa su bolje placeni), ali dovoljno visoka da mi udare harach:roll: (onaj od 4%, zaboravih spomenut`)

svemirski kapetan
01-03-2010, 12:44
Ma ja bih bio zadovoljan i sa vježbeničkim minimalcem od 3500 kn.
Naravno nakon položenog pravosudnog bih htio više zarađivati, barem 5000 kn.

Law Guru
01-03-2010, 21:54
5000 s pravosudnim je jako malo:mhm:

mene srce boli kad vidim da moj brat i ja imamo skoro istu placu - on sss, kemijska skola, nikad knjigu nije volio:rotfl:, ali radi u dobroj firmi. drago mi je zbog njega, ali mi nije drago zbog mene:D - naime, ne moze se reci da je oko 6500 kn previsoka placa za sss, ali je sigurno preniska za vss, i to pravnika s pravosudnim.

bijah u inozemstvu prosli tjedan na jednom seminaru. bilo sudionika iz raznih drzava europe, pricali smo o minimalnim placama za doruckom i kako je u kojoj drzavi, te koja im je prosjecna placa. pitala me jedna belgijanka, nakon sto sam joj preracunala u eure moju placu, jesam li zavrsila samo srednju:rotfl:
rekoh: nisam, imam pravni fax i pravosudni ispit, a veli mi na to ona da bih u belgiji zaradjivala sigurno oko 5000 € te se cudila kako to da su kod nas tak male place, kak mi uopce zivimo. kod njih je minimalna placa oko 1000 €:mrgreen:

shoppingirati se tamo moze vrlo povoljno, a ni restorani ni usluge opcenito vise nisu toliko skupe kad vidim koliko nas deru u zagrebu. zadnji put sam se iznenadila kad sam vidjela da je frizerski salon u centru brusselsa, i dobro je izgledao, imao akciju sisanja i feniranja za 30 €. pa u renati capnu vise. uglavnom, drustvo, bijase mi drago, odoh u belgiju, au revoir :mah::poirot:->:neko:

legal_neverland
02-03-2010, 08:15
ja bih radije te dvije godine odvolontirala kod dobrog odvjetnika nego radila za minimalac kod nekoga gdje ce mi posao biti kuhanje kave ( kao moja frendica koja je tretirana kao tajnica pa trci po posjetnice i kupuje kemijske.... )

Galijun
02-03-2010, 11:35

mene srce boli kad vidim da moj brat i ja imamo skoro istu placu - on sss, kemijska skola, nikad knjigu nije volio:rotfl:, ali radi u dobroj firmi. drago mi je zbog njega, ali mi nije drago zbog mene:D - naime, ne moze se reci da je oko 6500 kn previsoka placa za sss, ali je sigurno preniska za vss, i to pravnika s pravosudnim.

bijah u inozemstvu prosli tjedan na jednom seminaru. bilo sudionika iz raznih drzava europe, pricali smo o minimalnim placama za doruckom i kako je u kojoj drzavi, te koja im je prosjecna placa. pitala me jedna belgijanka, nakon sto sam joj preracunala u eure moju placu, jesam li zavrsila samo srednju:rotfl:
rekoh: nisam, imam pravni fax i pravosudni ispit, a veli mi na to ona da bih u belgiji zaradjivala sigurno oko 5000 € te se cudila kako to da su kod nas tak male place, kak mi uopce zivimo. kod njih je minimalna placa oko 1000 €:mrgreen:

shoppingirati se tamo moze vrlo povoljno, a ni restorani ni usluge opcenito vise nisu toliko skupe kad vidim koliko nas deru u zagrebu. zadnji put sam se iznenadila kad sam vidjela da je frizerski salon u centru brusselsa, i dobro je izgledao, imao akciju sisanja i feniranja za 30 €. pa u renati capnu vise. uglavnom, drustvo, bijase mi drago, odoh u belgiju, au revoir :mah::poirot:->:neko:

Veliš, akcija sisanja i feniranja 30€; preračunato u kune iznosi 230ak kuna... Ja neee znam iskreno koliko košta samo to dvoje kod nas (ne u Renati), ali po prijatelju koji je studirao politologiju u Bruxellesu, standard tamo je visok, ali su i cijene boguhvala turbo visoke, sve samo ovisi koja usluga je u granicama normale. Nećemo se zavaravati, internet je kod nas i dalje bolesno skup jer firme to naprosto MOGU, no isto tako oni tih 1000€ itekako lako potroše...

Uostalom, Danska isto npr. ima standard kudikamo bolji od našeg, pa imaju cijene nekih predmeta takve da ti mozak stane...

Ali kužim poantu u svakom slučaju...dobra je stvar kod naše struke što ti, ako si dobar, možeš zaraditi progresivno jako puno love, dok većina njih koji imaju sss, ostanu zamrznuti na plaći na kojoj su i počeli...

Robierre de Cochon
02-03-2010, 13:40
Nije Belgija skupa...cijene su im tu negdje kao zagrebačke. Naravno, usluge su skuplje, kao svugdje u Europi...i troškovi stanovanja. 30 eura za žensku frozuru ne bi trebalo biti tako strašno, ako kažem da sam se u Parizu šišao za 30 eura - znači obično muško skračivanje kose koje traje petnaestak minuta, i to u najobičnijem frizeraju negdje na rubu XV arondismana (u Zagrebu bi u odnosu na centar to bio Borongaj ili Maksimir).
Kad već spominjem, u pariškom uredu u kojem sam bio na praksi radile su tri vježbenice i nijedna nije zarađivala više od 1000 eura!! To je za Pariz jad i bijeda, s obzirom da ni mali sendvič ne možeš naći jeftinije od 35-50 kuna, mcdonalds menu oko 60-70 kuna itd. A u uredu se ostaje do navečer...znači kao i kod nas (kompariram konkretno ured u kojem sam radio u Hr i ovaj francuski, pa da ne ispadne da generaliziram). Jedina utjeha je da je kod njih vježbeništvo ekstremno kratko (godinu i pol ukupno, od čega pola godine edukacije u pravosudnoj akademiji i to se sve skupo plaća, ti tečajevi, plus što im je prijemni super težak, zapravo pandan našem pravosudnom) i da su nakon što postanu mladi odvjetnici, prilično dobro plaćeni.

malimrav85
02-03-2010, 15:45
Ja kad sam bio 2008. u Parizu kod slavoluka onaj mcdonalds, bic mac meni je bio 6.5€. u londonu prošle godine 5.5f.
kod nas je oko 35kn ja mislim.

uglavnom, odlučio sam završit faks, položit pravosudni i bježim glavom bez obzira bilo di u eu osim bug/rum/slov/grč

Robierre de Cochon
02-03-2010, 16:14
Ja kad sam bio 2008. u Parizu kod slavoluka onaj mcdonalds, bic mac meni je bio 6.5€. u londonu prošle godine 5.5f.
kod nas je oko 35kn ja mislim.

uglavnom, odlučio sam završit faks, položit pravosudni i bježim glavom bez obzira bilo di u eu osim bug/rum/slov/grč

Da, znao sam ja ići nekad u taj McDo na Champs Elysees, pošto mi je ured bio blizu. Mig mac 6,90 eura...ili 50 i nešto kuna, najjeftiniji menu. Niti jedan dan nisam prošao ispod 7-8 eura za "gablec". U Zagrebu uvijek možeš naći burek za 1euro i ručak riješen. :D

Nego mrav, ja idem slijedeći mjesec u Njemačku malo na "bauštelu"...pa javim kako je tamo. :D :D

malimrav85
02-03-2010, 19:09
ajde ali ne bi u njemačko govorno područje za niš. para mi uši i dušu. čak više od francuskog. i talijanskog.

Law Guru
02-03-2010, 22:29
Veliš, akcija sisanja i feniranja 30€; preračunato u kune iznosi 230ak kuna... Ja neee znam iskreno koliko košta samo to dvoje kod nas (ne u Renati)

je, bilo je nekakvo sniženje, ne znam jel baš bila akcija. nažalost, ne znam kolika je inače cijena šišanja tamo, šteta što nisam pitala, baš ću pogledati idući put, no ako u Zagrebu ideš u poznatije salone, pomalo se šokiraš cijenama...znam jer uglavnom idem po poznatijim salonima, neću reći boljim jer su me i u njima znali očerupati. u Renati je šišanje duge kose zadnji puta bilo oko 300 kuna, a čula sam da su opet poskupili. u Trilabu ti naplaćuju i šampon i regenerator, samo zato jer je Kerastase, te na kraju cijena bude veća. mene je šišanje prije dva mjeseca tamo došlo točno 230 kuna, uz popust.

možda su tamo cijene malo veće no u Zagrebu, ali njihov je standard puuuno bolji od našeg. što se obleke tiče, stvarno se isplati pa uvijek iskoristim priliku dok sam tamo:mrgreen:

Galijun
03-03-2010, 10:59
je, bilo je nekakvo sniženje, ne znam jel baš bila akcija. nažalost, ne znam kolika je inače cijena šišanja tamo, šteta što nisam pitala, baš ću pogledati idući put, no ako u Zagrebu ideš u poznatije salone, pomalo se šokiraš cijenama...znam jer uglavnom idem po poznatijim salonima, neću reći boljim jer su me i u njima znali očerupati. u Renati je šišanje duge kose zadnji puta bilo oko 300 kuna, a čula sam da su opet poskupili. u Trilabu ti naplaćuju i šampon i regenerator, samo zato jer je Kerastase, te na kraju cijena bude veća. mene je šišanje prije dva mjeseca tamo došlo točno 230 kuna, uz popust.

možda su tamo cijene malo veće no u Zagrebu, ali njihov je standard puuuno bolji od našeg. što se obleke tiče, stvarno se isplati pa uvijek iskoristim priliku dok sam tamo:mrgreen:

E jebat ga, ja sam muško, meni šišanac dođe 50 kuna max i s tim sam prilično zadovoljan. Lokalni frizer, legenda kvarta, tako da da, žalim vas žene:mhm:
Al da ne skrećem u offtopic, standard je bolji i zato te cijene ne bi trebale čuditi. Deru nas ovdje, ali uz pametni odabir kvalitete/kvantitete, čuda se mogu napraviti::E:

Starfish
03-03-2010, 12:08
ja bih radije te dvije godine odvolontirala kod dobrog odvjetnika nego radila za minimalac kod nekoga gdje ce mi posao biti kuhanje kave ( kao moja frendica koja je tretirana kao tajnica pa trci po posjetnice i kupuje kemijske.... )

That's just sad. :cold: :cold:
Svaki "dobar" odvjetnik ima dovoljno i previse novaca da plati tu vjezbenicku mizeriju od place, ako nema onda nek ne uzima vjezbenika uopce i gotovo.
OK, skupljanje iskustva i sve to...al radit bez place je krajnje ponizenje za covjeka i mislim da bi radije bila blagajnica u Billi za plaću nego da besplatno stvaram profit nekom pederu koji mirno spava znajuci da ne placa ljude koji rade za njega...
Isto tako mi je tesko zamislit covjeka koji bi te nesto jako puno ucio i naucio o struci, a da te istovremeno ne postuje ni toliko malo da ti posteno plati...

Galijun
03-03-2010, 13:01
što je starfish rekla. Legal, vježbeništvo nije škola gdje će te uredno učiti po špranci 'od općeg do posebnog'....najčešće hoćeš glumiti tajnicu, a rjeđe ćeš biti pravnica. Tak je kak je. Ako zapadneš u ok ured, takva situacija će biti nešt drugačija, ali nemoj očekivati da će ti se klanjati jer si završila pravni faks, jer realno ti ne znaš NIŠTA kad diplomiraš...

Robierre de Cochon
03-03-2010, 14:09
što je starfish rekla. Legal, vježbeništvo nije škola gdje će te uredno učiti po špranci 'od općeg do posebnog'....najčešće hoćeš glumiti tajnicu, a rjeđe ćeš biti pravnica.

a zavisi o uredu... ja npr. nikad nisam radio ni jedan tajnički posao (osim ako u to ne ubrajate vađenje spisa iz ormara, pakiranje koverti i odlazak na poštu dvaput mjesečno). ali je posao vježbenika bio vrlo špranciran, ograničen... "Industrijski" je riječ koju tražim. :D

Romana
03-03-2010, 15:13
Ak se ide u ured koji nema zaposlenu tajnicu - dasta da ce vjezbenik bit i vjezbenik i tajnica. Ak je sef normalan, to kaj kopiras, kupujes spajalice i teglis papir, javljas se na telefon i strankama glumis psihijatra nece te tolko smetat ak ti sef daje da radis i pravo. Naslusala sam se kolega koji zamisli kopiraju, pa zugaju da nisu zato isli na faks. Pa nemoj ti kopirat, pa il ce se prilozi kopirat sami od sebe il cemo vidit kaj ce sef na to rec :D

A i ne znam zakaj je nekom ispod casti skuhat kavu - da mi imamo aparat naravno da bi je ja kuhala, necu valjda cekat da meni moj sef sa ohoho godina servira kavu dok mu ja govorim da mi i malo mlijeka potoci.

A i mozda ti neki vjezbenici i ne pridonose bogznakak radu ureda, ono, mozda to kaj proizvedu u svom podnescicu i nije tak super kvalitetno i nenadjebivo kak oni misle pa im se da radit ono di mogu napravit najmanje stete :D

Samo brainstormam :D

@SF - ja mislim isto ko i ti o volontiranju kod odvj., stvarno da. al iz jako bliske druge ruke znam kolko je tesko danas dobit vjezbenistvo kod odvjetnika tak da dijelom i razumijem ocaj ljudi koji bi htjeli da im bar konacno pocne teci staz :/

Law Guru
03-03-2010, 19:00
dakako, stravično je kad te netko tako iskorištava, ali tko ima neki drugi prihod i može si priuštiti biti bez plaće, a nađe jebenicu od ureda gdje će puno naučiti, zašto ne?

ono što je meni nedostajalo jest praksa. radila sam u jednom uredu vlade, svakakve poslove koje odvjetnički vježbenici nikad nisu niti u snu vidjeli - uz ostalo, pisala sam i međunarodne projekte i provodila ih, organizirala seminare (ama baš sve oko toga - ono, event manager:rotfl:), prevodila s engleskog na hrvatski šefu i obratno stranim konzultantima, komunicirala s raznim visokim dužnosnicima i inim big shots, smucala se po inozemstvu učeći o acquis communautaireu koji smo tada polako počeli preuzimati u naše zakonodavstvo. ali, tipičnog pravnog posla nije bilo, tu i tamo sam napisala kakav sporazum i odluku, dala neko mišljenje, i tak, tako da sam polako počela zaboravljati i osnove, pa sam vidjela da tako ne ide i nakon 2 godine se izvukla iz toga:mrgreen:

jednostavno, stručno počinješ propadati - nakon 5 godina me nitko nigdje ne bi htio zaposliti jer sam radila na vrlo specifičnim poslovima. danas više nije dovoljno da si dipl. iur., u firmama te pitaju i na kojim si točno pravnim poslovima radio:mrgreen:

ako imaš štelu, onda, naravno, nije bitno:rotfl:

Runing away
03-03-2010, 19:17
ajde ali ne bi u njemačko govorno područje za niš. para mi uši i dušu. čak više od francuskog. i talijanskog.

Nije njemački tako niti loš, osim ako nemaš neku osobnu averziju a i brže ćeš naći sa hrvatskim pravnim fakultetom posao u recimo Austriji nego negdje drugdje. Istina, ne ono što očekuješ kao dipl. pravnik ali negdje treba početi.

That's just sad. :cold: :cold:
Svaki "dobar" odvjetnik ima dovoljno i previse novaca da plati tu vjezbenicku mizeriju od place, ako nema onda nek ne uzima vjezbenika uopce i gotovo.
OK, skupljanje iskustva i sve to...al radit bez place je krajnje ponizenje za covjeka i mislim da bi radije bila blagajnica u Billi za plaću nego da besplatno stvaram profit nekom pederu koji mirno spava znajuci da ne placa ljude koji rade za njega...
Isto tako mi je tesko zamislit covjeka koji bi te nesto jako puno ucio i naucio o struci, a da te istovremeno ne postuje ni toliko malo da ti posteno plati...

Svi koje ja znam da su do sad diplomirali našli su posao u odvjetničkom uredu osim možda jedne osobe koja to nije niti htjela i iako ih gnjave sa svime što se ovdje piše i podrazumijeva nije tako loše. Ok možda su oni izvan prosjeka jer eto diplomirali su brže od 90% ljudi ali pokazuje da se može.

svemirski kapetan
04-03-2010, 11:54

Možda je 5000 kn s pravosudnim mali novac u Zagrebu, ali u Slavoniji se s tim može pristojno živjeti. Situacija je takva da ne mogu imati neke nerealne zahtjeve.
Ja sa diplomom pravnog fakulteta nemam feeling da sam pravnik već polupravnik, jer diploma bez pravosudnog ne vrijedi skoro ništa, a ni pravosudni nije garancija za lagodan i bezbrižan život.

Law Guru
05-03-2010, 21:32
Možda je 5000 kn s pravosudnim mali novac u Zagrebu, ali u Slavoniji se s tim može pristojno živjeti. Situacija je takva da ne mogu imati neke nerealne zahtjeve.
Ja sa diplomom pravnog fakulteta nemam feeling da sam pravnik već polupravnik, jer diploma bez pravosudnog ne vrijedi skoro ništa, a ni pravosudni nije garancija za lagodan i bezbrižan život.

Slavonija je specifična. Pratila sam jedno vrijeme na Legalisu temu Posao u Slavoniji i vidim da je stanje katastrofalno što se pronalaska posla tiče, a to mi je potvrdila i jedna kolegica koja je došla iz Osijeka u Zagreb i ovdje konačno dobila posao. Doista su troškovi života viši u Zagrebu i najveći je prirez, no kad vidim kolike plaće za SSS imaju Holding, HAC i mnoge druge tvrtke, uopće mi nije nerealno tražiti više od 5000 kn. Moja frendica sa SSS ima kod privatnika 5500. Cijeli dan piše nekakve fakture, dakle radi operativne poslove, a radi striktno od 8-16, i kad dođe doma isključi se. Hej, pa mi smo grijali stolac i mukotrpno učili dok su ovi imali mozak na paši! Radimo puno složenije poslove od njihovih koji zahtijevaju mentalni rad, pa makar smo kao pripravnici i polovični pravnici. Ma trebali bi barem početnu plaću dati 5000 pa ćemo naučiti već posao, kroz rad, a kad budemo iskusniji i kad budemo imali više znanja, onda je 10000 neka prosječna plaća za pravnika. Vjeruj, nisam nerealna. Neke kolegice i kolege pravnici se non stop konzultiraju sa mnom za neke stvari, a imaju plaću duplo veću od moje. Kod nas nema strukovnih kolektivnih ugovora pa nema ni propisanih minimuma plaće za pojedine struke.

Druga stvar je odvjetništvo. Tamo moraš malo istrpiti kao vježbenik jer je to preduvjet da bi mogao besplatno u privatnike:mrgreen: , bez da pljuneš 5000 eura, a i što si više naučio, lakše će ti biti raditi. No, onda opet krv, znoj i suze - borba za stranke i ino. Ja se jednostavno ne vidim u tome jer smatram da nisam dovoljno poduzetna za tako nešto i strah me zbog problema naplaćivanja. Svakako bih se morala prethodno malo i učiti kod nekog, jer radim uglavnom jednu granu prava, a odvjetnici moraju svaštariti da bi preživjeli.

Starfish
06-03-2010, 10:34
No, onda opet krv, znoj i suze - borba za stranke i ino. Ja se jednostavno ne vidim u tome jer smatram da nisam dovoljno poduzetna za tako nešto i strah me zbog problema naplaćivanja.

Bas to, treba bit poduzetan. :( Recimo da je sfera steta nesto relativno sigurno i naplativo, al i tu definitivno nije svejedno kako, kada, zasto i kod koga...
Uspjesnim odvjetnicima se par najvaznijih spisa godisnje slucajno uvijek signira istim sucima, pa im spise slucajno uvijek vjestace isti vjestaci i sl...
Bez raznoraznih veza, vezica, poznanstava i "ja tebi, ti meni" mehanizama se tehnicki da raditi, al dobijes mozdani do 35. :(
Banalan primjer - nabavljanje zapisnika o ocevidu bez kojih ne mozes utuzit stetu na legit nacin funkcionira tako da saljes dopise i biljege u zabite policijske uprave u Dalmatinskoj zagori, pa se onda dva tjedna pregovaras s njima preko telefona oce li ti to dat ili nece, pa onda uz pomoc majke bozje i svih svetaca nakon tri tjedna mozda zapisnik i dobijes.
Druga opcija je da imas nekog u policiji u Zagrebu tko ce ti to dostavit u roku pola sata.
Uglavnom - raditi ciste gp stvari s fizickim osobama i to (pokusat) naplatit po tarifi je samoubojstvo. Ili pactum da quota litis u predmetima koji su sigurni, il zastupanje neke institucije za mjesecnu akontaciju. :(

CroatianAngel
06-03-2010, 11:35
Počinjem se pitati zašto sam upisala pravo. :unsure:

Baš mi se da izigravati tajnicu nakon 5 godina faksa i to za mizeriju od plaće. :baf:

Ma daj.

Kao radnik-student možeš zaraditi 1500 za 10 dana. I to na laganim poslovima sa radnim vremenom od otprilike 5 sati. Been there, done that.

No sada samo knjiga, knjiga, knjiga & svađanje online. :mrgreen:

Law Guru
06-03-2010, 22:49
Bas to, treba bit poduzetan. :( Recimo da je sfera steta nesto relativno sigurno i naplativo, al i tu definitivno nije svejedno kako, kada, zasto i kod koga...
Uspjesnim odvjetnicima se par najvaznijih spisa godisnje slucajno uvijek signira istim sucima, pa im spise slucajno uvijek vjestace isti vjestaci i sl...
Bez raznoraznih veza, vezica, poznanstava i "ja tebi, ti meni" mehanizama se tehnicki da raditi, al dobijes mozdani do 35. :(

Točno, previdjeh i ovaj segment veza i vezica u odvjetništvu, pa moraš ulagati, ako ih nemaš, trostruki trud. Svakako nije lako, pa obzirom nemam takvih veza, a i papak sam, neću ni pokušavati:rotfl: . U policiji čak i imam, ali baš jer to ide ti meni-ja tebi, tko zna što bi me tražili u zamjenu :mrgreen: Divim se zato svakoj ženi u odvjetništvu:)

Mislim da se zapravo sve i svodi uglavnom na veze i vezice :pesimist: - od odvjetništva, preko pravosudnih tijela, pa do državnih i privatnih firmi. Zato si ih sad i stvaram da upadnem u neku firmu s boljom plaćom:rotfl:

ryana
07-03-2010, 19:08
Jel ima netko da zna kakve su plaće i uvjeti rada za pravnike u policiji?