View Full Version : S kolikom bi placom bili zadovoljni i koliko se gdje zarađuje?
Robierre de Cochon
24-09-2005, 17:33
Evo bas citam u Vjesniku, top20 prijavljenih dohodaka u drŞavi, meðu njima je èak 5 odvjetnika. Jedan zagrebaèki advokat je PRIJAVIO (ne ulazimo u ono ťto nije prijavio) godiťnji dohodak od 1 500 000 kuna,ťto je kad se podijeli oko 100 000 kn mjeseèno. Kladim se da pripravnika plaÌa 3 000 kuna. :roll:
Koliko vama treba? Jel plaÌa od 100 000 mjeseèno dosta ili je samo nebo granica? :lol:
Jedna od najjaèih scena na filmu ikad je kad spaljeni glasni crnac iz geta na razgovoru za posao u "Ne budi zao... ispunjava formular i na pitanje o poŞeljnoj plaÌi kaŞe:"One Million Dollars..." I nakon kraÌeg razmiťljanja doda: "...cash" :lol: Ha, ha... Mislim da i mi moŞemo tako birat :lol:
jacktheripper
24-09-2005, 21:43
došlo vrijeme daj šta daš! :cry:
Evo bas citam u Vjesniku, top20 prijavljenih dohodaka u drŞavi, meðu njima je èak 5 odvjetnika. Jedan zagrebaèki advokat je PRIJAVIO (ne ulazimo u ono ťto nije prijavio) godiťnji dohodak od 1 500 000 kuna,ťto je kad se podijeli oko 100 000 kn mjeseèno. Kladim se da pripravnika plaÌa 3 000 kuna. :roll:
Koliko vama treba? Jel plaÌa od 100 000 mjeseèno dosta ili je samo nebo granica? :lol:
Kao prvo to je sigurno poťten èovjek i sigurno je prijavio sve jer u ovoj drŞavi Şive samo poťteni graðani, a kao drugo kako bi skupio 100 000 kn za sebe mjeseèno da pripravnika plaÌa viťe? Siromaèek, pa ne bi imal ni za kruh sa 99 hiljki!!
Ili kak Kerum veli "sve je to zakon ponude i potraĹžnje, moja jaht.., pardon moj posao bi propao da poveĂŚam ljudima plaĂŚe za 500 kn" :mrgreen:
fat drummer
25-09-2005, 00:40
pa sumnjam da cu ko pripravnik plivat u lovi... mislim da bi minimum trebao bit oko 5000, s tendencijom godisnjeg rasta
ko pripravnik ne bi se cudio da me zajebu pa da 6 mjeseci radim besplatno, al da mi kasnije garantiraju zaposlenje u tom uredu, tvrtki
ma eto nek bude prvo oko 5000 pa onda da vidimo
fat drummer
25-09-2005, 01:22
da jos samo ovo dopisem... naime uz 12 godina redovitog i optimisticnih 4 godine dodatnog skolovanja a stvarnih 7 (tocno 19 godina hebavanja po skolama) mislim da je 2500 premalo za osam sati rada
skolovan cu biti za vrlo zahtjevan posao (da iako tipkanje na kompu ne izgleda tako) koji zahtjeva dobro poznavanje propisa, caka i gluposti o kojim ostatk populacije ni ne sanja osim kad mora na sud
Ekipa koju ja znam dobiva oko 3200 kn kod odvjetnika, vise manje. To je malo, ali nakon godina bivanja na grbaci staraca i nisi u poziciji izvoljevati. Daj sta das, drugim rijecima.
A fat, ovo -
skolovan cu biti za vrlo zahtjevan posao (da iako tipkanje na kompu ne izgleda tako) koji zahtjeva dobro poznavanje propisa, caka i gluposti o kojim ostatk populacije ni ne sanja osim kad mora na sud
je relativno s obzirom da se ljudi tek kad pocnu raditi susrecu sa prakticnim stvarima i uce od prvog dana posla. Mi ucimo u hodu i nismo bogznakako faksom pripremljeni na posao osim cinjenice da znas sto je u kojem zakonu i nisi tudum za pravni sustav i nacin kak on funkcionira.
Ali koliko cujem, sve se brzo pohvata.
pa sumnjam da cu ko pripravnik plivat u lovi... mislim da bi minimum trebao bit oko 5000, s tendencijom godisnjeg rasta
upravo tako!
ak imaju ferovci, zas ne bi i mi??
pol njih u 2 godine dogura i do 7!! a mi?
Robierre de Cochon
25-09-2005, 16:20
Mislim da bi 5 000 bilo jako dobro za pocetak. Ali realno je 3 do 4 000. :|
fat drummer
25-09-2005, 16:57
to bi znacilo da je satnica 20 kuna ili malo vise
toliko faks placa dezurce u knjiznici, 20 kn na sat
?!?!?
dezurac u knjiznici vs dipl iur
Iskreno, bila bi zadovoljna s placom od 10 - 15 tisuca kuna. Samo zelim imat dovoljno za normalne stvari dostojne svakog covjeka,bez opterecenosti jesam li kupila nesto kunu dvije skuplje nego na drugom mjestu. Za platit racune, otplacivat kakav stambeni kredit, hranu, odjecu, izlete vikendom, putovanja za vrijeme godisnjeg, a i nesto za stavit sa strane.
Nisam megaloman, ne zanimaju me ni porche - i, ni dizajnerska odjeca i slicna preseravanja ali zelim imat osjecaj sigurnosti.
Zato sam se i odlucila na ovaj teski put i tezit cu brojci od 10/15 tisuca na mjesec ako to ikako bude moguce.
Jedna od najjaèih scena na filmu ikad je kad spaljeni glasni crnac iz geta na razgovoru za posao u "Ne budi zao... ispunjava formular i na pitanje o poželjnoj plaæi kaže:"One Million Dollars..." I nakon kraæeg razmišljanja doda: "...cash" :lol: Ha, ha... Mislim da i mi možemo tako birat :lol:
Da a koji je posao radio?
Onaj odvjetnik je valjda Mirko Batarelo
Bio je Şiva lutka u autu koji se punom brzinom zabija u zid (testiranje zraènih jastuka :lol: ) - ali to nije znao dok ga nisu nabili prvi put (i nakon kojeg zavriťti:"Juuuuhu! One more time! " :lol:
Bio je živa lutka u autu koji se punom brzinom zabija u zid (testiranje zraènih jastuka :lol: ) - ali to nije znao dok ga nisu nabili prvi put (i nakon kojeg zavrišti:"Juuuuhu! One more time! " :lol:
Ma znam, gledao sam taj film, crnjo se mislim zove pepeljara
Lara Car
26-09-2005, 13:21
Onaj odvjetnik je valjda Mirko Batarelo
A tko je Mirko Batarelo,mislim,koji mu je slucaj poznat?
fat drummer
26-09-2005, 13:33
mislim da je petljao nesto sa canjugom... mozda se varam
A tko je Mirko Batarelo,mislim,koji mu je slucaj poznat?
SA Canjugom, Ortynskim, Bajiæem nezna se s kim nije. Do 90 bio carinik, po prièama vrlo pošten. U dvije godine završava pravo i od tada drma. DA mu vidite podneske, svjetski. A kad progovori ajme majko
ali meni stvarnoo nije jasno zbog cega je pripravnicka placa toliko mala!
koji je razlog?
pa cak i ekonomisti imaju vecu. ako nista drugo, nikome ne traje pripravnicki staz toliko dugo (tu ne racunam doktore i stomatologe, iako i oni imaju 6+ 6 mjeseci)
reci sta mozes godinu i pol sa 3, 200kn? zivis bez roditelja i bez muza/partnera s kojima dijelis primanja i troskove. ubit se!
kakav razlog! pa oni bi da mi fino radimo besplatno, to bi njima bilo najljepše. nabijem ih sve po spisku :evil:
koji je razlog?
pa cak i ekonomisti imaju vecu. ako nista drugo, nikome ne traje pripravnicki staz toliko dugo (tu ne racunam doktore i stomatologe, iako i oni imaju 6+ 6 mjeseci)
reci sta mozes godinu i pol sa 3, 200kn? zivis bez roditelja i bez muza/partnera s kojima dijelis primanja i troskove. ubit se!
A gledaj jednu stvar on tebe u principu neki kurac uèi, znaèi pri tom troši svoje dragocjeno vrijeme, a vrijeme je novac , i onda te još mora platit, to stoji! ali plaèe su ipak ispod savkog nivoa, a li to nije sv, zasmisli da te niko neæe primiti i moraš volontirat na sudu, katastar, gruntovnica. E to je za ubit se
fat drummer
27-09-2005, 11:25
koji je razlog?
A gledaj jednu stvar on tebe u principu neki qrtz uèi, znaèi pri tom troťi svoje dragocjeno vrijeme, a vrijeme je novac , i onda te joť mora platit, to stoji! ali plaèe su ipak ispod savkog nivoa, a li to nije sv, zasmisli da te niko neÌe primiti i morať volontirat na sudu, katastar, gruntovnica. E to je za ubit se
ako je ovo sto je kazma naopisao tocno onda problem lezi u tome da faks nista ne uci studente, jer izlaze s diplomom a opet moraju provest godinu i po dana uceci
koja je svrha 4 godine studiranja kad opet moras ucit jos godinu dana
npr, sto bi bilo kad bi se izbacila prva godina (koja cemo iskrenom, nicem ne sluzi osim opce teorije) i ta se godina potrosi na ucenje studenata kako pisat optuznicu, podneske i slicne spise
To je mit (zabluda) da tebe kao odvjetnickog vjezbenika tvoj odvjetnik/ca kod kojeg radis nesto uci. Nema on/a vremena za tebe! Sretan si ako imas poslodavca kojem je stalo do tvoje izobrazbe i stjecanja iskustva! Vecina mojih prijatelja koji rade kod odvjetnika rade takve gluposti (sluze kao sekretari i tajnice) da se pitaju je li njima trebao fakultet da rade taj posao (npr. fotokopiraju, ugovaraju sastanke, idu po izvadke u gruntovnicu, nose "poklone" drzavnim sluzbenicima (parfeme, bombonjere))... A super mi je odnos "starijih" odvjetnickih vjezbenika prema onima koji dodju novi. Ponasaju se kao da su dobili svojeg privatnog asistenta pa ti naredjuju da im fotokopiras i sl. A sretni su jer oni sami ne moraju vise takve stvari raditi, kad je dosao netko novi.
(Kakva kolegijalnost medju odvjetnickim vjezbenicima u uredu! - zaboravi na to)
Ozbiljno, posao koji odvjetnicki vjezbenici rade kod odvjetnika (i to vec vise od pola godine) mogu raditi i oni koji imaju samo osnovnu skolu i samo malo mozga u glavi...
Pa zato ih ništa i ne uèi, jednostavnije mu je dati da neki krac radi, mete kancelariju, nego odvojit svoje vrijeme
Iskreno, bila bi zadovoljna s placom od 10 - 15 tisuca kuna. Samo zelim imat dovoljno za normalne stvari dostojne svakog covjeka,bez opterecenosti jesam li kupila nesto kunu dvije skuplje nego na drugom mjestu. Za platit racune, otplacivat kakav stambeni kredit, hranu, odjecu, izlete vikendom, putovanja za vrijeme godisnjeg, a i nesto za stavit sa strane.
Nisam megaloman, ne zanimaju me ni porche - i, ni dizajnerska odjeca i slicna preseravanja ali zelim imat osjecaj sigurnosti.
Zato sam se i odlucila na ovaj teski put i tezit cu brojci od 10/15 tisuca na mjesec ako to ikako bude moguce.
Slazem se!
Naravno ak u meðuvremenu cijene skoce mislim da je realno i ocekivati vecu placu.
Jer meni ne treba ni skupi auto, ni stancina od 150 kvadrata, meni trebaju novci da jednoga dana kad se nadjem s ekipom mogu bez problema zavrtit rundu, dvije i da ko covjek mogu otic na tekmu (bilo domacu bilo gostujucu), da si mogu priustiti neku stvarcicu koja me zanima... Da nemoram gledati koliko mi je jos para za trasu ostalo i hocu li imati za platit struju.
Robierre de Cochon
28-09-2005, 23:05
To je mit (zabluda) da tebe kao odvjetnickog vjezbenika tvoj odvjetnik/ca kod kojeg radis nesto uci. Nema on/a vremena za tebe! Sretan si ako imas poslodavca kojem je stalo do tvoje izobrazbe i stjecanja iskustva! Vecina mojih prijatelja koji rade kod odvjetnika rade takve gluposti (sluze kao sekretari i tajnice) da se pitaju je li njima trebao fakultet da rade taj posao (npr. fotokopiraju, ugovaraju sastanke, idu po izvadke u gruntovnicu, nose "poklone" drzavnim sluzbenicima (parfeme, bombonjere))... A super mi je odnos "starijih" odvjetnickih vjezbenika prema onima koji dodju novi. Ponasaju se kao da su dobili svojeg privatnog asistenta pa ti naredjuju da im fotokopiras i sl. A sretni su jer oni sami ne moraju vise takve stvari raditi, kad je dosao netko novi.
(Kakva kolegijalnost medju odvjetnickim vjezbenicima u uredu! - zaboravi na to)
Ozbiljno, posao koji odvjetnicki vjezbenici rade kod odvjetnika (i to vec vise od pola godine) mogu raditi i oni koji imaju samo osnovnu skolu i samo malo mozga u glavi...
Kad ovo citam doðe mi da se ustrijelim. :(
A vjerujem da je tako. Zato si ja sve vise mislim da necu trazit posao kod odvjetnika na pocetku. Pa sta ces trosit vrijeme i zivce. Moj trenutni plan je sud u nekoj vukojebini. Godinu i po - jeftina stanarina, drzavna sluzba, malo rada, sigurna solidna placa i to je to. Onda na pravosudni, pa cemo nakon toga moci razgovarati o radu u odvjetnistvu. :wink:
Nek ti odvjetnistvo bude "last resort", u smislu - ako nigdje drugdje ne nadjes posao onda odi tamo... Ali sigurna sam da ces naci posao negdje drugdje lako, non-stop vidim natjecaje za pravnike-pripravnike u NN. Problem je jedino sto ti natjecaji jako dugo traju (o tome mozemo jedan sasvim novi topis otvoriti).
Ako slucajno (ne d'o bog) ipak zavrsis kod odvjetnika kojeg ne poznajes, savjetujem ti da ga prethodno (prije sklapanja ugovora) dobro ispitas (provjeris)... zbilja ima svacega... ali o tome na kavi :thm:
Robierre de Cochon
29-09-2005, 21:32
Ako slucajno (ne d'o bog) ipak zavrsis kod odvjetnika kojeg ne poznajes, savjetujem ti da ga prethodno (prije sklapanja ugovora) dobro ispitas (provjeris)... zbilja ima svacega... ali o tome na kavi
Hehe, kako da ga ispitam? Prije ce on mene ispitati! :lol: To ces mi otkriti na kavi.
Jel ti radis kod odvjetnika?
Srecom ne radim kod odvjetnika. Ja sam, jos kao studentica (dok sam bila apsolventica) pocela raditi (kao studentica na praksi (volonterka), samo 8 do 16 sati tjedno) u jednoj medjunarodnoj firmi u Zagrebu. Kako sam saznala za taj posao? Rekao nam je za taj posao (studentima na izbornom predmetu iz Europskog prava) prof. Rodin. Ja sam se bila prijavila, i primilli su me. I onda kad sam zavrsila faks, rekli su da zele da radim i dalje kod njih (naravno za placu ;) a ne vise kao studentica na praksi). I naravno da sam pristala jer 1. bilo mi je super raditi u toj firmi; 2. nisam morala proci kroz muke trazenja posla.
Sada, paralelno radim u toj firmi, a povremeno volontiram na sudu. Tako da ne moram cekati 4 godine do pravosudnog, nego samo 2 godine.
Sto se tice "provjeravanja" odvjetnika, nije to tesko. Samo odes s nekim kolegom/kolegicom na kavu s kime/kojom si isao na faks...
Btw. Mi (ti i ja) smo isli zajedno na seminar iz ustavnog prava, ako se ne varam... :thm:
Robierre de Cochon
30-09-2005, 22:43
Mi (ti i ja) smo isli zajedno na seminar iz ustavnog prava, ako se ne varam...
Hm..kod Rodina? Onda jesmo. Sad te se pokusavam sjetiti al mi ne ide! Crna kosa jel? :|
Da! A imamo i zajednicku prijateljicu! naime, mi smo se sreli kad si ti polozio GP (komisija, ako se dobro sjecam). Bila sam medju prvima koji su ti cestitali! :wink: A inicijali nase zajednicke prijateljice su M.G.
Pa èujte iskreno da mogu zadovoljit sve svoje potrebe barem 15000-20000 nekih novèanih jedinica(vjerojatno kuna a ja bi radije eure) :lol: :lol: :lol:
Robierre de Cochon
01-10-2005, 13:20
Da! A imamo i zajednicku prijateljicu! naime, mi smo se sreli kad si ti polozio GP (komisija, ako se dobro sjecam). Bila sam medju prvima koji su ti cestitali! A inicijali nase zajednicke prijateljice su M.G.
Oy vey! To je bio gpp. :lol: Nadam se da je M.G. dala drustva - to joj je zadnji. :D
Sto se tice love, recimo da ovako izgleda troskovnik:
STANARINA (osrednje opremljen stan u Zagrebu, siri centar, pola sata od centra, starija zgrada, jednosoban, cimer ili partner) 1 000 kn
REŽIJE (ovisno o dobu godine i telefonskim troskovima) 500 kn
HRANA (jeftina prehrana, dorucak neki slanac, rucak u menzi, a vecera skromna kod kuce, ukupno ne vise od 50 kuna dnevno) 50 * 30 = 1 500
----------------------
UKUPNO 3 000
(pripravnicka placa)
Da bi si priustili 'luksuze' poput sezonske odjece, novina/casopisa, odlaska u kino jednom mjesecno, izlazaka, alkohola, bona za mobitel, pokaza za tramvaj/bus, malo kvalitetniji dnevni obrok itd...trebalo bi bili bar 5 000 kn.
face to face
04-10-2005, 19:28
oko 7000 do 10000kn s tendencijom porasta
mravica_zg
07-10-2005, 01:12
ljudi nemojte si brijat previĹĄe.
radim i studiram i na takvom sam poslu gdje ima hrpa pripravnika a plaĂŚa im je (u drĹžavnoj firmi) makismalno 3.500,00 kn!!!mukotrpan je put do pravosudnog, a i poslije :x :(
Lara Car
07-10-2005, 01:41
KOLIKI AVATAR :shock: :shock: :shock: :shock:
mravica_zg
07-10-2005, 01:46
KOLIKI AVATAR :shock: :shock: :shock: :shock:
dobro fakat je malo preveliki :o brijem da je sad ok :)
3000 kn circa mjeseèno je premalo, bio bi zadovoljan s 4 milje mjeseèno. No, što je tu je, a oèekujem da bi nakon 5-6 godina rada poèeli stizati veæi iznosi. Ne bi mi bio problem prvih par godina raditi za skromniju plaæu, jer bi s vremenom, ako bi bio dobar u svom poslu, postao adekvatno plaæen. A ta okolnost je i odluèujuæa u mojoj namjeri da se po završetku fakulteta zaposlim kod odvjetnika. Jer, jako mi je bitno da radim ono što me zanima i ispunjava, a da to istodobno bude odgovarajuæe materijalno vrednovano.
Evo fino u austriji na svakom predavanju dobiješ upitnik, pa meðu sima piše na kolku plaèu raèunaš poslije faksa
mravica_zg
08-10-2005, 13:11
ma ljudi i kod nas su super plaÌe, ali ne nakon diplome (kaj se tièe naťeg faksa) veÌ nakon pravosudnog. vjeŞbenici (u drŞ. firmama) imaju najviťu plaÌu cca 3.500,00 kn, nakon poloŞenog pravosudnog npr. ako postaneť sudski savjetnik plaÌa ti je oko 4.200,00 kn, a onda strpljenja i rada i raste u nebesa (minimalno 9.000,00 kn) :D
fat drummer
08-10-2005, 13:21
ma ljudi i kod nas su super plaÌe, ali ne nakon diplome (kaj se tièe naťeg faksa) veÌ nakon pravosudnog. vjeŞbenici (u drŞ. firmama) imaju najviťu plaÌu cca 3.500,00 kn, nakon poloŞenog pravosudnog npr. ako postaneť sudski savjetnik plaÌa ti je oko 4.200,00 kn, a onda strpljenja i rada i raste u nebesa (minimalno 9.000,00 kn) :D
upravo se o tome i radi... ti si ko fol akademski gradjani, osoba s fakultetom, visokoobrazovan a placa ti je defakto minimalac
3.200 kn mjesecno je ukoliko radim 8 sati dnevno samo 20 kuna po satu
tolko sam dobivao kao dezurac na faksu
nas buduci poslodavac ce nas obrazovat uvodit u posao, naucit kako se pisu zalbe, tuzbe, podneci. a sto smo radili na faksu? bubali povjesne djelove i pravne skole za svaki kolegij, bavili se glupostima umjesto da su nas ucili prakticnom pravu
Sephiroth
08-10-2005, 17:42
ja bi bil zadovoljan da nakon nekih gro godina mogu otic u Maranello i iskesirat za jednog Cavallino rampantea (Ferrari)-naravno do tad bi stedil......je ziher :lol:
fat drummer
09-10-2005, 13:01
ja bi bil zadovoljan da nakon nekih gro godina mogu otic u Maranello i iskesirat za jednog Cavallino rampantea (Ferrari)-naravno do tad bi stedil......je ziher :lol:
a gle volan ce ziher moc kupit i to na samo tri rate
neki engleski doktor se zali da je pretplacen, 37000 funti
okej to je po mojoj procjeni trecina milijuna kuna godisnje i jos nesto sitno, a tek je poceo s poslom. nakon promaknuca moze imati placu i do 90 000 funti sterlinga ili milju kuna
ono wtf??!?!
mravica_zg
14-10-2005, 01:26
[quote="mravica_zg":230kvrkm]ma ljudi i kod nas su super plaÌe, ali ne nakon diplome (kaj se tièe naťeg faksa) veÌ nakon pravosudnog. vjeŞbenici (u drŞ. firmama) imaju najviťu plaÌu cca 3.500,00 kn, nakon poloŞenog pravosudnog npr. ako postaneť sudski savjetnik plaÌa ti je oko 4.200,00 kn, a onda strpljenja i rada i raste u nebesa (minimalno 9.000,00 kn) :D
upravo se o tome i radi... ti si ko fol akademski gradjani, osoba s fakultetom, visokoobrazovan a placa ti je defakto minimalac
3.200 kn mjesecno je ukoliko radim 8 sati dnevno samo 20 kuna po satu
tolko sam dobivao kao dezurac na faksu
nas buduci poslodavac ce nas obrazovat uvodit u posao, naucit kako se pisu zalbe, tuzbe, podneci. a sto smo radili na faksu? bubali povjesne djelove i pravne skole za svaki kolegij, bavili se glupostima umjesto da su nas ucili prakticnom pravu[/quote:230kvrkm]ne mozes ti bez pravosudnog inzistirat na ne znam kakvoj placi (na zalost) jer to ti je skoro kao da i nisi diplomirao. a osobno mislim da je potrebno poznavati POVIJESNE DIJELOVE i prava i naroda i politike...
Ma sve to stoji, treba poznavati povijesne dijelove, ali pod uvjetom da je uz to adekvatno pokriven praktièni dio. Ne znam jeli igdje ima ovakvog obrazovnog programa na Pravnom fakultetu kao u Hrvatskoj? :? Da može proæi cijelo školovanje a da student niti ne zna kao izgleda tužba,žalba a kamoli da je zna sastavit...naravno, može se to sve nauèiti ali pod 'fakultativno', zanèi ako je student dovoljno ambiciozan da sam istraži to podruèje. What+s wrong with this picture? :roll: Takve osnovne stvari bi trebale biti pod obvezno, bez iznimaka. Ali ne, glavno da se 'tete' 8) koje primaju prijavnice bez iznimke drže pravila da ti prijavnicu neæe uzeti minutu poslije pola 1.
da, to je prestrašno. a najsmješnije je to što ti se stvarno može dogoditi da kao pripravnika ne nauèiš ništa.
vi koji ste pred kraj faxa, dobro pazite gdje æete poèeti raditi. raspitajte se dobro za odvjetnika, ako tako mislite poèeti. (najbolje od njegovih postojeæih vježbenika -svi mi jedva èekamo straèati šefa :D ) a što se sudova tièe, to nije loše, al po moguænosti birajte manje sudove u okolici zgb.
face to face
09-11-2005, 17:48
zaĹĄto manje?
Da, to sam i ja čuo za sudove. MoĹže se dobit općinski u Zg ali tamo je uĹžasan kaos.
KaĹžu da je dobro ako se uvaliĹĄ u drĹžavno odvjetniĹĄtvo kao pripravnik ali i za to treba dobra veza.
Na viĹĄim sudovima je preteĹĄko dobit mjesto.
A kod odvjetnika ovisi, kako naletiĹĄ. Plaća je viĹĄe manje slična, osim ako nemaĹĄ svoj auto pa te poĹĄalje radit ovrhe okolo po lijepoj naĹĄoj. Onda dobijeĹĄ i dnevnice pa se skupi i puno viĹĄe od 3000.
ambasador
15-11-2005, 02:55
Zakaj svi briju na to odvjetniÅ¡tvo? Da,kao pripravnik se može nać posao ali ostat radit u nekoj firmi,to je već druga priča. Nije to sam tak. Uostalom,ima poslova po bankama i većim (normalnim) firmama koji su stvarno jako dobro plaćeni a da davež nije ni približno ko u odvjetniÅ¡tvu. Jedino su drž.firme i uprava smrt. To ne preporučujem nikom.
O državnim firmama stalno cujem oprecna misljenja...neki kazu nemoj, a drugi da je puno bolje nego kod odvjetnika...covjek ne moze znat dok sam ne proba ocigledno :-({|=
ambasador
15-11-2005, 15:25
Državne firme imaju svoje prednosti-fixno radno vrijeme,puno godiÅ¡njeg kojeg možeÅ¡ uzet u biti kad hoćeÅ¡,možeÅ¡ provest radni vijek bez preveč nerviranja,drž. stanovi,nema straha od otkaza i sl. Mane su da je plaća koma,radna atmosfera koma,ljudi tam su uglavnom bezveze,nemreÅ¡ napredovat bez članstva u pravoj stranci itd. Ko voli nek izvoli. Moja stara radi u jednoj pa znam. Osobno mislim da je to nejloÅ¡ije kaj se može proć. Nakon 20 god rada imaÅ¡ 6000. cca
Da, a jedna prednost pripravniĹĄtva na sudu ili kod odvjetnika je da nakon 1,5 godina moĹžeĹĄ polagati pravosudni, ĹĄto je vrlo korisno imati ako uoće ĹželiĹĄ ikoga zastupata.
A po ZPP-u ionako su praktički odvjetnici dobili monopol na zastupanje
ambasador
16-11-2005, 03:06
Ma ja mislim da je sve to s tim odvjetniÅ¡tvom super,al ukoliko nemaÅ¡ puno eura da otvoriÅ¡ svoju kancelariju (a i tad-ko bu doÅ¡o početniku,svoj biznis moÅ¡ otvorit nakon min 5g rada u nekoj odvj.firmi jer inače neznaÅ¡ radit),to je u biti gubitak vremena jer ćeÅ¡ sa položenim pravosudnim (wow) ić tražit poso negdje drugdje i opet bit početnik (bez obzira na gorenavedeni prav.) jer je teÅ¡ko ostat radit kao ODVJETNIK a za to vrijeme si mogo neÅ¡ napravit negdje drugdje. Nema žurbe s time. Nije to baÅ¡ ko u snovima.
a za to vrijeme si mogo neĹĄ napravit negdje drugdje.
Napravit? Drugdje? Kaj npr.? Bit ambasador?!?
Ili predsjednik drĹžave? Premijer? Glavni tajnik UN-a? Predsjednik svjetske banke? Saborski zastupnik? Ministar? Ravnatelj drĹžavnog ureda za reviziju? Dekan? Ĺveliki kuracef USKOK-a?
da to je poznato da ljudi ili odu u odvjetniĹĄtvo pa gube vrijeme do 27. godine dok poloĹže pravosudni, a svi ostali do 27 (jer su bili pametniji i nisu iĹĄli u odvjetniĹĄtvo nego su odmah dobili jedan od gore navedenih poslova)tako super stvari rade da si redovito za 28. rođendan kupe Bugatti Veyron, jer im je Murcielago (kojeg voze od 25.) postao bezveze. I sve to od plaće u ne-odvjetniĹĄtvu
ambasador
16-11-2005, 22:28
pa nisu,fala Bogu,odvjetniÅ¡tvo i drž.sranja sva mejsta na kojima pravnik može radit. Kaj ti misliÅ¡ da banke, osiguravajuća druÅ¡tva, i ine firme nemaju to radno mjesto? Pa ekipa tam stvarno dobro zarađuje. A ti ak misliÅ¡ da buÅ¡ sam tak postal Anto Nobilo il Zakon u L.A., good luck
ambasador
16-11-2005, 22:30
A btw, niko od nas kaj se motamo tu si nebu to kupil jer ekipa kaj bude kupovala te aute tak i tak ima svoja mjesta pod suncem odavno i nije ih briga za ovakva naklapanja.
znam, nije loĹĄe biti ĹĄef pravne sluĹžbe u npr. Ericsson/Nikola Tesla. Ali ja bi ipak prvo poloĹžio pravosudni a onda se eventualno bacio u korporativne vode.
A ĹĄto se toga tiče, nisu meni super odvjetnici koji se slikaju po tv-u, dapače
Robierre de Cochon
17-11-2005, 01:52
Obicno se ovi najjaci ne pojavljuju u medijima. Ne trebaju im takva sranja.
Nego, ja mislim da se u pocetku najbolje gurnut u sud. Znaci, 1.5 godina do pravosudnog...nece te previse gnjavit, placa je ok (za pocetak, tesko ocekivat vise), naucis dovoljno (ne treba ocekivati da ces odmah znati sve!).
Onda obavit pravosudni..pa bjezat iz drzavne sluzbe. Sad, dal u odvjetnistvo ili firmu. Sve ima svoje prednosti. Mislim da firma za mladog covjeka ima puno prednosti, place su odlicne, ima dosta privilegija, da se dodatno zaradit. A u odvjetnistvu opet moras crnciti...
Mislim da nema smisla otvarat svoj ured prije tridesete.
Mislim da nema smisla otvarat svoj ured prije tridesete
HAHAHAHAHAHHAAHHAHAH! robi, jesi me nasmijao i uljepsao ovo tmurno kisno jutro!
prije 30. ha ha ha!
ambasador
17-11-2005, 14:47
Jedini slučaj za koji ja znam da je neko osto radit u odvj.firmi je cura koja je u roku zavrÅ¡ila i to sa prosjekom iznad 4,5. A i inače se priča da samo takvu ekipu zadržavaju. Inače,svaki će ured uzet pripravnika da mu nosa spise i stoji u gruntovnici 20h dnevno i plaćat mu 3000 za to al kad dođe vrijeme da te uzmu sa istač i dijele s tobom teeÅ¡ko stečene bijesne pare,e... Al kad se uspije,to je super. Nakon Å¡to su ju primili u ured i komoru plaća je narasla na 8500 a sad ima preko 10000. A ima 27/8 god.
rapidissimo
17-11-2005, 15:49
Preporucam svim kolegama koji imaju probleme s viskom maste da procitaju i pogledaju "Tvrtku"! Mislim da ce tamo naci sve odgovore na pitanja koja ih muce:-)!
Hvala, ali hvala ne!
Just a little bit
17-11-2005, 17:44
20 000 kuna pa na gore.... :^o
jebiga ocu lamborginija
http://www.code3motorpool.com/images/031lamborgini_b.jpg
(kaj, bar sam iskren) :D
e onda bolje u političare ili u showbusiness
ako nisi taletiran, nije bed - moĹžeĹĄ biti novi nered & stoka
Nego, ja mislim da se u pocetku najbolje gurnut u sud. Znaci, 1.5 godina do pravosudnog...
Sud je najlaksi i najbrzi put do pravosudnog. Ja volontiram na trgovackom i bas smo super ekipica. 18mj ce proc za cas (kad se samo sjetim kak sam zujala na faxu pa nikom nis, ovdje mi barem staz ide ak vec nemam para).
Ma koji odvjetnik za mizeriju od 3000kn! Pa da me seta po lijepoj nasoj, da mi ne da prostora za privatni zivot, robovlasnicki odnosi su za mene history! Vidjela sam kod bivseg decka kaj ti vjezbenici rade-ne dajte se u to uvuc! Ali cast izuzecima, ima ih, ali nas je previse!
Firma, hmm, jedino lova igra! Sve kaj bih tamo radila, mogu naucit u mjesec dana i kaj onda? Udri mujo u jedno te isto! Uredski posao, stalno isti ljudi, ne zvuci mi primamljivo! I onda tak 4 godine najmanje ili neka kemija sa sudom za 2g
Uprava-cak prije nego firma! Ali pod uvjetom da si sredim isto kemiju sa sudom pa sam tamo 2g! Ali premalo veze s pravom, ne privlaci me!
Danas sam bas pricala sa svojom mentoricom o tom pravosudnom-moras tesat 6mj, s tim da 3mj udarnicki, a tko ce ti dat toliko vremena??? Treba doc do ispita sto prije, ali jos bitnije - treba za nj i naucit!
Ontopic-s kojom placom bih bila zadovoljna? Kad ste volonter, sve kaj dobijete, cini vam se puno, pa tak i meni. Tjesim se da nije sve u novcu-barem ne jos 18mj :D
Robierre de Cochon
18-11-2005, 02:04
Ja se divim ljudima koji nakon faxa imaju volje volontirati. Meni je osam mjeseci civilke ubilo zelju za besplatnim radom. ](*,) :whis:
Robierre de Cochon
18-11-2005, 02:11
HAHAHAHAHAHHAAHHAHAH! robi, jesi me nasmijao i uljepsao ovo tmurno kisno jutro!
prije 30. ha ha ha!
To se odnosilo na ove nadobudne koji diplomiraju do 24te. ](*,) ](*,) :D
ambasador
18-11-2005, 02:37
Kaj se plaæe tièe,naravno da se poèinje s nièim (di god bio), al oèekujem da æu ziher zaraðivat preko 5000 (nakon poèetnièke plaæe). Možda zvuèi skromno,al nisam od onih kaj briju da èe imat 20000 mjeseèno. Držim oèekivanja nisko pa me život možda iznenadi. Ili ne. Možda je nekome 5000 nadobudno. Ima svega.
bila sam neki dan na kavi
s nekom zenskom , a mama joj ima odvjetnicki ured
pazi njene rijeci
" Moja mama ima vjezbenicu, i ta mala vec dvije godine radi , ima 3100kn, sad ide na pravosudni pa si je uzela 45 dana za spremit se, a njena mama nije nikad cula da si netko to u bilo kojem uredu uzima , jel... I ta mala, uzme , zamisli (!?) svaki daN (!?) sebi pauzu za rucak, i to sat vremena, A radi samo 8 sati (!?) ( valjda bi za taj minimalac trebala dirinciti 16h). I znas kaj je sad, njena je stara skroz podivljala kad je cula, Mala je trudna i sad njena stara to sve mora kuzis plati ( bajdvej, porodiljna naknada ide iz proracuna, ne plaæa ju poslodavac) "
ja sam to odslusala sve sa izrazom smirenog malog Bude na licu, a doslo mi je da ju zveknem... nikad vise na kavu s takvom
dobila sam napadaj bijesa, a taman sam prestala pusit...
I onda je jos moja frendica dolijala vatru na ulje kad sam joj to prepricala na telefon , rekla je da je to jos dobro, jer zamisli da si vjezbenica kod muskog odvjetnika, sto bi ti taj tek radio :-s
pa vi sad recite meni sto mislite o tome
ja naime nemogu doæi k sebi
jacktheripper
18-11-2005, 14:08
To ti je tako dok netko prode ovu kalvariju od faksa i brzo nakon toga zaboravi kako mu je bilo poslije faksa i postane eksploatator. Ja se iskreno nadam da necu biti takav i da cu biti medju onom manjinom koju vjezbenici vole. O:)
No, o tome ne mozemo pricati prije nego to dozivimo. Znaci cuti cemo se za 20-ak godina na ovom forumu i razmijenit iskustva. Samo sjetite se u svojoj karijeri ove teme i nemojte iskoristavat vjezbenike. :smt021
Samo vjezbenice! :smt057 :smt056
Robierre de Cochon
18-11-2005, 14:53
" Moja mama ima vjezbenicu, i ta mala vec dvije godine radi , ima 3100kn, sad ide na pravosudni pa si je uzela 45 dana za spremit se, a njena mama nije nikad cula da si netko to u bilo kojem uredu uzima , jel... I ta mala, uzme , zamisli (!?) svaki daN (!?) sebi pauzu za rucak, i to sat vremena, A radi samo 8 sati (!?) ( valjda bi za taj minimalac trebala dirinciti 16h). I znas kaj je sad, njena je stara skroz podivljala kad je cula, Mala je trudna i sad njena stara to sve mora kuzis plati ( bajdvej, porodiljna naknada ide iz proracuna, ne plaĂŚa ju poslodavac) "
Pitam se dal bi se tako i prema svojoj kcerci ponasala..da radi kod nje. Mislim..nes ti luksuza, pauza za rucak. A sto se tice trudnoce, mislim da tu nema razlika izmeðu muskih i zenskih poslodavaca - nikome nije u interesu placati radnika dok doma odgaja djecu.
ultraviolet
18-11-2005, 15:19
ja sam to odslusala sve sa izrazom smirenog malog Bude na licu, a doslo mi je da ju zveknem... nikad vise na kavu s takvom
dobila sam napadaj bijesa, a taman sam prestala pusit...
LOL!!!
ma gadovi prokleti ti odvjetnici (èast izuzecima, ako ih ima...), zbilja je lutrija naæ nekog normalnog...
rapidissimo
18-11-2005, 15:36
Ja ne znam cemu toliko bijesa i cudjenja? Da smo u nekoj nordijskoj drzavi, ok, ali ljudi...pa ovo je Hrvatska!Radno-socijalna prava su toliko obozavana da predstavljaju pravi kult medju svim slojevima drustva:-)!
Zato predlazem da svi zajedno krenemo u skladu s onom starom:"Ustajte vi zemaljsko roblje...":-)!
Mala je trudna i sad njena stara to sve mora kuzis plati ( bajdvej, porodiljna naknada ide iz proracuna, ne plaæa ju poslodavac)
Mislim da nije bed u porodiljnom vec u tome sto joj stara mora za to vrijeme i dalje placati i zdravstveno i mirovinsko osiguranje a cifre nisu male.
A za pauzu za rucak se valjda pjeni jer je uobicajeno da je pauza pola sata onima koji rade 8 sati (tako je na sudu barem).
A jako me zanima - a na sto se vjezbenica pozvala kad je trazila/dobila 45 dana za spremanje pravosudnog?
Ja sam samo znatizeljna, nista vise :smt017
Mislim da nije bed u porodiljnom vec u tome sto joj stara mora za to vrijeme i dalje placati i zdravstveno i mirovinsko osiguranje a cifre nisu male.
mislim da ne placa. sve placa drzava.
(raspitah se :smt003 )
Kul onda!!
Btw, cestitke leonisa na onom na cem se treba cestitat!! ;-) :smt006
hehehe! tnx (sad u ovoj sumi smajlica nadji onog koji namiguje...:wink:)
nisam bijesna
jednostavno sam jadna
za 45 dana gledaj u Statut Odvjetnicke komore
moja sestricna je frizerka, ima plaæu 2500, je malo ali za 3 god skole ko bog.jos se stignem prekvalificirat :smt017
ima super seficu, svi su joj u salonu ljudi, bas ljubazni
Sve doprinose drzava placa
Inace je ova odvjetnica teski Hadeze, tak joj je stalo do domovine, obitelji, tradicionalnih vrijednosti ( di je onaj smajlic koji povraca?)
a kcerkica tek sad ide na GP, naravno da je ona vec pametnija od vjezbenice...
Sve doprinose drzava placa.
O kome pricamo, trudnici?
Inace, ja bih jos trebala biti happy sto mi drzava placa doprinose i prijevoz-cak i za volonterstvo postoji lista cekanja.
Poserem ti se ja na odvjetnicku milostinju-radije cu radit za badava drzavi nego ugnjetavacu za minimalac. Iz principa!!!!! Jos jednom napominjem, cast izuzecima (trudit cu se da ih nadjem).
Razumijem da si ne mogu svi priustiti rad za badava!
Druga strana su shoppingholicari, kojima ni svi novci ovog svijeta ne bi mogli kupiti pamet koje nemaju, a koju zamataju u skupe krpice. I tu je na djelu hrvatski a ne nordijski mentalitet! Pa ti robuj krivim vrijednostima!
ambasador
19-11-2005, 03:27
Istina,nekad se èovjek pita èemu sve to,pogotovo kad èuje kolko npr. konobari mogu zaraðivat i sl. Moja frendica radi u duæanu cipela za 2700 i super joj je. Al jebiga,lako je bit prodavaè,frizer i konobar kad imaš 25god. Ta sva ekipa se poslje uglavnom poprilièno muèi (ukoliko ne otvori svoju radnju), znam za puno takvih sluèajeva kojima je to došlo na naplatu èak i prije 30te. Kolko god ovaj fax bio koma itd, ak niš drugo,uvijek moš otiæ u drž.službu i mirno doèekat starost bez strahovanja dal æeš imat bolovanje i dal ti glupi poslodavac uplaæuje mirovinsko i zdravstveno.
Ma volontirala bi malo morgen! Jedva cekam da diplomiram pa da naplatim svoju muku na faxu. Ne prihvacam posao ispod 5000kn za pocetak. Pa umrla bi da moram u sve te izloge samo gledati...kaj ce ti pamet ak si svega zeljan! Ja znam da kad se super obucem, da me svi zamjecuju, to mi pase i ne mogu se toga odrec radi nekog tamo pravosudnog ispita. Zene, morate biti in, to kosta!
Kad diplomiram ne zelim vise ni cut za neku knjigu, zakon, ucenje i ostale gluposti!
ambasador
20-11-2005, 03:36
Nema ti posla iznad 5000 za poèetak. Svi pripravnici i poèetnici imaju oko 3000.
Kad diplomiram ne zelim vise ni cut za neku knjigu, zakon, ucenje i ostale gluposti!
Predviðam ti nekoliko velikih ĹĄokova kad zavrĹĄiĹĄ faks. Ăut ĂŚeĹĄ za knjigu, èut ĂŚeĹĄ za zakon, i za uèenje, i za joĹĄ puno viĹĄe ostalih gluposti.
Osim ako me netko tko radi moĹžda ne Ĺželi demantirat? Valkyra?
fat drummer
20-11-2005, 11:26
Predviðam ti nekoliko velikih ĹĄokova kad zavrĹĄiĹĄ faks. Ăut ĂŚeĹĄ za knjigu, èut ĂŚeĹĄ za zakon, i za uèenje, i za joĹĄ puno viĹĄe ostalih gluposti.
Osim ako me netko tko radi moĹžda ne Ĺželi demantirat? Valkyra?
skeptik ovo je bilo vrlo nisko od tebe... moŞda Ìe cura poèet radit ko drŞavni odvjetnik. i et nema uèenja, knjiga, zakona.... ili èistaèica u osnovnoj ťkoli
ne mogu se toga odrec radi nekog tamo pravosudnog ispita.
Pa ne moras ti polagati pravosudni ispit! Udri po izlozima, to je investicija :smt003
[/quote]Kad diplomiram ne zelim vise ni cut za neku knjigu, zakon, ucenje i ostale gluposti![/quote]
Pozdrav tvojoj praksi! Blago onima kojima ces ti dijelit pravne savjete ak mislis da ne moras vise citati zakone! :smt003
Pa kaj ste svi zapeli za taj pravosudni? Jel ima netko tko to ne zeli polagati?
Najbolja uprava, zavalit se negdje i tamo kavica, cigareta, trac, comp, ode radni dan. Nitko te ne pita za zdravlje, radis kaj hoces..
Najbolja uprava, zavalit se negdje i tamo kavica, cigareta, trac, comp, ode radni dan. Nitko te ne pita za zdravlje, radis kaj hoces..
to nitko ne osporava. ali tamo neÌeť poèeti s 5000. osim ako neÌeť postati ministrica ili ravnatelj neke ustanove... :smt011
kaj misliť da ekipa ide na pravosudni jer im je dosadno pa bi uèili 54 zakona (ili koliko veÌ treba?)
ambasador
20-11-2005, 22:45
Možemo mi radit bijesne planove do iznemoglosti a nakraju bumo završili di nas put odvede i di se uspijemo zgurat. To je kombinacija sreæe,prilike i,naravno,veza. Nije ni pravosudni put u nebo,da je tak,imali bi tisuæe odvjetnika. Jedino što je sigurno je da svi možemo radit u toj struci (u upravi ima mjesta kolko oæeš),što je velika stvar, pogotovo kad se usporedimo sa svim ostalim faxovima (ukljuèujuæi medicinu). A di,živi bili pa vidjeli.
fat drummer
20-11-2005, 23:50
to nitko ne osporava. ali tamo neÌeť poèeti s 5000. osim ako neÌeť postati ministrica ili ravnatelj neke ustanove... :smt011
kaj misliť da ekipa ide na pravosudni jer im je dosadno pa bi uèili 54 zakona (ili koliko veÌ treba?)
treba joĹĄ zakona. drĹžava koja se temalji na 54 zakona pokazuje neozbiljnost.
inaèe, jedno hipotetsko i postpuno bespotrebno pitanje. mislite li da bi imali veÌu poèetnièku plaÌu da doðemu na pripravniťtvo s nekim prektiènim znanjem? ili bi nas i dalje koristili za malog od kave?
Robierre de Cochon
21-11-2005, 00:00
inaèe, jedno hipotetsko i postpuno bespotrebno pitanje. mislite li da bi imali veÌu poèetnièku plaÌu da doðemu na pripravniťtvo s nekim prektiènim znanjem? ili bi nas i dalje koristili za malog od kave?
Mislim da i doðes s magisterijem na pripravnicki, nemos bit vise od ''malog od kave''. Bar ne prvih mjesec-dva-tri-godinu-dvije. Naime, treba neko vrijeme da se ufuras u posao, a ovi robovlasnici znaju to dobro iskoristiti.
ambasador
21-11-2005, 10:10
Istina,to kaj ti znaš nekaj više može samo tebi neš i znaèit,al pripravnik je pripravnik,plaæu dobiva zbog svog "statusa" a ne znanja.
e a kolka je plaæa na sudu?
Ja bi na Trgovacki Sud, moze i na Upravni, nova zgrada, to bih ja
jel netko ima inf kad bi mogli raspisat natjeèaj na Trgovackom (kolko sam skuzila na topicu netko tamo radi?)
imam dobre ocjene, upala bih, samo trebam tajming
evo u sisku je oko 4. uz putne troskove doguras i do cca 4,5. al se dizes u 5 ujutro, putujes sat vremena do siska i jos jedno barem pola sata do glavnog kolodvora.
Ja sam na Trgovackom, ali ne za placu i ne u ZG. Znam da je placa vjezbenicima na sudu 3700kn + prijevoz. Pristojno za nekoga tko uspije i dobiti-a ti se nemoj zavaravati sa svojim bajnim ocjenama-ak netko ima vezu kod ministrice,a ti nemas, mozes si to objesit na rep...
Al odi do kraja, ak nis, pokreni upravni spor ak te ne prime na natjecaju i evo te na Upravnom sudu:)))
rapidissimo
22-11-2005, 10:59
E to ce ti stvarno pomoci!Upravni sud na kojem cekas minimalno 2 godine a za to vrijeme mozes odraditi pripravnicki!Zivio Upravni sud!
Robierre de Cochon
22-11-2005, 11:28
Ljudi zato se treba zabit u neku vuko*ebinu. Odes na opcinski sud u Titovoj Korenici...odradis godinu i po...pa kud koji, mili moji... :smt003 :smt002
ambasador
22-11-2005, 15:19
Kaj nije titova Korenica preimenovana?
E to ce ti stvarno pomoci!Upravni sud na kojem cekas minimalno 2 godine a za to vrijeme mozes odraditi pripravnicki!Zivio Upravni sud!
"Miriti se s nepravdom, znaci pristajati na nju!" :smt003
Pa lako ona odradi pripravnicki a usput istjera pravdu, ako je ima! Barem ces ovog prek veze malo zaustaviti na zaposjedanju trona dok se tvoja zalba (najprije to) rjesava.
rapidissimo
22-11-2005, 16:52
Pogresan point i navod, kolegice spark!
I dalje stojim kod toga da se na nepravdu ne pristaje tj. s njom se ne miri, ali ovdje zaista nema smisla istjeravati pravdu kad je presuda toliko zakasnjela da i ako je u tvoju korist od toga vise nemas nista (osim novih parnica)! Ovdje se hoce posao a ne parnica!A onaj koji je nepravedno izabran umjesto tebe vec odradi pripravnistvo:(
I jos nesto-tuzba na Upravnom sudu nema odgodni ucinak (èl. 17. ZUS-a), pa nikog neces zaustaviti jer je odluka o izboru vec konacna. Dakle, ni tu nista ne dobivas osim parnice (spora)!
E sad ako postoji neki smisao u toj tuzbi koji bi nadilazio samo parnicenje, dajte mi ga objasnite!
Kao sto rekoh, najprije ide zalba, a ona ima suspenzivni ucinak u ovom slucaju!!!
Vezano uz upravni spor je bilo samo tjeranje svog prava do kraja! Citati malo bolje, molim! :smt002
Jasno mi je da to nema nikakvog smisla, osim zagrizenim pojedincima! Stoga, ne vidim potrebu tumaciti dalje:)
rapidissimo
22-11-2005, 17:02
Nema zalbe spark jer odabir vrsi ministarstvo! Opet kazem da si napravila krivi point...Ako naravno pricamo o odabiru vjezbenika na sudovima!
Ma ti, dušo, nisi još bio u toj prilici da bi znao o èemu govoriš. Na rješenje se može žaliti-ak mi ne vjeruješ, pokažem ti kolegièino.
Sve dok ne proðe žalbeni rok, izabrana osoba nemre poèet raditi.
rapidissimo
22-11-2005, 17:21
Dobro, kad si tak sveznajuca daj mi reci; a) tko odabire vjezbenike na sudovima, b) kome se zalis?
jacktheripper
22-11-2005, 17:48
Pa vjezbenike odabire ministar pravosudja, a zalba bi trebala biti Upravnom sudu rh.
Ali mislim da mi za vrijeme naseg studiranja naucimo bar jednu stvar- u nasoj predivnoj drzavi se ne isplati podizat tuzbu u svoje ime! Predugo traje, moras puno platit i na kraju vecinom izgubis. A ako idobijes vec je prekasno! Najbolje je dizat tuzbe u necije ime jer ti onda taj plati i ti navijas za to da to dugo traje jer ce te onda jos vise platit.Zivjela nepravda! :smt011
Dobro, kad si tak sveznajuca daj mi reci; a) tko odabire vjezbenike na sudovima, b) kome se zalis?
Nisam sveznajuæa- ne daj Bože, da bi ti bila konkurencija:)
Ajmo sad precizno - dobro proèitaj kaj napišem, prije neg me opet napadneš:
RjeÅ¡enje o prijamu u državnu službu donosi ministar, odnosno drugi èelnik državnog tijela. U ovom sluèaju, to je Vesna Åveliki kurackare O.
Njoj se može podnijeti prigovor (žalba bi bilo krivo-pardon za nepreciznost :smt003 ) na njeno rješenje.
Taj prigovor odgaða izvršenje rješenja!
Tek nakon rješenja o prigovoru možemo govoriti o upravnom sporu!
To što ministrica donosi neko rješenje, ne znaèi da ne postoji pravni lijek, samo se drugaèije zove! I treba prvo njega iscrpiti, pa onda na Upravni sud.
[
quote="rapidissimo"]Dobro, kad si tak sveznajuca daj mi reci; a) tko odabire vjezbenike na sudovima, b) kome se zalis?[/quote]
i meni
pa nekakav natjecaj negdje mora biti
i meni
pa nekakav natjecaj negdje mora biti
:))jesmo te sad jako zbunili-poèeli pod pretpostavkom da neæeš dobiti posao. Moje isprike!
Ajmo sad bolja varijanta:
daklem, raspisuje se natjecaj, of course! Na njega se uredno javiš i držimo ti palèeve da te izaberu!
Ako ne, onda si proèitaj moj zadnji post.
Robierre de Cochon
22-11-2005, 22:51
Koliko jmeni poznato, predsjednik suda raspisuje natjecaj i predlaze ministru vjezbenike. Znaci on u biti odlucuje, ovo s ministrom je cista formalnost.
Koliko jmeni poznato, predsjednik suda raspisuje natjecaj i predlaze ministru vjezbenike. Znaci on u biti odlucuje, ovo s ministrom je cista formalnost.
Okreni aktere-ministar odluèuje, a ovo s predsjednikom je èista formalnost!
BItna je konaèna odluka, a ona je na ministrici. Predsjednik samo (ko što si dobro rekao) predlaže!
zakej sam moral èitat svih 8 strana ovog topica.....sad sam u depresiji...a ni mi vrak dal mira
ambasador
23-11-2005, 02:00
Ljudi moji,kakve žalbe,kakve tužbe-pa kaj ne znate da sve to niš ne znaèi? Moš ti imat presudu kakvu oæeš pa da se ne izvrši ak to nekome ne odgovara. Ak je neko postavljen prek debele veze moš se parnièit do smrti (i spušit brdo love) i nakraju neæeš niš dobit,pa ni "pravdu" jer æe sve ostat po starom. Upravni sud je neosvojiva tvrðava za "bezvezne" ljude. To je ko da briješ na drž. odvjetništvo,da buš tam ak te neko sjebe s vezom moæ nekaj napravit. :smt010
rapidissimo
23-11-2005, 09:51
Ambasador potpuno se slazem s tobom, zato i pisem ove postove! Ali spark kazes da odlucuje ministrica - pa onda nema zalbe! I onda je ok kaj sam prije napisao-odmah na Upravni sud! I reci pa-pa vjezbenistvu:-)!Hvala bogu na pravnom sustavu!Amen!
:))jesmo te sad jako zbunili-poèeli pod pretpostavkom da neæeš dobiti posao. Moje isprike!
:smt021
mozda sam naporna ali pokusaj me shvatiti da meni treba neko vrijeme da pojmim da nakon godina grbljenja nad knjigom sad mogu iæi konobariti
nek mi netko to sad objasni
od ceg cu ja eto zivit
malo sam tupa pa mi treba duze da shvatim da posla nema niti ce ga bit
pa sad cemo lagano konobarit :(
ambasador
23-11-2005, 13:04
Prvo se zahvaljujem na podršci. :smt003
Nema brige,konobarit sigurno neæeš ni ti a ni itko drugi. Možda neæeš/neæemo zaraðivat milijune al radit se kao pravnik može. U upravi ima slobodnih mjesta kolko oæeš (ak niš drugo)-to sam veæ rekla. To mi možeš vjerovat na rijeè,moja stara je u mirovinskom,njezina frendica je šefica kadrovske i ima mjesta i posla za sve (bar tamo,iako je to teška pušiona). A tak je i u drugim službama. Frendica koja je diplomirala prije par mjeseci je otišla na burzu (prijavit se i to) i žena joj je rekla da odmah može iæ radit u tak neku službu,da ima xy praznih mjesta. Don't worry :smt005
Robierre de Cochon
23-11-2005, 13:58
Okreni aktere-ministar odluèuje, a ovo s predsjednikom je èista formalnost!
BItna je konaèna odluka, a ona je na ministrici. Predsjednik samo (ko ťto si dobro rekao) predlaŞe!
Ministrica skoro uvijek prihvati prijedlog predsjednika suda. Naravno, ako su postivani svi uvjeti za natjecaj itd.
ok, kad ste se tu raspisali, pitam onda tu.. :smt001
di se objavljuje natjecas? u nn?
svi ili?
bas mi frendica veli da je na zavodu nasla isjecke iz novina s natjecajima kojih nema u nn, pa je zbunjena. a i ja sam.
Robierre de Cochon
23-11-2005, 14:44
brijem da se za sud MORA objavit u NN. trebalo bi pogledat u zakonu...ali mislim da je tako.
bilo bi maqlo neozbiljno da se natjecaj za mjesto na sudu objavljuje u glasu koncila ili dobroj kobi - casopisu za lov i ribolov. :smt003 :smt002
Joj rapid, rado bih ti objasnila kaj mislim, al ne želim gnjavit više ljude. Jedno je sigurno, nisi me shvatio!
Predsjednik suda, naravno, predlaže i UGLAVNOM se njegovo mišljenje uvažava. Al budite svjesni èinjenice da odluku donosi ministrica-ako si je netko dobar s njom, moš zaje... predsjednika suda i njegovu preporuku.
Zato tražite vezu s ministricom! Znam takav sluèaj!
rapidissimo
23-11-2005, 17:02
Ma spark, ja bi da ti uzmes taj papir od tvoje frendice i prepises tak da svi znaju; tko donosi odluku o vjezbenicima i kome se zalis (ako ikome prije Upravnog suda)?Nije osobito tesko ak imas taj papir pri ruci.I ne bi rekao da gnjavimo ostale-bas suprotno, pomazemo si medjusobno!
rapidissimo
23-11-2005, 17:10
Moja isprika, nisam vidio post od kolegice spark o prigovorima.Al kad vec o tome pricamo, zanima me koliko je prigovora dosada uspjelo i koliko traje rjesavanje prigovora? Kladim se da je postotak uspjesnosti manji od 10% (i to sam puno rekao), a da rjesavanje traje maksimalno 10-tak dana.To onda znaci da kad ulozis prigovor zeznes samog sebe, jer prigovor nece promijeniti stvar, a tamo di jedino mozes uspjeti (upravni spor) si jos odgodio:-(!
Opet ispadne kak veli kolegica ambasador-ne isplati se!
Naravno da se NE ISPLATI žaliti. Ja se pitam gdje je tu pravda? Ne vjerujem da na neke stvari mozemo gledati samo crno-bijelo. Recimo, da na natjecaju uzmu neku ispodprosjeènu kolegicu prek veze, za koju recimo znam kak je studirala i dobivala ocjene (ili da ne znam, nije bitno), a mene sa super ocjenama i preporukama odbiju, pa normalno da bi se zalila. Moralna satisfakcija!!! A ko mi brani raditi za to vrijeme!??
Blago ovoj državi s pravnicima poput vas-samo jel se isplati ili ne isplati-odite u odvjetnike obavezno!!
rapidissimo
23-11-2005, 20:32
Kolegica nije shvatila-mi (bar ambasador i ja) mislimo da se ne isplati prigovarati i sporiti ako se to ne rijesi u nekom normalnom roku. Sto imas od toga da imas pravo nakon 2-3 godine?!Pa za to vrijeme ces raditi nesto drugo (sto nikad nisi htio al moras jer nemas nist drugo) i zivot ce ti otici u nekom drugom smjeru!!!To smo uostalom i jasno napisali u postovima, samo kaj kolegica ne cita pazljivo!I onda nas netko usporedjuje s odvjetnicima?!?!
Mislim da si ti pokazao koliko pažljivo èitaš postove :smt003
Lako ti prièaš, kad nisi u toj koži, al pokušaj se staviti! Sigurno bi bio revoltiran i pokušao nekaj promijeniti!
rapidissimo
23-11-2005, 20:41
Ma liasion tebi je sve oprosteno-pa ti si gledala HTV i Sabor:-)!
Netko gleda HTV, netko u ZUP i ZUS-samo ti udri, imaš puno rupa :smt003
Svima savjetujem da, ako baš ne uspiju dobiti taj plaæeni posao na sudu, nek volontiraju! Lijepo je i to, a na sudu ste u centru dogaðanja! Ja se nadam da æe netko veæ dobit ptièju gripu, polomit se na skijanju...a onda evo meni plaæenog! :smt003
ambasador
24-11-2005, 02:20
Ja držim da u svim takvim sluèajevima nije pametno iæ se fajtat s tom ekipom jer æeš,osim spušit,stvorit jako loše odnose baš sa onima kojima se želiš pridružit. Našim pravosuðem vlada jedna prilièno zatvorena grupa u koju se teško ulazi izvana a sporenje sa njima to još više otežava. Mislim da jedan mali èovjek/pripravnik nema baš preveè šanse. Malo se raspitajte o tome svemu,ne radi se tu po nikakvim zakonima,tu se nalaze najbolji naèini da ih se zaobiðe ili,još bolje,oèito prekrši. Tzv. birokratska vlast (vladavina zatvorenog kruga ljudi koji je u biti toliko jak da ga ni promjene vlasti ne jebu) :smt117
Robierre de Cochon
24-11-2005, 11:18
zasto bi studenti s dobrim ocjenama imali prednost na sudu? pa gdje cemo onda mi s dvojcicama? :smt003
da ja trazim vjezbenika...netko s prosjekom 5.0 na pravu bi mi prvi bio sumnjiv. radije bi uzeo nekog prosjecnog, ali bistrog i marljivog.
zasto bi studenti s dobrim ocjenama imali prednost na sudu? pa gdje cemo onda mi s dvojcicama? :smt003
da ja trazim vjezbenika...netko s prosjekom 5.0 na pravu bi mi prvi bio sumnjiv. radije bi uzeo nekog prosjecnog, ali bistrog i marljivog.
upravo tako!!
davno se pokazalo da 5 ne znaci 5 i to znanje ispari vec sutradan, a da cesto 2 znaci znanje koje traje godinama :smt002 bar ti ljudi znaju povezivat i razumijet. nije sve u strebanju. da pace, mali dio je u tome.
(moramo se stitit robi, osnovat sindikat :smt003 )
ah, neznam ni ja zasto ali te ocjene su jedini kriterij nekakvog razlikovanja koji imamo a ako se ne drze njega onda to nije zato jer traze bistrog i marljivog, nego zato sto zele na to radno mjesto utrpat svog necaka, kumèe, od susjeda malog pa kao on je bistar....
jednostavno, to je jedini kriterij kojeg ja mislim da imamo, kakav god on bio
drugog nema
ah, ja bi na sud, ali da mi plate [-o<
ambasador
24-11-2005, 17:06
Mislim da su ocjene više kombinacija sreæe i seminara nego pokazatelj znanja. Osobno sam posvjedoèila da redovni (ja sam izv.) za potpuno jednako znanje dobiju veæu ocjenu. A tu je i ona fora "kak poèneš,tak buš i završil". Ak si na prvoj godini uspio pobrat 4 il 5 iz bar 2 predmeta,sigurno æeš i dalje dobivat dobre ocjene. Moj prosjek je 2,6 i ponosim se njime. :smt003
Samo za informaciju,Anto Nobilo je studiro sa frendicom od moje stare (ista generecija),on je imo ocjene cca ko ja a njena frendica poprilièno dobre. Ona sad radi u mirovinskom za drek a znamo kaj g.Nobilo dela. Tolko o tome.
Citam sve ovo i iako jos imam puno do kraja hvata me frka i zelja da promijenim fax!!!
Citam sve ovo i iako jos imam puno do kraja hvata me frka i zelja da promijenim fax!!!
Ma kakvi, ne budi lud(a)! A koji fax bi izabrao(la) ak ne pravo? Ja bi jedino FER.
ambasador
25-11-2005, 08:29
Ja se nemrem zamislit nigdje drugdje. Od prirodnih znanosti sam davno odustala,ekonomija mi je totalno nezanimljiva a sve ostale društvene,osim što su neupotrebljive (veæina filozofskog) su mi malo "predruštvene". Sviða mi se veæina toga kaj tu uèim i sviða mi se kaj je ovo recimo pa precizno ko prirodne znanosti (sad zanemarujem to kaj se na gpp-u nekad ni profesori nemreju složit oko toènog odgovora,al to je druga prièa) jer u biti na svako pitanje ti imaš jedan toèan odgovor a ne ovisiš o tome dal se tvoje mišljenje i shvaæanje neèega sviða profesoru (kao,npr na sociologiji,filozofiji i sl). Ne sviða mi se sistem na ovom faxu niti naèin na koji se sve to provodi (uglavnom su ispiti za rušenje a ne zato da se nekaj nauèi) ali mi se sviða ono kaj uèim. Recimo.
I moram reæ još to da nakraju cijele prièe i sveg mog žaljenja i proklinjanja, svaki se ispit proðe kad ga nauèiš. Al stvarno nauèiš. Nekad se proðe i sa manje,ak se ima sreæe,ali u pravilu,kad se nauèi,proðe se. Nisam još doživjela da je netko (pogotovo je to vidljivo na " samo usmenima") ko je nauèio- pao. Obrnutih situacija je bilo,al ovoga ne. Možda je netko to vidio...
i meni je super neke stvari ucit. Sad radim Radno za 12mj ( mozda se primjecuje iz nabrijanosti na radnièka prava iz nekih mojih postova :smt003 ) a za ocjene je sve relativno, 5 kod Klarica je manje od 2 kod Glihe
Nije ni Nobilo bas genije, jest on zaraduje , ali mu je covjek dobio 40 godina resta , a di si bio do zalbe? Dobro, izvuko ga je poslije
ambasador
25-11-2005, 16:03
.......
Okej, malo smo se zanijeli :smt013 ali bi trebalo pripazit s obzirom na aktualnu polemiku oko klevete...
fat drummer
27-11-2005, 21:45
da, kleveta je zakon... stvarno se nadam da Ìe ovo ozbiljno naťteti èasti i ugledu herr nobila pa nek nas tuŞi... moŞe dobit sve s naťeg ziroracuna...
ambasador
27-11-2005, 22:14
A slobodno nek oèisti i moj. Ja sam izv.studoš sa 0 kn na raèunu (tj. bez raèuna) a starci nisu više odgovorni za me. Mogu klevetat do besvijesti.
:smt020
stvarno se nadam da Ìe ovo ozbiljno naťteti èasti i ugledu herr nobila pa nek nas tuŞi... moŞe dobit sve s naťeg ziroracuna...
i par dĹžabe rakijica u podmornici da ublaĹži duĹĄevne boli... her nobilo :smt044
moze meni skinut 9kn i 42 lipe s racuna
:smt058 ma volim ja njega, upravo se divim njegovim nastupima u medijima
Nego, srela sam curu na faxu, diplomirala je nedavno, veli da ide na dosta razgovora za posao
sad traze vjezbenike u Ministarstvu financija
Znaci to je trebalo da pocnu opet postovi na ovu temu :smt003 :smt003 zato i obozavam ovaj forum jer sarcasm rules! :smt002
ambasador
29-11-2005, 12:49
Cura kaj je samnom na njemaèkom je radila u min.fin. (doduše ko dipl.oec) i bilo joj je koma. Pobjegla je prvom prilikom. Al oni,mvp i mo imaju još kakve-takve plaæe i neke pogodnosti (èitaj drž.stanove)...
Evo, i Ministarstvo obrane raspisalo natjeèaj! Pa, ako vas volja...
ambasador
30-11-2005, 22:05
Jel zna možda neko kak se postaje sudski tumaè? Ali samo kaj se pravnièke strane tièe (jel treba pravos. i sl).
Jel zna možda neko kak se postaje sudski tumaè? Ali samo kaj se pravnièke strane tièe (jel treba pravos. i sl).
Imaš ispit u dva dijela-jezièni (pismeni i usmeni od par sati), koji polažeš u Varšavskoj ili Vodnikovoj, i pravni na Županijskom sudu u ZG. Koliko ja znam, pravnici su osloboðeni ovog dijela na Županijskom, tak da ti tumaèi mogu bit i nepravnici, a pogotovo pravnici bez pravosudnog. Da bi postao sudski tumaè, moraš imati VSS i to je sve, uz uvjet da položiš gore navedene ispite koji se održavaju jednom godišnje, ako se ne varam.
ambasador
01-12-2005, 00:03
Kužim. Hvala na informaciji.
kolkom bih ja placom bio zadovoljan,hmm
pa s kojih 250 000 kn mjesecno, sluzbenim crnim bmwom, sluzbenim mobitelom bez limita i vojskom mladih pripravnika (po mogucnosti suprotnog spola) koji bi radili sve umjesto mene... :smt016 :smt016
no naravno...to je daleko od istine i realnosti :smt019
za pocetak ak ce bit 4000, puna saka... jos sam da dobijes posao tamo gdje bi htio...eh,al to je vec way off dreaming...
sve se bojim da ce na kraju, s obzirom na nase domace okolnosti biti tako da cu prihvatit prvo sto naleti (sto uglavnom, 99%, nije dobra stvar)
:smt010
Evo, da vas obavijestim kakvi su trenutno uvjeti, bar sto se tice onih koji zele biti odvjetnicki vjezbenici...
Placa-3100-3200kn
Radno vrijeme: od 9-do kad ne crknes :smt003 zapravo do 7, 8, kako ima posla, jedna odvjetnica cak ima striktno radno vrijeme do 9 dva dana u tjednu pod obvezno za vjezbenike :smt015
U drustvima max. 3500 jer se drze statuta...
eto...
Legally Blonde
16-12-2005, 22:37
pa kad je vec topic aktivan, de recite jel ko ima saznanja o radnim uvjetima kod vrlog nam Milana u gradskoj upravi? financijskim i svim ostalim.
nadam se da nijednom trazitelju zaposlenja nije promaklo prijaviti se, ko zna kad ce opet sanse za radno mjesto biti ne 1:8548639 nego 50:isti broj :smt003
Evo informacije za sve uskoro diplomirane pravnike-
Tko god zeli raditi u struci nek se pripremi da ce jedno 3g. raditi za cca.3200 kn.
Odvjetnicki vjezbenici svi rade za minimalac koji propisuje komora i dosad jos nisam srela odvjetnika koji placa vise. Osobno takoder imam taj minimalac ali me cinjenica da sam htjela biti odvjt. vjezbenik nekako tjesi. Nakon pravosudnog placa je 4100kn. :smt013
Place u ministarstvu su takoder 3100kn.
Jedini koji imaju vece place su onikoji rade u gradskom poglavarstvu. Bandic vjezbenike placa cc4200. :smt008
E sad, situacija u privatnim firmama je nesto bolja ali nedostatak je da se treba dulje vrijeme cekati na polaganje pravosudnog i uz to upis u imenik odvjetnika se onda placa 5000E.
Eto :smt011
Insomniac
30-01-2006, 21:33
Sto na legalisu Ane nije pisala kako zna slucaj u zagrebu gdje jedna odvjetnica placa svoje vjezbenike 7 k + hrpa drugih pogodnosti
Robierre de Cochon
30-01-2006, 21:35
Znam ih ja koji dobijaju i vise od toga sto si napisala. Sve ovisi o odvjetniku.
Da verujem, ali takve mozes nabrojati na prste ruke :smt002
Sto na legalisu Ane nije pisala kako zna slucaj u zagrebu gdje jedna odvjetnica placa svoje vjezbenike 7 k + hrpa drugih pogodnosti
:smt059 Da i ja sam cula za tu legendu, ali 1 odvjetnica a na burzi 1500dipl. iur.
Ma nemojte me krivo shvatiti, nije sve u lovi ali eto situacija je takva. Nije fer jednostavno kad pogledas da ljudi sa SSS imaju placu ko i dipl. pravnik...mislim, nije fer od komore :smt097
Nije fer, heh. Puno toga nije. Al da tebe ne plaÌa 3000 kn ne bi se moglo lijeèit komplekse u autu od pedesetak tisuÌa eura ili viťe, mislim da sam malo i rekla. Bitno da te se tjera da furať ťminkersku odjeÌu. Hrvatski poslovni glamur. Ma mrsh.
Sreæom u mom uredu stvarno je super ekipa i nitko neæe nista reæi za naèin odijevanja, mogu doc i u trapericama ako želim :smt005
tako da i mala plaæa i nije toliki bed posto je principal stvarno èovjek na mjestu što se tièe ponašanja...kad se samo sjetim prièa sa legalisa i kolega koje se žale na maltretiranja :smt010 ...
Da, tamo stvarno ima horor prièa... Meni su najbitniji ljudi i stvarno se nadam da neÌu uletit negdje di Ìe bit tako [-o<
Koliko radiĹĄ? standardnih 12 sati :smt003 ili?
Da, tamo stvarno ima horor prièa... Meni su najbitniji ljudi i stvarno se nadam da neæu uletit negdje di æe bit tako [-o<
Koliko radiš? standardnih 12 sati :smt003 ili?
Ma ne :smt003 gle, sve ovis radis li u malom ili velikom uredu. Kod mene postoji nekoliko cura koje samo pisu tuzbe pa to puno olakša...ima dana kad vec oko 2 nema vise posla a ima dana kad se ostaje do 6-7...sve ti zavisi...
Za plaĂŚu ne moram pitat, je l' da? :smt003
Za plaæu ne moram pitat, je l' da? :smt003 :smt003 :smt003 ne moraš :smt002
A što najviše radiš?
Ja sam jos relativno friška pa trenutno radim na ovrhama i idem na rasprave slušati. kasnije me èeka samostalno izlaženje na rasprave :smt014 :smt003
5000kn bez polo?enog pravosudnog,
6000kn nakon ?to se polo?i pr.s.
i da poslije toga svaku godinu i pol raste po 1000kn, s tim bih minimumom bio zadovoljan
blond no more
09-02-2006, 19:25
I ja imam takve informacije da se place vjezbenika nazalost krecu oko 3000 kn i da situacija nije nista bolja nakon pravosudnog.
Ma ne, nije bilo generaliziranje... :smt008 Ja samo rekoh ťto ja vidjeh... a i nisam rekla da nije zaraðen... :smt002
Lara Car
09-03-2006, 01:04
Ajde neka netko tko se kuŞi u poreze i ostale doprinose koji ulaze u brutto plaÌu izraèuna koliko 5 000 kn brutto znaèi netto :smt017 ?
Naime,nakon ljeta se odluèuje o prijedlogu novog kolektivnog ugovora izmeðu Udruge odvjetnièkih vjeŞbenika i Hrvatskke odvjetnièke komore :smt003
link je ovaj http://www.odvj-komora.hr/UOV_pages/Pages/kuuov.html
Ajde neka netko tko se kuži u poreze i ostale doprinose koji ulaze u brutto plaæu izraèuna koliko 5 000 kn brutto znaèi netto :smt017 ?
Naime,nakon ljeta se odluèuje o prijedlogu novog kolektivnog ugovora izmeðu Udruge odvjetnièkih vježbenika i Hrvatskke odvjetnièke komore :smt003
link je ovaj http://www.odvj-komora.hr/UOV_pages/Pages/kuuov.html
To ti je cca 3900 neto s uraèunatim prijevozom... :smt012 u jesu se isprsili...
E a kak se postane "pravi odvjetnik", sa vlastitim uredom pa da jednog dana ja uzimam mlade diplomirane pravnice za vjeĹžbenike? :smt025
E a kak se postane "pravi odvjetnik", sa vlastitim uredom pa da jednog dana ja uzimam mlade diplomirane pravnice za vježbenike? :smt025
Ima puno odvjetnika sa vlastitim uredom koje ja ne bih nazvala "pravim odvjetnicima" :smt011
A gle, 2 su opcije...
1. Starci ti imaju love pa ti otvore ured, pa si eventualno zaposliš mlade pripravnice koje slabo plaèaš jer si škrt ali obavezno uzmeš neku koja jebeno izgleda kako bi ti mogla krasiti ured :smt003
2. Uspiješ dignuti kredit, unajmiš prostor i spajaš kraj sa krajem dok ne stekneš reputaciju. Al i onda kad zaposliš nekog misliš kako si sve teško stekao pa ga plaæaš minimalac, teraš da kuha kave i èisti ured :smt016
Na prste ruke mogu nabrojati one u 3.-oj soluciji, i kako sam primjer da ih ima nadam se da æeš i it bit jedan meðu njima :smt002
A koja bi to bila treÌa solucija? Ove 2 mi bať ne ozgledaju optimistièno. Pogotovo 1. - starci da mi otvaraju ured. :smt017
opcija 1. je meni oèajna,bolje se negdje zaposlit,pa neka je i plaÌa manja,onda za nekoliko godina otvorit ured i poslije high life
A koja bi to bila treæa solucija? Ove 2 mi baš ne ozgledaju optimistièno. Pogotovo 1. - starci da mi otvaraju ured. :smt017
3. Bez obzira kako otvoriš ured ostaneš èovjek na mjestu koji se prema vježbenicima odnosi sa poštovanjem....
Robierre de Cochon
09-03-2006, 18:37
3. Bez obzira kako otvoriť ured ostaneť èovjek na mjestu koji se prema vjeŞbenicima odnosi sa poťtovanjem....
Mislim da to nema veze s novcem nego s kuĂŚnim odgojem i ljudskom (ne)kulturom.
Ljudi, budimo realni, za nekoga je i 3000 kn cijelo bogatstvo. Pogotovo u danasnje vrijeme.
Ja bi htjela imati barem 5000 kn placu kad zavrsim, ali mislim da ce mi se to tesko ostvariti, osim ako ne skemijam neku opasnu vezicu (u sto sumnjam), jer nisam ja te srece. :smt013
jacktheripper
09-03-2006, 23:23
Pa s vezom i ne treba sreca. Vezu ili imas ili nemas.
Pitanje srece je nesto drugo, bar za mene.
A dobro si rekla da je nekome i 3000kn puno. Ja sam zadovoljan s tri i pol na pocetku,samo da dobijem sansu i da se nitko na meni ne izivljava (bar ne toliko da ne mogu podnijeti). :smt014
Zivi bili pa vidjeli!
3. Bez obzira kako otvoriš ured ostaneš èovjek na mjestu koji se prema vježbenicima odnosi sa poštovanjem....
Mislim da to nema veze s novcem nego s kuænim odgojem i ljudskom (ne)kulturom.
Zaèudio bi se kolko novac iskvari èovjeka...pa mislim nije to neka novost :smt016
Lara Car
10-03-2006, 11:24
Ja nisam zadovoljan sa 3 500 kuna jer je tolika POĂETNA plaĂŚa mog brata koji nakon zavrĹĄenja TRI razreda srednje ĹĄkole,na radnom mjestu unapreðivaè prodaje (piss off) ima toliko,a za godinu dana mu se poduplava :smt013 a to mu je PRVI posao.
Ja nisam zadovoljan sa 3 500 kuna jer je tolika POÈETNA plaæa mog brata koji nakon završenja TRI razreda srednje škole,na radnom mjestu unapreðivaè prodaje (piss off) ima toliko,a za godinu dana mu se poduplava :smt013 a to mu je PRVI posao.
da, odvj.vježbenici su jako malo plaæeni i to je opæe poznato...ali, pošto se nema izbora ako se želi biti vježbenik...
Robierre de Cochon
10-03-2006, 16:07
Zaèudio bi se kolko novac iskvari èovjeka...pa mislim nije to neka novost :smt016
Novac kvari samo pokvarene ljude. :smt002
Just a little bit
22-03-2006, 14:16
ja bih bio zadovoljan poèetnom plaÌom od minimalno 10 000 kuna + sluzbeni auto (moze i X5 ) te naravno mobitel + beslatno koriťtenje hotela,saune,bazena,teretane hotela Sheraton
:smt109 :smt109 :smt109
Ja bi bio zadovoljan sa poèetnom plaÌom od 3 500 - 4 000 kn,ali oèekivao bi brzu poviťicu. :smt003
Evo dobro plaĂŚen posao: ako imate Masters degree (LL.M.) i zaposlite se u Europskoj komisliji u Bruxellesu kao sluĹžbenik, poèetna mjeseèna plaĂŚa (brutto) vam je 3800 âŹ. Od toga odbijte mirovinsko i zdravstveno, oko 2000âŹ, a na ostatak dodajte 16% bonusa zato ĹĄto Ĺživite vani.
A Ĺživot u Bruxellesu nije puno skuplji od Zagreba (cca. 30%), believe you me
Pa ako znate EU law, govorite teèno engleski, francuski ili njemaèki, i imate LL.M. :smt020
ali naravno, onda niĹĄta od karijere u stilu 'Zakon u LA' :smt019
Kaj je Masters degree (LL.M.)? :smt017
Kaj je Masters degree (LL.M.)? :smt017
to je otprilike ono ťto je prije bio magisterij, ali po Bolonjskom sustavu to je diploma koja se stjeèe nakon zavrťenog petogodiťnjeg sveuèiliťnog studija. Pravnici stjeèu LL.M. dakle kad zavrťe petogodiťnji pravni faks, ťto Ìe se dogoditi generaciji koja je upisala 2005. i svim kasnijima.
kod nas Ìe se i ranije diplome èetverogodiťnjeg studija prava (dipl.iur.) za potrebe zapoťljavanja itd. smatrati izjednaèenima sa LL.M.-om, dakle nema brige da oni koji su upisali ranije od 2005. da sad neÌe moÌi naÌi posao.
ali, u EU, za sve praktiène potrebe mi veseljaci sa zavrťenim èetverogodiťnjim studijem na PFZ moramo zavrťiti joť jednu godinu nastave (dakle, kao neki magisterij odnosno postdiplomski) da bi stekli LL.M. koji se tamo priznaje
Aha. Sad znam i to. Hvala.
Zakaj vam to onda ne priznaju nego morate joĹĄ i tu jednu godinu odguliti, ionako budu za par godina svi isti, kak veliĹĄ?
ma svi u vecini profesija pocnu s nizom placom. ne bojim se ni volontiranja ako mi treba da steknem iskustvo.
ak nemam kredita i slicnih sranja 3i nes soma je cisto dosta a ak si sposoban i radisan mislim da si mozes stvoriti i veca primanja. ali vrlo vjerojatno je da uz brdo posla ta primanja nebus ni stigel potrosit.
Aha. Sad znam i to. Hvala.
Zakaj vam to onda ne priznaju nego morate joĹĄ i tu jednu godinu odguliti, ionako budu za par godina svi isti, kak veliĹĄ?
pa, zapravo, zato ťto im je tak jednostavnije, samo pomnoŞe ECTS bodove i mirni su (4x60=240, +60=300, =LL.M.). Inaèe bi morali imat neke potvrde, koje bi se posebno priznavale, komplicirano bi bilo. Zato odradiť jednu godinu i miran si za cijeli Şivot, naravno ako ti to uopÌe bude trebalo, tj. ako netko u EU bude htio zaposlit pravnika koji je diplomirao na PFZ (doduťe i to se dogaða, ali u principu ako se neèim istakneť...)
zapravo, mislim da ako postane izvjestan naĹĄ ulazak u EU da bi Komisija baĹĄ i mogla zaposlit pokojeg Hrvata... :smt017
ontopic: to znaèi gore navedena plaÌa za takve :smt020
bio bi zadovoljan s 5000-8000 kn te uz moje uspjehe na kladionici, to bi mogao poduplati
konzerva
20-04-2006, 12:46
piťe na isknu da sudeÌi prema poreznim prijavama najviťe zaraðuju odvjetnici. rekord je 3,357.374,11 kuna
Da, odvjetnici, ali ne svi. Ni pribliŞno jednako. Ali, dobro - ko god da je odvjetnik mislim da ima pristojan prosjeèan Şivot, minimalno to.
malimrav85
21-04-2006, 00:26
piťe na isknu da sudeÌi prema poreznim prijavama najviťe zaraðuju odvjetnici. rekord je 3,357.374,11 kuna
Ako je tolko prijavio uopĂŚe ne Ĺželim ni razmiĹĄljat kolko je ustvari zaradio. :smt009
konzerva
21-04-2006, 00:31
Ako je tolko prijavio uopĂŚe ne Ĺželim ni razmiĹĄljat kolko je ustvari zaradio. :smt009
brijem da je lik neki mafijaĹĄki odvjetnik :smt004
Kao Vedran Mlikota u Balkan Inc. :smt003
Kao pripravnik bih bio zadovoljan sa 3 000... Sasvim ok...
A poslije, isto toliko, ali u eurima....
:smt002
MoĹžda onaj tip, PavasoviĂŚ - ViskoviĂŚ, tako nekako se zove. Brani pola mafije u Zagrebu. Mislim da su po uzoru na njega lik u Balkan Inc. napravili.
Ma bať me briga za te masne pare. To mogu samo posebno "nadareni". Ja bi bil sretan da zaraðujem za neki normalni Şivot, za uzdrŞavanje 2 komada (ili 3) dece, Şena nek dela nekaj sitno (bar za reŞije da pokrije), da imam neku prosjeènu kuÌu, neki auto srednje klase (tipa neki Renault Megane, ili Citroen C4...), dobru punicu, da ne moram misliti jel bum sutra imal kaj za jesti, da odem na pokoju tekmu iz guťta, 10-ak dana na skijanje i bok. Mislim da to veÌina ljudi za zanimanjem Odvjetnik i ima.
Insomniac
24-04-2006, 17:52
MoĹžda onaj tip, PavasoviĂŚ - ViskoviĂŚ, tako nekako se zove. Brani pola mafije u Zagrebu. Mislim da su po uzoru na njega lik u Balkan Inc. napravili.
Ljubo PavasoviĂŚ-ViskoviĂŚ
Ali mislim da nije on.Samo i to je zajebano zanimanje,sto ako ne uspijes a boss je uvjeren da si ga namjerno zajebao :smt005
Pa ako znate EU law, govorite teèno engleski, francuski ili njemaèki, i imate LL.M. :smt020
jebate kaj još trebam, žonglirat z bombama i sa strane potezat si limunadicu na slamku :smt019 ....
povisene su place vjezbenicima: tako da sada :
- placa vjezbenika bez polozenog pravosudnog ispita iznosi 5.000,00 kn bruto
- placa vjezbenika sa polozenim pravosudnim ispitom iznosi 6.000,00 kn bruto
mislim da je ukupno poviseno za nekih 1.000,00 kn ,al nisam sigurna
uglavnom ovo je stupilo na snagu ovog mjeseca (travanj)
fat drummer
01-05-2006, 00:43
e sad se veĂŚ razgovaramo!
inaèe, da pitam i ispadnem glup: minimum odreðuje komora, minimum koji se mora platiti i to je tih 5 milja? ili?
Insomniac
01-05-2006, 04:21
e sad se veĂŚ razgovaramo!
inaèe, da pitam i ispadnem glup: minimum odreðuje komora, minimum koji se mora platiti i to je tih 5 milja? ili?
da,to je to :)
malimrav85
01-05-2006, 22:34
pa to ti je to 3600 neto.
nije se niĹĄta promjenilo
Insomniac
01-05-2006, 23:53
pa to ti je to 3600 neto.
nije se niĹĄta promjenilo
prije je bilo 3200 neto cini mi se
kao da je sad bitna pripravnicka placa. :smt012
uvijek ce taj dio karijere bit potplacen.
mora postojati stimulans da svi jednog dana drmamo kao Nobilo!
:smt066
Insomniac
02-05-2006, 00:19
kao da je sad bitna pripravnicka placa. :smt012
uvijek ce taj dio karijere bit potplacen.
mora postojati stimulans da svi jednog dana drmamo kao Nobilo!
:smt066
LOl ,ne budi smjesan. ZAsto bi te netko u struci stimulirao da budes super odvjetnik i na taj nacin posredno njemu krades posao?
Sto mislis zasto 90 % odvjetnika nista ne nauci svoje vjezbenike?
Robierre de Cochon
02-05-2006, 14:44
s 3 800 se veĂŚ moĹže nekako preĹživjeti. ako ne moraĹĄ plaĂŚati stanarinu, onda je to bubreg u loju :smt003
Toèno, odvjetnici èesto ne Şel nauèiti svoje pripravnike jer su kasnije konkurencija. Isti primjer je i kod majstorskih ispita. Ma ko Ìe nekom svojem ''pomagaèu'', bilo to frizerka ili automehanièar dati tu potvrdu...? Pa da otvori svoju vlastitu radnju i bude konkurencija. :smt018
LOl ,ne budi smjesan. ZAsto bi te netko u struci stimulirao da budes super odvjetnik i na taj nacin posredno njemu krades posao?
ma ne ulazim uopce u to koliko ce te odvjetnik naucit, dapace, slazem se s tobom.
kazem samo da mala placa moze biti stimulans da se postigne kvalitetnija i plodnija karijera.
osim toga, dosta ljudi studira ovaj faks bas zato sto zele "imat love".
Insomniac
02-05-2006, 19:52
ma ne ulazim uopce u to koliko ce te odvjetnik naucit, dapace, slazem se s tobom.
kazem samo da mala placa moze biti stimulans da se postigne kvalitetnija i plodnija karijera.
osim toga, dosta ljudi studira ovaj faks bas zato sto zele "imat love".
e da,sto je jedna vrlo vrlo vrlo velika zabluda.To sam i napisao u vodicu za brucosve koji ce uskoro biti online.U hrvatskoj postoji mozda 30-40 odvjetnika koji zaraduju neku veliku paru (znaci vise od 100 k Eura godisnje)
Meni bi bilo dosta 3 tisuÌe eura mjeseèno... :smt001
malimrav85
03-05-2006, 00:53
Toèno, odvjetnici èesto ne Şel nauèiti svoje pripravnike jer su kasnije konkurencija. Isti primjer je i kod majstorskih ispita. Ma ko Ìe nekom svojem ''pomagaèu'', bilo to frizerka ili automehanièar dati tu potvrdu...? Pa da otvori svoju vlastitu radnju i bude konkurencija. :smt018
Daj nemoj biti ekstreman. Moja mama je frizerka i imala je u 30 godina valjda 50(ako ne i viťe) nauènica i sve su zavrťile od èega ih valjda pola ima svoje salone. Pa ako dobro radiť moŞeť ti imat tisuÌu konkurenata koji ti ne mogu niťta.
Lara Car
03-05-2006, 01:36
Daj nemoj biti ekstreman. Moja mama je frizerka i imala je u 30 godina valjda 50(ako ne i viťe) nauènica i sve su zavrťile od èega ih valjda pola ima svoje salone. Pa ako dobro radiť moŞeť ti imat tisuÌu konkurenata koji ti ne mogu niťta.
khm,mislim da ljudima èeťÌe treba frizer nego odvjetnik :smt003 osim ako si Zagorec,naravno :smt003
malimrav85
03-05-2006, 01:38
[quote=Picok]Toèno, odvjetnici èesto ne Şel nauèiti svoje pripravnike jer su kasnije konkurencija. Isti primjer je i kod majstorskih ispita. Ma ko Ìe nekom svojem ''pomagaèu'', bilo to frizerka ili automehanièar dati tu potvrdu...? Pa da otvori svoju vlastitu radnju i bude konkurencija. :smt018
khm,mislim da ljudima èeťÌe treba frizer nego odvjetnik :smt003 osim ako si Zagorec,naravno :smt003[/quote:35qg6dyp]
Jesam,po tatinoj strani. :smt003 :smt016 Kaj sad?
Istina je to,ali isto tako sumljam da neko ima 50 ljudi kao pripravnike.
Robierre de Cochon
03-05-2006, 01:52
odvjetniku je u interesu da te nauèi dobro raditi, jer onda i on profitira. teťko je danas sam raditi...obièno uz starijeg odvjetnika ide bar jedan mlaði, pa onda joť vjeŞbenici, pomoÌno osoblje itd.
a i nije to neka dobro skrivena tajna koju dedas moĹže pohlepno skrivati - zapravo se najviĹĄe radi o iskustvu i marljivom radu.
uspjeti se moĹže u bilo kojem poslu, samo treba puno raditi. i voljeti svoj posao naravno (tu otpada rad samo zbog love - vidio sam da se gore spominje, op.)
Pa, ono - voliĹĄ svoj posel jer ti pruĹža dobru zaradu :smt003
jacktheripper
09-05-2006, 17:49
Evo da se osvrnem na moje najnovije iskustvo. Danas sam bio na dogovoru za posao s predstavnicima jednog austrijskog odvjetnickog drustva i tokom razgovora nitko nije spomenuo placu. Doduse radi se samo o povremenoj suradnji (bar dok ne diplomiram), ali opet ja nisam htio spominjati novce jer sam bio sretan sto uopce razmisljaju o tome da me prime, a oni su samo rekli nek se ne sramim reci ako nesto trebam-kompjutor, printer ili sl. Na osnovi toga sam zakljucio da i nisu skrti pa sam presutio stavku place. Nadam se na svoju korist. :smt017
Ali sam siguran da sam bio na razgovoru s hrvatskim poslodavcem pitao bih za placu 100%. Jer moje je geslo NIKAD NE VJERUJ BALKANCU KOJI LAZE! :smt018
moĹže i ovak: NIKAD NE VJERUJ BALKANCU, ĂAK NI KAD NE LAĹ˝E!
Robierre de Cochon
09-05-2006, 19:21
Evo da se osvrnem na moje najnovije iskustvo. Danas sam bio na dogovoru za posao s predstavnicima jednog austrijskog odvjetnickog drustva i tokom razgovora nitko nije spomenuo placu.
Meni je neugodno pitat odmah za plaÌu. Jednom sam radio tjedan dana bez da sam pitao po kojoj satnici radim - pa me na kraju doèekalo neugodno iznenaðenje. :smt003
ja sam uvijek pitao za kolke pare radim, iako mi je bilo bed pitat,no to je ipak baza odnosa izmedju mene i poslodavca.
uvijek sam radio zbog para tak da mi je itekako znacilo kolika mi je satnica.
jacktheripper
09-05-2006, 20:01
Ja se drzim kolko para tolko muzike pa ako on dobro plati ja cu dobro radit.No, ako nisam zadovoljan necu mu radit ni lose, nego cu dat otkaz. :smt018
Ja se drzim kolko para tolko muzike pa ako on dobro plati ja cu dobro radit.No, ako nisam zadovoljan necu mu radit ni lose, nego cu dat otkaz. :smt018
u principu to i jest pravilan stav, jer nitko tebe ne tjera da radis.
ne mislim radit posao koji mi nece bit pristojno placen, zato i pitam u startu na koliko novaca mogu racunati da se mogu orjentirat, pa ako mi ne odgovar, dovidenja!
:smt016
Robierre de Cochon
09-05-2006, 20:10
A jel ok u facu reĂŚi da je to premalo? Ili folirati da ĂŚeĹĄ razmisiliti, pa se nikad ne javiĹĄ. :smt003
meni je glupo reci u facu, osim ako se radi o necovjecnoj ponudi.
a dobri stari odjeb "jos cu razmislit, pa cu Vam se javit" jos uvijek fino sjeda. :smt003
jacktheripper
10-05-2006, 12:18
S obzirom da cemo pred poslodavcem biti u podredenom polozaju sumnjam da ce itko odmah u facu reci meni je ta placa premala. Ne samo zbog podredenosti, vec i zbog toga sto si hoces ostavit otvorenom mogucnost da ako slucajno ne nades bolju ponudu prihvatis onu koja ti isprva nije odgovarala. Ne podrzavam to, ali s obzirom na situaciju u lijepoj nasoj i to je moguce. :smt013
ONE MILLON DOLLARS!!! mwahahhahahahah
* gesta stavljanja malog prsta k ustima*
Alo ekipa :smt006
Ovaj topic mi se nekako ucinio najprikladnijim za ovo pitanje, rekla bi da su neizravno povezani :smt007
Koliko su diplomirani pravnici trazeni na trzistu rada?
Top 10? Anyone? :smt009 :smt017 :smt003
Insomniac
09-08-2006, 19:29
Ovaj topic mi se nekako ucinio najprikladnijim za ovo pitanje, rekla bi da su neizravno povezani :smt007
ni blizu
IMO
Farmacija,inzenjeri,arhitketura,ferovci,strojari,b rodogradnja....
Profesori matematike,engleskog.
Prema HZZ-u imaju prijavljeno blizu 2000 diplomiranih pravnika. Bilo je nedavno u novinama. Znam da ekonomista ima dvostruko vise nego nas.
Robierre de Cochon
10-08-2006, 12:21
Po iskustvu iz svoje potrage za poslom, rekao bih da je potraŞnja za pravnicima velika, pogotovo u Zagrebu. Meðutim, nezaposlenih ima dosta, tako da su i poslodavci u poziciji da mogu birati i traŞiti dlaku u jajetu.
Uglavnom, mislim da nije problem naÌi posao, ali gdje Ìeť se na kraju uvaliti ovisi o puno faktora. Ili da citiram jednu profesoricu: prosjeènih studenata prava ima puno na burzi; one s dobrim Şivotopisima je teťko naÌi.
Insomniac
10-08-2006, 12:44
Po iskustvu iz svoje potrage za poslom, rekao bih da je potraŞnja za pravnicima velika, pogotovo u Zagrebu. Meðutim, nezaposlenih ima dosta, tako da su i poslodavci u poziciji da mogu birati i traŞiti dlaku u jajetu.
Uglavnom, mislim da nije problem naÌi posao, ali gdje Ìeť se na kraju uvaliti ovisi o puno faktora. Ili da citiram jednu profesoricu: prosjeènih studenata prava ima puno na burzi; one s dobrim Şivotopisima je teťko naÌi.
Zagreb je ispred cijele HRV,ali probaj u nekom manjem mjestu naci posao pa ces vidjeti :(
A postoji jos jedna "mala razlika" kod zaposljavanja.
Diplomirani pravnik sa polozenim pravosudnim ispitom
i diplomirani pravnik.
Robierre de Cochon
10-08-2006, 13:21
Zagreb je ispred cijele HRV,ali probaj u nekom manjem mjestu naci posao pa ces vidjeti :(
Znam, pratio sam natjeèaje u Zagrebu i Puli paralelno. Odnos je otprilike 20:1. Bar po onome u Narodnim novinama. Mislim da u manjim gradovima to ipak viťe ide preko nekih poznanstava (ne mislim pritom etiketirati kao neťto loťe - normalno je da se privatni poslodavac raspituje meðu svojim poznanicima dal znaju nekoga ko je zavrťio fax).
Jel mi moze netko objasnit ovo.Dakle,nakon zavrĹĄenog faksa postaje se diplomirani pravnik.Onda,ako imas volje postajes vjezbenik i polazes pravosudni ispit za suca ili odvjetnika ili tuzitelja.Jel tako?Dakle,odvjetnik se moze postati 2-3 godine nakon zavrsenog faksa?Koliko je uopce velika razlika izmedju pravnika i odvjetnika?
Insomniac
10-08-2006, 16:30
Jel mi moze netko objasnit ovo.Dakle,nakon zavrĹĄenog faksa postaje se diplomirani pravnik.Onda,ako imas volje postajes vjezbenik i polazes pravosudni ispit za suca ili odvjetnika ili tuzitelja.Jel tako?Dakle,odvjetnik se moze postati 2-3 godine nakon zavrsenog faksa?Koliko je uopce velika razlika izmedju pravnika i odvjetnika?
Dakle procedura ide ovako.
Nakon zavrsenog PF-a,osoba moze ici na polaganje pravosudnog ispita (PI)
Ako radi u pravosudu,sudovima,kaopripravnik kod odvjetnika moze izaci na polaganje PI nakon 18 mjeseci.
Ako radi u gospodarstvu mora raditi najmanje 5 godina prije izlaska na PI.
Nakon polozenog PI osoba placa 5000 Eura za upis u HOK (ili radi jos dodatne 3 godine afaik). Osoba koja je upisana u HOK moze obavljati odvjetnicke poslove. Postoje posebni ispiti za sudce+period testiranja+DSV ti mora odobriti mandat.
Pravnik je svaka osoba sa diplomom pravnog fakulteta a odvjetnik je osoba koja je upisana u registar HOK-a .
ni blizu
IMO
Farmacija,inzenjeri,arhitketura,ferovci,strojari,b rodogradnja....
Profesori matematike,engleskog.
Prema HZZ-u imaju prijavljeno blizu 2000 diplomiranih pravnika. Bilo je nedavno u novinama. Znam da ekonomista ima dvostruko vise nego nas.
fak :smt003
Insomniac
13-08-2006, 13:52
evo mala ispravka ono sto sam rekao
Sukladno èl. 13. Zakona uvjete za polaganje pravosudnog ispita stje èu osobe koje su nakon diplomiranja na pravnom fakultetu radile na pravnim poslovima i to :
1. 18 mjeseci u sudu, odvjetnièkoj kancelariji ili kod javnog biljeŞnika (èl. 127. Zakona o javnom biljeŞniťtvu),
2. 18 mjeseci u drĹžavnom odvjetniĹĄtvu, u kojem su vremenu obavile praksu u sudu od najmanje 9 mjeseci,
3. 2 godine na pravnim poslovima u drĹžavnim tijelima ili drugim pravnim osobama u kojem su vremenu obavile praksu u sudu u trajanju od jedne godine ili viĹĄe,
4. 4 godine na pravnim poslovima u drĹžavnim tijelima ili drugim pravnim osobama.
Hell's Angel
07-03-2007, 16:43
5000 E?! pa otkud mi toliko?! :roll: :?
:( pa nemamo svi starce tajkune
a i koliko vidim na ovih 5 stranica, plaÌe pripravnika su ispod prosjeène hrvatske (a kamoli zagrebaèke plaÌe!)
ne mogu vjerovati
ali ĹĄta se moĹže
OT: plaÌu oèekujem da bude cca kao prosjeèna zagrebaèka plaÌa (iako znam da Ìe biti niŞa), naravno s time da raste sa vremenom (iskustvom, pravosudnim itd)
al isve to pod pretpostavkom da dobijem uopĂŚe pripravniĹĄtvo!!
jebate kaj joĹĄ trebam, Ĺžonglirat z bombama i sa strane potezat si limunadicu na slamku :smt019 ....
moĹžeĹĄ, ali ne moraĹĄ :-D
znam da to nije pravilo, ali čim imate CV bolji od
"diplomirao pf.
govorim engleski
znam word"
vidjet ćete koliko će vas traĹžiti. znam ljude koji su poslali CV u 10 ureda i svi su ih zvali i drito molili da dodju k njima
super je osjećaj kad vi birate njih a ne oni vas ':smt023'
ontopic: minimalac (netto 3600) + 10-20% gore je za start dobro
kokotiček
17-06-2008, 11:14
Iskreno,zanima me odgovor na ovo pitanje,ako itko zna.Naravno,razlike su velike,ako itko ima nekakvih iskustava neka napiše,također razlike u zaradi odvjetnika koji se bave trgovačkim,kaznenim ,građanskim pravom...Hvala! ;) ;)
http://www.legalis.hr/modules/newbb/vie ... 6&forum=12 (http://www.legalis.hr/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=503319206&forum=12)
fat drummer
17-06-2008, 22:16
ma daj kaj ti je, svi deru po ovrhama, naknadama štete, čekaju neku veliku firmu da se uguze zastupat ih i to je
kakvo kazneno, tko od toga živi? vjerojatno ih na prste jedne ruke možeš naborajt
najjače je radit nešto sa strancima i društvima, rad je krvav, ali ako imaš veze i poznanstva odlična zarada
legal_neverland
10-07-2008, 22:25
Najveći godišnji dohodak od nesamostalnog rada je prijavio Zagrepčanin kojem mjesečno poslodavac isplaćuje 367.273 kune, a među obrtnicima prednjači zagrebački odvjetnik s 1,3 milijuna kuna zarade ...
jako dobra iznimka :-D
unknown_heroine
13-06-2009, 11:50
ah, ima ih ohoho i s većom zaradom, samo kaj ne prijavljuju. npr.ovi u haagu, negdje sam pročitala da im je satnica neka basnoslovna cifra
leptirić
13-06-2009, 12:52
meni bi bilo sasvim dosta jedno 20 000kn mjesečno. šta će mi više?
Starfish
13-06-2009, 13:02
meni bi bilo sasvim dosta jedno 20 000kn mjesečno. šta će mi više?
Da citiram jednog profesora, neću imenovat kojeg... :mrgreen:
"Pa nije vam 20 000 neto tako velika plaća. Unajmljujete malo bolji stan u centru - 5 000 mjesečno, uzmete malo bolja kola na lizing - još 5 000 mjesečno. Ostane vam samo 10 000 za trošenje, a to nije neki novac..." :rotfl:
pa kad pogledaš, s obzirom da ćeš jednog dana zarađivat po satu onoliko koliko je trenutno godišnja školarina (kao što također reče jedan profesor) ...i nije neka lova :lol:
iako bi ja bila čisto zadovoljna takvom plaćicom :mhm:
Insomniac
13-06-2009, 18:25
pa kad pogledaš, s obzirom da ćeš jednog dana zarađivat po satu onoliko koliko je trenutno godišnja školarina (kao što također reče jedan profesor) ...i nije neka lova :lol:
iako bi ja bila čisto zadovoljna takvom plaćicom :mhm:
7000 kn po satu :D :D :D
vrhunski.....
Najviše što sam ja čuo iz prve ruke za domace uvjete je 220 Eura po satu,jedno društvo iz ZG. Sigurno postoje i uredi koji vise naplacuju.
A od stranih odvjetnika jedan britanski odvjetnik specijaliziran za poreze, uredu u Cityu, satnica je bila cca 750 funti po satu.
Pričala mi je osoba koja se koristila njegovim uslugama, ured boli glava, antikni stol, a najbitniji dio ureda je jedna obična Casio štoperica na stolu :D
ontopic: sa 5.5-6 K kn bi bio zadovoljan :)
ontopic: sa 5.5-6 K kn bi bio zadovoljan :)
Da, kao vježbenik ili možda prvih par godina nakon pravosudnog.:mrgreen:
Bio bih zadovoljan sa novcem koji bi mi mogao osigurat normalan život u gradu, dakle kojih hiljadu evra mjesečno.