PDA

View Full Version : limit na student servisu

krvava meri
24-04-2009, 04:19
vako
bijah danas u ss-u, raspitivala se oko ovih limita pa mi dali papirić naziva Mali podsjetnik članovima student servisa
ukratko šta piše na njemu (ono ipak da se zna o čemu raspravljamo):

Zakonom u izmjeni Zakona o porezu na dohodak(nn 73/08) i Pravilnikom o porezu na dohodak (nn 95/05) propisano je da se uzdržavanim članovima uže obitelji i uzdržavanom djecom, u smislu Zakona i Pravilnika, smatraju fizičke osobe čiji oporezivi primici iz čl 5.Zakona, primici na koje se ne palća porez na dohodak iz čl.10. Zakona i drugi primici koje se u smislu Zakona ne smatra dohotkom, ne prelaze 10,800kn godišnje. Navedeno znači da ako isplate neto primitka studentu na žiro-račun prelaze iznos od 10,206kn godišnje, on ne može biti uzdržavani član na poreznoj kartici roditelja.

U pogledu godišnjeg iznosa, visina zarade studenta nije ograničena. Međutim, godišnja studentska zarada iznad 50,000kn primitka bruto oporeziva je porezom na dohodak od drugog dohotka. Neoporezivi iznos primitka je 47,250kn godišnje.

i sad ono šta nene zanima naravno nije taj limit od 50000, već ovaj od 10000.
zajedno sa stipendijom i onime što sam radila, ja sto posto znam da sam prošlih godina višestruko prešišala taj limit. al mi porezna nikad nije zvala tatu i rekla da on mene više ne uzdržava.
jel ima ko iskustva s tim? il zna nekog ko zna nekog ko ima iskustva?
i jel neko upućen u to na koji način oni to mogu kontrolirat, mislim porezna nema veze samnom i mojim žiroračunom.

iako, kad sad razmišljam, uvođenjem OIB-a to bi kao sve trebalo postat automatizirano i oni bi imali direktan uvid u račune. možda zato i jesu sad tiskali te obavijesti.
anyone?

fat drummer
24-04-2009, 07:50
ma je naravno... oib je fakat sredio korupciju

šteta što jučer nisi bila na tribini, nije se doduše govorilo o ovome, ali o funkcinonalnoj primjeni oib-a jest. nema je.
starom će ti jednostavno tebe odibti kao porezni odbitak, tj kao uzdržavanog članak ako skuže

ništa strašno...

porezna ti neće zvati stroga, vidjet ćeš kako ste prošli kada stari dobije povrat poreza.

malimrav85
24-04-2009, 11:28
nije to uzdržavanje u vidu uzdržavanja u obiteljskom pravu
tu se radi o tome da li te tata u proreznoj prijavi navodi kao da te uzdržava te da li tvoju školarinu i pizdarije navodi kao trošak
možda ni ne pa ti sve ostaje isto
ako da, nek umjesto tebe priloži nekaj drugo, račune od doktora, zubara, popravljanja kuće/stana i bok

krvava meri
24-04-2009, 11:45
ma neee, kužim ja koji je to vid uzdržavanja, i znam da me tata ima na poreznoj kartici, doduše ne znam koliko su olakšice, ali ono zanimalo me jel se to ikad kontrolira.
ma za prošlu god ne brinem, mislim da to oni ne mogu nikak saznat, al ovaj oib me zanimao, ono za ubuduće dal da pazim na taj limit il da se dam u biznis
dakle oib je ničemu?

malimrav85
24-04-2009, 11:47
pa ne zna niko za oib kad je novi
ali oib dolazi u igru tek za prijave 2010. ja mislim
za 2008. ti je sad bio u 2. mjesecu ili kad već
ako skuže, poslat će uplatnicu ili će samo manje vratit (ovisno kolki ti je tati zahtjev za povrat)

krvava meri
24-04-2009, 11:56
gamad, kao studenti se mogu sami uzdržavat s 850kn mjesečno. da baš

Antonio de Oliveira Salazar
24-04-2009, 14:32
Neće više bit tolko podizanja ugovora :badgrin:

malimrav85
24-04-2009, 14:56
ma samo starci umjesto tebe stave nekaj drugo
uvijek se nađe nekaj

Malecka
24-04-2009, 15:28
ma neee, kužim ja koji je to vid uzdržavanja, i znam da me tata ima na poreznoj kartici, doduše ne znam koliko su olakšice, ali ono zanimalo me jel se to ikad kontrolira.
ma za prošlu god ne brinem, mislim da to oni ne mogu nikak saznat, al ovaj oib me zanimao, ono za ubuduće dal da pazim na taj limit il da se dam u biznis
dakle oib je ničemu?

Konkretno ta se olaksica vidi na placi tako da npr. moja mama ima 150kn vecu placu (ukupno ima 4500) zato sto sam joj ja uzdrzavani clan.

A sto se tice povrata poreza vrijedi ovo kaj kaze mali mrav:

ako skuže, poslat će uplatnicu ili će samo manje vratit (ovisno kolki ti je tati zahtjev za povrat)
Znaci ili ce tata vratiti njima ili oni tati vrate manje :D

Malecka
24-04-2009, 15:32
btw, ja imam staru knjizicu iz 2006. na kojoj je taj iznos 9600, tj. 9072kn. Znaci da su sad povisili cak za 1000 kn? blago nama :roll:

konzerva
24-04-2009, 15:34
koliko ja znam i dalje je 9600

krvava meri
26-04-2009, 18:46
noup, ono gore iz prvog posta su podaci iz prosinca 2008