PDA

View Full Version : Anksioznost i depresija

Pages : 1 2 [3]

brivido
23-04-2011, 15:18
Nisam pod tim mislio samo na bungee jumping, veslanje, retoriku i šah. Postani kockar, narkoman, kleptoman, učlani se u kult, nauči heklat i takve pizdarije. Point is, potrebna su ti životna iskustva koja nisu na uobičajenoj relaciji izlazak s frendovima, učenje za ispit, gledanje serije na tv-u i odlazak u crkvu. Zapravo, najbolje bi bilo kada bi počela s time da svaki dan nekoliko sati sjediš i buljiš u zid. Moja teorija sa ljudima koji "nemaju interesa" je da zapravo nemaju maštu. A nemaju maštu zato jer su kao djeca zakinuti za vrijeme u kojem su trebali maštat. Tako da, počni maštat i razmišljat o stvarima.

Naravno, ovo je vjerojatno sve velika hrpa idiotarija, ali sumnjam da će to oduzet od tvog vremena u kojem pomažeš lokalnom caritasu, pa ono.

e,pa to sam htjela da mi kažeš/te...znači buljenje u zid? ok. a ovo za maštu: kaj je najžalosnije ja imam bujnu maštu itekako, al nemam muda pretvorit ju u stvarnost...p.s. ovo ne pobija ono da nemam interes ni za što:P

brivido
23-04-2011, 15:21
ma to su sve pizdarije kom je lakše kome ne. kao od strane društva na muškarcima je manji pritisak da moraju imati obitelj i tako to, ali na kraju dana stvari su isključivo onakve kakve si ti postaviš u glavi. ako ti misliš da je tako, tako će ti bit.

ma,naravno,,,al pogle recimo jedan primjer koji mi je sad slučajno pao napamet, možda izvan teme i banalan, al nimalo bezopasan: hpv ako žena dobi - hop, sranje, stalno kontrole da se prevenira rak grlića maternice, klamidija -moguća neplodnost...muškarac sa svim tim se može nosit ko sa prehladom!!! al glavno da je sve to zajebancija...iskreno i meni bi bilo da sam xy

PJ
23-04-2011, 15:23
e,pa to sam htjela da mi kažeš/te...znači buljenje u zid? ok. a ovo za maštu: kaj je najžalosnije ja imam bujnu maštu itekako, al nemam muda pretvorit ju u stvarnost...p.s. ovo ne pobija ono da nemam interes ni za što:P
Da, bulji u zid. Mogu ti dat i lektiru ako oćeš.

georgee
nosit se kao s prehladom za koju ni ne zna da ima i onda to širi čitavoj generaciji. isnt he blessed?
ovo je pomalo bedasta rasprava jer nema veze ni s temom ni s tobom, a i da je tako kako kažeš, opet ti ništa neće past s neba

sickboy
putovanje je super stvar ako imas mogucnosti...ne mora bit bas u dubai, i slovenija ili mađarska su odlicne za maknut se. Pa evo, rijeka ili opatija su prek puta...
maknes se iz grada, vidis more ili proseces po ljubljani/ budimpesti...tak svejedno.
odes u trakoscan na cijeli dan...
proluftas mozak sam tak.

brivido
23-04-2011, 15:31
nosit se kao s prehladom za koju ni ne zna da ima i onda to širi čitavoj generaciji. isnt he blessed?
ovo je pomalo bedasta rasprava jer nema veze ni s temom ni s tobom, a i da je tako kako kažeš, opet ti ništa neće past s neba

slažem se s tobom u potpunosti, al moram napomenut da može saznat dal ima vrlo lako, al većina njih sam pita: kaj mi može bit? niš, al si prenosnik...ahaaa, pa kaj odma ne kažeš...i naravno bris ne izvadi nikad...al, da, ovo je totalno van teme i slažem se da mi niš neće past s neba, pa nisu mi ni ocjene u indeksu, ni 'prijatelji' s kojima ipak moram se i nalazit i tralala...al, sad mi pada na pamet da stvarno ih se počnem rješavat polako...hehehe...ova mi je rasprava fkt otvorila oči, imam stvarno zanimljive kolege, svaka čast!

brivido
23-04-2011, 15:33
putovanje je super stvar ako imas mogucnosti...ne mora bit bas u dubai, i slovenija ili mađarska su odlicne za maknut se. Pa evo, rijeka ili opatija su prek puta...
maknes se iz grada, vidis more ili proseces po ljubljani/ budimpesti...tak svejedno.
odes u trakoscan na cijeli dan...
proluftas mozak sam tak.

putovanja su super:) al to je ipak instant rješenje...ja i sad uživam u putovanjima, al ja želim uživat svaki dan!

brivido
23-04-2011, 15:34
Da, bulji u zid. Mogu ti dat i lektiru ako oćeš.
slobodno...

sickboy
23-04-2011, 15:34
putovanja su super:) al to je ipak instant rješenje...ja i sad uživam u putovanjima, al ja želim uživat svaki dan!

i tako smo saznali da postoji nes kaj te zanima...praise the lord!!!! :wink:

brivido
23-04-2011, 15:37
hehehe...nećemo se prerano veselit...ja naime ne znam nikog ko ne voli putovat:P

georgee
23-04-2011, 15:38
to nije ni bitno, bitno je da TI voliš putovati
uči jezike, putuj, ko zna kakve ti se prilike mogu pružiti

ako imaš dovoljnu financijsku potporu, go for it

fat drummer
23-04-2011, 15:38
hehehe...nećemo se prerano veselit...ja naime ne znam nikog ko ne voli putovat:P

zdravo, ja sam fat drummer i mrzim putovati

sickboy
23-04-2011, 15:39

uz mog starog, druga osoba koju poznajem :mrgreen: ziher ih ima jos...:lol:

brivido
23-04-2011, 15:44
ok sad bi već sama na sebe popizdila, al jednostavno moram to reć: ja znam da ja ovo ljeto idem u barcelonu, meni je to fkt super i jedva čekam...al to je jebenog 25.7. i ja sam do tad u zg-u i na moru i muče me uvijek isti problemi,,,ugl., poanta je da sam sad čak skužila da putovanja nisu dobra za mene, ona su kao neki bijeg, a kažu da se treba suočit s problemom..

PJ
23-04-2011, 15:45
Život nije uživanje svaki dan, štoviše većinom je muka i patnja. Srećom, ona donosi najvrednije lekcije iz života.

Zato ti prva knjiga treba bit dnevnik anne frank.

brivido

hello! al jbg, tebe sam tek sad 'upoznala'

georgee
moš bježat, al problemi će te uvijek slijedit
zašto onda ne uživat dok ih rješavaš :lol:

brivido
23-04-2011, 15:46
Život nije uživanje svaki dan, štoviše većinom je muka i patnja. Srećom, ona donosi najvrednije lekcije iz života.

Zato ti prva knjiga treba bit dnevnik anne frank.

a pročitala sam to već...potresna priča...

nuklearna
23-04-2011, 15:50
pročitaj opet :D
i nemoj od života očekivat neku bajku, jer ju nećeš dobit. ne znam nikog tko uživa svaki dan, svi imaju svoje probleme, i nose se s njima kako najbolje mogu.

fat drummer
23-04-2011, 15:50
a pročitala sam to već...potresna priča...
čitaj jutarnji.. ako te patnja ljudi koji rade u jutarnjem i koji se svaki dan proistituiraju te gaze i najmanje trunek svog novinarskog integriteta ne potrese i ne zgadi ti život nisi ljudsko biće

Hollow
23-04-2011, 15:53
izuzev ovog trakeljanja o ljubavi kao da slušam sebe prije godinu dana. bila sam neambiciozna i nezainteresirana i zbog toga očajna. sad mi je super faks, život, sve.

i da - imaš 21 i bojiš da se nećeš udati. da onda odem reći frendu koji ima 23 i nikad se nije poljubio (o seksu da ne pričam) da se odmah ide objestiti na prvo drvo?

brivido
23-04-2011, 15:56
a čitam i jutarnji...slažem se sa svim...al malo mi je to udaranje tamo di smo svi najtanji, zapravo ste i vi postali patetični...hoću reć naravno da ovo kaj ja 'proživljavam' se ne može uopće nazvat problemom naspram nekog s egzistencijalnim problemima, da ne govorim naspram nekog tko ima zdravstvenih poteškoća...ali nažalost ili na sreću svi smo mi ljudi od krvi i mesa i vidimo to, bude nam žao, a pol sata poslije opet smo u svojim 'brigama'...nazovite me egoistom

keeva
23-04-2011, 16:00

ti se šališ, jel?

ne znam nikog tko uživa svaki dan
*dižeruku*

i da - imaš 21 i bojiš da se nećeš udati. da onda odem reći frendu koji ima 23 i nikad se nije poljubio (o seksu da ne pričam) da se odmah ide objestiti na prvo drvo?
imam i ja takvih prijatelja. i ne da ne cvile o tome, nego im to uopće ni ne pada na pamet jer su u stanju napraviti od sebe nešto na nekom drugom području.
od cviljenja i samosažaljenja možeš dobiti samo gađenje od strane drugih ljudi.

brivido
23-04-2011, 16:00
izuzev ovog trakeljanja o ljubavi kao da slušam sebe prije godinu dana. bila sam neambiciozna i nezainteresirana i zbog toga očajna. sad mi je super faks, život, sve.

formula? pretty please...a dajte, sad mi namećete grižnju savjesti...nisam ja lišena empatije, neg sam jednostavno pričala o sebi i onom kaj mene muči, ne stavljajući to ni u kakav globalni kontekst,,,naravno da uvijek ima nesretnijih i sretnijih od mene, tebe, nekog trećeg

georgee
23-04-2011, 16:02
*dižeruku*
b-u-l-l-s-h-i-t

keeva
23-04-2011, 16:04
dobro, pretjerujem, al ja sam generalno zadovoljna sa sobom i životom blabla pičkematerine.
ne želim u detalje da ne bih ispala patetična.

brivido
23-04-2011, 16:05
od cviljenja i samosažaljenja možeš dobiti samo gađenje od strane drugih ljudi.[/QUOTE]

to i ja mislim, zato se ni nisam nikom od 'svojih' požalila, neg sam se tu ispucala...i fkt mi je lakše...

Breeder
23-04-2011, 16:05
Suffering does exist
Suffering arises from attachment to desire
Suffering ceases when attachment to desire ceases

I to bi bilo to, radi kao da ne radis nista niti kao da itko radi, a to nista neka bude najvaznija stvar na svijetu kada ju radis, ali uvijek sa svijescu da ne postoji onaj koji radi te stoga ni ono sto radis jer ono je samo sjena onoga koji ne postoji.

I slijedi savjete mudroga PJ-a, bulji u zid koliko treba, zid uvijek ima odgovor

nuklearna
23-04-2011, 16:07
pa generalno sam i ja zadovoljna, kad sagledam big picture, ali da baš uživam u svemu i da ništa ne bih mijenjala, ne.

brivido
23-04-2011, 16:10
@ breeder koji si ti filozof eeeee

BaF
23-04-2011, 16:10
formula? pretty please...a dajte, sad mi namećete grižnju savjesti...nisam ja lišena empatije, neg sam jednostavno pričala o sebi i onom kaj mene muči, ne stavljajući to ni u kakav globalni kontekst,,,naravno da uvijek ima nesretnijih i sretnijih od mene, tebe, nekog trećeg

tvoj je problem što si razmažena, dokona i sklona samosažaljevanju jer si tako sama sebi bitna.
o tome da bi freud svršio po tebi samo zbog penis envy pizdarija koje emitiraš uopće neću.

brivido
23-04-2011, 16:19
pa iskreno, dijagnoza je vjerojatno točna...lijek?:P
hehehe...freud<3

fat drummer
23-04-2011, 16:22
odi pomagat u pučku kuhinju i u nazorovoj

tuđa patnja će ti dati perspektivu

brivido
23-04-2011, 16:27
a ne znam...to mi je kao kad naučim kak se spada, pa dobim 3, a mislim da sam trebala 4il5, a frendica s kojom sam učila dobi 2, pa bi mi kao trebala to bit utjeha?! šipak
a i kaj nije to malo licemjerno ić pomagat drugima da bi zapravo pomogo sebi? il je to 2 muhe 1 udarcem? sad mi niš nije jasno

Breeder
23-04-2011, 16:30
@ breeder koji si ti filozof eeeee

Gle ju sada, lijepo ti dam savjet, a ti tako! :rotfl:

Odi bulji u zid...slobodno i pitas nesto usput, tipa tko to misli kada misli, a ti cujes misli; tko to gleda zid i cini razliku medju tobom i zidom; koliko je zid zaista daleko i gdje je zid uopce?

pljesak jedne ruke ftw

BaF
23-04-2011, 16:30
pa iskreno, dijagnoza je vjerojatno točna...lijek?:P
hehehe...freud<3

ili da razbiješ takav obrazac ili da ostaneš u njemu, ali prestaneš kukati.
oboje funkcionira i u obje trake ćeš na kraju vjerojatno završiti s mužem i djecom pa ti vidi koja ti je lakša.

ako hoćeš ovo prvo, onda bulji u zid kako ti je PJ rekao - ne radi se o zidu i kreču nego introspekciji. nakon toga počni buljit u vanjske zidove, aka opažaj svijet oko sebe za pola metra dalje nego što si to dosad radila (pa makar te uopće ne zanimao). trenutno te prekrasno šamara obrambeni mehanizam racionalizacije, so you might want to google that as well. pod svaku cijenu izbjegavaj offtopic generalizaciju tipa "Meni je teško u životu, jerbo muškarci se ne jebu tolko s klamidijom" jer ćeš naletavati na ljude niskog IQ-a i uske percepcije s vrlo dobrim i opravdanim razlogom. na not to do listi su i romansirani scenariji vječno sretnog i ispunjenog dana, šlageri (!!!!!) dok čistiš i "prijatelji" s kojima se samo pije, a nikad ne razgovara. dok god budeš okružena isključivo takvim ljudima, budi sigurna da će oni vrlo vjerno reflektirati tvoju osobnu dubinu i intelekt koji trenutno nisu zavidni; moja poanta je da ti sama trenutno nemaš ništa više za ponuditi tim ljudima nego oni tebi.

op.a., ovo je sve napisano pod pretpostavkom da imaš na čemu raditi; za razliku od politički korektnih forumaša, ja smatram da su neki ljudi jednostavno toliko plitki, ograničeni i nepametni da im pomoći nema. ako pak spadaš u tu skupinu, pomiri se sa sudbinom i prestani kukat - ima i to svojih ružičastih prednosti itekako. the end dosadom inducirane drame.

fat drummer
23-04-2011, 16:41
a ne znam...to mi je kao kad naučim kak se spada, pa dobim 3, a mislim da sam trebala 4il5, a frendica s kojom sam učila dobi 2, pa bi mi kao trebala to bit utjeha?! šipak
a i kaj nije to malo licemjerno ić pomagat drugima da bi zapravo pomogo sebi? il je to 2 muhe 1 udarcem? sad mi niš nije jasno

da, to je toalno tako! našla si izvrsnu usporedbu. neiveliranje činjenice da ti imaš krov nad glavom i nemaš narkomanske roditelje koji su te ostavili tako da bi se mogli jebati za krek je apsolutno usprediva sa tim da si dobila tri, a tvoj frendica dva na političkoj ekonomiji

a iznimo je licimjerno pomagati drugima tako da bi pomogla sebi jer time pomažeš i drugima i sebi. svi gube.

ne fakat, prestani srat i odi se prošetat

PJ
23-04-2011, 16:52
dok god budeš okružena isključivo takvim ljudima, budi sigurna da će oni vrlo vjerno reflektirati tvoju osobnu dubinu i intelekt koji trenutno nisu zavidni; moja poanta je da ti sama trenutno nemaš ništa više za ponuditi tim ljudima nego oni tebi.
Ovo je zapravo poprilično bitno, također i sa stavke kakvog dečka možeš očekivat. Ako uzmemo teoretsku mogućnost da osoba s kojom želiš provest ostatak svog života nebi trebala bit zainteresirana samo za tvoje ženske atribute i sposobnost da mu produciraš potomstvo, koje su druge tvoje kvalitete koje misliš da bi njega (a siguran sam da očekuješ da on ne bude ništa manje nego izvanredan) mogle u tebi privući?

op.a., ovo je sve napisano pod pretpostavkom da imaš na čemu raditi; za razliku od politički korektnih forumaša, ja smatram da su neki ljudi jednostavno toliko plitki, ograničeni i nepametni da im pomoći nema. ako pak spadaš u tu skupinu, pomiri se sa sudbinom i prestani kukat - ima i to svojih ružičastih prednosti itekako. the end dosadom inducirane drame.
Ja ću činjenicu da ima samosvijest na tolikoj razini da je zapravo u dovoljnoj mjeri nezadovoljna svojom situacijom da se pita neka pitanja uzeti kao dokaz da se ne radi o posve izgubljenom slučaju.

brivido
23-04-2011, 16:55
ili da razbiješ takav obrazac ili da ostaneš u njemu, ali prestaneš kukati.
oboje funkcionira i u obje trake ćeš na kraju vjerojatno završiti s mužem i djecom pa ti vidi koja ti je lakša.

ako hoćeš ovo prvo, onda bulji u zid kako ti je PJ rekao - ne radi se o zidu i kreču nego introspekciji. nakon toga počni buljit u vanjske zidove, aka opažaj svijet oko sebe za pola metra dalje nego što si to dosad radila (pa makar te uopće ne zanimao). trenutno te prekrasno šamara obrambeni mehanizam racionalizacije, so you might want to google that as well. pod svaku cijenu izbjegavaj offtopic generalizaciju tipa "Meni je teško u životu, jerbo muškarci se ne jebu tolko s klamidijom" jer ćeš naletavati na ljude niskog IQ-a i uske percepcije s vrlo dobrim i opravdanim razlogom. na not to do listi su i romansirani scenariji vječno sretnog i ispunjenog dana, šlageri (!!!!!) dok čistiš i "prijatelji" s kojima se samo pije, a nikad ne razgovara. dok god budeš okružena isključivo takvim ljudima, budi sigurna da će oni vrlo vjerno reflektirati tvoju osobnu dubinu i intelekt koji trenutno nisu zavidni; moja poanta je da ti sama trenutno nemaš ništa više za ponuditi tim ljudima nego oni tebi.

hvala na odgovoru:) sad sam skužila kaj je u ovom postu tak neodoljivo: piše da ću na kraju vjerojatno završit s mužem i djecom!!!!:))) meni dosta...ahahah

brivido
23-04-2011, 16:56
da, to je toalno tako! našla si izvrsnu usporedbu. neiveliranje činjenice da ti imaš krov nad glavom i nemaš narkomanske roditelje koji su te ostavili tako da bi se mogli jebati za krek je apsolutno usprediva sa tim da si dobila tri, a tvoj frendica dva na političkoj ekonomiji

a iznimo je licimjerno pomagati drugima tako da bi pomogla sebi jer time pomažeš i drugima i sebi. svi gube.

a sad sam se navukla na forum:P

brivido
23-04-2011, 17:06
[QUOTE=PJ;586159]Ovo je zapravo poprilično bitno, također i sa stavke kakvog dečka možeš očekivat. Ako uzmemo teoretsku mogućnost da osoba s kojom želiš provest ostatak svog života nebi trebala bit zainteresirana samo za tvoje ženske atribute i sposobnost da mu produciraš potomstvo, koje su druge tvoje kvalitete koje misliš da bi njega (a siguran sam da očekuješ da on ne bude ništa manje nego izvanredan) mogle u tebi privući?

gledajte, problem s mojim društvom je da oni uistinu jesu onakve osobe kakvu ja pred njima glumim...naravno, možda i oni sad po forumu svog faxa iznose ovakvu identičnu priču, al nekako čisto sumnjam

PJ
23-04-2011, 17:32
Pa poprilično smo zasićeni s holivudsko-medijske strane o pričama kako ima malo odličnih osoba, i kako uvijek nalazimo pogrešne, i onda neminovno dolazimo do pitanja jel postoji prava ljubav i slične budalaštine.
Nitko se ne pita jesam li možda ja mediokritetna i plitka osoba bez karaktera i poželjnih osobina, i jel razlog zašto nisam naišao na pravog/u jednostavno zato što bi jednostavno bio neinteresantan nekome i što mu nisam imao što ponuditi, osim prokreativnih organa. Otprilike dobiješ koliko uložiš.

don_corleone
23-04-2011, 17:35

Koji car!!!! :rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:

edit:

@brivido - Zašto ne promjeniš "prijatelje"? Jer očito da ti nemaš prijatelje.

brivido
23-04-2011, 17:45
@don corleone nije to tak jednostavno, al fkt sam počela razmišljat o tome

don_corleone
23-04-2011, 17:57
1. prestani maštati o pravoj ljubavi i prepusti se, mlada si, hebote svet imaš vremena za ljubav, uživaj u životu i posložit će ti se...ispada da živiš u oblacima jer meni još nije jasno kak ti to zamišljaš susret sa svojom ljubavi...u pošti na šalteru, u kavkazu ili čisto slučajno na ulici?

2. zapravo što se tiče frendova najlakše je da si nađeš neku novu ekipu, a sa ovom starom jednostavno prorijediš kontakte...."prijatelje" je najlakše poslati k vragu..

brivido
23-04-2011, 18:00
1. pa od ovog nabrojenog: čisto slučajno na ulici :P a mogu ja živjet u oblacima kolko god hoću, nikak da dođem u sedmo nebo...il ajde skroz iskreno, premda sam bila s dečkom/ima nikad nisam osjetila ono nešto...eto, izvalila sam to!!!
2.ma i nije baš ovakve 'krpelje'

don_corleone
23-04-2011, 18:07
1. pa od ovog nabrojenog: čisto slučajno na ulici :P a mogu ja živjet u oblacima kolko god hoću, nikak da dođem u sedmo nebo...il ajde skroz iskreno, premda sam bila s dečkom/ima nikad nisam osjetila ono nešto...eto, izvalila sam to!!!
2.ma i nije baš ovakve 'krpelje'

A da jednostavno o tome ne razmišljaš? Nisi osjetila ono nešto? Ono nešto znači da bi se za njega udala? Ako to znači to onda je rijetko tko osjetio "ono nešto"

edit:

Pitanje ostalima: Jel samo mene podsjeća ona na mortisa? :lol:

PJ
23-04-2011, 18:07
@PJ ak misliš da sam ja plitka osoba bez poželjnih osobina i karaktera, ja te nemam kaj uvjeravat u suprotno...al ipak se ne poznajemo i nije to ovak jednostavno zaključit, pogotovo jer se ja ovdje predstavljam praktički iznoseći prljavi veš...a ja pričam o pravoj ljubavi jer jednostavno vjerujem u tu neku kemiju, to ja želim...stvarno mislim da je nekad 1 pogled apsolutno sve kaj nekom trebamo pružit i kaj od njega želimo primit...

Ne, nemam nikakvo mišljenje o tebi, govorio sam generalno da je krivnja za često nam neuspješne ljubavne živote uglavnom na nama.

brivido
23-04-2011, 18:15
A da jednostavno o tome ne razmišljaš? Nisi osjetila ono nešto? Ono nešto znači da bi se za njega udala? Ako to znači to onda je rijetko tko osjetio "ono nešto"

ono nešto znači da ga volim i da me u tom trenutku boli k kaj će bit sutra jer mi je sad predobro,,,
edit:

Pitanje ostalima: Jel samo mene podsjeća ona na mortisa? :lol:
ko je to???možda moja srodna duša na-po-kon...

brivido
23-04-2011, 18:17
Ne, nemam nikakvo mišljenje o tebi, govorio sam generalno da je krivnja za često nam neuspješne ljubavne živote uglavnom na nama.

a onda je moja krivnja kaj imam takvu vibru da privučem uvijek isti tip osobe...jer nije da se ja ne bi trudila kad bi vidjela da ima smisla...

brivido
23-04-2011, 19:07
pjesma koju obožavam i koja opisuje kaj ja hoćuuuuu, a nije hrvatski šlager:P
http://www.youtube.com/watch?v=Xm9GlSbxy78

malimrav85
23-04-2011, 19:14
S vremenom ćeš shvatit što više trčiš za nečim ili što više nešto na silu želiš to će ti to nešto biti sve dalje.

sickboy
23-04-2011, 19:16
S vremenom ćeš shvatit što više trčiš za nečim ili što više nešto na silu želiš to će ti to nešto biti sve dalje.

what he said...
pogledaj samo hajduk:mhm:

brivido
23-04-2011, 19:30
jel to istina da su sve velike ljubavi nesretne?

sickboy
23-04-2011, 19:33

moja je :mhm:

ali savjet...ako ikad zavrsis na sudu, nemoj rec sutkinji da ti je drzava duzna nac partnera...tj, ako ces govoriti- snimi to :rotfl:

nuklearna
23-04-2011, 19:35
što će ti velika ljubav? bespotrebne komplikacije, bleh.

brivido
23-04-2011, 19:37
kaaaaaaj? zakaj bi ja 'uzorna građanka' završila na sudu, osim naravno 'službeno' jednog dana? hehe...a i ovo kaj si reko je nonsens...a i ubija i posljednji tračak romantikeeee...hehe

brivido
23-04-2011, 19:38
a želiiim to osjetit...ko ono: vidjeti rim i umrijet...ima nas svakakvih

malimrav85
23-04-2011, 19:53
Ja sam s curom 9 godina i 2 mjeseca.
:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:

brivido
23-04-2011, 19:53
super, moram se spremat jer me zovu 'frendovi' na cugu...a ja bi tak ostalaaaa...najbolje spremanje kuće ikad...volim vas sveeee

brivido
23-04-2011, 19:56
@malimrav hehehe...koja je poanta? da tvoja velika ljubav nije nesretna il da to nije velika ljubav? sorry ak je preintimno...al ti si simpa, nebuš zamjeril:P

Izra-_-
23-04-2011, 20:18
@malimrav hehehe...koja je poanta? da tvoja velika ljubav nije nesretna il da to nije velika ljubav?

a gle, 9 godina je velika ljubav, ako nista onda bar kvantitativno, a buduci da su jos zajedno znaci da je i sretna. eto ti odgovora na pocetno pitanje :lol:

georgee
23-04-2011, 20:21
sad već trolaš, ajde van s prijateljima/"prijateljima"
here ends today's lesson

PJ
23-04-2011, 20:28
super, moram se spremat jer me zovu 'frendovi' na cugu...a ja bi tak ostalaaaa...najbolje spremanje kuće ikad...volim vas sveeee
You're breaking up with us? After all we've done for you???

http://lh4.ggpht.com/_BEz2tA7YEWg/SQjnx8KclBI/AAAAAAAAAVk/zRKvpRdnoPI/150.jpg

andreica0211
24-04-2011, 04:07
Ljudi,sad jedno pitanje,mozda ce ovo zvucat smijesno,al sta vas "drzi" na ovom faksu?Mislim,ja sam tek prva godina i ovaj faks me zanima i volim ga,ali ponekda mi tako dode da sve odjebem kad vidim na sta mi se zivot svodi da bi imala na ovom faksu neki bijedan prosjek i vjerovatno ni ne zavrsila u roku?U prvom semestru sam stvarno imala motivacije i sve,al u zadnje vrijeme mi se sve ovo ponekad cini uzalud,pitam se dali se sve ovo isplati?

Breeder
24-04-2011, 05:05
Ljudi,sad jedno pitanje,mozda ce ovo zvucat smijesno,al sta vas "drzi" na ovom faksu?

Ideja da cu nakon rokova u 6. brojati ispite do pete godine u jednoj znamenki (a sto je najsmijesnije, jedino sto se cini malo kod svega toga je samo taj broj, nista drugo :rotfl:) :mrgreen:

Vise me ne drzi nista, uglavnom mi je zanimljivo uciti pa ucim, kao i sve ostalo (neobavezno) u zivotu (u biti mi je postalo zanimljivo tek sa pozitivnopravnim predmetima, jer teorija koja mi je uvijek bila zabavna tek onda je poprimila "ljudske" karakteristike i bjezi iz idealtipskog limba u kojoj mi je um prebivao u pocetku...pravo se moze semanticki sistematizirati, ali to nije prirodni sustav i stoga uvijek zahtijeva promatranje baze ciju nadgradnju cini. Jebote sta ga serem...point is: prva godina mi je bila sranje...)

Naravno da covjek popizdi od siline gradiva, podcrtavanje i okretanja jedne te iste stranice po 50 puta, pogotovo tjedan prije ispita...ali ono sto opravdava cijelu muku je znanje koje dobijes i mogucnost da ga primjenis tek nakon ispita kada se ukaze prilika, sto je prilicno ugodno iskustvo

No mislim da je key ingredient nista ne uzimati ozbiljno ili osobno... faks, pravna znanost i ostali bullshit koji dolazi uz to nije jedina, ni najvaznija sastavnica zivota.

Malecka
24-04-2011, 11:08
Ljudi,sad jedno pitanje,mozda ce ovo zvucat smijesno,al sta vas "drzi" na ovom faksu?Mislim,ja sam tek prva godina i ovaj faks me zanima i volim ga,ali ponekda mi tako dode da sve odjebem kad vidim na sta mi se zivot svodi da bi imala na ovom faksu neki bijedan prosjek i vjerovatno ni ne zavrsila u roku?U prvom semestru sam stvarno imala motivacije i sve,al u zadnje vrijeme mi se sve ovo ponekad cini uzalud,pitam se dali se sve ovo isplati?
Znam da je odricanje od drugih stvari ograničenog roka pa me to drži.
Što sam bliže kraju, to više učim, manje izlazim i više odbijam ljude koji me zovu vamo i tamo, ali to će se isplatit jer ću nadam se završit skoro u roku. A nakon toga (barem dok budem nezaposlena :mrgreen:) će bit vremena za barem neke stvari nadoknadit.

*tearsinheaven
24-04-2011, 11:26
Slažem se s Breederom. :mhm:
Tony je po meni ostavio najbolji post na ovoj temi, tak da ću ti ga linkat ako ga već nisi vidjela - http://www.pravokutnik.net/forum/showthread.php/917-Anksioznost-i-depresija?p=543849&viewfull=1#post543849 :thumbup:

Tek sam na 1. godini pa ne mogu puno pomoći, no zasad sam shvatila da je najbitnije da uđeš u rutinu, da čim se probudiš znaš što i koliko trebaš naučiti za taj dan.
''Drži me'' činjenica što ga želim završit što prije jer i fizički i psihički umara. Ne želim mu priuštit ijedan dan više nego što je to potrebno.
Samo uči, možda ne uspiješ iz prve ostvariti zacrtane planove, ali polako će stizati rezultati što će te zapravo još više poticat da daješ sve od sebe.

georgee
24-04-2011, 11:39
eto, čisto znatiželje radi, ispunite anketu

galatea
24-04-2011, 11:58
vise ne :neko:
doslo mi je iz dupeta u glavu da necu moci kasnije u zivotu preci preko vecih sranja ako se tako panicno bojim jednog pada na ispitu :unsure:
sad trazim alternativna sredstva, mislim da je sljedece jedna ljuta prije ispita :D

georgee
24-04-2011, 12:18
treba nam širi uzorak od ovog forumaškog
uskoro vas obavijestim o tome

andreica0211
24-04-2011, 13:40
Što sam bliže kraju, to više učim, manje izlazim i više odbijam ljude koji me zovu vamo i tamo, ali to će se isplatit jer ću nadam se završit skoro u roku.

pa i ja sam primjestila da oja potreba za ljudima postaje sve manja,a i ljudi s drugih fakseva mi znaju toliko dignut zivce da mi se neda ni pricat.Razmisljala sam o tome da cak vise nikad ne izadem van ni nista,eventalno neka kava i tako to.jer me ovo neizlaženje 5 mjeseci i onda izlazak nakon npr polozenog ispita jos vise ubije u pojam.Dali je asocijalnost i zatvaranje u stan na 5 godina recept za ovo zavrsit u roku,molim vas budite iskreni?

Zeno Cosini
24-04-2011, 14:03
ne, to je put do ludare osim ako nisi po prirodi asocijalna. ja sad kad sam praktički gotov kad bi se mogao vratiti u prošlost ne bi nikad upisivao faks, bilo koji. nisu svi za učenje jebiga, svaki dan sve do jednoga, iščitavanja knjiga i štrebetanja mi je predstavljao nepodnošljivu muku i dosadu :P

Malecka
24-04-2011, 14:10
Dali je asocijalnost i zatvaranje u stan na 5 godina recept za ovo zavrsit u roku,molim vas budite iskreni?
Nikako nemoj to raditi čitavi period od pet godina, to je jednostavno previše.
Uvijek trebaš imati neke kontakte s ljudima: kava poslije seminara, kava sa nefaks frendicom barem jednom u dva tjedna, vidjet se s dečkom. A ako nemaš dečka onda pojačat kave sa frendovima.
A da ne govorim da to nije potrebno uopće radit na prvoj i drugoj godini. Što se tiče treće i četvrte, kombiniraš - dva mjeseca malo žešći tempo, pa mjesec-dva lakši itd. ali svejedno nikad bez ovih gore minimalnih kontakata.
Što se tiče izlazaka u klubove (ili kako već to hoćeš nazvat), na drugoj godini sam izlazila svaki drugi vikend konstantno. Od onda izađem možda pet puta godišnje, ali ne (isključivo) zbog učenja nego i zbog društva koje ne izlazi na taj način, nekad i financija itd.

*tearsinheaven
24-04-2011, 14:12
jer me ovo neizlaženje 5 mjeseci i onda izlazak nakon npr polozenog ispita jos vise ubije u pojam.Dali je asocijalnost i zatvaranje u stan na 5 godina recept za ovo zavrsit u roku,molim vas budite iskreni?
Ma naravno da nije, dapače :lol:
Bitno je da se organiziraš. Dan ima 24h, stigneš svašta, kakvo zatvaranje doma 5 mjeseci. To će te samo dotući i izgubit ćeš volju za studiranjem.
Ne trebaš učiti 24/7, odrediš si koliko stranica taj dan trebaš proći, to odradiš, i onda se nagradiš (primjerice, odeš na kavu, u kino i sl.).
Također je bitno da imaš dobru ekipu, ljude koji će te vući naprijed.

Cherry Darling
24-04-2011, 14:21
evo da i ja malo zagadim ovaj topic

...ne poznam nikog da je u roku i uspjesno zavrsio ovaj faks, a pritom se duhovno razvijao/hladio dupe po festivalima, koncertima i raznoraznim prekogranicnim iskustvima...pardon ovdje ne racunam onu vecinu ambivertnih koji se nakon ispita resetiraju u svojoj bljuvotini negdje recimo na pkt tulumu, a sutra opet nerdfairyland - uvijek ih oda nevjerojatan lack of afterglow :P ...i ne mislim da ima toliko veze sa karakterom, nego ciljem i motivacijom, ako se osjecas bolje bez kontakata tijekom smislenog ucenja nasih ispitica i imas zelju tako provesti ovih 5 godina zivota onda nastavi tako:smartass:

brivido
24-04-2011, 14:35
napokoooon na mojem omiljenom forumu:))) e,da,sretan uskrs svima koji slave:))

2Pac
24-04-2011, 14:57
da ja odem kod psihijatra? pitam ozbiljno

Najozbiljnije - da. Izgleda da trebaš s nekim popričat, a to ipak ne može bit na forumu. koliko god ti kolege pokušale pomoći i koliko god imalo smisla to što pišu, opet ti treba razgovor s nekim tko se zna bavit takvim stvarima. Znam neke ljude kojima je to pomoglo.

brivido
24-04-2011, 15:07
a baš mislim da bi mi u najmanju ruku godilo...ipak je to 1na1, bez ustručavanja pričam...

Elisa Day
24-04-2011, 15:14
http://www.pravo.hr/studenti/psiholosko_savjetovaliste

brivido
24-04-2011, 15:19
tnx:) čula sam neš o tom savjetovalištu, nisam zicer jel bi se moj problem mogo svrstat pod ono i dr. !??? a glupo mi je u mailu objašnjavat, da se bar može samo banut, ko na konzultacije npr.

fat drummer
24-04-2011, 15:21
zašto bi ti mama morala znati za psihijatra? jel imaš 18?

brivido
24-04-2011, 15:31
heeh...da bar imam 18, tad još nisam bila ovak sjebana...ma kod nje sam prijavljena - opća medicina...

fat drummer
24-04-2011, 15:37
heeh...da bar imam 18, tad još nisam bila ovak sjebana...ma kod nje sam prijavljena - opća medicina...

no, da, počinjem shvaćati otkuda počinju tvoji problemi.

daj se odjavi od mame

brivido
24-04-2011, 15:42
od kud?:P
ahahaha...a to ću objasnit - kako?

Maat
24-04-2011, 15:47
napokoooon na mojem omiljenom forumu:))) e,da,sretan uskrs svima koji slave:)) mini izvješće s jučerašnje cuge s 'frendovima' na kojoj sam pokušala, prema vašim naputcima, tim ljudima ponudit više, tj. pravu sebe: long story short - završilo je neslavno...tak sve super ide dok pričamo o tome ko je koga zbario i kak je nova cura 'frenda' koji nije jučer bio s nama 'reš pečena' (hahaha još se trgam...) i to je meni isto ok spika ponekad, al kad hoću pitat neš o tom dal oni vjeruju u ljubav, jednostavno ne znam kak da to ukomponiram...zato sam provalila ko i vama (al vi imate cijelu priču u 1.mom postu, s druge strane s nekima od njih se znam još od male škole): aaaaa jel postoji uopće prava ljubav? naravno muški 'frendovi' su mislili da sam se nacugala, 'dobra,dobra' i tak...a ženske valjda nisu ni doživjele pit.! ma koma uglavnom,ja ne znam kak sam ja zapela u tom društvu....u biti znam,. to opet nije moj odabir, nego splet okolnosti: roditelji su frendovi, isti kvart, srednja, ritmika i super...možda sam se i ja ove god.nekak promjenila, baš jesam i fkt bi rađe da nemam s kim ić na cugu, neg da moram to slušat...i opet me puca plakanje...a da ja odem kod psihijatra? pitam ozbiljno

pismo dragi teen će bit dovoljno :mrgreen:

fat drummer
24-04-2011, 15:48
jel ti tata možda ginekolog? mislim, mama ti je liječnik opće prakse.
izdvojit ću ti tu rečenicu

mama ti je liječnik opće prakse.

i još jednom

mama ti je liječnik opće prakse.

sjedni i razmilsi o toj rečenici. kada odeš do mama i kažeš joj da ti više ne bi trebala biti liječnik, a ona te pita zašto, molim te pozovi se na zdrav razum i reci svom liječniku privatne prakse ili ti svojoj MAMI da imaš pravo na određenu dozu intime.
da mene moj liječnik opće prakse pita zašto više ne želim biti kod njega mislim da bih ga poslao u kurac

brivido
24-04-2011, 15:56
ahahahahaha...koji si ti car!;) nije mi tata ginekolog, srećom:P to bi se čak i meni gadilo, na stranu ljubav prema Freudu itd.hehe
a nemrem se ja tak s njom razgovarat :(((( znam kak ovo zvuči, al jbg

don_corleone
24-04-2011, 17:26
Ti zapravo previše visiš na maminoj i tatinoj sisi. Imaš jako bezbrižan život u kojem je najveći problem položiti ispit. I onda, pošto imaš viška vremena, razmišljaš o totalnim pizdarijama. Jednostavna dijagnoza - prelijepo ti je u životu i imaš previše slobodnog vremena. Pored svega svoju inteligenciju i pamet trošiš na pizdarije poput "vječne ljubavi" i "princa na bijelom konju".

fat drummer
24-04-2011, 17:42
ahahahahaha...koji si ti car!;) nije mi tata ginekolog, srećom:P to bi se čak i meni gadilo, na stranu ljubav prema Freudu itd.hehe
a nemrem se ja tak s njom razgovarat :(((( znam kak ovo zvuči, al jbg

da znam da se tako ne možeš razgovarati s mamom, ali se tako možeš razgovarati sa svojim liječnikom opće prakse

jel shvaćaš problem?

brivido
24-04-2011, 17:55
bezbrižan život imam, stvarno bi bilo ljigavo od mene da o tom kukam...al to nipošto ne znači da mi je u njemu prelijepo - sad sam se sjetila da sam negdje čula da je dosada bolest modernog doba - so true...jednostavno ništa me ne ispunjava u dovoljnoj mjeri i zato maštam o pravoj ljubavi...možda je to nezahvalno, ali ja stvarno mislim da nije jer ljubav nema veze s tim...

brivido
24-04-2011, 17:58
da znam da se tako ne možeš razgovarati s mamom, ali se tako možeš razgovarati sa svojim liječnikom opće prakse

jel shvaćaš problem?

shvaćam ja problem, al jebiga ja jesam u problemu zvat ćemo ga 2in1 i ne znam kak da izađem iz njega!!!! kaj da pitam mamu ajmo se sad 5min.ponašat ko da te viđam svake prijestupne, tj.ko da si mi samo dr. i pošaljem ju u k kad me na moju radosnu vijest da ne želim da mi to više bude uzvrati: a zaaakaj?? ahahahahahah

brivido
24-04-2011, 18:53
http://www.heidiklumfans.com/heidi-klum-and-seal.php
čini se prava ljubav <3

ReMi
24-04-2011, 19:53
Brivido, ljudi su ti vec iscrpno odgovorili, ali ja ne mogu da se ne ubacim u raspravu.

Postavila si stvari kao da je tvoj zivot teska patnja i mislis da je jedino rjesenje otic psihijatru koji ce te rijesit svih muka ili sto vec.
Nit ti je zivot teska patnja, nit trebas psihijatra.
Okreni se oko sebe - sve nas muci milijun pitanja, svi se bojimo za svoju buducnost, izgubljeni smo u svakodnevnim problemima, sve nas ostavljaju i cure i decki, mnogima roditelji odlucuju o njihovoj sudbini i ocekuju da ce djeca ispunjavat njihove neostvarene ambicije. ( u tvom slucaju - roditelji se postavljaju u superiorni polozaj i bas su uberpoticajni sa stavom da je sve osim medicine tecaj kojeg svi zavrsavaju lijevom rukom)
Sjeti se da ima puno ljudi iz disfunkcionalnih, potpuno nesredjenih obitelji i zivotnih sredina, sa puuuno vecim, ozbiljnijim i dugorocnijim problemima i da ono sto tebe muci nisu problemi, vec sastavni dio zivota, sazrijevanja i odrastanja.

Trebas si postavit cilj, naci nesto sto te zanima.
Studiranje na faksu koji te ne zanima je gubljenje vremena.
Cak ovih 5 godina studiranja i nije toliki problem, problem je sto ces ostatak zivota raditi ono sto ne volis, ne zelis i sto te ne ispunjava.
Kad mi netko kaze ''zavrsit cu pravo, a bavit cu se necim sto me zanima'', digne mi se tlak na sedamsto. (ne govorim o tebi, govorim generalno). Onda, brate, studiraj ono cime se kasnije zelis bavit, makar to bilo zborsko dirigiranje, indologija ili nesto trece.
Nekako mi se cini da ti je pravo bilo racionalan izbor i naravno da ce ti u buducnosti pruzati odredjenu financijsku sigurnost, ali podrediti svoj zivot necemu sto te zamara je glupo i bit ces nesretna. Okej, kazes da nemas alternativu i da te bas nista ne zanima, pa ces onda ocigledno, unatoc svemu, ostati na pravu.

Izgleda da zivis laznim zivotom, sa laznim prijateljima, ispunjavas roditeljske ciljeve i naravno da ne mozes biti sretna i zadovoljna situacijom u kojoj se nalazis.

Trebas si napravit zivot kakav ti zelis i druzit se s ljudima koje ti izaberes (ne koje su nametnule roditeljske veze, kvart i ritmika).
Ugasi fejs, pa prebroji prijatelje.
Ako shvatis da nikoga od njih ne mozes nazvat i rec sto te muci - nesto nije u redu.
Trebas imati osobu koja te shvaca ozbiljno i pred kojom ti nije neugodno reci da imas neki problem.

Ovo je doba formiranja tebe kao osobe i nemoj dopustit da ti nekakva trabunjanja iz pjesama lane jurcevic diktiraju zivot.
Ljubav je tako individualna stvar i ne znam hoce li ti itko od nas, osim tebe same, moc pomoc. Kad volis sebe i drugi te vole, to je cinjenica. Ako zracis nesigurnoscu i nezadovoljstvom, definitivno se ljudi nece lijepit na tebe.
Nije stvar u odjeci i sminki, to je tako jasno.

Ne podrzavam tvoj stav o udaji i djeci do 30., ali razumijem ga. svi smo razliciti.
sto ce se dogodit ako se to ne ostvaris do 30.? Bas nista.
Ne mozes si planirati zivot do te mjere.

procitaj koju knjigu od beigbedera i sve tvoje iluzije o ljubavi (pa i o zivotu)past ce u vodu. ili bolje da ne procitas, da jos vise ne padnes u depru. ::E:

eto, moja konstruktivna kritika. :thumbup:
oduzila se.

brivido
24-04-2011, 20:23
činiš se jako pozitivna osoba

fat drummer
24-04-2011, 21:18
brividio je kao malo manje naporan i puno manje pismeni mortiis... hoćemo mortiisa :(

brivido nas više ne zabavlja, tvoja muka je pomalo dosadna

PJ
24-04-2011, 22:51
Meni samo jedna stvar nije jasna.

Kako to da kalin još nije uletio u topik i pitao "jesi li zgodna?"

Elisa Day
24-04-2011, 23:38
neistina.
on bi zahtijevao da mu se šalje slika na pm.

brivido
25-04-2011, 00:02
vjerojatno ne puše, tj. jos je vjerojatnije da ne misle o tome, jer takve osobe koje si opisala (koje se pitaju ''jesam li ljepsa od njegove bivse?'') su usmjerene samo na sebe i boli ih briga sto se dogadja oko njih.
energija koju saljes drugima je bitna, zbog toga nekoga ili privlacis ili odbijas, a to glumis li ili ne, ljudi kojima je stalo do malo manje povrsnih odnosa ce vrlo brzo skuzit.

ma uglavnom, hvala vam svima na svemu, svjesna sam da sam dosadna...i sebi sam...

georgee
25-04-2011, 00:11
depresivna si. ovako ili onako
a depresivni ljudi nikad neće to pokazat u društvu
većina ljudi koji se ubiju npr. zbog depresije, ostave dojam na ljude da se zapitaju zašto.. jer drugi to ne vide
ne možeš krivit svoje prijatelje jer ne vide tvoju "patnju"
ponekad je dobro i napomenut im, nemoj sad odbacit ih jer im nisi u centru pažnje

brivido
25-04-2011, 00:18
ma odjebat ću ih sad kad sam odlučila...

Must
25-04-2011, 13:14
izgleda da sam štošta propustio na ovom topicu :(

Noola
25-04-2011, 13:19
neistina.
on bi zahtijevao da mu se šalje slika na pm.

Al bi prvo pito jel zgodna...

H-8
07-06-2011, 16:30
Liječi li se tko ovdje trenutno kod psihijatra? Koje lijekove uzimate, od čega vam se sastoji talk therapy, ako iste uopće ima u iole dužem i smislenijem obliku? Možete mi se javiti i na pm

H-8
08-06-2011, 01:33
moja je :mhm:

ali savjet...ako ikad zavrsis na sudu, nemoj rec sutkinji da ti je drzava duzna nac partnera...tj, ako ces govoriti- snimi to :rotfl:

Nikad nisam rekao da mi je država dužna naći partnera već da bi mi trebala (bit dužna) naći wingmana. A ako ne država onda osoba kojoj to pričam. A sada, kada sam izliječen donekle od love-shynessa, tj uspio sam ga prebroditi koliko-toliko, vidim koliko mi i dalje treba vrlo nekovencionalna pomoć drugih, samo na malo drugačiji način nego što sam prije govorio.

brividio je kao malo manje naporan i puno manje pismeni mortiis... hoćemo mortiisa :(

Vi ste ga i otjerali i banat ćete ga do jutra....

kosjenka
07-01-2012, 12:45
jel ima ovdje netko tko duže vrijeme (ne mislim na dva mjeseca, nego godinu,dvije,više :mrgreen:) nije učio, išao na seminare, ma uopće mislio o faksu pa se opet vratio i kako je riješio probleme s učenjem, ako ih je imao? :cold:
ja sam u toj situaciji i uopće se ne mogu koncentrirati, onda gubim vjeru u sebe da uopće mogu nešto više položiti pa mi motivacija odmah padne, zaboravila sam kojom metodom učenja sam uopće najbolje pamtila pa brljavim... :stretcher:
savjeti? :(

H-8
09-01-2012, 04:21
jel ima ovdje netko tko duže vrijeme (ne mislim na dva mjeseca, nego godinu,dvije,više :mrgreen:) nije učio, išao na seminare, ma uopće mislio o faksu pa se opet vratio i kako je riješio probleme s učenjem, ako ih je imao? :cold:
ja sam u toj situaciji i uopće se ne mogu koncentrirati, onda gubim vjeru u sebe da uopće mogu nešto više položiti pa mi motivacija odmah padne, zaboravila sam kojom metodom učenja sam uopće najbolje pamtila pa brljavim... :stretcher:

U sličnoj sam situaciji... Bio, jesam. Možda više nisam. Vidjet ćemo.

Nema čarobnog štapića. Pokušaj, ako možeš, ići na predavanja, u nsb ili negdje, osjetiti se studentom. Moraš i naporno raditi, zagristi, motivirati se, ako treba i strahom.

Ne pokaže li ništa rezultate dobro, odnosno realistično, razmisliti o situaciji i donijeti hrabru odluku.

nuklearna
09-01-2012, 09:33
znam da je individualno, ali meni ta motivacija strahom nikako ne leži. čak smanjuje koncentraciju i produktivnost.

katym
09-01-2012, 10:04
ja sam isto par godina propustila faks :-) točnije,3 godine....2008.sam se opet vratila,a bila sam na samom početku,2. godina...predavanja,seminari i boravak na faksu mi je puno pomoglo.upoznala sam ljude koji su redovni i stalno na faksu,počela se s njima družiti i učiti...i razmišljati kao oni što je još najbitnije.i sada sam već pri kraju,ove godine bi trebala sve ispite dati

ars boni
09-01-2012, 10:05

Bila neko vrijeme u tom stanju svijesti, iako nisam imala pauzu.. Jednostavno je došlo do zasićenja, pada vjere u sve to a time i do pada samopouzdanja na faksu. Pa onda izbjegavanja, odgađanje, i tako.. srećom, nije predugo trajalo, nekih godinu dana.
Definitivno najbolji savjet je ovaj o knjižnici, nsb-u, predavanjima, potpis ogroman! Ja sam bila užasno skeptična prema tome, i inače sam sklona prolongiranju, bježanju, kratkoročnim rješenjima pa mi je trebalo godinu dana da shvatim da knjižnica zbilja pomaže. Ispočetka će biti teško, pogotovo zbog tog nagomilanog stresa kod nas i cijele te fame oko prava, ali bolje je prva dva tri ispita i pasti kao kruška i probiti led (makar se i osramotila - tog ćeš se vjerojatno prvog bojati ako si kao ja :D) nego izbjegavati i spremati do savršenstva. Vjeruj mi i kad spremiš savršeno, opet ćeš se bojati. Ukratko, skupi hrabrosti i zagrizi. Za odustati nikad nije kasno ako baš nikako ne bude išlo.

I da - imaj bar jednog prijatelja na pravu kojem se cijeli svijet ne vrti oko ispita, straha, stresa i drame, nekoga koga možeš nazvati, dogovoriti kavu poslije ispita, prokomentirati stanje i nakon toga nastaviti pričati o nečem desetom. To nevjerojatno puno pomaže, pogotovo ako idete zajedno na ispite i ako si sklona onom upijanju stresa jer se svi oko tebe boje i mahnito ponavljaju zazivajući boga i svece u pomoć. :)

H-8
10-01-2012, 13:15
znam da je individualno, ali meni ta motivacija strahom nikako ne leži. čak smanjuje koncentraciju i produktivnost.

Na kratkoročno " padam ako ne na učim za tjedan dana!" se slažem, ali ta razdoblje dulje od toga može pomoći.....

Kalin
13-01-2012, 01:10
Meni samo jedna stvar nije jasna.

Kako to da kalin još nije uletio u topik i pitao "jesi li zgodna?"

Često zaboravim na mudru misao mog prijatelja, "zgodne i lake žene se uvijek nalaze na psihijatriji".
Od sada ću pratiti ovaj topic!

loly1
21-01-2012, 18:55
nisam znala gdje da pitam, pa sam se odlučila ovdje zbog ovih simptoma što su stavljeni pod anksiozni poremećaj :P

imam problem koji sam bi ja odredila kao ''strah da nešto nije dovoljno dobro naučeno'' ...npr. najlakše ga mogu objasnit na primjeru sociologije iz koje sam već bila na četiri roka zbog toga i jedan odjavila... uvijek kad ju učim dijelim gradivo na dva dijela, prvi i drugi kolokvij, prođem gradivo prvog kolokvija, krenem učiti drugi dio i onda se svako malo sjetim kako nešto iz prvog dijela nisam dovoljno dobro naučila, vraćam se opet na to i nikako da krenem na ozbiljno učenje drugog dijela...isto tako sada i nacija..imam još samo devet dana za naučit drugu knjigu, ali se stalno vraćam na čepulovu i ponavljam ispočetka, ispočetka i ispočetka... prvo sam mislila da učim napamet, al nije to, nego me jednostavno hvata panika ako neću znat neki detalj koji će zasigurno presudan, možda će se činiti da ciljam na visoke ocjene pa da me zato hvata to konstantno ponavljanje, al nije, za svaku sitnicu mislim da će baš ona biti ta karika između prolaza i pada

i onda tu kreću mučnine, nesanica zbog razmišljanja o gradivu i slično...

znam da se moram toga riješit što prije jer neću tako moć učit mnogo opsežnije predmete na višim godinama, molim vas savjet :P

PJ
21-01-2012, 19:08
Nemoj to radit

loly1
21-01-2012, 19:22
Nemoj to radit

odgovor u tvom stilu :) ne znam kako da se riješim te navike, vučem ju još iz srednje, al tad je bilo jednostavno jer je bilo malo gradiva...

PJ
21-01-2012, 19:28
Stvori drukčiju naviku. Osim ako si generalno opsesivno kompulzivna u kojem slučaju trebaš psihijatra, ne vidim zašto se takav problem nebi mogao riješiti jednostavnim ulaganjem truda da to promijeniš. Mislim, ne vidim koliko se teoretski može teško biti oduprijeti jednom takvom porivu (osim opet, ako nemaš OCD), ali primjeni sve metode koje inače koristiš za odupiranje porivima.

apocalypse
21-01-2012, 19:35
odgovor u tvom stilu :) ne znam kako da se riješim te navike, vučem ju još iz srednje, al tad je bilo jednostavno jer je bilo malo gradiva...

PJ je uvijek realan, rekao ti je jedino što ti netko može reći za tvoju situaciju.
Ne znaš kako. Ne znamo ni mi. To je isto kao da kažeš: lijeno mi je otvoriti knjigu, ili lijeno mi je ustati ujutro ili nešto slično.
Jednostavno riješi sama sa sobom da moraš i da nešto hoćeš ili nećeš napraviti.
Mislim, mogla bih ti savjetovati da pališ stranice koje prođeš tako da se nemaš na što vraćati, ali to mi se čini malo pretjeranim.

Probaj učiti s nekim tko je trenutno na tom dijelu gradiva, probaj proći novo gradivo po skripti, tako da recimo odeš u knjižnicu samo s dijelom skripte u kojem je gradivo koje još nisi učila pa se tako prisili da učiš taj dio, odredi si koliko ćeš dana koji dio učiti.
Imala sam sličan problem sa sociologijom (valjda je takav predmet), ali onda sam si rekla, oke, dosta za*ebancije, prođi tu knjigu do kraja. Prođi ju opet i opet i opet. Pala sam ju jednom. Sljedeći put dala s četvorkom.

suni
21-01-2012, 19:44
opet da se vratim na najbolji savjet koji sam dobila a to je ucenje stranu po stranu. znaci ne ides na iducu dok ne naucis tu na kojoj si, kad ju usvojis krenes na iducu i tak redom. na taj nacin si osigurana da si to prosla i da ti je ostalo u memoriji. kod ponavljanja jednostavno krenes ispočetka. ukratko nemoj si raditi to da se vracas na neke dijelove gradiva. prodi sve odmah i ponavljaj sve u jednom cugu

*tearsinheaven
21-01-2012, 19:48
Je, al tu se može pojavit problem - teško je na prvo učenje sve pospremit u dugoročno pamćenje, tako da dosta toga brzo ishlapi ako se ne ponavlja.
Valjda se zato na 456.str. slučajno sjeti nečega sa 23.str. što ne može više točno objasnit jer joj se nije sve zadržalo u dugoročnom pamćenju :D I onda se pojavi panika - joj ja to više ne znam, i manijakalno listanje stranica :D

loly1
21-01-2012, 19:49
ma ovo da je dao odgovor u svom stilu je bila samo šala :P

ovo za OCD me potaknulo da se sjetim još nekih glupih navika kao što je opsesivno pregledavanje topica predmeta koji trenutno učim svako malo :/

pala mi je na pamet ideja učenja određenog broja stranica i da onda zamolim nekog da me ispita pa da se onda stvarno uvjerim jesam li naučila ili nisam....

loly1
21-01-2012, 19:50
Je, al tu se može pojavit problem - teško je na prvo učenje sve pospremit u dugoročno pamćenje, tako da dosta toga brzo ishlapi ako se ne ponavlja.
Valjda se zato na 456.str. slučajno sjeti nečega sa 23.str. što ne može više točno objasnit jer joj se nije sve zadržalo u dugoročnom pamćenju :D I onda se pojavi panika - joj ja to više ne znam, i manijakalno listanje stranica :D

upravo to se događa

apocalypse
21-01-2012, 19:56
Da, ja uopće ne učim tako da pamtim sve s jedne stranice, čak ni iz poglavlja. Podijelim knjigu na dijelove i čitam ih više puta (s tim da, ako predmet ne kolokviram, pročitam prvo cijelu knjigu, neke stvari se znaju objašnjavati na više mjesta pa mi uštedi vremena u shvaćanju :D )
Mislim da bih, da pokušavam sve od prve naučiti, poludila i stalno imala osjećaj da ništa ne mogu zapamtiti.
Volim prvo dobiti dojam o cjelini, znati otprilike gdje što mogu naći, onda ponovnim čitanjima nadograđivati ono što sam zapamtila nakon prvog čitanja i podvlačenja. Ne vraćam se nazad dok ne dođem do kraja cjeline koju sam si odredila za pročitati.

*tearsinheaven
21-01-2012, 20:01
Da, ja uopće ne učim tako da pamtim sve s jedne stranice, čak ni iz poglavlja. Podijelim knjigu na dijelove i čitam ih više puta (s tim da, ako predmet ne kolokviram, pročitam prvo cijelu knjigu, neke stvari se znaju objašnjavati na više mjesta pa mi uštedi vremena u shvaćanju :D )
Mislim da bih, da pokušavam sve od prve naučiti, poludila i stalno imala osjećaj da ništa ne mogu zapamtiti.
Volim prvo dobiti dojam o cjelini, znati otprilike gdje što mogu naći, onda ponovnim čitanjima nadograđivati ono što sam zapamtila nakon prvog čitanja i podvlačenja. Ne vraćam se nazad dok ne dođem do kraja cjeline koju sam si odredila za pročitati.

Slična stvar samnom. Ako imam vremena, prvo sve pročitam i podcrtam, pa tek onda krenem s bubanjem.
Makar mislim da taj princip na 3. i 4. teško pali i da je najbolje odmah krenuti s učenjem jer vremena nema :D
Ali uvijek se ravnam principom ''podijeli pa vladaj'', npr. konkretno socku sam si podijelila u dva dijela, i onda jedan dio učila, a drugi ponavljala. Isto vrijedi i za naciju.

Breeder
21-01-2012, 20:04
opet da se vratim na najbolji savjet koji sam dobila a to je ucenje stranu po stranu. znaci ne ides na iducu dok ne naucis tu na kojoj si, kad ju usvojis krenes na iducu i tak redom. na taj nacin si osigurana da si to prosla i da ti je ostalo u memoriji. kod ponavljanja jednostavno krenes ispočetka. ukratko nemoj si raditi to da se vracas na neke dijelove gradiva. prodi sve odmah i ponavljaj sve u jednom cugu

ja bih doslovce izludio da tako ucim :D

loly1, moras naci svoj kung-fu! :mrgreen: jer ce u suprotnome izgubiti razum na medunarodnom...ne salim se...

meni je zaboravljanje gradiva apsolutno normalna stvar...moj lijek se sastoji u brzim ponavljima (za sva nabrajanja imam neku memotehniku tako da tu nema zadrzavanja) sa koncentriranjem na cjeline i citava poglavlja, a ne stranice
mislim da je bolje dnevno ponoviti 2, 3 puta ofrlje, brzo sloziti sliku o svemu i onda na kraju jos pogledati stvari koje ti malo losije idu nego vrtiti cijeli dan pola gradiva i fokusirati se na to do te mjere da zaboravis sto uopce pise u drugoj polovici

apocalypse
21-01-2012, 20:06
Slična stvar samnom. Ako imam vremena, prvo sve pročitam i podcrtam, pa tek onda krenem s bubanjem.
Makar mislim da taj princip na 3. i 4. teško pali i da je najbolje odmah krenuti s učenjem jer vremena nema :D
Ali uvijek se ravnam principom ''podijeli pa vladaj'', npr. konkretno socku sam si podijelila u dva dijela, i onda jedan dio učila, a drugi ponavljala. Isto vrijedi i za naciju.

I ja tako mislim za 3. i 4., ali nije mi teško prilagoditi se. Uostalom, svaki predmet zahtijeva poseban pristup.

loly1
21-01-2012, 20:14
učila sam jedno vrijeme tako stranicu po stranicu, dala sam si određenu kvotu za dan, ništa pretjerano, 15 stranica knjige i to je za kolokvije iz teorije funkcioniralo, al se onda opet javila slična opsesija, ne mogu ić dalje ako ovu stranicu ne znam savršeno....

taj sistem sam uspjevala provodit kad sam učila za kolokvije i nije mi uopće bilo problem ponovit sve skupa onda za usmeni, al kad učim sve odjednom za ispit, onda je ono ''neću to sve tako stić naučit''

moram nać neku metodu da se konstantno ne vraćam na gradivo, probat ću dijelit gradivo na nekoliko cjelina i da me netko ispita kad naučim svaku tu cjelinu, jer ovako kad sama prolazim kroz gradivo se ispostavi kad dođem na pismeni da je to bilo samo ofrlje ponavljanje...

magic
21-01-2012, 20:18
moram nać neku metodu da se konstantno ne vraćam na gradivo, probat ću dijelit gradivo na nekoliko cjelina i da me netko ispita kad naučim svaku tu cjelinu, jer ovako kad sama prolazim kroz gradivo se ispostavi kad dođem na pismeni da je to bilo samo ofrlje ponavljanje...

ne kuzim :D kak je ofrlje ponavljanje ako stalno ponavljaš?

loly1
21-01-2012, 20:22
krivo sam se izrazila

ispadne da nisam stigla cijelo gradivo tako savršeno naučit i ponovit, neke stvari uopće naučit

magic
21-01-2012, 20:23
mozda da probas npr učiti preko tjedna, a nedjeljom uvijek ponavljati sve nauceno taj tjedan? tako ces znati da imaš cijelu nedjelju za ponavljanje, a tjedan je za ucenje.

ali ne znam ja, nemoj mene slusati, ja sam propalitet :D

loly1
21-01-2012, 20:24
mozda da probas npr učiti preko tjedna, a nedjeljom uvijek ponavljati sve nauceno taj tjedan? tako ces znati da imaš cijelu nedjelju za ponavljanje, a tjedan je za ucenje.

ali ne znam ja, nemoj mene slusati, ja sam propalitet :D

ovo ne zvuči loše :P

magic
21-01-2012, 20:27
jedino sto ako npr ucis neki ispit 2 mjeseca, moras dodati na to jos minimalno tjedan dana vremena koje ti pojede to ponavljanje nedjeljom pa se ucenje oduzi :S

suni
21-01-2012, 20:28
svako ima svoj stil ukratko! ali ono kaj me fax naucio da se nemre literatura čitati tj bar 90%. nije to lijepa književnost :D ja to u bulju stavljam odmah pa onda ode i pamet nakon nekog vremena...

recimo nasa sociologija pa to da pročitaš 1000000puta ne kužis

Malecka
21-01-2012, 20:29
:mhm:

Pali i onda (doduše zavisi o naravi predmeta). Samo se mora čitati oko 100 stranica dnevno knjige.
Gp2 sam pročitala knjige dvaput, skriptu još dva-tri puta a štrebala dijelove zakona i definicije/nabrajalice.

@loly - Kad ti u glavu sine nešto čega se ne možeš sjetit, uzmi sa strane papir i zapisuj takve stvari. Nastavi dalje učit i tek na kraju dana pogledaj pitanja sa tog papira i onda to ponovi.
Sasvim je uobičajeno da ti se to događa ponekad ili na nekim ispitima ali se tome moraš othrvat. Dok sam učila rim ja bih znala leć u krevet u 2 ujutro i onda se sjetim nečeg što ne znam, pa krenem razmišljat di mi je to i onda ne mogu zaspat. Pa bi se lijepo digla i pogledala to ako je nešto kraće, ili zapisala na papir.
Ili jednostavno nastavi čitat dalje tu prokletu novu lekciju makar ti trebalo 20 strana da zaboraviš na ono što si htjela pogledat iz prvog kolokvija.

EDIT
Sad vidim po ovim zadnjih postovima da je zapravo tvoj najveći problem što misliš da ćeš opsesivnim ponavljanjem sve naučit savršeno.
Vjeruj mi nikad ne možeš znati sve ma koliko ponavljala.

Kalin
21-01-2012, 20:31
Šalji sliku na pm!

magic
21-01-2012, 20:34
kad vi ucite, da li si u glavi stvarate/redate/ponavljate tocno recenice redom kako pise u knjizi ili malo drukcije to "mentalno" uobličite? nadam se da shvacate sto pitam :rotfl:
ja ovo drugo i onda me izluđuje što ne mogu više zapamtiti kako sam nešto mentalno uobličila (:D) pa postanem tjeskobna (evo da budem ontopic :D) i najrade bi sve pocela zapisivati u natuknicama i "uobličavati".

edit-isuse, kako ovaj post zvuči :rotfl:

loly1
21-01-2012, 20:37
EDIT
Sad vidim po ovim zadnjih postovima da je zapravo tvoj najveći problem što misliš da ćeš opsesivnim ponavljanjem sve naučit savršeno.
Vjeruj mi nikad ne možeš znati sve ma koliko ponavljala.[/QUOTE]

da, upravo to, uvijek kada učim razmišljam kako ću to neko pitanje odgovorit na usmenom, vjerujem da ću na pismenom dobro proći, al se bojim dal ću na usmenom dovoljno reći

isprobat ću ovu metodu za zapisivanjem na papir :P

Kalin
21-01-2012, 20:39
U sukladnosti samobitnosti i sveopćosti da obzorja svemiropolisa zamamna, na orisu horizonta još maglena.

loly1
21-01-2012, 20:39
kad vi ucite, da li si u glavi stvarate/redate/ponavljate tocno recenice redom kako pise u knjizi ili malo drukcije to "mentalno" uobličite? nadam se da shvacate sto pitam :rotfl:
ja ovo drugo i onda me izluđuje što ne mogu više zapamtiti kako sam nešto mentalno uobličila (:D) pa postanem tjeskobna (evo da budem ontopic :D) i najrade bi sve pocela zapisivati u natuknicama i "uobličavati".

edit-isuse, kako ovaj post zvuči :rotfl:

ja sam ovaj drugi i onda ako nije dobro, uslijedi novo ponavljanje :P

apocalypse
21-01-2012, 21:04
Kalin, vidim, biva i mnije svemiropolisno. :rotfl:

Ja ne štrebetam ništa napamet. Čak nemam naviku slagati svoje rečenice pa ih pamtiti napamet, već kad dobijem pitanje (u kolokviju, na pisanom, na usmenom) slažem misli redom kojim mi dođu. Jedna stvar vuče drugu. Naravno, na početku preletim sve što znam o tome, razmislim odakle je najbolje početi i onda se nadovezujem na ono što sam prvo rekla, pa na sljedeće i tako.
To je sve individualno. A tebi očito ne paše ovo što si do sada radila, probaj nešto drugo, pronađi se.

suni
21-01-2012, 21:31
Kalin, vidim, biva i mnije svemiropolisno. :rotfl:

Ja ne štrebetam ništa napamet. Čak nemam naviku slagati svoje rečenice pa ih pamtiti napamet, već kad dobijem pitanje (u kolokviju, na pisanom, na usmenom) slažem misli redom kojim mi dođu. Jedna stvar vuče drugu. Naravno, na početku preletim sve što znam o tome, razmislim odakle je najbolje početi i onda se nadovezujem na ono što sam prvo rekla, pa na sljedeće i tako.
To je sve individualno. A tebi očito ne paše ovo što si do sada radila, probaj nešto drugo, pronađi se.

svaka čast tebi ako si npr prošla PI bez štrebanja. i da su ti sve definicije kilometarske sjele u glavu isti čas.

ja volim razumijeti sve i volim učiti s razumijevanjem ali nazalost ima puno crack ovisnika na nasem fakultetu u redovima profesora plus kad tu dodas njihovu nepismenost rezultat je da se okanim razumijevanja i naštrebam riječi u nizovima do točke:D

apocalypse
21-01-2012, 22:13
svaka čast tebi ako si npr prošla PI bez štrebanja. i da su ti sve definicije kilometarske sjele u glavu isti čas.

ja volim razumijeti sve i volim učiti s razumijevanjem ali nazalost ima puno crack ovisnika na nasem fakultetu u redovima profesora plus kad tu dodas njihovu nepismenost rezultat je da se okanim razumijevanja i naštrebam riječi u nizovima do točke:D

Nisam učila te kilometarske definicije :D Improvizirala sam. Ali taj mi je predmet bilo najteže učiti, to da.
A od profesora sam često dobivala komentare da sam baš fino s razumijevanjem naučila, još valjda nisam došla do tih bisera. A to što pišu negaciju zajedno s glagolom, ne razlikuju č i ć te ije i je ne utječe na moju sposobnost pamćenja, nakon što to prepravim, ide u redu.

suni
21-01-2012, 22:25
zasto imam filing da si sad na drugoj ili trecoj god? nisi na visoj jelda? :D moram pitati:D

ne jebu mene toliko pravopisne greske koliko rečenična konstrukcija :(

apocalypse
21-01-2012, 22:45
zasto imam filing da si sad na drugoj ili trecoj god? nisi na visoj jelda? :D moram pitati:D

ne jebu mene toliko pravopisne greske koliko rečenična konstrukcija :(

Na drugoj sam, da. :D Sad vjerujem slijedi neko brutalno spuštanje na zemlju, govorenje da se bez štrebanja napamet ne može itd.
Da, i stilski sam znala ispravljati rečenice :mrgreen:
Da se preselimo u offtopic? :D

suni
21-01-2012, 23:02
ne ne samo pitam nema brutalnog spuštanja na zemlju :) moja taktika meni super odgovara (dala sve u roku, jos dva do diplome) i voljekla bih rec razumijevanje je alfa i omega ovog faxa ali i sama ces uvidjet da nije tako. razumijevanje je tu za vecu ocjenu i da nesto super usvojis zbog sebe, ali nazalost ono sto na ispitu traze je štreb štreb kao minimum za prolaz.

Galijun
22-01-2012, 09:46
Osim što to najviše ovisi o predmetu/ispitivaču kod kojeg polažete/planirate položiti, najveći broj predmeta sam usvojio na način da sam prvo išao shvatiti bit nekog instituta, a potom se popunjavalo sa detaljima. Za neke za koje nisam stigao sam ili bezobrazno odjebao ili bezobrazno naučio samo neke osnove, nadajući se da me to neće pitati... Bilo je i štrebanja, ali u nekoj manjoj mjeri...

Anselmo
31-01-2012, 17:17

Pa iskreno evo ako mogu dodati, ja mislim da ti se čini da je na našem faksu baš tako puno štrebanja. TO mogu reći oni koji pravo nikad nisu studirali, ni otišli dalje od korica. Jedino što je po meni čisto štrebanje ostaje na 1 godini. Tu imaš za štrebati kolko hoćeš tipa OPPD, Politička ekonomija itd.....tu baš moraš naučiti neke stvari kako pišu. I na drugoj imaš recimo Ekonomsku politiku od koje sam ja ispizdio :D Ali opet napominjem to nije štrebanje u smislu da moraš reproducirati od riječi do riječi. Kako dođeš na polovinu faksa vidjeti ćeš da su neki predmeti itekako više od štrebanja.

malimrav85
31-01-2012, 17:23
da, kasnije je razlika a da osim kaj moraš sve napamet naučit moraš to naučeno napamet povezat s nečim drugim
ali pravit se da nije bubanje je smiješno
:iviv:

suni
31-01-2012, 18:15
Pa iskreno evo ako mogu dodati, ja mislim da ti se čini da je na našem faksu baš tako puno štrebanja. TO mogu reći oni koji pravo nikad nisu studirali, ni otišli dalje od korica. Jedino što je po meni čisto štrebanje ostaje na 1 godini. Tu imaš za štrebati kolko hoćeš tipa OPPD, Politička ekonomija itd.....tu baš moraš naučiti neke stvari kako pišu. I na drugoj imaš recimo Ekonomsku politiku od koje sam ja ispizdio :D Ali opet napominjem to nije štrebanje u smislu da moraš reproducirati od riječi do riječi. Kako dođeš na polovinu faksa vidjeti ćeš da su neki predmeti itekako više od štrebanja.

hahaha hvala na uvidu, evo bas jos imam jedan ispit do diplome( sve u roku položeno) pa mi sad tvoj uvid puno znaci:D trebala bih mozda pitati u kojoj si ti fazi faxa? dal si polozio gpp, mpp, ris ili tek učiš gp1? u svakom slučaju javi se opet kad dodes do KRAJA faxa i po mogucnosti sa malo pristojnijim prosjekom ocjena i u roku, pa cemo vidjeti tvoje mišljenje tad. i to nije bahacenje ili prijetnja nego čista činjenica ;)

@ bas kak velis mrav najslade mi je kad ljudi počnu ma neee to nije bubanje. ko prvo get real svi mi učimo s razumijevanjem osim ako nismo retardirani u smislu da nam je iq 90 i ispod ali nikom samo razumijevanje nije donjelo ocjenu nego tek nabubano pa povezano

smart girl
31-01-2012, 18:37
Nije mi jasno da netko tko je položio barem jedan ispit na našem faxu misli da ne trebamo štrebati.
Ili ja imam drugačije poimanje štrebanja :rotfl: Štrebanje ne znači da ja učim napamet bez da razumijem o čemu se radi (izuzev ekonomije :D) već znači da ako želim dobiti sve bodove na nekom pitanju moram napisati točnu definiciju od riječi do riječi, sve podjele, funkcije nečega i sl. Pisanje 'svojim riječima' izuzev kod par prof. uopće ne prolazi bez obzira što ta tvoja rečenica možda ima isti smisao kao ona u knjizi.
Prema tome ako kvalitetno učiš naučit ćeš sve definicije, nabrajalice onako kako piše u knjizi i nema tu neke filozofije. Ili ćeš učiti polovično i svojim riječima i padati ispite. Naravno ispiti poput sociologije i političke toleriraju malo slobodnije izražavanje, ali i to u određenoj mjeri.

Đ!
31-01-2012, 18:38
Je, ispiti se polažu štrebanjem. Razumijevanje može biti samo plus, neš proć samo na razumijevanje.

konzerva
01-02-2012, 09:20
za proć ispit ključne su tri stvari:
1. jako dobro naučit (štrebanje + razumijevanje, ne ide jedno bez drugog)
2. imat sreće (vezanu uz gradivo i uz profesora)
3. zadržat prisebnost (hladna glava + koncetracija)

ars boni
01-02-2012, 12:15
Slažem se s konzervom, štrebanje bez razumijevanja ne ide. Slažem se da bodove na usmenom/pismenom dobivaš tako da, jbg, zapamtiš stvari, bar većinu njih, i da znaš reproducirati kak spada. Ne nužno od riječi do riječi, mislim da i najstroži toleriraju manja odstupanja (npr. u kpp pismenom koji sam rasturila nisam ni na jednom mjestu napisala definiciju od riječi do riječi, čak ako sam koju i znala tako, toliko sam žurila i bojala se toga da sam mislila da ću na kraju pasti, pa eto) ali kad te se traži to i to, onda to moraš reći inače baj baj. Al poanta je u tome da ja nešto što ne razumijem ne mogu ni zapamtiti, utoliko je važnost razumijevanja. Da ne kužim to što učim, odavno bih odustala od ovog faksa jer bi se to pretvorilo u agoniju :D

Anselmo
01-02-2012, 14:50
Je, ispiti se polažu štrebanjem. Razumijevanje može biti samo plus, neš proć samo na razumijevanje.

Dobro ajd da te definiramo to štrebanje ? Za mene je štrebanje da trebam od riječi do riječi reproducirati nešto što piše u knjizi. Ja ne znam kako je na 3 i 4, ja sam na kraju 2-e god, ali nisam primijetio da me itko tražio čistu reprodukciju od riječi do riječi na velikoj većini predmeta. Ali ako misliš da se pod štrebanjem smatra - naučiti nešto , i onda to moći ponovito svojim riječima onda da.

Malecka
01-02-2012, 14:53
Mislim da je smart girl gore sasvim pristojno definirala štrebanje.

Anselmo
01-02-2012, 14:53
hahaha hvala na uvidu, evo bas jos imam jedan ispit do diplome( sve u roku položeno) pa mi sad tvoj uvid puno znaci:D trebala bih mozda pitati u kojoj si ti fazi faxa? dal si polozio gpp, mpp, ris ili tek učiš gp1? u svakom slučaju javi se opet kad dodes do KRAJA faxa i po mogucnosti sa malo pristojnijim prosjekom ocjena i u roku, pa cemo vidjeti tvoje mišljenje tad. i to nije bahacenje ili prijetnja nego čista činjenica ;)

@ bas kak velis mrav najslade mi je kad ljudi počnu ma neee to nije bubanje. ko prvo get real svi mi učimo s razumijevanjem osim ako nismo retardirani u smislu da nam je iq 90 i ispod ali nikom samo razumijevanje nije donjelo ocjenu nego tek nabubano pa povezano

Ne ne učim još gp1 ni gp2 , tako da nema smisla da se upuštam u raspravu o tome , moram ti vjerovati. Ali ovako "laički" mogu reći da tako teške predmete, pa čak da su 200 posto štreberski ne možeš proći ako ih ne razumiješ.

malimrav85
01-02-2012, 14:55
Pisanje 'svojim riječima' izuzev kod par prof. uopće ne prolazi bez obzira što ta tvoja rečenica možda ima isti smisao kao ona u knjizi.
:thumbup:

ruby
01-02-2012, 15:14
moje mišljenje je da ajmo reći nešto prvo okvirno ideš razumjet, onda to naštrebaš i onda kod predmeta koji su povezani (a većina je takva) nakon što potpuno razumiješ moći ćeš reproducirati naštrebano bez da ponavljaš još 50 puta :D
a što se tiče definicija... kad razumiješ nešto, a posjeduješ donekle rječnik koji susrećeš na faksu i nisi ništa pogriješio il izostavio nitko te neće tražit dal si je ti naučio onako kako je u knjizi.

suni
01-02-2012, 15:21
Ne ne učim još gp1 ni gp2 , tako da nema smisla da se upuštam u raspravu o tome , moram ti vjerovati. Ali ovako "laički" mogu reći da tako teške predmete, pa čak da su 200 posto štreberski ne možeš proći ako ih ne razumiješ.

gle shvacam te da sad tako razmisljas, mlad si nadobudan itd.
btw ja do sad jos nisam pala ispit ( ne smijem sad zadnji urec haha) i to ne zato sto sam prirodno najpametnija u svemiru nego zato sto delam ko mrav i izlazim na ispit kad ok prijedem neko gradivo. generalno ja se nemrem na nijednog prof konkretno pozaliti niti mi je netko uzeo prvorodeno ali i uz cinjenicu da sam stvarno pristojan student, da sam mogla birati prof i seminare itd. i uz sve te povlastice i moj "uspjeh" ovaj fax te stvarno u jednom momentu zdrmne u negativnom smislu da se stvarno pitas sto ti je sve ovo trebalo...a ak je tak meni princezici, kak je tek "prosječnom" studentu?!

no dobro sto nas ne ubije nas pripremi za pravosudni....

Anselmo
01-02-2012, 15:35
gle shvacam te da sad tako razmisljas, mlad si nadobudan itd.
btw ja do sad jos nisam pala ispit ( ne smijem sad zadnji urec haha) i to ne zato sto sam prirodno najpametnija u svemiru nego zato sto delam ko mrav i izlazim na ispit kad ok prijedem neko gradivo. generalno ja se nemrem na nijednog prof konkretno pozaliti niti mi je netko uzeo prvorodeno ali i uz cinjenicu da sam stvarno pristojan student, da sam mogla birati prof i seminare itd. i uz sve te povlastice i moj "uspjeh" ovaj fax te stvarno u jednom momentu zdrmne u negativnom smislu da se stvarno pitas sto ti je sve ovo trebalo...a ak je tak meni princezici, kak je tek "prosječnom" studentu?!

no dobro sto nas ne ubije nas pripremi za pravosudni....

Pa koji ti je smisao toga ? Što će ti takav život ? Što bi meni značilo da imam prosjek 5.0 , jel ti to garancija za zapošljavanje ? A to da nisi pala ispit mi je teško povjerovati a ako je to stvarno tako :D onda zaista imaš doista svojstven pogled na svijet :D

Kako je ova tema o depresiji ili čemu već , od mog ujaka frend ,čovjek u godinama davnih dana završio pravo :D isto bio nabrijan na ocjene , sve sve u roku frajer završio i u Zagrebu otvorio odvjetničku kancelariju ulepao 50 000 eura i mjesec dana mu nitko nije došao i zatvorio radnju :D

Iskreno, ja se nadam da će ti taj prosjek i to savršenstvo na faksu pomoći u nečemu konkretnijem, ali osobno mislim da je to ispucavanje mladosti na nešto nebitno.

djevojcica sa sibicama
01-02-2012, 15:51
a koj kurac si se ti toliko uzrujao? izrazito mi je iritantan ovaj diskurs koji se upotrebljava prema ljudima koji su uspješni na faksu
a zanimljivo da se debilne frazetine tipa ispucavanje mladosti (?!) ne upotrebljavaju prema ljudima koji daju 1 ispit godišnje.
oni su kul. uklapaju se u mediokritetstvu i ne osjećamo se ugroženima zbog njih
ja mislim da je ispucavanje mladosti na to da si super student genijalno
rado bi to mijenjala s puno stvari na koje sam ja ispucala zadnjih pet godina

fat drummer
01-02-2012, 15:59
pisanje po ovom forumu je ispucavanje mladosti... trust me

Malecka
01-02-2012, 16:02
Tebi se fakat neke stvari moraju malo pojasnit. Svi doživljavaju trenutke 'čemu ovaj faks' bez obzira na to jel imaju sve petice ili dvojke.
Ja poznam više ljudi koji nisu nikad pali ispit ili su ga pali jednom sad pred kraj tako da mi je bezvezno ovo 'svojstven pogled na svijet'.

Anselmo
01-02-2012, 16:03
a koj kurac si se ti toliko uzrujao? izrazito mi je iritantan ovaj diskurs koji se upotrebljava prema ljudima koji su uspješni na faksu
a zanimljivo da se debilne frazetine tipa ispucavanje mladosti (?!) ne upotrebljavaju prema ljudima koji daju 1 ispit godišnje.
oni su kul. uklapaju se u mediokritetstvu i ne osjećamo se ugroženima zbog njih
ja mislim da je ispucavanje mladosti na to da si super student genijalno
rado bi to mijenjala s puno stvari na koje sam ja ispucala zadnjih pet godina

krivo ste me shvatili. ja sam samo rekao da bi bilo lijepo kada bi bilo neke konkretne koristi u životu od toga što imaš 5.0 prosjek. jedna frendica s 4.8 radi u McDonaldsu , bratić sa preko 4 . 5 u autopraoni.... Nisam ništa loše mislio.

suni
01-02-2012, 16:07

hihih sad cu ja anselma zašprehat. nece znat di je do dekanca u 10 mj:D ah pravokutniče moj....

fat drummer
01-02-2012, 16:08
ništa u životu nije garancija uspjeha, pa tako ni prosjek 5.0, ali daleko od toga da je to loše. isticanje pojedinačnih primjera je stvarno divno, ali jebi ga, indukcija nije mogućaa za valjani silogizam osim ako ti konkluzija nije "neki", što je opet za kurac
4.8 u mekaču i 4.5 u autopraonici su dokaz funkcionalnog autizma ako mene pitaš

Anselmo
01-02-2012, 16:13
hihih sad cu ja anselma zašprehat. nece znat di je do dekanca u 10 mj:D ah pravokutniče moj....

joj ljudi nećemo se sad valjda svađat oko gluposti.

U kontekstu ove teme htio sam reći da postavljanje imperativa sam sebi na faksu u Hrvatskoj nema smisla, htio sam reći da je glupo radi toga piti tablete živcirati se , i kako ono sam rekao "ispucavati" mladost kad iza toga ne stoji nikakva očigledna korist u stvarnom životu. Ako radi nečeg piješ tablete , živciraš se, odvajaš po pola dana , onda moraš znati zašto to činiš, i što ćeš imati od toga. završio ti pravo sa 2 ili sa 5 , tvoja nekakva profesionalna budućnost dobrim dijelom ovisi o tome imaš li ili nemaš veze , jel imaš nekog tko te može nekamo gurati ili nemaš.

pa dao sam vam par primjera - frendica strojarstvo 4.7 = radi u megiću , moja sestrična otišla u belgiju raditi kao računalni programer sa isto nekim divljim prosjekom, a ovdje je konobarila. i to su zanimanja koja se ono "kao" traže.

a sad ja da budem pametan pa da nabijam prosjek što bliže 5.0 i to na pravnom fakultetu. pa nisam blesav. i da radi toga još pijem tablete i živciram se.

malimrav85
01-02-2012, 16:16

+1
:rotfl:
hvala Bogu na facebooku koji je malo odvukao ljude odavde

fat drummer
01-02-2012, 16:26
j, moja sestrična otišla u belgiju raditi kao računalni programer sa isto nekim divljim prosjekom, a ovdje je konobarila.

pa normalno, neće žena za kompjuter valjda... to u pederskoj belgiji prolazi, ali ne i ovdje

Malecka
01-02-2012, 16:34
ništa u životu nije garancija uspjeha, pa tako ni prosjek 5.0, ali daleko od toga da je to loše.
4.8 u mekaču i 4.5 u autopraonici su dokaz funkcionalnog autizma ako mene pitaš

U kontekstu ove teme htio sam reći da postavljanje imperativa sam sebi na faksu u Hrvatskoj nema smisla, htio sam reći da je glupo radi toga piti tablete živcirati se , i kako ono sam rekao "ispucavati" mladost kad iza toga ne stoji nikakva očigledna korist u stvarnom životu. Ako radi nečeg piješ tablete , živciraš se, odvajaš po pola dana , onda moraš znati zašto to činiš, i što ćeš imati od toga. završio ti pravo sa 2 ili sa 5 , tvoja nekakva profesionalna budućnost dobrim dijelom ovisi o tome imaš li ili nemaš veze , jel imaš nekog tko te može nekamo gurati ili nemaš.

pa dao sam vam par primjera - frendica strojarstvo 4.7 = radi u megiću , moja sestrična otišla u belgiju raditi kao računalni programer sa isto nekim divljim prosjekom, a ovdje je konobarila. i to su zanimanja koja se ono "kao" traže.

a sad ja da budem pametan pa da nabijam prosjek što bliže 5.0 i to na pravnom fakultetu. pa nisam blesav. i da radi toga još pijem tablete i živciram se.
Bla bla. Evo ja baš u zadnje vrijeme gledam natječaje za sudove i DO jer bih htjela radit na sudu. Jedan od kriterija ti je i prosjek ako nisi znao. Bome, kad vidiš listu, volio bi da je tvojih 3,5 zapravo 4,5.

suni
01-02-2012, 16:35

super skuzili smo da si nabolji i najpametniji...pa sad lagano odprdi s teme anksioznost i depresija :D ti si novi hodak care AMEN:rotfl::rotfl:

Za-gor-te-nay
01-02-2012, 16:36
za proć ispit ključne su tri stvari:
1. jako dobro naučit (štrebanje + razumijevanje, ne ide jedno bez drugog)
2. imat sreće (vezanu uz gradivo i uz profesora)
3. zadržat prisebnost (hladna glava + koncetracija)

Ovo je po meni istina... A što se tiče ekipe s prosjekom, velika većina njih se i tak nakraju vrate na fax pa predaju. "Tko ne zna raditi taj ide u profesore, tko nije za profesore taj ide u profesore tjelesnog". Čast iznimkama s prosjekom koji nisu socijalni autisti pa nakon što rasture na faxu odu rasturati u praksi (znam 2 takvih).

Trinity
01-02-2012, 16:50
Ako su po sudovima i u DO takvi lumeni i ljudi sa super prosjekom zašto je onda naše pravosuđe u p.m.?
I naši profesori konstantno pljuju po sucima i pravosuđu.
Kak to objasniti onak zdravo seljački?

nuklearna
01-02-2012, 16:54
nitko nije rekao da su po sudovima lumeni već da se traži prosjek kako bi se moglo uopće kvalificirati za rad na sudu, ostalo je individualno.

Za-gor-te-nay
01-02-2012, 17:03
Ima nas previše pa su zato i kriteriji takvi. A i ima i previše takozvanih lumena, a oni su uvijek mjerilo stvari. Kao u srednjoj: ako najbolji u razredu ima 18/20 to je odličan, 17/20 je vrlodobar itd. Too bad što je većina tzv. prosjek - 10/20 nije dovoljan nego treba imati bar 15/20, 16/20 je dobar i to je to. "Žao mi je kolega, tko vas **be, više sreće drugi put."

Malecka
01-02-2012, 17:31
Ako su po sudovima i u DO takvi lumeni i ljudi sa super prosjekom zašto je onda naše pravosuđe u p.m.?
Pljuvanje profesora po sucima bih objasnila kao opći prezir prema praksi (činjenica je da valjda 90% profesora nije nikad radilo u praksi). A teorija bez prakse je ništa.
Ne razumijem što točno misliš pod time da je pravosuđe u p.m. (a pogotovo kakve to veze ima sa onim što sam ja napisala), generaliziranje mi inače ide na qrtz tako da možemo dalje pričat o tome ako budeš malkice konkretnija.

Anselmo
01-02-2012, 17:48
Pronaći ću vam članak, čitao sam negdje prije. Neki lik u Splitu, sudac, mislim sudac općinskog suda , dobio neku nagradu, i sad će valjda biti predsjednik suda tamo, nema nijednu srušenu presudu, javno priznaje da je bio prosječan student i da prosjek nije mjerilo uspješnosti.

Naš bivši dekan , prof. dr.sc Kregar je sam više puta rekao da je on bio daleko daleko od 4.5 prosjeka, a jedan od naših najvećih pravnika, Ivan Šimunović :D je imao čini mi 2 iz ustavnog prava, 3 iz rima i dosta trojki. A frajer danas stoji do glavnog tajnika UN-a. Uglavnom bila je emisija o tome , koliko uspjeh u školi i na fakultetu garantira uspjeh u životu .

I nemojte me krivo shvatiti da ja podcjenjujem ljude sa visokim prosjekom. Ja samo hoću reći da ne treba imperativno (po mom sudu) nabijati prosjek , nego prije svega završiti faks, a prosjek kakav je je. Ne znam baš puno ljudi da su se usrećili sa 5.0 , izgubili zdravlje, društveni život i tko zna što još. Ajde da si na strojarstvu , medicini, ili tako nečemu pa da ideš na što veći, ali na pravu...pa piti još tablete radi toga nema smisla.

nuklearna
01-02-2012, 18:11
čemu tolika generalizacija? nitko ne kaže da prosječni studenti ne mogu biti jako uspješni u poslu, niti da su izvrsni po defaultu uspješni.
stvar je u tome da dobar prosjek nikako ne odmaže ukoliko netko ima velike ambicije i želi da mu se neka vrata otvore odmah nakon diplome. ako je osoba sposobna i pritom ima dobar prosjek puno prije će dobiti bolje pripravničko mjesto nego netko jednako sposoban sa lošijim prosjekom. već je netko rekao da nas je previše i da su zato kriteriji takvi.
nije mi jasno zašto smatraš da izvrsni studenti piju tablete, gube zdravlje, društveni život i štojaznam što sve ne. znam ljude sa 5,0 prosjekom koji su savršeno zdravi, ne piju tablete, društveni život im ne pati već imaju drukčije posložene prioritete i rade u skladu sa svojim ambicijama. meni to nije niti loše niti nerazumno, a definitivno ni njima.

smart girl
01-02-2012, 18:29
Al poanta je u tome da ja nešto što ne razumijem ne mogu ni zapamtiti, utoliko je važnost razumijevanja. Da ne kužim to što učim, odavno bih odustala od ovog faksa jer bi se to pretvorilo u agoniju :D

Ma nitko od nas koji kažemo da se na ovom faxu štreba (a to se objektivno radi, ako se to nekome ne sviđa nek to zove na drugi način) ne misli da se gradivo može naučiti bez razumijevanja. To je prva i osnovna pretpostavka. Osobno ne bih nikad mogla naučiti 500 str. nečega što ne razumijem. Kao da idem naučiti 500 str. knjige na japanskom koji ne znam beknut. Pod štrebanjem mislim to da kad neku lekciju pročitaš i sve razumiješ o čemu se radi za ispit ti nije dovoljno da to prepričavaš kao neki trač iz časopisa već moraš jednostavno definicije, nabrajanja i sl. reproducirati onako kako piše i točka. Tipa na kpp-u ne napišeš sve pretpostavke za ukidanje jamstva, ali napišeš 90 % i definiraš jamstvo to ti je 0 bodova. Pa se ti onda zajebavaj i dalje uči svojim riječima.

Ti izjednačavaš nerazumijevanje gradiva i štrebanje. To nije isto, zaboga. To što ja moram naučiti sve pretpostavke za ukidanje jamstva ne znači da ne razumijem o čemu se tu radi, kontaš?:D

Pa koji ti je smisao toga ? Što će ti takav život ? Što bi meni značilo da imam prosjek 5.0 , jel ti to garancija za zapošljavanje ? A to da nisi pala ispit mi je teško povjerovati a ako je to stvarno tako :D onda zaista imaš doista svojstven pogled na svijet :D

Kako je ova tema o depresiji ili čemu već , od mog ujaka frend ,čovjek u godinama davnih dana završio pravo :D isto bio nabrijan na ocjene , sve sve u roku frajer završio i u Zagrebu otvorio odvjetničku kancelariju ulepao 50 000 eura i mjesec dana mu nitko nije došao i zatvorio radnju :D

Iskreno, ja se nadam da će ti taj prosjek i to savršenstvo na faksu pomoći u nečemu konkretnijem, ali osobno mislim da je to ispucavanje mladosti na nešto nebitno.

Zašto je čudno da netko nije pao niti jedan ispit? Pogotovo kad se radi o iznimno uspješnim studentima. I zašto bi ona u tom slučaju imala svojstven pogled na svijet? Drugim riječima nije sva svoja jer nije pala ispit. Super razmišljanje, nema što.
To je tipični hrvatski mentalitet u kojem se priznaje jedino uklapanje u određene kalupe i prosječnost. Čim se po nečemu izdvajaš odmah si freak kojeg treba liječit. Što se tiče tog odvjetnika, mogli su mu zatvorit ured i da je imao prosjke 2.0. To nema veze s tim. Ako ti na ovom faxu učiš s računicom ma to me neće pitat, to ne treba znati za 2 i sl. velika je vjerojatnost da ćeš pasti,a to ćeš skužiti na 3.godini. I većina ljudi koji prolaze s 5 kad krenu učit neki predmet nemaju stav:aha, iz tog moram dobit 5 nego uče sve, uče detaljno, uče onako kako treba. Nekad ni to nije dovoljno za 5, pa čak ni za 4 jer svi smo svjesni da su na ovom fayu osim znanja sreća i raspoloženje profesora puno bitniji faktori.

Bla bla. Evo ja baš u zadnje vrijeme gledam natječaje za sudove i DO jer bih htjela radit na sudu. Jedan od kriterija ti je i prosjek ako nisi znao. Bome, kad vidiš listu, volio bi da je tvojih 3,5 zapravo 4,5.

Gledala sam te natječaje i moram priznat da sam se iznenadila kako su u prvih 20-30 bili ljudi s prosjekom manjim od 3.0, ali dobro napisanim testom. Očito da se nizak prosjek može nadoknaditi, ali naravno bolje je imati veći jer ti je tada dovoljna prosječan test.

Pronaći ću vam članak, čitao sam negdje prije. Neki lik u Splitu, sudac, mislim sudac općinskog suda , dobio neku nagradu, i sad će valjda biti predsjednik suda tamo, nema nijednu srušenu presudu, javno priznaje da je bio prosječan student i da prosjek nije mjerilo uspješnosti.

Naš bivši dekan , prof. dr.sc Kregar je sam više puta rekao da je on bio daleko daleko od 4.5 prosjeka, a jedan od naših najvećih pravnika, Ivan Šimunović :D je imao čini mi 2 iz ustavnog prava, 3 iz rima i dosta trojki. A frajer danas stoji do glavnog tajnika UN-a. Uglavnom bila je emisija o tome , koliko uspjeh u školi i na fakultetu garantira uspjeh u životu .

I nemojte me krivo shvatiti da ja podcjenjujem ljude sa visokim prosjekom. Ja samo hoću reći da ne treba imperativno (po mom sudu) nabijati prosjek , nego prije svega završiti faks, a prosjek kakav je je. Ne znam baš puno ljudi da su se usrećili sa 5.0 , izgubili zdravlje, društveni život i tko zna što još. Ajde da si na strojarstvu , medicini, ili tako nečemu pa da ideš na što veći, ali na pravu...pa piti još tablete radi toga nema smisla.

A koliko Šimonović, Kregar i ekipa imaju godina? Kad su oni završili fax, bilo je sasvim drugačije vrijeme, puno je manje ljudi studiralo i puno je manja bila konkurencija. U današnjem vremenu kad svatko nešto studira, kad su puno veće mogućnosti i izazovi više nije dovoljno završiti pravo za 8 godina s prosjekom 2.0 kao u vrijeme naših roditelja i djedova i baka. Ja isto smatram da je bolje završiti fax u roku, pa makar s nižim ocjenama, ali ako se možeš potruditi i imati veće zašto ne? Moram priznat da bih voljela da je meni to netko rekao kad sam bila brucoš, tada sam bila u uvjerenju da je 2 na pravu vrhunac svemira. I ne vidim zašto na medicini i feru treba težiti većem prosjeku, a na pravu ne treba. Općepoznato je da za suca moraš imati dobre ocjene,izvrstan rezultat na pravosudnom da bi uopće upao na pravosudnu akademiju.

suni
01-02-2012, 18:58

koji tebe kompleksi peru rist? a tek si na trecini faxa...prihvati da ima i boljih od tebe i u pogledu ocjena i u pogledu kompetencija.
a ako ti mislis da ti je jedina garancija u zivotu VEZA onda te je onaj tko te odgajao prevario.

rade odi učit kazneno;)

i tko pije tablete? meni je medica nakon ispita čist dost...

Kalin
01-02-2012, 19:06
Neda mi se čitati cijeli niz pametnih komentara, no ipak ću ostaviti svoj komentar i tvrditi da se na ovom fakultetu 90% predmeta može položiti bez imalo razumijevanja gradiva. Činjenica je da su katedre polaganje ispita koncipirale tako da se u pismenom (ukoliko polaganje pismenog dijela ispita katedra zahtjeva) napišu pretpostavke x, odnosno da se na usmenom izrecitira definicija y. Za takvo polaganje ispita je bitna samo koncentracija i brzina "prelistavanja" podataka u glavi.
Svatko tko tvrdi da je polaganje ispita "štrebanjem" na PFZGu nemoguće ili tko tvrdi da ispite polaže isključivo "razumijevanjem gradiva" laže sve, pa i samog sebe!
Ja sam jedan od onih koji uče sa "razumijevanjem" i to mi se poprilično mnogo puta obilo o glavu (kao prvo, za takav princip učenja je potrebno puno više vremena što se odražava na polaganje drugih ispita, a uz to mi se i "par" puta dogodilo da mi se ne priznaju odgovori jer, citiram, "su točni, ali nisu izrecitirani pravničkim riječnikom", što, za one koji ne znaju, znači da nisu prepisani iz knjige ili zakona) dok je nemali broj poznanika/ca sa bezglavim guranjem podataka u glavu poprilično dobro prolazio uz cijeli niz profesora za koje kruže urbane legende "traži da razumiješ što pričaš".
Nažalost, studij na našem fakultetu je, po mom osobnom mišljenju (s kojim se, naravno, nitko ne mora složiti), koncipiran tako da ga se slobodno može nazvati "epskim promašajem" te ona stara priča da pravnik nakon PFZGa ne zna napisati žalbu, a kamoli "riješiti slučaj" nije bajka.
Stoga, ukoliko možete sjediti za knjigom par sati na dan i bez usputne glavobolje pamtiti raspored rečenica na stranicama knjige, moj prijedlog je da se uhvatite te strategije, uspjeh je zagarantiran!

don_corleone
01-02-2012, 19:25
1700 nezaposlenih pravnika, a navodno je prosjek i godine studiranja nepotreban....bože kojih debilana se čovjek nasluša...:thumbup: lik mora da je slijedeći Nobilo&Hodak u jednom sa ovakvim zaključcima....:D

OT

treba štrebati, bubati ali i razumjeti, pod razumjeti mislim kužiti smisao svega, pod nabubati znati podjele ko Lijepu našu:mhm:

fat drummer
01-02-2012, 19:31
pa više je razloga, tako da zdravo seljački i nije baš moguće

kao prvo, kadar koji je sad u sudstvu nije zapošljavan prema trenutnim uzusima
kao drugo, sudstvo je tek jedna petina pravosuđa (ostalo je zakonodavna vlast, stranke, odvjetništvo i ustavni sud kao zasebna glana vlasti)
kao treće, petrovo pravila
četvrto, visok prosjek nikako ne nagovještava efikasnog i kompetetnog suca

Kalin
01-02-2012, 20:40
Pa ja uopće nisam primjetio raspravu o prosjeku i budućem uspjehu!
Ukratko, uspjeh olakšava zapošljavanje (konkurenata na tržištu rada ima mnogo trenutno), ne olakšava daljnje probijanje u životu.
Doduše, ne treba ignorirati činjenicu da je određen broj godina napredovanje olakšavala i politička podobnost, a niti drugi oblici "veza" nisu odmagali, no držim da o takvim slučajevima (kojih, nažalost, ima mnogo) danas ipak ne treba pričati.
Što se tiće osoba koje ostvaruju 4.7+ prosjek na PFZGu, osobno ne znam niti jednu koja je "normalna" (pod terminom uzimam fizički izgled, psihičko stanje, obiteljsku pozadinu, sposobnosti komunikacije, društvenost itd.), a da spada pod tu grupu. Nadam se da ću jednog dana naići na takav primjerak i to ne napominjem zato jer sam na takvu grupu studenata ogorčen (poput Anselma), nego zato jer me strah kakvi će ti studenti biti na sudačkim/profesorskim pozicijama s obzirom na 0% životnog iskustva!

nuklearna
01-02-2012, 20:48
kalin, ne znam jesam li kompetentna upuštati se u raspravu o normalnosti izvrsnih studenata budući da sam tek na drugoj godini i ne znam kakva će situacija biti kasnije, ali ljudi sa 4,7+ prosjekom koje znam iz svoje generacije su savršeno normalni, štoviše, samo jako dobro organizirani.

smart girl
01-02-2012, 20:52
kalin, ne znam jesam li kompetentna upuštati se u raspravu o normalnosti izvrsnih studenata budući da sam tek na drugoj godini i ne znam kakva će situacija biti kasnije, ali ljudi sa 4,7+ prosjekom koje znam iz svoje generacije su savršeno normalni, štoviše, samo jako dobro organizirani.

Slažem se s tobom. Evo ja sam na trećoj pa još uvijek postoje ljudi koji su i ispit ili dva s treće dali s 5, a dosad imaju prosjek iznad 4.7. I ne, ja nisam jedna od njih, da ne bi netko nešto pomislio :D

BaF
01-02-2012, 20:58
ne da mi se raspravljat na nepostojeću offtopic temu, ali mi je odlično kako već 10 postova ponavljate da te "mrze ako si odličan student jer 'iskačeš iz mase mediokriteta i sav si poseban i marljiv'" pa tako ukrug dok sebe i druge u to ne uvjerite.

da me se ne razumije krivo, od početka školovanja mi se ravno jebe za tuđe ocjene i pritom uopće ne ciljam na vas na ovoj temi (pa ni pedera đorđija koji je danas pobrao 5 iz gppa :mrgreen:), ali mi molim vas nemojte pričat o velikoj posebnosti u generacijama u kojoj svaki mate i ivana danas imaju minimum 4,0. prosjek i dernjaju se na asistente da im treba petica, a ne trojka. pritom smo kao ful svi istresirani. kaj?

Anselmo
01-02-2012, 21:19
ljudi božji, nisam ni na koga ogorčen, nek je vama i 6.0 , samo sam pisao da se ne treba stresirati radi prosjeka jer puno koristi od samog prosjeka ko prosjeka imati nećete. a vi svi skočili.

@suni, sve najbolje ti želim u životu sa tvojih 5.0 , ja sam ti samo htio reći da je životna praksa pokazala da ti tih 5.000000 ne znači brzo probijanje, i rekao sam da je lijepo imati visok prosjek, ali da taj visok prosjek sam po sebi čovjeku ne treba biti imperativ jer će mu potrgati pola života kao što nekima je. Ako je tebi sve super, meni je to drago, na kraju krajeva ja sam pisao načelno, a ne tebi jer te ne znam.

fat drummer
01-02-2012, 21:22
otkad je bolonja uvedena ljudi s prosjekom 3.5 su ppostali kko govna, ima ih svugdje i poprilično su nezanimljiva hrpa. onda slušamo žalopojke kako ljudi na trećoj godini ne znaju rangirati pravne propise po snazi
do bolonje takvi su ostajali na prvoj sa kurtovićem ili na drugoj sa kpp-om na grbači pa se nikome nije jebalo za njih jer se listanjem indeksa ustanovilo da su debili

tko na 5 godini ima prosjek 4.7 i više je sasvim razvidno dobar dio tih ocjena dobio nezasluženo (u više navrata sam svjedočio ispodprosječnom odgovaranju za koje se dobiala vrlo dobra ili izvrsna ocjena, jer eto aistentski šupak se stisnup pri ideji da da dovoljan nekome kome je prosjek do sada 4,7) te je takva osoba sasvim nespremna za stvaran život gdje te prosječan sudac išamara ko malog debila i uputi te da pročitaš ovršni zakon jer si na dražbi predložio upis hipoteke
zatim se povlače u špilje zvane uredi na fakultetu gdje mogu pisati znanstvene radove o pravnom položaju olupina brodova težih od 5 000 kilotona bruto tonaže u području unutarnih voda

Kalin
01-02-2012, 22:42

Eto, ja ne znam niti jednu takvu osobu. Niti među studentima PFZGa niti među bivšim studentima PFZGa.
I oni za koje sam bio siguran (ili makar sumnjao) da su "normalni" su naposljetku ispali djeca manijakalnih pravnika koji su ih od druge godine pripremali za PFZG, depresivni junferi od 30 godina, šizofrenični skupljači porculanskih lutaka ili sam pak saznao da su na jednom roku davali sve ispite sa semestra zato jer mjesec dana prije roka nisu izlazili iz stana. Doslovno.
Da se razumijemo, ja nemam uistinu ništa protiv takvih ljudi pa bih čak počesto želio mijenjati ulogu sa nekima od njih (npr., sada). Ipak, kada netko ima 4.7+ prosjek na našem fakultetu, poučen iskustvom, ili pomislim da nešto sa njima "ne valja" ili da imaju fotografsko pamćenje. U organiziranost kao temelj takvog uspjeha ne vjerujem jer držim da nitko ne može dati, primjera radi, 3. ili 4. godinu u roku (sa 5 iz svih predmeta) sa organiziranim radom (pritom ne uzimam organiziranost koja uključuje min. 10 sati rada na dan).

Galijun
01-02-2012, 22:45
Čast vrlo rijetkim izuzecima, ali kasniji prosjek je determiniran gotovo sigurno ocjenama sa prve 2.5 godine. Dakle, tko pobere vrhnje tada, može očekivati da će iz pravih predmeta, s kojima će se susretati u praksi dobivali kredita i kredita. Pa ako ne već za 5, onda barem za 4. Gotovo će mu doći pod normalno odgovarati osrednjikavo, a dobiti super ocjene. Događalo se i događat će se.

Što, Anselmo, ne znači da su ljudi sa 5.0 nesposobni, jer je to JEBENO INDIVIDUALNO. Znam, kao i svi forumaši sa duljim stažem na PKTu ljude koji imaju 5.0 i uspješni su, kao i ljude sa 5.0 koji su socijalni retardi, ljude sa lošim prosjekom/dugim vremenom studija koji imaju ful puno prakse i koji općenito imaju žicu za struku.

Za fakultet, sud, DORH je prosjek na faksu jedan od elemenata kod ispitivanja kandidata. Nije presudan, ali čini fini postotak. Ali tu priča sa prosjekom završava, jer kasnije se, što se tiče odvjetništva i javnog bilježništva/ovršiteljstva prije gleda osoba općenito.

Kalin
01-02-2012, 22:57
Čast vrlo rijetkim izuzecima, ali kasniji prosjek je determiniran gotovo sigurno ocjenama sa prve 2.5 godine. Dakle, tko pobere vrhnje tada, može očekivati da će iz pravih predmeta, s kojima će se susretati u praksi dobivali kredita i kredita. Pa ako ne već za 5, onda barem za 4. Gotovo će mu doći pod normalno odgovarati osrednjikavo, a dobiti super ocjene. Događalo se i događat će se.

Nažalost, jedan od vecih i bitnijih problema!

Galijun
01-02-2012, 23:40
Moram malo biti precizniji u odnosu na prošli post jerbo općenito nisam fan generalizacije, ali odista, iskustva ljudi koji su prve dvije godine bili ultra fuberrrr nabrijani na prosjek su kasnije naprosto - pukli. Ljudi jednostavno prestanu izlazit na ispite. Od primjera čovjeka koji nije ispita vidio već 4 godine skoro, pa cure koja je samo odlučila živjeti sa dečkom i nije dala gpp i gp 3 godine (4.5+ prosjek) and the list goes on. Tako da zaista ima nešto u tome i treba pripaziti da zdravlje ne ode u kuki. Iako ima jedan fini broj ljudi koji lovi prosjek od samog početka, jedno 5% njih zaista i uspije dočepati se kraja sa istim tim prosjekom i mentalno ostati...stabilan ? NARAVNO, ima i izuzetaka i to puno, samo ti nisu toliko eksponirani i čovjek niti ne skuži u prvi mah da imaju lud prosjek...

Ispostavi se kasnije da prosjek zaista je manje bitan, osim za već navedene pozicije. U odvjetništvu, jb, jo, upravi, firmama, će vas rijetko pitati koji vam je prosjek, na način da će to biti relevantno. Bitnije je da ste završili u nekom razumnom roku faks.

Anselmo
02-02-2012, 00:00
u jbte , što napravi od ove teme ja.

a samo sam reko da 5.0 nije garancija za ništa, i ranio ne znam čime ego forumaša.

suština svega što sam htio reći je da je bitno završit fax, a ne ići psihologu jer nemoš nabit prosjek.

suni
02-02-2012, 09:54
u jbte , što napravi od ove teme ja.

a samo sam reko da 5.0 nije garancija za ništa, i ranio ne znam čime ego forumaša.

suština svega što sam htio reći je da je bitno završit fax, a ne ići psihologu jer nemoš nabit prosjek.

sam si si kriv jer si odlučio pametovati nesto s pet položenih ispita. savjet za ubuduće ukoliko pametuješ, imaj ili zaleđe ili bar dobre argumente. pa naravno da nisu dobre ocjene garancija za ništa, tko je to uopce rekao?! tu je jedino povrijeđen tvoj ego jer si propustio priliku da meni kvocas nesto sa svojim jednoznamenkastim brojem datih ispita i primjerima od ujca nadalje, iako si to imao u planu jer očito u taj čas nisi imao pametnijeg posla.

i nemoj se izvlačiti da si nesto načelno govorio iako svi dobro znamo da si bio direktan ;) odi ponavljat kp kad ti velim....

smart girl
02-02-2012, 10:50
U organiziranost kao temelj takvog uspjeha ne vjerujem jer držim da nitko ne može dati, primjera radi, 3. ili 4. godinu u roku (sa 5 iz svih predmeta) sa organiziranim radom (pritom ne uzimam organiziranost koja uključuje min. 10 sati rada na dan).

Mislim da nitko ni ne daje 3. i 4. u roku sa 5 iz svih predmeta ::E: Čak i ovima najboljima se zalomi pokoja četvorka ili trojka, ali tada im je prosjek već dovoljno velik da to na njega ne može puno utjecati.

Slažem se da je puno lakše imati visok prosjek na prve dvije godine nego na druge dvije. To je valjda svakoj budali jasno. I naravno da osobe sa 4.2+ prosjekom (koji je dovoljan za status iznimno uspješnog studenta) i kasnije dobivaju bolje ocjene jer budimo realni nije isto kad dobiješ 5 kod profesora A ili profesora B na toj istoj katedri. A prosjek 4.2 u prve dvije godine nije nekakvo ludo postignuće, dosta ljudi ga ima. I možemo mi sad kukati kako oni imaju popust kod nekih profesora, a mi moramo sve znati i opet dobijemo 2,3, ali tko nam je kriv što nismo skupili prosjek 4.2, zar ne?

ars boni
02-02-2012, 11:47
I možemo mi sad kukati kako oni imaju popust kod nekih profesora, a mi moramo sve znati i opet dobijemo 2,3, ali tko nam je kriv što nismo skupili prosjek 4.2, zar ne?

Istina, ako gledaš sa subjektivnog stajališta. Mislim meni zbilja nije do ocjena, volim dobit bolju ocjenu čisto zbog sebe i jer je prolaz ipak malo slađi. Ali. Kakav je to sustav vrednovanja na razini akademskog obrazovanja? Dobro je rekla Baf jednom, ovaj faks proizvodi fah idiote, a ovo je samo jedna od metoda. Samo da napomenem, znam ljude koji imaju krasne prosjeke, vrlo visoke i koji su svejedno normalni i dragi ljudi, poprilično u dodiru sa realnim svijetom, tako da ne bi bilo da pričam protiv nekoga osobno, nego protiv sustava koji te ne potiče da se boriš za znanje, iskustvo, izvrsnost (ha!), nego isključivo za status. E to je već jedan tipično hrvatski problem, o kojem bi se još dalo, al ovo je već grozno oftopik.

Anselmo
02-02-2012, 12:23
@suni, ti si se javila na moj post ne ja na tvoj i to zato šta te smetalo kad sam napiso da je to "ispucavanje mladosti". Iz nekog razloga ta fraza je zaboljela i krenuli su eseji o nama mediokritetima koji nemamo 4.5 prosjek. To što si te sebe našla u mom postu nije moja krivica.

i sad kažem zaista zadnji put više neću ovdje pisati gubim vrijeme: ne podcjenjujem nikoga sa 5.0 ni sa 4.5 - bravo ljudi svaka čast, samo kažem da korist od tog decimalnog niza u praktičnom životu imati nećete. I to je tako. I reko sam sve šta sam imo.

malimrav85
02-02-2012, 12:37
otkad je bolonja uvedena ljudi s prosjekom 3.5 su ppostali kko govna, ima ih svugdje i poprilično su nezanimljiva hrpa.
pošto sam ja na prvoj godini bio tri godine moram potvrdit ovo. predbolonjci su imali svega par ljudi koji su imali preko 4.0 prosjek i njih su svi znali. sad od onih koji daju ispite u roku ima više onih s prosjekom preko tipa 4.2 nego ispod 4.0.
nemam pojma ali takvog sam dojma.
::E:

nobody0770
03-02-2012, 00:35
Hehe,ja sam onda valjda jedini kojem je prosjek treće i polovice četvrte godine,bolji nego prve i druge :D Sad,koliko su ocjene bitne sutra u ,barem prvom zaposlenju, vidjet ćemo. Ali da su nebitne,ne bih se složio. Posebice u zadnje vrijeme kada se ipak neki kriterij u odabiru moraju postavit. Nekad je bilo dovoljno završit faks u koliko toliko pristojnom roku,dns ,budući da je konkurencija ful jaka na tržištu rada,a cijela država u kolapsu ,ocjene i dužina studiranja,neke izvannastavne aktivnosti postaju sve bitnije i to mi je logično. Jer zašto netko ko je stvarno za svaki ispit radio ko konjina, dobio tipa gp 2 ili kpp 5, zasluženo(ne na temelju prijašnjih ocjena i opsjedanja konzulatacija) ne bio nagrađen,privilegiran zato što se je stvarno svakom ispitu predao do kraja, a ne samo da pokupi labuda i bok .Svaka čast ljudima koji imaju dobar prosjek, daju redovito godine i kolko tolko su ostali normalni,kapa do poda,daj Bože da je više takvih. Ne kažem da u ovi koji su završili s 2 manje vrijedni ili ne znaju struku,al koliko sam se poklonjenih dvojki nagledao na usmenima da ljudi nisu znali osnove osnova to je čudo ,čudo.. Sve se to ionako vidi kasnije koliko tko zna i umije :)

H-8
03-02-2012, 04:24

Osim očitog, već navedenog, glavnog razloga, a taj je da visok prosjek ne znači nužno i kvalitetu obavljanja posla, a ponekad ni znanje, neki od razloga koje ja vidim su sam ustroj institucija kojeg ne može promijeniti nečija osoba i to kako ona obavlja posao, te manjak moralnih i ljudskih kvaliteta kod dobrog broja tih ljudi.

Na nekim nižim razinama koje sam upoznao suci su debili koji arbitrarno donose sulude odluke, a njihovi iste poznanici potvrđuju. Been there, seen it.

Đ!
03-02-2012, 11:25
Jer zašto netko ko je stvarno za svaki ispit radio ko konjina, dobio tipa gp 2 ili kpp 5, zasluženo(ne na temelju prijašnjih ocjena i opsjedanja konzulatacija) ne bio nagrađen,privilegiran zato što se je stvarno svakom ispitu predao do kraja, a ne samo da pokupi labuda i bok.

Zato što se visoke ocjene dobivaju mahom zato što je osoba znala dobro reproducirat naučene zakonske članke i razne definicije. Ko da nije ponovljeno sto puta ovdje. :D

nobody0770
03-02-2012, 12:40
Zato što se visoke ocjene dobivaju mahom zato što je osoba znala dobro reproducirat naučene zakonske članke i razne definicije. Ko da nije ponovljeno sto puta ovdje. :D

Ne vjerujem da je za dobit 5 tipa kod Josipovićke dovoljna samo reprodukcija kad žena sve živo pita po primjerima

Đ!
03-02-2012, 12:50
Zato netko tko uči napamet i ima prosjek neće ići kod nje nego tipa kod npr. Nikšića. Problem? :mrgreen:

IceCold
05-02-2012, 13:25
Pročitala sam nekoliko komentara, pa da ostavim i svoj.

Na ovom faksu je štrebanje važno, istina da je lakše nešto naštrebati kada razumiješ gradivo, ali ukoliko na usmenom točno "izrecitiraš" odgovor nitko te neće srušiti, ali samo razumijevanje gradiva bez korištenja točnih definicija, podjele te neće spasiti.

Kada sam krenula na pravo nisam nikoga poznavala, neki studenti koje sam usput upoznala, govorili su koliko su ispiti detaljni, te su često i pretjerivali, odnosno za svoj neuspjeh okrivljivali druge.
No ne treba pretjerivati ni sa štrebanje i previše odugovlačiti s izlaskom na ispit misleći da moraš znati svaku riječ, svaku sitnicu, jer ćeš se inače dovesti u situaciju da ćeš po 2 mjeseca učiti nešto što možeš naučiti u mjesec dana, frustrirat će te što drugi ljudi izlaze na rokove i normalno prolažu bez da uče 2 mjeseca (odnosi se na predmete 1 i druge godine jer sam njih polagala).
Ja radim, idem na pravo i još jedan faks koji mi ne oduzima toliko vremena i s njime nisam nikada imala napade panike ili strahove pred izlazak na ispit što mi se na pravu često događalo, jer jednostavno prema njemu nisam imala isti stav kao na pravu.
Nakon prve godine sam imala 2 predmeta na koja nisam ni jednom izašla na ispit jer sam mislila da neću proći ili neću dobiti dobru ocjenu (jer sam isto smatrala da ukoliko imam manji prosjek od 4.0.. nema smisla da idem na pravo i gubim vrijeme).

Na kraju sam ove godine postala izvanredni i pauziram godinu (djelomično jer svojom pogreškom i upornim odugovlačenjem ostala su mi 2 s druge godine koja trenutačno rješavam), a u 10 mjesecu upisujem 3 godinu.

Prosjek je važan, ali nakon svog iskustva mislim da je nekad dobro otići na ispit i kada nisi najsigurniji (recimo kod mene je znak da sam bila spremna za ispit iz OPPD-a bio da moram znati koliko je birača brojem i postotkom izlazilo na referendume za francuske ustave, mislim da se to pitanje nikada nije pojavilo na ispitu) koliko ćeš dobiti i hoćeš li proći jer imaš pravo izaći 8 puta, ako jednom padneš ništa se neće dogoditi (pod time ne mislim da trebaš izlaziti na ispit, a da knjigu nisi ni vidio).

Na pravu neki studenti uživaju zastrašivati druge teorijama o tome koliko su oni učili, a ipak pali.

IceCold
05-02-2012, 13:34
Đ!
Kolokviji za seminariste za gp1 su bili toliko detaljni da su točni odgovori doslovno bile rečenice iz knjige ili zakona, želim si olakšati treću godinu pa gp1 učim, a prijatelj mi je bio seminarist iz gp1 pa vidjela sam i pokusni i pravi kolokvij.

Koliko sam ja shvatila, nisam bila na predavanjima iz gp1 tako da ne mogu reći 100% je tako, ali da bi znao odgovoriti na ona pitanja trebaš razumjeti gradivo, ali isto tako moraš znati svaku odredbu (ne da sada citiraš članak od riječi do riječi, ali bi bilo dobro kada bi znao što znači)

georgee
05-02-2012, 13:44
Na pravu neki studenti uživaju zastrašivati druge teorijama o tome koliko su oni učili, a ipak pali.
:thumbup:
iako mi super ide na faksu, zbog ovog sam doživljavo šokove na pojedinim ispitima koji su na kraju ispali ok, dok sam se zajebo na nekima koji su "samo pogledaš" ispiti
neko je reko - sve je to individualno

u ostatak rasprave doista ne želim ulazit jer kad sam to zadnji put napravio s ovom temom, završilo je u suzama (doslovno) s druge strane i wannabe comebacks koji su mene skoro rasplakali iz ponešto drukčijih razloga

IceCold
05-02-2012, 14:02
Mislim da nitko ni ne daje 3. i 4. u roku sa 5 iz svih predmeta ::E: Čak i ovima najboljima se zalomi pokoja četvorka ili trojka, ali tada im je prosjek već dovoljno velik da to na njega ne može puno utjecati.

Slažem se da je puno lakše imati visok prosjek na prve dvije godine nego na druge dvije. To je valjda svakoj budali jasno. I naravno da osobe sa 4.2+ prosjekom (koji je dovoljan za status iznimno uspješnog studenta) i kasnije dobivaju bolje ocjene jer budimo realni nije isto kad dobiješ 5 kod profesora A ili profesora B na toj istoj katedri. A prosjek 4.2 u prve dvije godine nije nekakvo ludo postignuće, dosta ljudi ga ima. I možemo mi sad kukati kako oni imaju popust kod nekih profesora, a mi moramo sve znati i opet dobijemo 2,3, ali tko nam je kriv što nismo skupili prosjek 4.2, zar ne?

Mislim da bi svaka ocjena trebala biti individualna, odnosno ocjena iz rima ne bi trebala utjecati na ocjenu iz obiteljskog jer su to dva različita ispita.
Zbog toga mislim da profesori ne bi trebali imati index studenta za vrijeme ispitivanja, već samo pri upisu ocjena (kada kaže koliko si zaslužio), jer nije u redu da netko zbog starih pogrešaka dobiva lošije ocjene, a netko zbog stare slave bolje ocjene.

Premda smatram, da ukoliko je netko siguran u svoje znanje (koliko je to moguće biti) te isto pokaže na pismenom i usmenom ne bi trebao imati previše problema s podizanjem ocjena, a time i prosjeka.
Istina da su u povoljnijem položaju osobe koje su od prve godine shvatile koliko im prosjek znači, ali faks traje 5 godina.