PDA

View Full Version : Kako napisati CV?

Renos
28-05-2005, 05:16
Kako napisati dobar zivotopis?

Ja naime ne znam NISTA o tome :oops: , a kroz koji mjesec ce mi to biti aktualno.
Sto sve treba navest, kojim redom, sto sve izmislit :lol: .......

Svaka pomoc je dobrodosla!

valkyra
28-05-2005, 16:24
Navedes svoje podatke, obrazovanje, radno iskustvo, stvari koje si radila osim faksa, jezike, informaticka znanja. Nemoj nista izmisljati ni dodavati jer to nema smisla - sto da te netko kod koga zelis raditi pocne ispitivati o necemu sto si izmislila, a ti pocnes valjati gluposti jer ne znas...
Ja se zbedirala kad sam gledala cv.e nekih ljudi koji su zavrsili faks i rade, a ne znaju sloziti zivotopis - dodavali su hrpu nebitnih stvari kojima su htjeli povecati broj stranica, sto li, pa to ni na sto nije licilo. Ja nekako mislim da cv treba biti pregledan i sazet (vizualno ga sredis kako zelis), kao neki orijentir, ionako te nitko nece zaposliti samo na temelju njega bez da s tobom posteno i poprica.

malimrav85
28-05-2005, 16:54
http://www.moj-posao.net/jseeker_wiki.p ... dvicesPage (http://www.moj-posao.net/jseeker_wiki.php?sessionId=197961d926a1800e801e051 9e556bdd8&wikiName=AdvicesPage)

tj. http://www.moj-posao.net/jseeker_wiki.p ... topisMolba (http://www.moj-posao.net/jseeker_wiki.php?sessionId=197961d926a1800e801e051 9e556bdd8&wikiName=kat1ZivotopisMolba)

Probaj tu pogledat.

skeptik
28-05-2005, 18:32
Sve koje zanima zivotopis, kako, sto, koliko... Evo jednog izvora, vjerujem da ne moze bitno bolje od tog. Dakle kliknite ovdje (http://europass.cedefop.eu.int/europass/home/vernav/Europasss+Documents/Europass+CV/navigate.action).

Pozdraf

Robierre de Cochon
28-05-2005, 20:36
Evo ja sam bas prije neki dan slagao zivotopis za neku stipendiju i namucio se s time - jednostavno ne znas sto izdvojiti. Doslo mi je cca 2 stranice teksta bez proreda i velikih slova. :D
Uglavnom je koncept isao ovako:

1.Roðen sam 5. oŞujka 19**. godine u Puli, Republika Hrvatska. Ondje provodim svoje djetinjstvo, a u ťestoj godini Şivota poèinjem osnovno ťkolovanje. onda tu serem o osnovnoj skoli par recenica

2.U gimnaziji se veÌ na poèetku pokazujem kao odlièan uèenik, zainteresiran za razlièita podruèja obrazovanja i nenastavne aktivnosti. tu serem o gimnaziji, regionalnim i drzavnim natjecanjima, bla bla :mrgreen:

3.Prosjeèan sam student, ali u odreðenim podruèjima pokazujem odliène rezultate, razvijajuÌi svoje znanje pohaðanjem seminara. Posebno se bavim temama poput... odlièna konstrukcija da opravdam svoje dvojke u indexu...tu dalje piťem o stvarima kojima sam se pobliŞe bavio na faxu :lol:

4.20**. godine s nekolicinom kolega ...blb bla... e-zine studenata prava u Zagrebu... tu navodim neke izvannastavne aktivnosti, radove na studentskoj stranici itd.

5.20**. poèinjem volontiranje u ... tu pisem di sam sve volontirao, u kojim nevladinim udrugama radio itd., kad sam promatrao izbore, blabla :lol:

6.BuduÌi da tijekom cijelog studija i dalje uèim njemaèki jezik, moj se znanstveni i struèni interes prirodno poklopio... tu navodim neke seminare iz jezika i takva neka usavrsavanja - mislim da im je to uvijek bitno - treba navesti koje sve jezike govoris

7.SljedeÌe godine namjere su mi zaposliti se na podruèju struke, a znanja steÌena na praksi, ukljuèujuÌi i poznavanje... nekakav zakljuèak s ciljvima u buduÌnosti, ovisno o namjeni Şivotopisa

skeptik
28-05-2005, 22:11
mislim da je u zivotopisu najvaznije sebe izdvojit od mase ostalih zivotopisa ali nikako u vise od dvije stranice... znam da neki ljudi imaju sto napisati npr. napisali 20-30 èlanaka, i 5-10 knjiga, ali veÌ èim se ovo napiťe dovoljno su ljudi impresionirani... ne znam da li pisanje zivotopisa od 5+ stranica proizvodi protuefekt... bojim se da proizvodi

Tikva
29-05-2005, 13:04
ne znam da li pisanje zivotopisa od 5+ stranica proizvodi protuefekt... bojim se da proizvodi
Ako poslodavac uvidi da si kvalificiraniji od njega, velika je vjerojatnost da ĂŚe te baĹĄ zbog toga odbiti.

dorro
29-05-2005, 20:08
Ja sam jednom èitala (navodno primjer ispravnog!) cv neke cure ťta je traŞila posao u nekoj firmi.
Cura zavrĹĄila ekonomiju bdw.

Cv je bio na toèno 1 stranici, sve je bilo u nekakvim crtama,
bez ijedne sloŞene reèenice ko ťta je Robi pisao gore.
Otprilike:
-roðena xxxx
- xxxx godine zavrĹĄila gimnaziju
- xxxx godine zavrĹĄila faks
- od xx do xx radila tu i tu
- jezici: taj i taj

..i sve tako samo malo proĹĄireno.

Renos
30-05-2005, 07:35
Hvala svima, puno ste mi pomogli!

Dodatno pitanje : da li treba imati dokaze za ono sto se navodi u cv-u?

Ja sam honorarno radila na dosta poslova ali ne mogu to dokazati :(

Ono o izmisljanju podataka nisam bas ozbiljno mislila. Citala sam natjecaje za posao i dosta njih je isticalo karakteristike koje traze od potencijalnog zaposlenika - npr. sklonost timskom radu. Ja sam mislila da se i te karakteristike navode u cv-u pa da je mozda korisno napisati tih par fraza. Osobno nisam sklona timskom radu ali da se od mene to trazi na poslu dala bi sve od sebe i bila bi timski igrac. Tako da ne bi puno lagala da to navedem.
Usput, kako se to provjeravaju te trazene karakteristike? Smatram da se iz jednog razgovora ne moze vidjeti kako bi osoba obavljala posao u odredjenim specificnim situacijama. Osim toga vecina ljudi je neizmjerno nervozna na intrervjuima za posao pa se ne mogu pokazati u najboljem svijetlu.

valkyra
30-05-2005, 12:14
Za jezike i komp bi te odmah provalili ako ne znas :lol:
Mislim da ne moras imati dokaze za nesto sto je bilo prije npr. 5 godina, nisi na inkviziciji :lol:
A za ove fraze - naravno da valjas sve sto treba. Ali opet mislim da trebas nastojat bit iskrena, kad sam ja slagala takve fraze kad mi je trebalo navela sam da mogu radit i solo i u timu i da sve zavisi od toga kakav posao treba napraviti, a da se ja ne mogu okarakterizirati kao team player ili solo igrac.Mislim da potencijalni poslodavci skontaju ako valjas i mislim da je bolje manje nego vise.

Robierre de Cochon
30-05-2005, 19:53
Mislim da je bolje biti iskren i napisat malo stvari nego natrkeljat svasta.
Najbitniji je dojam koji ostavis. Brijem da su tu osobne simpatije presudnije od nekog velikog iskustva - bar bi tako ja birao da sam poslodavac.

leonisa
03-06-2005, 20:50
koliko je meni poznato, svi moji su pisali prosto i jednostavno. navodno tako i treba. nije to zadacnica iz hrvatskog jezika :D

Hell's Angel
07-03-2007, 17:05
ok, ja bi recimo napisala kad sam i gdje roðena
osnovna ĹĄkola zavrĹĄena tad
srednja ĹĄkola ta i ta zavrĹĄena tad
faks upisan tad, zavrĹĄen tad, uspjeh takav
jezik taj i taj aktivno i pasivno

*e sad: radnog iskustva nemam s kojim bi se pohvalila (kiosk, puls), teèajeve nisam zavrťavala, nisam demos....
ĹĄta u takvoj sitauciji?
ĹĄta uopĂŚe napisati u tom cv-u???

call me Ishmaelle
07-03-2007, 17:48
*e sad: radnog iskustva nemam s kojim bi se pohvalila (kiosk, puls), teèajeve nisam zavrťavala, nisam demos....
ĹĄta u takvoj sitauciji?
ĹĄta uopĂŚe napisati u tom cv-u???[/quote]
mislim da, ťto se tièe slobodnih aktivnosti izvan faxa, moŞeť slobodno uljepťavati, npr da si volontirala u nekoj grað. udruzi ili honorarno radila kod nekog odvjetnika(ak znať nekog da ti to potvrdi, super).a ovi ostali posliÌi, uobièajeni studentski, evo savjet koji mi je dao stari odvjetnièki lisac;nipoťto ih ne spominji jer ti je ta bagra teťko snobovska i prije Ìe ti biti minus nego plus( tipa jako si vrijedna i samostalna)

Hell's Angel
07-03-2007, 18:15
pa da, nekako rad u kiosku ili anketiranje ni ne smatram nekim poslovima relevantnima za zaposlenje u odvj.....
ali onda ostaje pitanje ĹĄto staviti u taj cv da on ne bude saĹžetiji od popisa za kupovinu?

Robierre de Cochon
07-03-2007, 19:25
po mom iskustvu, ĹĄto ti je cv veĂŚi, to te viĹĄe zajebavaju :-D

Picok
07-03-2007, 19:52
Najjaèa mi je fora da se moŞe (ili èak treba) napisati neki hobi :-D

13-03-2007, 18:43
Na predavanjim iz radnog je Vukorepa proĹĄle godine pokazala kako se piĹĄe Ĺživotopis, pa evo primjer:

Životopis
Ime i prezime

OSOBNI PODATCI:
Datum i mjesto roðenja:
Adresa:
Telefon:
Mobitel:
e-mail:

OBRAZOVANJE:
Obièno se poèinje s onim ťto si kasnije zavrťio
(npr. 2001 -2007 Pravni fakultet u Zagrebu
1997 - 2001 Gimnazija)

ZNANJE JEZIKA:
npr. engleski: samostalan korisnik ili dobro znanje
talijanski: osnovna znanja
njemaèki: psivano

NAGRADE:
Npr. 199. Rektorova nagrada

RADNI ISKUSTVO:
Godina – iskustvo

DRUGA ISKUSTVA:
Godina – iskustvo, npr. natjecanja

OBJAVLJENI ÈLANCI:

KOMPJUTORSKE VJEĹveliki kuracTINE:
npr. operativni sustavi: windows, linux
softverske alpikacije: microsoft office

VOZAÈKA DOZVOLA:

U grad, datum
potpis

valkyra
14-03-2007, 11:19
@Hell's Angel: bavi se stvarima koje te zanimaju osim fakulteta, volontiraj i radi za vrijeme faksa, prijavljuj se na natjecanja, uèi jezike i rad na kompu i imat Ìeť sve potrebno u cv.u. ;)

g money
14-03-2007, 12:31
jel je korisno ako napiĹĄeĹĄ neke sportske uspjehe npr. igranje u kadetima i juniorima nekog kluba u 1 hrvatskoj ligi?

valkyra
14-03-2007, 12:40
Bolje bez. To moŞeť reÌi na razgovoru; ako je potencijalnom poslodavcu sport super, a i ti mu se sviðať vjerojatno Ìete doÌi i na tu temu na kraju razgovora ili ako Ìe ga zanimati hobiji. Pa to moŞe biti plus, ali bať nema puno veze s tvojim kvalifikacijama za posao (osim ako Ìeť biti odvjetnièki vjeŞbenik pa je bitno da si u dobroj formi za trèanje od gruntovnice na roèiťte i natrag u ured :-D

huainan
15-03-2007, 12:40
evo da i ja dam svoj doprinos ovoj temi,
buduÌi da sam èetvrta godina, odluèio se ja prije par mjeseci malo volontirati kod jednog odvjetnika, tek toliko da vidim kako to sve ide. sve je bilo ful neformalno (dolazim kad hoÌu, odlazim kad hoÌu) jer je u pitanju kvazi-poznanstvo, a i cilj mi nije bio ispustiti duťu, veÌ se samo malo upoznati s praksom. uglavnom, jednom se ja tako malo zaprièao s gazdom odvjetnikom, i dotakli se mi teme Şivotopisa, pri èemu mi on iznese svoju teoriju (èudnu ili ne) o tome kad zapoťljava ljude, kaŞe slijedeÌe: "ja Şivotopise koji imaju viťe od jedne strane automatski stavljam sa strane i velika je vjerojatnost da takav kod mene neÌe dobiti posao". dalje, kaŞe on "sve ťto je bitno za posao stane bez problema na jednu stranu, a èim Şivotopis ima viťe od jedne strane, znaèi da u njemu ima i nebitnoga, a meni ne treba radnik koji ne razlikuje bitno od nebitnoga, sve ťto je preko jedne strane ostavlja se za usmeni razgovor".
kaŞe i da njegove kolege prakticiraju istu logiku. e sad, ima sigurno i onih koji imaju sasvim suprotne teorije, no èinjenica je da se ljudima ne da previťe èitati.

Hell's Angel
15-03-2007, 15:54
i ja se posve slaĹžem s tim likom.
koju si osnovnu ťkolu zavrťio ne zanima poslodavca. ni to ťto u slobodno vrijeme pleteť i skaèeť iz aviona takoðer.

Picok
16-03-2007, 12:44
Kaj se moĹže volontirati kod odvjetnika? Kaj se radi tad?

huainan
16-03-2007, 13:30

sve isto kao i kad si "zaposlen". :-)

Picok
16-03-2007, 16:10
Hehe, zanimljivo. Bum pital onda dok naðem vremena dal me neko hoÌe uzet. MoŞda mi i plati nekaj, na crno :-$ :-D

Robierre de Cochon
16-03-2007, 22:26
Zivotopis bi trebalo pisati u natuknicama, NIKAKO pisati romane!
Otprilike ovako:
1. osobni podaci: ime, prezime, datum rodjenja, drzavljanstvo, kontakt podaci na koje te moze dobiti u svako vrijeme (mobitel, mail)
2.obrazovanje
ime osnovne skole, bez navodjenja uspjeha, pa onda srednja skola s navodjenjem uspjeha i na kraju fakultet - sve s godinama upisa i zavrsetka
3.dodatno obrazovanje
tu navesti sve tecajeve jezika, informaticke tecajeve, stipendiej u inozemstvu, vece seminare i kurseve
4.radno iskustvo
navode se svi honorarni i volonterski poslovi, a ako je bilo i radnog odnosa, onda i to. u pravilu se pise razdoblje u kojem si bio angaziran i kojim si se poslovima bavio.
5.objavljeni radovi
naravno, u strucnim casopisima, ne clanak na pravokutniku :-D
6.natjecanja
nabrajaju se sva natjecanja na kojima si sudjelovao, a uspjeh se u pravilu pise za prva tri mjesta.
7.poznavanje jezika
uz svaki jezik je obavezno napisati u kojem stupnju ga govoris i razumijes (aktivno/pasivno) i navesti certifikate
8.rad na racunalu
tu se navode programi kojima se koristis, plus certifikati
9. socijalne sposobnosti
otprilike navedes par svojih glavnih prednosti - da li si skloniji timskom ili individualnom radu itd.
10. vozacka dozvola
kategorija dozvole, a pozeljno bi bilo navesti ako posjedujes automobil.
11slobodno vrijeme
tu eventualno dolaze sportske aktivnosti, izviðaèi, pisanje za neke novine, studentski zivot, hobi - ali samo relevantne stvari, a ne skupljanje salveta ili surfanje po internetu :-D

Wilbur
18-05-2007, 14:07
moj savjet je da se drĹžite onog ĹĄto su napisali slovojed i robierre

nađite na netu neki takav obrazac i sve popunite u natuknicama. poanta je da se takvi Ĺživotopisi mogu međusobno uspoređivati. ako napiĹĄete neĹĄto ĹĄto na prvi pogled izgleda kao sastavak "proljeće je doĹĄlo u moj grad", velika je ĹĄansa da će to zavrĹĄiti u koĹĄu za smeće

Dario
18-05-2007, 14:41
moj savjet je da se drĹžite onog ĹĄto su napisali slovojed i robierre

naðite na netu neki takav obrazac i sve popunite u natuknicama. poanta je da se takvi Şivotopisi mogu meðusobno usporeðivati. ako napiťete neťto ťto na prvi pogled izgleda kao sastavak "proljeÌe je doťlo u moj grad", velika je ťansa da Ìe to zavrťiti u koťu za smeÌe
Da i ťto kraÌe i ťto preglednije, tako da buduÌi poslodavac moŞe veÌ letimièno vidjeti ono ťto ga zanima, u pravilu oni ne troťe viťe od tri minute na èitanje Şivotopisa :)

Tal
18-05-2007, 22:07

Mislim da se moĹže o izvest tak da te odvjetnik stipendira i to mu je porezna olakĹĄica ili tak neĹĄto.

tapir_u_magli
08-06-2009, 08:06
Na ovom topicu možete naći cake, finte i druge magijske rituale vezani uz sastavljanje CV-a

Našao sam neke linkove;

Što je zapravo taj curriculum vitae? http://en.wikipedia.org/wiki/Curriculum_vitae

portal moj-posao.net na http://www.moj-posao.net/jseeker_wiki.php?wikiName=s4pravilaziv o tome kako sastaviti dobar životopis

http://znanje.infostud.com/saveti/
(iako je stranica na srpskom, cini se da ima poneki dobar savet :) )

morticiva
05-10-2009, 09:56
Mozda nekome pomogne:

http://europass.cedefop.europa.eu/europass/home/hornav/Downloads/EuropassCV/CVTemplate.csp

ultraviolet
05-10-2009, 18:33
need help need help!
dipl. pravnik u engleskoj verziji je master of law? i koja je skraćenica?

lijena sam za puno surfanja, hvala!:thumbup:

Starfish
05-10-2009, 19:01
Master of law, skracenica je LLM.
Ako su dipl.iur. izjednaceni sa mag.iur. onda bi mozda bilo OK to tak prevoditi... :unsure:

Osobno se ne osjecam kao master of law, al valjda moze proc...

A za kaj ti to treba ultraviolet?!? Haaaaa? *znatizeljna* :neko:

ultraviolet
05-10-2009, 21:08
hvala sf!:wink:
ma dobit ću podsjetnicu pa mi oče i to nakenjat gore:mrgreen:

Law Guru
11-10-2009, 13:14
Evo još jedan primjer CV-a:

OSOBNI PODACI

Ime i prezime:
Mjesto i datum rođenja:
Adresa stanovanja:
Bračni status:
Zanimanje:
Telefon:
GSM:
E-mail adresa:

SAŽETAK:

- četverogodišnje iskustvo na pravnim poslovima vezano za ______
- pouzdana, odgovorna osoba
- rad u timu i individualni rad
- profesionalni cilj: stručno usavršavanje i daljnja edukacija

OBRAZOVANJE

___ - ____ Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu
-
___ - _____ ____ Opća gimnazija, ___________

____- ______ Osnovna škola ___________

NEFORMALNO OBRAZOVANJE /STRUČNO USAVRŠAVANJE

______ Pravosudni ispit

_______ Državni stručni ispit

_______ Trening za ______, u organizaciji______

_______ Edukacija za ______, u __________

RADNO ISKUSTVO

___ - _____ __________ na poslovima:
- __________
- __________

....

VJEŠTINE

Informatika: Aktivno i svakodnevno korištenje Windows MS Office te Interneta
Jezici : Engleski (B2 stupanj, Vodnikova), talijanski (pasivno)
Vozačka dozvola: B kategorija

(INTERESI I HOBI: književnost, bejzbol, heklanje...:rotfl: - interese i hobije možete staviti, ali i ne morate. Na razgovorima potencijalni poslodavci vole to pogledati, popričati o tome - barem su takva moja iskustva.)