PDA

View Full Version : Poslijediplomski u inozemstvu

karlovacko
26-10-2005, 13:06
ako se moderatori slazu, ovdje stavljajte tematski vezane linkove

valkyra
26-10-2005, 16:18
Naravno da se slaĹžem,samo dajte!

malimrav85
26-10-2005, 21:27
Ne znam da li to ima veze s bilo èime ali asis.GardaťeviÌ je bio na postdiplomslom u Budimpeťti(mislim, 90% sam siguran da je, barem je tako prièao na seminaru) pa koga zanima moŞe njega pitati o tome na konzultacijama ili ako netko Şeli njegov mail neka mi se javi na PM.

dea
26-10-2005, 21:44
Ne znam da li to ima veze s bilo èime ali asis.Gardaševiæ je bio na postdiplomslom u Budimpešti(mislim, 90% sam siguran da je, barem je tako prièao na seminaru) pa koga zanima može njega pitati o tome na konzultacijama ili ako netko želi njegov mail neka mi se javi na PM.

http://www.ceu.hu ili se raspitajte u sicu

korisno je pratiti natjeèaj preko mei, novi æe biti negdje u januaru

Wilbur
12-11-2005, 14:21
odite na http://www.stipendije.info jer tamo imaju razne otvorene natječaje.

Naravno ako znate ĹĄto vas zanima. Po meni je glupo inzistirati na bilo kakvom postdiplomskom vani samo da moĹžeĹĄ reći da si bio.

A ako već imaĹĄ neĹĄto kaj te zanima moĹžeĹĄ pitati na faksu. Znam da recimo Rodin uvijek rado popriča sa studentima o takvim stvarima

Wilbur
22-02-2006, 19:13
dakle eto mene u Nizozemskoj! ali to vam neĂŚe puno pomoĂŚi jer je ovo zadnja godina ovog programa... pa teĹĄko da moĹžete tu upasti

ali ako koga zanima, ima tu u nizozemskoj svakakvih fakseva, baĹĄ za pravo. dobri su vam university of Tilbur, Leiden i Groningen.

Googlajte malo naziv faksa i smjer, tipa "postgraduate course" i "international law", pogledajte admission requirements

ali ne oèekujte previťe, mogli bi se iznenaditi da su neki profesori kod nas na dodiplomskom bolji od nekih njihovih na postdiplomskom

Robierre de Cochon
22-02-2006, 19:23
dakle eto mene u Nizozemskoj! ali to vam neĂŚe puno pomoĂŚi jer je ovo zadnja godina ovog programa... pa teĹĄko da moĹžete tu upasti

ali ako koga zanima, ima tu u nizozemskoj svakakvih fakseva, baĹĄ za pravo. dobri su vam university of Tilbur, Leiden i Groningen.

Googlajte malo naziv faksa i smjer, tipa "postgraduate course" i "international law", pogledajte admission requirements

ali ne oèekujte previťe, mogli bi se iznenaditi da su neki profesori kod nas na dodiplomskom bolji od nekih njihovih na postdiplomskom
Zanima me koliko koristi ima od pravnog pds-a u inozemstvu...poťto i sam razmiťljam o neèem takvom u daljoj buduÌnosti. Pretpostavljam da je to ok...kad se radi o meðunarodnom pravo. Ali ostalo...

valkyra
24-02-2006, 16:27
Koliko koĹĄta tvoj izlet u nizozemsku, wilbure? Roditelji plaĂŚaju ili stipendija?

karlovacko
10-05-2006, 15:35
tužna je istina da veæinom moraš sam platiti. a svi glume da primaju ljude radi dobrog CVa..haha..opcije su štediti pare, tražiti sponzore ili se nadati..uzaludno :smt006

karlovacko
10-05-2006, 15:36
pds je samo još jedan naèin da se izvuèe više love...ne nasjedaj
meni nije naroèito pomogao

Wilbur
22-05-2006, 22:00
kao prvo, postoji danas veĂŚ dosta stipendija za inozemstvo. pogledajte prijaĹĄnje postove za link. neĹĄto ĂŚe se naĂŚi

drugo, ipak veÌina stipendija je dovoljna za puko preŞivljavanje, dakle idete u hipermarket i kupujete stranu verziju K+ proizvoda ili ono ťto je na tjednom sniŞenju. zaboravite da Ìete od stipendija a)uťtedjeti za rabljeni BMW b)putovati svijetom ili c)èastiti ekipu po britijama

dakle, raèunajte da vam uz tu lovu treba bar 100-200€ mjeseèno (ovisno o zemlji) da pokrijete izlaske, kave, izlete, muzeje itd.

treÌe, nemojte iÌi na postdiplomski samo zato jer mislite da Ìe vať buduÌi poslodavac pasti na dupe jer ste bili vani 6 mjeseci ili godinu dana. veÌinu odvjetnika viťe zanima koliko vam treba do gruntovnice i natrag i znate li slati poťtu preporuèeno. ako ste odsluťali humantarno pravo to vas neÌe spasiti od mrljanja po ovrhama za vrijeme pripravniťtva, niti Ìete dobit bonus na plaÌu. isto tako nema smisla sluťati IT commerce law ako se mislite baviti obiteljskim ili kaznenim.

karlovacko
17-06-2006, 14:21
ok, odvjetnike neæe fascinirati ali ako imaš druge planove magisterij vani bi se mogao pokazati jako korisnim - npr. ako želiš raditi za neku medjunarodnu organizaciju zbroji znanje stranih jezika i BINGO

mene bi ubilo da znam da od sada do vjeènosti moram robijati na sudu ili kod nekog odvjetnika. gledala sam pripravnike na sudu - razoèarani su i dosaðuju se. uopæe, ovo uobièajeno što veæina ljudi radi poslije faksa je...uh

The Last Outlaw
26-12-2006, 17:30
mene bi ubilo da znam da od sada do vjeènosti moram robijati na sudu ili kod nekog odvjetnika. gledala sam pripravnike na sudu - razoèarani su i dosaðuju se. uopÌe, ovo uobièajeno ťto veÌina ljudi radi poslije faksa je...uhMakar je to blizu toènoga to je samo joť jedan odraz opÌeg stanja u pravosuðu, ali to nije tema ovog threada. S druge strane ovo...
tuŞna je istina da veÌinom morať sam platiti. a svi glume da primaju ljude radi dobrog CVa..haha..opcije su ťtediti pare, traŞiti sponzore ili se nadati..uzaludno ...nije toèno. uz dobro planiranje moguÌe je pronaÌi izvore financiranja za studij vani i nije potrebno sve "sam platiti".

Postoje fakulteti koji daju izdaťne stipendije ili drugu pomoÌ u financiranju (primjerice oslobaðanje ťkolarine). Postoje fundacije i programi ambasada i slièno.

Kao moj doprinos linkovima (koji vidim prťte, u skladu s posloviènom friendliness koja vlada u PF zajednici ;) ) dodajem Utrecht University.

International Masters (UU) (http://www.internationalmasters.uu.nl)

Master of Laws (LLM) degrees (http://www.internationalmasters.uu.nl//index.cfm/site/International%20Masters/pageid/D1C25ACE-E081-2E3C-90A1FA6327468B08/index.cfm)

Google is your friend.

Wilbur
18-05-2007, 13:16
sad kad sam se vratio moram vam reći da postdiplomski vani zna prilično impresionirati odvjetnike, naravno ne one koji se bave isključivo ostavinama i pokojim uređenjem međa, ali one urede/druĹĄtva koja rade velike investicijske projekte i imaju za klijente banke i velika trgovačka druĹĄtva

kad sam se javljao za posao, bilo je vrlo malo drugih kandidata sa usporedivim CV-em i to je rezultiralo priličnim interesom potencijalnih poslodavaca.

dakle, ako moĹžete, idite! :-D

Robierre de Cochon
10-08-2007, 16:46
sad kad sam se vratio moram vam reÌi da postdiplomski vani zna prilièno impresionirati odvjetnike, naravno ne one koji se bave iskljuèivo ostavinama i pokojim ureðenjem meða, ali one urede/druťtva koja rade velike investicijske projekte i imaju za klijente banke i velika trgovaèka druťtva

kad sam se javljao za posao, bilo je vrlo malo drugih kandidata sa usporedivim CV-em i to je rezultiralo priliènim interesom potencijalnih poslodavaca.

dakle, ako moĹžete, idite! :-D
baĹĄ malo surfam po netu...pa imam par pitanja ako mi netko moĹže odgovoriti:

kad govorimo o poslijediplomskom - radi se o "master of law" studiju, jel? to je ovo ĹĄto mi sada imamo po bolonji ili "stari magisterij"?
ne kuĹžim, jer ako ĂŚe se sada svima dipl iur prevesti u master of law - onda je master u inozemstvu zapravo dupli fax, a ne polijediplomski studij.
jel se onda isplati upisat master? ili doktorat?
nek mi neko objasni ukrako.

ja bi rado upisao neĹĄto vani...mislim da bi mi koristilo. ako uhvatim neku stipendiju naravno. :)

Wilbur
11-08-2007, 07:36
da, zapravo se radi o"master of laws" studiju, ako traje 1 godinu.

imať pravo, ťto se titule tièe, ne dobivať niťta, ali ipak bolje zvuèi da si odsluťao 1 godinu vani i to u principu jedan smjer (dakle, neťto kao polu-specijaliuacija), a i u principu na to i ne ideť radi titule nego radi stvari koje Ìeť tamo èuti a tu nisi imao prilike

Robierre de Cochon
11-08-2007, 16:33
da, zapravo se radi o"master of laws" studiju, ako traje 1 godinu.

imať pravo, ťto se titule tièe, ne dobivať niťta, ali ipak bolje zvuèi da si odsluťao 1 godinu vani i to u principu jedan smjer (dakle, neťto kao polu-specijaliuacija), a i u principu na to i ne ideť radi titule nego radi stvari koje Ìeť tamo èuti a tu nisi imao prilike
a jel ima neka razlika izmeðu master studija (master of law) i master of advanced studies (L.L.M).
ni jedno ni drugo nije znanstveni magisterij, jel? (mr.sc.)

huainan
11-08-2007, 20:37
ťto se tièe postdiplomskog u nizozemskoj, daj samo reci jesi ti to odradio na engleskom, ili kojim sluèajem znať nizozemski.

Wilbur
20-08-2007, 01:18
@huainan - na engleskom, naravno, 90% takvih postdiplomskih je na engleskom, ostali uglavnom na njemaèkom ili francuskom

@robbiere http://en.wikipedia.org/wiki/Master_of_Laws
nije znanstveni magisterij, jer takav viĹĄe ne postoji po bolonji. dakle, u RH se priznaje kao magisterij struke. od "znanstvenog" moĹžeĹĄ iĂŚi na doktorat ali to je opet po novom doktorat struke (LL.D.)

suni
23-10-2007, 20:00
DĹžabe si prevodite titule na hrvatski, Ministarstvo ne Ĺželi nostrificirati strane diplome niti znanstvenim djelatnicima.

Katastrofa.

a zakaj ne Ĺžele?

mislim nije da smo neka high class zemlja koja samo tako moĹže pljuvati po diplomama stranih faxeva :?: :!:

Skylark Ishmaelle
23-10-2007, 20:02
mislim da nostrifikacija viťe kao takva ne postoji veÌ par godina. ukinuto kao bezvezan postupak. sada se automatski priznaje istovrijednost diplome prema stupnju koji je steèen u inozemstvu.

no, osim toga, sutra (u srijedu) je u NSB sajam stipendija, pa ko oĂŚe nek se izvoli otiĂŚi informirati.

:)

Skylark Ishmaelle
23-10-2007, 20:06
PronaĹĄla link o priznavanju diploma na webu Agencije za znanost i visoko obrazovanje koja se time bavi
http://www.azvo.hr/Default.aspx?art=188&sec=2

Ako pogledate, vidjet Ìe se da se radi formalna provjera akreditacije institucije i programa te steèene diplome, te da se viťe ne ulazi u sami studijski program i ne radi usporedna analiza sa naťim studijem. KaŞu da se postupak sada prilièno skratio.

No, Lenny, ti imaĹĄ neke druge informacije o ovome?

Skylark Ishmaelle
25-10-2007, 15:19
Za dipl.iur:
Pa do sada i nisu mogli niťta izdavati kad je tek prije par dana (juèer) stupio na snagu novi zakon o akademskim titulama.
Sad tek treba vidjeti kako se stvar provodi.
Do sada nije bilo pravnoga temelja, sad ga ima.

A za priznavanje stranih diploma, for a fact, znam da to ťljaka i to veÌ duŞe vremena. KaŞem, imať li ti stvaran primjer da nekome nisu piznali diplomu stranog sveuèiliťta?