View Full Version : Online prijava kršenja studentskih prava
Ured Pravobraniteljice
09-06-2009, 23:49
Dragi studenti,
Otvoren je novi topic za prijave postupanja koje se mogu kvalificirati kao kršenje studentskih prava. Pozvani ste ovdje prijavljivati sve situacije za koje sumnjate da se mogu podvesti pod tu definiciju (dakle, da - čak i kada niste sigurni :wink:), kako bi Ured pravobranitelja
a) saznao za takva postupanja
b) mogao provjeriti vaše navode
c) mogao poduzeti daljnje akcije i reakcije
te kako bi i ostali studenti vidjeli primjere i čuli za takve dogadaje & kako bi ih i sami mogli prepoznati i na vrijeme prijaviti. :wink:
Meni nije jasno ponašanje katedre za mp. Ili sam ja to možda krivo shvatila? Uglavnom, danas su na svojoj stranici objavili da od roka u 11 mj ispituju po novoj literaturi. Problem je u tome što oni tu literaturu nisu ispredavali. Zar nije pravilo da se po novoj literaturi ispituje nakon što se po njoj i održe predavanja? Po tome bi ona trebala vrijediti od 6mj iduće godine, a ne od 11mj ove. Neka me netko ispravi ako sam u krivu!
Pravilnik-Članak 21:
(1) U članku 22. stavak 2. mijenja se i glasi: (2) Ispit se polaže na temelju literature predviđene izvedbenim planom nastavnog predmeta.
(2) U članku 22., iza stavka 2., dodaju se novi stavci 3. i 4. koji glase
(3) Ako je izvedbenim planom za određenu akademsku godinu utvrđena nova ispitna literatura, ispit se po toj literaturi polaže nakon završetka predavanja gradiva obrađenog tom literaturom.
(4) Pravilo iz stavka 3. ovog članka ne odnosi se na studente koji polažu ispit iz određenog predmeta na temelju članka 17. stavka 2. ovog Pravilnika.
Jel ima na kraju novosti s tim medjunarodnim?......koja ce nam literatura biti na kraju?jeste li uspjeli to rijesiti?
Blaugrana
09-10-2010, 14:22
Meni nije jasno ponašanje katedre za mp. Ili sam ja to možda krivo shvatila? Uglavnom, danas su na svojoj stranici objavili da od roka u 11 mj ispituju po novoj literaturi. Problem je u tome što oni tu literaturu nisu ispredavali. Zar nije pravilo da se po novoj literaturi ispituje nakon što se po njoj i održe predavanja? Po tome bi ona trebala vrijediti od 6mj iduće godine, a ne od 11mj ove. Neka me netko ispravi ako sam u krivu!
Ja mislim da si u pravu i da se čitav ovaj semestar ne bi smjelo ispitivati po novoj literaturi.
Nadam se da će nam se pravobraniteljica što prije javiti jer ova neizvjesnost ubija.
pravobranitelj. jan kapić. već šest mjeseci.
javit ce vam pravobranitelj odmah kad sazna. a to kad ce saznat ne ovisi o njemu nego o ovima na faxu jel tak
Pravobranitelj
12-10-2010, 23:14
Reakcija dekanata i katedre!
Link na: http://www.pravokutnik.net/forum/showthread.php/844-*OBAVIJESTI-O-RADU*?p=535085&viewfull=1#post535085
LP,
Ured pravobranitelja
fat drummer
13-10-2010, 17:13
o katedro iz mp-a, stvarno si duhovita
malimrav85
13-10-2010, 17:32
Ako je tome tako nije mi jasno zašto ne ostave staru literaturu. Ako se samo radi o novom izdanju?
Mihaela88
13-10-2010, 18:02
meni nije jasno zasto tvrde da se radi samo o novom izdanju, ako u knjizi na 1. str pise: IZMIJENJENO IZDANJE. Hm hm, pitam se pitam. s tim da su nadodali dosta stranica, pojmove promijenili i neke recenicne konstrukcije, a o tome koliko je sad sitnih slova u krupnima necu uopce pricat. naravno, vec vidim kako ce ovaj rok u 11. klat po novoj knjizi i rusit ljude. dno dna!
malimrav85
13-10-2010, 20:29
S druge strane, nije vam ni dekan zadnji kome se možete obratiti...
Darkbuster
13-10-2010, 20:42
Na ovaj faks treba poslati neku inspekciju iz okvira EU. Svako malo neko novo jebanje u mozak.
Mihaela88
13-10-2010, 21:20
pa ne znam zapravo tko u okviru faksa moze rijesiti ovaj problem (jer se bojim da bi ostali prekasno reagirali jer je ispit za 3 tjedna). oni se vade na nekakve igre rijecima sto je prejadno. kazu da je samo novo izdanje stare knjige, a nadodali su toga jos i moraju se uciti dijelovi gradiva koji se nisu trebali uciti i lijepo pise u samoj knjizi da je izmijenjeno izdanje.
malimrav85
13-10-2010, 22:56
javite se sveučilištu i/ili ministarstvu ako vam je toliko stalo do toga pa vidite što će vam reći.
copy paste od "Referada potvrde"
"Ja sam popizdio danas.
Uglavnom, treba mi potvrda gdje mi piše koja sam godina studija, (PBZ STUDENTSKI PAKET-moraš bit 2. ili viša godina studija).
S obzirom da na onim potvrdama isprintanim u učionici ne piše koja si godina, kupio sam potvrde i ispisao, da bih došao u referadu, a teta mi je rekla da se te potvrde printaju u učionici i da mi neće ona dat žig.
Rekao sam joj da na tim potvrdama ne piše koja sam godina, a meni to treba, na što je ona rekla da sve piše i sve se zna bla bla i dalje mi odbila dat žig.
Pretpostavljam da i ostali imaju problema s tim.
Ne znam što da radim, stvarno one potvrde nemaju smisla ako ne piše godina studija u koju si upisan, ili bar semestar.
I zašto koji k. još uvijek onda prodaju potvrde u knjižari ako mi neće to potpisat???
e da, i otišao sam u PBZ s tom isprintanom potvrdom i rekla mi je da ne mogu s tim ništa jer mi ne piše koja sam godina studija i da nisu oni ovlašteni računat naše ECTS ostvarene bodove i po tom gledat koja smo godina."
Uglavnom; poanta je da ljudima trebaju iz razno-raznih razloga potvrde na kojima piše u koju je godinu student upisan.
Teta u referadi odbija potpisat ručne potvrde s izgovorom da se mogu printat u referadi.
pomoć pomoć pomoć
Pravobranitelj
29-10-2010, 23:39
poslan je mail referentu Relkovicu, cim dobijemo odgovor postamo ga ovdje ;)
Pravobranitelj
03-11-2010, 18:46
Službeni odgovor zvuči ovako:
"U iznimnim slučajevima studenti mogu doći po potvrde o upisanim semestrima, na način da pribave obrazac u Knjižari PFZ-a i s indeksom dostave u pripadajuću referadu u radno vrijeme sa strankama."
Dakle, rješenje problema je opet - u referadi. Smireno objasni svoj problem, reci da je izvanredna situacija i zatraži da ti to potvrde. Kao krajnje rješenje možeš se obratiti referentu Relkoviću koji nam je i odgovorio na ovo pitanje.
Lp,
Ured pravobranitelja
Skylark Ishmaelle
11-11-2010, 20:51
Dragi Pravobranitelju,
željela bih prijaviti potencijalno konkretno kršenje studentskih prava na pismenom ispitu iz MPP-a, na posljednjem roku, 10.11.
Jedno od pitanja na ispitu je bila Luganska konvencija i njezina primjena. Uvidom u literaturu, i to prema stvarnom kazalu, može se vidjeti da se Luganska konvencija nalazi u svega dva mjesta u udžbeniku 'Međunarodno privatno pravo' prof. Sajka.
Jedno od tih mjesta je str. 389 gdje se ukazuje na Lugansku konvenciju kao izvor 'inspiracije' za novu regulativu što nije predmetno za ovo pitanje. Drugo mjesto je stranica 73 udžbenika gdje se detaljno objašnjava što Luganska konvencija jest i čemu služi te se tu upravo nalazi odgovor na pitanje postavljeno na pismenom ispitu.
Nažalost, to je dio udžbenika koji je izbačen iz obvezne literature za ispit, iako je to bio do prije nekoga vremena. Prema službenim stranicama Katedre za međunarodno privatno pravo jasno je označeno što sačinjava obveznu literaturu: http://www.pravo.hr/MPP/literatura, odnosno:
Obvezna literatura
SAJKO, Krešimir, Međunarodno privatno pravo, 5. izmijenjeno i dopunjeno izdanje, Narodne novine, Zagreb, 2009.
Iz obvezne ispitne literature izuzimaju se sljedeći dijelovi udžbenika:
I.4.2.2.2. Unifikacija prava Europske zajednice (od 70. do 76. stranice)
Molim da se što prije postupi po ovoj pritužbi jer svi studenti nisu još ocijenjeni pismeno, a kako bi Katedra imala vremena primjereno odreagirati i zanemariti ovo pitanje prilikom ispravljanja ispita.
Hvala na pomoći.
Pravobranitelj
12-11-2010, 11:14
Dragi Pravobranitelju,
željela bih prijaviti potencijalno konkretno kršenje studentskih prava na pismenom ispitu iz MPP-a, na posljednjem roku, 10.11.
Jedno od pitanja na ispitu je bila Luganska konvencija i njezina primjena. Uvidom u literaturu, i to prema stvarnom kazalu, može se vidjeti da se Luganska konvencija nalazi u svega dva mjesta u udžbeniku 'Međunarodno privatno pravo' prof. Sajka.
Jedno od tih mjesta je str. 389 gdje se ukazuje na Lugansku konvenciju kao izvor 'inspiracije' za novu regulativu što nije predmetno za ovo pitanje. Drugo mjesto je stranica 73 udžbenika gdje se detaljno objašnjava što Luganska konvencija jest i čemu služi te se tu upravo nalazi odgovor na pitanje postavljeno na pismenom ispitu.
Nažalost, to je dio udžbenika koji je izbačen iz obvezne literature za ispit, iako je to bio do prije nekoga vremena. Prema službenim stranicama Katedre za međunarodno privatno pravo jasno je označeno što sačinjava obveznu literaturu: http://www.pravo.hr/MPP/literatura, odnosno:
Obvezna literatura
SAJKO, Krešimir, Međunarodno privatno pravo, 5. izmijenjeno i dopunjeno izdanje, Narodne novine, Zagreb, 2009.
Iz obvezne ispitne literature izuzimaju se sljedeći dijelovi udžbenika:
I.4.2.2.2. Unifikacija prava Europske zajednice (od 70. do 76. stranice)
Molim da se što prije postupi po ovoj pritužbi jer svi studenti nisu još ocijenjeni pismeno, a kako bi Katedra imala vremena primjereno odreagirati i zanemariti ovo pitanje prilikom ispravljanja ispita.
Hvala na pomoći.
Draga kolegice, hvala vam na detaljnom opisu problema, kontaktirati ćemo katedru.
Srdačan pozdrav,
Ured pravobranitelja
Skylark Ishmaelle
12-11-2010, 11:36
Hvala na brzoj reakciji. Morala bih povući prijavu jer sam upravo u dodatnoj obveznoj literaturi pronašla podatke o Luganskoj konvenciji, i to u poglavljima knjige prof. Boučeka, Europsko međunarodno privatno pravo u eurointegracijskom procesu. Dakle, pitanje jest u literaturi, ali ne u glavnom udžbeniku. Ne znam kako mi je to promaknulo.
Ispričavam se i zahvaljujem još jednom na brzom angažmanu.
I častim kavom zbog razumijevanja.
:)
Pravobranitelj
12-11-2010, 22:37
Hvala na brzoj reakciji. Morala bih povući prijavu jer sam upravo u dodatnoj obveznoj literaturi pronašla podatke o Luganskoj konvenciji, i to u poglavljima knjige prof. Boučeka, Europsko međunarodno privatno pravo u eurointegracijskom procesu. Dakle, pitanje jest u literaturi, ali ne u glavnom udžbeniku. Ne znam kako mi je to promaknulo.
Ispričavam se i zahvaljujem još jednom na brzom angažmanu.
I častim kavom zbog razumijevanja.
:)
Dobro, mail je već poslan - kada dobijemo službeni odgovor onda ćemo ga ovdje i postati. ;)
Skylark Ishmaelle
12-11-2010, 23:01
:facepalm:
hvala na pedestu svejedno!
(tražim prikladnu smeđu vrećicu za asesoar na glavi pri izlasku u javnost)
Pravobranitelj
16-11-2010, 22:59
Ured pravobranitelja je kominicirao sa profesorom Sikirićem, koji se pokazao kao jako ugodan sugovornik spreman pomoći u eventualnim dvojbama, no kako je pritužba povučena nije bilo potrebe za daljnjim postupanjima.
Za ubuduće - molimo sve studente da prije prijave detaljno provjere navode iste. Unaprijed zahvaljujemo.
LP,
Ured pravobranitelja
Desi se, s ovim predmetom pogotovo. Studentske zahvale prof. Sikiricu na razumijevanju, u svakom slucaju - jedna dubioza manje & no harm done. ;)
Skylark Ishmaelle
17-11-2010, 06:44
Hvala na pomoći i trudu u svakom slučaju :) NIKAD više neću podnositi (do i posljednje stranice literature) neprovjerene prijave!
Evo ja imam jednu pritužbu a odnosi se na odnos prema izvanrednim studentima i to konkretno:
Radno vrijeme referada, skriptarnice i sl.
Da izvanredni sam student, moj grijeh. I da stvar bude gora čak i radim(znam, užas, fuuuj) a zamislite horora čak si i tim radom plaćam školarinu i ostale troškove(da znam, baš sam grozan i za svaki prijekor).
No ono što ljudima koji su organizirali pojedine procedure na našem fakultetu očito nije jasno je da studenti koji rade imaju čak i nešto nezamislivo - radno vrijeme.
Detalja radi mogli bi se malo osvrnuti na ovogodišnje upise:
Svaki radni dan* od 10:00-12:00?
*-radni dan, dan tijekom kojeg se radi, ne samo referenti na fakultetu nego svi ljudi koji imaju posao pa ČAK i izvanredni studenti.
Molim?!?
Zašto onda ne u 8:00 pa da bar mogu na poslu reći da ću malo kasniti a ne ovako, moram objašnjavati zašto me nema pola dana, kad se uračuna da je dekanski rok bio od 3-7.10. 2011 dolazimo do zaključka da su izvanredni studenti 3,4,5 godine(:smartass:) koji su izlazili na dekanski rok imali tek tjedan dana da opet(jer su i rokovi uvijek u predivno vrijeme da i ne spominjemo kako su usmeni ispiti bazirani) obavijeste svog poslodavca kako se još jedan dan cijelo jutro neće pojaviti na poslu.
Inače za one koji ne znaju to vam poslodavci obožavaju, jedva čekaju da im zaposlenici jednostrano objave kako se neće pojaviti na poslu, to im je super i za nagradu dijele bonus čokoladice, sportske automobile, putovanja u tropski raj i sl.
Ok, ok ajmo se sada udaljiti od Pravnog fakulteta i vratiti u realnost, to je apsolutna katstrofa i faktički pravni fakultet minira izvor financijskih sredstava kojima sami studenti plaćaju studij.
Ali, uh, oh, eh, pa kolega imate uredovno vrijeme za izvanredne studente. Super! Ali kada?
Utorkom(samo jedan dan? stvarno? samo jedan?) od nevjerovatnih 15:30 do 16:30!
Ne stvarno pa kakvo je to radno vrijeme, ja recimo utorkom radim do 17:30 ali nema veze recimo da radim do 16:00 kao većina ljudi, kako ja to moram voziti da stignem nešto obaviti na faksu?!? :unsure:
Da stvar još malo dobije na ironiji, skriptarnica radi samo do 16:00h :rotfl:
Naravno nisam stigao obaviti upis do 14. pa mi je danas Relković smireno i ljubazno priopćio kako moram kupiti u skriptarnici(LOL) molbu za naknadni upis i uplatiti 150,00kn na žirac fakulteta(+ još 150,00kn za "testiranje indexa"* zbog GP2 kojem uopće nisam mogao ni pristupiti a uredno sam pljunuo 800,00kn za taj ispit prošle godine no to je tema za sebe), i znate što?
Uopće me ne boli tih 150,00kn(malo je ljigavo ali ok) toliko koliko i opet nisam stigao sve obaviti te sam opet zvao šeficu da joj objasnim kako me sutra na poslu prije najranije 11:00h neće vidjeti e pa nazdravlje.
* - "testiranje indexa", zvuči pomalo kao "krizni porez" jel'da? :rotfl:
Ako ovako faks nastavi inzistirati na takvim procedurama pitam se od kojeg ću im prihoda platiti školarinu(i ove razne harače) sljedeće godine, srećom pa moji još i imaju razumijevanja, a što će studenti koji rade kod puno oštrijih poslodavaca?
Dati otkaz? Sklupčat se i riknut ispod mosta?
Stvarno mi nije jasno da umjesto da se podržavaju studenti koji rade i ulažu taj rad godinama u obrazovanje, iste se minira na svakom koraku.
I onda se ljudi čude kad na drugim fakultetima studenti prosvjeduju za besplatnu školarinu, mislim ako se već rad ovako minira onda mi izvolite platiti, ja bi radije visio po predavanjima nego na poslu...
Mislim da bi bilo već stvarno vrijeme da se malo, ali bar samo malo pažnje pokloni i izvanrednim studentima.
I isto tako da ne bi bilo zabune ja nemam ama baš nikakvih prigovora na rad referenata a pogotovo g. Relkovića i gđe. Cvitanović koji su bar prema meni uvijek bili ljubazni i pristupačni, ja sam itekako svjestan da ti ljudi po referadama normalno kao i ja odrade svoj radni dan i da se ne može očekivati od njih da rade 12h dnevno da bi mi stigli obaviti stvari ali nekakav način mora postojati jer ovo nema smisla pa valjda je svima normalnima jasno da mi ne možemo uvijek izlaziti s posla kad nam se sprdne...
fat drummer
18-10-2011, 20:27
imam isti problem kao i ti, radno vrijeme referade mi odgovara jedino subotom i nedjeljom, ali tada ne rade. no, bojim se da ovo nije kršenje studentskog prava per se, pa bi se trebao po mom skromnom mišljenju obratiti zboru.
Ja sam dao otkaz iz tih razloga :)
imam isti problem kao i ti, radno vrijeme referade mi odgovara jedino subotom i nedjeljom, ali tada ne rade. no, bojim se da ovo nije kršenje studentskog prava per se, pa bi se trebao po mom skromnom mišljenju obratiti zboru.
Da sad i kad sam se malo ohladio vidim da imaš pravo. Misliš da bi imalo ikakvog efekta da pošaljem mail(ništa histerično kao ovo gore nego normalno) zboru? Ak nish drugo bar da netko zna da nam to smeta.
@Anselmo, jasno mi je ali ja nikako ne mogu bez posla a i radim u JB uredu pa ono...
Ured Pravobraniteljice
20-10-2011, 19:42
Da sad i kad sam se malo ohladio vidim da imaš pravo. Misliš da bi imalo ikakvog efekta da pošaljem mail(ništa histerično kao ovo gore nego normalno) zboru? Ak nish drugo bar da netko zna da nam to smeta.
@Anselmo, jasno mi je ali ja nikako ne mogu bez posla a i radim u JB uredu pa ono...
Kao što je fat drummer već primjetio - tvoj problem bi bilo najbolje prezentirati SZu, budući da je van nadležnosti Ureda Pravobraniteljice; oni će sigurno učiniti sve što mogu da ti pomognu.
LP,
Ured Pravobraniteljice
eleonora akvitanska
06-01-2012, 22:20
Hej,
evo jedna informacija za koju neznam je si li upoznata s njom :) Na Radnom i socijalnom su promijenili literaturu i na obavijesti stranice piše da se primjenjuje od ljetnog semestra, dok je kao rok početka primjene naveden 1. veljače. Kao što znaš, to nije početak ljetnog semestra :) niti se nova literatura može ispitivati ako nije ispredavana.
Mislim da je to nešto čime bi se trebalo pozabaviti. Vidjeti ćeš, nije se puno literature mijenjalo, ali me već stvaaarno počelo ljutiti to blanketno nepoštivanje propisa od strane katedri.
Pozzdrav!
Pravobranitelj
18-01-2012, 14:38
Ured je već zaprimio pritužbu o istoj temi. Kontaktirana je katedra još u 10. mjesecu te su nas u odgovoru uvjerili da su navedeno gradivo ispredavali (radi se o izmjenama zakona - promjene se odnose na izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima (NN 150/2011) te novi Zakon o strancima (NN 130/11)) u nastavku je slijedilo:
Inače, stajalište je naše katedre da je zbog relativno učestalih zakonskih promjena bolje češće mijenjati literaturu neko tražiti od studenata da uče propise koji su prestali važiti. Jednako tako, a iz istih razloga, mi na ispitima nikada ne inzistiramo na zakonskim tekstovima već na razumijevanju pojedinih pravnih instituta. U tom smislu na slijedećih nekoliko ispitnih roka ćemo, naročito kada je u pitanju materija socijalne skrbi, voditi računa o razumijevanju glavnih značajki i instituta socijalne skrbi, a ne o tome kako su u pojedinim zakonima ti instituti uređeni.