PDA

View Full Version : Dopust za učenje za pravosudni?

Law Guru
22-06-2009, 20:07
Za pravosudni sam mislio da obavezno moraš dobiti barem dva mjeseca slobodno :angry:, a znam da se ljudi snalaze na razne načine, npr. popularno je nekako si nariktati bolovanje i tako dobiti još koji tjedan viška za učenje :smartass:

ovisi gdje tko radi.

u firmama - tesko, pogotovo privatnim. dobijes godisnji, par dana po kolektivnom za polaganje ispita, a malo i zloupotrebljavas bolovanje.
jedino ako uspijes kakav neplaceni uzicat. no, ne zaboravimo da je neplaceni dopust odluka poslodavca, a ne pravo radnika:angry:

drzavne ili velike firme, gdje ima dosta pravnika, pa je zamjena osigurana, daju i placeni dopust do 3 mjeseca, ovisi kako je uredjeno kolektivnim ugovorom i pravilnicima. nekad su znali davati i po 6 mjeseci.

u drzavnoj sluzbi, tj. ministarstva, uredi vlade, uredi drzavne uprave i sl. - koma, tamo ti pravosudni ne treba, pa te tako i tretiraju. uglavnom, tamo kombiniras godisnji s neplacenim, osim ako si bas takav nesretnik da si u nekom tijelu pri vladi. onda se mos` fuckat ili otici na bolovanje/porodiljni.

sto se udruga - sindikata, i sl., tice, tamo je obicno jedan pravnik koji nema nikakvu zamjenu pa opet popusi:rotfl:, jedino sto si sindikati ne smiju priustiti los glas, da krse prava vlastitih radnika, pa se nekako sklepa, kroz godisnji i slobodne dane (dopust), oko mjesec dana, a i imaju normalno radno vrijeme, uglavnom do 16h.

na sudu dobijes najvise, i do 6 mjeseci. i u drzavnom odvjetnistvu su siroke ruke. ali, u pravosudnim tijelima moras poloziti p.i., inace ostajes bez posla:mrgreen:

odvjetnici - ovisi, neki daju i do 4 mjeseca, dok je prosjek 2 mjeseca.

paul oakenfold - ready steady go:iviv:

Starfish
22-06-2009, 23:33
odvjetnici - ovisi, neki daju i do 4 mjeseca, dok je prosjek 2 mjeseca.

sad jedno ekstraglupo pitanje... :mrgreen:

Ovo je neplaćeno, jel? :mrgreen:

Law Guru
23-06-2009, 00:29
eee, to i mene zanima:D

mislim da je, ali priupitat cu jos kolege odvjetnike.

dobro je sto im seminar placa HOK. ja morala sama platiti 3500 kn:mad2:, a od materijala dobijes sipak - moras sam hvatati biljeske. jedino su se lovricka i garacicka sazalili i dali nam svoje ppt-ove:mrgreen:

Romana
23-06-2009, 09:41
kod odvjetnika bi to trebalo bit placeno, po kolektivnom imas pravo na mislim 45 radnih dana.

znaci - ak se dogovoris s sefom da ce te pustit na ucenje, a ti se poslije vracas njemu radit - platit ce ti to.

ak ti ne zeli platit - znas kolko je sati.
polozi i gibaj odatle :D

Insomniac
23-06-2009, 15:13
eee, to i mene zanima:D

mislim da je, ali priupitat cu jos kolege odvjetnike.
Znam da moj sef uredno placa kolegici ova 3 mjeseca sto je ucila za pravosudni. Nekakva praksa je da se dobiva 3 mjeseca za ucenje, barem kako su meni rekli.
Inace na sudu se dobiva 6 mjeseci za učenje, ali po novom zakonu to ce im smanjiti na dva mjeseca.

dobro je sto im seminar placa HOK. ja morala sama platiti 3500 kn:mad2:, a od materijala dobijes sipak - moras sam hvatati biljeske. jedino su se lovricka i garacicka sazalili i dali nam svoje ppt-ove:mrgreen:

To je valjda jedina stvar koju HOK daje besplatno :D

Law Guru
23-06-2009, 19:41
Znam da moj sef uredno placa kolegici ova 3 mjeseca sto je ucila za pravosudni. Nekakva praksa je da se dobiva 3 mjeseca za ucenje, barem kako su meni rekli.
Inace na sudu se dobiva 6 mjeseci za učenje, ali po novom zakonu to ce im smanjiti na dva mjeseca.

dobar neki sef:D

navodno i na sudu i u DO dobijes slobodnog ovisno o tome kakav ti je sef, sto bi moglo biti istina, jer kad sam radila u drzavnoj sluzbi, imala sam pravo na 7 dana po KU za polaganje drzavnog strucnog, a sef mi je dao samo 3 dana :roll:, da ne pricam koliko godisnjeg mi je propalo zbog posla i koliko neplacenih prekovremenih sam imala...gadno je vjezbenistvo:mrgreen:

To je valjda jedina stvar koju HOK daje besplatno :D

zapravo, sve to jadni vjezbenici odrade i to krvavo:mrgreen: