+ Reply to Thread
Results 1 to 18 of 18

Thread: Trudnoca i nepostivanje Zakona o radu

Veteran foruma

Angry Trudnoca i nepostivanje Zakona o radu

Ma ne znam di bi ovo postala pa nek i oftopièarim al danas mi frendica kaŞe kako su nam kolegicu koja je dala pravosudni veÌ na 4 intrevjua za posao traŞili,kao uvjet za zaposlenje da potpiťe kako neÌe u naredne 3 godine ostati trudna :smt013 a oni koji nisu traŞili napismeno,na to su insinuirali. Ma napuťi se qrca ak mi to kaŞe :smt097

Pa se ti rodi kao Şena,joj ðe me naðe
    "...na sagu snova mrkla noć se igra mojim željama,ali će ih jutro sve rasute pokupiti..."http://img19.imageshack.us/img19/4274/hranitiice1ry.gif

Veteran foruma

ma wc papir bar pogledas dok ga motas u ruci prije neg njime obrises dupe. i ne ignoriras ga. znas ak je troslojni da ti treba kraci komad, ak je jednoslojni, duzi....
    gnusam se na takve poslodavce, a na zalost vecina ih je takva!

Veteran foruma

I ťto je najtragiènije niť im ne moŞeť jer te inako drŞe prve 3 godine na odreðeno a svima nam je poznato da takav ugovor moŞe prestati i za vrijeme trudnoÌe,ukoliko je proteklo vrijeme na koje je sklopljen.I di ti je onda osnova za tuŞb?U PM!!!!!!!!!eto di.... :smt013
    A isto tako ona odredba prema kojoj se prekid rada u trajanju kraÌem od 2 mjeseca ne smatra prekidom radnog odnosa buahahahaahahh :smt005 ma daj,pa naravno da Ìeť biti nezapolen 2 mjeseca i 1 dan i onda Ìe ti ponuditi sklapanje novog ugovora na ODREÐENO.
    "...na sagu snova mrkla noć se igra mojim željama,ali će ih jutro sve rasute pokupiti..."http://img19.imageshack.us/img19/4274/hranitiice1ry.gif

Spygirl
    Guest

:smt010 To je uobièajena praksa kod nas, i ja znam za iste primjere...to je naša pravna država gdje svatko gleda kako da što više iskoristi drugog... :smt011 da je muško vjerovatno bi mu èestitali što namjerava u 3g. postati otac jer to pokazuje kao nekakvu odgovornost...ma fuj, gade mi se svi.....ali tako æe biti dok god nitko nije sankcioniran i dok god ima ljudi koji nemaju izbora nego pomiriti se sa takvim uvjetima...

patsy
    Guest

mozes potpisat 150 takvih papira kad je to pravno nistavni akt
    ne moze se poslodavac pozvati na njega pred sudom, nego treba uzeti jedan primjerak toga pa kad si nades posao drugdje lijepo ga prijavis prekrsajno
    mislim da je kazna 30000-61000 kn
    ali prekrsaj zastarjeva za godinu dana tak da ce ti se taj izvuc
    ali eto, tek tolko da ga malo bocnes
    dadoh radno jucer :smt026 sretne li mene

patsy
    Guest

evo i zakona
    NAJTEZI PREKRSAJI POSLODAVCA
    1) Novèanom kaznom od 61.000,00 do 100.000,00 kuna kaznit æe se za prekršaj poslodavac pravna osoba:
    29. ako zbog trudnoæe odbije zaposliti ženu, otkaže joj ugovor o radu ili je, suprotno odredbama ovoga Zakona, premjesti na druge poslove (èlanak 56. (64.) stavak 1.)

,2) Novèanom kaznom od 7.000,00 do 10.000,00 kuna za prekršaj iz stavka 1. ovoga èlanka kaznit æe se poslodavac fizièka osoba i odgovorna osoba pravne osob)
    Za prekršaj iz stavka 1. ovoga èlanka poslodavcu pravnoj osobi može se izreæi novèana kazna na mjestu izvršenja prekršaja u iznosu od 20.000,00 kuna, a poslodavcu fizièkoj osobi i odgovornoj osobi pravne osobe u iznosu od 6.000,00 kuna.) )

Teži prekršaji poslodavca
    Èlanak 228.a (247.)
    (1) Novèanom kaznom od 31.000,00 do 60.000,00 kuna kaznit æe se za prekršaj poslodavac pravna osoba:
    .13. ako traži podatke o trudnoæi žene ili uputi drugu osobu da traži takve podatke, osim ako žena osobno zahtijeva odreðeno pravo predviðeno zakonom ili drugim propisom radi zaštite trudnica (èlanak 56. (64.) stavak 2.),
    (2) Novèanom kaznom od 4.000,00 do 6.000,00 kuna za prekršaj iz stavka 1. ovoga èlanka kaznit æe se poslodavac fizièka osoba i odgovorna osoba pravne osobe.(5) Za prekršaj iz stavka 1. ovoga èlanka poslodavcu pravnoj osobi može se izreæi novèana kazna na mjestu izvršenja prekršaja u iznosu od 10.000,00 kuna, a poslodavcu fizièkoj osobi i odgovornoj osobi pravne osobe u iznosu od 3.000,00 kuna.

MISLIM DA TO RADI INPEKCIJA RADA
    ADRESA ZA ZG PRILAZ IVANA VISINE 1
    BLIZU VELESAJMA

Jimmy
    Guest

Naravno da je to skandalozno, ali zapitajte se ťto bi vi radili da imate svoj ured? Ne zaraðuje svaki odvjetnik milijune da moŞe plaèati ekstra radnika koji je na porodiljnom. Jednostavno mnogi nemaju novca da zaposle nekog tko Ìe mu otiÌ na porodiljni od 3 godine.

Wilbur
    Guest

hm, nije baĹĄ da ga Ĺžalim.

ja bi takvu osobu isto prijavio (makar sam muĹĄko). kao odvjetnik bi prije uzeo sposobnu pripravnicu (ostala trudna ili ne) nego nesposobnog pripravnika

Veteran foruma

Quote Originally Posted by Jimmy
    Naravno da je to skandalozno, ali zapitajte se ťto bi vi radili da imate svoj ured? Ne zaraðuje svaki odvjetnik milijune da moŞe plaèati ekstra radnika koji je na porodiljnom. Jednostavno mnogi nemaju novca da zaposle nekog tko Ìe mu otiÌ na porodiljni od 3 godine.

U pravilu su velike tvrtke te koje traĹže potpisivanje takve izjave.Promijenio bi miĹĄljenje da imaĹĄ Ĺženu koja bi ti rekla,"Dragi,da bi se zaposlila,nas dvoje moĹžemo zaboravit djecu na dulje vrijeme." :smt018

Jimmy
    Guest

Moje miĹĄljenje je da je to nemoralno i protuzakonito. Ali da imam svoj ured, da mi treba joĹĄ jedan radnik, dobro bi razmislio koga bi uzeo, jer bi me to moglo odvuĂŚi u bankrot, posebno ako mi je veĂŚ netko na porodiljnom. Ne znam baĹĄ da bi tako dobro iĹĄlo da bi mogao platit 2-3 Ĺžene na porodiljnom. A ako tvrtka bankrotira, nema love za nikog.

Forumaš u usponu Picok's Avatar

Uh, kaj reĂŚi na ovu temu?
    MoĹžda - "Fala Bogu da nisam Ĺžena..." :smt003

Al mene èeka vojska :smt010
    Jen Dudek bu meni Imbri Grabariću paragrafe tumačil ?!

Kuul forumaš konzerva's Avatar

ja bi bas zato sta sam musko najstroze progonio takvu gamad od poslodavaca, zamisli da mi kaze zena da ne mozemo imat djecu jer bu dobila nogu na poslu...doso bi sa zoljom do tog prokletog siptara kom je tak i tak svejedno jerbo sam nema zenu (kad je derpe)
    "Odlučiti da dijete mora umrijeti da bismo mi živjeli po svojim željama, to je siromaštvo.” Majka Tereza

Miss Sarajevo
    Guest

to definitivno frustrira.
    Moju frendicu su isto ispitivali da kad misli imati djete, da li ima
    patnera. To su privatne stvari koje ti ljudi ne bi smijeli niti pitati a kamoli neĹĄto uvjetovati.

Zato ja kaĹžem dolje sirovi kapitalizam :smt072

A zanima me da li bi ta tvoja frendica tog tipa prijavila?

Početnik na forumu

Quote Originally Posted by Jimmy
    Naravno da je to skandalozno, ali zapitajte se što bi vi radili da imate svoj ured? Ne zaraðuje svaki odvjetnik milijune da može plaèati ekstra radnika koji je na porodiljnom. Jednostavno mnogi nemaju novca da zaposle nekog tko æe mu otiæ na porodiljni od 3 godine.
    Hvala Bogu na sustavu zdravstvenog osiguranja, pa kakvo je takvo je, ali ipak iz te blagajne ide porodiljna naknada, a ne iz blagajne poslodavca :smt018 - Zakon o zdravstvenom osiguranju. Eto, jedini trosak poslodavcu je objava oglasa za novog zaposlenika i gnjavaza kod intervjua, te kad vec nekog zaposli - mora ga iznova uciti poslu.Evo i ctrl+c/ctrl+v iliti copy/paste iz Zakona o zdravstvenom osiguranju cl.68/1. za nevjerne Tome i one koji ce to tek postati:

Republika Hrvatska osigurava sredstva u državnom proraèunu za pokrivanje troškova osnovnoga zdravstvenog osiguranja i to za:
    1. naknadu plaæe za vrijeme korištenja rodiljnog dopusta do jedne godine života djeteta, rodiljnoga dopusta do navršene treæe godine djetetova života za blizance, treæe i svako sljedeæe dijete, rodiljnog dopusta iz èlanka 58. stavka 9. Zakona o radu, posvojiteljskog dopusta, prava na rad u skraæenom radnom vremenu do jedne, odnosno tri godine života djeteta iz èlanka 59. stavka 1. Zakona o radu te prava na rad u skraæenom radnom vremenu do tri godine života djeteta iz èlanka 59. stavka 3. Zakona o radu, ...

Nije mi cilj praviti se pametna veæ sprijeciti sirenje dezinformacija i panike medju kolegicama buducim majkama i vrsnim pravnicama istovremeno.

Prvoborac foruma

Ja znam za slucaj u kojem je zena tri tjedna nakon sto je primljena u radni odnos za stalno zatrudnila.....
    U tvrtci blago receno nisu bili sretni
    Some are born great, some achieve greatness, and some hire public relations officers.

Mlada nada foruma

oo da meni se to desilo..pito me lik na intervjuu...''da da,sve stima samo mi reci ne kanis valjda uskoro djecu imat...''
    mislim, al kuzim ja to...pa nebi ni ja htjela kad nekog zaposlim da mi sad ode na god i pol uskoro...mislim jasna stvar...a i ovo s ugovorom na 3 god je zgodno :smt003

Mlada nada foruma starislav's Avatar

[quote=Spygirl]:smt010 To je uobi

Spygirl
    Guest

[quote=starislav][quote=Spygirl]:smt010 To je uobi

+ Reply to Thread