+ Reply to Thread
Page 1 of 31 12311 ... LastLast
Results 1 to 30 of 922

Thread: III. Kazneno Procesno Pravo

Super Moderator Pravokutnići's Avatar

Default III. Kazneno Procesno Pravo

WEB KATEDRE
    http://www.pravo.hr/kpp

ISPITIVAČI
    Prof. dr. sc. Ivo Josipović
    Prof. dr. sc. Davor Krapac - TMT14, 39/II; konzultacije ponedjeljkom od 16 sati ili e-mail: davorkrapac@yahoo.com
    Prof. dr. sc. Zlata Đurđević - TMT14, 43/II; konzultacije utorkom u 16 sati
    Doc. dr. sc. Elizabeta Ivičević Karas - Gundulićeva 10, 15/I; konzultacije srijedom u 15 sati elizabeta.ivicevic@zg.htnet.hr

ASISTENTI
    dipl. iur. Zoran Burić - Gundulićeva 10, 21/I; konzultacije četvrtkom u 18 sati
    dipl. iur. Marin Bonačić - TMT14, 46/II; konzultacije utorkom u 19 sati

ISPIT
    Ispit je usmeni i pismeni.
    Pismeni ispit se sastoji od dva dijela (opširnije u trećem postu).
    Rezultati pismenog ispita se u pravilu ne objavljuju na internetu.

ROKOVI 2010./11.
    09.11.2010.
    01.02.2011.
    15.02.2011.
    12.04.2011.
    31.05.2011.
    14.06.2011.
    05.07.2011.
    06.09.2011.
    20.09.2011.

PRIJAVA ISPITA
    Studenti koji studiraju po programu usklađenom s bolonjskim procesom ispite prijavljuju putem studomata.
    Ispiti se odjavljuju najkasnije do termina utvrđenog u studomatu.

Studenti koji polažu ispite po starom programu prijavljuju ispite prijavnicama na TMT14, 38/II (gđa. Ružica Mihelj). Telefon referade je 01/4564 317.

SLUŽBENA LITERATURA
    Literatura (vrijedi od ispitnih rokova u veljači 2011.):D. Krapac: Kazneno procesno pravo, Institucije, knjiga I., IV. izdanje, Narodne novine, Zagreb, 2010.
    Z. Đurđević, S. Gluščić: Kazneno procesno pravo, Primjerovnik, Narodne novine, Zagreb 2010.
    Zakon o kaznenom postupku (NN 152/08, 76/09)

Sitni slog i fusnote je potrebno učiti, a od mišljenja sudova samo mišljenje o razumnom roku trajanju postupka i slučaj Maresti.

MATERIJALI SA PREDAVANJA I KORISNI LINKOVI
    Prezentacije prof. Zlate Đurđević Preuzmite ih niže u drugom postu!
    KPP temeljni pojmovi, Pravni fakultet Split
    Hrvatski ljetopis: Pavišić, Novi hrvatski ZKP
    Napomena: posljednja dva linka nisu službena literatura, ali mogu biti od koristi. U slučaju različitog tumačenja gradiva kod tih autora u odnosu na Institucije, prednost dati Institucijama i ZKP-u.

Žrtve i svjedoci
    Skraćeni postupak www.nn.hr/lgs.axd?t=16&id=1352
    Ispitivanje optužnice www.nn.hr/lgs.axd?t=16&id=1349
    Shema skraćenog postupka by Malecka: Preuzmite niže u drugom postu!
    Shema kaznenog naloga by Malecka: Preuzmite niže u drugom postu!

LINKOVI ZAKONA
    Zakon o kaznenom postupku - NN 152/08, 76/09, pročišćeni tekst

SKRIPTE
    KPP skripta, 18. 10. 2005.
    kpp pitanja, 01. 05. 2007.
    Ispravak institucija, 12. 03. 2008.
    Institucije, 15. 07. 2009.

DOJMOVI O PROFESORIMA, PITANJA i KORISNI SAVJETI ZA SPREMANJE ISPITA
    U privitcima se nalaze pitanja u .doc formatu koja ovdje možete preuzeti. Brojka u nazivu dokumenta označava mjesec kada je zadnji put nadopunjen; sve nakon toga potražite sami na topiku.
    Attached Files Attached Files
    Last edited by zgmetropola; 27-11-2011 at 21:07.

Default kazneno procesno pravo

OVDJE MOŽETE PREUZETI PREZENTACIJE PROF. ZLATE ĐURĐEVIĆ KOJIH VIŠE NEMA U REPOZITORIJU NA STRANICI KATEDRE
    Attached Files Attached Files
    Last edited by Malecka; 24-10-2010 at 14:25.

O PISMENOM ISPITU

ISPIT SE SASTOJI OD DVA DIJELA:
    A) PRVI DIO
    α) pitanja iz institucija
    αα) pitanja iz krupnog sloga, čitavo gradivo
    ββ) pitanja iz sitnog sloga i pokoje fusnote, navodno bez prakse
    β) pitanja iz zakona
    α) uglavnom ono što se radilo na predavanjima (npr. što sadrži optužnica)
    ββ) više-manje može doći sve teorijsko iz primjerovnika

Prvi dio ispita sastoji se od 14 pitanja sa dva do tri potpitanja.
    Piše se 45 minuta.
    Za prolaz je potrebno ostvariti 7 bodova. Nema negativnih bodova, ali se mora odgovoriti na svako potpitanje da bi se dobio bod, inače 0 bodova (dakle nema polovičnih bodova).

B) DRUGI DIO
    a) pitanja iz primjerovnika (pritom će primjeri biti slični, a ne isti).

Sastoji se od 3 primjera koji ukupno nose 15 bodova (svaki primjer 5 bodova). Unutar jednoga primjera postavljeno je 5-7 potpitanja; svako netočno odgovoreno potpitanje je jedan bod manje (npr. ako odgovorite na 5/7 potpitanja, dobit će te 3 boda)
    Za prolaz je potrebno ostvariti 8 bodova.
    Piše se 45 minuta.
    Last edited by Malecka; 22-02-2011 at 22:51.

Forumaš prvog reda

Quote Originally Posted by Just a little bit View Post
    ovo s stvarnom nadleznosti postoji jos i pod pitanje :
    Koji je glavni kriterij za određivanje nadležnosti ?

primjeri
    Frajer počinio visestruko ubojstvo, istrazni sudac mu predlozi branitelja, a ubojica, koji je sam pravnik ga odbije. nakon toga istrazni sudac mu dodjeli branitelja po sluzbenoj duznosti.
    a) je li istrazni sudac postupio ispravno
    b) 4 vrste obvezne obrane

Branitelj je ulozio zalbu na prvostupanjsku presudu te ju je durgostupanjski sud prihvatio te vratio na obnovu postupku. Nakon sto je sud na raspravi otkrio nove otegotne okolonosti, sud mu je dodjelio istu kaznu kao i u prijasnjoj presudi. Ovaj put se zali drzavni odvjetnik da je kazna preblaga.
    a) sto ce napravit drugostupanjski su ?
    b) zasto ?

nije bila kontrola optuznice vec pitanje: kontrola pritvora

Koje su materijalnopravne i formalnopravne pretpostavke za određivanje mjere tehničkog snimanja i prisluskivanja telefonskih razgovora ?
    Quote Originally Posted by merić View Post
    postupak koji se pridružuje kaznenom postupku i vodi po pravilima kaznenog postupka u kojem ovlaštenik na imovinskopravni zahtjev (oštećenik, u pravilu) ima pravo postavljanja imovinoskopravnog zahtjeva ako je okrivljeniku dokazana odgovornost u kaz.post.

tako nekako
    Quote Originally Posted by juricivan
    Molim vas treba mi hitna pomoć! nemogu nigdje naći što je adhezijski postupak, pa ako netko zna nek mi napiše! puno hvala
    postupak koji se pridružuje kaznenom postupku i vodi po pravilima kaznenog postupka u kojem ovlaštenik na imovinskopravni zahtjev (oštećenik, u pravilu) ima pravo postavljanja imovinoskopravnog zahtjeva ako je okrivljeniku dokazana odgovornost u kaz.post.
    Last edited by Malecka; 22-02-2011 at 22:51.

Forumaš prvog reda

Quote Originally Posted by Just a little bit
    OPTUŽENIKU JE IZREČENA KAZNA ZATVORA U TRAJANJU OD 5 GOD. DRŽ. ODVJ. JE NEZADOVOLJAN PRESUDOM I PREDLAŽE DA U SE KAZNA ZATVORA POVEĆA NA 7 GODINA. OKRIVLJENIK JE TAKOĐER NEZADOVOLJAN PRESUDOM I TRAZI DA MU SE KAZNA SMANJI NA 3 GODINE. MOZE LI SUD IZRECI KAZNU ZATVORA U TRAJANJU OD 7 GODINA ?

zna li tko odgovor....
    da, sud nije u ovom slučaju vezan zabranom ref.in peius

Forumaš prvog reda

Quote Originally Posted by Pixie
    A zašto u tom slučaju nije vezan zabranom ref. in peius?
    tom zabranom vezan je samo onda ako je okrivljenik/obrana predala žalbu!
    ne vrijedi kad su se žalili i tužiteljstvo i obrana, ni ako se samo tužiteljstvo žalilo

Forumaš prvog reda

Quote Originally Posted by Pixie
    Tko na glavnoj raspravi ima inicijativu za izvođenje dokaza?
    Kad će sud odbiti prijedlog za izvođenje dokaza?
    1.stranke, sud iznimno (isključenje protupravnosti/krivnje ili važno za odmjeravanje sankcija)
    2.ako je dokazni prijedlog zakašnjeli, nedopušten, nevažan, neprikladan, nepotpun, usmjeren na znatno odugovlačenje rasprave...
    Last edited by georgee; 24-01-2011 at 11:09.

thetra
    Guest

Što je sa slučajem kad drž. odvjetnik podnese žalbu protiv presude da je sud drukčije okvalificirao djelo nego je to tužitelj naveo u optužnici? npr tužitelj- teška krađa, sud- obična krađa.
    Da li se tada to smatra prekoračenjem optužbe i dolazi do preinačenja prvostupanjske presude ili će sud žalbu odbiti jer sud nije vezan pravnom kvalifikacijom djela iz optužbe? Da li ima razlike ako u podnošenju gore navedene žalbe od strane branitelja te ako ju je podnio drž. odvjetnik? Hvala!

Mlad, sumnjiv i nedokazan

U optuznici je navedeno neko cinjenicno stanje

npr "dana 10.10 sa nozem zadao ubodnu ranu u podrucju bedra osobi X"

i pravna kvalifikacija

"... i time pocinio obiljezja kaznenog djela nanosenja teske tjelesne ozljede"

E sad, ako sud odluci ga osuditi za to djelo, ali smatra da nije bila TESKA nego samo obicna tjelesna ozljeda, onda sud ne radi gresku, jer nije vezan PRAVNOM kvalifikacijom.
    Ali ako sud utvrdi da je nakon toga uzeo stolicu i njom udario osobu X po ruci, te mu slomio tu ruku, onda je sud prekoracio optuzbu jer to nije djelo koje mu se stavlja na teret.

ON GA SAMO NE MOŽE OSUDITI ZA TEŽE DJELO OD ONOGA ISTAKNUTOG U OPTUŽNICI
    Last edited by georgee; 24-01-2011 at 11:11.

Guest

Mislim da se pitanje odnosilo na izmjenu kojom su osim fizickih osoba i pravne osobe stekle stranacku sposobnost u kaznenom postupku, dakle protiv njih se moze voditi kazneni postupak.

Pravna osoba se kaznjava za kd odgovorne osobe ako se njime povrjeduje duznost pravne osobe ili se ostvaruje protupravna imovinska korist. Kao vrsta kaznenopravne sankcije se moze izreci uvjetna osuda, sigurnosne mjere, novcana kazna ili se ukinuti pravna osoba.

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by yoko-ovo-ono
    Kad je nastupila podjela kaznenog prava na materijalno i procesno? Gdje to piše uopće?!
    strana 8 u knjizi. prvi odlomak
    Last edited by kitty; 22-08-2009 at 01:31.

brijah
    Guest

Quote Originally Posted by Quince
    imam 3 pitanja, pa molim informirane da mi odgovore.

1. koliko su točna ona pitanja iz skripte od 50 stranica? ne zanima me za odgovore nego za pitanja... da li se pojavljuju baš takva u pismenom ili je to tek okvirno?
    da, bas takva identicna pitanja se pojavljuju.
    al negdje imas primjere a,b,c,d a na testu se mogu pojaviti npr. i samo a i c

Quote Originally Posted by Quince
    2. koliko je bitan Primjerovnik? Jel ga dovoljno pročitati pa okvirno znati ili i to treba znati kao npr. Institucije?
    ne, jer iz njega se ne uci na nacin ko iz institucija, vec vise sluze za razumijevanje gradiva. ako imas vremena, korisno je to proc, bolje ce ti sjest gradivo.

Početnik na forumu

Kolega Kid, svaka čast vama i vašem povezivanju kojeg ocito nemate. Recite to na ispitu ili napisite na pismenom pa kad padnete cudit cete se zasto. Sto ste vi naveli, neme veze sa deklaratornom presudom.Kontekst u kojem se spominje u Institucijama uopće ne odgovara na pitanje niti ŠTO JE... niti KADA SE DONOSI i KOJI JU SUD DONOSI. A članak koji ste naveli (opisan postupak u slučaju neubrojivosti, koje odluke donosi sud) uopće se ne odnosi na deklaratornu presudu. Naime DEKLARATORNA PRESUDA ( deklarira, dakle PROGLAŠAVA) se postojece stanje, pri cemu se pravna situacija za okrivljenika ukoliko je D.O (jedini ovlašteni podnositelj izvarednog pravnog lijeka- zahtjeva za zastitu zakonitosti) zahtjev podnio na STETU okrivljenika a VRHOVNI SUD (i samo vrhovni sud donosi deklaratornu presudu) ustvrdio da postoje povrede zakona, ne mijenja. (pobijana odluka ostaje na snazi unatoc povredi zakona). Ovo je jedini i jedinstveni slucaj u kojem se donosi deklaratorna presuda i gdje ju se tako pravno i naziva. Uz nju u ovom slucaju postoji i konstitutivna ali o tom potom. Detalje opisanog mozete naci u policijskoj knjizi str.243 fusnote. Stoga kolega Kid ubuduce se malo informirajte i ne brzajte. Ima ljudi koji su ovo jaaaako detaljno proucili, razumjeli i shvatili sto bi trebali i vi ukoliko zelite proci ovaj izuzetno pojmovno i tematski slozen ispit. No hard feelings Kid :-)

Prvoborac foruma Starfish's Avatar

Šta se tiče te deklaratorne presude, da pokušam pomoć. Zdravo i seljački. :-D

Bit deklaratorne presude je da njena izreka ne utječe na osobu prema kojoj se donosi. Osobi se ne propisuje kazna ili se kazna ne mijenja iz određenih razloga (jer je neubrojiva što isključuje krivnju ili zbog zabrane reformatio in peius - što su ova dva primjera koja se pojavljuju u KPP-u), ali se presuda ipak donosi i u njoj se samo deklarira da je osoba učinila protupravno dijelo (kod neubrojivih) ili da postoje okolnosti za pooštrenje kazne (kod izvanrednih pravnih lijekova), jer da se ne donese ispalo bi da je osoba učinila pravilno tj. da je sud pravilno odlučio (a nije) što nebi bilo dobro sa stajališta generalne prevencije.
    Eto tolko sam ja u svom četveromjesečnom proučavanju kaznenog prava u širem smislu shvatila o čem se tu radi...
    Last edited by kitty; 22-08-2009 at 02:06.
    To laugh often and much; To win the respect of intelligent people and the affection of children; To earn the appreciation of honest critics and endure the betrayal of false friends; To appreciate beauty, to find the best in others; To leave the world a bit better, whether by a healthy child, a garden patch, or a redeemed social condition; To know even one life has breathed easier because you have lived. This is to have succeeded~ R.W.Emerson

Forumaš prvog reda

deklaratorna presuda ima jos funkciju neke vrste "opominjanja" suda da ne postupa jednako ili slièno u buducim slicnim situacijama
    (npr kod nekog izvanrednog lijeka , Vrhovni sud je potvrdjuje presudu ali ukazuje na neke njene "mane" )
    big pimpin buraz

Početnik na forumu

Imam jedno pitanje u vezi prekoračenja optužbe!

Imam 2 skripte sa tim pitanjem i svaka ima drugačiji odgovor

Pitanje glasi:

Sud je optužio optuženika za kazneno djelo teške krađe,jer je utvrdio da je optuženik provalio kroz prozor u sobu oštećenika i ukrao mu vrijednu perzijsku mačku.
    Branitelj je izjavio žalbu smatrajući da je sud prekoračio optužbu,jer je takvo djelo njegovog branjenika u optužnici bilo označeno kao obična krađa.
    a) po kojoj je osnovi branitelj podnio žalbu?

b) kakvu će odluku donijeti drugostupanjski sud?

c) zašto?

U jednoj novijoj skripti ,odgovor je:

Žalba neosnovana i presuda potvrđena, jer da sud nije vezan na prijedlog tužitelja o pravnoj ocjeni kaz. djela.

U drugoj skripti:
    Optužba prekoračena , postoji bitna povreda odredaba kaz. postupka i da će prvostup. presuda biti ukinuta i predmet vraćen na ponovno suđenje.

E,sad...Koji odgovor je kao točan ?? :-) :roll:

TOČNO JE:
    Žalba neosnovana i presuda potvrđena, jer da sud nije vezan na prijedlog tužitelja o pravnoj ocjeni kaz. djela.
    Last edited by georgee; 24-01-2011 at 11:14.

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by The Kid
    Ispit je bio pretežak.
    Jednostavno, nemoguć... mislim da bi ga bilo i nemoguće cijeloga pročitat u tom roku od sat vremena, a kamoli riješit...
    Kilometarski slučajevi (mogli su dat jednostavno spis predmeta, pa da završimo time...), detalji iz fusnota, nebitne stvari poput ''što će sud napraviti ukoliko stranka ne donese dovoljan broj primjeraka podneska za sve?'' i samo sat vremena da se s tim nosimo kombinirano sa kriterijem - sve ili ništa... znači pad..
    Slučajeve sam, makar mi to bolje leži nego sama teorija, preskočio... možda sam dva pri kraju počeo riješavati, ali to je tako zakomplicirano da se više ne zna tko pije, a tko plaća... i još milijun pitanja ispod od kojih, ako riješiš pet, često će biti ono koje ne znaš... pa ljudi moji, zar se od nas očekuje da baš sve znamo??? Treba pojednostaviti te slučajeve na ispitu... a danas sutra kad budemo suci i odvjetnici ćemo imati vremena da se bavimo konkretnim stvarima... dapače, trebali bi se na katedri odlučit između slučajeva i teorije, pa stavit recimo pet slučaja u ispit sa po četiri pitanja vezanih uz njih i eto ispita... ili teorija da bude do 15 pitanja maksimalno jer jednostavno se ne stigne sve napisat... ne znam jel itko od profesora na katedri pokušao riješiti taj ispit u roku od sat vremena... trebali bi... jer bi skužili da se ne može sve popisat čak i da se sve zna...
    Jedna velika katastrofa na ovom roku... i sve se bojim kako će to ispasti stigao sam pogledati barem i nešto napisati na 75% pitanja... ostalo mi je nekih pet prazno potpuno, od toga nek je još 3 nepopunjeno do kraja, pa još 3 krivo... i eto ti... samo vlastitom procjenom sam na granici... a kamoli još da uračunamo sve greške koje sam u bunilu napravio... a jedna riječ na ovom ispitu može značiti pad...

Znam da je ovo jedan od najvažnijih ispita na fakultetu, ali ipak... kriterije treba barem na neki način sniziti jer ovo je jednostavno previše... za sve...
    Tocno tako,slazem se u potpunosti...A ja sam mislila da sam ja neki debil koji ne moze tako brzo razmisljati i pisati tj uopce reagirati na ovaj ispit kako treba. Sad mi je lakse kad znam da nisam jedina...najgore od svega je kaj me i to vrijeme, kad smo poceli na kraju pisati-oko pola 9, ubilo, jer sam bila nekako iscrpljena, a jos onda i ta silna zurba, mrzim takve ispite. Pa nije ni cudo da se onda dogodi da zaboravis neke rijeci ili nesto sto njima obicno bas bude jako bitno pa te sruse...Ja ne ocekujem prolaz uopce, to ce mi bit ugodno iznenadenje ako se desi jer sam pola tog isto tako ili nesto zaboravila ili dio krivo napisala a negdje 6 sam ostavila praznih. Iskreno meni se cini da cu se ja jos dugo boriti upravo s ovim pismenim dijelom ispita ili dok se nesto ne promijeni ili dok ne smislim neke druge nacine kako to poloziti...Sretno vam na usmenom koji prodete. Da situacija bude jos gora ja moram cekat do petka u 19 da znam kakva mi je daljnja sudbina-treca god redovno ili parcijala...Ah!
    Last edited by kitty; 29-08-2009 at 04:50.

Početnik na forumu

Heej...
    ono jučer... ne znam što reć...
    vi ste još super napisali , meni je ostala cijela predzadnja strana
    nepročitana , nisam stigla niti pročitat a kamo li riješit...
    i pred kraj sam okrenula zadnju stranu i isto je cijela nepročitana osim
    zadnjeg pitanja kojeg sam još prije kraja stigla napisat..
    a da ne govorim da sam na ovo što sam odgovorila i za što sam kao
    mislila da je potpuno- ponovnim traženjem u knjizi našla neke greške...
    tako da na kraju uopće ne znam što će mi uzet za točno, a što neće...
    ako će jako gledat detalje, neće baš bit dobro...

inače... ne znam jeste skužili ova su pitanja, čini se, bila na nekim pismenima pred par godina... netko je tu pred
    dosta postova skužio da se sada ponavlja taj "đir" pitanja i imao je pravo!

eh, da- i mene zanima zna li netko od vas kako ispituje Elizabeta?!
    uopće ne znam što me očekuje...

mislim, da se ovaj pismeni ne može riješiti nikada cijeli, čak i da znaš sve i da samo pišeš- jer nema šanse da bi stigao sve napisat za tako premalo vremena, nije to u redu...
    treba ili smanjit broj pitanja ili dat da se piše 2 sata ako hoće takve detalje ili neka snize kriterij ocjenjivanja, ovako ne ide...
    nije ni čudo što je toliko komisije...

ok, sad bolje da odem učit, inače ode i ovo malo znanja...

ajte, pozdrav!
    Last edited by kitty; 29-08-2009 at 05:32.
    "Iskustvo nas uči
    da je ljubav jaka i nesavladiva kao smrt"

papa Grgur IX. sv.Elizabeti

Guest

Upravo to... ono popularno - ''Objasni!'' i ''Zašto?'' :-D

Uostalom kad u jednom ispitu moraš napisati opće i posebne uvjete za određivanje fakultativnog pritvora i uvjete za razrješenje suca i postupak za razrješenje, onda u startu imaš nekih 10min posla samo da napišeš odgovore na ta dva pitanja, i to ako brzo pišeš... a da ne spominjem ostale bisere koji zahtjevaju kilometarski odgovor - neprava obnova postupka, sve ono o prikrivenom istražitelju itd.
    Last edited by kitty; 29-08-2009 at 05:42.

Mlada nada foruma

Cestitam svima koji su dali kpp, da, istina je prof Josipovic je zakon na usmenom. Steta sto on nije i ispravljao ispite, mozda bi onda i ja bila medu onima koji su dali uvjet...A sad opca katastrofa! Najgore od svega je sto moram opet uciti ovaj predmet koji mi se bas nekako zamjerio, jer sam upisala seminar puna nade kako ce mi pomoci a sad mi je zao sto nisam spremala ekonomsku za dekanski...Razocarana sam najvise sto nisam dogurala do tog usmenog. Da bar jednom uspijem zadovoljiti tih 9 bodova. Kad sam danas vidla na kakvim stvarima se tamo skidaju bodovi jedino sto mi preostaje je da idem knjigu ucit napamet od rijeci do rijeci...Eto oprostite sto se sad tu jadam ali imam osjecaj da me jedino ovdje ljudi mogu shvatit kad pricam o zeznutosti ovog ispita...Sretno oststku Josipoviceve ekipe koja je na redu u pon! :-D

Početnik na forumu
    Ja zivim vu malomu selu, de asfalta taki jod nebu..

ovo je jedan od najgorih ispita za pripremanje usmenog ako znaš da nisi savršeno napisao pismeni.

što se tiče ocjenjivanja - znam kakvi će bit rezultati jer sam se uvjerila na 4 kolokvija koja sam pisala kao seminarist - bit će masnovnog oduzimanja bodovima na glupostima...

ovo je jedan od onih ispita gdje pitanje treba napisati od A do Ž. Tu nema pola boda- ima ili 1 bod ili 0 bodova, a za 1 bod sve mora biti točno napisano...

ni sama ne znam što da mislim, idem sutra čisto iz pristojnosti čuti rezultate. Ničemu se ne nadam. Que sera sera

p.s. sretno svima koji dodđu do usmenog.
    Last edited by kitty; 29-08-2009 at 06:19.
    Indecision is the key to flexibilty

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by angel7
    a je tako je ... ali ipak ostaje ono malo optimizma! bilo je dosta ispita di su ljudi svašta rekli pa je opet na neke pala sretna zvijezda ... a što je najsmješnije sigurno na mene neće haha nema veze ovaj faks sam ko lutriju počela gledati :-D
    Mislim da puno ovisi tko ispravlja pismeni...Kod Josipovica je super doc na usmeni,ali zato pismene rigorozno ispravlja njegov znanstveni novak pa onda nije bas lako doci do usmenog, a cini mi se da Zlata ima nekako normalnije kriterije na pismenom dok je navodno na usmenom koma, dakle, na isto dode a?
    Last edited by kitty; 29-08-2009 at 06:18.

Početnik na forumu

Quote Originally Posted by La mariposa
    Koji je na kraju odgovor na to pitanje vezano uz bayera? :? Prolaznost je na ovom roku bila loša, ili se to meni samo čini. Valjda će biti bolje idući tjedan.
    ne mogu sad točno reći koja stranica u knjizi je to, ali to vam je 9.poglavlje negdje pred kraj - kod ispitivanja osumnjičenika. Ima cijelu stranicu i kusur... zamislimo da se vrti oko stranice 360.

to vam je ono -akuzatorni tip -ne može ga koristit za sredstvo dokazivanja
    - inkvizitorni, mora svjedočiti, mora govorit istinu i zato ga se može i mučiti
    - onda (liberalni valjda) tip gdje ne mora svjedočiti, ali ako se odluči na svjedočenje mora govoriti istinu (tak nešt u tom stilu je pisalo)
    - i danas u novije vrijeme ne mora svjedočiti, a ako odluči ne mora govoriti istinu te ne može biti kažnjen za to osim ako laganjem ne čini KD

tak nešto u tom stilu vam piše... velim nemam knjigu da provjerim (kak sam položila ispit sve sam ostavila u ZGu)
    Last edited by kitty; 29-08-2009 at 06:18.

Mlada nada foruma

A koji bi bio odgovor na pitanje od DSV i DO? I tri moguća preuzimanja progona? Mislim za ovo drugo da znam što bih rekla ali trebam potvrdu
    brijem da sam se tu zeznula..nije DSV I DO ....neg DO i odvjet.komora..tak nes...odg je:NIKAKVE veze nemaju jedno s drugim :-D

progon je supsidijarni i privatni tuz..neznam 3...al mozda je i bilo 2 a ne 3..al pitala je i rokove a to je odg:
    -u roku od 3.mj od obustave postupka
    -u roku od 6.mj od odbacivanja kaz.prijave
    -odmah,ak DO odustane od progona na rasp.
    Last edited by georgee; 24-01-2011 at 11:16.

Početnik na forumu

ne znam što da vam kažem... radite kako hoćete, ali ja za ovaj ispit nisam bubala na pamet. zapravo, zadnje što sam bubala napamet bili su nacija i kurty.

možda vam se sad čini da nemate pojma i slično. Al probajte si neke stvari stavit na papir - ono funkcionalne nadležnosti, nabrojiti mjere opreza i tako... a dalje - pa ako ne možete zapamtiti sve, muljat ćete... Mislim, ja znam da oni više cijene ako im se napiše od A do ž kako je u knjizi, ali to ne znači da ću se ja za 3 tjedna ičega sjećati... Moj savjet - učite da shvatite, da to postane neka cjelovita slika , a ne samo hrpa definicija.
    Last edited by kitty; 29-08-2009 at 06:16.

Početnik na forumu

Moj savjet - učite da shvatite, da to postane neka cjelovita slika , a ne samo hrpa definicija.
    to je istina....kad shvatite onda vise nije tesko zapamtiti, ja sam strebala pitanja za pismeni, ali samo neka koja se eto moraju nastrebati jer su definicije koje traze od rijeci do rijeci, ali sve ostalo ima nekog smisla i logike...npr. ja sam si cijeli postupak doslovno nacrtala i sve sam zapamtila, treba samo malu ukljuciti mastu :-D

i savjetujem vam ako imate vremena da malo prodete primjerovnik...meni je pomoglo kod slucajeva jer je sve objasnjeno...
    i naravno nisam sve prolazla imam i ja drustveni zivot

:smt025
    Last edited by kitty; 29-08-2009 at 06:14.

Mlada nada foruma

A Student's Prayer

Creator of all things, true source of Light and Wisdom, lofty source of all Being, graciously let a ray of Your Brilliance penetrate into the darkness of my understanding and take from me the double darkness in which I have been born, sin and ignorance.

Give me a sharp sense of understanding , a retentive memory, and the ability to grasp things correctly and fundamentally.

Grant me the talent of being exact in my explanations, and the ability to express myself with thoroughness and charm.

Point out the beginning, direct the progress, help in the completion.

Through Christ our Lord.
    :-D

Mlada nada foruma

Okrivljenik je prvostupanjskom presudom osuđen na kaznu zatvora od 2 god. Na to se žalio d.o. zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. Drugostupanjski je sud u žalbenom postupku ustanovio da je činjenično stanje ispravno utvrđeno, ali da je riječ o k.d. za koje zakon predviđa kaznu zatvora od 5 god.*

a) Kakvu će odluku donijeti drugostupanjski sud? [čl.407.st.1.,pr.104.]
    - Drugostupanjski će sud, po službenoj dužnosti, presudom preinačiti prvostupanjsku presudu u odluci o kaznenopravnoj sankciji, a u preostalom dijelu odbiti žalbu d.o. kao neosnovanu.

b) Zašto?
    - Zato što je utvrdio da su odlučne činjenice u prvostupanjskoj presudi pravilno utvrđene i da se s obzirom na utvrđeno činjenično stanje po pravilnoj primjeni zakona ima donijeti drukčija presuda.

ovo navodno nije točan odgovor !!!! ja bi rekao da je odgovor neosnovana žalba jer sud ne pazi po službenoj dužnosti na tu žalbenu osnovu. georgee

Protiv predsjednice jedne naše političke stranke vodi se k.p. zbog k.d. dvobračnosti. Nakon tri mjeseca od započinjanja postupka održani su parlamentarni izbori i predsjednica je postala zastupnica u Hrvatskom saboru.
    a) Kako će postupiti sud pred kojim se vodi postupak? [k.str.47.]
    - Sud će od Hrvatskog sabora zatražiti odobrenje za nastavak toga postupka. Ako Hrvatski sabor uskrati odobrenje, sud će započeti k.p. obustaviti : u istrazi rješenjem; u stadiju glavne rasprave presudom kojom se optužba odbija.

b) Zašto?
    - Zato jer zastupnici u Hrvatskom saboru imaju potpuni, apsolutni kaznenoprocesni imunitet koji je pravna smetnja za k.progon / postupak (ali ne i za izvršenje kaznene sankcije koja je izrečena i postala pravomoćnom prije nego što je osuđenik postavljanjem na određenu dužnost stekao kaznenoprocesni imunitet!).

edit: OVO JE TOČNO
    Last edited by georgee; 24-01-2011 at 11:35.

Mlada nada foruma

@a-ha
    Da,ali zalbene osnove postoje i ako je presudom tocno utvrdeno cinjenicno stane,te su primijenjeni odgovarajuci pravni propisi,ALI sud nije pavilno odlucio pri primjeni kazneni sankcije(to je ovdje slucaj).Kuzis, zalba se moze podnijeti zbog:
    1.bitne povrede odredaba kaz.postupka
    2.povrede kaz.zakona
    3.pogesno ili nepotpuno utvrdenog cinj.stanja
    4.odluke suda o kaz.sankcijama,oduzimanju imov.koristi,troskovima postupka,imovinskopr.zahtjevima,te zbog odluke o objavi presude...
    Tako sam barem ja naucila.

Početnik na forumu

@creative
    odluka o kaznenim sankcijama može biti žalbena osnova onda kada sud ispravno primjeni pravo (što u ovom slučaju nije),ali pogriješi recimo u tome da primjeni ili ne primjeni odredbe kz-a o ublažavanju ili oslobođenju od kazne,tj. kada stranka/e smatraju da je kazna preblaga/preoštra.dakle,pravo mora biti ispravno primjenjeno na činjenično stanje.

a da bi sud pazio pazio po službenoj dužnosti o tome,kazneni zakon mora biti povrijeđen na štetu okrivljenika.što,također,u ovom slučaju nije.moje skromno mišljenje

p.s. pozdrav svima s današnje komisije

+ Reply to Thread
Page 1 of 31 12311 ... LastLast