+ Reply to Thread
Page 1 of 5 123 ... LastLast
Results 1 to 30 of 132

Thread: Što nas čeka u dalekoj budućnosti?

Administrator georgee's Avatar

Default Što nas čeka u dalekoj budućnosti?

Svjedoci smo gomilanja problema na globalnoj razini. Ekološki problemi, siromaštvo, bolesti, ratovi. Možemo nabrajati do sutra. Mene zanima kako vi vidite svijet u budućnosti, za vašeg života, ali i za života vaše djece/unuka.
    Masovno samouništenje ljudske vrste, napad aliena, svjetski mir i putovanje svemirom, stvaranje Svemirske Federacije? Ili možda neki drugi ishod? Što vi očekujete? Bilo na političkom, ekonomskom ili društvenom planu?
    Službeni mrzitelj djece sa sladoledom u ruci i bilo kojeg oblika aktivizma.

In love with BBC Irene Adler.

Maru cat fan club member.

Veteran foruma don_corleone's Avatar

Default Re: Što nas čeka u dalekoj budućnosti?

Hrvatska bude nova Švicarska kad litra vode dosegne cijenu barela nafte.

Prvoborac foruma tapir_u_magli's Avatar

svemirski most od zagreba do novog novog zagreba na mjesecu u izvedbi SIGH! (svemirski insitut...) go futurama!

Veteran foruma Breeder's Avatar

Quote Originally Posted by don_mario View Post
    Hrvatska bude nova Švicarska kad litra vode dosegne cijenu barela nafte.
    ah...daydreaming :lol:

sto ocekujem? pokolj, bilo bi lijepo da planet nastavi opet sam
    tea partying through tornadoes in the middle of the night

Seks i nasilje. Kalin's Avatar

Kalin postaje predsjednik RH.
    Tamo gdje diplomacija prestaje, tu počinje rat.

Forumaš u usponu Jim_Halpert's Avatar
    ..postmodernistička dekonstrukcija sublimirane zbilje singulariteta.

Administrator fat drummer's Avatar
    igram šah sa Smrti... kako se ono pomiče konjić?

bežični net.... bilo gdje... besplatno
    I owe the discovery of Uqbar to the conjunction of a mirror and an encyclopedia.

to sigurno.. plaćat ćemo to holdingu skupa s vodom.
    ja mislim da će nastupit mračno doba, al da će već za naših unuka svijet ponovo doživit renesansu.. i tako u krug..

Mortiis
    Guest

Resursi će postajati sve oskudniji, a sve će se više cijeniti proizvodnja materijalnih dobara. Visoka će kultura i dalje postojati i biti popularna, ali prihodi u njoj biti smanjeni, dok će niži oblici kulture biti sve više trivijalizirani.

Najbolje plaćena zanimanja bit će kvalitetno obavljeni manualni radovi i zanati, te visokotehnološka proizvodnja. Odvjetnici, novinari, filozofi, pisci i ostali prodavači magle i potrošači resursa će otići u na mjesto gdje sunce ne sja.

Oko Svemira sam pesimist- ljudi imaju dovoljno problema na Zemlji. Sumnjam da je itko prije 20 godina ovako zamišljao 21. stoljeće.

Oko Hrvatske, netko će možda jednom shvatiti kako se treba okrenuti proizvodnji novih vrijednosti, a ne posuđivanju i životu na kredit, te obrazovanju što više kadrova u tehničkim i prirodnim znanostima, a što manje u društvenim, dakle, suprotno od onoga kako je danas. Tada bi ekonomski razvoj mogao biti dobar.
    Oko neoustašluka i to nisam previše zabrinut- smatram da će današnje mlade generacije u roditeljskoj dobi većinom napustiti takve ideje.
    Last edited by Mortiis; 09-08-2009 at 12:32.

ne znam baš za prodavače magle. bar u vidu odvjetnika i ostalih vezanih za pravo. možda se smanji njihov broj, al zar stvarno misliš da bi država funkcionirala bez njih? osim ak ne misliš da će nastupit anarhija, a s tim se ne mogu složit, osim u vidu ratova
    za kulturu se slažem. za zanate sumnjam, ovisi od države do države. visokotehnološku porizvodnju će moć kao i sada provoditi samo visokorazvijene zemlje. rekao bih da će se nastaviti povećavati razlika između siromašnih i bogatih i da će ponovo nastupit kolonijalizam u pravom smislu te riječi. onda će doć ratovi i zadnjih 500god će se ponovit. i onda opet sve iz početka, s OGROMNOM razlikom da će se to sve odvijat u puno kraćem vremenu (sjeti se napretka u 20.st. u odnosu na napredak do 20.st.)
    uspon. pad. stagnacija. uspon. pad. stagnacija.
    prije sam mislio da sve ide kvragu, ali sad sam siguran. ne po ravnoj liniji nego po ovom jednostavnom principu kojeg sam napiso odmah iznad svijet ide naprijed.
    Last edited by georgee; 09-08-2009 at 12:41.

Zar nije dovoljno mračna činjenica da ću ja postati predsjednik?

Quote Originally Posted by Kalin View Post
    Zar nije dovoljno mračna činjenica da ću ja postati predsjednik?
    mi govorimo o globalnoj razini da si reko predsjednik SAD-a, već bi ljudi reagirali

Predsjednička uloga u RH je zagrijavanje.
    Nakon toga postajem imperator.
    S.P.Q.R.

damn. a dobro, doći će neko drugi i svrgnut te. big deal

Teško.
    Ja preferiram staljinističke metode.
    Dakle, svakih mjesec dana dam pogubiti najmočnije karike u okolici pa da vidimo tko će se usuditi.

Mortiis
    Guest

Quote Originally Posted by georgee View Post
    ne znam baš za prodavače magle. bar u vidu odvjetnika i ostalih vezanih za pravo. možda se smanji njihov broj, al zar stvarno misliš da bi država funkcionirala bez njih?
    Naravno da država neće postojati bez svih elemenata pravosudnog sustava, ali će se njihova primanja i ugled smanjivati sukladno općenitom padu resursa i prebacivanju težišta na proizvođače.
    Pravo je važna grana, samo, kao što se sada nekontrolirano svemu u svijetu režu prihodi, tako će, kako bude padala količina resursa, netko još malo uzeti njima koji sjede u uredima i ne proizvode.

za zanate sumnjam, ovisi od države do države.
    Dobar zidar,stolar i općenito manualni radnik će uvijek biti traženi. Pogotovo sada kada je hiperprodukcija studenata. Zapravo sam više mislio na to nego na čisti zanat. Takvi će poslovi sve više biti predmet
    međunarodnog tržišta, Brain Drain je po meni čisti mit. 2004. je iz Poljske u Irsku otišlo 200000 vodoinstalatera i sličnih radnika.
    Ovog ljeta nam je zidar za neke radove opsežnije radove na kući uzeo peteroznamenkastu svotu. A njegov posao nikad neće moći napraviti nikakav stroj.

visokotehnološku porizvodnju će moć kao i sada provoditi samo visokorazvijene zemlje.
    Uz dugoročni plan kroz više desetljeća i na više polja djelatnosti i Hrvatska može imati oblike proizvodnje visoke tehnologije. Trebalo bi početi još u osnovnim školama sa popularizacijom prirodnih predmeta, najvažnija je matematika koja sama po sebi nije prirodni predmet ali je osnovni alat u prirodnim znanostima. Sa nekoliko tisuca ekonomista, filozofa, politologa i ostalih takvih profesija na burzi nikako nije interes drzave da potice masovne upise na takve fakultete. S druge strane, bilo bi odlično potpuno financirati troškove studiranja studenata na tehničkim i ostalim deficitarnim fakultetima, jer je to društveni interes.
    Upravo su fakulteti društvenih znanosti, vani i u nas, prijestolnice ljevičarskih struja, koje su sve samo ne poznate po racionalnom, logičkom i zrelom razmišljanju i budućih parazita.

Samo to nitko ne vidi i ne razmišlja toliko dugoročno. Glavno da umirovljenici dobiju nešto kako bi glasovali za Državotvornu Stranku :roll:

rekao bih da će se nastaviti povećavati razlika između siromašnih i bogatih i da će ponovo nastupit kolonijalizam u pravom smislu te riječi. onda će doć ratovi i zadnjih 500god će se ponovit. i onda opet sve iz početka, s OGROMNOM razlikom da će se to sve odvijat u puno kraćem vremenu (sjeti se napretka u 20.st. u odnosu na napredak do 20.st.)
    uspon. pad. stagnacija. uspon. pad. stagnacija.
    prije sam mislio da sve ide kvragu, ali sad sam siguran. ne po ravnoj liniji nego po ovom jednostavnom principu kojeg sam napiso odmah iznad svijet ide naprijed.
    Sada siromašne zemlje koje nisu obdarene prirodnim resursima, ili ih ne znaju iskorištavati ili su im na čelu mafijaške klike će svakako biti još siromašnije.

Za kolonijalizam i ratove mislim da si izrekao glupost. U današnje vrijeme svijet je itekako osjetljiv na rat i sve se čini da se on zaustavi čim počne. I jedina država koja je radila invazije više to neće moći činiti.

Nestašica resursa prije će se rješavati rezovima usmjerenim na neproizvođače kakve sam spominjao nego ratovima.

Spominješ dosta apstraktne i sveobuhvatne stvari... Što se tiče država i njihovih padova itd djelomično se slažem s Fukuyamom... Povijest nije gotova, ali je umrtvljena na dugo vremena.
    Last edited by Mortiis; 09-08-2009 at 13:11.

povijest je sve samo ne mrtva. ratovi i kolonijalizam nisu glupost. pogledaj povijest pa će ti bit jasno zašto su postojali, a povijesni tijek vidim tako kako sam i napiso. sve se to ponavlja i kruži. mijenjaju se samo prostori, ljudi i imena. sve će uvijek bit isto čisto iz razloga jer se radi o-ljudima. a ak išta ljudi vole, to je novac i moć.

Mega kuuul forumaš Đ!'s Avatar

Mortiis, kad laici budu sposobni raditi poslove pravnika - tada će plaće pravnika pasti. A u tom trenutku oni više neće bit laici već pravnici tako da...

Mortiis
    Guest

povijest je sve samo ne mrtva. ratovi i kolonijalizam nisu glupost. pogledaj povijest pa će ti bit jasno zašto su postojali, a povijesni tijek vidim tako kako sam i napiso. sve se to ponavlja i kruži. mijenjaju se samo prostori, ljudi i imena. sve će uvijek bit isto čisto iz razloga jer se radi o-ljudima. a ak išta ljudi vole, to je novac i moć.
    Danas su oružja ubojitija nego ikad, komparativno dosta zemalja ima nuklearno oružje, postoje sigurnosne mreže u situaciji mogućnosti izbijanja rata i ne znam između koga bi se ti ratovi vodili i tko bi koga i na koji način kolonizirao. Da objasniš?

Quote Originally Posted by Đ! View Post
    Mortiis, kad laici budu sposobni raditi poslove pravnika - tada će plaće pravnika pasti. A u tom trenutku oni više neće bit laici već pravnici tako da...
    Ne razumiješ što sam htio reći. Kažem da poslovi pravnika nisu sami po sebi produktivni, u najširem smislu usmjereni su na nadgledanje i održavanje pravnog poretka. S manjkom resursa pasti će značaj pravnika jer pravo ne proizvodi resurse.
    Naravno da će pravnici, novinari i društvene struke nastaviti postojati, u prvom postu sam se pregrubo izrazio, ali generalno će pasti značaj svih white collar struka za koje se ne utvrdi da dovoljno doprinose.
    Pravo je struka koja održava, ne proizvodi - legislativna djelatnost nije proizvodnja tehnologije i resursa za sve veći broj ljudi (najvažniji održavači su npr. liječnici).

Sve je to, imajte na umu, samo moje mišljenje.
    Last edited by Mortiis; 09-08-2009 at 15:27.

pa poanta kolonizacije je gomilanje moći i novca. kad kažem kolonizacija u pravom smislu te riječi, mislim na model 19.st.
    previše se velike sile miješaju u manje, bivše kolonijalne države. evo ti perzijski zaljev i naftu. pitaj boga kaj će s tim bit. ajde, i ja sam možda malo pretjerao s tom kolonizacijom makar smatram da će ona bar u nekom snažnijem obliku nastati (borba oko nafte na već spomenutom području). dokle god se ima kaj za osvajat, dokle god postoji način da neko proširi svoju moć i poveća bogatstvo, bit će ratova. jer njih pokreće upravo to.

pa poanta kolonizacije je gomilanje moći i novca. kad kažem kolonizacija u pravom smislu te riječi, mislim na model 19.st.
    previše se velike sile miješaju u manje, bivše kolonijalne države. evo ti perzijski zaljev i naftu. pitaj boga kaj će s tim bit. ajde, i ja sam možda malo pretjerao s tom kolonizacijom makar smatram da će ona bar u nekom snažnijem obliku nastati (borba oko nafte na već spomenutom području). dokle god se ima kaj za osvajat, dokle god postoji način da neko proširi svoju moć i poveća bogatstvo, bit će ratova. jer njih pokreće upravo to.
    Kolonizacija će biti prikrivena, jako dobra fora je "uvođenje demokracije"

Mlada nada foruma 2Pac's Avatar

ja mislim da će nastupit mračno doba..
    Također. S obzirom na to kuda svijet ide, ne vidim ništa što bi potaklo na optimizam. Baš sam danas gledao neku emisiju o budućnosti, stvarima tipa: čipovi u odjeći koji će nam nadzirati zdravlje, pa vjerojatno čipovi u mozgu da doživljavamo virtualni svijet kao stvarni, pa potpuni nestanak prometa kakvog poznajemo danas jer, naravno, sve kontroliraju sićušni čipovi.
    To zvuči kao da ćemo imat bezbrižnu i lijepu budućnost, dok se ne sjetimo da će i te kompjutere i čipove netko kontrolirat, tj. nas.

Potpuno se slažem. Kolonijalizam i danas postoji - vidi SAD & VB vs Irak, Afganistan, a u budućnosti će žrtve ovog dinamičnog dua vjerojatno biti i Iran (priprema se teren), Saudijci, Egipat, Sjeverna Koreja itd, a krajnji cilj je, prema nekim teorijama, Kina.

Quote Originally Posted by Mortiis View Post
    Kažem da poslovi pravnika nisu sami po sebi produktivni, u najširem smislu usmjereni su na nadgledanje i održavanje pravnog poretka. S manjkom resursa pasti će značaj pravnika jer pravo ne proizvodi resurse.

Pravo je struka koja održava, ne proizvodi - legislativna djelatnost nije proizvodnja tehnologije i resursa za sve veći broj ljudi (najvažniji održavači su npr. liječnici).
    Ne slažem se. Ako ijedna struka ima osiguranu budućnost, to je naša. Bez obzira na stanje, pravo i pravnici su uvijek neophodni da održavaju.

Mlada nada foruma 2Pac's Avatar

To je već danas tako, iako se ne radi o prikrivenoj kolonizaciji onima koji imalo prate sve to.
    Da, uvođenje demokracije, spašavanje naroda od diktatora, uskoro će SAD počet spašavati muslimane od islama itd.

Quote Originally Posted by 2Pac View Post
    To je već danas tako, iako se ne radi o prikrivenoj kolonizaciji onima koji imalo prate sve to.
    Da, uvođenje demokracije, spašavanje naroda od diktatora, uskoro će SAD počet spašavati muslimane od islama itd.
    Muslimane od islama spašavat će Francuzi u Maroku i Alžiru, kad ode Gadafi Talijani će naći način da preuzmu "kontrolu" nad Libijom, samo čekam tren kad će Nizozemska vidjeti ugroženost svoje populacije JARu itd itd, naravno da je teško da će se takvošto dogoditi, al kad smo već upali u rasprave o kolonijama....

koliko je ogromnih carstava samo bilo kroz povijest. sva su se raspala na sve manje dijelove. to ne može tako unedogled. crna gora, kosovo. ko zna kaj će bit sa škotskom, baskijom itd. svi će se odvojit. a onda će opet doć neki "car" i poharat svijet s jednom velikom razlikom-nekoć se mačem haralo, sad postoje puno opasnije i razornije stvari. no nećemo se uništit, predugo smo opstali da bi se uništili tako da... kad kalin postane imperator, neko će ga svrgnut, nastupit će anarhija, raspad tog njegovog imperija na sve manje dijelove dok se ponovo ne pojavi još gori od njega s još jačim oružjem
    go kalin

Veteran foruma Breeder's Avatar

biti?! vec je odavno:lol:

Također. S obzirom na to kuda svijet ide, ne vidim ništa što bi potaklo na optimizam. Baš sam danas gledao neku emisiju o budućnosti, stvarima tipa: čipovi u odjeći koji će nam nadzirati zdravlje, pa vjerojatno čipovi u mozgu da doživljavamo virtualni svijet kao stvarni, pa potpuni nestanak prometa kakvog poznajemo danas jer, naravno, sve kontroliraju sićušni čipovi.
    To zvuči kao da ćemo imat bezbrižnu i lijepu budućnost, dok se ne sjetimo da će i te kompjutere i čipove netko kontrolirat, tj. nas.
    jako, jako, jako daleka buducnost
    no zaboravljavljas ljudski faktor, a to je da znanje globalne populacije raste i kao takvo vise nije podlozno kmetovskom odnosu gdje primas bez pitanja (i to je jako daleka buducnost )

Ne slažem se. Ako ijedna struka ima osiguranu budućnost, to je naša. Bez obzira na stanje, pravo i pravnici su uvijek neophodni da održavaju.
    face it...nepotrebni smo in the long run, barem ovakva kolicina

dovoljno je samo sloziti kvalitetan sustav informiranja, a to sto su pravnici i ostale drustvene struke mutave je jedan dio problema

ie koliko modernih filozofa ukljucuje moderna pitanja fizike u svoja razmisljanja?

za tumaciti sustav potrebno je izaci iz njega
    tea partying through tornadoes in the middle of the night

Mortiis
    Guest

Fascinantne su vaše ideje, karta svijeta će očito itekako biti prekrojena

Što se tiče nafte i toga, ne bih htio ulaziti u ikakva energetska predviđanja, neki tvrde da će je zamijeniti solarna energija i da će se zalihe ionako iscrpiti, ali sam jako skeptičan prema tome da će netko vršiti invazije ili čak anektirati zemlje u 21. stoljeću. wtf

Još sam skeptičniji oko tehnologije, jer ako pogledate neka obilježja današnjih tehnologija poput računala i mobitela, sve su to stvari koje su u primitivnijem obliku ovdje bile i 80-tih.
    Mnogo je filmova iz prošlosti predviđalo da ćemo do sada živjeti na Mjesecu, kad ono.... Bi se netko iz tko je spavao od 1989. šokirao današnjim svijetom? Ne previše. Čak ni onaj iz 1979

onaj iz 1979. bi se čudio kak to da svi hodaju obučeni i da se za gram marihuane ide u zatvor
    ne znam, mortiis nadam se u pravu. al ja imam običaj povijest gledat na ovaj način i ne mogu bit optimističan. ishod je optimističan, ali puno toga će se izdogađati. živi bili pa vidjeli!

Zašto se uopče brinuti oko toga kako će biti pošto 2012. počinje Apokalipsa?

al ček, kad ćeš ti stić bit predsjednik i imperator.. prijavi kandidaturu dok još imaš vremena

+ Reply to Thread
Page 1 of 5 123 ... LastLast

Tags for this Thread

Bookmarks