+ Reply to Thread
Results 1 to 22 of 22

Thread: Bankarsko pravo

Super Moderator Pravokutnići's Avatar

Default Bankarsko pravo

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam tincidunt bibendum adipiscing. Etiam mi urna, luctus nec fermentum in, volutpat a ante. Sed accumsan consequat vehicula. Fusce fringilla aliquam volutpat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In venenatis vulputate ligula. Donec ut pretium velit. Maecenas rhoncus laoreet mi, ut fermentum augue ultrices ac. Quisque lacinia convallis sollicitudin. Vestibulum imperdiet laoreet accumsan. Etiam tincidunt ultrices commodo.

Legenda foruma Moderator malimrav85's Avatar

Default Re: Bankarsko pravo

kad će predavanja?

Još

Mlad, sumnjiv i nedokazan teuta's Avatar

Pridružujem se pitanju i tnx na info-u za pravo osiguranja!!

Početnik na forumu

I ja sam upisao ovaj kolegij, ali na stranici katedre nema nikakvih obavijesti o predavanjima, uopće se ne spominje ovaj predmet. Kad netko bude imao informacije neka javi!

BANKARSKO PRAVO

Prvo predavanje iz predmeta Bankarsko pravo održat će se u utorak, 16. studenog 2010. u 12,00 sati, dvorana IV, TMT 14.
    Last edited by teuta; 28-10-2010 at 17:14.

Navodno ove godine ima neka knjiga...

Još

BANKARSKO PRAVO
    Literatura:

Izrada udžbenika je u pripremi.

Dopunska literatura:
    Ellinger, E.P./Lomnicka, E/Hooley, R., Modern banking law, 2. izdanje Oxford, 2002.
    Canaris, C.W., Bankvertragsrecht Erster Teil, 3. izmijenjeno i dopunjeno izdanje, Berlin-New York, 1988.

Nadam se da neće biti posebno ažurni, pa neka knjiga ostane još malo u pripremi.

Početnik na forumu

koja je literatura?

Još

Veteran foruma Moderator BaF's Avatar

Ispit je vrlo kratak, profesor je stvarno iznimno korektan. Pitanja su mahom ona koja su istaknuta na predavanjima, a kako je dosad bilo prilicno malo ljudi po rokovima, sve skupa se zavrsi in no time. Treba proc sve clanke i materijale, orijentirat se na pravne odnose, bitne razlike medu pojmovima (u lekciji tipa vrste bankarskih racuna) i polovit neku generalnu sliku. Ne preporucam otvaranje zakona (posebno ZIF) jer je sulud za nas studentski status, ali clanak o investicijskim fondovima bi trebalo proci bar 4-5 puta da vam sjedne kako treba jer nije lagan. Mozda je pametno i da polozite drustva prije, ne znam kolko cete polovit bez toga, al imam dojam da je s generalnim poznavanjem te materije dio gradiva cisto ponavljanje (npr. cemu zajednicki racuni preddrustava, udruga bez pravne osobnosti i tak to.. uglavnom, nije nuzno, al je korisno)

pitanja se vrte oko vrste bankarskih racuna i investicijskih fondova - zasebna imovina, ovrha/stecaj na imovini drustva za ulaganje, tko je vlasnik a tko upravlja, koja je uloga depozitne banke, kakav je ugovor izmedu nje i drustva za ulaganje, koje su obveze drustva za upravljanje, racun sa zaporkom, povjerenicki racun i varijacije na temu. rekla bih da je najvaznije proci clanak o investicijskim fondovima, vrstama bankarskog racuna i platnom prometu. bankarsko jamstvo na prvi poziv, tajne i prava osobnosti se dosad nisu pojavljivali, ali je korisno procitati (jednostavno je gradivo). ocjene su vrlo velikodusne, nemate puno frke s ovim. racunajte tjedan dana laganini, stigne se i u 2 dana udarnickog al cete imat rupa (myself included). sretno!
    Quote Originally Posted by djevojcica sa sibicama View Post
    ne nosim se dobro s tim psihopatima kod kojih odgovaranje uključuje psihološku igricu dominacije i moći jer na ispite uglavnom dolazim kao psihofizička ruina

Mlada nada foruma Scarlet Legata's Avatar

Quote Originally Posted by BaF View Post
    Ispit je vrlo kratak, profesor je stvarno iznimno korektan. Pitanja su mahom ona koja su istaknuta na predavanjima, a kako je dosad bilo prilicno malo ljudi po rokovima, sve skupa se zavrsi in no time. Treba proc sve clanke i materijale, orijentirat se na pravne odnose, bitne razlike medu pojmovima (u lekciji tipa vrste bankarskih racuna) i polovit neku generalnu sliku. Ne preporucam otvaranje zakona (posebno ZIF) jer je sulud za nas studentski status, ali clanak o investicijskim fondovima bi trebalo proci bar 4-5 puta da vam sjedne kako treba jer nije lagan. Mozda je pametno i da polozite drustva prije, ne znam kolko cete polovit bez toga, al imam dojam da je s generalnim poznavanjem te materije dio gradiva cisto ponavljanje (npr. cemu zajednicki racuni preddrustava, udruga bez pravne osobnosti i tak to.. uglavnom, nije nuzno, al je korisno)

pitanja se vrte oko vrste bankarskih racuna i investicijskih fondova - zasebna imovina, ovrha/stecaj na imovini drustva za ulaganje, tko je vlasnik a tko upravlja, koja je uloga depozitne banke, kakav je ugovor izmedu nje i drustva za ulaganje, koje su obveze drustva za upravljanje, racun sa zaporkom, povjerenicki racun i varijacije na temu. rekla bih da je najvaznije proci clanak o investicijskim fondovima, vrstama bankarskog racuna i platnom prometu. bankarsko jamstvo na prvi poziv, tajne i prava osobnosti se dosad nisu pojavljivali, ali je korisno procitati (jednostavno je gradivo). ocjene su vrlo velikodusne, nemate puno frke s ovim. racunajte tjedan dana laganini, stigne se i u 2 dana udarnickog al cete imat rupa (myself included). sretno!
    nota bene: stricek Miladin na bankarskom i stricek Miladin na drustvima/trgovackom dvije su razlicite licnosti.
    ovaj prvi daje ocjene odlican i vrlodobar za stvari za koje bi drugospomenuti odavno studenta izbacio nogom u guzicu iz kabineta. o da
    Absinth With Faust

Pour the emerald wine into crystal glasses
    We will touch the divine through kisses catharsis
    Let us pitch to the seven-year itch of the ultra-decadent
    To a tainted world and the painted girls that our fantasies spent
    Tripping through boudoirs laced with opiate themes
    Sipping the bizarre, tasting copious dreams
    A toast to those most sacrilegious of days where for every whim won-one soon repays

We touched the stars...

Veteran foruma Moderator BaF's Avatar

yup, zato - idite na bankarsko
    Quote Originally Posted by djevojcica sa sibicama View Post
    ne nosim se dobro s tim psihopatima kod kojih odgovaranje uključuje psihološku igricu dominacije i moći jer na ispite uglavnom dolazim kao psihofizička ruina

Početnik na forumu

jako ugodan ispit. kad se zbroji ima nekih 250 str literature, ali stvarno nije bed. pročitate dva puta s razumijevanjem i ostat će vam sve najbitnije u glavi. nema ispitivanja suludih detalja, nema beskorisnog bubetanja. peta godina je stvarno godišnji kad se uspoređuje s četvrtom. istina, najvažniji su investicijski fondovi, članak o platnom prometu i članak o bankarskim računima, ali pročitajte i ostale. zanimljivo je, korisno. nemojte podcijeniti ispit i sramotiti se pred profesorom, stvarno nema potrebe-nije teško, traže se osnove i gledati će vam kroz prste. uz sve te olakotne okolnosti bilo bi glupo doći bez poznavanja osnova. preporučam trgovačko-pravni smjer!

Prvo pitanja da ne zaboravim: razlika bankar. garancije i jamstva, vrste bank. računa, zajednički bank. računi / vrste. Kod drugih kolega:Žiro račun, investicijski fondovi i sl.
    Učio sam isključivo po papirima s predavanja, to sam detaljno zapisivao. Članke i ostalu literaturu sam otvorio i zatvorio, totalno nepotrebno gubljenje vremena. Svačega tu ima, čovjek nakon nekog vremena izludi. Po papirima sa predavanja, ispit se spremi za 2-3 dana laganog učenja. Ja sam tako radio i dobio 4 (to dobiva 99 % studenata). Morate se psihički spremiti za profesora (osebujan čovjek), ali ispit je stvarno ugodan i daleko, daleko od trgovačkog i društava. Sretno

Mlad, sumnjiv i nedokazan

Mlad, sumnjiv i nedokazan dodo's Avatar

jel bio tko na prvom predavanju prošli utorak?

zanima me jesu li obvezna za sve i hoće li se na njima raditi nešto van literature? ...nevjerojatno je da sam trgovački modul odabrao ponajviše radi bankarskog prava,a sad su jedina 3 sata u tjednu dok nemogu biti na faksu baš u terminu tog predavanja

Predavanja nisu obavezna, dakle nemas problema. Ici cemo (ili imati predavanja od strane tih ljudi, ovisno o mogucnostima) u posjet SKDD-u i burzi da vidimo kak to sve funkcionira, rece profesor. Danas obviously nema predavanja, a nece ih biti ni slijedeći tjedan jer su ispitni rokovi, mozda uspijes nesto iskombinirati.

Kad bude obično ovaj ispit? Da si znam računat koji dan u tjednu (kad ću izlazit na rok za bolonju).
    Vizija bez djela je sanjarenje, a djelo bez vizije noćna mora.

Mlada nada foruma

Kada su potpisi? TNx
    " Prošlost me privlači, današnjost me plaši, jer budućnost to je SMRT. žalim za svime onim šta je minulo, oplakujem sve one koji su živjeli, htio bih zaustaviti vrijeme, zaustaviti satove. Ali vrijeme teče i prolazi, svaka minuta otkida malo-pomalo mene, sama za ništavilo budućnosti, i ja je nikada neću doživjeti. "

Početnik na forumu

Kolege, ima li itko predavanja s Bankaraskog u e obliku?Izabrao sam bankarsko na PDSu i shvatio da Miladinovih 13 članaka koje nam je dao za literaturu imaju oko 500 tinjak str. Na predavanja nisam stigao od posla, a mislim da nam je većina predavanja ista kao i na 5. godini?Ako netko ima, molim vas proslijedite na papundek1@gmail.com

Početnik na forumu

Ekipa, lani sam slušao bankarsko, i sad ga idem polagati. Zanima me može li mi neko posuditi bilješke s predavanja ili neke skripte (članke imam) koje je koristio za spremanje ispita da iskopiram, puno bi mi pomoglo jer sam sve svoje bilješke od lani izgubio.

Evo dojmova s ispita:

Predavanja: Predaje prof. Miladin, traju po cca. sat vremena i neobavezna su. Ja sam ih pohadala, i preporucam vam da prije predavanja procitate profesorove clanke, lakse cete pratiti o cemu se govori. Korisna su utoliko sto ce vam naglasiti sto je bitno znati, pa cete, kad krenete uciti clanke, vec imati predodzbu na sto posebno obratiti paznju.

Literatura: sest clanaka nabrojanih na stranici katedre... i profesorov clanak o emisijskom pravnom poslu! Pitate se zasto je to boldano? Well, zato sto na popisu literature tog clanka nema (ne znam jesu naknadno stavili), a pojavljivalo se na ispitu. Nadite i naucite.
    Sto se tice clanaka, sve mozete naci na TMT3 (kad udete desno), osim ova dva:
    - o bankarskom jamstvu na prvi poziv (taj ce vam naci Google)
    - o uredenju platnog prometa (njega uzmite na TMT14, prvi kat).
    Clanci se ne moraju uciti u smislu bubanja pretpostavki napamet, ali trebate imati (kako je BaF odlicno istaknula) generalnu sliku i skuziti razlike medu pojmovima. Kad sam citala taj post, kolegica je rekla da je korisno da ste prije polozili drustva - to je stvarno istina jer ce vam i clanak o investicijskim fondovima tesko biti razumljiv bez znanja tog gradiva.

Ispit: jako kratak, profesor super. Dakle, moj dojam poklapa se s opcenitom slikom o ovom kolegiju.

+ Reply to Thread

Tags for this Thread

Bookmarks