+ Reply to Thread
Results 1 to 17 of 17

Thread: Pravo konkurencije

Super Moderator Pravokutnići's Avatar

Default Pravo konkurencije

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam tincidunt bibendum adipiscing. Etiam mi urna, luctus nec fermentum in, volutpat a ante. Sed accumsan consequat vehicula. Fusce fringilla aliquam volutpat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In venenatis vulputate ligula. Donec ut pretium velit. Maecenas rhoncus laoreet mi, ut fermentum augue ultrices ac. Quisque lacinia convallis sollicitudin. Vestibulum imperdiet laoreet accumsan. Etiam tincidunt ultrices commodo.

Mlada nada foruma

Default Re: Pravo konkurencije

ako slučajno nekoga zanima pravo konkurencije, preporučam da ga i upiše. drži ga profesor petrović i ove godine bile su dvije gošće predavačice, sve stručnjakinje za područja iz kojih su držale predavanja.
    to je jako zanimljivo područje i nije pretjerano zahtjevno. literatura jednostavna - bilješke s predavanja, zakon o zaštiti tržišnog natjecanja i jedan članak. dolazak na predavanja je obavezan i ne znam kako je točno završila priča s onima koji nisu dolazili, ali profesor je prijetio uskratom potpisa i mogućnosti izlaska na ispit. predavanja su bila zanimljiva i 50% toga se na njima nauči; jedina mana je bila što su bila u 8 ujutro, s prozivkom na početku.
    ispit je usmeni, na redovnim rokovima i jako korektan, uz dodatni bonus da nagrađuje oni koji su bili aktivni na predavanjima.

prema tome, ako vas zanima što sprečava poduzetnike da dogovore sve jednake cijene ili što sprečava vladu da pevecu iskrca milijardu kuna, upišite pravo konkurencije.

Početnik na forumu

ja sam upisala pravo konkurencije, ali odavno već. nebolonjac i to. ima li neka skripta tih bilježaka sa predavanja?? i pitanja koja se javljaju na ispitu...?

Mlada nada foruma

koliko znam, ne.
    dobro naučiti zakon (novi) i pročitati jedan članak koji je na netu (vidi koji na webu katedre).

Mlada nada foruma

novost: ove godine, po mojim saznanjima, pravo konkurencije održava se na engleskom jeziku.

Legenda foruma Moderator malimrav85's Avatar

Još

Početnik na forumu art vandalay's Avatar

jel možda netko našao zakon o zaštit tržišnog natjecanja na engleskom? :/
    Court is now in session. The Honorable Judge Art Vandalay presiding.

Forumaš u usponu face to face's Avatar
    "Na primjer" nije nikakav dokaz
    (16)

Početnik na forumu

jel izlazio netko konkurenciju u veljaci da malo podjeli iskustva s ispita?

Forumaš u usponu face to face's Avatar

evo malo dojmova. predmet je nekakav spoj upravnog i ekonomije, što je kombinacija koja meni baš i neodgovara, ali nije uopće loše za upisati. predavanja su obvezna, s prozivkom na početku. ove godine bile su 2 grupe, jedna na engleskom, jedna na hrvatskom. ispalo je da odabir engleskog i nije bio dobra ideja, jer je i ispit na eng. što bitno otežava izražavanje, pa se događalo da ljudi znaju odgovor, ali im je teško za ispričati. ne uzima puno vremena za spremiti i usmeni je skroz ok, brz i bezbolan.

ugl. pitanja koja sam uspio pokupiti: koja sve tijela sudjeluju u postupcima zbog narušavanja tržišnog natjecanja (aztn, us i ts), sve o obavijesti o preliminarno utvrđenim činjenicama, zašto je uvedena (audiatur et altera pars), najvažnija prijelazno završna odredba zztn-a (ono o primjeni kriterija eu), definicija koncetracije, kad se primjenjuje skraćeni postupak, kako se pokreće postupak pred aztn tj. tko ga može pokrenuti (bitno je reći da inicijator nema položaj stranke u postupku), što je to prirodni monopol i zašto nastaje (treba reći zbog ekonomskih razloga, a ne pravnih i to zbog prevelikih troškova, nije isplativo). eto, sretno!
    "Na primjer" nije nikakav dokaz
    (16)

Početnik na forumu

statement of objections, surprise inspection, čl. 73, do čl. 17 jako dobro znati-stvarno osnove osnova, čl. 22, okvirno par rečenica o postupku pred agencijom, sastav vijeća, tko može inicirati postupak. to bi bilo recimo to, ali naravno da se može zalomiti i pitanja iz ostatka zakona, iz članaka... osnove morate znati, ali ocjenjuje se blagonaklono, ispitivanje je jako ugodno..
    predavanja traju cijeli semestar i odlična su. profesor se stvarno trudi + sama materija je zanimljiva. preporučam vam da upišete na engleskom jeziku. važno je da usavršavate stručan strani jezik, a ta predavanja i čitanja zakona su odlična prilika za to. ne bih vam savjetovala da idete linijom manjeg otpora i upisujete viktimologiju, kriminologiju ili povijest filma, samo da se riješite ispita. iskoristite zadnju priliku na faksu da još nešto naučite, steknete malo specijalističkog znanja, da radite nešto za dušu.. stvarno je potrebno malo truda i nema potrebe da vas literatura ili bilo što drugo demotivira...
    sretno!

Početnik na forumu

i da, engleski ne bi trebao biti problem. tko je savladao engleski na prve dvije godine biti će u stanju i slušati predavanja i shvatiti zakon na engleskom. +isprintate si zakon i na hrv pa paralelno čitate što vam nije jasno. profesor je normalan i ako se baš ne možete sjetiti neke riječi naravno da možete reći na hrvatskom. to su gluposti da znaš odgovor ali ga ne možeš reći jer ne znaš na engleskom. ako vam ne ide engleski to je baš razlog više da se primite u koštac s njim jer su vam šanse vrlo velike da će vam trebati u poslu.

Forumaš u usponu Hira's Avatar

Piše na oglasnoj ploči da je predavanje tj. dogovor iz prava konkurencije (i na eng) u 25.10 u 9 h, dvorana 4, tmt 14

Mlada nada foruma

ako netko možda nije vidio obavijest:

"U utorak, 15. studenog 2011. neće se održati predavanje iz predmeta Competiton Law. Nadoknada predavanja održat će se 22. i 29. studenog 2011. točno u 08.00 sati.

Predavanje iz predmeta Pravo konkurencije planirano za 10.00 sati će se održati, a tema predavanja će biti "Državne potpore" (predavač - mr.sc. Marijana Liszt, odvjetnica - voditeljica radne skupine za Tržišno natjecanje u pregovorima s EU)"

Početnik na forumu

može li netko tko je bio napisat neka pitanja sa roka 24.1.?

Početnik na forumu

Evo ja sam saznala neka pitanja.
    Definicija drž potpore ,nešto o kartelima,teška ograničenja trž natjecanja, definicija mjerodavnog tržišta, uvjeti za izuzeće kod zabranjenih sporazuma, kad je koncentracija zabranjena, kontrola odluka aztn-a, obavijest o preliminarno utvrđenim činjenicama..

Početnik na forumu

ne mogu otvoriti prezentacije na stranici katedre, osim one o državnim potporama. pretp da su ove druge u nekom programu koji moj komp ne prepoznaje :/ jeste li ih vi uspjeli otvoriti? molim pomoć

+ Reply to Thread

Tags for this Thread

Bookmarks