+ Reply to Thread
Page 2 of 36 FirstFirst 123412 ... LastLast
Results 31 to 60 of 1054

Thread: II. Kazneno Pravo

Prvoborac foruma Starfish's Avatar

Quote Originally Posted by jasamlane
    koliko vremena intenzivnog ucenja treba za spremiti kazneno?mjesec, mjesec i pol?

hvala
    Mjesec dana intzenzivno je dosta. Za mjesec i pol pjevaš.
    Govorim o općem dijelu i odabranim poglavljima iz posebnog dijela (onih 4 - 5 glava što je dosta kod većine profesora). Ne govorim o Cvitanoviću i ispitu kod njega jer to zahtijeva opsežnije i duže pripreme.
    Uglavnom - od mjesec dana pa na više, ovisi o sposobnostima. Nema toga ni tolko puno, kolko opći dio trebaš znat pjevat.
    Eto, sretno... :smt006
    To laugh often and much; To win the respect of intelligent people and the affection of children; To earn the appreciation of honest critics and endure the betrayal of false friends; To appreciate beauty, to find the best in others; To leave the world a bit better, whether by a healthy child, a garden patch, or a redeemed social condition; To know even one life has breathed easier because you have lived. This is to have succeeded~ R.W.Emerson

KZ ima svoj opći i posebni dio.
    Prvih devedesetak članaka su opći dio i oni su pomno obrađeni u udžbeniku "KP - Opći dio". Tamao piše o krivnji, protupravnosti, sankcijama i sl. Ti h devedesetak članaka je kostur knjige općeg dijele i njih ćeš naučit iz knjige i to jako dobro. Možeš ih pročitat tek toliko da ponoviš. To ti je neka jako štura skripta knjige.
    Za one koji žele više & cjepidlake - KZ je mijenjan nakon zadnjeg izdanja Općeg dijela. Iako je večina izmjena bila u posebnom, bilo ih je par i u općem (zastara vezana uz zločin protiv čovječnosti i zapovjednu odgovornost i dodana jedna obveza u uvjetnu osudu sa zaštitnim nadzorom, ukinuta odgovornost za tiskovne delikte...)

Posebni dio KZ čine KD koja je, one važne glave, najprije najbolje naučit direktno iz KZ-a. Ono - uzmeš glavu, naučiš koja su KD u toj glavi, pa onda naučiš definicije. Kad to svladaš, onda kreneš čitat Posebni dio (knjigu) koji u principu nemaš šta jako puno učiti jer se radi o logičnim stvarima koje su jasne same po sebi (npr. da se silovanje ne može počiniti nečinjenjem) ili ih, kad jednom pročitaš, shvatiš i automatski zapamtiš. Tamo imaš pojašnjena pojedinih KD, primjere iz prakse, usporedbe sličnih KD etc.
    Ja sam posebni dio - knjigu (i to samo one važne glave) pročitala jednom i bilo je dosta. I, da - zadnje izdanje posebnog djela je iz 90 i neke, a otad se posebni dio KZ-a dosta izmijenio.
    Ipak, postoji par teoretskih pitanja koja ti mogu doć na pismenom, a pojavljuju se samo u Posebnom dijelu - knjiga. To su ti vrste smrti, vrste uvrede, razlika između lažne i neistinite isprave i sl.
    To laugh often and much; To win the respect of intelligent people and the affection of children; To earn the appreciation of honest critics and endure the betrayal of false friends; To appreciate beauty, to find the best in others; To leave the world a bit better, whether by a healthy child, a garden patch, or a redeemed social condition; To know even one life has breathed easier because you have lived. This is to have succeeded~ R.W.Emerson

Quote Originally Posted by jasamlane
    ovako, imam 2 pitanja:

1. koje glave iz posebnog dijela treba nauciti (za Novoselca)?
    - životi tijelo
    - imovina
    - spolna sloboda i ćudoređe
    - čast i ugled

+ KD protiv sigurnosti prometa (ona dva), KD protiv vjerodostojnosti isprava, davanje i primanje mita, KD ugrožavanja ljudi i imovine...., KD protiv vrijednosti zaštićenih MP-om (to Turkovićka navodno pita)

U principu bi bilo dobro donekle znat sve do one glave čast&ugled, a ovo što nabrojah obavezno...
    Naravno - može te pitat bilo što, ovo nije "službena literatura" al nisam čula da pitaju egzotična KD (osim naravno, Cvitanovića...)

Quote Originally Posted by Insecure
    No da... htjedoh upitat, koliki je znacaj sad recimo onih pizdarija tipa one kaznene znanosti ili ona pitanja gdje 150 puta objasnjava nacelo zakonitosti i retreoaktivnost zakona i sl. ono, koliko su ta dva prva dijela bitna na pismenom/usmenom?

Nekako se prva dva dijela knjige opcenito cine kao "manje bitni" u cijeloj toj prici i kazneno pravo zapravo prakticki i pocinje od 3.dijela pa ono, da li bi se dalo smuljati nekako ovo prvo dvoje :smt017

I da, kolike su sanse da kao neseminaristica prodem kazneno odmah 1.put kad izadem na njega? :smt003
    1) Slažem se, prva dva dijela su pain in the ass. Pomozi se sa ovim pitanjima šta imaš u skriptarnici pravokutnika, pa vidi što trebaš od tog znat. Na usmenom (kolko sam čula) ne pitaju prvi dio previše, dok te iz drugog mogu pitat svašta, posebno to načelo zakonitosti. Ja na usmenom dobila primjer o utvrđivanju blažeg zakona kod one šumske krađe (LOL :smt003 ) Tako da...znam da je dosadno, al zbilja ništa ne možeš preskakat iz općeg dijela. Iz ta dva prva dijela ti budu 2-3 pitanja na pismenom barem...
    2) Šanse za neseminariste da prođu iz prvog puta- vjeruj, veoma realne. :smt023

red_orange
    Guest

Quote Originally Posted by Noah
    Pozdrav!
    Spremam se zapoceti uciti KP, a posto se Kazneni zakon izmijenio nekoliko puta 2003., 2004. i 2006., a jos uvijek nema prociscenog teksta zakona, pitam se kako da najlakse dodem do najsvjezijeg izdanja.
    Tih promjena je zaista puno, pa se pitam moram li prvo tjedan dana potrositi da to sve uskladim i izmijenim kako bih dosao do pozitivnog zakonskog stiva ili ima mozda netko kakvo drugo jednostavnije rjesenje?
    Molim savjet!

Mogu li se opci i posebni dio kaznenog prava nabaviti u knjizari pravnog fakulteta?

Hvala! :smt001
    to sam se i ja pitala..onda sam uzela stvar u svoje ruke i počela te sve izmjene unositi tj. izrezivati lijepiti..onda samm pak skužila da sam neke stvari preskočila jer stvarno tih izmjena ima pun kufer pa sam onda sasvim odustala. :smt001 mislim da se treba osvrnuti na one najvažnije glave u KZ-u prethodno u oovom topicu nabrojane i to je to.a opći dio je stvarno detaljno obrađenu knjizi tako da i zakona samo ponoviš gradivo

Administrator fat drummer's Avatar
    igram šah sa Smrti... kako se ono pomiče konjić?

Default Re: ...

Quote Originally Posted by intel22
    Ljudi help dobio sam cvitanovica, molim ako mi netko moze reci sto vise informacija o njemu. Kako pregledava ispite? Sto najcesce pita? Sto se podrazumjeva pod njegovim apstraktnim pitanjima? Je li postoji netko tko je kod njega prosao bez vecih problema? Molim vas pomozite!
    da... pa pita pitanje npr. (ovo je s predavanja profesora novselca): ako ja na stolu ostavim novèanicu od 1000 kn i netko umjesto toga stavi dvije od 500 jeli to kd i koje? apstraktno pitanje valjda... nije teťko, ali pretpostavljam da ljude izbacuje iz takta
    I owe the discovery of Uqbar to the conjunction of a mirror and an encyclopedia.

Veteran foruma Figo9's Avatar

Default Re: ...

Quote Originally Posted by fat drummer
    Quote Originally Posted by intel22
    Ljudi help dobio sam cvitanovica, molim ako mi netko moze reci sto vise informacija o njemu. Kako pregledava ispite? Sto najcesce pita? Sto se podrazumjeva pod njegovim apstraktnim pitanjima? Je li postoji netko tko je kod njega prosao bez vecih problema? Molim vas pomozite!
    da... pa pita pitanje npr. (ovo je s predavanja profesora novselca): ako ja na stolu ostavim novèanicu od 1000 kn i netko umjesto toga stavi dvije od 500 jeli to kd i koje? apstraktno pitanje valjda... nije teťko, ali pretpostavljam da ljude izbacuje iz takta
    Onda? Jel to kazneno dijelo? :smt017
    "What you do, speaks so loud that I cannot hear what you say." Ralph Waldo Emerson

Administrator fat drummer's Avatar
    igram šah sa Smrti... kako se ono pomiče konjić?

@kaiser - pa računam da je moje iskustvo normalno, jer teško da ćeš dobiti iznad trojke. svaka čast onome tko je dobio, javite mi se da vam dam 10 kuna. malo pitaju, pogotovo mi je simpa novoselec, jer sam fakat nadrobio svega i svačega pa sam prošao.
    @figo -sama vrijednost novčanice kao predmeta je nikakva, vrijednost je u tome što smo se dogovorili da za taj komad papira dobijemo 1000 kn. pošto ti i dalje imaš 1000 kn nema kaznenog djela. no da ti je netko uzeo sat vrijedan 1000 kn, i ostavio novčanicu radilo bi se o krađi.
    I owe the discovery of Uqbar to the conjunction of a mirror and an encyclopedia.

Početnik na forumu

Default Re: ispit

Quote Originally Posted by ivana6
    kolege,jel netko zna razliku izmedu dovrsenog i nedovrsenog pokusaja, ali ne! kod dragovoljnog odustanka? To je prof.Novoselec pitao kad sam slusala na usmenom skoro svakoga i nitko nije znao tocno, sam je rekao da se studenti tu uvijek izgube, da ne kuze razliku, ja sam trazila po knjizi, ali nema nigdje,jel mozda netko zna? Hvala..
    Pokušaj je dovršen ako je počinitelj na kraju svoga djelovanja (tj. nakon posljednje radnje kad ih je bilo više) bio svjestan mogućnosti nastupa poljedice pa je zato odustao od daljnjih radnji. Obrnuto, pokušaj je nedovršen ako počinitelj nakon posljednje radnje smatra da su za nastup posljedce potrebne još daljnje radnje.

Mlada nada foruma Barilla's Avatar

Default Re: ispit

Quote Originally Posted by ivana6
    kolege,jel netko zna razliku izmedu dovrsenog i nedovrsenog pokusaja, ali ne! kod dragovoljnog odustanka? To je prof.Novoselec pitao kad sam slusala na usmenom skoro svakoga i nitko nije znao tocno, sam je rekao da se studenti tu uvijek izgube, da ne kuze razliku, ja sam trazila po knjizi, ali nema nigdje,jel mozda netko zna? Hvala..
    dragovoljni odustanak od nedovršenog pokušaja postoji kada je počinitelj dragovoljo prekinuo započeto počinjenje kazenenog djela iako je bio svijestan da je radnju mogao završiti (pasivnost je dovoljna - prekidanje započete djelatnosti), a kod dovršenog pokušaja dragovoljni odustanak postoji ako je počinitelj spriječio nastupanje posljedice (traži se aktivnost - spračavanje nastupa poslejdice) knjiga str. 283. :oops:

Der Kaiser
    Guest

Zakon razlikuje dva moguća oblika dragovoljnog odustanka koji ovise o vrsti pokušaja. To su dragovoljni odustanak od nedovršenog pokušaja kod kojega je počinitelj "dragovoljno prekinuo započeto počinjenje kaznenog djela iako je bio svjestan da je prema svim okolnostima radnju mogao nastaviti". Ako počinitelj još nije učinio sve što je prema njegovoj zamisli bilo nužno da kazneno djelo bude u cijelosti ostvareno, pokušaj je nedovršen, a dragovoljni se odustanak sastoji u prekidanju daljnje djelatnosti. Dovoljno je prekidanje započete radnje (pasivnost). Odustanak mora biti konačan pa nije dovoljan samo privremen prekid djelovanja.

Kod dragovoljnog odustanka od dovršenog pokušaja ako je "počinitelj učinio sve što je prema njegovom planu bilo potrebno za ostvarenje kaznenog djela, pokušaj je dovršen, a dragovoljni se odustanak sastoji u aktivnoj radnji kojom nakon dovršetka radnje sprečava nastup posljedice". Dakle, traži se aktivnost. Moguć je samo kod materijalnih kaznenih djela.

kakav višaktni....... daj čitaj!

ivana6
    Guest

To sto si mi odgovorio je dragovoljni odustanak, to su rekli sve i ljudi koji su odgovarali pa im je rekao da nije tocno, nema uopce veze sa dragovoljnim odustankom niti spada pod taj tekst, nesto sasvim drugo, znam i ja nedovrseni i dovrseni pokusaj kod drag.odustanka, ali obican pokusaj se ne razlikuje po tome, krivo sam napisala za viseaktni, sorry..i nemoj bit nabrijan, pod stresom sam, mogla bi sutra dati zadnji ispit sa druge godine, pa popunjavam rupe iz kp-a.. :roll: ;-)

jura
    Guest

A koja je razlika u kažnjavanju za dovršeni i nedovršeni pokušaj? Dovršeni se kaznjava kao dovršeno kazneno djelo, a za nedovršeni je moguće fakultativno ublažavanje kazne ili? I kako vam je prošla komisija danas?

Zara
    Guest

Quote Originally Posted by *marija*
    koliko su bitna ona sitna slova u općem dijelu? zanm da su primjeri bitni, ali, one neke usporedbe s francuskim i njemačkim zakonodavstvom, ona novela iz 2003. koja nikad nije prihvaćena ...
    Nisu, to ti je samo da usporede da ima i boljih (ili lošijih) načina uređenja nekih instituta općeg dijela. Pogotovo ne ta novela iz 2003. jer je BILA izglasana, ali zbog "krnjavog" foruma podnesena ustavna tužba tako da nije nikad stupio na snagu. Isto tako, samo da uočimo kako bi neka rješenja bila bolja, nego postojeće. Možda pri sljedećoj promjeni. Ali to ne učiti :-)

Quote Originally Posted by Zara

Nisu, to ti je samo da usporede da ima i boljih (ili lošijih) načina uređenja nekih instituta općeg dijela. Pogotovo ne ta novela iz 2003. jer je BILA izglasana, ali zbog "krnjavog" foruma podnesena ustavna tužba tako da nije nikad stupio na snagu. Isto tako, samo da uočimo kako bi neka rješenja bila bolja, nego postojeće. Možda pri sljedećoj promjeni. Ali to ne učiti :-)
    Nije forum, nego kvorum i nije bila ustavna tužba nego prijedlog za ocjenu suglasnosti Zakona s Ustavom, koju su, mislim, podnjeli Puhovski i ekipa iz HOO-a. Ustavna tužba je nešto drugo, i u ovom se slučaju nije ni mogla podnjet, itd...
    (sorry, al zla sam, pa eto... :-D )

@marija - novele zaboravi, usporedbe sa stranim zakonodavstvima zaboravi, a primjere je korisno zapamtit. Mene je Turković pitala onaj primjer sa šumskom krađom kod vremenskog važenja KZ-a...

Forumaš u usponu

Quote Originally Posted by Glupko
    a sto je s posebnim djelom i kaznenim zakonom?
    kak to misliš što je s posebnim dijelom i kaznenim zakonom?- pa posebni dio će bit u drugom kolokviju, malo bi bilo previše da nam je cijelo gradivo stavio u jedan kolokvij, zar ne?
    a što se tiče kaz.zakona mislim da nam je to za bolje razumijevanje gradiva, ne treba se baš sad znat koji članak što točno propisuje, ali si to iščitavaš dok učiš da bolje skužiš koncept gradiva

Quote Originally Posted by Vuk SaMOtNjaK
    ak sam dobro skužio, nema pitanja s dekanskog roka na ovom topiku pa bi zamolio TILU da napiše neka pitanja kojih se sjeća ?

i da, jel je praksa svih profesora na KP-u da daju pol boda za pitanje il je to čisto individualno ?
    jedina praksa na ovoj katedri je da nema pravila, i nema kriterija. stvari uglavnom ovise o kilimatskim, astrološkim i drugim pojavama koje se naravno moraju kumulativno ispuniti i tada opet ništa nije jasno. tako ovisno o prethodnim uvjetima i roku na koji se izlazi moguće je naići na nešto sniženiji kriterij prolaska na pismenom, a to je: 6, 6 i pol i slično... naravno to je praksa nekolicine profesora, ne svih
    a što se tiče pitanja s dekanskog, ništ posebno, malo teži odabir pitanja, ali koncepcija je odavno poznata, uglavnom nagasak na trećem dijelu i sankcijama ostalo je zastupljeno sa pitanjem ili dva najviše.... naravno to treba uzeti u obzir jer taj "naglasak" kadikad može bit nedovoljan za prolaz, tako da je mogućnost kalkulacije svedena na minimum, a arbitrarnost je lait motiv (ili kako se god to pisalo)
    usmeni je druga pjesma...o tome kad položiš pismeni...
    sretno svima!

red_orange
    Guest

pitanje za sve koji su dali kazneno il tek idu sad

koliko profači na usmenom inzistiraju na posebnom dijelu ? u smislu, kolko detaljno se to treba znati ? zezaju me dosta kazne za pojedina djela kojih fakat ima previše i mislim da ih neću stić sve naučiti pa me zanima...
    trenutno učim kazneno ali ne za studeni već za siječanj.od pouzdanih izvora rečeno mi je da se kazne moraju znati samo kod onih najvažnijih glava (kd protiv života i tijela, protiv spolne slobode, protiv imovine, protiv časti i ugleda, protiv vjerodostojnosti isprava, izazivanja prometne nesreće, dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvo, genocid, agresivan rat,ratni zločin) ali okvirno-čak je Derenčinović rekao svojim seminaristima da nema smisla učiti baš sve kazne jer ih ima puno i stalno se mijenjaju.tako da se usredotoči na one najvažnije.btw. ne znam vrijedi li ovo za cvitanovića :-D osim toga dobro je u posebnom dijelu proći i sudsku praksu.znaju pitati primjere na usmenom

pitanje za sve koji su dali kazneno il tek idu sad

koliko profači na usmenom inzistiraju na posebnom dijelu ? u smislu, kolko detaljno se to treba znati ? zezaju me dosta kazne za pojedina djela kojih fakat ima previše i mislim da ih neću stić sve naučiti pa me zanima...
    trebao bi znati privilegirane, temeljne i kvalificirane oblike kazenih djela, tko ih može počiniti i s kojom namjerom, nehajem i sl., što je sve konstitutivno za postojanje pojedinog djela (ostala obilježja kazenog djela), nadalje za neka djela su bitni stavci članaka, treba dobro pogađati jer primjena znanja dolazi u drugi plan kada je riječ o egzotičnim kaznenim djelima...otprilike....

Mlad, sumnjiv i nedokazan

Quote Originally Posted by jagodda
    3.Što znači da je u hrv.pravu odg.prav.osoba izvedena iz krivnje odg.osobe
    Moze li mi netko od seminarista odgovoriti na ovo pitanje???
    ništa mi neće ovi dan pokvarit... nikakvi crnjaci ni ružne stvari...

Forumaš u usponu sijft's Avatar

Ja za to pitanje nisam našla odgovor u knjizi ali sam zapisala ono što je prof. odgovorio ma seminaru za to pitanje: " U HR pravu odgovornost pravne osobe temelji se na krivnji odgovorne osobe. To je iznimka, odn. situacija kad postoje stvarne smetnje za progon pravne osobe!"
    Ja ću samo to naučit jer mi se neda kopati po zakonu jer mi je knjiga previše za učit. :? :? :?
    Što možeš učiniti danas ne ostavljaj za sutra!

Forumaš prvog reda

čl.5.Zakona o odg,pravnih osoba glasi:
    1) odgovornost pravne osobe temelji se na krivnji odgovorne osobe
    2) Pravna osoba kaznit će se za k.d.odgovorne osobe i u slučaju kad se utvrdi postojanje pravnih ili stvarnih zapreka za utvrđivanje odgovornosti odgovorne osobe
    eto :-)

Forumaš prvog reda

evo članaka...
    a u knjizi vam je to na str.464. i 465.
    ( da sad idem objašnjavat, rekla bi isto.. a nije to sad nešto jako komplicirano...)

Temelj odgovornosti pravnih osoba

Članak 3.

(1) Pravna osoba kaznit će se za kazneno djelo odgovorne osobe ako se njime povređuje neka dužnost pravne osobe ili je njime pravna osoba ostvarila ili trebala ostvariti protupravnu imovinsku korist za sebe ili drugoga.

(2) Pod uvjetima iz stavka 1. ovoga članka pravna osoba kaznit će se za kaznena djela propisana Kaznenim zakonikom i drugim zakonima u kojima su propisana kaznena djela.

Odgovorna osoba

Članak 4.

Odgovorna osoba u smislu ovoga Zakona je fizička osoba koja vodi poslove pravne osobe ili joj je povjereno obavljanje poslova iz područja djelovanja pravne osobe.

Uračunavanje krivnje odgovorne osobe pravnoj osobi

Članak 5.

(1) Odgovornost pravne osobe temelji se na krivnji odgovorne osobe.

(2) Pravna osoba kaznit će se za kazneno djelo odgovorne osobe i u slučaju kad se utvrdi postojanje pravnih ili stvarnih zapreka za utvrđivanje odgovornosti odgovorne osobe.

Početnik na forumu

to znaci da se odgovornost pravne osobe derivira tj. izvodi iz odgovornosti pojedinca kao fizicke osobe tj. njegove krivnje. pravna osoba se ne moze kazniti za kd pocinjeno njenim djelovanjem, tj. djelovanjem odgovornih osoba sama za sebe kao pravna osoba.potrebno je utvrditi tko je odgovorna osoba i utvrditi krivnju te osobe. dakle pravna osoba ce odgovarati ukoliko se utvrdi krivnja odgovorne fizicke osobe.
    inace u teoriji postoji vise modela odgovornosti pravnih osoba za kd.u nekim zakonodavstvima nije potrebno utvrdivati odgovornost, tj. krivnju pojedinca kao fizicke osobe nego se smatra da pravna osoba ima vlastitu osobnost pa se tako i kaznjava.

Forumaš u usponu

Quote Originally Posted by Servant
    Ostalo se moze naci u zakonu, ali mi nije jasno prvo pitanje, na sto se tocno misli pod "modelom identifikacije"?
    I koja su to dva medjunarodna izvora, tj, neka od njih?
    model identifikacije je na str. 23 zakona, a dva izvora su: kaznenopravna konvencija o korupciji i konvencija o kibernetičkom kriminalu vijeća europe

kolokviji se piše sat vremena..

Forumaš u usponu

Quote Originally Posted by Ifka
    Ej ljudi sorry ak slucajno ponavljam pitanje... Jel postoji netko tko bi meni znao jasno razgranicit neizravnu zabludu o protupravnosti od zablude o okolnostima koje iskljucuju protupravnost? Stvarno bih vam bila zahvalna...
    evo probat ću-- nadam se da će pomoć šta

kod neizravne zablude o protupravnosti počinitelj zna što čini, dakle svega je svjestan, svih obilježja kaznenog djela te misli da ima pravo to činit što čini, a ustvari nema-- npr. službenica misli da ima pravo primit poklon manje vrijednosti po običajnom pravu, a ustvari nema
    dok kod zablude o okolnostima koji isključuju protupravnosti npr. počinitelj krivo misli da postoji napad i misli da ima pravo na nužnu obranu, a napada nema-- dakle nema ni prava na nužnu obranu-- on se dakle vara o razlogu koji isključuje protupravnost, a ovaj prvi se vara o svom pravu.

što se tiče seminara-- evo ja prošla, stvarno me bilo trta da neću jer nikad ne znaš s tim slučajevima, seminar je težak, jako težak, nema nikakvih beneficija, treba puno učit, no kolokvij se mogao proć-- bar teorija nije bila toliko komplicirana-- a ne znam..možda sam ja imala i sreće.. ne znam

Guest

[quote=Don_Juan_DeMarco]
    Quote Originally Posted by "Pariz, NY, Milano, SB":1wyznyoa
    po meni je samo omogućavanje oslobađanja od pismenog preko 2 kolokvija jaaako velika beneficija što se tiče kaznenog prava. Jer težina tog ispita i jest u pismenom kojeg je potrebno riješiti 70 % za prolaz. Po mom mišljenju kolokvij nije bio ni lagan ali ni težak, 10 dana je bilo dovoljno (objektivno) za spremiti ga. A očekivati (i pouzdati se u to) da profesor prije da pitanja koja će biti u kolokviju mi je presmiješno. Bez obzira što je tako bilo prošle godine.
    10 dana?????? ma ti mora da si neki jebeni wunderkid...10 dana...hahahahahhahahahaa pa za 10 dana ne stignes to ni procitat kako spada...al dobro ti se vjerovatno jedna od onih iz kategorije...naucila sam Gradansko za 7 dana i dobila 5 s tim da mi je prof ponudio mjesto na katedri al sam odbila jer idem pomagat gladnoj djeci u africi dok pisem doktorat iz finskog na turskom a to polazem u pekingu....[/quote:1wyznyoa]

pravnicki humor :-D :-D :-D

Vuk SaMOtNjaK
    Guest

samo bez panike ljudi... kad prođeš povijest i kazneno djelo ( dakle 325 str. ), onda si na konju jer jer ostalih skoro 200 str. duplo lakše i brzo ulazi u glavu...

Forumaš u usponu Insecure's Avatar

Slazem se sa kolegom, cim prodete dio sa kaznenim djelom, ostatak sa kaznama, te zadnji dio sa odgovornoscu pravnih osoba za kaznena djela je doista puno laksi i neke recenice se ponavljaju i po 10 puta u drukcijoj konstrukciji a svode se na isto.

No da, uz sve to, mislim da cu prolupati ako jos jedanput procitam negdje ono neodlucno, prijeporno, zakon je poput broda koji isplovljava iz luke te je kasnije prepusten sam sebi, kako je to rijesilo njemacko zakonodavstvo i slicno :evil: :evil: :evil: :x

I neeeema smisla, jednostavno nema, ni suci ne znaju sva kaznena djela iz posebnog dijela napamet, nema sanse da popamtim 800 kaznenih dijela, njihove oblike, kazne i sve ostalo, apsolutno iskljucujem tu mogucnost :evil:

Moze li se ovo poloziti da se nauce samo najvaznija kaznena djela iz posebnog dijela, je li netko probao? Ili svi ucite citav posebni dio???

Naprosto neeeeeeema smisla :shock: :shock: :?
    When the lasagna content in my blood gets low, I get mean.

Vuk SaMOtNjaK
    Guest

Quote Originally Posted by Insecure
    Moze li se ovo poloziti da se nauce samo najvaznija kaznena djela iz posebnog dijela, je li netko probao? Ili svi ucite citav posebni dio???
    može, ja sam učio samo najbitnija kaznena djela i prošao sam...
    štos je u tome što je svaki od njih 4 na katedri napisao svoju glavu kaznenih djela i logično je ( jel je :roll: ) da svaki pita svoj dio...

što se tiče posebnog djela, na njemu najmanje inzistira Novoselec i Derenčinović...

+ Reply to Thread
Page 2 of 36 FirstFirst 123412 ... LastLast