+ Reply to Thread
Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 31 to 56 of 56

Thread: Psihologijska testiranja i postupak izbora kandidata

patsy
    Guest

taman kad sam mislila da su na mene ispucali sva glupava pitanja, èula sam da su jednu kolegicu pitali jel Hrvatica i jel ide redovito u crkvu(!?)

da nije tragièno, bilo bi smiješno.

ali eto, našla sam posao, na razgovoru me sef nije pitao ništa osim "Kad možete poèet?" Odmah sam znala da je taj onaj pravi!
    :smt026
    kupila sam aktovku i upisala vozaèki i sad sam drugi èovjek :smt041

Veteran foruma

Quote Originally Posted by patsy
    taman kad sam mislila da su na mene ispucali sva glupava pitanja, èula sam da su jednu kolegicu pitali jel Hrvatica i jel ide redovito u crkvu(!?)

da nije tragièno, bilo bi smijeťno.

ali eto, naťla sam posao, na razgovoru me sef nije pitao niťta osim "Kad moŞete poèet?" Odmah sam znala da je taj onaj pravi!
    :smt026
    kupila sam aktovku i upisala vozaèki i sad sam drugi èovjek :smt041
    :smt003 :smt003 èestitam
    "...na sagu snova mrkla noć se igra mojim željama,ali će ih jutro sve rasute pokupiti..."http://img19.imageshack.us/img19/4274/hranitiice1ry.gif

jacktheripper
    Guest

cestitam kolegice! :smt038 :smt023 :smt006

Forumaš prvog reda Robierre de Cochon's Avatar

èestitam patsy!
    gdje si naĹĄla posao, ako nije tajna.
    zanima me me s obzirom da se ovih dana i ja bacam u potjeru.
    :smt003
    A.L.A.B. - All lawyers are bastards

patsy
    Guest

ostavila sam ti privatnu poruku

Veteran foruma

Samo da s vama podijelim kako je lijepo biti Ĺžena :smt003

Prije 2 tjedna bial sam na razgovoru i testiranju za mjesto pravnika-pripravnika u Optima Telecomu. Testiranje vrlo zanimljivo, pitanja sljedeĂŚa :

-ĹĄto je monopol
    -ĹĄto je koncesija
    -ĹĄto su opĂŚi uvjeti poslovanja
    -ĹĄto je pravo sluĹžnosti
    -obveznici javne nabave
    -zakonski propisi koji reguliraju podruèje telekomunikacija
    -...koji reguliraju javnu nabavu

itd...

Nisu mi javili rezultate, èujem da je veÌ bio i treÌi krug...i sve ok, moŞda nisma zadovoljila znanjem...no...

Jutros sretoh frendicu, èija najbolja prijateljica se takoðer htjela prijaviti za to radno mjesto. Naime, njezin muŞ radi u Optimi, a vjenèani kum je tamo neki direktor. I kaŞe ona meni da se ne pitam kako sam napisala taj test jer da nije niti vaŞno - naime, primaju iskljuèivo muťkarce. Svom zaposleniku, muŞu naťe kolegice, je direktor pravne sluŞbe Optime rekao da nema smisla da mu se Şena uopÌe prijavljuje jer Ìe gotovo sigurno muťkarac dobiti posao.

Jel da kak je lijepo biti Ĺžena :smt003 :smt019
    "...na sagu snova mrkla noć se igra mojim željama,ali će ih jutro sve rasute pokupiti..."http://img19.imageshack.us/img19/4274/hranitiice1ry.gif

Quote Originally Posted by Lara Car
    Testiranje vrlo zanimljivo, pitanja sljedeĂŚa :

-ĹĄto je monopol
    -ĹĄto je koncesija
    -ĹĄto su opĂŚi uvjeti poslovanja
    -ĹĄto je pravo sluĹžnosti
    -obveznici javne nabave
    -zakonski propisi koji reguliraju podruèje telekomunikacija
    -...koji reguliraju javnu nabavu
    Lijepo da nekog zanima i znanje.
    Ĺveliki kuracto se mene tièe, svagdje bi tako trebalo biti..a ne da te ispituju jel ideĹĄ u crkvu, imaĹĄ li stan, ĹĄto si po horoskopu ili koliko djece planiraĹĄ.

A ovo oko muťko-Şensko...ne bih puno vjerovao glasinama. Da im je u interesu pod svaku cijenu zaposliti muťkarca, vjerujem da ne bi ni zvali Şene na testiranje. Ipak je to privatna firma i nisu obavezni raditi natjeèaje.

Veteran foruma

Bilo bi u najmalju ruku sumnjivo da nisu zvali Ĺžene na testiranje. Ovako je sve "po zakonu". A glasine su provjerene, zapravo iz prve ruke. No, eto, daj BoĹže da sam u krivu :smt002

Quote Originally Posted by Lara Car
    Bilo bi u najmalju ruku sumnjivo da nisu zvali Ĺžene na testiranje. Ovako je sve "po zakonu".
    Ma ne bi uopÌe bilo sumnjivo....evo ja sam juèer bio na jednom testiranju i bile su sve Şene. S obzirom da je ispitivaè bila Şena, trebao bih valjda zakljuèiti da su tu muťkarci diskriminirani.

S druge strane, oni kao privatna firma mogu uzeti koga Şele. Po meni ne bi trebao biti problem ni ako Şele bať muťkog kandidata - uostalom, niko se ne buni kad se za poslove konobara ili tajnika favoriziraju Şene, a èesto je oèito da muťko tu nema ťanse proÌi.

Veteran foruma

Bila sam i ja na testiranju gdje su bile same Şene, ali iz razloga jer se niti jedan muťkarac nije prijavio na natjeèaj :smt002

Ne znam za konobare ili tajnice :smt003

Jasno mi je da oni imaju pravo primiti koga Şele, al se opet potvrðuje da je ZOR samo mrtvo slovo na papiru. Kakva zabrana diskriminacije :smt005 poslodavac na onosu toga ťto imam maternicu i jajovode zakljuèuje da Şelim imati djecu i to u narednih godinu dana (na koliko primaju pripravnika). (Ne Şelim insinuirati da sam bolja od ostalih kandidata, ni u kom sluèaju :smt018 )

Oprosti, moguÌe da postoje i diskriminacije muťkaraca i slaŞem se sa tobom da to nije u redu, no puno su èeťÌe diskriminacije Şena.

Prvoborac foruma Starfish's Avatar

Default Re: Psihologijska testiranja i postupak izbora kandidata

Da dignemo i ovu temu malo...

Evo mojeg nadasve divnog iskustva s jednim d.o.o.-om u državnom vlasništvu koji je nedavno tražio pravnika.
    Koliko znam, postupak isto ili slično izgleda u svim većim korporativnim sredinama koje imaju ULJP odjel.

Krug 1 >
    Pismeno psihotestiranje
    Za početak - IQ test (tzv "domine", morate otkriti koliko točkica će imati slijedeća domina u nizu, taj se test većinom koristi na psihotestiranjima za posao), ograničen na 20 minuta.
    Nakon toga tzv. test motivacije, ograničen na, koliko se sjećam, 30 minuta. Uglavnom - dobijete dvije oprečne tvrdnje tipa - "Više mi znači kad me poštuju kolege" i "Više mi znači kad me poštuje šef" i onda svakoj od tih tvrdnji morate pridružiti jedan broj od 1 do 5, tako da zbroj bude 5. Npr. ako vam više znači poštovanje kolega toj ćete tvrdnji dodijelit 4, a drugoj 1.
    I tako 30-ak pitanja koja se u principu odnose na nekakvih 5 motivacijskih činjenica o vama.
    Na kraju - test osobnosti - 270 tvrdnji tipa "Nikad nisam varao u pasijansu", "Prgava sam osoba" i sl. za koje morate odlučiti jesu li za vas "neutralne", "odnose li se na vas u potpunosti", "odnose li se na vas pretežno", "u potpunosti se ne odnose na vas" ili "pretežno se ne odnose na vas". Mislim da taj test nije bio vremenski ograničen.
    Testiranje provodi psihologica, sjedite u konferencijskoj sali s još 4 - 5 ljudi.

Krug 2 >
    Tzv. intervju sa psihologom. Opet, sjedite u sobi sa psihologicom i odgovarate na 30-ak pitanja tipa - zašto ste uopće upisali pravo, kako izgleda vaš idealan posao, gdje se vidite za 5 godina, kako izgleda vaš idealan šef, kako izgledaju vaši idealni kolege, zašto želite raditi baš kod nas, kako biste riješili konfliktnu situaciju na radnom mjestu i neizbježno - s kolikom plaćom bi bili zadovoljni.

Krug 3 >
    Razgovor s direktorom društva i direktoricom pravne službe. Tu nakon laganog češljanja vašeg CV-a oni pričaju o društvu i konkretnim poslovima na kojima biste radili. Ne sjećam se da su postavljali neka nebulozna pitanja, eventualno standardno - "gdje se vidite za 5 godina" i sl. na koja ste već prethodno odgovorili u krugu 2...

Sve skupa je trajalo dobrih 3 mjeseca, budući je pauza između krugova bila 2-3 tjedna. Posebno je pohvalno što su sve rokove za javljanje tko je prošao u idući krug prekoračili za barem tjedan dana. I rok u kojem su obećali javiti koga su odlučili zaposliti su također prekoračili za tjedan dana.

Danas sam, nakon 3 mjeseca života bačenih u vjetar, saznala da su se na kraju odlučili za nekog drugog... Kako i zašto, vrlo vjerojatno izlazi iz sfere ovog topica i nema puno veze s gore opisanim fensi postupkom, al eto, na testiranja se mora ići...
    Last edited by Starfish; 10-06-2009 at 16:45.
    To laugh often and much; To win the respect of intelligent people and the affection of children; To earn the appreciation of honest critics and endure the betrayal of false friends; To appreciate beauty, to find the best in others; To leave the world a bit better, whether by a healthy child, a garden patch, or a redeemed social condition; To know even one life has breathed easier because you have lived. This is to have succeeded~ R.W.Emerson

Mlad, sumnjiv i nedokazan

Hvala, Starfish! Baš sam htjela pitati nekoga ima li kakva iskustva.Ja još nisam diplomirala, ali vrijeme je da se počnem raspitivati o onome što slijedi poslije.
    Što je s testovima znanja, i toga bude?

Koliko ja znam, testovi pravnog znanja su rijetki za pravnike u gospodarstvu...
    Više forsiraju ova psihotestiranja.
    Iako, čula sam da neke uberfancy ogromne strane firme znaju imati testiranje tzv. "općeg znanja", nešto kao opća kultura ("Tko je autor slike Krik?" i sl. )...

S druge strane - u bilo kakvim državnim institucijama/upravi su takvi testovi standardni. Osim testa pravnog znanja (ranije objave propise koji će bit pokriveni testiranjem, tako da se možeš ciljano spremiti...) česti su i testovi engleskog i rada na PC-u (vord, eksel...)
    To laugh often and much; To win the respect of intelligent people and the affection of children; To earn the appreciation of honest critics and endure the betrayal of false friends; To appreciate beauty, to find the best in others; To leave the world a bit better, whether by a healthy child, a garden patch, or a redeemed social condition; To know even one life has breathed easier because you have lived. This is to have succeeded~ R.W.Emerson

Quote Originally Posted by Starfish View Post

S druge strane - u bilo kakvim državnim institucijama/upravi su takvi testovi standardni. Osim testa pravnog znanja (ranije objave propise koji će bit pokriveni testiranjem, tako da se možeš ciljano spremiti...) česti su i testovi engleskog i rada na PC-u (vord, eksel...)
    Hvala još jednom! Planiram se koncentrirati na ovo, ali činjenica je da ću se javljati na sve moguće oglase, pa ćemo vidjeti...Od svih mogućih pitanja koje mogu pitati, ono "Zašto želite raditi kod nas?" mi je najsmiješnije. Zašto? Pa objavili ste oglas!
    Ali ne mogu tako nešto reći...Valjda ću smisliti nešto.
    Starfish, sretno s potragom! (ne mogu naći smajliće, ali smješkam se i iskreno želim sve najbolje! Pozz!)

Prvoborac foruma

Quote Originally Posted by Vrooom! View Post
    Hvala još jednom! Planiram se koncentrirati na ovo, ali činjenica je da ću se javljati na sve moguće oglase, pa ćemo vidjeti...Od svih mogućih pitanja koje mogu pitati, ono "Zašto želite raditi kod nas?" mi je najsmiješnije. Zašto? Pa objavili ste oglas!
    Ali ne mogu tako nešto reći...Valjda ću smisliti nešto.
    Starfish, sretno s potragom! (ne mogu naći smajliće, ali smješkam se i iskreno želim sve najbolje! Pozz!)
    Pročešljaj malo po moj posao.net, netko je tamo na forumu detaljno objašnjavao kakve testove primjenjuje firme, i kakvim odgovorima se nadaju
    Bio ti je primjer da na pitanje dal više volite igrati šah ili nogomet bolje je odgovoriti nogomet.
    Jer nogomet je timska igra, bla bla bla
    Some are born great, some achieve greatness, and some hire public relations officers.

Quote Originally Posted by Vrooom! View Post
    Od svih mogućih pitanja koje mogu pitati, ono "Zašto želite raditi kod nas?" mi je najsmiješnije. Zašto? Pa objavili ste oglas!
    Tu se očekuje da se ulizuješ firmi i iskažeš oduševljeno vjekovnu želju da radiš baš za njih jer su najatraktivniji mogući poslodavac u svemiru.
    "Još od malih nogu sanjala sam da u pravnoj službi vašeg društva koje po dostupnim financijskim izvješćima posluje s cirka sto milijuna kuna godišnje gubitka provedem ostatak svog života štancajući po trispet tisuća ovrha na temelju vjerodostojne isprave godišnje..."

(da, znam da moj sarkazam ne pomaže, trebala bih prestat s postanjem za danas...)

Quote Originally Posted by Insomniac View Post
    Bio ti je primjer da na pitanje dal više volite igrati šah ili nogomet bolje je odgovoriti nogomet.
    Jer nogomet je timska igra, bla bla bla
    Jooj daaaaaaj.
    Kako mi te Cosmo/Mila-psihologija spike ide na *urac...

P.S. @Vrooom! - Ako ne vidiš smajliće, pokušaj s ovim - http://www.pravokutnik.net/forum/sho...postcount=2941

Veteran foruma Romana's Avatar

sf - sad sam vidla - jebi ga, svi kazu da se na to treba naviknut, a ja ne znam bas.
    bit ce drugi put bolje.

ont -

mogu ja opisat par svojih iskustava koja nisu urodila nicime

ministarstvo financija - oni tamo imaju kao neki pismeni gdje se treba pokazat znanje ustava, upravnog postupka, engleskog i ne sjecam se jel jos cega.
    uglavnom - glupost.

pitanja tipa nabrojite 3 vlasti u RH, kolko je rok za zalbu u upravnom postupku i tak slicno.
    pocnes se pitat jesu li to neka trik pitanja.
    nisu, jednostavno su glupa

onda te kao provjere informatiku na nacin da te posjednu pred kompjuter i onda ti mijenjas velika slova u mala, oznacavas tekst i mijenjas ga u wordu i prokomentiras s kolegicom koji je to kurac koji treba stisnut u excelu da bi, kajaznam, valjda nes zbrojio.
    dakle bezveze.

onda ak prodjete to - a tko to ne prolazi stvarno mi nije jasno - idete na razgovor sa drzavnim tajnikom kojem je to super nacin da zajebava ljude cijelo jutro pitanjima kao - kako vi vidite pregovore s eu?
    bi li strancima trebalo dopustit da kupuju nekretnine u rh?
    da saznate da vam kolega radi nesto protuzakonito biste li ga prijavili sefu?
    da saznate da ja radim nesto protuzakonito biste li me prijavili mom sefu?
    a tko je moj sef?
    a tko je sef mome sefu?

preslatki isuse.

uglavnom, nakon sto vas odluci pustiti iz svoje sobice, odete na psiholosko testiranje di nastavljate niz i zaokruzujete nesto.

ak pasionirano citate sve sto vam dodje pod ruku ko ja, sve ste te zadatke vec negdje vidjeli i imate zadovoljstinu da to rijesite pol sata prije svih i mislite kak ste najpametniji ikad igdje.

onda dobijete posao jer - koji VSS ne dobija posao u drzavnoj upravi?
    pa ga odbijete

imam jos i sabor i ured predsjednika za ispricat

Hvala, hvala, sad mi je malo lakše...

Quote Originally Posted by Romana View Post

De, pričaj...Željno očekujemo!

ured predsjednika - oni obicni ne traze iskljucivo pravnika nego opcenito vjezbenike drustvenog usmjerenja sto ukljucuje i npr. politologe.

tak je bilo i tad, pojavili smo se u omjeru 9-1 na stetu pravnika.

politolozi - strucnjaci opce prakse, turbo zanimljiv faks, kurac od faksa za nac posao, nitko ga ne trazi krace od godine dana, tko god hoce drustvenjaka radije uzme pravnika jer em jest drustvenjak em ima i kao neku specijalizaciju, kuzi se u te clanke i stavke, valjda.

u to me uvjeravala ekipa politologa dok smo cekali test.

kak je to izgledalo -

dodjes na pantovcak, skupi se ekipa i cekate test uz kavu iz njihove menze s kojom mozes bez beda pocastit cijelu ekipu kad ne bi bio tako prokleto skrt.
    kava je 1 kunu.
    JEDNU KUNU.
    razmisljas da bi ti za gablec bilo dovoljno 5 kuna po danu.
    moras dobit taj posao
    teta iz kadrovske kaze kak joj je super radit na pantovcaku, al je i zajebano jer npr. kad imaju pauzu nemre skoknut do grada, tu su ko u nekom kavezu, super su srne i priroda i sve, al oni bi da se ured predsjednika ipak premjesti dole u grad di su ducani.

klimas glavom, sasvim razumljivo, kad ces inace otic do topshopa s novcima koji ustedis kad pijes kavu od 1 kune nego usred radnog vremena.

test - trazi se sire podrucje nego kod ministarstva, tu je ustav, zup, cak i zus, onaj zakon o sustavu drzavne uprave, pa propisi koji uredjuju ustrojstvo ureda predsjednika i njegove ovlasti.
    al opet nista prestrasno i to ces rijesit prije svih politologa sto ce ti dat osjecaj da si bolji od njih i da oni nit imaju pojma o tome nit su dobro nastrebali, ako su uopce pogledali koji od tih propisa.
    luzeri.

onda cekas intervju dok oni isprave testove, intervju je isti dan.
    tete na razgovoru su jako ugodne i pitaju ista, standardna, robotizirana pitanja na koje imas pripremljene odgovore koje si pripremio proucavajuci foruma i portale za nezaposlene -
    tko si,
    sto si,
    odakle dolazis,
    kuda ides,
    zasto bi htio ic bas kod njih,
    di se vidis u zivotu - ovdje je odgovor koji se namece da se vidis kod njih, al opet, mozda im se ne svidi to ulizivanje pa mozda da riskiras, budes svoj, al opet ne do kraja i das neki srednji pizdunski i jadan odgovor koji bi ukljucivao upravo taj posao za koji se natjeces jer ces tu stec vjestine potrebne da bi blabla, nesto vec bio kad napokon odrastes u 40-oj godini.

e da, pitaju i koji ti je bio najdrazi ispit na faksu - pozeljno je u poziciji kad se natjeces za posao drzavnim tijelima presutit gadjenje prema upravnom pravu.

pohvale te za odlican test, kazu da si to izvrsno napravio i sjecaju se da si ga predao medju prvima, ako ne i prvi.

izadjes van, druzeljubivo pozdravis politologe, marsiras u bolju buducnost i mislis u sebi kaj su oni uopce dolazili, debili, mogli su ostat doma spavat.

nakon 2 tjedna dolazi doma obavijest.
    posao dobiva politolog.

okreces se privatnom sektoru

Administrator Moderator Malecka's Avatar

Quote Originally Posted by Romana View Post
    zeljno ocekujemo osvrt iz sabora
    Nije mi baš najjasnije zašto se toliko slavi prvostupnička diploma, pa taj papir nije dovoljan ni da si dupe pošteno obrišeš. (V.)

Rado, al to je traktat, a ja sad ucim pa me pece savjest kad dugo radim nekaj kaj nije buljenje u skriptu

Prvoborac foruma remorker988's Avatar

Koja se dodatna znanja najčešće traže kad se biraju kandidati za posao?
    Znanje stranog jezika? Vozačka dozvola? Rad na računalu?

Postoje razne diplome, tipa za računala ECDL ili međunarodne diplome u vezi sa znanjem stranog jezika... pretpostavljam da znate o čemu pričam.

Konkretno me zanima koje se diplome traže na tržištu? Koje se cijene više, a koje manje... ?

Ovisi od posla do posla, ali općenito - ne pate na te diplome previse.

Sto se jezika tice - nitko ne ocekuje da imas formalnu diplomu, dovoljno je da pristojno vladas jezikom. Polozen ILEC ili u opcenitom stupnjevanju znanja sve vise od first certificata jest sjajno imat, al nitko to ne trazi i ne ocekuje. Ako zele nekog sa sjajnim znanjem jezika - razgovarat ce s tobom na razgovoru na engleskom ili ce ti na licu mjesta dat nekakav ugovor/tuzbu da prevedes. Kazem - ILEC je lijepo imat, ali to rijetko tko stigne polozit dok studira.

ECDL nitko ne trazi, bozesacuvaj. Za ovaj posao ti je, sto se racunala tice, dosta znat upalit racunalo, vladat wordom nebi li iole suvislo sastavio podnesak (da znas upalit bullets and numbering a ne da rucno stavljas crtice kod nabrajanja u svaki novi red i sl.), tipkat pristojnom brzinom (da bas ne kljuckas tri slova u minuti), eventualno osnove osnova excela ako ured nedajboze ima telefonski imenik u excel tablici i sto se interenta tice - znat upalit explorer i otic na gruntovnicu/katastar/sudski registar i muvat se po tim stranicama. That's about it.
    Ajde, moras se jos znat mejlat, stavit papire u printer, zamijenit catridge i poslat fax...
    Znat upotrebljavat kopirku isto nije lose. Posvijetljivat kad kopiras osobne.
    Kopirat koristeci paralelni ulagač papira.
    I tako.
    Al za to ne izdaju certifikate koliko ja znam...

Paralelni ulagač papira i ja se nismo još susreli, to je SF za mene

Al zato tipkam s dva prsta brze od učenika drugog razreda ekonomske!

To ti je ono kad je papir ispisan s obje strane, pa najprije kopiras jednu, a onda taj papir uzmes, okrenes na drugu stranu, stavis u paralelan ulagac i pustis da se na drugu stranu kopira druga strana originala. I onda imas identican original i kopiju, a ne original na jednom papiru i kopiju s dva papira!!!
    Takva tehnologija omogucuje kopiranje obje stranice osobne na istu stranu istog papira!!!
    Megakul!!!!

P.S. Poslala sam valjda u svibnju CV svim mogucim biljeznicima u Zagrebu i tad dobila natrag 1 (slovima: jedan) odgovor u stilu "nebi fala, ne trebamo nikoga". Sad mi se u par dana javilo njih pet i svi bi me odmah zaposlili. Ma, *ebite se, di ste dosad bili. Kako me puca agresiva sad, I want to punch somebody.
    Last edited by Starfish; 11-09-2009 at 09:51.

Aaaaa, znam to!
    Znaci to je paralelni ulagac
    Pa ja paralelno ulazem papire svaki dan onda.

A za JB - totalno znam.
    Opcenito u tom pravosudju sve traje 100 godina, svi bi te zaposlili, al ne sad neg za X mjeseci, a ti sjedi doma i cekaj bas njih.

Da budem i ont - u pravosudju ne trebaju nikakvi posebni certifikati i diplome, mene nitko nije za to pitao, a cak su se i cudili kaj imam onaj europass CV.
    Cudili u stilu - koji ce mi to kurac

+ Reply to Thread
Page 2 of 2 FirstFirst 12

Bookmarks