+ Reply to Thread
Results 1 to 5 of 5

Thread: Mirovanje godine, ispis, prekid i nastavak studija, prestanak statusa studenta

Super Moderator Pravokutnići's Avatar

Default Mirovanje godine, ispis, prekid i nastavak studija, prestanak statusa studenta

MIROVANJE GODINE
    Čl. 42.
    (1) Na zahtjev studenta njegove obveze miruju za vrijeme služenja vojnog roka, za vrijeme trudnoće studentice i do godine dana starosti djeteta.
    (2) U slučaju spriječenosti u ispunjavanju studentskih obveza zbog teže bolesti koja je trajala duže od tri mjeseca, ako je ta bolest takve prirode da je studenta onemogućavala u izvršavanju njegovih studentskih obveza, može mu se odobriti mirovanje studentskih obveza.
    (3) U drugim osobito opravdanim slučajevima na zahtjev studenta dekan može odobriti mirovanje obveza.
    (4) Vrijeme mirovanja ne računa se u vrijeme trajanje studija.
    (5) Za vrijeme mirovanja obveza student može polagati ispite ako je za polaganje tih ispita ispunio uvjete.
    (6) Ako je za vrijeme mirovanja obveza došlo do promjene u studijskom programu i izvedbenom planu, student može nastaviti studij po važećem studijskom programu i izvedbenom planu.
    U slučajevima iz stavka 1., mirovanje se uvijek odobrava.
    U slučajevima iz stavka 2. i 3., mirovanje se može odobriti (a o tome odlučuje dekan). Koliko shvaćamo, mirovanje se zbog tih razloga relativno rijetko odobrava.

Za odobrenje mirovanja je potrebno:
    1. Kupiti molbu u skriptarnici.
    2. Urudžbirati je u pisarnici.
    3. Priložiti medicinsku ili drugu potrebnu dokumentaciju.
    Molbe za mirovanje akademske godine obvezno se predaju prije pristupanja postupku upisa na studomatu, u studentsku referadu. Upis se može izvršiti nakon odobrenja zamolbi.

ISPIS
    Za ispis je potrebno:
    1. Kupiti papire za ispis (7 kn).
    2. Uplatiti 150 kn na račun fakulteta.
    3. S ispunjenim papirima i plaćenom uplatnicom otići u referadu.
    Studentu koji se ispisuje s Fakulteta izdaje se ispisnica s naznakom ovjerenih godina studija, s podacima o položenim ispitima te podacima o godini u koju bi se student mogao upisati na Fakultetu s obzirom na obveze koje je do tada ispunio. O provedenom ispisu unosi se posebna zabilješka u indeks studenta koji se ispisuje s Fakulteta.

PREKID STUDIJA
    O prekidu studija je riječ kada u rujnu niste upisali novu akademsku godinu, neovisno višu ili ponavljanje godine.

NASTAVAK STUDIJA
    Čl. 43.
    1) Student može nastaviti prekinuti studij po upisanom studijskom programu i izvedbenom planu samo ako od zadnjeg položenog ispita nije proteklo više od dvije godine.
    (2) Ako je od zadnjeg položenog ispita proteklo više od dvije godine, student može nastaviti studij po važećem studijskom programu i izvedbenom planu.
    (3) Student ne može nastaviti prekinuti studij, ako prije prekida studija nije položio nijedan ispit.
    Ovaj članak se odnosi na povratak na faks i kada ste imali mirovanje godine i kada jednostavno niste upisali ni višu godinu ni ponavljanje iste godine.

Stavak 1. i 2. se odnose na studente koji su ranije studirali po starome programu. Oni mogu nastaviti studirati po starome programu samo ako od zadnjeg položenog ispita nije prošlo više od 2 godine. U suprotnom mogu nastaviti studirati po bolonji.

PRESTANAK STATUSA STUDENTA
    Status studenta prestaje:
    1. završetkom studija,
    2. ispisom sa studija, s danom izdavanja ispisnice,
    3. kad ne upiše sljedeću ili istu akademsku godinu,
    4. kad u dvije uzastopne akademske godine ne ostvari barem 35 ECTS bodova,
    5. kad redovitom studentu istekne dvostruko vrijeme od vremena propisanog trajanja studija,
    6. ako ni nakon ponovnog upisa ni četvrti put ne položi ispit iz istog nastavnog predmeta,
    7. isključenjem temeljem stegovne odluke, s danom kad rješenje o isključenju postane pravomoćno, te
    8. u drugim slučajevima predviđenim općim aktom Sveučilišta.

Objašnjenje:
    Točke 1., 2. i 3. su nadam se svima razumljive.
    Točka 4. se ne primjenjuje u praksi!
    Točka 5. znači da kao redoviti student možete studirati 10 godina (svaku godinu možete pasti jednom), a nakon toga prelazite u izvanredne.
    Točka 6. znači pad na drugoj komisiji, tj. osmom izlasku na ispit. Padom ispita osmi put gubite pravo studiranja na PFZGu.

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA
    1. Što je potrebno ako se u upisnom roku nije izvršio upis nove akademske godine studija?
    Možete u referadi podnijeti molbu dekanu fakulteta za naknadni upis u kojoj trebate navesti razloge zbog kojih se niste na vrijeme upisali i priložiti dokumentaciju koja podupire te razloge. Inače prema čl. 44. Pravilnika o preddiplomskom i diplomskom studiju status studenta prestaje kad student u propisanom roku ne upiše slijedeću ili istu akademsku godinu.
    2. Ispisao/la sam se sa PFZG, mogu li se ponovno upisati?
    Studenti koji su ispisani sa Pravnog fakulteta u Zagrebu nemaju mogućnosti ponovnog upisa na PFZG, ispisom prestaje važiti status studenta.
    3. Kada se upisuje nastavak prekinutog studija i što je potrebno?
    Upisuje se u redovitom upisnom roku, u mjesecu rujnu. Potrebno je sve što i za svaki drugi upis.
    Dakle, upisujete se u rujnu kad i svi drugi, na isti način. Ispiti koje ste do sada položili vam se priznaju, a nakon što odslušate upisane predmete možete ih polagati.
    4. Plaća li se upisivanje mirovanja i zašto?
    Plaćaju se svi ispiti koje ste odslušali, a niste položili. Cijena ista kao i inače, 100 kn po ECTS-u. Zašto? Zato što plaćate pravo polaganja tih ispita.
    5. Mogu li upisati mirovanje godine pri upisima akademske godine 2012./2013. za godinu 2011./2012. zbog trudnoće tokom akademske godine 2011./2012.?
    Da, možete upisati retroaktivno mirovanje. Tada kao medicinsku dokumentaciju priložite kopiju trudničke knjižice ili rodni list djeteta. Ne trebate platiti godinu, osim onih 300 kn. Jer ona je plaćena 2011./2012.
    6. Mogu li tokom mirovanja upisati nove, neodslušane predmete?
    Ne. Dok vam status miruje ništa novo ne upisujete, samo ono što ste već odslušali. Dakle ne upisujete nove seminare, vježbe, predmete.
    7. Može li se nešto učiniti nakon pada na komisiji ako postoji neregularnost u sastavu komisije (npr. bila su samo 2 ispitavača)?
    ROK JE 24h!
    1. Kupite 2 molbe u knjižari/skriptarnici, jednu običnu i jednu za ponovno ocjenjivanje.
    2. Ispunite molbe, razlog koji navedete u molbi: neregularno sastavljena komisija.
    3. Predate molbe u Dekanat kod gospođe Renate Požgaj.
    4. Ona vam pošalje mail je li odobrena molba i kad imate ponovno usmeni.
    Naravno, ovo možete iskoristiti samo ako je doista postojala neregularnost u sastavu komisije (npr. bila su samo 2 ispitivača). Najbitnije je da stvarno postoji ta neregularnost i da se brzo djeluje jerbo je rok 24h od pada usmenog.
    Last edited by CroatianAngel; 29-04-2012 at 21:47.

Početnik na forumu

Default Re: Izvanredni studenti

Dobar dan!

Trebala bi jednu informaciju, nadam se da ću ju ovdje dobiti.
    Naime, ja sam upisala pravni studij ak. god. 2009/10, prvi put prve godine sam dala tri ispita, dakle, pala sam godinu,iz idućeg pokušaja nije bilo puno više uspjeha, a naredne godine, (2011/12) nisam ništa upisala, niti se ispisala. Ne znam koliko je to važno, ali protekle dvije godine (baš te koje su bile kritične za studij) majka mi je bila bolesna, otac s vrlo malim prihodima, pa sam bila prisiljena pronaći posao i uzdržavati obitelj. Zanima me koje su mi sada mogućnosti kod nastavka studija i da li ih uopće imam.

Hvala!

Veteran foruma Moderator CroatianAngel's Avatar

Quote Originally Posted by iph View Post
    Dobar dan!

Trebala bi jednu informaciju, nadam se da ću ju ovdje dobiti.
    Naime, ja sam upisala pravni studij ak. god. 2009/10, prvi put prve godine sam dala tri ispita, dakle, pala sam godinu,iz idućeg pokušaja nije bilo puno više uspjeha, a naredne godine, (2011/12) nisam ništa upisala, niti se ispisala. Ne znam koliko je to važno, ali protekle dvije godine (baš te koje su bile kritične za studij) majka mi je bila bolesna, otac s vrlo malim prihodima, pa sam bila prisiljena pronaći posao i uzdržavati obitelj. Zanima me koje su mi sada mogućnosti kod nastavka studija i da li ih uopće imam.

Hvala!
    Naravno da možeš nastaviti studij. U rujnu se upiši kad i svi mi. Koliko vidim, studij ćeš nastaviti u statusu izvanrednog studenta, čak i da si prije bila redovna. Sve što si do sada položila je položeno i ne upisuješ ponovno.
    Nisi iznijela dovoljno informacija da bih detaljnije odgovorila, ako te još nešto zanima samo pitaj, a i pročitaj prvi post u ovom topiku.
    Prekinula si studij, imaš razlog zašto (teška obiteljska situacija, posao...), nisi se ispisala tako da možeš nastaviti studij gdje si stala.

Prebacila sam ti pitanje na odgovarajuću temu.

Početnik na forumu

Ispričavam se zbog pogrešne teme..
    I prije sam bila izvanredni student, tak da mi se ne mijenja status..
    Pitala sam iz tog razloga što me malo zbunilo ovo s mirovanjem i molbama za mirovanje.. Nisam bila sigurna da li sam trebala prije poslati molbu ili se to može sad naknadno ili pak ne treba ništa, samo upišem dalje sad u novoj ak. godini? :/

Veteran foruma Moderator CroatianAngel's Avatar

Default Re: Mirovanje godine, ispis, prekid i nastavak studija, prestanak statusa studenta

Ne mogu ti sa sigurnošću odgovoriti, možda netko drugi bude. My two cents:
    Više studenata je došlo sa veoma sličnom situacijom (zaposlenje zbog bolesti roditelja što je dovelo do prekida studija) i nijedan nije ni pokušao ni javio je li to moguće.
    Ipak godinu dana nisi upisala faks. Tokom mirovanja se odslušani a nepoloženi predmeti upisuju i plaćaju. To nije prekid studija, da se godina ne upisuje. I znam da se mirovanje može upisati retroaktivno za tekuću godinu tj. prijašnju kod upisa ali nemam informacija o upisivanju mirovanja retroaktivno unazad dvije godine (tj. tri pošto će upisi sad biti u akademsku godinu 2012/13) uz neupisivanje jedne akademske godine.
    Najbolje da kontaktiraš referenta Danijela Relkovića, i po mogućnosti, javi je li takvo nešto moguće na ovom faksu za buduće kolege u sličnoj situaciji. Mislim da nije, ali možda me iznenade.

+ Reply to Thread

Bookmarks