Što se tiče 3. pitanja, mislim da jedini odgovor C. Od muža se traži OVJEROVLJENI pristanak.Originally Posted by mačak
Pod D nije zato što je medicinski potpomognuta oplodnja dostupna samo bračnim drugovima.
Što se tiče 1. pitanja, mislim da je točan odgovor A. Priznanje je neopozivo i kad se jednom upiše može samo osporavati majčinstvo u sudskom postupku. U slučaju opoziva oporuke opoziva se i "priznanje", ali zapravo i nema u pravnom smislu opoziva priznanja jer to "priznanje" uopće nije bilo upisano. Ono, ti kažeš u oporuci da si nečija majka pa sastaviš novu u kojoj kažeš da nisi pa si kao opozvala prizanje...To je meni sve "pričam ti priču" jer se u matici rođenih nije upisalo da si ti majka dotičnog djeteta jer ta ranija oporuka uopće nije dobila pravnu snagu. Druga je situacija kad ti priznaš majčinstvo, to se upiše i onda sastaviš oporuku u kojoj kažeš da ipak nisi majka. Tada ta tvoja oporuka ne znači ništa i uopće se taj opoziv neće uzimati u obzir (osim u slučaju parnice kao materijalni dokaz). Dakle, ostaješ upisana kao majka bez obzira na to što si u oporuci navela da nisi. Povežemo li ovo tumačenje s definicijom priznanja (pravni akt kojom....daje izjavu volje na način propisan zakonom) koje je prije svega pravni akt (pa se traže i nekakve formalnopravne pretpostavke s nekim upisima i koječime, ne možeš na hrastov list napisati da si nečija majka i očekivati da će to "priznanje" imati nekakve pravne učinke) jasno je da se kada se govori o opozivu priznanja misli na opoziv priznanja upisanoga u maticu rođenih tj. opoziv upisane činjenice da je određena žena majka. U tome smislu, opoziva nema niti oporukom. Sad, jesu li i oni to tako shvatili je druga stvar...A i ovaj izraz "samo" je čudan. Voljela bih čuti mišljenje drugih o ovom pitanju. Ja msilim da bih zaokružila i A i C u smislu da nikad nije moguće opozvati jednom upisano priznanje, ali da je moguće opozvati priznanje koje još nije bilo upisano.

Reply With Quote
dakle, zakon prije svih drugih izvora

Mislim da ima konkretni paragraf u knjizi sa time.

Bookmarks