+ Reply to Thread
Page 1 of 5 123 ... LastLast
Results 1 to 30 of 135

Thread: Odvjetništvo ili uprava?

Forumaš u usponu

Question Odvjetništvo ili uprava?

bas me muci,uzasno si glavu razbijam dal je bolje do pravosudnog biti u odvjetnistvu il u upravi?
    ja trenutno radim u jednom odvjetnickom uredu i stvarno nisam zadovoljna, radno vrijeme je katastrofa a radna atmosfera jos gora. sto god napravim sef prigovara,iako sve sto radim je ok, tocno je,napravljeno prije roka,ali on uvijek sere jer valjda ima neke svoje komplekse.
    razmisljam si ozbiljno da odem od njega jer me psihicki ubija.nikad nikakva pohvala,lijepa rijec, samo prigovori.
    interesira me kakva iskustva imaju forumasi koji su se zaposlili?
    dal bi radili u upravi,ja sam si razmisljala da predem tamo, poslal sam molbe sad na natjecaje,jer me bas odvjetnistvo i ne usrecuje,bar ne sad.
    Life Is all about ass;
    you're either covering it,
    laughing it off,
    kicking it,
    kissing it,
    busting it,
    or trying to get a piece of it.

Forumaš prvog reda Robierre de Cochon's Avatar

uprava, normalno.
    molim boga da ne naðem posao kod odvjetnika. najradije se ne bih ni prijavljivao na komoru - ali nema bať puno izbora.

definitivno mi nije Şelja trèkarat po gradu po cijele dane, a to je otprilike saŞetak vjeŞbeniťtva kod velikog broja odvjetnika. glavno da imať odijelo i kravatu - a zapravo si potrèkalo na minimalcu od tri tisuÌe kuna.
    iako, kakve sam sreĂŚe, mislim da mi ne gine posao u jednom takvom uredu.
    :smt003
    A.L.A.B. - All lawyers are bastards

Kuul forumaš

kakve su onda sanse, ako ces do pravosudnog radit u upravi, poslije se prebacit u odvjetnistvo, s obzirom da nemas iskustva u odvj.uredu.
    dal mozes i nakon pravosudnog bit vjezbenik ili mozes odmah otvorit svoj ured?

Administrator fat drummer's Avatar
    igram šah sa Smrti... kako se ono pomiče konjić?

nemoĹžeĹĄ otvoriti svj ured, ne ako ĹželiĹĄ biti odvjetnik... za to trebaĹĄ poloĹženi pravosudni a na pravosudni ideĹĄ nakon godine i pol vjeĹžbeniĹĄtva
    I owe the discovery of Uqbar to the conjunction of a mirror and an encyclopedia.

Quote Originally Posted by camao
    kakve su onda sanse, ako ces do pravosudnog radit u upravi, poslije se prebacit u odvjetnistvo, s obzirom da nemas iskustva u odvj.uredu.
    dal mozes i nakon pravosudnog bit vjezbenik ili mozes odmah otvorit svoj ured?
    u upravi je 3 god vjeŞbenièki mislim. ali nije ni bitno...uvijek moŞeť volontirati na sudu.

Spygirl
    Guest

Default Re: odvjetništvo ili uprava?

Quote Originally Posted by mala m
    bas me muci,uzasno si glavu razbijam dal je bolje do pravosudnog biti u odvjetnistvu il u upravi?
    ja trenutno radim u jednom odvjetnickom uredu i stvarno nisam zadovoljna, radno vrijeme je katastrofa a radna atmosfera jos gora. sto god napravim sef prigovara,iako sve sto radim je ok, tocno je,napravljeno prije roka,ali on uvijek sere jer valjda ima neke svoje komplekse.
    razmisljam si ozbiljno da odem od njega jer me psihicki ubija.nikad nikakva pohvala,lijepa rijec, samo prigovori.
    interesira me kakva iskustva imaju forumasi koji su se zaposlili?
    dal bi radili u upravi,ja sam si razmisljala da predem tamo, poslal sam molbe sad na natjecaje,jer me bas odvjetnistvo i ne usrecuje,bar ne sad.
    :smt012 A gle, toga sam se i ja bojala kad sam tražila posao, ali imala sam sreæe. Principal je super i atmosfera u u redu je odlièna. A da se radi, radi se :smt010 i to je nešto što se ne može izbjeæi ma kolko sreæe imala.
    Sad, sve ti zavisi koliko imaš hrabrosti promjeniti principala. Ako mene pitaš, mizerija od 3.000,00 kn nije vrijedna psihièkog maltretiranja :smt017 zapravo nikakva lova nije vrijedna toga, ali ljudi nekad nemaju izbora...držim ti fige :smt006

Forumaš u usponu

ma ja mijenjam posao definitivno,principal mi nije niti malo ugodan i ne zelim podnosit njegovo ponasanje.stvarno mi nije problem raditi, kuzim da je na pocetku tesko i da se puno radi u odvjetnistvu,ali ovakvo tlacenje mi ne treba.ak ne nadem neki drugi red,probat cu se zaposlit u upravi i volontirat na sudu.
    Life Is all about ass;
    laughing it off,
    kicking it,
    kissing it,
    busting it,

Forumaš u usponu

eto otisla ja danas na razgovor u jedan drugi ured na razgovor, al mislim da nis od toga...imam filing da je sve to kak se kaze isto sranje drugo pakovanje :smt012 , vise nisam pametna kaj da radim, izludit cu samu sebe :smt017
    Life Is all about ass;
    laughing it off,
    kicking it,
    kissing it,
    busting it,

Mlada nada foruma

frend mi radi u upravi vec 2 godine, kaze da je posao bez veze...samo radi nekek pravilnike, razvrstava neke gluposti, uglavnom niš pametnog...sjedi od 9 do pol 5, od toga valjda pol vremena provede po netu zajebavajuæi se, plaæa 3200 negdje :smt010 mislil sam da je bar u upravi bolja plaæa a ono pušiona, ma ja cu poludit, toliko muèenja, stresova i živaca da bi se usjedio u uredu za 3200 kn ma fuj, ubit cu nekog :smt016

a onda u jutarnjem danas proèitam, razvojaèeni branitelj, jedan od uhiæenih i povezanih sa pljaèkama banaka, NEÈASNO OTPUÅveliki kuracTEN iz vojske, prima 8000 kn mirovine, a ima 40-ak godina...pa to je da iz kože iskoèiÅ¡ jebate

Veteran foruma

uprava!
    ovi moji koji su tamo pripravnici su prezadovoljni. steta sto grad zagreb raspisuje opet natjecaj za...pola godine? godinu?

e to meni nije jasno... mi smo svi mladi i Şeljni uspjeha viťe manje. kvragu pa bar smo maaaalo ambiciozni. ipak, veÌina nas se odluèuje za sigurniji i manje plaÌen posao u upravi gdje Ìemo iskoriťtavat svoje intelektualne kapacitete na odluci: dva ťecera ili jedan u kavi. u upravi nema karijere...
    da smo bar mi krivi za to. naŞalost veÌi dio krivice snose principali kakve je upoznala mala m koji imaju neke frustracije iz djetinjstva i ne Şele pripravnika poduèiti nekim odvjetnièkim trikovima i tako dobiti mladog i uspjeťnog pravnika veÌ ga Şele iskoristit za kopiranje i trèkaranje na sud po kopiju obrasca 14-b.
    zavrťiť ovaj mentalno zatupljujuÌ faks i onda je lutrija naÌ posao, a zatim je joť veÌa naÌ posao u kojem neÌeť bit neèija kuja
    I owe the discovery of Uqbar to the conjunction of a mirror and an encyclopedia.

Prvoborac foruma

Quote Originally Posted by fat drummer
    da smo bar mi krivi za to. naŞalost veÌi dio krivice snose principali kakve je upoznala mala m koji imaju neke frustracije iz djetinjstva i ne Şele pripravnika poduèiti nekim odvjetnièkim trikovima i tako dobiti mladog i uspjeťnog pravnika veÌ ga Şele iskoristit za kopiranje i trèkaranje na sud po kopiju obrasca 14-b.
    Pogledaj malo po Legalisu pa ces vidjeti koliko problema imaju ljudi sa principalima.Oni misle kad su se vec odlucili dati posao tebi,da imaju pravo sluznosti 24/7 nad tobom
    Some are born great, some achieve greatness, and some hire public relations officers.

Veteran foruma

zar kao odvj. vjezbenik mozes dobit 4 000kn? u upravi mozes. i imas 8satno radno vrijeme.

Prvoborac foruma

Quote Originally Posted by leonisa
    zar kao odvj. vjezbenik mozes dobit 4 000kn? u upravi mozes. i imas 8satno radno vrijeme.
    mislim d su digli nedavno placu i odvjetnickim vjezbenicima,potpisan jen ovi kolektivni ugovor.....
    Some are born great, some achieve greatness, and some hire public relations officers.

Forumaš u usponu

ma ja definitivno mislim da je uprava za mene,manje stresa i manje frustracija.ovo u odvjetnistvu je katasrtofa.stvarno kak je napisao fat,oni lijece neke frustracije na tebi.ja eto sva ponosna napisala neki prigovor,napatila se oko njega, jedno sat vremena ga pisala i tak bila ponosna na sebe....i pitam ja kolegu koji radi u tom uredu da pogleda jel valja i on me otkanta kaj ga maltram....ma gamad jedna,valjda se usrao da malo moje inicijative prijeti njegovom poslu....stvarno su mentalno skrenuli.

e da sto se tice place u odvjetnistvu je sad 5000 kn po odvjetnickoj komori, s tim da kad ti se plate svi doprinosi i mirovinski fond imas 3 750kn na racunu....tolka je moja prva placa :smt003
    Life Is all about ass;
    laughing it off,
    kicking it,
    kissing it,
    busting it,

Mit 1:
    Kod odvjetnika Ìu viťe nauèiti.

Stvarnost:
    Najvjerojatnije Ìeť se baviti trivijalnim poslovima, trèati od gruntovnice do suda, pa od suda do ministarstva, pa od ministarstva opet do suda i tako. Ima sluèajeva da su vjeŞbenici cijeli svoj staŞ radili samo ovrhe na pokretnini - that's it. Uredsko poslovanje - u sluèajevima kad su ťkrci nevoljni zaposliti si tajnicu, uzmu vjeŞbenika, pa ima sluèajeva kad ostajeť nakon posla usisavati ured.

Mit 2:
    U odvjetniĹĄtvu se vrti lova.

Strvarnost:
    Minimalac je 3600 kn ako se ne varam i iznad toga u pravilu ne daju. Rijetkost je da i troťkove prijevoza plate. Za tu siÌu si na raspolaganju od zore do mraka. Kad poloŞiť pravosudni, onda su ti spremni dati 1000 kn viťe - thanx a lot, joť uvijek od manja plaèa od vozaèa tramvaja ili prosjeène konobarice.

Mit 3:
    S odvjetniĹĄtvom ĂŚu brĹže do pravosudnog

Stvarnost:
    Da, da, uz takav tempo Ìe ti trebati gram speeda na dan. U prosjeènom ministarstvu dolaziť na posao u 8, pijeť kavu do 9, èitať novine do 10 i onda kreneť neťto raditi. U 15:59 si jednom nogom na cesti jer se radi do 4! Kod odvjetnika poèinjeť u 9, ali ne zavrťavať u 17:00, nego kad je posao obavljen, a to je vrlo èesto i u 7, 8 naveèer!
    Ako ti je bať stalo do pravosudnog, volontirať petkom par sati na sudu i za godinu i po imať uvjete. Ili ionako polaŞeť drŞavni struèni ispit, koji Ìe ti se djelomièno uvaŞiti za neke predmete na pravosudnom za tri godine!

Mlada nada foruma

to robi, sad si me utješil :smt003

daklem plaÌa kod odvjetnika je 3750... i maltertiraju te u jednom broju sluèajeva. u upravi radiť niťta i imať malo veÌu plaÌu. koja je svrha odvjetniťtva pitam ja vas?
    super je ako uletiť kod kul odvjetnika, vjerujem da ti onda nije teťko i raditi dva tri sata viťe za istu plaÌu ako neťto nauèiť i stekneť iskustvo. sama pomisaona "rad" u upravi mi zadaje glavobolju jer mi se stvarno ne da preťetavat cijeli dan od kavomata do stolca, ali pet bolje to nego da te psihièki siluju svaki dan

Kuul forumaš

jel se to meni cini ili vi gledate samo na taj period vjezbenistva, a sto je sa ostatkom karijere :smt017

pitam ja vas, gdje su vece sanse za napredovanjem u upravi ili odvjetnistvu?

moŞeť na to gledati i ovako... radit Ìu tri godine za veÌu plaÌu i neÌe me svaki dan muèiti ko psa i psihièki zlostavljat i poloŞit Ìu pravosudni ili radit Ìu godinu i pol dana u najboljem sluèaju kao rob za malu plaÌu i poloŞit Ìu pravosudni

Mlada nada foruma

Moja prijateljica radi u upravi i nije zadovoljna jer je posao zatupljujuci, nema izazova, osjeca da stagnira....
    Nakon faksa joj je dobro doslo par mjeseci tako da se na neki nacin odmori od svega ali sad nakon skoro godine dana joj je pun kufer i trazi si nesto na sudu ili kod odvjetnika.

Ali kuzim te mala m i podrzavam da napustis tog principala jer sam veliki protivnik psihickog maltretiranja. Vjerujem da ce stvari ispast dobro i da ces naci bolji posao. Zelim ti sve najbolje! :smt006 :smt023
    Spiral out!

Forumaš u usponu

tnx renos :smt002

fat nije ti nis vecapa placa u upravi,manja je za jedno 300 kn dok ne polzis drzavni,a onda raste,a ak das pravosudni opet raste.

jel se to meni cini ili vi gledate samo na taj period vjezbenistva, a sto je sa ostatkom karijere

pitam ja vas, gdje su vece sanse za napredovanjem u upravi ili odvjetnistvu?
    ja se bas i ne vidim u odvjetnistvu kasnije, ipak ocu neki privatni zivot i malo smirenosti

a kaj se tice napredovanja,ovisi o samoj osobi koliko je spremna zrtvovat se i probijat u polsu,neovisno dal bila uprava il odvjetnisvo
    Life Is all about ass;
    laughing it off,
    kicking it,
    kissing it,
    busting it,

Veteran foruma Romana's Avatar

Stvarno je bezveze i onak, malo zalosno kak stvari stoje s vjezbenistvom u odvjetnistvu. Ak je odlazak u upravu nesto sto je *zelja* mladim ljudima koji su tek zavrsili faks i koji bi trebali biti bar malo ambiciozni i poletni - onda fakat nesto ne stima u odnosima principala i vjezbenika.

Uprava k'o uprava - tromi drzavni aparat u kojem se citaju novine i surfa netom kad se obavi ono sto je potrebno obaviti za taj dan i ni slucajno ne vise. Naslusala sam se prica ljudi koji su krenuli raditi kak se spada, ali brzo se prilagode sustavu jer obratno ne ide. Da je to bolje nego da te netko svakodnevno pika u mozak - naravno da je.

Onda sud, sa svojim pricama koje jako nalikuju radu u upravi - nema rasprava poslije 12 sto je skoro pa tek polovica radnog vremena (to je npr. sud u Karlovcu), pa u 4 se ostavlja i pisanje presude u pola ak treba i ide se doma. Ostajanje poslije 4 je veliki :smt018

Meni se uprava ne mili kao dugorocno rjesenje pogotovo zbog sustava napredovanja koji je spor i nezadovoljavajuci kad dodjes do stupnja da imas npr. 10 ili 15 godina staza, ali u pocetku bi bila ok kombinacija rada u upravi i volontiranja dvaput tjedno na sudu.

Spygirl
    Guest

Quote Originally Posted by leonisa
    :smt012 A gle, sada je netto plaæa vježbenika 3.750,00 kn tako da i nije neka razlika, a nije sve niti u novcu. Ako je principal ok onda te neæe zadržavati preko 8h ukoliko se stvarno nema što raditi, a kad se i treba nije mi teško ostati 1-2h duže jer me se ne tretira kao roba a i nauèim dosta sastavljajuæi s principalom žalbe/odgovore na žalbu.

Quote Originally Posted by Robierre
    Mit 1: Kod odvjetnika æu više nauèiti. Mit 3: S odvjetništvom æu brže do pravosudnog
    Nauèit æeš tamo gdje te principal/šef želi nauèiti bez obzira jesi li kod odvjetnika ili u upravi. Sad, ono što mene zanima ako veæina odvjetnika ne uèi svoje pripravnike kako se onda uopæe postane odvjetnik? I tko je nauèio one koji su dobri/odlièni odvjetnici :smt017

A, da je brži put do pravosudnog, vremenski je brže. Nakon 1.5g. možeš pristupiti polaganju, a još dobiješ 2mj, plaæenog dopusta da ga spremiš. U upravi trebaš duže raditi (to s volontiranjem lijepo zvuèi, ali kao prvo trebaš biti na listi èekanja, a kao drugo trebaš to i uskladiti s poslodavcem što itekako može biti problem) a ne znam dali tamo možeš dobiti 2mj.

U svakom sluèaju, sve ima svoje mane i prednosti, i sve zavisi kolko si se spreman žrtvovati za ono što te zanima. Kod nas je situacija takva da pripravnièki kako god okreneš moraš odguliti.

Veteran foruma

Quote Originally Posted by Spygirl

a joĹĄ dobijeĹĄ 2mj, plaĂŚenog dopusta da ga spremiĹĄ..
    znam preko 20 osoba koje su odradile vjeŞbenièki kod odvjetnika i NITI JEDNA nije dobila 2 mjeseca neplaÌenog :smt018

jedina koja je uspjela izmoliti 3 mjeseca neplaÌenog radi u pravnoj sluŞbi u Konzumu, a muŞeva familija je u kumstvu sa TodoriÌima. :smt003 inaèe nema ťanse da bi dobila neplaÌeni :smt012
    "...na sagu snova mrkla noć se igra mojim željama,ali će ih jutro sve rasute pokupiti..."http://img19.imageshack.us/img19/4274/hranitiice1ry.gif

skeptik
    Guest

Quote Originally Posted by Robierre de Cochon
    Mit 1:
    Kod odvjetnika Ìu viťe nauèiti.

Stvarnost:
    Najvjerojatnije Ìeť se baviti trivijalnim poslovima, trèati od gruntovnice do suda, pa od suda do ministarstva, pa od ministarstva opet do suda i tako. Ima sluèajeva da su vjeŞbenici cijeli svoj staŞ radili samo ovrhe na pokretnini - that's it. Uredsko poslovanje - u sluèajevima kad su ťkrci nevoljni zaposliti si tajnicu, uzmu vjeŞbenika, pa ima sluèajeva kad ostajeť nakon posla usisavati ured.

Mit 2:
    U odvjetniĹĄtvu se vrti lova.

Strvarnost:
    Minimalac je 3600 kn ako se ne varam i iznad toga u pravilu ne daju. Rijetkost je da i troťkove prijevoza plate. Za tu siÌu si na raspolaganju od zore do mraka. Kad poloŞiť pravosudni, onda su ti spremni dati 1000 kn viťe - thanx a lot, joť uvijek od manja plaèa od vozaèa tramvaja ili prosjeène konobarice.

Mit 3:
    S odvjetniĹĄtvom ĂŚu brĹže do pravosudnog

Stvarnost:
    Da, da, uz takav tempo Ìe ti trebati gram speeda na dan. U prosjeènom ministarstvu dolaziť na posao u 8, pijeť kavu do 9, èitať novine do 10 i onda kreneť neťto raditi. U 15:59 si jednom nogom na cesti jer se radi do 4! Kod odvjetnika poèinjeť u 9, ali ne zavrťavať u 17:00, nego kad je posao obavljen, a to je vrlo èesto i u 7, 8 naveèer!
    Ako ti je bať stalo do pravosudnog, volontirať petkom par sati na sudu i za godinu i po imať uvjete. Ili ionako polaŞeť drŞavni struèni ispit, koji Ìe ti se djelomièno uvaŞiti za neke predmete na pravosudnom za tri godine!
    Malo pre cinican pogled na svijet cini mi se... A da nisi niti pogledao drugu stranu...

Ad. 1. Sve te primjere koje ti navodis su zapravo neugodna iskustva vjezbenika u VELIKIM uredima, gdje uistinu nekih 50% stvarno radi to sto si naveo. S drug strane cak i tamo se jedan broj ljudi uspije probiti i radi zanimljive stvari koje vode ka nekakvoj karijeri. U manjim uredima se radi sve, a da treba imati malo srece tj. birati poslodavca to je istina. Pa nije razogvor za posao jednosmjerna cesta na kojoj potencijalni vjezbenik kleci moleci za posao, a poslodavac bira iz mase od npr. 50 ljudi. Prijavis se za 10 razgovora pa i ti vazes gdje bi, a gdje nebi.

Ad. 2. Opet djelomicno tocno. Naravno, pocinje se s malom placom, najcesce s minimalcem koji propisuje komora, ali na zalost ovo nije SAD da mozes zavrsiti pravo i imat garanciju da ce ti godisnja placa biti $60,000. U gotovo svakom poslu danas pocinjes s minimalcem i mene bi puno vise odbila spoznaja da ne mogu napredovati nego spoznaja da cu poceti s minimalnom placom. Lose je sad raspravljati o primjerima, ali nekakvih 5 ili 6 ljudi koje znam su svi odreda poceli s minimalcem i u godini dana barem za 50% uvecali placu, a neki i za vise od 100%.

Ad. 3. OK, u upravi mozda tempo nije ubitacan kao kod odvjetnika, al opet to ovisi od mjesta do mjesta kao sto moze ovisiti i od odvjetnika do odvjetnika. Nemam ja nekakvo lose misljenje o upravi i ljudima koji rade tamo, neki od njih se dobro namuce za svoje place i nije ni priblizno tocno da pocnu raditi u 10.00. Uprava je ok, ali mislim da ipak stoji da je kod odvjetnika (ili na sudu, radeci, ali necemo sad o tome) najlakse i najbrze doci do pravosudnog. I pri tome mislim na neki manji ili srednje veliki ured (kod nas bi to bilo koliko negdje izmedju 6 i 15 zaposlenih). Osobno mi se cini da je najbolje traziti posao u nekoj Grande firmi ... npr. T-Com, Pliva, Ericsson Nikola Tesla ili tako negdje. Tamo su dobre place, firma jamci sigurnost jednom kad se pokazes, a specijaliziras se za neku granu prava u kojoj htio ili ne htio moras biti alfa&omega.

Veteran foruma

Quote Originally Posted by skeptik
    Osobno mi se cini da je najbolje traziti posao u nekoj Grande firmi ... npr. T-Com, Pliva, Ericsson Nikola Tesla ili tako negdje. Tamo su dobre place, firma jamci sigurnost jednom kad se pokazes, a specijaliziras se za neku granu prava u kojoj htio ili ne htio moras biti alfa&omega.
    :smt005 :smt005 :smt005

topla voda,nema ĹĄto

Pliva,bajdvej,nalazi veĂŚ na apsolventskoj godini izvrsne studenete te ih stipendira

jesmo mi svi izvrsni studenti :smt003 I think not :smt002
    "...na sagu snova mrkla noć se igra mojim željama,ali će ih jutro sve rasute pokupiti..."http://img19.imageshack.us/img19/4274/hranitiice1ry.gif

Quote Originally Posted by skeptik

Ad. 1. Sve te primjere koje ti navodis su zapravo neugodna iskustva vjezbenika u VELIKIM uredima, gdje uistinu nekih 50% stvarno radi to sto si naveo. S drug strane cak i tamo se jedan broj ljudi uspije probiti i radi zanimljive stvari koje vode ka nekakvoj karijeri. U manjim uredima se radi sve, a da treba imati malo srece tj. birati poslodavca to je istina. Pa nije razogvor za posao jednosmjerna cesta na kojoj potencijalni vjezbenik kleci moleci za posao, a poslodavac bira iz mase od npr. 50 ljudi. Prijavis se za 10 razgovora pa i ti vazes gdje bi, a gdje nebi.

Ad. 2. Opet djelomicno tocno. Naravno, pocinje se s malom placom, najcesce s minimalcem koji propisuje komora, ali na zalost ovo nije SAD da mozes zavrsiti pravo i imat garanciju da ce ti godisnja placa biti $60,000. U gotovo svakom poslu danas pocinjes s minimalcem i mene bi puno vise odbila spoznaja da ne mogu napredovati nego spoznaja da cu poceti s minimalnom placom. Lose je sad raspravljati o primjerima, ali nekakvih 5 ili 6 ljudi koje znam su svi odreda poceli s minimalcem i u godini dana barem za 50% uvecali placu, a neki i za vise od 100%.

Ad. 3. OK, u upravi mozda tempo nije ubitacan kao kod odvjetnika, al opet to ovisi od mjesta do mjesta kao sto moze ovisiti i od odvjetnika do odvjetnika. Nemam ja nekakvo lose misljenje o upravi i ljudima koji rade tamo, neki od njih se dobro namuce za svoje place i nije ni priblizno tocno da pocnu raditi u 10.00. Uprava je ok, ali mislim da ipak stoji da je kod odvjetnika (ili na sudu, radeci, ali necemo sad o tome) najlakse i najbrze doci do pravosudnog. I pri tome mislim na neki manji ili srednje veliki ured (kod nas bi to bilo koliko negdje izmedju 6 i 15 zaposlenih). Osobno mi se cini da je najbolje traziti posao u nekoj Grande firmi ... npr. T-Com, Pliva, Ericsson Nikola Tesla ili tako negdje. Tamo su dobre place, firma jamci sigurnost jednom kad se pokazes, a specijaliziras se za neku granu prava u kojoj htio ili ne htio moras biti alfa&omega.
    MoŞda je malo cinièan pogled, ali dosta realistièan -nisam to pisao po rekla/kazala, nego po stvarnim iskustvima mojih prijatelja/kolega koji veÌ rade u uredima. I to su uglavnom mali uredi, tako da ne stoji da je takva situacija samo u velikim odvjetnièkim uredima.

Drugo sa èime se ne slaŞem je da moŞeť birati. MoŞeť, ako ti nije problem mjesecima sjedit doma i niťta ne raditi. Situacija je takva da je ponuda joť uvijek puno veÌa od potraŞnje, bez obzira ťto posla ima. Odvjetnici biraju tebe, a ne suprotno. Ne znam bať ljude koji su imali 3-4 moguÌnosti, pa su bili na mukama ťto prihvatiti. Obièno uleti jedan odvjetnik koji ti ponudi - i ti moŞeť prihvatiti ili odbiti. (Kod uprave to malo dulje traju jer je procedura oko natjeèaja, testiranja itd - to moŞe trajati dosta dugo).

TreÌe ťto mi se èini da ljudi dosta romantièno gledaju na posao u odvjetnièkom uredu, moŞda zaslijepljeni statusom svojih ťefova. Ali, let's face it, da odvjetniku treba suradnik, traŞio bi diplomiranog pravnika s pravosudnim i minimalnim staŞom od 5 godina! Njemu treba neko ko Ìe trèkarati i radit administraciju koja se ne da njemu raditi, a platiti Ìe ga po minimalcu odreðenim kolektivnim ugovorom - zato se i uzimaju vjeŞbenici.
    Osim toga, ljudi misle da ĂŚe nakon pravosudnog ostat u uredu i vrtit lovu - nema ĹĄanse, tek onda si na ulici i moĹžeĹĄ traĹžiti posao, ali bogami jako teĹĄko kod odvjetnika, jer kao ĹĄto sam rekao oni uglavnom traĹže vjeĹžbenika. Vrlo je vjerojatno da ĂŚeĹĄ onda zavrĹĄiti u upravi ili nekoj firmi.

Èetvrto, uprava je ok za poèetak, ne treba gledati da Ìeť tu graditi neku veliku karijeru, iako ni to nije iskljuèeno!! Uvjeti su dobri s obzirom ťto se uz plaÌu daju skupiti raznorazne beneficije, dnevnice, prijevozi itd. A i jako su dobre moguÌnosti za usavrťavanje. Evo to bi bile neke prednosti - o nedostacima su veÌ neki gore napisali.

ps. Velika veÌina odvjetnika uopÌe nije poèinjala s vjeŞbeniťtvom u uredima. Brdo njih su se prebacili sa sudova u advokaturu ili iz firmi, sa sveuèiliťta itd. Niko ti ne brani da se time baviť kad stekneť neko iskustvo.

Prvoborac foruma

Quote Originally Posted by Robierre de Cochon
    ps. Velika veÌina odvjetnika uopÌe nije poèinjala s vjeŞbeniťtvom u uredima. Brdo njih su se prebacili sa sudova u advokaturu ili iz firmi, sa sveuèiliťta itd. Niko ti ne brani da se time baviť kad stekneť neko iskustvo
    Ili su nasljedili ured.

ike888
    Guest

Bravo Skeptik! Ljudi znam da je nije lako, no i tu je kao i svugdje i svagda potrebno boriti se. Mislim da je Skeptik tu vrlo zdravog razmisljanja (po meni cijeli post ti je u potpunoj suprotnosti s nickom, ali super! :smt003). To ne znaci da, primjerice Robierre nije u pravu vec bih to prije nazvao dvjema stranama iste medalje. Povijest (kojom nas pile od prve godine konstantno i na nasem faksu) nas uci da se ona sastoji upravo u ljudskoj borbi za boljitak, ljudsko dostojanstvo te pravo i pravdu. Ni mi nismo od toga izuzeti niti je povijest stala s nama. Poslodavci, kao i uvijek, a posebice posljednjih 15ak godina, vecinom love u mutnom i gledaju kako za sto manje ulozenog dobiti cim vise. Tako je to svugdje samo sto kod nas jos nisu definirane granice minimuma preko kojeg se ne bi smjelo ici (odnosno jesu definirane, ali to nitko ne postuje). I upravo zato mislim da se ne smijemo obeshrabriti nego se boriti za sebe! Zivot u uvjetima u kojima danas zivimo je ipak vecinom rezultat naseg slobodnog izbora (tu se jedino ne slazem s Robierreom) samo je pitanje koliko smo cesto hrabri to uciniti i biti ponekad ratnici, a koliko nam je ponekad lakse reci da je zivot nesto na sto ne mozemo utjecati i jednostavno se prepustiti jer tako je uvijek lakse. Govorim to iz vlastitog iskustva, iskustva ljudi oko mene (ujedno i nasih kolega) te opcenito iskustva ljudi koji mi sluze donekle i kao uzori, a ciji uspjeh nije rezultat brdansko-rodijackih veza i laktarenja vec vlastitog truda i postenja te, sto je cinni mi se najvaznije, vjere U SEBE!
    Kretena je uvijek bilo na ovome svijetu i, na zalost, jos ce ih biti i vise, no to svakako nije razlog da se damo maltretirati preko svake mjere.
    Dakle, mala m (i svi ostali naravno) iskreno ti zelim srecu u daljnjem napretku i nemoj se bedirati pocetnim neuspjesima jer nije badava receno da sreca prati hrabre! Strah je oduvijek bio oruzje tirana svake vrste (ne samo politickih vec i onih manjih na nizim pozicijama moci) i pobijedimo li ga oni padaju! Zato samo hrabro naprijed! :smt066 :smt023 :smt002

Ps: Opcenito glede ove dileme mislim da rjesenje ovisi o zivotnim zeljama i preferencijama svakoga od nas ponaosob tako da znam da nisam pridonio njezinom rjesavanju, no htjedoh te samo malo ohrabriti sto god da odlucis. Drz' se!

+ Reply to Thread
Page 1 of 5 123 ... LastLast

Bookmarks