+ Reply to Thread
Page 11 of 56 FirstFirst ... 91011121321 ... LastLast
Results 301 to 330 of 1679

Thread: II./IV. Europsko Javno Pravo

Mlad, sumnjiv i nedokazan

Default Re: II./IV. Europsko Javno Pravo

Jako tesko,

morao bi puno energije uloziti u to da pratis gradivo koje se radi iz alternativnih izvora (citaj: nsb, polica o eu pravu, uzmes sve sta ima, koristis)

druga opcija ti je da te "coacha" netko tko je to prosao dosta dobro

Nazalost sto se tice literature ova katedra je jedna od najgorih na faksu.

malimrav85

Početnik na forumu Cody's Avatar

Situacija je veoma nezahvalna... Kako Katedri tako i nama. Jedna od rijetkih Katedri koja se pokušala izboriti za pravi bolonjski proces je morala ustuknuti. Tužno.
    No, valjalo bi ipak pokušati u ovoj situaciji izvući maksimum tj. ipak nekako pokušati olakšati nama studentima (posebno seminaristima) jer samim time će i Katedra sebi olakšati.
    Ako se 1300 studenata prijavilo za slušanje i sudjelovanje u nastavi, vjerojatno će velika većina njih tako i nastaviti s ciljem da EJP riješe na 1./2. roku. U tom slučaju biti će, u najmanju ruku kaos na tim rokovima.
    Trebali bi unutar sustava probati naći nekakva rješenja. Recimo, ako se seminaristima omogući neki oblik kolokvija, to im je manji broj studenata na roku.
    Ako je odluka u vezi kolokvija konačna, vjerujem da je pametno rješenje uvesti predrok za seminariste. Tako će biti manja gužva na prvom roku zasigurno.
    Također, neke katedre daju opciju izlaska određenim kategorijama studenata na ispit već u travnju (ali za tu opciju nisam siguran koliko je ostvariva u ovako kratkom roku).
    Vjerujem da bi i opcija prihvaćanja ocjene na pismenom bila također povoljna...
    Nažalost, izgleda da smo generacija na kojoj se puno stvari lomi... Možda nas to ojača :smt005
    I dalje živim u nadi da katedra EJP-a nije digla ruke od bolonjskog pristupa i da ćemo skupa moći naći prihvatljivija vatrogasna rješenja...
    I Europska unija leži na mnogim kompromisima, zašto ne bi i jedan semestar iz EJP-a? 8)

Mlad, sumnjiv i nedokazan ejp's Avatar

Dragi studenti, dajte molim, prije nego što radite paniku pročitajte još jednom što piše na stranici katedre. Nitko vam nije rekao da neće biti predavanja. Bit će. I možete dolaziti ako želite. Jedino neće biti kolokvija, ali će biti seminarski rok i normalni rokovi na kojima ćete moći položiti ispit. Ispit će biti sličan kolokvijima ali će obuhvaćati ukupno gradivo. Dakle, naš savjet je, dolazite na predavanja, pripremajte se i izađite na ispit u lipnju ili srpnju.

ERASMUS friendly Moderator Alita's Avatar

Mnda.
    Nisu mogli organizirati. Ne znam kako su to neke katedre uspjele. (da, s razmakom medju studentima da ne bi slucajno prepisivali)
    Nema ni za seminariste. Jer to ne bi bilo fer. A iduce godine cudorednom magijom to postaje fer.
    Genijalno. Bas me uzrujalo predavanje. :smt011
    Seminaristi ove god imaju genijalnu povlasticu od dodatnih 2-5 boda sto znaci puno ako je pitanje prolaza ili pada, ali ako sam ovaj predmet izabrala za seminar, mozda sam planirala imati i neku ocjenu visu od 2 ili 3.
    Ali glavni je Gauss.
    No nema veze. Bez obzira na kolokvije, mislim da se opet moze lako ovaj ispit poloziti ako se ide na predavanja i prati, a to je poanta bolonje.
    Jedini moj prigovor je zasto jednoj generaciji dati sve opcije, drugu zeznuti do kraja, a na trecoj prakticirati ono sto i vecina drugih katedri radi /kolokviji za seminariste/. Jer to pak nije fer :-D
    ..mozda se jedino smanji guzva na predavanjima. jej, mozda cu imati mjesta za pisanje : D
    Ambitious but rubbish.
    Everything you say has water under it.
    *u muzeju intelektualnih radova iz djubrišta istorije*

Mlada nada foruma

Nisam osoba koja ulazi u neke rasprave na forumu, ali moram samo kratko prokomentirati da nisu u redu ovakvi komentari. Da, došli smo svi na predavanja prvi tjedan i nismo imali gdje sjesti, da, ponadali smo se za kolokvije i način polaganja ispita kako je i bilo prošlih generacija pa nismo to dobili. I što sad, odjednom smo mi ti koji smo lijeni, nezahvalni i ne znam kaj sve ne, a sami profesori su rekli da ne moramo dolaziti na predavanja, da se ispričavaju jer su zeznuli ove godine, da je od ove godine ovo ispit kao i svaki drugi na pravu i da će se moći spremiti iz literature i položiti. Ako ćemo već uspoređivati s prošlim godinama, uz predavanja postojala je skripta koja se mogla nabaviti u čitaonici na tmt3 i bez problema položiti ispit. A sad je popisa literature na dvije stranice, neke knjige tek izlaze, predavanja više nisu dovoljna niti ikakva skripta. I da, ako je ispit poput građanskog koji je po meni neusporedivo teži, organiziran tako da imaš knjige i zakone, nauči i položi, ne znam u čemu je problem ako mi tražimo takav pristup i na ovom ispitu(kad su već ukinuti kolokviji i dodana hrpa literature od prošle godine). Jer su ponavljam i sami profesori rekli da će ovo biti sad ispit kao i svi drugi na pravu i da će se moći položiti tako da se nauči literatura i izađe na pismeni. Stvarno ponavljam još jednom, nemojmo zaboraviti da nismo baš uvijek mi studenti krivi za sve, konkretno se ovaj ispit zakomplicirao iako je dosadašnjih godina bilo stvarno dovoljno doći na predavanja i učiti iz jedne skripte. Plus kaj niti ne možemo svi doći na predavanja, jer je to i razlog in the first place zašto su ukinuti kolokviji i zašto nam je sugerirano da predavanja nisu obvezna, jer svi jednostavno ne stanemo u dvorane. A da ne počnem uopće o tome da je ovo navodno elitni faks, a mi se bakćemo dan danas na nekim ispitima kako pronaći literaturu, koja se btw. na mnogim ispitima mijenja brzinom svjetlosti kad se god desi neka izmjena nekog zakona... Ne znam kaj bi više rekla osim da sam pred kraj treće godine, ovaj ispit nisam niti trebala imati da nisam prebačena na bolonju ove godine i ne sjećam se već dugo da sam imala ovakvih problema oko nabavke obične literature.
    Da ne duljim, nadam se da će se stvarno regulirati do kraja mjeseca popis, jer i dalje piše da nije konačan i da ćemo konačno znati iz čega treba naučiti i što je dovoljno da se položi ovaj ispit.

Početnik na forumu

Quote Originally Posted by marinsche
    Quote Originally Posted by july_
    mislila sam da neću ništa pisati ali MORAM !
    mislim da bi bilo lijepo od katedre, pošto nam nije omogućila polaganje preko kolokvija, a naš predragi fax općenito dovoljno mjesta i dvorana za tolike pare šta im dajemo, da sastavi skriptu sa cijeeelim potrebnim materijalom za ispit- ZNAČI- da ja ne moram nabavljat mali milijun knjiga i ne znam kojih sve medija da bih mogla spremit taj fucking ispit kojeg mi je VEĆ SADA DOSTA, a praktički ga još nisam ni pipnula kako treba.
    ako oni od nas zahtijevaju da spremimo to, to i to. pa ovo, ono i ovo ja onda molim fucking mjesta na predavanjima. DAJTE NAM skriptu/ knjigu neku kompletnu kao svaka normalna katedra.
    jooooooj!!!!! :smt093
    peace :-D
    Imam jednu rečenicu za tebe: DOĐI NA PREDAVANJE!

Znaš čega je meni dosta?
    Meni je dosta nezahvalnih studenata koji se samo žale, a onda kada se on njih nešto i zahtjeva što je u skladu sa izobrazbom samo pljuju po svima.
    Nisam ni ja sretna što nema kolokvija, ali ako ti se već ne da dolazit na predavanja, onda se nemoj žalit i uporabi te svoje sive ćelijice i prouči malo te knjigice. Ako je i to preteško za tebe onda se iskreno zapitaj da li je ovo fakultet za tebe.

Nije dosta da su svi na katedri maksimalno susretljivi i stvarno rade svoj posao, još bi trebali sve servirat na gotovo. Jer su studenti pre-lijeni i uvučeni u svoj svijet te nemaju nikakvih dodirnih točaka sa stvarnošću.

I da - peace i tebi.
    Joj da MOLIM te,koji nezahvalni studenti,a na cemu to da budemo zahvalni???? :roll: Mozda na tome sto placamo godinu 6500 kuna i vise i sto za to nedobijemo apsolutno nista,pa cak ni obicnu literaturu nemamo dostupnu,mozda na tome sto na 3.godini nemamo ni kolokvije a i ovi koje imamo sluze vecinom samo za ispunjenje seminarske obveze koja je naravno preduvjet da bi uopce izasli na ispit?????Mozda na tome sto MOLBE pisemo svako malo i prakticki molimo za ono sto smo platili,a izmjene dolaze svaki tren bilo za ispitnu literaturu bilo za promjene i ukidanje tzv."povlastica"sto smo ih kao imali,sto su nas na bolonju prebacili nepripremljeni,samo radi punjenja djepova!!!Kuzis,mi njima de facto placamo da bi se oni sa nama poigravali i rusili,jer ni to nije besplatno,moras i platiti da bi bio mucen :x !!!To je sve daleko od bolonje i bilo cega sto bi se moglo nazvati humanoscu,a da nespminjemo usporedbu sa ostatkom Europe a kamoli Svijeta!!!!I sada da ja jos budem empaticna prema njihovim regulama!!!Get real!!!A budimo svjesni,nije pravo nikakav elitni fakultet,ima puno tezih i elitnijih fakulteta,kao sto je medicina,fer ili strojarstvo,na kojima ljudi studiraju puno uspjesnije i dobivaju puno bolju uslugu za isto placenu svotu!!!Poanta studiranja nije patnja i neprestano nerviranje,sto je na ovom faxu nazalost surova realnost,a da se razumijemo titula i diploma necine covjeka,ja osobno vise cijenim svakog baustelca koji posteno radi i krvavo zaradjuje svoj novac da prehrani obitelj nego bilo koga dr.mr.sc-a kiji u sebi nema nimalo humanosti i osjecaja,zali Boze onda uopce takvog studiranja:-(Puno ljudi na ovom faxu degradira sve koji nisu kao u njihovom rangu,kao da su sami Bogom dani,a ocito i mnogo studenata ide tim pravcem a pise ovakve bezdusne i nelogicne izjave da bi se ulizali neznam kome!!1Zalosno i balavo!!! :smt011

Quote Originally Posted by little_snowflake
    možda je malo oftopik al eto...sori suni i alita...nemojte me odma špotati.. :smt018 :smt018 :smt018 :smt018 :smt018

samo želim reći da sam dns bila od 17-20h na predavanju iz ejp i bila je asistentica Perišin
    i moram s vama podijeliti kak sam ugodno iznenađena s njom.
    moram priznati da sam se svašta naslušala kako grozno predaje, kak je dosadna blablabla
    mislim svatko ima svoj ukus ali ovo dns je bilo takvo osvježenje u ove vruće dane
    -žena odmah udara u bit stvari, izdvaja najvažnije, sve super objasni, i tak je draga, slatka i simpa.

pozdravljam ju
    Tehnicki imas njen topik za to, ali okej.
    Da i ja iskoristim sansu i da kazem da zn. novakinja Vasiljevic ne zna predavati. Uopce. Zao mi je :?
    Prvo mi je bio sok kad sam s Goldner presla na Perisin (Goldner mi je jos uvijek najbolja predavanja imala :smt010 ), ali sad s Perisin i Capete na Vasiljevic... :smt009
    Kao da drzi predavanja reda radi, jer mora, ne znam da li uopce zna sto govori i je li uopce prisutna duhom, a interakcije sa studentima su 80% vremena..pa, smijesne. Netko se javi da nesto kaze, ona kao da to ignorira, pa za minutu ponovi isto to.. necu u daljnje detalje :-D I cemu uopce pitati na pocetku tko je citao ili nije presude, kad su pitanja koja se postavljaju takva da bi ih bilo tko mogao odgovoriti :-D
    Ne znam, mozda je neka trema :? u pitanju, ili joj jednostavno fali iskustva u predavanju, ali kad mi se predavanje svede na doslovno prepisivanje sto pise u ppt prezentacijama (u kojima zna biti par kontradiktornosti, :-D ), onda cemu sve to.

I hvala djevojcici sa sibicama :smt008
    Last edited by iviv; 30-08-2009 at 01:35.
    Ambitious but rubbish.

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by bond007
    Quote Originally Posted by ert
    Quote Originally Posted by paradise
    Jel bio netko na pismenom i usmenom iz ejp? kak to izgleda, kolko pitanja ima u testu?

30-40 pitanja nešto na zaokruživanje nešto odgovorit s 1-2 rečenice (bar je tako bilo na prošlim rokovima,za ovaj sad u 4. ne znam)...usmenog nema (ocjena s pismenog ti je dovoljna za prolaz) bar kolko je meni poznato ali ja ipak nisam došo do njega,.bio kratak za par bodova, bu-fucking-hu...uglavnom nije nimalo jednostavno ako nemaš svoje bilješke s predavanja i ako ne znaš baratat materijom
    30-40 pitanja????????????????????????
    pa kolko se to dugo piše?to se ni ne stigne riješit

šta ja znam kolko, sat vremena kolko se sječam, ma i to ti je previše ako znaš materiju ( kažem ti da su pitanja na zaokruživanja i na nadopunjavanje s max 2 rečenice)...ako nisi bio na predavanjima i nemaš svoje bilješke možeš vrtit knjige cijeli dan i ništa...bar je tako bilo dok sad nisu izdali te neke knjige pa bumo vidli kak bu u 6 mj.

Početnik na forumu

Prošli put za izvanredne predavanje je vodila prof. Čapeta koja je između ostalog rekla da neće biti predroka, a što se tiče literature dovoljno je ovo što možemo skinuti sa neta po svakoj cjelini, te nije potrebno uzimati ovu ostalu nabrojenu literaturu.
    Rekla je da će ispit biti u 2 dijela, prvi je closed books, na zaokruživanje, samo je jedan odgovor točan i to će biti jednostavna pitanja, a drugi dio je open books, gdje će nam biti postavljen problemski zadatak koji ćemo morati riješiti. Oni koji dobiju 2 ne mogu na usmeni, nego samo to mogu upisati u indeks, koji dobiju 3 mogu to ili upisati ili ići na usmeni.

Početnik na forumu

Što se tiče ovih problemskih zadataka, mislim da je to nešto slično onome što je bilo u 2.kolokviju prije dvije godine...Uglavnom, zadan je teskt u kojemu opisuju neku fiktivnu državu koja ima neki pravni problem, a koji se tiče europskog prava i usklađivanja sa istim, na kraju teksta su konkretna pitanja, tipa da li nešto ta država smije napraviti, ili da li je neki zakon, odredba ograničavajuća i zabranjena po pravu Europske zajednice i slično. Taj problem koji se treba riješiti je sličan onima koje smo obrađivali u presudama, samo treba pažljivo čitati tekst. S obzirom da ćemo još na predavanjima i raditi neke slične zadatke(barem je tako bilo prije 2godine) vjerujem da to neće biti neki preveliki problem za riješiti, naravno ako ste pratili predavanja i imate dobre bilješke. :smt006

Quote Originally Posted by Violetica View Post
    s obzirom da ima hrpa literature na webu a nema za sve PDF (ili se varam?) šta s tim dijelom? To se nabavi u skirptarnici ili je sve uključeno u knjizi ili whaaat?! Pliz, nemojte mi govoriti pročitaj topic jer ima 40 strana
    Dovoljno je znati ono što se može skinuti s neta uz svaku nastavnu jedinicu. Ostala literatura je samo pomoć za bolje razumijevanje gradiva. Knjiga sadrži samo presude, a uz pojedine nastavne jedinice mogu se skinuti relevantni članci Ugovora. Dakle, onaj dio vezan za institucije i posebno za Europski sud, isto nije u knjizi, ali se isto može skinuti.

Početnik na forumu Janko_Strižić's Avatar

Quote Originally Posted by little_snowflake View Post
    ej, jel mi može, molim, netko reći kaj je bitno kod Solange 1 i 2.
    Solange 1 je presuda njemačkog Ustavnog suda iz 1974. u kojoj on još nije priznavao ustavnu nadređenost eur. normi (koju je ES bio ustanovio u predmetu Internationale Handelgesellschaft). Naime, u Solange 1 njem. Ustavni sud je rekao da tako dugo dok (njem. solange= tako dugo dok) ne postoji adekvatna zaštita ljudskih prava na europskoj razini (a u to vrijeme njem. Ustavni sud smatra da je tako), tako dugo će on provoditi kontrolu europskih normi s obzirom na njem. Ustav.

U Solange 2 1986. je njem Ust. sud promijenio stav, jer se situacija u Europi što se tiče zaštite temeljnih prava promijenila, te je odlučio da tako dugo dok se na europskoj razini ljudska prava adekvatno štite, tako dugo on neće kontrolirati europske norme. Tu, dakle, njem. Ustavni sud priznaje nadređenost eur. prava Ustavu.

Unhappy Re: II./IV. Europsko Javno Pravo

Razmišljala sam dal da komentiram predavanje prof. Vasiljević ili ne, ali little snoflake, kad si već pitala, odgovor je SKORO PA NIŠTA!

Bar ništa korisno, što je jedna od stvari koju zamjeram predavačici zadnjih dvaju predavanja. Predavanje je trajalo do 19, a ne do 20 sati, jer se prof. očito ne da ostajati duže (a na početku oba predavanja je to najavila kroz tobožnju suosjećajnost s nama). Prošli smo na brzinu slučajeve Nold, Grogan, Schmidberger, a zadnji, Omega "nismo stigli" - čitaj nije joj se dalo. A i ove koje jesmo prošli, svodili su se na njeno čitanje prosječno 2 i pol paragrafa iz presude po predmetu, bez ikoje konkretne opaske o tome kako je koji slučaj na kraju riješen. Sve u svemu, za slučajeve zadnjih predavanja prepušteni smo sami sebi.

Uz dužno poštovanje akademskog statusa dr.sc.Vasiljević, moram reći da sam razočarana, jer su predavači koje smo dosad imali u grupi F (a bila sam na svim predavanjima) su puno cjelovitije iznijeli materiju, bili zanimljivi, i nisu djelovali kao da drže predavanje po kazni. I to u petak navečer, zamisli strahote! Svojim dolaskom na predavanje u petak navečer smo se očito svjesno odrekli tog vremena, da bar bude kakve koristi od toga, ovako je to bilo bacanje vremena!

Mlada nada foruma little_snowflake's Avatar

Quote Originally Posted by Janko_Strižić View Post
    Razmišljala sam dal da komentiram predavanje prof. Vasiljević ili ne, ali little snoflake, kad si već pitala, odgovor je SKORO PA NIŠTA!
    dragi/draga Janko Strižić, i ja sam već odavno htjela komentirati prof. Vasiljević al rekoh bolje ne, još ću zaraditi neku opasku al kad već ti jesi moram se u potpunosti složiti s tobom.
    za početak moram istaknuti da se žena čini čisto draga i dobra ali predaje KATASTROFALNO!!!!

čim sam u petak ušla u dvoranu i vidla da ona predaje došlo mi je da plačem; zar sam ostajala 3 sata po toj vručini poslije kolokvija čekati NJENO "predavanje".
    i tako sam ostala samo na prvom satu jer nisam imala živaca i za drugi. a ono kak je predavala na prvom satu...uhhh Bože me oslobodi...bolje da sam odma nakon kolokvija otišla doma. tako mi je nekako djelovalo nepovezano i nisam znala kaj bi bilo bitno a kaj ne...i sve se svelo na prepisivanje slajdova nadobudnih starijih dama koje su došle na predavanje.

ZATO APELIRAM NA KATEDRU DA NAM SLJEDEĆI PUT (ujedno i zadnji ) PREDAJE NETKO DRUGI (po mogućnosti asist.Perišin-naprosto sam oduševljena njenim pristupom i predavanjem) I DA AKO JE MOGUĆE PONOVO PROĐEMO I TE SLUČAJEVE OD ZADNJI PUT KOJE JE ASISTENTICA VASILJEVIĆ MALO POVRŠNO PRELETILA.
    OD SRCA ZAHVALJUJEM AKO RAZMOTRITE MOJ PRIJEDLOG!!

sve vas pozdravlja little_snowflake
    Last edited by little_snowflake; 24-05-2009 at 11:09.

Veteran foruma Breeder's Avatar

Quote Originally Posted by Hira View Post
    Ne želim biti naporan, jasno m iej kako se ispit piše, ali bi volio da mi se objasne neke stvari
    1. Je li skripta uistnu dovoljna za prolaz?
    2. Koliko je bodova potrebno od koliko ih ima da bi se prihvatila ocjena?
    3. Što je važno kada se piše open book? Prepoznavanje nečeg ili što?

Argh, ništa nez nam
    1. da, ako razumijes o cemu se radi, sto znaci da moras procitati svaki slucaj koji smo radili i sloziti neku sliku u glavi o svemu tome
    2.nemam blage
    3.kao sto rekoh, bitno je da znas slucajeve okvirno (nemoras znati iz koje zemlje je tuzitelj i ine gluposti rofl) i da znas sto je svaki unio u pravo zajednice, na koji nacin, pod kojim uvjetima

moja preporuka je da procitas svaki slucaj bar jednom, podcrtas bitne stvari i u onu tablicu u skripti si napises broj stranice gdje ti se slucaj nalazi u hrpi onih papira jer ces tako lakse moci naci sto trebas
    tea partying through tornadoes in the middle of the night

Početnik na forumu

Htjela bih pohvaliti dr.sc. Snjezanu Vasiljevic. Njezina su predavanja nastojanje da nasi studenti imaju aktivnu ulogu da nisu samo slusaci nego i sudionici nastave. Problem je sto se nitko unaprijed ne priprema za predavanja vec svi iskljucivo dolaze skupljati biljeske i zapisivati ono sto je ionako vec sve zapisano u ispitnoj literaturi i to nam je 100 puta receno. Zena se ocito skolovala vani i pokusava prenijeti nove nastavne metode no to je tesko prihvatiti sve dok nam je fakultet jos uvijek kao dopisna skola a ne kao visoko vrijedna obrazovna ustanova. S obzirom da je mlada vjerujem da ce uspjeti potaknuti pozitivne promjene. Tesko je biti je biti predavac kad vidis 100njak studenata kako te blijedo gledaju i s nestrpljenjem ocekuju carobnu formulu za rjesenje ispitnih pitanja. Samo naprijed profesorice!

Quote Originally Posted by Smijalica View Post
    Htjela bih pohvaliti dr.sc. Snjezanu Vasiljevic. Samo naprijed profesorice!
    Wrong, wrong, wrong.
    Pripremala sam se za svako predavanje, ali nisu studenti ti koji nemaju pojma o cemu se radi u gradivu. Ne zna objasniti, ne zna se snaci, radi prezentacije na MacBooku pa pola slajdova ne valja /ukljuciti compatibility mode? Ne raditi na Macu kad ne znas? ...mislim...apple...blech./, kad ju studenti nesto pitaju, kao da je iskljucena i ne kuzi sto ju se pita...
    Par puta sam stvarno i dizala ruku i pitala i komentirala, ali neema smisla. Nakon par pokusaja jednostavno odustanes. ovo danasnje predavanje bih najradije isla pitati nekog drugog na konzultacije da mi pojasni bolje jer imam samo hrpu nepovezanih cinjenica :S
    ...
    a prostitutke su trebale biti bas zabavan i poucan slucaj. :<
    Na kraju je citala clanke presude.
    Sigh.
    Ambitious but rubbish.

Što znači kad je direktiva "sadržajno bezuvjetna i dovoljno određena"?
    znaci da ispunjava uvjete za izravni ucinak (Van Gend en Loos)...a da li je izravni ucinak moguc uopce ovisi takodjer o tome da li pojedinac napada drzavu (u bilo kojem obliku, vidi slucaj Foster v British Gas) jer nema horizontalnog ucinka kod direktiva(Marshall)

da to kužim, ali ne kužim kakva je direktiva kad je sadržajno bezuvjetna... Do kraja večeri sam prokužila "dovoljnu određenost" (znači nešto kao da je posve jasno što dotična direktiva zahtjeva) ali me ova bezuvjetnost zbunjuje
    nema potrebe za dodatnim mjerama od drzave...sto pise tako se i provodi

znaci ako pise...ti i ti proizvodi moraju imati napisano to, to i to na ambalazi...i ni jedni drugi...to znaci da je bezuvjetna

bar ja tako mislim...ako me netko mozes ispraviti/nadopuniti...slobodno
    Last edited by Breeder; 31-05-2009 at 02:57.

Quote Originally Posted by Malecka View Post
    Je li to onaj papiric sa cetiri mjere i tri pitanja i potpitanja vezana za njih? Ako bi mogla po recenicu o svakom potpitanju napisati kako je prof. to objasnila (posebno me zanima kako da odredim da li je mjera arbitrarna)?
    I ono da li tezi legitimnom cilju - je li odgovor da tezi ako postize taj cilj, a ne ako je donesena sa nekim drugim prikrivenim ciljem?
    Skini si tipologiju nac. mjera (link gore) i tim redosljedom si postavljaj pitanja. Što se tiče odgovora, to je stvar osobne procjene. Sama profesorica Ćapeta je rekla da nema točnog odgovora je li mjera u dosegu čl. 28 ili nije. Hoće li priznati odgovor, ovisi o odgovorima na sljedeća pitanja. Znači, ako netko odgovori da je mjera u dosegu čl. 28., mora ju opravdati. Ako pak misli da nije u dosegu čl. 28., onda ju ni ne treba opravdavati.
    Da li mjera teži legitimnom cilju je test prikladnosti (prvi test testa proporcionalnosti): da li se tom mjerom može ostvariti namjeravani cilj? U biti je to ono što si i sama napisala.
    Arbitrarna diskriminacija nije ni meni baš jasna. Mislim da je to kad se mjerom nema namjera diskriminirati strani proizvod, ali ipak dolazi do prikrivenog ograničenja.
    Nek' me netko ispravi ako sam što krivo napisala.

Quote Originally Posted by Darkbuster View Post
    Oke, jel moze malo pojasnjenje ovog vert. i horiz. ucinka.

Pise ovako:
    Za razliku od ostalih izvora prava Zajednice, direktive imaju izravne učinke samo u vertikalnim pravnim odnosima.
    - ukoliko neka direktiva može imati izravni učinak, na nju se može pozivati optuženi: tada je riječ o vertikalnom izravnom učinku (Ratti, 148/78)
    - na direktivu se ne može pozivati tužiteljstvo protiv optuženo: tada bi se radilo o horizontalnom izravnom učinku (Kolpinghuis Nijmegen, 80/86)

A ja sam skuzio da je vertikalni ucinak kad imamo odnos pojedinac - drzava, a horizontalni kada je odnos pojedinac - pojedinac tj pravna osoba koja nije dzava
    Pa da, dobro si skuzio, ne kuzim sto ti je jos nejasno. :S
    I da, kud sad navodis kolpinguhis nimjegenjegnje, tamo se radi o tome da se drzava ne moze pozvati na direktivu koju nije implementirala. nema izravnog ucinka radi nacela estopella. *inace bi bilo, jer je odnos drzava pojedinac. drzava tuzi. - da je obrnuto, da je pojedinac tuzio drzavu, mogao bi se pozvati na tu neku direktivu. ako ti je ista jasnije.*
    Ambitious but rubbish.

Quote Originally Posted by Alita View Post
    Pa da, dobro si skuzio, ne kuzim sto ti je jos nejasno. :S
    I da, kud sad navodis kolpinguhis nimjegenjegnje, tamo se radi o tome da se drzava ne moze pozvati na direktivu koju nije implementirala. nema izravnog ucinka radi nacela estopella. *inace bi bilo, jer je odnos drzava pojedinac. drzava tuzi. - da je obrnuto, da je pojedinac tuzio drzavu, mogao bi se pozvati na tu neku direktivu. ako ti je ista jasnije.*
    @darkbuster:
    u tom slucaju se drzava poziva protiv pojedinca, a ne obrnuto kako smo navikli...taj slucaj je upravo zato poseban jer direktiva je upucena samo drzavama clanicama, a ne pojedincima pa se ni drzava ne moze pozivati na njih, a kamoli jos na temelju direktive u pitanju izvoditi kaznenu odgovornost

Quote Originally Posted by Emme View Post
    Meni je zapravo nejasno kako uopće odrediti jeli mjera u dosegu članka 28? Kužim na ovim slučajevima koje smo radili, ali čim se postavi neki drugi, zbunim se. Jel mi može tko to malo bolje pojasniti? Hvala
    Ograničava li mjera trgovinu? Prodaje li se manje nekog proizvoda zbog određene mjere ili je čak onemogućena prodaja nekog proizvoda (kao npr. Cassisa jer je imao premalo alkohola)? A imaš i u tipologiji nacionalnih mjera što je u dosegu čl 28, npr. ako je mjera nejednako primjenjiva ili stvara dvostruki teret.
    Last edited by AnikaF; 31-05-2009 at 18:43.

Mlad, sumnjiv i nedokazan Fandaluzija's Avatar

Quote Originally Posted by Janko_Strižić View Post
    Kolege koji ste upućeni, prosvijetlite me, molim vas, dal sam dobro skužila predmet Familiapress:

- nacionalna zabrana predstavlja mjeru s istovrsnim učinkom (jer zahtijeva od njemačkog izdavača da izmjeni sadržaj tiskovine)

- ta se mjera može opravdati ciljem javnog interesa, tj. ciljem održavanja raznolikosti tiska

- na nacionalnom sudu ostaje da utvrdi je li zabrana srazmjerna cilju održavanja raznolikosti tiska i može li se on postići manje restriktivnim mjerama, to će nac. sud postići analizom austrijskog tržišta tiskovina.

Jesu li to svi bitni elementi, ili sam možda nešto propustila? (prepuštena sam sama sebi s tim slučajem, predavala je S. Vasiljević )
    to je otprilike to, ali bi mozda moglo malo preciznije:
    -mjera s istovrsnim ucinkom je zato sto njemacke novine NE SMIJU u austriju, a ne zato sta se trazi izmjena sadrzaja

-tako je!

- nacionalni sud treba utvrditi da li stvarno prodaja njemackih novina u austriji narusava raznolikost tiska, i ako da, prema tome odrediti manje restriktivnu mjeru (da se napise da igre ne vrijede u austriji, npr). ako se ne narusava raznolikost, nijemci mogu mirne duse prodavat lauru takva kakva je u austriji i nitko im ne moze nista

eto, nadam se da sam pomogla!

Forumaš u usponu Barfly's Avatar

Ajoj, ovo je višak.. dobro brasserie...

Kao što znamo Nijemci imaju mnoge Reinheitsgesetze :-D Samo sto su u drugoj polovici dvadesetog stoljeca vezani za alkohol... U ovom slucaju za pivo...
    Francuska pivovara trazi odstetu za to sto nije mogla uvesti pivo u Njemacku.
    U ovom slucaju se spominje i Factortame koja trazi takodjer naknadu stete jer se nije mogla upisati u britanski registar jer prema britanskom zakonu posada mora takodjer biti britanska.

Kako je vec receno u slucaju Frankovich, država mora nadoknaditi štetu...
    ali moraju biti ispunjene tri pretpostavke: povrijeđeno pravilo mora imati za cilj dodjelu prava pojedincu, povreda prava mora biti dovoljno ozbiljna te mora postojati uzročna veza između neprovođenja direktive i nastale štete. Ovo drugo se ocituje u namjeri, ispričivosti pogreške... A očito je da je dovoljno ozbiljna kada je usprkos presudi kojom je povreda utvrđena ista i nastavljena.

ponovno molim nadopune...
    Uvijek u pravu!

Ajmo malo raditi...

1. Pogledajte Ugovor o EU. Imaju li akti doneseni u području CFSP (II. Stup) izravni učinak. U kojoj se mjeri načela prava EU (nadređenost, izravni učinak, posredni učinak i dr.) mogu primijeniti na II stup?

koliko sam ja shvatio iz ugovora nemaju izravni (ali opet...p. 36 i 38 u slucaju Pupino...mada se nigdje ne spominju pojedinci niti subjektivna prava) ...nisu nadredene nacionalnome pravu niti se mogu tumaciti kao contra legem nacionalnome pravu, ali se tumace u duhu prava zajednice (neizravni ucinak)

2. Pogledajte ponovno predmet Pupino. Vrijedi li za zajedničku vanjsku politiku i politiku sigurnosti ono što je ES rekao za suradnju temeljem VI Glave Ugovora o EU?

paragraf 36 i 38 opet i 43...znaci rekao bih da

3. Ima li Europski sud nadležnost odlučivati o odlukama donesenim temeljem V. Glave Ugovora o EU? Kako to komentirate?

stavak 2, stavak 4 ugovora o EU, čl 35...stoga rekao bih da, jer cak i ako se drzave ne izraze one jos uvijek imaju mogucnost obracanja sudu

4.Kakve obaveze za države članice proizlaze iz Zajedničkih stajališta. Jesu li to pravne ili političke obaveze? Postoje li sankcije za njihovo kršenje?

politicke obveze...sankcija nema, ali mislim da bi se tu dala primjeniti klauzula lojalnosti (čl 5 (danas čl 10). UEZ...)

traze se genijalci, ajmo alita
    Last edited by Breeder; 02-06-2009 at 15:51.

Početnik na forumu

Quote Originally Posted by justagirl View Post
    Evo usporedila sam one slucajeve iz skripte i slucajeve s katedre ejp za ovu godinu i ovo sam skuzila

-u skripti ima sve potrebno s time da su slucajevi Becker i Antonissen neobavezni,dakle vjerojatno necer biti u ispitu

-fale slucajevi Brasserie i Jany

-visak su slucajevi Tobacco Advertising i BAT

Ako netko misli da sam nesto fulala slobodno nek javi!

Bilo bi stoga super kad bi netko ukratko opisao slucajeve Brasserie i Jany i iznio odluke Europskog suda da se to pridoda skripti
    Evo mog malog doprinosa, valjda će koristiti:

Spojeni predmeti C-46/93 i C-48/93 Brasserie du Pêcheur SA, Kraljica protiv Federativne Republike Njemačke, Državni tajnik za Promet, Ex parte: Factortame Limited i drugi, [1996] ECR I -1029
    Spojeni slučajevi
    Brasserie: Francuska pivovara izvozi pivo u njemačku, nije mogla u njem izvoziti jer je tamo bio zakon o čistoći piva (tj. sastojci piva) koje Franc. pivo nema. Nijemci su rekli da pića koja imaju određene sastojke se mogu pod tim nazivom prodavati što franc. pivo nema. Pokrenut je postupak protiv njem i donesena je odluka da je takav propis protivan eu načelima o unutarnjoj trgovini te se ne može primjeniti u odnosu na francusko pivo (na kinesko se može)
    U jednom periodu nisu mogli izvoziti pivo te su pretrpili štetu.

Factortame: Englezi su promijenili zakon o registraciji brodova, u eng registar brodova se mogu upisati samo brodovi gdje su kapetan i važna posada englezi. Zbog toga neki španj. brodovi gdje su kapetan i posada su španjolci nisu se mogli upisati u eng registar te zbog toga se nisu mogli natjecati za eng. kvote izlova ribe.
    Britanski sud je morao donijeti suspenziju svoje mjere. No jedan period španj. brodovi trpe štetu.

RADI SE O TOME DA JE EU SUD REKAO DA JE BRIT ZAKON O REGISTRACIJI SUPROTAN O ZAKONU O POSLOVNOM NASTANU I DA SE ZBOG TOGA NE MOŽE PRIMJENITI U ODNOSU NA ŠPANJOLSKE BRODOVE.

Države članice kada imaju diskreciju donošenja odluka, mogu je koristiti ali samo dok se ne krši pravilo unutanjeg tržišta.
    U predmetu breseire sud navodi 3 uvjeta za naknadu štete (paragraf 51)

Paragraf 51
    51 U takvim okolnostima, pravo Zajednice daje pravo na naknadu ako su ispunjenje tri pretpostavke: povrijeđeno pravno pravilo mora imati za cilj dodjelu prava pojedincima; povreda mora biti dovoljno ozbiljna; i mora postojati izravna uzročna veza između povrede obveze države i štete koju su pretrpjele oštećene strane.

1. put je uveden uvjet u Braserie: sud je rekao povreda će biti dovoljno ozbiljna ako je država očito i teško prekoračila granice svoje diskrecije. (država ima diskreciju reći što je pivo ali nema diskreciju zabraniti uvoz neke druge pive iz države EU jer se one nalaze zajedničkom unutarnjem tržištu, njihova diskrecija je ograničena time EU pravom)

Na kraju francuska pivovara nije dobila novce tj. nije presuđeno u njihovu korist.
    Španjolci su dobili novce s tim da su tražili i naknadu štete ali su tražili i kaznenu štetu (ovo drugo nisu dobili).

Forumaš u usponu leptirić's Avatar

Quote Originally Posted by little_snowflake View Post
    ljudiii, mene muče one mjere nisam baš bila na predavanju kad se to radilo pa ne znam to baš...

Uglavnom može mi neko MOLIM VAS objasniti kad se zadatak rješava preko tih mjera?'

Koja si pitanja moramo postaviti: jesu to ova pitanja:
    1. Je li u dosegu čl.28?
    2. Ima li legitiman cilj?
    3. je li proporcionalna?

Može mi onda neko objasniti 2. i 3. pitanje??? plizzzzzz!!

i isto vas molim nemojte me odmah otpiliti i uputiti na onu tablicu!!

fala
    Drugo pitanje - dakle ima li mjera legitiman cilj?
    To ti se odnosi na sva ona opravdanja koja država navodi kao razlog zašto je uvela neku mjeru. Npr. mi smo zabranili junk food zato jer želimo zaštiti zdravlje naših građana.
    S time da ako je mjera diskriminatorna onda se mogu navesti samo ona opravdanja iz čl. 30, a ako nije diskriminatorna onda se mogu navesti i ti razlozi iz čl. 30 i bilo koji drugi valjani razlog (mandatory requirements)

Treće pitanje ti se odnosi na dva pitanja:
    a) je li mjera prikladna
    - dakle, postoji li šansa da ona uistinu i ostvari taj legitimni cilj koji je naveden (dakle, hoće li ukinuće junk fooda stvarno poboljšati zdravlje građana)
    b) je li proporcionalna (u užem smislu)
    - može li se taj cilj postići sa nekom drugom mjerom ali manje restriktivnom (npr. da sva junk food mora na sebi imati naljepnicu da je nezdrava)

Mlada nada foruma

Smile Re: II./IV. Europsko Javno Pravo

Imam par stvari koje mi nisu baš najjasnije, pa ak netko to kuži, nek me pliz ispravi ak je krivo...

Dakle, nejednako primjenjive mjere su kada se ne tretira jednako domaći i strani proizvod (npr.kupujmo hrvatsko)...

jednako primjenjive su kada se odnose i na domaće i na strane proizvode....one mogu biti dvostruki teret- kada postoji neki dodatni uvjet koji država uvoznica mora ispuniti, i to opstruira slobodno kretanje dobara; i jednostruki teret - kada ne mora ništa dodatno raditi (tipa, samo se u toj državi ponedjeljkom ne smiju prodavat proizvodi, mogu bit opravdane čl.30, i mandatory requirements)

i to se sve ispituje u slučaju mjere s istovrsnim učinkom??? znači svaki put kad dobijem neki slučaj ako se radi o ovoj mjeri, moram napisat ovo gore, tj. zaključit kaj je od toga točno....

i u istim tim slučajevima odgovaram i na to jel postoji legitimni cilj, jel mjera prikladna (jel to sama zaključujem??, kak ja mislim?), jel nužna, i proporcionalnost stricto sensu??

Dalje, kužim kaj je pravo poslovnog nastana...al jel jedina razlika između toga i slobode kretanja i pružanja usluga u tome što je ppn trajne prirode, a ovo privremene....

Solange I, Solange 2. - tu je najbitnije da u prvom slučaju US će kontrolirati sve odluke ES jer na europskoj razini još nije dovoljno uređeno pitanje temeljnih prava...., a u 2.slučaju je to postignuto, pa ES ima nadležnost

Grogan- država članica ima pravo zabraniti pružanje inf.o klinikama za pobačaj i sve to, jer pružanje inf.na ovaj način spada u slobodu izražavanja, a ne pružanje usluga....-ES se ne miješa u temeljne vrednote nekog naroda

ERTA- bit svega je da je Komisija ostala isključena iz svojih nadležnosti, a vrijedi načelo IMPLICITNIH ovlasti...ako postoji unutarnja ovlast, onda to isto postoji i u vanjskim odnosima

jel može netko ukratno samo objasnit bit slučaja Demirel, Sevince i Polydor? Thanks

Quote Originally Posted by Johnny be good View Post
    Šta nitko nezna šta obuhvaća čl.30 UEZ?
    Članak 28. (bivši članak 30.)

Zabranjena su količinska ograničenja na uvoz i sve mjere s istovrsnim učinkom između država članica.

Članak 29. (bivši članak 34.)

Zabranjena su količinska ograničenja na izvoz i sve mjere s istovrsnim učinkom između država članica.

Članak 30. (bivši članak 36.)

Odredbe članaka 28. i 29. ne isključuju zabrane ili ograničenja uvoza, izvoza ili provoza roba, a koja su opravdana razlozima javnog morala, javne politike ili javne sigurnosti; zaštite zdravlja i života ljudi, životinja i biljaka; zaštite nacionalnih blaga umjetničke, povijesne ili arheološke vrijednosti; ili zaštite industrijskog i komercijalnog vlasništva. Takve zabrane ili ograničenja, međutim, ne smiju biti sredstvom arbitrarne diskriminacije ili prikrivenog ograničavanja trgovine između država članica.

+ Reply to Thread
Page 11 of 56 FirstFirst ... 91011121321 ... LastLast