+ Reply to Thread
Page 3 of 56 FirstFirst 123451353 ... LastLast
Results 61 to 90 of 1679

Thread: II./IV. Europsko Javno Pravo

Warheart
    Guest

Napisali su u istoj scripti da im nije bitno učenje na pamet, nego snalaženje u izvorima.Zato i daju da se nosi sve živo i mrtvo na kolokvij.Digresija-problem je što su jedini na faksi koji tako funkcioniraju, pa smo mi naučeni sve nosit u glavi.Bilo bi lijepo kad bi mi dali npr ZOO pa da ne moram pamtit skoro svih 1000 članaka napamet.

Forumaš u usponu Frenki's Avatar

Da, ali snalaženje i traženje materijala ipak zahtjeva dosta vremena,
    pogotovo kada su skripte ogromne kao ova iz EJP-a. To je teško izvedivo u
    30 tak minuta.
    A s druge strane, ako se služiš samo svojim bilješkama, jednostavno ne
    možeš odgovoriti na sva pitanja jer se određene stvari uopće nisu
    spominjale na predavanjima, a bile su na kolokviju.

Vec sam napisao da sam na zadnjem predavanju stekao dojam da
    će se kolokvij temeljiti na slučajevima, upravo zbog toga "misliti svojom glavom". Misliti svojom glavom i listanje po hrpetini papira nije ista stvar.

Ono o cemu se na kolokviju trebalo misliti su upravo one jezicne nijanse koje je spominjala formaggio.

Ocekivao sam varijacije na temu slučajeva, gdje bi mi morali napisati kako bi trebalo postupiti, tj. nesto slicno primjerima na KP-u.
    Why so serious?

Forumaš u usponu Frenki's Avatar

Pa o tome i govorim. A upravo bi slucajevi bili dobra
    provjera znanja i sredstvo kojim bi profesori mogli vidjeti da smo
    zbilja shvatili odredjene pojmove.

Konkretne podatke o institucijama mogu uvijek googlati i
    imati ih za max 5 minuta ako mi zatrebaju, isto kao i
    npr. članke zakona u drugim predmetima.
    Why so serious?

Početnik na forumu

Pravilo je jednostavno: MORAŠ položiti oba kolokvija i imati najmanje 25 bodova za upis dovoljan(2) iz ispita u indeks, dakle prvi kolokvij+pisana reakcija+bodovi na nastavi nije dovoljno za prolaz jer bez obzira na broj bodova moraš proći oba kolokvija-to je essentialia negotii ovog pravnog posla s katedrom europskog javnod prava. Sve je objašnjeno u informacijskom paketu. :wav:
    Life without risks is not worth living. let's go skydiving naked

Početnik na forumu

Ok to kužim, a kaj je sa onim da je na nac. sudu da tumači zakon donesen radi provedbe dirktive u skladu sa zahtjevima prava zajedniceu mjeri u kojem mu nacionalno pravo daje slobodu? To znači da je direktiva obavezna ali da nacionalni sud istu primjenjuje u skladu sa zakonom? Kao neka vrsta "olakšice"?
    Kaos je tajni red prirode u kojem pravilnost i nepravilnost postoje jedan pored drugog.

nelly: " Samo mi je u glavi odzvanjalo kako goldner govori: Mi NE stavljamo trik pitanja. Ne, oni stavljaju jogurte."

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by Kesa
    Ja sam izostala tri puta, jednom mi je kasnio vlak, drugi put sam bila na operaciji,a treći put je sad ovaj petak... imam gripu . Sad, ja sam poslala mail i uvažili su mi drugi izostanak, hoće li mi i treći ne znam... Bumo vidli, ali mislim da su spominjali dva neopravdana izostanka.
    Donesi ispričnicu od doktora pa će ti sigurno uvažit

Mega kuuul forumaš Nivette's Avatar

Quote Originally Posted by bu
    Ja sam redovni student 4. godine. Odlucila sam ne polagati ejp, te sam izabrala neka druga tri izborna predmeta. Ipak, bilo je potrebno da u indeks upisem i ejp i koliko sam shvatila treba mi i potpis iz toga.
    Nisam isla ni na jedan oblik predavanja jer su mi rekli da to nije potrebno da cu svejedno dobiti potpis o cemu ce biti obavijest na oglasnoj ploci... Nigdje nisam vidjela obavijest za moju kategoriju studenata, pa vas molim za pomoc.....

Vec sam postavila ovaj upit na forumu prije nekoliko dana pa je moj post netragom nestao....

Hvala....

Quote Originally Posted by katedra ejp
    Važno - potpisi
    Katedra upozorava studente da se potpisi za zimski semestar neće davati na nastavi.

Mjesto i vrijeme kada će katedra davati potpise onima koji se za njih kvalificiraju biti će određeni naknadno, a informacija će biti objavljena na ovoj web stranici.

Studenti II. godine biti će posebno pozvani primiti potpis, te će ga dobiti ukoliko su uredno pohađali nastavu, o čemu katedra vodi evidenciju;
    Studenti IV. godine koji su EJP upisali kao izborni predmet, dobiti će potpis u svakom slučaju
    Studenti koji su pohađali intenzivna predavanja dobiti će potpis nakon posljednjeg predavanja u siječnju ukoliko imaju uredno ispunjen evidencijski listić s najmanje 8 potpisa (žigova).
    Studenti koji nisu uredno pohađali nastavu i koji zbog toga ne dobiju potpis, ne mogu pristupiti ispitu.
    moja preporuka je da pošalješ mail i pitaš, to ti je najsigurnije :?
    a post ti je vjerojatno nestao jer je bilo problema s forumom
    All sinners go to law school!!!

Forumaš u usponu Insecure's Avatar

Sakupila sam ovo vase o slucajevima sto je vec napisano na stranici, pa sam to nadopunila sa svojim biljeskama sa predavanja, i dodala jos one zadnje slucajeve koje kolegica Nivette nije napisala, tako da sad imamo nekakvu nazovimo je "skriptu" koja obuhvaca nastavne jedinice 10-16 (izuzev 13. koja nece bit na kolokviju), tako da sam je uploadala i mozete je skinuti na donjem linku:

http://rapidshare.com/files/87028902...10-16.doc.html

Ako imate ispravke ili dopune, obvezno se javite i dopisite ih tu, jer nam je potrebno za kolokvij, koji je usput sutra pa je jos relativno malo vremena.
    When the lasagna content in my blood gets low, I get mean.

Quote Originally Posted by Frenki
    Quote Originally Posted by Insecure
    I da, jos jedno pitanje - znam da se na pocetku nije moglo izravno pozivati na zastitu ljudskih prava pred ES-om, ali nije mi jasno, jel se kasnije ipak moze pozvati izravno na njih??? Jer znam da je to nesto ono da je sud odredio da ce stititi prava koja izlaze iz Ustava i medjunarodnih ugovora, ali znaci li to da se sad moze izravno pozivati na zastitu ljudskih prava pred ES-om????

Evo kak sam ja to shvatio, slučaj Omega:

S obzirom da sud uzima zaštitu ljudskog dojstojanstva kao legitiman razlog za opravdanje zabrane koju je postavila policija iz Bonna, a ljudsko dostojanstvo spada u zaštitu ljudskih prava, onda se očito pred sudom može pozvati na zaštitu ljudskih prava.

Zaštitom dostojanstva se opravdala mjera koja bi inače predstavljala kršenje slobode pružanja usluga.
    Da, tocno, ali se polazilo od toga da je ta zastita dostojanstva bas izimno vazna za javni poredak Njemacke, posto je to ujedno i njihova ustavna vrednota, a shvatilo se da je to najmanje restriktivno, odnosno da se cilj zastite dostojanstva nije niti mogao postici na blazi nacin.
    To je valjda onaj test proporcionalnosti gdje se provjerava mjera u ona 4 koraka...
    Ja sam to tako shvatila :?

Ne znam, zadnje lekcije mi nisu bas previse jasne.

I da, moze jos pitanjce (jao sto volim ovu erupciju pitanja pred kolokvije :lol: ):
    Kolegica je u slucaju Becker napisala da direktive ne mogu biti temelj neposrednih prava i obveza pojedinaca... Okej, to mi je jasno, to moze biti samo primarno pravo i uredbe.
    Ali kad se radi o direktivama, sto je onda sa subjektivnim pravima koja nastaju za pojedince i mogu ih stititi nacionalni sudovi?
    Da pojasnim, ako direktive ne mogu biti temelj neposrednih prava i obveza, jesu li onda subjektivna prava posredna prava?
    Ima li tu veze ono da su oni refleksija koja proizlazi iz obveze koja nastaje za drzavu iz direktive???

Mlada nada foruma

dakle, direktive, ako su bezuvjetne, jasne i dovoljno odredene stvaraju subjektivna prava za pojedince u odnosu na drzavu. direktive stvaraju subjkt prava ali u vertikalnim odnosima i pojedinac se u takvim situacijama moze pozivati na direktive. ako se radi o horizontalnom odnosu a pojedinac se opet poziva na durektivu, ES je taj problem rijesio na nacin da pojedinac ima pravo traziti naknadu stete te je propisao tri kriterija kada se moze traziti naknada stete...
    jel jasnije sada malo?
    ako nije pitaj dalje...
    Becker je nekakav pocetak gdje se pocinje razgovarati o horizontalnom izravnom ucinku direktiva... oni kasniji slucajevi do dodatno pojasnjavaju i lakse se pokopca cijela ta prica kad se procitaju redom ti slucajevi

Forumaš prvog reda TILA's Avatar

Quote Originally Posted by Nivette
    imamo pitanja kao prosli put + taj slucaj
    bit ce tako da vide jel kuzis tipologiju nacionalnih mjera.
    za to su vazni koraci:
    1. koja mjera?
    2. čime se može opravdati?
    3. test proporcionalnosti

al primjer ce ziher bit neki slican ovome koji smo radili
    Mislis na ovaj slucaj sto smo radili sa Njemackom sto se protivila onoj igri sto simulira ubijanje ljudi, sto su smatrali da vrijeda ljudsko dostojanstvo, je li takav???
    Ne znam baš dal će dati akav slučaj uglavnom dobit ćeš neki slučaj sa nekom nac mjerom
    -pa će te vjerojatno pitati dal je to količinsko ograničenje(u dosagu čl 28) ili je to mjera s istovrsnim učinkom
    -pa ako je mjera s istovrsnim učinkom da li je jednako ili nejednako primjenjiva
    -ako je jednako primjenjiva dali nameće jednostruki ili dvostruki teret
    -ako je jednostruki teret u pitanju dali znatno ograničava pristup tržištu ili neznatno

mislim da nebi trebalo biti teško ako znate tipologiju nac mjera i primjenit ju 8)

The faith rarely calls up on us in the moment of our choosing

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by TILA
    Quote Originally Posted by annie sk
    dakle, direktive, ako su bezuvjetne, jasne i dovoljno odredene stvaraju subjektivna prava za pojedince u odnosu na drzavu. direktive stvaraju subjkt prava ali u vertikalnim odnosima i pojedinac se u takvim situacijama moze pozivati na direktive. ako se radi o horizontalnom odnosu a pojedinac se opet poziva na durektivu, ES je taj problem rijesio na nacin da pojedinac ima pravo traziti naknadu stete te je propisao tri kriterija kada se moze traziti naknada stete...
    jel jasnije sada malo?
    ako nije pitaj dalje...
    Becker je nekakav pocetak gdje se pocinje razgovarati o horizontalnom izravnom ucinku direktiva... oni kasniji slucajevi do dodatno pojasnjavaju i lakse se pokopca cijela ta prica kad se procitaju redom ti slucajevi
    nisam još to pročitala sutra ću pa ne znam koja su ta tri kriterija?
    Navedeni su u slučaju Faccini Dorri kaže:
    pravo Zajednice obvezuje države članice nadoknaditi štetu nanesenu pojedincima neprenošenjem direktive, pod uvjetom da su ispunjena tri uvjeta. Prvo, svrha direktive mora biti dodjela prava pojedincima. Drugo, na temelju odredbi direktive mora biti moguće utvrditi sadržaj tih prava. Konačno, mora postojati uzročna veza između kršenja obveze države i pretrpljene štete.

Quote Originally Posted by annie sk
    jel jasnije sada malo?
    ako nije pitaj dalje...
    Da, thanks, sad mi je jasno, upravo sam i procitala te slucajeve pa se dosta tog poslozilo 8)
    Jos samo da nadopunim, ako bi se radilo o horizontalnom odnosu, a direktiva ne bi bila implementirana u zakonodavstvo, onda bi sud bio duzan primijeniti nacionalno pravo ali ga interpretirati sto je moguce vise u duhu direktive. A ako se ni tad ne moze postici cilj koji se treba postici, tek onda dolazi u obzir naknada stete, u tim gornjim uvjetima. To je sud spomenuo u tom slucaju Faccini Dori, cisto da njoj omoguci da se izvuce :-D

Sutra me cekaju zadnje 3 nastavne jedinice, veceras sam vec preumorna, bas je nekako sve ovo-ono, nadam se da ce mi se do sutra posloziti.

E da, i jos savjet - procitajte iz one scripte 2 sto ima na stranici od katedre za skinut, o tim slucajevima, super su objasnili i odlicno se da skuzit nakon citanja tih materijala.

Mlada nada foruma

I jos samo par pitanja prije spavanja :-D :

1. Koja je razlika izmedu direktnog i indirektnog (tj. interpretativnog) ucinka direktiva?

2. Sto je to ugovor lojalnosti, odnosno klauzula lojalnosti?

3. Direktive nemaju izravan horizontalni ucinak, ali da li je tocno da imaju neizravan horizontalni ucinak? I sto to znaci?

4. Ako se drzava ne moze pozivati na direktivu protiv pojedinca, jer bi to bilo tumacenje contra legem, s obzirom da direktiva nije uvedena u zakonodavstvo, kako sam ja onda nasla da pise da "direktive koje nemaju izravne ucinke, a nisu provedene u nacionalnom pravu, ne mogu stvarati subjektivna prava niti biti pravna osnova za rjesavanje spora, ali ce sud nacionalnu normu koju primijeni interpretirati u skladu sa direktivom???

Kako u jednom slucaju da se nikako ne moze na nju pozivati, a u drugom slucaju se treba nacionalna norma interpretirati u skladu s njom?????

Hvala *odlazi pasti u krevet*
    1. direktni ucinak bi bio u slucaju vertikalnog odnosa kad se na direktivu moze pozvati i kad je ona implementirana u roku ili nije implementirana u unutarnji pravni poredak drzave, ali je rok za provedbu prosao i pojedinac se moze pozvati na nju te kada je ona jasna, bezuvjetna i dovoljno odredena.. indirektni - pretpostavljam da bi to bilo u horizontalnom odnosu kad se na direktivu u principu ne moze pozvati

4. drzava se ne moze pozvati na direktivu koja nije uvedena u zakonodavstvo jer ju je ona sama duzna implementirati a dok to ne ucini nema pravo pozvati se na nesto sto je njen posao da napravi. kuzis?
    e sad, ovo drugo sto si napisala se odnosi na horizontalne odnose i u tom slucaju se ne moze pozvati na direktivu pa ce zato sud primijeniti nacionalnu normu ali i svjetlu i svrsi direktive...

3. imaju neizravan horizontalni ucinak... mislim da se to spominje u Faccini Dori predmetu, ali ES to ne navodi konkretno

2. klauzula lojalnosti je u predmetu Von Colson i odnosi se na to da se direktive moraju unijeti u zakonodavstvo, tj da nacionalni sud mora interpretirati pravo u skladu saeu pravom

Da, ni meni nije bas jasno, dakle

Ako je prihvaceno nacelo uzajamnog prizanja, drzava ne moze svoje nacionalne propise i zahtjeve primjenjivati na uvezene proizvode koji su zakonito i propisano proizvedeni u zemlji proizvodnje (osim u one 3 iznimke)

Ali mi nije jasno - da li onda te nacionalne propise i zahtjeve i dalje moze primjenjivati na svoje vlastite proizvode???

Negdje pise da moze (u onom priopcenju komisije u slucaju Cassis de Dijon, pri dnu stranice), a na u slucaju Keck pise da ne moze.

A hrvatski pravilnik o proizvodima od mesa isto predvida tu mogucnost da se zahtjevi u pogledu proizvodnje odnose na hrvatske proizvode, ali ne i na inozemne koji su stavljeni na hrvatsko trziste.

Pliiiiiiiz pojasnite mi ovo :?

Dodo8
    Guest

Default Re: II./IV. Europsko Javno Pravo

Ovako ispit JEST bio težak, tj kolokviji a posebno ovaj drugi, ali hoću reći da kad pišeš kolokvij mnogo toga ovisi o zdravom razumu, a menje o samom čitanju materijala. Tako se barem meni čini.

Ne vjerujem da ga misle učiniti težim, jer ovaj predmet je popularan, po kvaliteti profesora i po zanimljivosti i mislim da nikome ne bi bilo u interesu ga učiniti težim.

on jest težak, u smislu da moraš razmišljati svojom glavom, ali mislim da dubljenje nad predmetima satima i satima nema baš svrhe tu.

Dodo8
    Guest

Pa u svakom slučaju razlog zašto sam prošao je i činjenica što su predavači vrlo dobro obavili svoj posao, jednostavno i razumljivo objasnili stvari i da je je usvajanje gradiva ovog predmeta pod uvjetom da pratiš predavanje potrebno bitno manje samostalnog rada nego li je to slučaj kod ostalih predmeta.

Ja sam uglavnom prošao svaki slučaj pogledao o čemu se radi a ostalo je snalažljivost, logika, nekakvo pravno razmišljanje i zato je ovaj predmet super.

Ni na kojem drugom predmetu nisam vidio ovako ljubazne ljude.

Posebno bi izdvojio Rodina....Dobroćudan, simpatičan, kao neki medo iz crtića kojega ničime ne možeš naljutiti i uvijek spreman pomoći.

Šteta što on ne predaje opću povijest

Mlada nada foruma

Zanima me koliko je na ovom predmetu zaista bitno raditi te domaće zadaće, odnosno za svaki sat nešto pročitati. Je li to tipa Kurtović, gdje treba fakat znati ili dobiješ minus, ili samo treba znati o čemu se radi?

Legenda foruma Moderator malimrav85's Avatar

Nije ko na oppd.
    Tu ti je čitanje samo za tvoje dobro. Ne bi preporučio nikome da ne čita za svaki sat. Uzme ti možda jedan sat tjedno a jako jako puno na kraju znači. Plus što si spreman za sat i možeš sudjelovati u nastavi što ti donosi dodatne bodove koji se pribrajaju bodovima sa kolokvia i tvore konačnu ocjenu.

Još

Ja vam isto preporucam da citate prije predavanja, jer puuuno ce vam lakse biti pratiti samo predavanje, jer ovako necete znati sto biljeziti a sto ne, kao bitno, jer ce vam se sve ciniti kao bitno a u principu na kraju u toj zurbi, masu bitnih stvari necete uspjet pohvatati.
    Sto se tice citanja, nece katedra nista raditi, ne teroriziraju te i ne gnjave jesi li procitala ili nisi, cak i oni objasne slucajeve onako letimicno prije nego ih krenu obradivati, ali to nije za dobro katedre nego vas. Jer kolokviji dosta idu na razumijevanje i mozganje, a to se bas ne svodi na sjesti i nabubati (na koncu, ne znam ni kako bi se dali nabubati svi ti slucajevi).

Fakat idite na predavanja, i procitajte slucajeve prije predavanja, to vam nece oduzeti puno vremena jer nije da se tu radi o nekom strasnom predmetu gdje trebas raditi 5 sati priprema za predavanje, a to vam je zagarantirana karta za prolaz.

Slažem se sa kolegama gore da je puno bolje ako se pripremite za sat.Nema djeljenja minusa,samo možete dobiti par bodova ako ako kažete nešto pametno vezano za ono što se radi i što profesor pita.Ja sam negdje na početku prestala pripremati za sat i nisam čitala te slučajeve i opet sam dobila 6 bodova iz javljanja.Iskoristite ako na predavnju budete ponavljali nešto što se ste na prijašnjim predavanjima radili pa se tu javljajte :-D

Mlada nada foruma

panicarite oko nicega..
    mozda vam sad ne izgleda tako, ali ako sustavno radite do kolokvija nece biti onih klasicnih 10 dana prije kolokvija sjest, stisnut i naucit...
    jednostavno nije potrebno..
    znam da ovo sad izgleda malo apstraktno jer se nikada do sada niste susreli s ovakvim tipom rada i polaganja kolokvija..
    ali kolokvij je open book, dakle sve odgovore manje- vise mozete naci u materijalima i biljeskama sa predavanja...
    onaj dio koji je postavljen problemski tj. da nije cisto reproduciranje cinjenica su malo izmjenjeni slucajevi sa satova tako da vi trebate prepoznati o cemu se tocno radi..
    naravno, sve gore navedeno stoji pod pretpostavkom da ste dolazili na predavanja,pripremali se za ista(procitali materijale za taj put) pazljivo slusali i raditi biljeske...
    ono sto vam preporucam je da prije kolokvija kupite one fasicikle i da si lijepo unutra slozite slucajeve po redu kako ste ih obrađivali tako da se lijepo mozete snaci...a za to vam treba cca oko sat vremena...
    ajde, ajde...nemojte odmah dizat frku...ima vremena za sve, samo treba lijepo organizirat i rasporedit vrijeme
    :smt006
    ...''Women! What can you say? Who made 'em? God must have been a fuckin' genius. The hair... They say the hair is everything, you know. Have you ever buried your nose in a mountain of curls... just wanted to go to sleep forever? Or lips... and when they touched, yours were like... that first swallow of wine... after you just crossed the desert...''

Forumaš u usponu

da, ali problem je ako se vrijeme usmenog i vrijeme kolokvija bude poklapalo...
    "Nikad ne nađoh druga koji bi bio tako društven kao samoća."

"A wise girl kisses but doesn't love, listens but doesn't believe, and leaves before she is left. "

Quote Originally Posted by ?????
    ne mora se ić na predavanja i svatko će dobit potpis,predavanja su obavezna za one koje idu na kolokvije i to je to
    Ja stvarno sumnjam da je profosor Rodin rekao da se ne mora dolazit na predavanja. :? Ko neće dolazit taj bome neće proči ovaj ispit jer ne možeš bez predavanja.Dolazit obavezno i hvatati predavanja.U ionim sličajevima je sve komplicirano i nečete ništa shvatiti ako ćete to sami raditi.Nema druge neg nacrtat se tamo,bio ti seminarist ili ne-na predavanju se nauči 99% stvari.Ako i niste seminarist odite na kolokvije i olakšajte si život i dobijete odmah ocjenu :-D

@kancelar-ne

Mega kuuul forumaš Đ!'s Avatar

Quote Originally Posted by TILA
    Ja stvarno sumnjam da je profosor Rodin rekao da se ne mora dolazit na predavanja. :?

Je, rekao je to. Ako ne ideš na kolokvije, ne moraš ići na predavanja. Pa rekao je gubiš pravo na kolokvije ako izostaneš više od 4 puta tijekom semestra. Argumentum a contrario, možeš ne ići na predavanja.
    In meinem Himmel gibt es keinen Gott!!!
    JA NE ŽELIM DEKANSKI ROK

Aha ako je to tako rekao onda dobro.Al ono što sam rekla stoji,onaj koji neće iči na predavanje će se krvavo namučit za ovaj ispit.Ja sam bila na svkom predavanju i opet mi neke stvari nisu bile kristalno čiste.

Forumaš prvog reda

tako je.
    samo oni koji idu na kolokvije moraju na predavanja, slao nam je papir da se pribiljezimo tko ide na kolokvije.
    ostali ne moraju ejp ni vidjet do ispita. (samo ne zelim znati kako je ucit taj predmet u tom slucaju, kaotican je :smt087 )

to je promijenjeno sad. :smt002 svi ce dobit potpis, na predavanja idu samo oni koji zele na kolokvije.

Legenda foruma Moderator malimrav85's Avatar

Ne bih nikome preporučio tu opciju!

Još

Mlada nada foruma salty's Avatar

Ciao! :smt006

ne znam ljudi kak je vama, ali meni je novakinja Tamara Perišin bila baš simpatična danas na predavanju, pogotovo sa svojom koreografijom kad je objašnjavala teorije apsolutne i komparativne prednosti sa Englezom i Portugalcem i nekako ovako skakutala pred katedrom

englez se jaako trudi ali...
    ↓ → ↑

svaka čast :smt041
    ŽŽivot je slan!

+ Reply to Thread
Page 3 of 56 FirstFirst 123451353 ... LastLast