Pitanja B grupa :
2.2.2012.
1.Uzroci ekonomske krize iz 2007. godine (d)
2.Ponuda rada, definicija, elementi
3.Financijska i materijalna imovina
4.Teorija institucionalne promjene i ovisnost o prijeđenom putu (č)
5.Uzroci krize u RH gospodarstvu od 1994. do 2004. (č)
Kolege, hajde javite ovdje kad vidite rezultate. Ja nisam bas sigurna u prolaz pa da ne gledam dzabe u studomat cijelo popodne sutraBtw. grupa A je imala pitanja danas
1) Doktrine - Teškoće koje je izazvala intervencionistička ekonomska doktrina?
2) Samy - Definiraj osobni dohodak i bogatstvo. Kako se mjere?
3) Samy - Prirodni resursi, koje su kategorije prirodnih resursa?
4) Članci - Stanje tržištu kapitala u vrijeme privatizacije u RH 90-tih godina
5) Članci - Kriteriji izbora grane pobjednika u industrijskoj privredi? (tak nešto, nisam sigurna kak je ovo bilo formulirano... :P)
kako bi bio odgovor na 4. pitanje, kretanje kapitala u vrijeme privatizacije!?
jel tko uci clanke po knjizi iz 2006.? ima kojih izmjena i dodataka? pomoziteeee,molim vaaaas.hvalaaaa
jeli mozda netko zna sto je najvaznije iz onog clanka o hrvatskoj kao poduzetnickoj zemlji? mislim, meni ono sve izgleda tako glupo...
tko pod drugim jamu kopa nos!
U ovoj skripti je označeno što je bitno: http://www.pravokutnik.net/materijal...ka/clanaksneta
ovih pitanja nema u Zarinim pitanjima iz clanaka :
Razlozi nastanka i posljedice bankarske krize 90tih?
Zakonodavna institucionalna infrastruktura u RH?
Trziste kapitala u rh tjekom privatizacije? a ponavljaju se u ispitu i mislim da su vazni, pa jel netko zna odgovore na ta pitanja?
tko pod drugim jamu kopa nos!
Kompilirao sam pitanja s pismenih iz zadnje 3-4 godine kako se već pojavljuju, tako da su neke stvari koje više nema jer su iz prošle knjige članaka maknute, da ih ne bi bezveze tražili po knjizi i slično,
uglavnom tu je 98% stvari koje će vam se pojavit na pismenom.
Poredano je sve i označena poglavlja gde je;
https://rapidshare.com/files/3354385...nog_ispita.doc
Ima ih osamdesetak, računajte si da vam za svako treba nekih pola sata do 1h učenja, ovisno o individualnim sposobnostima i metodama rada, tako da će vam trebat nekih desetak dana do dva tjedna da vam stvar uđe u svoje mjesto.
Današnja pitanja - B grupa
1. objasnite teoriju javnog izbora
2. navedite primjere i objasnite izravne i neizravne poreze
3. objasnite nastanak i razvoj države blagostanja po sociopolitičkom modelu
4. strateški okvir za razvoj 2006. - 2013. - pitanja pravosuđa
5. objasnite kameraliste i njihovu doktrinu ekonomske politike
ja očito nisam čula, oko kolko sati su rekli rezultate sutra?
Razlozi nastanka i posljedice bankarske krize 90-ih
naslijeđe bivšeg sustava (loša struktura gospodarstva i loš položaj prvrede), smjena upravljačkih struktura poč 1990., rat i ratna stradanja, RH nije imala formirano nacionalno gospodarstvo (a nema ga ni danas), proces pretvorbe i privatizacije (jer je privatizacija postala sama sebi svrha - nije se pazilo na financijske mogućnosti kupaca), sanacija banaka (velik javni dug, 90% pod kontrolom stranaca), makroekonomska politika (pogotovo tečajna politika), mirovinska reforma
Zakonodavna institucionalna infrastruktura u RH - pitanje se odnosi na tendencije RH po pitanju socijalne pravednosti
postoje napori da se izgradi djelotvorna pravna država i demokratizira društvo. velik pritisak da se donesu zakoni prilagođeni europskim standardima. postoji nedostatak ex ante i ex pot evaluacija u smislu provođenja praćenja zakona. pritisak na sudove zbog prenatrpanosti i neučinkovitost kao rezultat. osnivanje institucija bez potpore (financijske, ljudske), što dovodi do toga da je forma ostvarena, ali ne i svrha.
Tržište kapitala u RH tijekom privatizacije - iskreno nemam pojma. ja osobno bih ovdje nešt prosrala malo o razvojnim fazama privatizacije, dva modela, i možda dodala kako je sve skupa bilo uglavnom jadnone znam, pametniji neka nas prosvijetli
grupa A
1. koje su dugoročne poslijedice visokog javnog duga (s)
2. koje su vrste dohodaka i objasnite (s)
3. objasnite nastanak i razvoj države blagostanja po strukturnom modelu (č)
4. strateški okvir za razvoj 2006. - 2013. - ciljevi reforme javne uprave (č)
5. koje su razlike između engleskog i francuskog merkantilizma (d)
Jel može netko napisati o Stiglitzu šta bi bilo dovoljno za reć na usmenom?
može mi netko objasniti ovo- moram na komisiju, na studomatu mi piše termin kad imam usmeni, ali mi ne piše ocjena pismenog... da li to znači da nisam prošla ili ocjenu ne upisuju za komisiju? molim nekog tko to zna da mi odgovori hitno
Na stranici katedre su navedeni studenti koji nisu prošli pismeni dio komisije![]()
zbunjena
Al zumbuli su zumbuli,a ruža je ruža
Pa da na kraj sveta iznikne
ima ko kakvih dojmova s komisije?
zanima me kakva je ekonomska na eng? jel se pišu kolokviji il se mora na normalan rok i jel lakše/teže?
Dakle, vezano uz kritiku na kapitalizam, Stiglitz procjenjuje da su najštetnije posljedice: produbljivanje siromaštva, ugrožavanje eko sustava, stvaranje opasne nestabilnosti financija i globalnog gospodarstva.
On smatra da je uzrok u samoj prirodi neoliberalne ekonomije i po njegovom mišljenju bit će sve gore. Kao izlaz iz krize predlaže reformiranje Svjetske banke, MMF-a i WTO-a na način da štite i siromašne zemlje i da se ukine dominacija SAD-a i bogatih zemalja, da veća uloga u utvrđivanju politike i donošenju odluka pripadne zemljama trećeg svijeta.
Dojmovi s usmenog kod Vedriša - kasnio je minimalno, atmosfera jako ugodna, on opušten, daje priliku da se skuliraš, ne traži puko štrebanje, već razumijevanje gradiva.
Pitanja iz moje grupe:
Doktrine:
Razlike merkantilizma u Francuskoj i Engleskoj
Protekcionizam
Socijalizam - podjela, koje je promjene uveo Gorbačov.
Samuelson:
Platna bilanca
Ciljevi ekonomske politike
Članci:
Iz Kornayevog članka zašto se transformacija dogodila brzo i zašto su ljudi i dalje nezadovoljni.
Industrijska politika i njena dva smjera.
zbunjena
Al zumbuli su zumbuli,a ruža je ruža
Pa da na kraj sveta iznikne
jel može samuelson iz 2011,jer je to najnovije izdanje,iako na stranici piše 2007,koja je razlika
Zna li tko u kojem terminu ce se odrzavati predavanja iz ep u ovom semestru? Kao neseminarist po prvi puta upisujem ovaj predmet,dakle mogu na kolokvije (2 su? ) te se oslobodenje od pismenog cuva do 11-og mjeseca,moze samo potvrda ovog dvoje ako je tocno? Hvala unaprijed,pozdrav!
Do ove godine su bila 2 kolokvija, valjda će i ove.
A raspored predavanja se inače nalazi na stranici faksa (bilo kojeg predmeta, ne samo ovog)
http://www.pravo.unizg.hr/diplomski_...oviti_studenti
Za oslobođenje pismenog ne znam.
Svi su pravnici propali pjesnici.
I saw sinners making music and I've dreamt of that sound.
Ove godine su bila 2 turnusa (kao i prije 2 godine kad sam ja bio). Jedan jutarnji, drugi popodnevni. Točno vrijeme se još uvijek ne zna. Bit će obavijest na stranici katedre.
Da, možeš na kolokvije. Da, dva su kolokvija.
Da, ocjena se čuva do 11. mjeseca.
koje su najbolje skripte za pojedine dijelove literature i dojmovi o istima
hvala lijepa
dada imaš pravo i ne treba za to,hvala ti![]()
Može li netko napisati što je danas rečeno na predavanju što se tiče dolazaka na predavanje, i izlazaka na kolokvije za neseminariste, i možda ako su rečeni datumi kolokvija? Unaprijed zahvaljujem!
Dolasci na predavanja nisu obavezni za neseminariste, a koliko sam ja shvatila sami seminari će biti u jednom od termina 'predavanja'... Na kolokvije mogu svi koji su ove godine prvi puta upisali ovaj predmet, datumi nisu rečeni, ali bi trebali pisati na stranici katedre kroz koji dan...
Bookmarks