+ Reply to Thread
Results 1 to 23 of 23

Thread: Državna matura i upisi 2010./2011.

Početnik na forumu

Default Državna matura i upisi 2010./2011.

Pozdrav,
    ove godine bih stvarno htjela upisati pravo ali sad se uvodi državna matura i apsolutno nigdje ne mogu pronaći informacije kako će upisi, konkretno na Pravni fakultet, biti regulirani za nas koji smo već položili maturu... Pa ako netko zna bilo kakvu informaciju sa fakulteta stvarno bih mu bila zahvalna... Na stranicama gdje je objašnjeno sve vezano za DM piše da mi nećemo morati polagati državnu maturu, ali da onda jednostavno nećemo ni dobiti tih 400 bodova - dakle ništa od upisa .....

Ako netko zna više o ovoj temi molim vas bilo kakav savjet ili informaciju, istina da je još rano za ovu temu, ali kako ispiti državne mature počinju za neke predmete već u ožujku, a uz to imam i ispite na svom fakultetu, stvarno bi mi dobro došla bilo kakva informacija radi organizacije......

Inače, ako nekog zanima za upis na Pravni fakultet je potrebno položiti slijedeće predmete:
    do 150 bodova - Hrvatski jezik (viša razina)
    do 100 bodova - Strani jezik (viša razina)
    do 100 bodova - Matematika (niža razina) WTF - matematika za pravni fakultet - tko je tu lud?!
    do 50 bodova - Izborni predmet (bilo koji)

+ do 400 bodova
    polaže se "prijemni" ako ga tako možemo nazvati - razumijevanje teksta i logičko zaključivanje

+ do 200 bodova
    na temelju ocijena iz srednje škole
    Last edited by Maleena; 26-05-2011 at 02:37.

Administrator Moderator Malecka's Avatar

Default Re: Državna matura i upisi 2010./2011.

Bas smo nesto pisali o tome na Vodicu za brucose, mislim da je tema bila pomoc oko upisa.
    Nije mi baš najjasnije zašto se toliko slavi prvostupnička diploma, pa taj papir nije dovoljan ni da si dupe pošteno obrišeš. (V.)

Forumaš prvog reda Moderator iviv's Avatar

nda. ne znam zahtjeva li to bas cijeli novi topic.
    nek ostane jos kratko vrijeme pa cemo preselit to negdje.
    Colour my life with the chaos of trouble.

Veteran foruma Breeder's Avatar

Quote Originally Posted by Maleena View Post
    do 100 bodova - Matematika (niža razina) WTF - matematika za pravni fakultet - tko je tu lud?!
    haleluja!! pa sta? ionako imamo logiku na prijemnom, a sta je to nego jednostavna matematika translatirana u "obicni govor" pravnicima treba malo i toga, a opcenito takvih sranja fali po drustvenim faksovima...na politologiji ne razumiju osnove statistike sto je retardirano jer za takvu struku to je neophodno
    tea partying through tornadoes in the middle of the night

Početnik na forumu

Evo ako još nekog bude zanimalo, odgovor iz Ministarstva o državnoj maturi za starije maturante.....

Poštovana,

zahvaljujemo Vam na upitu koji ste nam poslali vezano uz upise na visoka učilišta. Prema preporuci Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje, a koju je prihvatio i Rektorski zbor pristupnici koji su srednje obrazovanje završili prije 2010. godine, a mlađi su od 24 godine, mogu polagati ispite državne mature koje je visoko učilište utvrdilo kao uvjete za upis. Na studijski se program mogu prijaviti i ukoliko ne polože ispite, no u tome slučaju ne dobivaju bodove koji se odnose na taj dio vrjednovanja. Za pristupnike koji su srednje obrazovanje završili prije 2010. godine, a stariji su od 24 godine, preporučeno je visokim učilištima da, u cilju poticanja cjeloživotnoga obrazovanja i uključivanja u ERASMUS program, koji je dio Programa za cjeloživotno učenje, autonomno donesu odluke o uvjetima upisa, s preporukom da za te pristupnike odrede posebnu kvotu. Tako da Vas ukoliko ste stariji od 24 godine upućujemo da se raspitate na fakultetu koji želite upisati postoji li posebna kvota sukladno preporuci.

Za osobe mlađe od 24 godine (te tamo gdje visoka učilišta nisu osigurala posebnu kvotu za kandidate starije od 24 godine) od iduće godine ispiti državne mature zamjenjuju klasične razredbene ispite, na svim visokim učilištima, koji su do sada bili organizirani. Jednako kao što se ove godine pristupalo razredbenom ispitu slijedeće godine će se pristupiti onom dijelu ispita državne mature koji će od svojih kandidata tražiti određeno visoko učilište.

Dakle, za osobe koje su svoje srednjoškolsko obrazovanje završile prije uvođenja državne mature ništa se posebno neće promijeniti, oni će pristupiti ispitima državne mature umjesto da pristupaju razredbenim ispitima koji su se zaključno s ovom akademskom godinom održavali na fakultetima. Promjena je jedino u tome što će se sada ti ispiti održavati u organizaciji Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Sve informacije možete pratiti na njihovim mrežnim stranicama www.ncvvo.hr na kojima imate i objavljenu brošuru Državna matura http://dokumenti.ncvvo.hr/SS/2009-03...atura_2009.pdf dok će iduća brošura biti objavljena do kraja studenoga.

Svakako posjetite portal www.postani-student.hr putem kojeg će se svi budući studenti prijavljivati za pojedine studijske programe i pratiti sve obavijesti. Početkom prosinca ćete se moći preko tog portala registrirati kako biste dobili sve potrebne podatke za uspješnu prijavu na visoka učilišta (PIN, TAN, korisničko ime i lozinku). Uvjete za državnu maturu koja će se održati u šk. god. 2009./2010. visoka učilišta će dostaviti Središnjem prijavnom uredu pri Agenciji za znanost i visoko obrazovanje i oni će biti objavljeni na portalu. Svaku dodatnu informaciju o uvjetima upisa pojedinih studijskih programa potražite na mrežnim stranicama visokih učilišta.

Upućujemo Vas i na ispitne kataloge, za svaki pojedini predmet, koji se temelje na propisanim nastavnim planovima i programima po kojima se učenici školuju, u kojima se nalazi detaljno objašnjenje što će se ispitivati, na koji način te kako izgledaju ispitna pitanja, na kraju svakog ispitnog kataloga nalaze se i ogledni primjerci ispita. Svi ispitni katalozi objavljeni se na stranici www.ncvvo.hr, na istoj stranici nalaze se i objavljeni ispiti probne mature, vjerujemo kako je to više nego dovoljno za uvid svakom učeniku o tome što se od njega očekuje pri polaganju ispita državne mature.

Za sve ostale informacije molimo Vas da se obratite Središnjem prijavnom uredu pri Agenciji za znanost i visoko obrazovanje na e-mail adresu spu@azvo.hr ili telefon 01/6274-842 koji će vas uputiti u daljnji postupak.
    Last edited by Maleena; 29-10-2009 at 16:25.

Mega kuuul forumaš veteran's Avatar

nemoj upisivat pravo! odi na ekonomiju! vjeruj mi to ti je najbolji savjet koji ti je ikad itko u zivotu dao
    http://www.pravokutnik.net/forum/signaturepics/sigpic623_1.gif

Forumaš prvog reda TILA's Avatar

Quote Originally Posted by veteran View Post
    nemoj upisivat pravo! odi na ekonomiju! vjeruj mi to ti je najbolji savjet koji ti je ikad itko u zivotu dao
    Ajde nemoj davati takve savjete.Ok je ako ti tako misliš no cura vjerojatno baš želi upisati pravo.Možda ekonomija je objektivno lakša no meni je za povračat i to sam dobro vidjela kad sam spremala ekonomske predmete,katastrofa.

Ako netko ima ikakvih informacija na ovu temu neka slobodno posta ovdje jer će ljudima dobro doči:smile:

The faith rarely calls up on us in the moment of our choosing

Veteran foruma Breeder's Avatar

bravo!!!
    tea partying through tornadoes in the middle of the night

Forumaš u usponu Hira's Avatar

ekonomija je easy mode......

Prvoborac foruma remorker988's Avatar

Koliko sam upoznat, počeli su ukidati status izvanrednih studenata (npr. na ekonomiji ih više ne upisuju).
    Da li je moguće studirati na dva fakulteta kao redovni student? Ili su time neposredno ukinuli mogućnost dvostrukog studiranja?

Prvoborac foruma Moderator

Quote Originally Posted by remorker988 View Post
    Da li je moguće studirati na dva fakulteta kao redovni student? Ili su time neposredno ukinuli mogućnost dvostrukog studiranja?
    Trenutno je kao redovan student na 2 fakulteta moguće studirati samo ako si iznimno uspješan student na onom faksu koji si prvi upisao pa ti taj faks izda o tome potvrdu. Ako se stvarno ukine status izvanrednih studenata, ne znam kak će to funkcionirati točno.

Početnik na forumu andrea12's Avatar

Diplomirala sam upravno pravo i na ljeto sam planirala upisati izvanredno pravni fakultet, sad me zanima da li ću imati pravo na direktni upis, da li moram polagati državnu maturu, ili kako će sve to funkcionirati s obzirom na državnu maturu???Bila bih zahvalna, ako netko ima ikakva saznanja, ili je nešto načuo da mi odgovori!Hvala:roll:

Mlad, sumnjiv i nedokazan

heeej ljudi... mi koji smo sad brucoši... kolko nama vrijedi Državna matura....(mislim... ona zapravo vrijedi cijeli život)... odnosno... kolko godina nakon polaganja mature nam ona vrijedi za upis novog studija,,, npr. recimo sad da hoćemo upisat novi (drugi) faks????...

Moderator Moderator brinettica's Avatar

Quote Originally Posted by Fidellis View Post
    heeej ljudi... mi koji smo sad brucoši... kolko nama vrijedi Državna matura....(mislim... ona zapravo vrijedi cijeli život)... odnosno... kolko godina nakon polaganja mature nam ona vrijedi za upis novog studija,,, npr. recimo sad da hoćemo upisat novi (drugi) faks????...
    mislim da ti vrijedi 5 godina što se tiče upisa na neki 2.fakultet...ali ako sad hoćeš upisat neki drugi fax, možeš, rezultati ti vrijede, ali moraš se javiti njima u ncvvo zbog lozinke ili tako nešto... jedino nisam ziher za ovaj podatak od 5 godina
    The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid ones are full of confidence.

Mlad, sumnjiv i nedokazan

Quote Originally Posted by brinettica View Post
    mislim da ti vrijedi 5 godina što se tiče upisa na neki 2.fakultet...ali ako sad hoćeš upisat neki drugi fax, možeš, rezultati ti vrijede, ali moraš se javiti njima u ncvvo zbog lozinke ili tako nešto... jedino nisam ziher za ovaj podatak od 5 godina
    hehehe... hvala ti... ma znam ja cijelu proceduru... treba samo otić na www.postani-student.hr i tamo se registrirat.... oni mi sms-om, odnosno mailom pošalju novi PIN i TAN i utrka za novim fakultetom može početi!!!! samo fino prijavimo fakultete koje želimo i čekamo 7. mjesec... ali baš me ovo zanimalo kolko vrijedi jer recimo u slučaju da se na 3. godini faksa predomislim,,,,,,,,,,

Administrator Moderator Malecka's Avatar

Quote Originally Posted by Fidellis View Post
    na 3. godini faksa predomislim,,,,,,,,,,
    Đizus, pa tko dođe na treću godinu se više ne premišlja.
    Nije mi baš najjasnije zašto se toliko slavi prvostupnička diploma, pa taj papir nije dovoljan ni da si dupe pošteno obrišeš. (V.)

Mlada nada foruma MaNgO's Avatar

A ako iduće godine upišemo upravni studij, da li nam vrijede predmeti koje smo položili na pravu?
    ili sve ispočetka
    ,.,. svaki dan bih nekog ubila,.,.,.

:::: proud member of the Irena Horvatić-Čajko fan-club ::::founder the axl.

Početnik na forumu

A po čemu ćete se vi pripremati za tu državnu maturu?

Ja nemam pojma...pa tog ima uuužasno puno! Očete vi to po knjigama iz srednje ili nekim priručnicima? Imate možda kakvu dobru skriptu za poslati?

Početnik na forumu

Quote Originally Posted by Donnie Drako View Post
    A po čemu ćete se vi pripremati za tu državnu maturu?

Ja nemam pojma...pa tog ima uuužasno puno! Očete vi to po knjigama iz srednje ili nekim priručnicima? Imate možda kakvu dobru skriptu za poslati?
    za pravo ti treba hrvatski i strani jezik na a razini uz matematiku na b razini. plus jedan izborni predmet, najbolje je za nas politika i gospodarstvo. šk ti ima priručnike za sve te predmete i najbolje se pripremat s tim jer se lakše snađeš nego u udžbenicima

Početnik na forumu

Moj buraz kaže da vrijede. Zamolit ću ga da pita na referadi.

Početnik na forumu

da li itko možda zna kada su prijemni ove godine? =D

Veteran foruma don_corleone's Avatar

http://public.mzos.hr/Default.aspx?sec=2246 Malo pročitaj, mislim da tu negdje piše...tj treba skinuti u pdf formatu sa te stranice

Legenda foruma Moderator malimrav85's Avatar

Još

+ Reply to Thread

Tags for this Thread

Bookmarks