+ Reply to Thread
Page 31 of 48 FirstFirst ... 21293031323341 ... LastLast
Results 901 to 930 of 1411

Thread: III. Građansko pravo 1

Početnik na forumu

Default Re: III. Građansko pravo 1

jesu to oni stvarno ponudili u jednom pitanju pod d) ništa nije točno i pod e) sve je točno?
    živjeli

Moderator Moderator Malegria's Avatar

pa mene zapravo najviše muči što ja uopće nisam vidjela odgovor da ništa nije točno, al očito je bio pošto je to točan odg.
    Love is a blind whore with mental disease and no sense of humor.

Mlad, sumnjiv i nedokazan crazy_whisper's Avatar

ljudi pazite na rok prijave - danas do 23.59h !!!!!
    Last edited by crazy_whisper; 10-02-2012 at 08:38.

Mlada nada foruma lija's Avatar

evo pitanje koje sam zapamtila, baš jer ne razumijem kako je moguće da je e točan odgovor- točno se sjećam s uvida

Tko dvaput plati isti dug moze traziti vracanje osim:
    a) ako se radi o nekoj moralnoj obvezi
    b) ako je platio na temelju rješenja o ovrsi
    c) ako je platio prije dospijeća
    d) ako je propustio zadržati pravo vraćanja
    e) ništa nije točno

Mlada nada foruma ruby's Avatar

pa zašto ne bi bilo e, ako je platio dva puta isti dug mislim da uvijek može tražiti jedan nazad.
    ... e daj pazi, da ne ideš malen ispod zvijezda ...

Mlada nada foruma lija's Avatar

pa zato što čl.1114.ZOO-a kaže: Ne može se zahtijevati povrat onoga što je dano ili učinjeno na ime ispunjenja neke naravne ili moralne obveze ???

Početnik na forumu

Da, jednom ispunjena moralna obveza, ne dvaput. Nakon što jednom bude ispunjena, sljedeće ispunjenje je stjecanje bez osnove, jer moralna obveza više ne postoji.

Mlada nada foruma

jel zna netko na kraju odgovor na pitanje koji je nuzgredni sastojak ugovora? A) zakonske zatezne kamate B) cijena kod trgovačkog ugovora C) ugovorna kazna D) ugovorna odgovornost za namjeru i krajnju nepažnju ?

e da, sad sam tek shvatila da je netko krivo napisao to pitanje, nije se tražio nuzgredni sastojak nego PRIRODNI. a ja i dalje tražim odgovor na to pitanje,ako netko zna?
    Last edited by rozika.; 10-02-2012 at 12:16.

Mlad, sumnjiv i nedokazan purple_jam's Avatar

Može mi netko napisat mail od Nikšića??? hitno je, a nemogu otvorit onaj link na stranici faxa...hvala
    “The rule is jam tomorrow and jam yesterday, but never jam today.”

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by purple_jam View Post
    Može mi netko napisat mail od Nikšića??? hitno je, a nemogu otvorit onaj link na stranici faxa...hvala

ja sam otvorila link i piše: sasa.niksic@pravo.hr

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by rozika. View Post
    jel zna netko na kraju odgovor na pitanje koji je nuzgredni sastojak ugovora? A) zakonske zatezne kamate B) cijena kod trgovačkog ugovora C) ugovorna kazna D) ugovorna odgovornost za namjeru i krajnju nepažnju ?
    ja sam stavila cijena kod trgovackog ugovora. ona je inace bitni sastojak, a ako se kod trgovackog ne ugovori vrijedi cijena koju je prodavatelj redovito naplacivao u vrijeme sklapanja ugovora odnosno razumna cijena. to mi odgovara onoj definiciji nuzgrednih sastojaka da ih strane mogu mijenjati/iskljuciti ali ako nista ne ugovore vrijede po samoj prirodi posla

Forumaš u usponu Moderator the blizzard's Avatar

Quote Originally Posted by purple_jam View Post
    sasa.niksic@pravo.hr
    U vinu je mudrost, u pivu je snaga, a u vodi su bakterije

Mlada nada foruma ribapsihopat's Avatar

Quote Originally Posted by aeon View Post
    ja sam stavila cijena kod trgovackog ugovora. ona je inace bitni sastojak, a ako se kod trgovackog ne ugovori vrijedi cijena koju je prodavatelj redovito naplacivao u vrijeme sklapanja ugovora odnosno razumna cijena. to mi odgovara onoj definiciji nuzgrednih sastojaka da ih strane mogu mijenjati/iskljuciti ali ako nista ne ugovore vrijede po samoj prirodi posla
    to je definicija za prirodne sastojke, da ne bi bilo zabune
    i ja sam zaokružila odgovor cijena kod trgovačkog ugovora, jer je navedena kao iznimka od bitnih sastojaka u knjizi str. 113

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by Boky View Post
    pravo prvokupa ne moze iz razloga sto je stipe ( kupac ) bio savjestan. samim time vatroslav ne moze protiv njega uperiti nikakvu tuzbu, a protiv srebrenke moze trazit samo naknadu stete zbog povrede njegovog prava prvokupa, a ne i ponistenje ugovora.

zar nije jos bilo u zadataku i da je kupac stipe takoder digao tuzbu protiv srebrenke i pravnih nedostataka, jer je kao "otkrio" da je ona u dugovima? i nisam vidio da je netko napisao, iz kojeg razloga banka ne moze dici tuzbu za pobijanje radnje duznika na stetu vjerovnika? bila je podignuta takoder u roku.
    A valjda zato jer se kod naplatnih poslova za paulijanu trazi da je stjecatelj znao ili mogao znati da se poduzetim raspolaganjem nanosi steta vjerovniku, a on valjda nije znao ili mogao znati (iako se iz pitanja zapravo uopce ne vidi da li je mogao znati, mislim mozda je bilo opce poznato da je zenska u dugovima, naravno da nisu napisali dovoljno pojedinosti). ovako su meni neki kolege objasnili dok smo cekali usmeni, ja sam stavila da je je valjana ta tuzba od banke jer sam skroz previdjela ovo :O

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by ribapsihopat View Post
    to je definicija za prirodne sastojke, da ne bi bilo zabune
    i ja sam zaokružila odgovor cijena kod trgovačkog ugovora, jer je navedena kao iznimka od bitnih sastojaka u knjizi str. 113
    pa pitanje je i bilo prirodni sastojci, krivo pise nuzgredni, sorry

pardon, editirat ću sad

Mlada nada foruma

Da li i vi imate grešku na studomatu koja vam ne omogućuje prijavu??

Kolegica gore je napisala da su prijave večeras do ponoći, ja sad išla prijaviti ali ne mogu! Događa li se još kome to?

EDIT; problem riješen, ispričavam se na smetnji
    Last edited by miss-luce; 10-02-2012 at 13:07.

Početnik na forumu

Quote Originally Posted by Malegria View Post
    pa mene zapravo najviše muči što ja uopće nisam vidjela odgovor da ništa nije točno, al očito je bio pošto je to točan odg.
    nije bitno. al malo i je.

kaže ovako: 6. Srebrenka je prezadužena i odlučuje prodati kuću za 1,5mil. kn. Sklapa kupoprodajni ugovor s Antom. Nakon toga sazna da je na zemljištu postoji jedna skrivena ali jako vrijedna kuća te da je prava vrijednost te nekretnine 3,3 mil.kn. Podiže tužbu u roku od 8.mj za raskid ugovora zbog prekomjernog oštećenja, banka podiže tužbu za pobijanje ugovora u roku od 10mj zbog prezaduženosti Srebrenke, a Ivan nakon 10 godine zbog povrede prava prvokupa na toj nekretnini. (tako nekako je išlo pitanje).

Sud će usvojiti tužbu: A) banke B) Ivana C) Srebrenke D) ni jedan odgovor nije točan E) svi su odgovori točni (?)

ajde nek mi netko kaže što je točno ako zaokružim e?
    živjeli

Početnik na forumu

U tom trenutku tocni postaju svi ostali ponudeni odgovori u pitanju, od paulijanske, preko laesio enormis, sve do treceg majstora s prvokupom te odgovora d) koji kaze kako ni jedan odgovor nije tocan. U tom trenutku dolazi do logicke nistetnost odgovora e) kojeg si zaokruzio/la u kojem on sam sebe porice. Ovim suptilnim logickim manevrom dokazuje se strogo pridrzavanje nacela savjesnosti i postenja, a vjerojatno i jednake vrijednosti cinidbe i protucinidbe te nacela dispozitivnosti. Pogotovo dispozicije ispravnim odgovorima. Sva se ona dalje razraduju u pitanju o autu bez rikverca. <= smajlic predstavlja sastavljaca ispita u trenutku procjene koja ce biti najcesca ocjena na ovom roku
    Last edited by Tipene; 11-02-2012 at 03:17. Reason: a eto tako

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by unknown View Post
    nije bitno. al malo i je.

kaže ovako: 6. Srebrenka je prezadužena i odlučuje prodati kuću za 1,5mil. kn. Sklapa kupoprodajni ugovor s Antom. Nakon toga sazna da je na zemljištu postoji jedna skrivena ali jako vrijedna kuća te da je prava vrijednost te nekretnine 3,3 mil.kn. Podiže tužbu u roku od 8.mj za raskid ugovora zbog prekomjernog oštećenja, banka podiže tužbu za pobijanje ugovora u roku od 10mj zbog prezaduženosti Srebrenke, a Ivan nakon 10 godine zbog povrede prava prvokupa na toj nekretnini. (tako nekako je išlo pitanje).

Sud će usvojiti tužbu: A) banke B) Ivana C) Srebrenke D) ni jedan odgovor nije točan E) svi su odgovori točni (?)

ajde nek mi netko kaže što je točno ako zaokružim e?

ja nisam sto posto sigurna ali mislim da je pitanje bilo tipa koja tužba je osnovana/koju tužbu će sud prihvatiti (usvojiti ili kako god)...i da su onda bili odgovori: a) banke, b) ivana, c) srebrenke, d) nijednu, e) sve...ja mislim da je tako nekako bilo..

Početnik na forumu zara3's Avatar

ljudi! zaboravila sam prijavit ispit...!!! moze li se uciniti nesto u vezi toga, neka molba?! jel to pali? ako netko zna... please!!!!

Quote Originally Posted by zara3 View Post
    ljudi! zaboravila sam prijavit ispit...!!! moze li se uciniti nesto u vezi toga, neka molba?! jel to pali? ako netko zna... please!!!!
    evo ga na... http://www.pravokutnik.net/forum/sho.../2107-Studomat

Quote Originally Posted by Malegria View Post
    hvala!

Mlada nada foruma

Kupi se molba u knjižari/papirnici na TMT 3, ispuni se, urudžbira i preda Relkoviću s indeksom.
    Prodekan se o sudbini molbe očituje već sljedeći dan.
    Kaže Relković da nije baš vjerojatno da će odobrit, a pogotovo ne GP2 jer s te katedre nikom nisu odobrili od 2. mjeseca pa do sad.
    EDIT: Sve molbe odbijene.
    kome se preda indeks?? sta ovo znaci sve molbe odbijene?? ja sam takoder sad fulao rok, jer sam bio u uvjerenje posto je rok pomaknut na 20.02. nisam mislio da su vec istekle prijave!! pa sta sad znaci da necu moc prijavit ispit ako mi odbiju molbu????? relković je onaj iz referade gore na tmt 14 ili kaj?? nisam nikad fulao rok, niti pisao molbe!! help..
    covjek nebi nikada postigao ono sto je moguce,
    kada nebi stalno posezao za onim sto je nemoguce...

kome se preda indeks?? sta ovo znaci sve molbe odbijene?? ja sam takoder sad fulao rok, jer sam bio u uvjerenje posto je rok pomaknut na 20.02. nisam mislio da su vec istekle prijave!! pa sta sad znaci da necu moc prijavit ispit ako mi odbiju molbu????? relković je onaj iz referade gore na tmt 14 ili kaj?? nisam nikad fulao rok, niti pisao molbe!! help..
    da to je relkovic!! molim kolege koji vise znaju da napisu...kolika je vjerojatnost da uvaze molbu?

Quote Originally Posted by zara3 View Post
    da to je relkovic!! molim kolege koji vise znaju da napisu...kolika je vjerojatnost da uvaze molbu?
    molim vas prebacite se na odgovarajući topik, onaj koji sam linkala.

Mlad, sumnjiv i nedokazan

Kolege ako netko može objasnit ovu moji dilemu,nek slobodno odgovori!

Ovako,

čl. 233 ZOO-a govori o tražbinama utvrđenima pred sudom i kaže da te tražbine zastaruju za 10 god. i to je zapravo jasno,no ono šta mene buni je st.2 ZOO-a koj kaže da povremene tražbine koje proistječu iz takvih odluka,nagodbi..itd.. i dospijevaju ubuduće zastarijevaju u roku predviđenom za zastaru povremenih tražbina..tj 3 godi

Ako imam pravomoćnu i ovršnu presudu i moram prisilno naplatiti iznos naveden u presudi i troškove postupka i kamate naravno,dal st.2. govori da te kamate zastarjevaju za 3 godine?
    meni to nema logike, jer glavnicu prate i sporedne tražbine.. sta s tim dospjećem ubuduće?

Hvala unaprijed

Veteran foruma don_corleone's Avatar

nemoj gubit vrijeme, neće ti odobriti izlazak....been there done that....

Mlad, sumnjiv i nedokazan

Jel pismeni dio ispita iz gp1 na kraju 16.2 ili 20.2. ????
    Unaprijed hvala! :-)

20.02.
    piše na stranici katedre

+ Reply to Thread
Page 31 of 48 FirstFirst ... 21293031323341 ... LastLast

Bookmarks