+ Reply to Thread
Page 1 of 49 12311 ... LastLast
Results 1 to 30 of 1456

Thread: II. Strani Jezik (III i IV)

Super Moderator Pravokutnići's Avatar

Default II. Strani Jezik (III i IV)

Web katedre:
    http://www.pravo.hr/sj

Termini konzultacija:
    http://www.pravo.hr/SJ/engleski/termini_konzultacija

Mail i telefon nastavnika:
    http://www.pravo.hr/SJ/opce_informacije

Rokovi 2010./2011.
    Strani jezik – redoviti studenti
    08.11.2010.
    31.01.2011.
    14.02.2011.
    11.04.2011.
    30.05.2011.
    13.06.2011.
    04.07.2011.
    05.09.2011.
    19.09.2011.

Strani jezik – izvanredni studenti
    09.11.2010.
    01.02.2011.
    15.02.2011.
    12.04.2011.
    31.05.2011.
    14.06.2011.
    05.07.2011.
    06.09.2011.
    20.09.2011.
    __________________________________________________ _________________________

Engleski lekcije:
    http://www.pravokutnik.net/skriptarnica ... I%20IV.rar
    http://www.pravokutnik.net/skriptarnica ... %20-35.doc

Prijevod:
    http://www.pravokutnik.net/skriptarnica ... eskiII.doc

Prijevod njemačkog jezika za 1. godinu (1-10 lekcija)
    http://www.pravokutnik.net/skriptarnica ... za1god.zip
    Attached Files Attached Files
    Last edited by georgee; 06-02-2010 at 01:41.

Forumaš u usponu Emer's Avatar

Quote Originally Posted by lobotomija
    kako se cita puisne , netko rekao pjuni ali to mi ne zvuci suvislo.
    i jel pita ona ameriku jer bojim seda cu pomijesati brtanski s am.
    zasto su uopce dodavali te glupe lekcije o hrvatskoj i americi , kao da nema dovoljno beskorisnih inf. pa evo jos.
    puisne dolazi od fancuske riječi puisnć i znači [nešto] manje vrijednosti. po logici stvari, to jest PUNY iliti "pjuni". nekad stvari nisu logične... već, jednostavno, STRANE
    pita i ameriku, i englesku i hrvatski ustav. ak misliš na vićan. ma, žena je zaaakon. i fakat se nemaš zakaj brinut. za javornik nemam pojma.

a što se lekcija tiče, dva su lista (četiri strane) civiliziranog (daklem, laganog) teksta. ja nabavila pol sata pred ispit (nije da mi je trebalo, al ipak) da se sredit za to vrijeme.

:tng:
    ...so many bad ideas... so little time...

Prvoborac foruma Starfish's Avatar

Quote Originally Posted by brijah
    Quote Originally Posted by buby
    molim nekog :smt006 tko je polozio kod Javornik da kaze jel isto kao na 1.god? kakva je gramatika i jel postavlja puno pitanja? hvala
    meni se činila ok kao i lani, iako kruže neke priče da se kao postrožila i počale dijeliti lošije ocjene... :smt009
    Ne znam kakva je bila na prvoj godini jerbo bih kod Vićan prošle godine, ali bih kod Javornik na zadnjem roku i bila je OK.
    Gramatika je ista ko i na prvoj godini (kažu oni što su bili kod nje na prvoj godini) - dakle, članovi i vremena (jednostavan - tipa prezent i sl.), tu i tamo koji pasiv i sl. Ništa teško.
    Slijedi čitanje odlomka iz knjige, pa prijevod. Prijevod naravno treba znat, nema muljanja (npr. razlikovat između There are few rules i There are a few rules).
    Slijede tri pitanja vezana uz gradivo - to su obično ona koja je dala za predrok.
    Ja imah odlomak iz braka, i onda mi je postavila tri pitanja - What is marriage? When can marriage be voidable? i nevezano uz brak - When is a contract unenforceble?
    to je to...
    Nije teško, ali treba znat...
    To laugh often and much; To win the respect of intelligent people and the affection of children; To earn the appreciation of honest critics and endure the betrayal of false friends; To appreciate beauty, to find the best in others; To leave the world a bit better, whether by a healthy child, a garden patch, or a redeemed social condition; To know even one life has breathed easier because you have lived. This is to have succeeded~ R.W.Emerson

Prvoborac foruma Starfish's Avatar

Quote Originally Posted by bannderash
    Quote Originally Posted by Starfish
    Prijevod naravno treba znat, nema muljanja (npr. razlikovat između There are few rules i There are a few rules).
    I kako joj u prijevodu naznacis razliku izmedju "a few" i "few" rules?
    few rules je nekoliko pravila
    a few rules (u kontekstu...) je malo pravila
    To laugh often and much; To win the respect of intelligent people and the affection of children; To earn the appreciation of honest critics and endure the betrayal of false friends; To appreciate beauty, to find the best in others; To leave the world a bit better, whether by a healthy child, a garden patch, or a redeemed social condition; To know even one life has breathed easier because you have lived. This is to have succeeded~ R.W.Emerson

Mlada nada foruma

PITANJA IZ ENGLESKOG (UNIT 19 - 36) - sa predroka u 1. mj.

1. How did Lord Kenneth organize his arguments against death penalty?
    2. Prevention in Lord Kenneth's term - what did he mean by that?
    3. What are the main arguments of retentionists?

4. What is definition of marriage?
    5. Bars to marriage - when would marriage be a void?
    6. When is marriage voidable?

7. In what ways is marriage different from the other contracts?
    8. Divorce in past - who can obtain divorce before 1969.?
    9. Contemporary views of divorce - what has changed?

10. What is a will?
    11. Is will a contract?
    12. Types of legacies

Unit 25 xxx

13. The history of a charter
    14. Purposes of the United Nations
    15. Principles of the United Nations

16. What are principal institutions of the European Union?
    17. Functions of the European Court of Justice
    18. What kind of cases are dealt with in European Court of Justice?

19. What is a conflict of law as a branch of law?
    20. What is meant by the canons for the choice-of-laws?
    21. Term Private International Law vs. Conflict of Laws

22. What is a tort?
    23. What is included in the law of torts?
    24. How can contract and tort be related to one another?

25. What is a contract?
    26. Which are essential requirements for a valid contract?
    27. When is a contract regarded as void, voidable and unenforceable?

28. What is negligence? How can be defined?
    29. The notion of a reasonable man
    30. A reasonable man vs. ordinary (omnibus) man

31. The right of ownership
    32. When can property be restricted in the interest of the Republic of Croatia?
    33. The tax system of the Republic of Croatia

34. Individual ownership (sole proprietorship)
    35. Partnership
    36. Corporation

Unit 34 xxx

37. Why is law related to police powers important from political standpoint?
    38. Which are the main police powers in Britain?
    39. Discuss seizure

40. Popularity of lawyer's profession
    41. Why is law language difficult?

Mlada nada foruma Barilla's Avatar

Quote Originally Posted by Picok
    I još nekaj - dal se gleda onaj gramatički test, tj. dal se može i proći ak se ajmo reći - loše, napiše ta gramatika?
    možeš ali moraš znat lekcije i prijevod...i to dobro, inače 0 bodova

Veteran foruma
    tamo gdje se djecu gađa jajima ako je vrijeme učenja

OBAVIJEST ZA STUDENTE KOJIMA U INDEKSU PIŠE DA IMAJU PREDAVANJA IZ NJEMAČKOG, A MISLE IZ TOGA POLAGATI ISPIT(prvih 6 lekcija u drugom mjesecu, drugih 6 u šestom)
    došla je nova profesorica koja uistinu predaje njemački jezik pravne struke i predavanja će biti obavezna(bologna tretman)...nema više referata, uvodi se pismeni ispit, uz naravno usmeni...za one kojn se baš i ne sjećaju kada su predavanja...petkom u 10:00...gundulićeva...

predavanja se uistinu isplate...

prilikom dolaska na ispit u 2. mjesecu trebat će priložiti za svaku lekciju izvađene pojmove koji su najvažniji...nema učenja prijevoda lekcija napamet...žena pita šta ju volja...
    ...trči za babom s kolačima...

Forumaš u usponu --Anči--'s Avatar

Quote Originally Posted by hrvoje2003
    Meni neke stvari oko te knjige nisu jasne-imam knjigu iz 2002. i zadnja lekcija je 32.(ono o odvjetnicima). VIdio sam da je u jednoj knjizi ta lekcija broj 32. Jel meni nesto fali? I ako moze, koje mi lekcije fale?
    european court of justice i charter on the un ti trebaju za ovu godinu, to su ti 26. i 27. lekcija u novom izdanju ak se ne varam. :-)
    ''Ne lovi medvjeda tko hoće, nego tko mozhe.'' ruska poslovica
    ()_() ()__/) (\__/) (\__/) (\(\
    (•.•). (ˇ^ˇ) .(O.o ) .(='.'=).( - -)
    ( ><)(>--<) (") (") (") (") ((') (')

UDOMI ZVEKANA.MOŽE I DVA.

Forumaš u usponu sijft's Avatar

Informacija sa predavanja za izvanredne: KOLOKVIJ NIJE OBAVEZAN, SAMO ZA ONE KOJI ŽELE, ALI GA PROF. PREPORUČA. PIŠE SE 15 MIN U SRIJEDU U POLA 4 I SLUŽI DA BI SE OSLOBODILO PISMENOG DIJELA ISPITA ZA ENGLESKI 4 ZA KOJI ĆE SE INAČE SLUŽBENO OD LIPNJA UVESTI PISMENI DIO ISPITA. Eng 3 se polaže kao i do sada! Dala nam je primjerke kolokvija i zaista je teško! :roll: DAKLE, KOLOKVIJ NIJE OBAVEZAN! Oni koji su išli na predavanja dobit će bolju ocjenu na ispitu. Također na ispitu pita i one prezentacije sa predavanja! :-D
    Što možeš učiniti danas ne ostavljaj za sutra!

OVO JE PRIMJER KOLOKVIJA, PRVIH 6 PITANJA, OSTALO ÆU NAPISATI KAD STIGNEM!

1. Translate the following legal terms into English!
    Sukob zakona, međunarodna trgovina, delikt, pravno obvezujući dokument, smetnja posjeda, zakonski neutjeriv ugovor, prijevara, sklopiti ugovor, ispuniti uvjete, izvršna vlast, ogranićena odgovornost, namjerno oštećenje imovine
    2. Translate the following legal terms into Croatian
    The obtain damages, to posses legal capacity, a void contract, duress, a hire purchase contract, a breach of duty, entrepreneurial freedom, revenue law, defrayment of public expenses, bicamerial, retail, an injunction
    3. What do the following definitions refer to? Find the appropriate terms
    1._______________ = a wrong committed by one citizen against another, serious enough to merit the award of compensation to the injured person, but not serious enough to amount to the breaking of the criminal law.
    2._______________ = the act of attacking the reputation of some person.
    3._______________ = the simplest and the most numerous form of business organisation in the US owned by one person.
    4._______________ = the means by wich judicial control of administrative action is exercised.
    4. Find the nouns the folloving verbs collocate with in a legal context.
    To set ____________aside
    To lay down___________
    To enforce____________
    To ensure_____________
    To be entitled to__________
    To incur_______________
    To exceed______________
    To draft_______________
    To plead_______________
    To levy________________

5. Find synonyms! 6. Find antonyms!

Immense= agreement=
    Ultra vires = significance=
    To retalitate = artificial person=

Mlada nada foruma sifilis's Avatar

Quote Originally Posted by Hell's Angel
    jel netko danas odgovarao engleski III kod husinec? jel ima pismeni i za taj dio ili samo za eng IV? i kakavi su dojmovi, šta je bilo?
    ja sam danas odgovaro i III i IV. pismeni imas samo za 4, a za 3 nisam nista moro rjesavat (cak ni onaj mali papiric kakav je bio kod Vican). dojmovi: tako dobru profesoricu sumnjam da cu susrest ikad vise na faxu. totalno opustena i ugodna atmosfera, ma nevjerojatno nesto. iz treceg dijela me pitala samo stvari iz knjige, cak nisam moro ni prevodit, nego tu i tamo dok odgovaras pita sta znaci poneka rijec. iz cetvrtog pita lekcije i one prezentacije, al nista tesko. na kraju me tolko ishvalila da mi je sve neugodno bilo :oops: i dobih 5 iz oba dijela :-)

svaka cast profesorici, da je vise takvih na faxu
    ~Dead lawyers lie still~

REDHEAD ADDICT

Mlada nada foruma nestorov's Avatar

iz gramatike,prezent,futur,pasiv,članovi;tipa imaš u zagradi who,that i onda umetneš...ništa teško.ako si prije engleski učila,riješiš bez frke.osnove samo.
    I sanjaj...

Mlada nada foruma DUUH's Avatar

Quote Originally Posted by archie
    a sta s onima po bolonji koji su kod javornik..jel on imaju za 4.dio pismeni ?
    Da.
    Imaš 3 grupe pitanja:
    1.prijevod na hrvatski jezik
    2.dopuni na praznu crtu (imaš ponuđene riječi)
    3.dopuni na praznu crtu (nemaš ponuđene riječi)
    Nije teško. Treba ti desetak minuta, al opet trebalo bi dobro znati lekcije i pojmove iz istih.
    "Arguments are to be avoided; they are always vulgar and often convincing." Oscar Wilde

Veteran foruma

:smt045
    TMT 14, 2. kat, lijevo do kraja, pa opet lijevo.

Quote Originally Posted by Phoebe
    Ljudi,zanima me da li postoji koja lekcija koja se kod Javornik ne treba znati,druga sam god po starom programu... :-)
    gledaj,trebaš sve lekcije znat.nema ni jedne da je izbačena.ako onaj papirić s gramatikom super riješiš,vjerojatno će te pitat will,conflict of law ili te "teže" lekcije.ako gramatiku slabije riješiš,očekuj nešto tipa marriage,divorce...
    I sanjaj...

LJUDI, HUSINEC JE ZAKON!!!! :-D Za eng 3 dobiješ mali testić sa gramatikom, ugl pasiv i kondicionali.....usmeni uopće ne pita prijevod i čitanje nego samo neke riječi i postavi ti par pitanja na koja odgovoriš sa par riječi...konkretna pitanja! Žena je bolja čak i od Sočanec, onda znate kako je ok!!!! Sve pohvale. ODGOVARA SE ISTI DAN I NEMA DOGOVORA! eng 4 se sastoji od pismenog i drugi dan usmeno odgovaraš. isti princip kao i eng 3. Čak i ako loše napišete pismeni možete na usmeni! :p Ništa se ne bojte, samo navalite na ispit....

gala
    Guest

husinec rulz! stvarno ne pita neke preteske stvari.ja ucila 2 dana i dobih 3.prvo imas mali ispitic za ubaciti rijeci tj pravilna vremena ali sve je dost logicno.cak i ako zeznes taj ispitic nema beda nego mislim da ti samo onda na kraju smanji ocjenu.onda te pita pitanja iz lekcija.pitanja iz skriptarnice su ok ali ako imate volje i vremena bilo bi dobro da naucite i nekaj izvan toga.mene je pitala crime,podjelu,sta koja znaci,moze vas pitati i znacenje neke rijeci i na hrvatskom ali ako zapnes pomogne.mene je jos pitala i prijevod,will i neke rijeci ali sve u svemu neme mjesta strahu i panici. meni je husinec deset puta bolja od javornik....sretno

Početnik na forumu

Bila sam jucer kod Javornik i sto reci,zena je dusa,stvarno...toliko je mirna i toliko guta stres da imam osjecaj da kad dode kuci udara muža šefaljkom...sve u svemu odlicna je,svaka cast....ako vidi da si se potrudio,neces pasti..makar ne znao sklopiti dvije suvisle..sretno svima ne bolonjcima... :-D \/
    Smotana i pogubljena koliko covjek moze biti...

Legenda foruma Moderator malimrav85's Avatar

Imaš glagol u infinitivu pa ga staviš u vrijeme koje treba.

Ne znam koji je razlog bahatosti jer svatko ima drukčije predzanje iz engleskog i potrebno je različito vrijeme za spremit ispit.
    Ja sam pročitao jučer prije spavanja i na putu u tramvaju pa sam dobio 4 danas. To ne znači da je za engleski potrebo 2 sata spremit.

Čini mi se da profesorica više cijeni poznavanje jezika nego baš šturo naučen tekst. Pričajte puno, ako ne znate baš točno o tekstu pričajte ono što bi moglo biti u tome. Ako ne znate neku određenu riječ koristite sinonime i sve će biti ok.

Još

Mlad, sumnjiv i nedokazan

ma zena je stvarno krasna! i da, puno vise cijeni opcenito znanje jezika i elokvenciju, ali ako vidi da bas ne ide nekome, ima strpljenja i puno pomaze.i pita stvarno lagana pitanja. mislim da nije nikog bacila, zapravo ne znam je li uopce netko dobio manje od 3... ja sam dobila 5 :-D
    zanima me samo je li vaznije kod 4. dijela znati prezentacije ili knjigu?
    Zašto, zašto, Evelina,
    ne staviš na stol
    bokal od tri vina...

Legenda foruma Moderator malimrav85's Avatar

dvije prijavnice pošto su dva ispita, dva žiga kasnije itd. Iznenađujuće.
    Na usmeni se dolazi bez obzira na pismeni. dolazi se u dvoranu, po dvorani idu dva papira. Na jedan se zapisuješ kad želiš doći na usmeni iz Eng III, što je isti dan a na drugi papir kad želiš doći na usmeni iz Eng IV što je dan kasnije.
    Tako je kod prof.Husinec pa je vjerovatno slično i kod drugih.

Još

Quote Originally Posted by archie
    ako si kod javornik mozes se dogovorit.

jel netko zna jel postoji prolaz - pad na tom pismenom kod javornik? ili se ide na usmeni makar imala 5 bodova od 20 ?
    ne,nema ti pada na tom "pismenom",tj.gramatici.jedino ako ti je,npr. sve netočno iz gramatike,najviše za šta možeš odgovarat je dva.
    I sanjaj...

Početnik na forumu

da to je onaj papiric koji dobijes prije ispita..za to nema pada...
    al sad za 4. dio ima neki pismeni u pon koji ce ona ispraviti pa ce se dogovoriti kad je usmeni...zanima me da li na tom pismenom ima pada ili ne..
    inace javornik je rekla danas da je taj pismeni u ponedjeljak u 11.

gramatika-prezent,futur,pasiv,past tense,trebaš umetnut pravilnu riječ iz zagrade,tipa who,what,that; članovi.u biti sve isto kao kad si polagao engleski 1.znači samo taj listić,pismenog nema.prvi dan je dogovor.
    tako je bilo na prvom roku u lipnju kod javornik.
    I sanjaj...

Mlad, sumnjiv i nedokazan

Quote Originally Posted by jane_doe_512
    a ovaj..... um.... pismeni kod Husinec? jel zna itko išta o tome? vidim da se o Javornik sve zna a ovo....

Imate kakovih saznanja? :x
    uh, :-k evo koliko se sjecam ispit izgleda ovako:
    1. gramatika (kondicionali, clanovi, zapravo,moze ti doci bilo sto,al ovo sigurno hoce)
    2. prijevod legal terms s eng na hrv
    3. povezivanje pojmova, isto legal terms npr. imas zadano contract, pa moras povezat sa nekim od ponudjenih rijeci, npr. breach of
    4. umetanje rijeci u recenice (uglavnom se radi o definicijama iz knjige ili onih prezentacija)
    mislim da je to sve, ako nesto fali neka neko nadopuni, ali ionako mislim da to sve vec pise na prethodnim str.
    Zašto, zašto, Evelina,
    ne staviš na stol
    bokal od tri vina...

Veteran foruma

ovo je primjerak kolokvija, vjerojatno je i pismeni sličan tome....

"OVO JE PRIMJER KOLOKVIJA, PRVIH 6 PITANJA, OSTALO ƆU NAPISATI KAD STIGNEM!

1. Translate the following legal terms into English!
    Sukob zakona, međunarodna trgovina, delikt, pravno obvezujući dokument, smetnja posjeda, zakonski neutjeriv ugovor, prijevara, sklopiti ugovor, ispuniti uvjete, izvršna vlast, ograničena odgovornost, namjerno oštećenje imovine
    2. Translate the following legal terms into Croatian
    The obtain damages, to posses legal capacity, a void contract, duress, a hire purchase contract, a breach of duty, entrepreneurial freedom, revenue law, defrayment of public expenses, bicamerial, retail, an injunction
    3. What do the following definitions refer to? Find the appropriate terms
    1._______________ = a wrong committed by one citizen against another, serious enough to merit the award of compensation to the injured person, but not serious enough to amount to the breaking of the criminal law.
    2._______________ = the act of attacking the reputation of some person.
    3._______________ = the simplest and the most numerous form of business organisation in the US owned by one person.
    4._______________ = the means by wich judicial control of administrative action is exercised.
    4. Find the nouns the following verbs collocate with in a legal context.
    To set ____________aside
    To lay down___________
    To enforce____________
    To ensure_____________
    To be entitled to__________
    To incur_______________
    To exceed______________
    To draft_______________
    To plead_______________
    To levy________________

5. Find synonyms! 6. Find antonyms!

Immense= agreement=
    Ultra vires = significance=
    To retalitate = artificial person="
    hodaj, nebo strpljive voli...
    hodaj, možda se ipak sve u dobro pretvori...

Mlada nada foruma DUUH's Avatar

Quote Originally Posted by malimrav85
    Kak se prevodi na hrv bill of trade?
    kaj je nakon 4 godine prava u engleskoj?
    i ko je na hrv natural person? fizička osoba?
    malo su mi bila neka divlja pitanja, sve sam po sluhu rješavao ali mislim da neće bit najbolje jer treba fakat učit...
    Ovo prvo ti je valjda mjenica, nakon 4 godine valjda je praksa... valjda?! a natural person je valjda fizička osoba.
    Nadam se da ovo nitko ne čita... strašno.
    "Arguments are to be avoided; they are always vulgar and often convincing." Oscar Wilde

Početnik na forumu

Dal pod eng 3 spada i lekcija 27? ako ne, do kuda treba naučiti?

Forumaš u usponu --Anči--'s Avatar

prijelomna je lekcija ''conflict of laws'' i ona spada u 4. dio
    ''Ne lovi medvjeda tko hoće, nego tko mozhe.'' ruska poslovica
    ()_() ()__/) (\__/) (\__/) (\(\
    (•.•). (ˇ^ˇ) .(O.o ) .(='.'=).( - -)
    ( ><)(>--<) (") (") (") (") ((') (')

UDOMI ZVEKANA.MOŽE I DVA.

Početnik na forumu

Eto sve pohvale profesorici Husinec! Tocno je ono sto je kolega vec prije rekao, prvenstveno joj je u interesu znanje engleskog. Gleda pismeni, ali ako stvarno vidi da engleski znas dok pricas s njom, to joj je bitnije, jedino sto te onda vise izreseta (ako je pismeni slabiji). Drago mi je da ne cjepidlaci, a atmosfera je prilicno ugodna. Pita vise toga nego Javornik, ali je po meni sve bilo u granicama normalnog.

+ Reply to Thread
Page 1 of 49 12311 ... LastLast