Evo, razglabajte naĹĄiroko, da ne davimo debilanu. 8)
Evo, razglabajte naĹĄiroko, da ne davimo debilanu. 8)
''Stani, sunce, iznad Gibeona, i mjeseče, iznad dola Ajalona!''
[quote=fat drummer]da ali je predbacivao i drugima jer dolaze u hram zbog prema njemu pogreĹĄnih razloga[/quote:1098ax96]Originally Posted by "ante_heroj":1098ax96
Navedeni razlozi smatram, ne samo ja nego i velika vecina, da jesu pogreĹĄni. Crkva nije mjesto za pokazivanje, za takvo ĹĄto sluĹže Roko & Akademija :-D
Mi smo u pravu, vi niste, njanjanjanja :-D
moramo nekako poèeti
zanimljivo je spomenuti da i u Isusovo vrijeme farizeji su bili glavni u Ĺžidovstvu i bili su licemjeri (kao ĹĄto i danas ima licemjera u crkvi) ali Isus kaĹže:
Ăinite dakle i obdrĹžavajte ĹĄto vam kaĹžu,ali se nemojte ravnati po njihovim djelima jer govore,a ne èine. Mt 23,3
dakle, ipak obdrĹžavajte ĹĄto vam kaĹžu,ali budite bolji od njih
ergo- licemjerje nije izgovor
"Odlučiti da dijete mora umrijeti da bismo mi živjeli po svojim željama, to je siromaštvo.” Majka Tereza
ImaĹĄ Bibliju pored sebe da bacaĹĄ stalno citate?
Cekajte, sad ste gotovi kad je uzmem. :-D
naravno,kaj si mislio da znam napamet? :-D
"Odlučiti da dijete mora umrijeti da bismo mi živjeli po svojim željama, to je siromaštvo.” Majka Tereza
ti si siguran da on ide u crkvu kako bi se pokazivao... a moĹžda ide svake nedjelje da bi tamo naĹĄao duhovnu utjehu
I owe the discovery of Uqbar to the conjunction of a mirror and an encyclopedia.
neee...ma ne ...ne opet :smt101
... f u... i'm goin' home
Hvaljen Isus i Marija
S obzirom da postoje neki ljudi koji uopce ne prate nastavu, teĹĄko moguce.Originally Posted by fat drummer
meni joÅ¡ nitko nije odgovorio na pitanje zaÅ¡to bi vjernik (nije bitno bilo koje vjere) bio bolji čovjek od mene koji sam ateist.
balkan boy http://www.youtube.com/watch?v=E-Mzu...eature=related
diplomirani pravnik.... made in balkan....
To ťto netko misli da je vjernik, ne znaèi automatski da je i bolja osoba.Osobno, ljude ne djelim u svom Şivotu na vjernike i nevjernike, to mi je potpuno nevaŞno. VaŞno mi je samo kakve su osobe u duťi.
Tko je to uopÌe rekao, ako smijem pitati? Svaki èovjek je dobar koliko se sam potrudi to biti. Gledaj èovjek je èovjek, bilo da vjeruje ili ne, nikome se ne moŞe nametnuti (moŞe,ali to nije to) da u neťto vjeruje, èovjek Ìe sam poèeti vjerovati ako osjeti potrebu za time.Originally Posted by tomy81
Ako netko kaŞe da si ti manje èovjek, tj. loťiji èovjek jer ne vjerujeť, to ti je èista laŞ. Ti Şiviť svoj Şivot, bilo da vjerujeť da je on BoŞji dar ili ne, a Şiviť ga na naèin koji si u veÌini sam odrediť, pa kako Şiviť takav si.
To ti moŞe biti samo neka recimo "zadrtija" misao da si loťiji èovjek, jer ako ti to kaŞe neki vjernik, nije ni on pravi vjernik. Zato takve izjave su potpuno suviťne i samo stvaraju predrasude i nesuglasice.
osobno ne dijelim ljude na vjernike i one druge ili po vjerama, ali primjetila sam da dosta ljudi ima nekakav èudan stav o tome...
mislim da vjera treba biti osobna stvar i stvar vlastitog izbora i nema razloga zaĹĄto je jedna vjera bolja od druge ili zaĹĄto bi netko tko vjeruje bio bolja osoba od onog koji vjeruje...
i Ĺživcira me kad mi netko kaĹže da ne moĹžeĹĄ biti dobar vjernik ako ne ideĹĄ u crkvu ili ako se svakodnevno ne moliĹĄ - to su za mene gluposti :smt016
And no I ain't been to MIA,
I heard that Cali never rains and New Yorks heart awaits.
First let's see the west end,
Take me on a trip, I'd like to go some day...
da, andrea, ali praktièan vjernik mora zadovoljavati i liturgijske potrebe. jer koliko shvaÌam jedna od boŞjih zapovjedi jest da ideť na misu i svetkujeť dan gospodnji. takoðer jedna od zapovjedi je i da ne radiť lika boŞijeg ni na nebu, zemlji ili pod vodom, ali krťÌanstvu takav koncept nije odgovarao pa je malo prepravio 10 zapovjedi
I owe the discovery of Uqbar to the conjunction of a mirror and an encyclopedia.
Nisam te shvatio, o kojoj zapovjedi toèno govorimo?Originally Posted by fat drummer
O 1. moĹžda?
Koliko ja znam, nismo uveli nijednog sporednog Boga, postoji samo jedan. A ovo na ťto ti ciljať nije uvela Crkva veÌ suvremeni liberalistièki trendovi.
kao ťto znať, niti judaizam niti islam ne prihvaÌaju ikone boga/boŞanstava i slièno. kao ni neke krťÌanske manje otpadnice od svete matere crkve. prva zapovjed glasi malo drugaèije. ja sam gospodnin bog tvoj koji te izveo iz zemlje egipatske. druga zapovjed zabranjuje izradu boŞjeg lika, a treÌa brani laŞno zaklinjanje u ime boŞje (ne uzaldu spominjanje ime boŞjeg). èetvrta zapovjed je poziv da se ťtuje sabat. zatim slijedi 6, a ne sedam zapovjedi namjenjenih sekularnom Şivotu.
poťtivanje obiteljskog Şivota (oca i majke), zabrana preljuba, ubojstva, laŞnog svjedoèenja protiv susjeda, kraðe i Şelje spram tuðe sttvari/kuÌe/braènog druga
Ĺžidovi opet interpretiraju zapovjedi prema duhu vremena i dodaju drugoj zapovjedi dodatka da je jahve bog ljubomorni i traĹži da je jedini bog.
crkva se znamo mora odluèiti hoÌe li raditi lik boŞiji (ikonoklastiène borbe, sabor u niceji i slièno), pa prepravlja zapovjedi tako da zadnju djeli na dvije, drug djeli na dvije, prvu prepravlja tako da podjeljenu drugu stavlja na jesto prve i briťe drugi dio druge s obzirom na to kako su ju Şidovi tumaèili. i da... tako
inaèe, zapanjuje me fleksibilnost religijskih nazora. zec je prema Şidovskom zakonu koťer Şivotinja tek izmjenom jer je Şidovska rijeè za zeca sluèajno nalikoval imenu jedne asirske kraljice pa nije bilo dopustivo da kraljica nosi ime pogane Şivotinje
moj stav je da se moŞeť moliti i doma kao ťto puno ljudi i radi jer se recimo meni osobno gadi iÌi na misu na kojoj sveÌenik prvo proèita imena i iznose koji su dani za crkvu...Originally Posted by fat drummer
uglavnom, u svom prijaťnjem postu sam htjela samo upozoriti da nikakva vjerska netolerancija i slièno nije u skladu sa vjerom a ni razumom...
Ajde, nikad nisam èuo da bi bať tako neťto sveÌenik uèinio. Znam da ima svakojakih tipova, al' ono - ima viťe Şupa u zg, a ne vjerujem da je svaki takav. :-)Originally Posted by Andrea
Vjerska tolerancija apsolutno ne ulazi u istu reèenicu s religijom. Mi smo tu fazu prevladali joĹĄ u Srednjem vijeku. Ĺveliki kuracto ne moĹžemo reĂŚi recimo za islam, koji je s tog glediĹĄta kojih pola tisuĂŚljeĂŚa u zaostatku.
...reèe drug Marx da bi uklonio joť jednog neprijatelju u nametanju tzv. ''diktature proletarijata''. Koja se na kraju pretvara u diktaturu uŞeg kruga partijskog èelniťtva...
to se uvijek tako treba shvatiti,ali opet ne okretati kako ljudima paĹĄe.Originally Posted by fat drummer
moŞe bit vjernik,ali ťto to znaèi? kako ono ide: i ðavli vjeruju u jednoga Boga, i drťÌu.Originally Posted by Andrea
vjera se mora Ĺživjeti u zajednici i zato se okuplja ta zajednica.
a i sam Isus je naglasio potrebu dnevne molitve,tako da ako te to Ĺživcira razmisli malo
da,naglasio potrebu dnevne molitve,ali ni isus se nije molio u crkvi. ja mislim da je najvaĹžnije, ako si vjernik, da si siguran u svoju vjeru i da se u Ĺživotu ponaĹĄaĹĄ u nekakvom skladu sa tom vjerom. najviĹĄe me Ĺživciraju tzv. vjernici koji rade svakakve gadosti, a misle ta ĂŚe to rijeĹĄiti time ĹĄto ide svaki dan u crkvu i ispovijede se.
a i mislim da nitko nema pravo preispitivati vjeru nekog drugog...
@ ante, samo ako ti za tako neťto nisi èuo, ne znaèi da se ne dogaða...
Cuj...i rano krscanstvo, poput ideala komunizma, bilo je diktatura proletarijata koja se razvojem Crkve razvila u diktaturu uzeg kruga crkvenog celnistva...zivot u jednakosti jednostavno nije u ljudskoj prirodi, uvijek ce se izdici mocnici unutar skupine.Originally Posted by ante_heroj
ta zajednica treba teziti idealima ranog krscanstva - vise zajednistva i uzajamnog potpomaganja, manje koristenja zajednice radi vlastitih probitakaOriginally Posted by konzerva
Éireann go Brách! An Chróit go Brách!
(NEW!) Murphy's song of the week > Bob Dylan - Things Have Changed
Crkve tada nije ni bilo - osnovao je Isus na posljednjoj veèeri (govorimo o zajednici vjernika), a samim time ni mjesta gdje bi se okupljali vjernici. Okupljali su se oko Isusa...Originally Posted by Andrea
A Isus je molio svakodnevno, kako sam s uèenicima, tako i u sinagogi propovijedajuÌi svoje poslanje i pozivajuÌi na obraÌenje. Dakle Zakon sam po sebi viťe nije dovoljan kao slovo na papiru, Isus ga dopunjava zapovijedima ljubavi: ''Ljubite jedni druge kao ťto sam ja ljubio vas...''
Ăujem svaĹĄta po prièanjima ljudi, ĹĄto naravno ne znaèi da netko izmiĹĄlja. Ali opet, Ĺžalosno ĹĄto mnogi vjernici poistovjeĂŚuju takve postupke s Crkvom i to koriste da bi opravdali zaĹĄto ne odlaze k misi, vjeruju u Boga i sl. Ĺ˝ivi primjer kako se loĹĄ glas proèuje jaèe od dobrog.
Pravi vjernik ne bi se trebao optereÌivati svojom okolinom i Şivjeti onako kako je Isus uèio. Na kraju krajeva nitko nije bezgreťan. Znam da nije neko jako opravdanje, ali opet...
svaka cast sto si otvorio ovaj topic..
sad ce se vidjeti kolko ko vjeruje i u sta..
ja iskreno..nisam prije bila nikakav vjernik i misa i sva ta okupljanja su mi bila besmislena..al otkako sam upoznala neke osobe koje su mi otvorile oci ja sam im prezahvalna..
meni je predivno kad netko se zna svoje granice (od morala pa do etike)
ja se divim tebi i konzervi (jesi ti mozda kojim slucajem framas i koja zupa?)
a sta se tice onoga kakav je koji svecenik..istina..ima ih svkakakvih al to ne znaci da nemoras ic na misu..promjeni crkvu pa ne zivis n kraju svijeta pa da je tsko otic do druge crkv..u krajnjem slucaju ako oces poslusat dobru misu odi na kaptol ili dodi u novi zg(siget u zupu Sv. Kriza) na vecernju misu i laganini ces promjenit misljenje o svecenicima i propovjedi i neznam sta sve ne ako imas lose misljenje o tome...
enivej..
divim se osobama koje drze do svojih uvjerenja i koji se drze donekle zapovjedi..
eto..ja se nadam da sam pomogla nekima i da sam iznjela svoj stav o svemu tome..
do tada..pozz svima :smt023
veliki je problem tu kod nas kaj se većina "pravih" katolika užasava ljudi druge vjere. sačuvaj bože da mu sin dovede muslimanku doma...........
u svemu ovome mene najviše smeta institucija ckrve koja se stalno gura tam di joj nije mjesto.
balkan boy http://www.youtube.com/watch?v=E-Mzu...eature=related
diplomirani pravnik.... made in balkan....
jeeeeee, nema toga- ak si faca nauèi napamet, pa da te onda vidimo!!!!! :-D :-DOriginally Posted by konzerva
da, to i mene Ĺživcira...Originally Posted by tomy81
koliko ja znam krťèanstvo promovira ljubav i brigu za drugog, a ne mrŞnju prema drugim vjerama... i ne, neÌu sad o kriŞarskim ratovima :-D
moje miĹĄljenje je da se crkva puno puta pokazala kao licemjerna institucija i to me Ĺživcira jer ako jedna takva institucija koja bi trebala biti uzor ima toliko propusta, kakav primjer onda daje ljudima? i ne, neĂŚu sad o skandalima vezanima uz sveĂŚenike... :-D
svaka èast sveÌenicima koji se stvarno trude obavljati svoj posao, ali po mom miťljenju su u manjini...
evo jedan moj primjer... 2 mjeseca prije prve prièesti sam imala operaciju slijepog crijeva i 3 tjedna nisam mogla dolaziti u crkvu, a inaèe sam i pjevala u zboru itd. i kad sam opet poèela dolaziti sveÌenik je stajao ispred crkve i puťio cigaru i rekao mi da ne mogu iÌi na prièest sa svojim razredom...par dana kasnije, kad mi je tata dao prilog za crkvu sam naravno mogla iÌi...
Nope. Ne sudjelujem u nikakvim udrugama, zajednicama i sl.Originally Posted by lady avona
Radije uĹživam u individualnim filozofsko-teoloĹĄkim observacijama. :-)
True. Ăovjek se najbolje moĹže opustiti kad sam otiðe na misu, malo osjeti mir i utjehu koju pruĹžaju takva mjesta...Originally Posted by lady avona
Pravi vjernik nikad ne bi smio otstupati od svojih uvjerenja i to svakako jest jedna od najveĂŚih vrlina koju cjenim opĂŚenito. Zato jer ima sve viĹĄe ljudi koji se povode za svakojakim trendovima...
Bookmarks