+ Reply to Thread
Page 1 of 6 123 ... LastLast
Results 1 to 30 of 159

Thread: Pisanje seminarskih radova - upute

Super Moderator Pravokutnići's Avatar

Default Pisanje seminarskih radova - upute

Svaki student se barem nekoliko puta na faksu suoči s dilemom zvanom "pisanje seminarskog rada". Bliži se vrijeme pisanja seminarskih radova, pa kako bi vam malo olakšali tu muku, donosimo par pametnih linkova na upute o izradi savršenog rada.
    Osim već kultnih 'Uputa za izradu studentskih pisani radova' koje koriste valjda svi studenti i profesori na Balkanu (prvi čitajući, drugi uglavnom prepisujući dok objavljuju svoje verzije), donosimo još nekoliko light verzija...

Najobuhvatnije upute su zasigurno ove - Alan Uzelac/Aleksandra Korać/Marko Petrak: 'Upute za izradu studentskih pisani radova' http://alanuzelac.from.hr/Pdf/upute-radovi.pdf

U kraćoj verziji je sve lijepo predstavljeno na sajtu Katedre za sociologiju - http://www.pravo.hr/SOC?@=5t05#news_14403

Nešto širu verziju uz grafički prikaz kompliciranijih radnji pretrage možete pročitati na Katedri za opću povijest Riječkog PF-a. http://www.pravos.hr/katppz/datoteke...minar-OPPD.pdf

Postoji još nekoliko izdanja uputa, koje su uglavnom sumirane (ili prepisane) navedenih, pa ih nema smisla navoditi.

Naš faks nema poseban pravilnik o izradi seminarskih radova, ali postoje odredbe u ostalim pravilnicima.
    Prema Pravilniku o dodiplomskom studiju, u okviru seminara student je dužan izraditi jedan pismeni seminarski rad koji mora biti pozitivno ocijenjen. Seminarski radovi, kao i uspjeh na ispitu, ocjenjuju se ocjenama od 1 (nedovoljan) do 5 (izvrstan). Prema čl. 10. Pravilnika o dodiplomskom studiju, ocjena koju je student postigao iz seminarskog rada uzima se u obzir i kod ispita iz tog predmeta.

Mlada nada foruma Consigliere's Avatar

Default Re: Pisanje seminarskih radova - upute

Kak mislite bliži se vrijeme, malo ste zakasnili ...ja sam svoj predao prije dva tjedna

Veteran foruma dorro's Avatar

Quote Originally Posted by Consigliere View Post
    Kak mislite bliži se vrijeme, malo ste zakasnili ...ja sam svoj predao prije dva tjedna
    pa eto, tako su nam rekli ljudi... kao, pišemo seminare, dajte neki link

a uostalom, kud bi mi takve stvari mogli točno znati? pa prije je bilo pod normalno predati radnje tamo negdje poslije Uskrsa

Administrator georgee's Avatar

besides, rokovi su različiti za katedre. nemojmo sad bit nezahvalni, lijepo je imat sve ovo na jednom mjestu
    Službeni mrzitelj djece sa sladoledom u ruci i bilo kojeg oblika aktivizma.

In love with BBC Irene Adler.

Maru cat fan club member.

Mlada nada foruma

Kad printam, printam jednostrano + ostavljam zadnji papir prazan?

ERASMUS friendly Moderator Alita's Avatar

Tako je!
    Ambitious but rubbish.
    Everything you say has water under it.
    *u muzeju intelektualnih radova iz djubrišta istorije*

Prvoborac foruma Moderator

ja sam svaki seminarski rad dosad printao obostrano (mislim na sadržaj) i nisam imao nikakvih problema. bezveze mi je printat jednostrano

Početnik na forumu

Prije nisam morala kao izvanredni student pisati seminarske radove, a od ove godine je to kao uvjet za upis trece godine???
    Formalno sam jos uvijek prva godina, dakle...iduce bih bila druga u indeksu, ne treca... ali opet. evo situacije...
    Ponovno sam upisala sve iste predmete kao prosle godine, a sto se tice seminara.... u zimskom semestru sam upisala ustavno iz kojeg prosle godine nisam ispunila svoju seminarsku obvezu,a u ljetnom semestru sam ispunila seminarsku obvezu iz ejp-a. tako da u nadolazecem ljetnom semestru ne mogu upisat seminar i onda pisati svoj seminarski rad.
    Zanima me sto sad.... kraj je zimskog semestra,a mozda bih i mogla pitat prof. za seminarsku temu iz ustavnog prava (???? i napisat 10-ak str. u tjedan dana/?) pa da dobijem taj zig za seminar u indeks jer u iducem semestru i ne mogu pisat seminarski rad !!!!!! AKO JE ITKO MENE SKUZIO STO PITAM, sto trebam radit?/? ha?

Mlada nada foruma

Ti moraš obavezno pričat sa voditeljem seminara. Probaj ga zamoliti da ti da više vremena za radnju i onda navali na pisanje,nema druge.

Nego, malo glupo pitanje,al dal vi kad citirate što je netko rekao ukosite slove te izjave il ostavite kao ostatak teksta?

Administrator Moderator Malecka's Avatar

Ja ne ukosim. Samo na kraju recenice stavim brojku za footnote pa dole napisem otkud je citirano. Ne isticem u tekstu ako je nesto citat.
    Nije mi baš najjasnije zašto se toliko slavi prvostupnička diploma, pa taj papir nije dovoljan ni da si dupe pošteno obrišeš. (V.)

Legenda foruma Moderator malimrav85's Avatar

Kak da mi word počne pisat broj stranice tek od druge tj. od treće?

Još

50 kila cinizma Moderator Browneyes's Avatar

Quote Originally Posted by jadzija View Post
    knjige ćeš naći u biblioteci na tmt 14, a članke na tmt 3 ( časopis tj. članak ćeš prepoznati po tom što ima recimo 3/2003. na kraju naziva izvora tamo gdje je navedena literatura)
    Što od raspoložive literature ima naša knjižnica možeš pogledati na http://knjiznica.pravo.hr/.
    U tom popisu literature su pretežno članci koje ćeš si morati fotokopirati u knjižnici na tmt 3, 30 lipa je cijena.
    knjige će ti možda trebati dvije, tri najviše-naziv knjige upiši u ovaj pretraživač (ovaj link gore, pretraživanje kataloga)- i kad ti izbaci traženu knjigu zapiši si onaj broj kojim je knjiga označena, gdje piše signatura (to izgleda recimo I - 5.995) jer tako će ti u knjižnici gospodin zdravko naći knjigu, po toj oznaci.
    Evo da to stavim još i ovdje sa topika o ustavnom. Možda će ljudima dobro doć.
    I use sarcasm instead of punching you on the face.
    ...
    Don't push it, though.

Veteran foruma don_corleone's Avatar

Quote Originally Posted by malimrav85 View Post
    Kak da mi word počne pisat broj stranice tek od druge tj. od treće?

Evo moje tajne. Prvo napišeš radnju cijelu. I onda imaš čarobnjak u wordu koji ti sređuje kazalo. E sad će kazalo biti 1. stranica, a uvod 2. stranica. Isprintaš radnju i na prvoj strani tj kazalu pobrišeš broj stranice te iskopiraš tu stranu. Kod kopiranja se ne vidi korektor da si izbrisao broj stranice i sve štima - kazalo nema broj stranice, a uvod počinje o druge stranice.

Legenda foruma Moderator malimrav85's Avatar

Ma sve ok, mislio sam da ima neki način da to word sam napravi.
    Isprinato sam sadržaj kao dio drugog dokumenta a naslovnu i radnju kao jedan.
    Hvala.

Još

Mlada nada foruma

Da, to ni ja ne znam pa se isto služim metodama primitivne vrste-sadržaj radnje sa uvodom i zaključkom pišem u jednom word fileu i tamo stavim da mi broji stranice i taman broj 1 stranice mi bude na uvodu Naslovnu stranicu,kazalo i literaturu stavim u drugi file i tamo ih obrađujem

Mlada nada foruma

U uvodu i zaključku koji line spacing stavljate? 1 ili 1,5?

1,5 stavim u cijelom radu, ukljucujuci uvod i zakljucak.
    Nije mi baš najjasnije zašto se toliko slavi prvostupnička diploma, pa taj papir nije dovoljan ni da si dupe pošteno obrišeš. (V.)

. Moderator Elisa Day's Avatar

što se tiče brojeva stranica ako ne želite da vam naslovna ima broj, startate od 0 i onda odaberete da se na prvoj strani ne vidi broj.
    samo što ja to ne znam u novom wordu gdje je. kmeee. znam kako staviti od nule da počne, ali ne mogu naći to za skrivanje prve str
    Mr Flibble Is Very Cross

Mlad, sumnjiv i nedokazan 1234's Avatar

je li istina ili ne da i izvanredni trebaju od ove godine pisati seminrski rad? jer prošle godine nismo trebali, niti je itko to od nas tražio. (iako ni sa ne traže,(možeš riješiti kolokvije i tako se osloboditi sem obvez,) ali se nije moguće upisati u višu godinu bez sem. rada??)
    tnx

Forumaš prvog reda TILA's Avatar

Od prošle godine je obveza da svi studenti moraju napisati jedan seminarski rad u godini(bez obzira dali te to profesori traže ili ne)

The faith rarely calls up on us in the moment of our choosing

Mlad, sumnjiv i nedokazan purple_jam's Avatar

ej ljudi, koliko seminarska radnja treba imat stranica? imam neku bezveznu temu o kojoj i nemam baš puno pisat...
    “The rule is jam tomorrow and jam yesterday, but never jam today.”

Ovisi koliko voditelj seminara kaze. Nekima je dovoljno par stranica, ali vecinom su sem. radovi oko 15 str.

Mlada nada foruma advocatus diaboli's Avatar

:roll: Samo da razjasnim nešto oko čega se s nekim prepirem:
    1) jelda da se citati na engleskom moraju doslovno prepisivati (bez prevođenja) osim naravno, kad je riječ o prepričavanju pa dolje u fusnotu napišeš usp.
    2) jelda da se grafikoni i tablice isto doslovno kopiraju na engleskom, a ne da ti praviš novu nahrvatskom?

Zahvaljujem
    Svi smo mi jednaki pred zahodom

Quote Originally Posted by advocatus diaboli View Post
    :roll: Samo da razjasnim nešto oko čega se s nekim prepirem:
    1) jelda da se citati na engleskom moraju doslovno prepisivati (bez prevođenja) osim naravno, kad je riječ o prepričavanju pa dolje u fusnotu napišeš usp.
    2) jelda da se grafikoni i tablice isto doslovno kopiraju na engleskom, a ne da ti praviš novu nahrvatskom?

Zahvaljujem
    Za ovo prvo nisam siguran, al mislim da možeš svojim riječima prevest pa onda možda original tekst stavit u fusnotu. Ne znam točno.
    A kaj se grafikona i tablica tiče, možeš napravit i svoju verziju (ovo ne vrijedi samo za slučaj stranog jezika, nego općenito kad je npr. u tablici više podataka nego kaj ti je potrebno za konkretan rad). U tom slučaju, navedeš ispod tablice/grafikona originalni izvor i kraj toga napišeš: "prilagodba autora".
    Last edited by axl; 30-04-2010 at 00:40.

Mlada nada foruma advocatus diaboli's Avatar

A taako, ups
    Svi smo mi jednaki pred zahodom

Početnik na forumu vinko_p's Avatar

imam jednu čudnu situaciju u vezi sa seminarskim radom POMAGAJTE!
    naime, imam rad kod krešićke i ona nam je objasnila sve te pojedinosti na prvom seminaru (br. str., fusnote, prored itd.), ali nikako mi ne ide u glavu što misli pod tim da -nema uvoda- na početku jer se on piše na kraju??

po njenom, rad bi trebao ovako izgledati: naslovna str., sadržaj, središnji dio (razrađen), zaključak, uvod. ima li tu logike?

Forumaš prvog reda TILA's Avatar

Možda je mislila da nema uopće uvoda nego da otprilike ono što bi napisao u uvodu inkorporiraš u zaključku

The faith rarely calls up on us in the moment of our choosing

Pitaj ju na sto je mislila ili pitaj nekoga sa seminara.

. Moderator Elisa Day's Avatar

To znači da uvod napišeš nakon što si napisao cijeli rad jer u njemu kratko izlažeš što ćeš obrađivati u daljnjem tekstu. Uvoda mora biti, naravno.

Quote Originally Posted by Elisa Day View Post
    To znači da uvod napišeš nakon što si napisao cijeli rad jer u njemu kratko izlažeš što ćeš obrađivati u daljnjem tekstu. Uvoda mora biti, naravno.
    Da, vjerojatno je ovako kako Elisa veli. Uvoda bi svakako trebalo bit, samo bi se on trebao pisat na kraju, nakon svega, tako da je to vjerojatno ona spomenula u tom kontekstu, a ti si krivo shvatio.

+ Reply to Thread
Page 1 of 6 123 ... LastLast

Tags for this Thread

Bookmarks