http://danas.net.hr/hrvatska/page/20...06.html?pos=n0
Podržavam akciju, no užasno mi je drago jer su uhitili uvaženog "anarho-intelektualca" Kapovića. Viva la Revolution!
http://danas.net.hr/hrvatska/page/20...06.html?pos=n0
Podržavam akciju, no užasno mi je drago jer su uhitili uvaženog "anarho-intelektualca" Kapovića. Viva la Revolution!
Tamo gdje diplomacija prestaje, tu počinje rat.
Meni je ovo jadno kako je policija postupila.
Svatko ima pravo prosvjedovati i iznijeti svoje mišljenje.
Da se odmah ogradim i da kažem da smatram da su Zagrebu neophodne suvremene interpelacije u arhitekturi i da su taj projekt radili stručnjaci koji su se po svijetu nagledali primjera kako suvremeno može koegzistirati s "povijesnim" (makar teško uoće nekakva zapuštena dvorišta zgrada starih ni sto godina, nazvati "povijesnim"). Ali to je trenutačno najveći izazov u suvremenoj arhitekturi i ja bi preporučio takvim ajatolasima da odu malo u Bruxelles, Zurich, Barcelonu ili (barem) Beč, pa da pogledaju kako izgleda grad koji je pametno promišljen. (Nedavno mi je u jednoj maloj ulici u centru grada gdje sam čekao da mi počne tečaj, prišla jedna baba i počela drobiti kako je naprosto grozna ta jedna nova zgrada koja je z a m i s l i t e siva, a sve ostale u ulici su krem žute i zgog te zgrade su ti "grozni investitori stušili drvo na kojem se čak znala gnijezditi sova". ?! Nisam imao srca reći joj da me je ta fasada upravo oduševila par tjedana prije kad su skinuli skele. Vjerojatno bi me pitala odakle sam došao u Zagreb, pa bi ta činjenica oduzela bilo kakvo pravo da govorim o Zagrebu, a još manje o ulici u "kojoj je ona i kao dijete gledala sovu kako se gnijezdi, par minuta od Jelačić-placa. - digresija).
A taj Kapović je mene na forumu ffzg banao jer sam se u s u d i o imati drugačije mišljenje. Toliko o zatucanosti nekih ljudi koji se onda prodaju pod zagovornike slobode izražavanja drugačijeg mišljenja.
A.L.A.B. - All lawyers are bastards
Sto se tice tog prava na prosvjed,ako se dobro sjecam ejp-a praksa Europskog suda u tim granicnim slucajevima uglavnom ide u korist prava na prosvjed osim kada se radi o nekakvoj blokadi koja znacajno ogranicava gospodarske i drustvene aktivnosti. (tipa dugotrajna blokada glavnih prometnica)
Sad ne znam bi li se ovo moglo podvesti pod znacajno ogranicavanje. Nisam do kraja upoznat sa situacijom ali mislim da je ulozena zalba po pitanju radova ali da ona ne odgada izvrsenje. A ukoliko se radi o projektu koji je potencijalno protuzakonit ili protiv javnog interesa mislim da je prosvjed sasvim legitiman jer se ne ogranicava nista osim daljnje provedbe tog projekta barem do donosenja sudske odluke.
Sumnjam da ce prosvjednici ista postici ali valjda vrijedi pokusati.
Last edited by Darkbuster; 11-02-2010 at 18:13.
http://www.jutarnji.hr/ivo-josipovic...jerana/554805/
A ovaj je živ? Nisam ga vidio ni čuo mjesec dana a sad se oglašava priopćenjem u korist ove bande iz Varšavske. To nema na Marsu, da šaka ljudi izazove "dešavanje naroda", zaustavi uredno odobren i dokumentiran privatni projekt vrijedan desetke milijuna kuna i nanese popriličnu materijalnu štetu investitoru i onda kad ih policija rastjera predsjednik države ustaje u obranu tih zgubidana... Pa ovako seljaci u Dalmaciji mogu iznijeti barikade pred bagere koji kopaju autocestu i prosvjedovati do daljnjega. Čak bi to imalo više smisla jer najveći biokovski krš ima veću estetsku i prirodnu vrijednost od tog odurnog dvorišta, naseljenog štakorima i buhama, rasadišta zaraznih boleština i simbola opće oronulosti koja karakterizira ovu samodopadnu a opet tako zaostalu austrougarsku čaršijicu u čmaru Carevine.
![]()
Tkach ocekivano u obrani wellness salona za vajazzling. Let it shine!![]()
Jedva čekam da se za 20 godina Kurdi i Nigerijci nasele u te vlažne šupetine. To će onda biti stvarno grad po mjeri.
S jedne strane imaju pravo odnijet kontejnere i izvoditi radove, s druge strane imaju pravo na miran i legalan prosvjed, bez hapšenja. To se naravno ne odnosi na one koji su radili nered, kao i na debila Kapovića, dabogdomtrunuouzatvorudovijeka.
http://www.jutarnji.hr/policija-u-va...promet/554427/
Kome je još ovo hilerijus?Privedene su ukupno 23 osobe od kojih devet nema prijavljeno boravište u Zagrebu nego su osobe iz Mediulina, Sinja, Hvara, Zaprešića... U akciji je sudjelovao 41 policajac te 29 intereventnih policajaca.![]()
Ma najbolje da Horvatinčić utuče 100 milijuna kuna u stanove i poslovne prostore i onda da mu stanari i mušterije parkiraju na površini Mjeseca... Pa naravno da će takav projekt ići s garažom i naravno da će se tu predati dio javnog interesa, pa ovo nije humanitarna akcija za siročad Haitija, čovjek je uložio pare kako bi mu se vratilo još više para, interes grada da se pritom uredi katastrofalno zapušten dio strogog centra i stvori ekonomska aktivnost sigurno nadmašuje nekakvo ezoterično pravo javnosti na komad gradskog asfalta. Evo, tu kod mene na kvartu ima nekoliko zgrada s privatnim garažama u koje se ulazi preko javne površine i nisam nikad vidio nikakve luzere da se zatvaraju u kaveze.
Ovi prosvjedi su motivirani dvojako, s jedne strane se radi o antikapitalističkom protestu, dio ljudi jednostavno ne može prihvatiti da žive u tržišnom društvu i da nema više kolektivizma i samoupravljanja. S druge strane, ovi prosvjedi su izraz teškog malograđanskog jada, otpora promjenama kao takvim i komično neutemeljenog zagrebačkog kulturnog snobizma i samodopadnosti. Iskreno, ne znam koji mi se od ova dva aspekta više gadi.
Tkach, preeeeeeeeeeočito je da ti ne voziš. Ta Gundulićeva je i bez izlaza iz garaže zagušena i onda još ova perverzija sa dva smjera! Veliki gradovi koje spominješ tjeraju aute iz centra, a mi ih privlačimo. 3 garaže u centru sa još 2 u planu! Svašta. I još je tu smanjivanje pješačke zone. I ne moraju na površinu mjeseca, mogu u Tuškanac.
@ Robierre: Lijeno đubre, pa imao bi javni prijevoz do centra.I normalno da je bolje radit podzemne garaže da možeš nešto gore napravit. Nadzemne garaže kao što je ona iza hotela International suck balls!
I kad ju već spominjem, udaljena je čak 15 min jako sporog hoda od Lisinskog.
Ja sam malograđanski konzervativni snob koji se ne može priviknuti na promjene.
Buržuj, ukratko.
I kao takav smatram da bi, u idealnoj varijanti, bilo bolje kada bi grad uložio novce u renoviranje oronulog i ispranog centra Zagreba, odnosno renoviranje poprilično lijepih i arhitektonski savršenih centralno-europskih zgrada i ulica, a ne kada bi dopuštao privatnim interesima da, zahvaljujući kapitalu, taj isti centar pretvaraju u ogromne garaže, staklene postmodernističke kupole i bezlične betonske trgove.
Gle, Tkach, ja ti sada odmah mogu reći da sigurno nikada nećeš imati onoliko kapitala koliko ga posjeduje Horvatinčić te da je obrana njegovog interesa stupidna te iskaz frustracija te seljačkog mentaliteta u kojem se tuđi interes glorificira isključivo zato da bi se prikrila vlastita zavist.
Nikad od vas profinjenog građanina, gospodine Tkach!
Potpisujem u potpunosti, to je identično mojem mišljenju o tome. Nemam ništa protiv kapitala per se, ali mislim da bi gradske vlasti trebali natjerat iste da naprave nešto u estetici i harmoniji sa ostatkom gradske jezgre, što će očuvati i to malo kulture i povijesti što imamo. Nije to nikakav snobizam, u koliko sam bio njemačkih/austrijskih gradskih jezgri u kojima se iz temelja grade zgrade u "starom" stilu.
S druge strane, slažem se s tkachom da je dobar broj ovih prosvjednika tu čisto zbog neke antikapitalističke agende, što mi potrvđuje broj uhićenih sa boravištem izvan Zg, a i samim Kapovićem koji je dežurni antikapitalistički sroljo.
Nije me briga tko je topovsko meso sve dok se ideja, koju osobno podržavam, ne pretvori u cirkustantsku propagandu određenih društvenih i ideoloških frakcija.
Za sada, koliko znam, se u ovom primjeru to još nije dogodilo. Osobno se nadam da niti neće. Onog trenutka kada se "bunt građana" usmjeren protiv uništavanja gradske jezgre pretvori u ideološku/političku akciju, spomenute više neću podržavati.
Ma ti si da oprostiš (ili ne moraš) samo još jedan uskogrudni socijalistički bijednik. Tebi je problem kad netko ulaže svoja privatna sredstva u izgradnju "garaža, postmodernističkih kupola i bezličnih betonskih trgova" ali je za to za tebe prihvatljivo da se javnim sredstvima (gradskim novcima) obnavlja tuđa privatna imovina (te divne centralno-europske zgrade). Dakle investicije privatno u privatno su zlo, a investicije javno u privatno su poželjan model funkcioniranja, dokle god je privatna strana koja dobiva korist neki naš mali posrani čovo koji ne želi održavati vlastitu imovinu jer je pijana bezvrijedna gomila sala a ne kakav pokvareni poduzetnik ili nedajbože strana korporacija.
A sam tvoj prezir prema ovakvim projektima je samo dokaz da si ili slijep ili da si od Europe vidio benzinsku pumpu uz talijanski autoban i disko u Ljoret del Maru. Jer da si putovao vidio bi da se nijedan veći europski grad ne čuva hermetički u stanju iz 1880. već da se grade i garaže i postmodernističke kupole i svakakva druga čudesa. Evo sam Podrecca koji je autor projekta Cvjetni ima iza sebe više postmodernističkih radova u užim središtima brojnih srednjoeuropskih gradova. No kako danas Google može pokrpati sva neznanja, pa tako i totalnu neupućenost u urbanizam 21. stoljeća, predlažem da počneš. Ili moraš ići s Kapovićem i Celakoskim nabijati u lonce.
Last edited by Tkach; 11-02-2010 at 23:01.
Evo djeco, mala škola za pačiće-prvašiće, Haas Haus preko puta bečke katedrale:
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...-haas-haus.jpg
Ma da...vozit ću se od Borongaja do Av Malla autom da bih onda čekao dvadeset minuta tramvaj, onda se unutra gurao začepljenog nosa jer su te opkolili ljudi koji se ne peru ni kupaju, presjedao, čekao novi tramvaj, trpio penzionere kojima se nisi digao još dok nisu ni ušli u vagon i onda još malo pješačiti i naravno sav taj užitak platiti (parking plus tramvaj) i paziti da na kavi ne ostanem 5 minuta duže jer parking traje najviše 60 ili 120 minuta... Taj užitak si eventualno mogu priuštiti jedino da sam u penziji i da ima cijeli dan za vozikanje tramvajima...ali ne u jeku jurcanja za pravničkom karijerom kad ni sendvič ne stigneš pojesti na miru.
Ali ako te što tješi...postoje gradovi koji još više frustriraju od Zagreba. U dva mjeseca koliko sam sad bio u Parizu, nikad nisam vidio slobodno parking mjesto. A od aerodroma Charles de Gaulle do smještaja u petnaestom arondismanu (jugozapad) sam se taksijem vozio preko sat vremena. Ne želiš znati koliko sam to zadovoljstvo platio.![]()
A.L.A.B. - All lawyers are bastards
http://www.vecernji.hr/kolumne/nasil...-kolumna-95185
Tkacha ce razveseliti ovaj clanak...
Jbte, autor se uzivio kao da opisuje ridanje majki cije sinove odvode turci kao danak u krvi...
Hura za Jelenu!Pilaju nas!![]()
Sigurno znaš da je ta lokacija pješačka zona i da nemaju podzemne garaže.
E moj druže....Sa Borongaja ćeš otići na Kvatrić, a ne do Av. Malla.
No kad si već navalio sa Av. Mallom - tamo ćeš sjest na BUS do centra, a ne tramvaj. I nećeš ga dugo čekati jer tamo voze barem 4 autobusne linije do Glavnog kolodvora. Nadalje, u tom mojem konceptu bi se radilo o garaži što znači da NEMA zona.
Garaža bi bila max 5 kuna 1 sat pa ti valjda ne bi falilo ništa.
Još ako bi ubacili laku željeznicu koju smo spominjali, pa za čas bi bio u centru!
meni je građevina baš lijepa. nemam blage kako će izgledati taj Horvatinčićev projekt, ali mi prosvjed djeluje kao pokušaj nišradnika ala Kapović da još malo seruckaju po kapitalizmu. Ok, ne podržavam garažu usred centra, ali ako je to za ppovećanje aktivnosti, so be it.
There is nothing to fear, but fear itself !
I believe that whatever doesn't kill you simply makes you...stranger.
How do you drive mad that which is already insane?
znaš kaj se meni gadi gadi mi se da umj. da vade promet iz grada i smanje gužve oni sve trpaju u grad. kao drugo zbog te njegove privatne garaže će se zakrčiti ionak zakrčen promet u gundulićevoj. kao treće neš ti ekonomske aktinovsti i kak će to gradu pomoći, oće moš mislit pomoći će samo njemu i on uređuje ta zapuštena dvorišta ili kajgod sebi u korist puca njemu ku.ac za grad. al slažem se živimo u kapitalizmu itd. al mislim da ti malo previše crno bijelo gledaš stvari. naravno da grad ne treba izgledati i živjeti kao prije 100 godina al ak se rade neke moderne intervencije u centru grada onda moraju biti u nekakvom skladu s tim istim gradom, centrom grada koji se najviše pokazuje van i što ljudi koji dođu ovdje najviše vide. nije problem kaj netko hoće uložiti kapital itd. nego je problem što svi znamo kako kod nas funkcioniraju stvari. kako se kojem šerifu sprdne on bi gradio štogod i kakogod di god u gradu. evo tamo di je bilo ono divlje parkiralište malo iza javnog wca kad se ide prema purgu grade neke elitne stanove itd.baš me zanima kak će to izgledat al ne bi me čudilo da bude odvratno i nakaradno. grad se pretvara u ono penthouse za bogataše, a ostale građane Zagreba se ništa ne pita. gradi se sve u 16, niču nova naselja koja izgledaju pomozi Bože, urbane vile koje pucaju nakon par dana, nekakve ružen kućerine itd. evo kod mene ove uličice prema srednjacima di su bile male kućice i lijepi mali kvart sad samo ruše sve staro i grade nekakve kućerine odvratne i još si svako malo netko uzme dio nogostupa i tamo si napravi prilaz kući.
kakav je to na kraju gradu kojem se GUP mijenja kako se kome sprdne i kako se bandiću digne.
ne sviđaju se ni meni neki koji tam prosvjeduju jer ima ekipe kojima je to hobi i prosvjedovali bi protiv svega i svačega. al nek se prvo urede stvari nek se sredi u kojem smjeru ide Zagreb i kako će se dalje razvijat a ne da se sve događa ad hoc. eto recimo jedan apsurd, ona zgrada ferimporta kod faksa je proglašena kulturnim spomenikom i ono ruglo će tamo ostat samo tako stajat.
ako se želi nešto napraviti neka se urede gradska pročelja po gradu jer je to tolko devastirano ne grafitima nego tamo neki šaranjem da je to strašno.
Drugi joj raspliće kosu, a ja je voolim
Prvo, jesi li ti glup?
Drugo, imao sam sreću proputovati i vidjeti zasigurno više Europe od tebe pa te stoga molim da se upristojiš i prestaneš baljezgati gluposti te ne napadaš ovakvim stupidnim ad hominemima.
Apsolutno me ne interesira tko ulaže i tko od toga ima koristi. Isključivo forsirani, jadni te patetični tipovi koji se u principu boje sami djelovati u kapitalizmu se bave investicijama i interesima drugih te obranom istih iako su u djelovanje tih persona upučene koliko i ja u nuklearnu fiziku.
Meritum stvari jest urbanizam i kultura.
Izgradnja hale u naselju vila jest neukus.
Nedostatak interesa za strategiju izgradnje te kapitalom uvjetovana forma modernog dizajna velikih gradova je te iste gradove krajem 20og stoljeća počeo jesti. Upravo zbog toga, a vidim da si u to upućen koliko i svaka druga preseratorska kumica na placu koja glumi vrsnog stručnjaka u ekonomiji nakon što je jednom posjetila Austriju povodom subotnjeg shopinga u Grazu, se danas u svim razvijenim državama donose mnogi propisi o urbanizmu gradova te strategije formiranja istih.
Mogućnost da bez ikakve valjane studije o interesu i formi mijenjaš centre i okolicu centara velikih europskih gradova je ravna nuli, dok se u Hrvatskoj takvo što dešava svakodnevno.
Navedeni bečki primjer je inače jedan od najomraženijih primjeraka modernog dizajna u arhitekturi zbog kojeg se grad dugo prilagođavao te trpio kritike stručnjaka (iako to ne znači da je kao dizajn loš, no ti to ne možeš shvatiti nažalost jer ne razlikuješ cjelinu od strukturalnih dijelova).
Zašto ja uopče vodim raspravu sa seljaninom?
Pa okej, to se i provodi. Al po centru samo(koliko sam ja upoznat). Evo, moja zgrada je uređena.No i ovdje imaš idiote jer boja koju je odabrao taj neki "stručnjak" je naprosto nakaradna i nije takva bila prije. Naime, cilj je da se zgrade vrate u stanje u kojem su bile prije al dam se kladit da nisu sve zgrade na Gornjem gradu bile žute.
![]()
Bookmarks