+ Reply to Thread
Page 1 of 23 12311 ... LastLast
Results 1 to 30 of 678

Thread: II. Pravna Informatika

Super Moderator Pravokutnići's Avatar

Default II. Pravna Informatika

WEB KATEDRE:
    http://www.pravo.hr/pi

ISPITIVAČI:
    prof.dr.sc. Dražen Dragičević - konzultacije ponedjeljkom u 12,00h, TMT 14, soba 51 / ddragicevic@pravo.hr
    asis. Marko Jurić - srijedom u 10,00h, Ćirilometodska 4, soba 55/mjuric@pravo.hr;marko@pravo.hr,
    ASISTENTI
    asis. Tihomir Katulić - utorkom u 11,00h, Ćirilometodska 4, soba 55 /tihomir.katulic@pravo.hr;tihomir@pravo.hr
    asis. Hrvoje Lisičar - četvrtkom u 12,00h, Gundulićeva 10, soba 7 /hrvoje@pravo.hr

PRIJAVA ISPITA
    Ispit se prijavljuje preko studomata.

LITERATURA:
    D. DRAGIČEVIĆ: Kompjutorski kriminalitet i informacijski sustavi, Informator, Zagreb, 2004.
    D. DRAGIČEVIĆ: Privatnost u virtualnom svijetu, Zbornik Pravnog fakulteta u Zagrebu, Br. 3-4, Zagreb, 2001. - http://www.pravo.hr/_download/reposi...om_svijetu.pdf
    Zakon o zaštiti osobnih podataka, NN 103/03, 118/06, 41/08 - http://www.pravo.hr/_download/reposi...PROCISCENI.pdf

Dopunska literatura:
    Strategija »Informacijska i komunikacijska tehnologija – Hrvatska u 21. stoljeću«, NN 109/02
    Zakon o telekomunikacijama, NN 122/03*
    Zakon o elektroničkim medijima, NN 122/03
    Zakon o elektroničkom potpisu, NN 10/02 (i pravilnici)
    Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima, NN 167/03
    Zakon o potvrđivanju Konvencije o kibernetičkom kriminalu, NN 9/02
    __________________________________________________ _____
    *Zakon o telekomunikacijama je zamijenjen Zakonom o elektronickim komunikacijama
    (http://narodne-novine.nn.hr/clanci/s...6_73_2420.html)

Ispit se sastoji od pismenog i usmenog dijela. Pismeni ima 11 pitanja, 6 za prolaz, nema polovicnih bodova. Pise se 45 minuta. Na usmenom se izvlace 3 kartice, a pitaju se i podpitanja.

The skripta:
    http://www.pravokutnik.net/sites/def...ainfo301_0.doc

ZAKONI
    Zakon o elektroničkim medijima
    NN 122/03, 79/07, 32/08

Zakon o elektroničkom potpisu
    NN 10/02

Zakon o tajnosti podataka
    NN 79/07

Zakon o zastiti osobnih podataka
    NN 103/03, 118/06

Pravna informatika by lily

SEMINARISTI
    Informacije o seminaru i više o kolokvijima možete naći na podforumu Seminari. Tamo pišite dojmove sa seminara, pitanja s kolokvija i slično. Link na stranicu:
    http://www.pravokutnik.net/forum/showthread.php?t=711

PITANJA
    U privitku se nalaze dojmovi s pismenih i usmenih u .doc formatu koja ovdje možete preuzeti.
    Attached Files Attached Files
    Last edited by Alita; 12-04-2011 at 00:12.

Administrator fat drummer's Avatar
    igram šah sa Smrti... kako se ono pomiče konjić?

editirano:
    ---------------------------------------------------

DIO, čet ruj 20, 2007

Ovo danas je bilo STRAŠNO.

Da se razumijemo, nije da mi ovisi zivot o ovom ispitu i da sad jecam u bolovima jer je ppismeni bio sranje, ali da je NEKOREKTNO I U NAJMANJU RUKU BEZOBZIRNO STAVITI OVAKVA PITANJA zadnji rok u rujnu, stvarno je.

Pa dobro, sta je vama?

I ne, ovo nije tipican buntovni post napisan od strane osobe koja u zivotu nije vidjela knjigu iz informatike, nego plazi i slini po raznoraznim skriptama, pitanjima i alternativnim izvorima znanja, vec kolko-tolko pokusaj objektivnog posta osobe koja predmet uci vec dosta vremena da mogu s punom sigurnosti reci da znam ponesto o gradivu koje se prezentira, i, za boga miloga, ako je meni (koja ucim za visoku ocjenu) bilo zlo od tih pitanja, nemam pojma kako je tek ljudima kojima je ovo bilo za uvjet, upis godine, i sve sto su htjeli je ostvarit neki normalan broj bodova i uzet dvojku?

Nemam nista protiv visokih kriterija za osobe koje zele visoke ocjene u indeksu, ali, HEJ, zar pismeni (na kojem ne znamo tko zeli visoku ocjenu a tko prolaz) ne bi trebao biti nekakve umjerene tezine, tako da ga rijesiti i proci mogu kako oni koji zele 2, 3 tako i oni koji ce se kasnije trsiti za 4,5 ?
    Ovaj pismeni je bio ne za 5, nego za 5+ !

I stvarno, stvarno mi je koma dok samo zamislim koliko ce ljudi zbog ovoga ostati bez uvjeta!

Izgleda da katedre naseg fakulteta sve vise pokazuju tendenciju perverzija na pismenima.
    Ne znam koja je fora s tim, ali da je jadno, jadno je, i da se moze i dati pitanja normalne tezine, moze se. zivi primjer je uzorna katedra ekonomske politike, koju pohvaljujem.

I jos zelim naglasit da podrzavam postavljanje pitanja iz knjige a ne skripte (jer i vise nego ocito je bilo da je ovaj rok sastavljen od pitanja te vrste da se na njih nije moglo odogovoriti ako nisi ucio iz knjige), i naravno da cu se potruditi i barem nekoliko puta proci knjigu koju se netko mucio sastavljati a ne samo skriptice i ostalo (iako je skripta za ovaj predmet sjajno sastavljena), ali, sto je previse, previse je.
    Debilno je zahtijevati da znam sva imena i autore, donosioce i sadrzaje konvencija, preporuka, smjernica, i pm-a naseg divnog informacijskog drustva. jednostavno je debilno.

Sretno svima.
    Idem ucit popis koristene literature za pisanje udzbenika, tko zna, mozda mi to dodje na usmenom.

malimrav85, čet ruj 20, 2007
    To sam i ja htio reć, dobro da si ti.
    Ali ako je njima zadovoljstvo radit takva pitanja gdje nema niti jedne definicije nego sam izvori i što je kad onda neka im bude veselju. Ju hu hu
    Moguće je da sam ja subjektivan ali mislim da se moglo znati ali baš znati 100% 3-6 pitanja a 4-7 se moralo pogaðati pa što bude.

konzerva, čet ruj 20, 2007
    Quote Originally Posted by DIO
    NEKOREKTNO JE I U NAJMANJU RUKU BEZOBZIRNO STAVITI OVAKVA PITANJA zadnji rok u rujnu
    rockyeva škola!
    tak sam prošle godine ja spušio uvjet na političkoj...

nestorov, pet ruj 21, 2007
    rekao je prof sad na usmenom u rujnu da će počet stavljat pitanja samo iz knjige.urlao na nas,da učimo samo iz skripte,da nas nešto pita iz knjige,svi bi pali.savjet kolegama koji idu na usmeni,proðite knjigu obavezno.pitanja koja izvlačite,jesu mislim sva po skriptama.ali pita dosta potpitanja a ziher doðe nešto iz knjige.
    ovo me podsjeća na političku i jednu davnu veljaču 2005-te.... :smt069
    Last edited by Alita; 11-07-2010 at 00:58.
    I owe the discovery of Uqbar to the conjunction of a mirror and an encyclopedia.

Forumaš u usponu Emer's Avatar

O gradivu, ispitima i kolokvijima

Maat
    opet moram postaviti ovo pitanje
    čujem da se traže fusnote i detalji u kolokvijima iz pravne, pa sam htjela da se maalo pojasni to - jel kao kod sociologije, da moram znati tko je šta napisao, ime knjige, imena onih hakera itd.... KRATICE? - ili ipak neke evidentno važnije stvari, npr. u fusnotama ima dosta definicija.

nobody0770
    fusnote ti se ful traže,kratice...al djela ne...

Maat
    pa u fusnotama ima stvarno svega; za definicije znam, to OK ali ima i djela, i časopisa, i autora i pričica.
    pa nisam na čisto s čim da se zamaram a s čim ne.

nobody0770
    Ma sam definicije,ne i djela u fusnotama...pa di bi stigao kad bi još to učio...

devil
    neke definicije, obavezno kratice...pricice ne treba.

devil
    prosle godine je bilo pitanje sto je carnet( trazio se prijevod ), onda vrste virusa, crvi i sl...
    mislim da ce se na predavanje morat ic...
    jos sam se sjetila jos nekih pitanja sta su bila...
    1. sto je ARPANET
    2.da li je hrvatska donijela zakon o elek. potpisu ili nesto tako
    3. nesto kronoloski ( tiskarski stroj i sl )
    4. nacela info. sustava
    5. kriptografija
    6. steganografija

bilo je i pitanje sto je WIPO, od cega je BBS skracenica ( bulletin board system ), iz cega se razvio internet, vrste napada ( ...pasivni , aktivni ecc. ), nesto vezano za frikere...neznam tocno sta.

salty
    vidim da niko ne javlja "doživljaje" sa kolokvija, pa ću ja prvi (iz C grupe)

dakle: kolokvij je zbilja napravljen tako da oni i koji su učili čist dosta nailaze na nedoumice (ja nisam učio, nego 2 put pročitao, ali tako kažu kolege)
    budući da je gradivo (po mom skromnom mišljenju) bilo zaista bezveze i svodilo se uglavnom na ponavljanje kako ...hakeri uglavnom nisu opasni, već ih je većina benignih znatiželjnika....nanananana, možete se zaštititi, virus, trojan...zaštititi, spriječiti - uglavnom sve nekako već poznato

ipak na kolokviju su izvukli čist solidna KONKRETNA pitanje, unatoč tome što se gradivo čini jako nekonkretno...

dakle prva dva pitanja se tiču pravne zaštite, kada je ona prvi put uvedena kod zaštite is-a , (kolege bilo vam je to raaanih 60ih, a ne 80-ih ko što sam ja stavio) dok se drugo pitanje odnosilo na gdje je donesen prvi zakon zaštite podataka (ili tak nešt) uglavnom mislim da je to Njemačka,

ima tu i pitanja za mozgat malo poput izbaci uljeza (bili su ponuđeni načini zaštite, sve biometrija, osim lozinke i dig potpisa), zatim unutar pitanja što je informacijska superprometnica može se javiti dilema je li to i sinonim za Internet, što je također bilo ponuđeno... (pouka: čitajte fusnote)

dobro prođite i čelne ljude poput Tofflera i njegovog infoterorizma kao i začetnika ideje Interneta tj. J.C.R. Licklidera (a ne slučajno staviti onog www Tima Barnersa-Leea ko šta sam ja)

kada su doneseni sistemi domena - 1984. , ne brkati sa '92 i www-om

bilo je i pitanje što je EDI (ne brkajte prijenos podataka i prijenos programa), što su log datoteke

o informacijskoj revoluciji (kada, što je, šira od informatičke, obuhvaća li to i to...)

bilo je i pričam ti priču pitanja (obrnuta definicija), pa tako primjer lažnog predstavljanja putem telefona radi krađe logina bi bilo maskiranje, a primjere principa iz Smjernica dobro pročitajte na stranama 23/24 ako se ne varam, budući da vam citira princip a vi morate napisati koji je to... (bio je svjesnosti)

također Smjernice je donio OECD iliti Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (jedno od pitanja)

među ostalim su pitanja koja se tiču (obrnute) definicije kompajlera, steganografije, kriptologije, spywarea, digitalni certifikat (da li je isprava ili nije, koristi li simetričan ključ kod kriptografije, služi li za potvrdu vjerodostojnosti poruke ili pošiljatelja, tko je izdaje - ovlaštene agencije...)

i hope i helped!

ako i ne budu ista pitanja, pazite na slijedeće -
    naučite sve bitnije godine koje se pojavljuju, sve bitnije ljude, osnivače, začetnike, sve bitnije vremenske okvire (početkom 80ih, početkom 19.st), citirane primjere principa iz Smjernica (koje sam ja preskočio, ali ipak bubnuo točno po smislu), kratice, engleske nazive, nazive za praktične primjere krađe i zaštite!

***I UČITE SVE LIJEPO TAMO DO 109. STR A NE SLUŠAT TRAČEVE "MOĹ˝DA SE ZABUNIO, I UČIT DO KRAJA LEKCIJE tj. 97str." ***

rezultati možda čak večeras na info.pravo.hr
    za prolaz 11/20
    piše se 30min

sretno

one_perfect_girl
    moje viđenje jutrošnjeg kolokvija - grupa C...
    sve u svemu, zadovoljna jesam, 11 bodova sam vrlo vjerojatno skupila, možda čak i više - al da je bilo pljuga, da je bilo jaaaako lagano, E TO NIJE ISTINA!! stvarno su se potrudili sa sastavljanjem pitanja, bilo je zeznutih sitnica (kao npr. citati pa ti po njemu pridruži određeni odgovor). bilo je vrlo lako zeznuti se, ostati zbunjen, pa čak i ja, koja sam još jutros bila uvjerena da sam jako dobro naučila, sam sa par pitanja ratove vodila
    ugl, nadam se da su ljudi sad shvatili da pravna i nije ispit za zajebanciju, da trebaju neke stvari dobro sjesti... ne, preteško nije bilo ali nije bilo mačji kašalj kako su mnogi očekivali od ovog kolokvija

Filip
    Bila su lagana pitanja, ali je trebalo dobro pročitati odgovore prije zaokruživanja jer ima dosta podvala, nešto tipa OTPD, možda malo lakše. Ja sam pisao u prvoj grupi i nama je asistent Lisičar rekao da će rezultate staviti isključivo na web stranicu katedre, ali ne prije ponedjeljka, jer nas je jako puno pisalo.

Riki
    slažem se, kolokvij uopće nije bio lagan kako se dalo naslutiti iz usmenih predaja studenata s viših godina!!
    Još jednom se potvrdilo da često ne treba slušati druge, nego dopustiti si da sam prosudiš i stekneš vlastiti stav o nečemu!

Maat
    yep! baš sam se čudila gdje su uspjeli naći ta pitanja...jako se lako zavarati čitajući - lagano je, logično je... to je tak kad se uči na brzinu i shvaćaju se stvari olako. ja sam učila uglavnom danas prijepodne, i cijelo vrijeme sam svjesna: sigurno ce zakomplicirat, nece biti tako lagano... but nooo... nisam se mogla natjerat to učit do zadnjeg časa!

eleanor rigby
    Evo neka pitanja kojih se sjećam: BSA, BBS, Tko je napisao Šok budućnosti?, Koje su administrativne i organizacijske mjere zaštite? Jesu svim zakonodavstima slično regulirani intelektualno vlasništvo i povrede privatnosti? Kako je kod nas regulirana povreda prava autora ( kako se kažnjava?) Tko smatra da kompjutorske zloupotrebe nisu bitno drugačije od onih koje postoje neovisno o kompjutorima? Što je etiologija komp. kriminaliteta? Što je tamna brojka komp. kriminaliteta, koji su uzroci? Koji su zakoni doneseni u cilju da se stvore uvjeti za siguran i nesmetan informacijski razvoj? Problemi koji se javljaju u pogledu zaštite i sigurnosti informacijskih sustava?
    Sretno!

Maat
    jedna grupa je bila OK, druga je bila puno teza... moja je bila ova druga, pa da podijelim svoj jad s vama. suprotno uputama prof. dragicevica da ne pomazemo "konkurenciji", koji nam ruje iznutra i rusi nase bratstvo i jedinstvo.

evo jos za ovu grupu u 14, nisam prije stigla...

otprilike:
    1. kompjutorski kriminalitet: neke definicije su presiroke, neke preuske.
    2. od kompjutorskog kriminaliteta se stite: c)kompjutorski sustavi, podaci i programi (ima jos: a)samo komp. sustavi ili b)samo netjelesni objekti)
    3. POBJEDNIK DANA (ZLATNA MEDALJA): koji su teoreticari smatrali da kompjutorske zloupotrebe nisu puno drugacije od ostalih zloupotreba. odgovor: nimmer i wasik. (ja nazalost nisam imala dobru brojalicu pa sam zaokruzila krivo)
    4. mainframe NIJE vrsta osobnog kompjutora.
    5. vecina kompjutorskih prijevara je pocinjena od osoba zaposlenih u firmama tj. ovlastenih korisnika? da ili ne? (mislim da da)
    6. SREBRNA MEDALJA: tamna brojka kompjutorskog kriminaliteta - pa navodjenje uzroka. mislim da je sve tocno. dobro ponovite SVE uzroke. na zadnja dva uzroka su mnogi zapeli: nedostatak informaticke pismenosti, te nepaznja i neobrazovanost korisnika. i to je tocno.
    7. BRONCANA MEDALJA: pitanje gdje mislim da nijedan nije tocan (nek mi netko potvrdi ovo!!!) - a radi se o neovlastenom pristupu... medalju je zasluzio jer se spominje nekakav ljudski faktor i stvari kojih u tekstu uopce nema. mislim da nije trebalo zaokruzit nist, ali ne sjecam se. neke nabacane opcije, nema veze s vezom.
    8. sigurnosne pretpostavke: zaokruziti FAZE koje spadaju u to! izmijesane su faze na str. 214, koje su tocne, i faze sa str. 215-216. nemojte pomijesat.
    9. FIZICKA SIGURNOST - tocan je 1 odgovor: "obuhvaca sve mjere i postupke kojima je cilj da se sprijeci neovlasten pristup i ugrozavanje kompjuterskog sustava"
    10. prvo kazneno djelo na kompjutoru: 1966.
    11. BSA: jedan tocan: udruzenje proizvodjaca softvera
    12. BBS: dva tocna: bulletin board system, te "kompjutorski sustav za razmjernu podataka i informacija putem modema".
    13. FRIKERI su: a) isto sto i hakeri (ne!?), b) javljaju se 80-ih, (ne) c) tehnicki obrazovani "delikventi" koji se sluze telefonima bla bla - to je jedino tocno, jedino sto se ne pise delikventi nego delinkventi.
    14. UTJESNA NAGRADA 1: neovlasten pristup se vrsi na nacine: i onda nabrojeni nacini sa str. 221. scanning, prisluskivanje, presretanje, varanje... ne sjecam se, naucite to napamet i nikad ne zaboravljajte!!!
    15. softversko piratstvo - mislim da je tocno samo a) je jedan od najrasirenijih slucajeva inform. zloupotreba. ponudjena je i vrlo kreativna opcija: "softversko piratstvo je otimanje softvera s tuđih kompjutora". aaahhh....
    16. UTJESNA NAGRADA 2: koje sve vrste mreza postoje - odgovor je local area network, wide area network i internet.
    17. koji programi kopiraju podatke i lozinke dok putuju mrezom - PACKET SNIFFERI
    18. koji su dokumenti prve inicijative za standardizaciju pravne regulative na medjunarodnom planu... pa je ponudjena a) WTO b) OECD 1986. c) Vijeće Europe 1989. d) nest bezveze. odgovori su OECD i VE.
    19. plan u slucaju nuzde - pa ono sto spada u njega (mjere za otkrivanje napada, formiranje strucnog osoblja...)

salty

imam neke dileme, najviše s tim fazama, jer ja sam zaokružio sve (god dammit) i s onim kriminalitetom ja sam stavio i netjelesni podaci (nama nije pisalo "samo" prije njih, pa sam računao kako su to "podaci")

bilo je još sličnih pitanja...
    bilo je pitanje što je CERT
    onda jesu li kažnjivi pokušaji u RH (čega ne sjećam se točno, bile su dvije stvari)
    što je softversko piratstvo...

zeznuto je i ovo, scanning, prisluskivanje, presretanje, varanje... (mislim da sam to fulo, stavio sam samo prva 2)

brijem da imam preko 11, al moglo je to bit puno bolje da nije bilo ovakvih tricky "nabrajalica" questions...

nobody0770

Ispit nije bio baš težak...bilo je nekih zajebanih pitanja (ko u svakom kolokviju dosad), ali ništa sad wow kako su mogli napravit...Pitanja su tipa:KONVERGENCIJA, CNN EFEKT, INTERNET I DEMOKRACIJA, ANONIMNOST, CYBERSPACE, AGENCIJA-kome je odgovorna, da li može pokrenut kazneni postupak, SREDIšNJI REGISTAR, Kako korisnici mogu doći do osobnih podataka(putem pismenog zahtjeva sa svrhom i pravnim temeljem),...............ne mogu se više sjetit...idem spavat...SRETNO ljudi!!!!!!!!!!

Löwin Lily
    U mojoj grupi su bila samo 3 pitanja iz znanstvenog rada "Privatnost...", a ostalo iz Zakona.
    Nije bilo teško, iako su se mnogi žalili na pitanja..
    Budimo realni, Zakon ima 10 stranica, i ako se to nije moglo naučiti, onda ne znam...
    Neću davati prognoze.. samo ću reći da mi treba 16 za četvorku.

O-Ren Ishii
    Ne, znam, ne bi se složila da je kolokvij bio lagan, bilo je baš ne-fer pitanja, tipa ono s anonimnošću na internetu, cnn efektom- kad vidiš pitanje ponadaš se da je lagano, al ponuđeni odgovori su bili zbilja protivni svakoj zdravoj logici... na kavi poslije kolokvija mi se za nekolicinu pitanja znalo dogoditi da od četvoro prisutnih ljudi svi imaju različit odgovor na neko pitanje, a ni nakon konzultiranja s knjigom i dalje nitko ne zna što je bilo točno... Nije uopće bila stvar u kvantiteti, da, nije teško 10 str naučit, al ponuđene jezične konstrukcije u odgovorima...

Maat vel 07, 2008
    kao, 1 ili 2 kandidata digla s 3 na 4, drugi ostali na ocjeni koju su imali. a jedna od cura sto je ostala na 3 kaze da je prof. korektan na prvi pogled, ali cudno pita. da je rekao neku definiciju iz knjige i pitao ju "nastavite...?" i tak.
    ali znat cu SIGURNO o cemu se tu radi, uskoro. jer ide na 1 od rokova netko koga poznam pa ako ta osoba ne digne ocjenu, onda je definitivno u profesoru problem. stavit cemo ga na crnu listu sluzbeno. bwahahaha poslat cemo mu virus
    evo obecala sam napisat impresije s ovog roka, na koji je islo nekoliko ljudi koji su si dizali ocjenu s kolokvija, i to tri trojke i jedna cetvorka. poznam curu koja je na kolokvijima zaradila 4 a druga 3 i svjesna sam njihovog znanja i pripremljenosti koja je stvarno bila na razini; njihove impresije o prof. dragicevicu su odlicne! naime, obje su dobile 5.
    (cijenila bih da komentare o nadobudnosti prenesite na offtopic topic ili nesto slicno )
    dao im je da vuku kartice, na kojima su bila potpuno normalna pitanja tipa komunikacijska privatnost, inteligentni agenti, kriptografija, izmjene KZ-a... "trik" pitanje je bilo "da li se cesce koristi simetricni ili asimetricni kript. sustav"? normalno pitanje. i da nisu nist posebno deducirale ni izmisljale, nego samo odgovorile tocno na ta pitanja.
    za druge ne znam kako je bilo, no sreli smo i jednu osobu koja nije isla na kolokvije nego je pisala pismeni i isla na usmeni - dobila je 5 i dosla sa spikom: "zasto svi stvaraju takvu famu oko prof. dragicevica?".
    a kasnije smo sreli jos nekoga, tko je bio totalno ogorcen prof. dragicevicem, jer mu uopce nije dao kartice nego ga pitao iz glave i "izresetao".

Tony Montana tra 10, 2008
    Danas na usmenom lagani teror. Profesor je rusio ekipu ko kruske nakon pol sata ispitivanja. Stvarno nije bilo ugodno i zao mi je kolega koji su po meni nezasluzeno pali
    Dvije riječi za Dragičevića: Okrutno objektivan!
    Što se usmenog tiče, ona tri pitanja koja izvuces su nista, jer odgovaras i na pitanja tvojih kolega ako slucajno ne znaju odgovor. Tako npr., ako vas je 6 unutra, to je 18 pitanja s papira i još mali milijun potpitanja koja se nadovezuju. Meni je usmeni trajao oko pola sata i izvrtilo se jako puno pitanja tako da svatko ima priliku pokazati koliko zna. Profesor je trazio povezivanje zakona i tocno precizno utvrdivanje koje se kazneno djelo na sto odnosi. U svakom slucaju, ne podcjenjujte ovaj predmet nikako i prodite knjigu barem jednom obavezno, jer se tocno primjeti kako profesor kuži kad mu se pocne odgovarati iz skripte.

Tedy tra 10, 2008
    Eto ja sam danas prošla pravnu.Na usmenom sam izvukla hoax,što je tamna brojka komp. kriminaliteta i cilj donošenja Konvencije o kiberkinetičkom kriminalitetu.
    ...so many bad ideas... so little time...

pichachu
    Guest

trazim funkciju inforomacijskog sutava?

da ne mislis mozda na cilj informacijskog sustava?

ali, ako mislis na funkcije, onda mislim da ti je to:

- prikupljanje podataka i informacija
    - obrada...
    -memoriranje...
    -distribucija inf. prema krajnjem korisniku

btw i mene to buni, jer su to zapravo aktivnosti integralnog informacijskog sustava..bar tak pise u knjizi, ali u biljeskama s predavanja te 4 funkcije su navedene kao funkcije inf.sustava
    str 18.drugi odlomak.

__________________________________________________ ___
    Pobuna

Filip
    Asistent Lisičar je danas na predavanju rekao da će 19.11. na stranici katedre i oglasnoj ploči objaviti popis studenata koji su redovito dolazili na predavanja i sakupili dovoljan broj potpisa za pristup kolokviju. Također, kaže da mu je profesor rekao da u slučaju da nas opet na popisu bude puno više nego u dvorani može početi prozivati, i ako se onaj koga prozove ne javi, sa popisa brišu tu osobu, a također i jednu osobu ispod i jednu osobu iznad te koje nema. Dakle, neće samo nastradati ta osoba koje nema, nego i dvoje (možda) nedužnih. Očito nema zafrkancije sa pravnim informatičarima.

Pravas
    Poručujem našoj dragoj katedri (znam da čitate i molim da mi ne hakirate kompjutor, da ne pokušavate saznat IP i saznat identitet jer je to kriminal i kažnjivo je po KZ -u ) da ako naprave ovo sa potpisima da su krajnje netolerantni i da im pod hitno treba stručna pomoć. Ako se ne zahtjeva dolazak na predavanja iz predmeta tipa obiteljsko, rimsko ili ustavno, mislim di bi bilo stupidno, debilno i bezobrazno to tražit iz predmeta koji se zove informatika, ajmo još jednom - I N F O R M A T I K A ! Ne draga katedro ovo nije Bolonja, ovđe se ne radi u malim interaktivnim grupama, i još nešto - stavite predavanje u dvoranu u koju stane trostruko manje ljudi nego ih potencijalno može doći, nije li to neverbalna poruka da ne moramo dolazit? Dakle, vi kršite pravila također u suradnji sa faxom jer ne osiguravate dovoljno prostora tako da bi traženje od nas da dolazimo obvezno na predavanja bilo licemjerno

fidel_castro
    drugovi i drugarice, kolegice i kolege!
    ja sam uvijek za radikalne metode! naravno da nisam dolazio kao ni većina ostalih... imamo pametnijeg posla nego gubiti sate i sate na beskorisna predavanja, a takva su gotovo sve na našem premilom faksu. Čak i da su zanimljiva predavanja, oni nama i dalje nisu osigurali prostor za normalno odvijanje nastave(osim ako u onoj dvoranici 2 misle uspješno smjestiti 500 ljudi, ili u dvije grupe po 250- nekako mi se čini da u dvoranu ne stane više od 150 ljudi)...
    zato vas pozivam sve da ovo navedeno kažemo na slijedećem predavanjui pokušamo se izboriti za kolokvije... jer ako se nećemo sami boriti za sebe, ne znam tko će!

princeza-ispod-neona
    Ekipo u kratko ne serite

poučeni proslogodisnji iskustvima potpisi služe određivanju ocjene na kraju kad prođu svi kolokviji ukoliko ste dolazili redovito ne upisuju vam dva nego tri al vala ak imate tri nece vam upisat 4...

zato ne serite i ne strašite ekipu svojim psihodeličnim ispadima a koga zanima uvijek može se javiti profesoru mailom i pitati da se razjasni situacija...

Dosta vise sa zastrasivanjima ko smije ko ne smije krenite na predavanja, odlušajte ih do kraja ili nemojte AL NE OČEKUJTE ISTI TRETMAN S ONIMA KOJI DOLAZE...

hvala

Cro
    U ovoj cijeloj priči je najnepravednije što se na prvom predavanju nije spominjalo da su potpisi uvjet za izlazak na kolokvij!
    Rečeno je da svi imaju pravo izaći!
    Da su oni lijepo fer rekli sve uvjete odmah, ne bi bilo strke...
    Ovako sam dolazio prvih nekoliko predavanja, pa propustio iduće, a kad ono počeli papiri..
    Nakon toga sam se upisao 2 puta, ali što mi to vrijedi kada su poništili jedan popis?
    Tak da ispada da sam bio na 1 predavanju, a u biti sam propustio 2 predavanja, a na svim ostalim bio.

Da su oni odmah rekli uvjete, sve bi bilo ok..
    Ovo je u najmanju ruku, jadno..
    Ovako na prepad dati obavijest: potpisi su uvjet.
    Vidimo se 19.

Pravaš
    Ako ćemo pošteno, na predavanja se mora ići ne samo zbog mogućnosti pristupanja kolokviju, nego i zbog dobivanja potpisa. Drugi par opanaka je to što se to ne poštuje i što se uobičajilo da se na predavanja ne dolazi. I druga je stvar što i fax i katedre također krše svoje obveze. Jedno od temeljnih načela prava je da se nakon proteka određenog vremena faktično stanje tj. običaj (ne dolazak na predavanje) počinje smatrati i pravnim stanjem pa draga katedero to bi mogli uvažit i ne pokušavat preko noći uvodit neka nova pravila igre.

princeza-ispod-neona
    EVO, KONAČAN I DEFINITIVAN ODGOVOR OD SAMOG PROFESORA DRAGIČEVIĆA I AKO JOS NEKOGA ČUJEM DA PRIČA KAKO NE MOGU SVI IZAĆI NA KOLOKVIJ GLAVU CU MU STRGAT...
    Dakle:

Poštovana kolegice,

Na početnom predavanju sam rekao da je obveza SVIH redovnih studenata da prisustvuju na makar dvije trećine od ukupnog broja predavanja. Dakle, svi mogu pristupiti kolokviju ali ako ne ispune obvezu dolaska neće dobiti potpis o pohađanju predavanja pa samim time niti mogućnost izlaska na redovne rokove.

Srdačan pozdrav,
    D.Dragičević

P.S. Navedeni forum, kao i slične, zbog brojnih dezinformacija već dugo ne pratim.

pravnica00
    ma mislim, stvarno su nekorektni!
    neki su se trudili i stvarno dolazili na svako predavanje, a neki su mozda bili dva puta na predavanju, i svi su dobili POTPIS!
    glavno da su pricali pricu o potpisima! uzas!

Pravaš
    E hebiga. Neki znaju kak stvari funkcionišu i realni su, neki se boje glupih prijetnji. šta ćeš - kleta je sudba....

Lulu Piperita
    pravda i pravo nisu uvijek povezani...
    kao ni zdrav razum i prebrojavanje 5000 potpisa..pa to je bio princip saljemo papir i dok ih ima dosta u dvorani dobro, kad ih ne bude, nove sankcije.

ah, kolege, samo vam moram cestitati kako se vas 150 ustalo i otislo u prvoj pauzi prosli ponedjeljak cim je prosao papir s potpisima. nadasve lijep prizor. a asistentu katulicu svaka cast na jako dobro pripremljenom i izvedenom predavanju, iako pred skromnom publikom. cheers.

1. nedostaci ugovorno pravne zastite kompj.programa (ne trebate objasnjavat , sam napisite stranicu u knjizi)
    2.javne ovlasti agencije? dal se tu misli na poslove agencije ili nesto drugo?
    3.prednosti www (ak je to bilo pitanje u testu prosli rok, nisam sigurna)
    4. prednosti el.vlasti opcenito i u javnoj vlasti???

1. nedostaci ugovorno pravne zastite kompj.programa (ne trebate objasnjavat , sam napisite stranicu u knjizi)
    ne djeluje apsolutno tj prema trecoj strani vec samo prema ugovrnima stranama
    2.javne ovlasti agencije? dal se tu misli na poslove agencije ili nesto drugo?
    ovo ne znam jos mora proucit zakon bolje
    3.prednosti www (ak je to bilo pitanje u testu prosli rok, nisam sigurna)
    stranica 33. ima malo vise toga
    4. prednosti el.vlasti opcenito i u javnoj vlasti???
    prednosti su ti na str42, treci odlomak, cetvrti i peti red, recnica koja pocinje sa Na taj nacin

cilj je na str 17 prvi odlomak, sto posto, prenjeti pravu inf na pravo mjesto u pravo vrijem uz minimalne troskove
    I owe the discovery of Uqbar to the conjunction of a mirror and an encyclopedia.

iako ovo nije topic o tome :rig: :rig: :rig: :rig:

inace, moze li mi itko objasniti kako cilj napada moze biti uonemogucavanje koristenja informacijskog sustava
    shavacm kako to mogu bit lozinke, datoteke, programi, informacije, news grupe, web stranice, tehnicka osnovica, al kako to moze bit
    onemogucavnjae koristenja nije mi jasno

Početnik na forumu

pa, primjer su ti DoS i dDoS napadi - npr, zagušiš sustav besmislenim upitima i na taj način onemogućiš korisnike koji žele praviti nešto čemu taj sustav služi, primjerice, na taj način napadneš server pravokutnika -> ljudi ne mogu pristupiti forumu, ili im je to otežano. Nit si napao lozinke, ni datoteke, ni informacije, ni newse, web stranica i dalje radi, tehnička osnovica je ok... samo je sve jaaaako spooooro..... [onemogućeno ili otežano korištenje informacijskog sustava]

Početnik na forumu

Evo zašto ne valja učit iz skripti

Malo sam se potrudio, dakle:
    str 47-49 su ciljevi napada, na 49 je, šesti po redu "Onemogućavanje korištenja kompjutorskog sustava"...... ovlaštenom se korisniku nastoji onemogućiti korištenje kompjutorskog sustava, bez ugrožavanja podatkovne, programske ili tehničke osnovice ... prenošenjem kompjutorskih crva ili slanjem velike količine istih poruka [to ti je DoS - Denial of service] .... čime se resursi sustava u tolikoj mjeri iskoriste da se on do trenutka uklanjanja smetnje ne može više koristiti.

Zagušenje sustava itekako može biti cilj napada, zapravo, najozbiljniji napadi na najveće sustave se rade upravo ovim metodama. (pr, rije 2 godine je pokušan dDoS napad na tzv. root servere koji kontroliraju vršne net domene, nije uspio, ali je dosta usporio njihov rad, posljedica - sav promet preko neta je bio jaaako usporen)
    Ne moraš ukrasti podatke ili ih mijenjati, ili razbiti kompjuter na bi nekome nanio štetu, zamisli koja bi bila propuštena dobit primjerice amazon.com -a, ako zbog ovakvog napada ne bi radili par dana ili samo sati..

Početnik na forumu

Ne, opet krivo...
    Ovako, ajmo reći da Denial of Service možeš shvatiti u 2 značenja:
    1) radnju napadača koja ima za cilj onemogućiti sustav da pruža usluge koje mu je inače posao pružati
    2) samu posljedicu koju ova radnja odnosno napad izaziva (mislim da je smisleno prevesti Denial of Service kao nemogućnost pružanja usluga) - ovo je jasno čim prevedeš DoS na hr

E sada, cilj napada nam je onemogućavanje korištenja kompjutorskog sustava. Ovaj se cilj može ostvariti na više načina, tj. koristeći više metoda napada. Jedna od tih metoda je i DoS napad, druga je korištenjem crva

Zapravo, najbolje je reći da je Denial of Service način napada (postupak) koji je dobio ime po svom cilju, tj. po onome do čega dovodi - uskraćivanja usluga /eng. denial of service/

-------------------------------------------------
    Sad već kad sam tipkam ovoliko evo i objašnjenja dDoS napada. Nije da Dos uključuje crve, a dDoS ne, razlika je u tome sa koliko se računala izvodi napad.
    DoS se radi sa jednog, dDoS sa više računala. Zato je DoS jednostavnije spriječiti, dok je dDoS jako teško spriječiti, po sistemu što više računala uključeno u taj dDoS, to teže. Ovdje se može raditi o stotinama tisuća računala. E sad ako se pitaš kako se par stotina tisuća ljudi dogovori da prave napad u isto vrijeme, odgovor je da se ne dogovore nego netko napiše program, sličan virusu, koji se raširi mrežom kao virus, naseli se na računala baz znanja korisnika, i u određeno vrijeme, koje mu je zadano kad je stvaran, krene slati upite ili podatke na računalo (sustav) koji je objekt napada.

Inače dDoS = distributed Denial of Service

Eto, nadam se da sam pomogao

inace, jedini pametan savijet koji vam mogu dati jest da odgovore koje pisete budu kratki, al jedna, dvije recenice maksimalno. covjek se ne zeza kad kaze da kriza prevelike odgovore (sto ce rec sve vise od 2 recenice). totalna glupost, al pravo je pravo...
    npr. na pitanje sto je haking bi trebali odgovrit da je to neovlasten pristup tudjem rac sustavu zaobilazenjem sigurnosnih mjera. i to je to. nista vise, nista manje

pocet cu ja to naplacivat...

edi- electronic data interchange, sustav razmjene poslovnih dokumenata unutartvrtki kod kojeg racubalo samo obavlja obradu podataka
    hoax- u knjizi u poglavlju o malicioznim programima, al nije, to je zapravo poruka, tekstualna, poslana e-mailom kojoj je cilj zastrasiti, kompromitirati, pravariti korisnika da ne korisit neku uslugu koju bi inace koristio ili ga lazno obavjestava o nekom virusu, propustu na mrezi i tsl
    spamm- nezeljena e pošta kojom se koriste velike tvrtke kako bi inforimrale korisnike o svojim proizvodima, a spamming je metoda slanja veceg broja nezeljenih podataka s veceg broja racunala s ciljem da se zagusi korisnikov sustav
    biotehnologija- a vjerojatno tehnologija koja sadrzi bioloske elemente (zivcane stanice za prijenos signala ili tome slicno)

krađa vremena nije sankcionirana zakonom već bi trebala biti sankcionirana unutar neke tvrtke, tj. svaka tvrtka bi trebala sankcionirati krađu vremena nekim unutarnjim propisom

Početnik na forumu

Zašto je zakon autorskopravno zaštićeno djelo
    Pitanje sam našla na ovom topicu par stranica prije. Navodno s pismenog.
    :smt017 :smt012 :smt108 :smt100 :smt093 :smt073 :smt072
    Ne da ne znam odgovor, nego ne razumijem pitanje uopće....

pitanje nije zašto je zakon autorskim pravom zaštićeno djelo, nego je li zakon autorsko djelo? Odgovor je da nije zaštićeno, što je i navedeno u Zakonu o autorskim pravima u članku 8, stavak 2. - Nisu predmetom autorskog prava:
    1. otkrića, službeni tekstovi iz područja zakonodavstva, uprave i sudstva (zakoni, uredbe, odluke, izvješća, zapisnici, sudske odluke, standardi i sl.) i druga službena djela, kao i njihove zbirveliki kuracke, koja su objavljena radi službenog informiranja javnosti,
    2. dnevne novosti i druge vijesti koje imaju karakter običnih medijskih informacija.
    Daleko je sunce...

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by Starfish
    Kolko sam ja skužila, 3. informacijska revolucija je počela primjenom elektromotora i elektromehaničke obrade podataka, znači - tam negdje od ENIACA...
    bar se meni tak čini....
    ma neće to bit... :smt017 :smt003

što se softverskog piratstva tiče -
    kompjutorski program su kod nas zaštičeni zakonom o autorskim i srodnim pravima kao autorsko djelo. http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2003/2399.htm
    Ne pitaj di to piše u literaturi jerbo ne znam....
    nađoh, stranica 176, fusnota :smt021 371...
    dakle, komp program je kod nas zaštićen zakonom o autorskim pravima. tj. izmjenama i dopunama zakona o autorskim pravima od 2.6.1993.
    III. godina
    Upravna znanost
    2. knjiga - zbirka autora
    str. 47. - uvod

TEORIJA ORGANIZACIJE je u pretparadigmatskom stadiju i predstavlja svojevrsnu miksturu sistematiziranog iskustva i metafunkcionalne spekulacije, odnosno empirijskog (deskriptivnog i kauzalno objašnjavajućeg) i normativnog, naročito racionalnopreskriptivnog istraživanja.

http://www.tranceation.info/flawless468.jpg

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by djapana
    zna li tko kada se osobni podaci mogu iznimno objaviti?
    tnx
    ok, bolesno je da ovo znam napamet...
    članak 7. i 8. Zakona o zaštiti osobnih podataka
    III. godina
    Upravna znanost
    str. 47. - uvod

TEORIJA ORGANIZACIJE je u pretparadigmatskom stadiju i predstavlja svojevrsnu miksturu sistematiziranog iskustva i metafunkcionalne spekulacije, odnosno empirijskog (deskriptivnog i kauzalno objašnjavajućeg) i normativnog, naročito racionalnopreskriptivnog istraživanja.

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by Galijun
    Iskreno se nadam kako ne pita odredjena 'socioloska' pitanja ala koja revolucija se sada odvija po Toffleru ili koje promjene su se odvile u drustvu po Druckeru ???? Vidim da po pitanjima tog nema, al ipak, jel mu to zna koji puta 'uletjeti' ??
    još nisam čuo da to dolazi...
    u svakom slučaju nauči i važnije fusnote tipa što je source code, što je inteligentni agent i takve stvari
    III. godina
    Upravna znanost
    str. 47. - uvod

Atila
    Guest

cilj komunikacijske sigurnosti jest osigurati nesmetnu, sigurnu, tajnu i cjelovitu komunikaciju te razmjenu podataka između ovlaštenih korisnika...

Mlada nada foruma

Default opet ja

SRAVNJIVANJE PODATAKA ....

strana 641 prvi pasos u člancima

Forumaš prvog reda

Quote Originally Posted by buby
    da li mi moze netko drugi prijaviti pravnu ili moram doc bas ja sa indexom?
    može netko drugi, ali mora doć s tvojim indexom

Prvoborac foruma Starfish's Avatar

Quote Originally Posted by kristina
    E jos nesto, jel netko zna do kad je u RH vrijedio opći a od kad i do kad područni pristup-isto navodno pitanje s usmenog.
    Hmmmm....
    Opći pristup znači postojanje sveobuhvatnog zakona o zaštiti osobnih podataka.
    To je (Zakon o zaštiti osobnih podataka) kod nas doneseno u lipnju 2003.g.
    Dakle - do lipnja 2003. g. - područni pristup, od tada - opći pristup.
    To laugh often and much; To win the respect of intelligent people and the affection of children; To earn the appreciation of honest critics and endure the betrayal of false friends; To appreciate beauty, to find the best in others; To leave the world a bit better, whether by a healthy child, a garden patch, or a redeemed social condition; To know even one life has breathed easier because you have lived. This is to have succeeded~ R.W.Emerson

Quote Originally Posted by angel7
    može mi netko reæi kako je softversko piratstvo regulirano ?

hvala
    Zakonom o autorskom pravu. Kompjutorske je programe kao i druga autorska djela nedopušteno neovlašteno reproducirat, kopirat...itd...
    To laugh often and much; To win the respect of intelligent people and the affection of children; To earn the appreciation of honest critics and endure the betrayal of false friends; To appreciate beauty, to find the best in others; To leave the world a bit better, whether by a healthy child, a garden patch, or a redeemed social condition; To know even one life has breathed easier because you have lived. This is to have succeeded~ R.W.Emerson

Početnik na forumu

Kakav je točan odgovor na pitanje:

Može li se i kada uskratiti pravo na privatnost?

Hvala.
    odvjetnica

Mlad, sumnjiv i nedokazan

ograniciti se moze samo tu

Quote Originally Posted by Nicklas

I, onda jel je kažnjiv??
    Je. DOS se može podvest pod kompjutrosku sabotažu. Dakle - članak 223. KZ-a....

franjo
    Guest

Quote Originally Posted by Nicklas
    Ako netko zna odgovore na ova pitanja:
    1. Izvorni kod i kakvu pravnu zaštitu uživa?
    2. Dodatni protokol uz Konvenciju o kibernetičkom kriminalu?
    3. Deklaracija o sredstvima javnog priopćavanja..?
    4. Je li uskraćivanje usluga kažnjivo u HR. zakonod.?
    5.Kada ispitanik ne može odustati od dane privole?

2. određuje rasnu i druge diskriminacije a odnosi se na kaznena djela sadržaja (mislim da tu ne moraš znati doslovce članak)
    3. i zaštite ljudskih prava iz 1970. kaže da se privatnost odnosi na mogućnost da se živi po vlastitom nahođenju uz minimalna upletanja drugih.( članak)
    4.da dos je kažnjiv i spada pod komp. sabotažu
    5.ne može odustati kada se podaci obrađuju u statističke svrhe u kada više ne omogućuju identifikaciju ispitanika.(zakon)

franjo
    Guest

e da izvorni kod je program pa time i uživa zaštitu kao i drugi softveri(komp progr. i topologija čipova) u RH a to je autorskopravna zaštita.

Mlada nada foruma Barilla's Avatar

Quote Originally Posted by lana07
    Quote Originally Posted by apaurin
    jel spyware kažnjiv u RH? adware valjda nije? HELP PLIZ :smt017
    kažnjivo je jedno i drugo ako ima malicioznu namjeru, recimo ak to dobiješ s trojanom, trojan je kažnjiv pa je i to...
    a pogledaj si i čl. 223. st. 6. zloupotreba naprava (tam piše između ostalog i program...)

Početnik na forumu

ZLOPORABA NAPRAVA sankcionirana je kazn. djelom "Povreda tajnosti, cjelovitosti i dostupnosti računalnih podataka, programa ili sustava" i obuhvaća korištenje posebnih naprava, sredstava, podataka i programa za činjenje kazn. djela predviđenih ovim člankom (knjiga str. 189)

apaurin
    Guest

Trebas DOBRO znati Zakon o zastiti osobnih podataka, ostale ne.

Mlada nada foruma Barilla's Avatar

Quote Originally Posted by Insecure
    Nego, moze li netko sa ispita reci kakav je profesor na usmenom, dakle zahtijeva li malo opsirnije pricanje o svemu ili je isti princip kao i na pismenom-dakle samo definicija i nema lupetanja nasiroko?
    I rusi li te odmah ako ne znas jedno od pitanja ili zapnes na podpitanju?
    I izvlace li se uvijek pitanja sa kartica?
    meni barem bio je to jedan od ugodnijih ispita, bez previše razmišljanja...onako samo uđeš, odgovaraš i izađeš....
    pa sam stekao dojam da profesor na usmenom ne zahtjeva previše. izvlačiš karticu s tri pitanja na njoj. za svako pitanje s kartice profesor ima barem jedno podpitanje, koje je sasvim logično i vezano uz ono što si prethodno odgovarao/la.
    znači nema rušenja ako jedno potpitanje ne znaš, ako ih ne znaš tri onda je to malo drugačije...
    u svakom slučaju predažem vam da naučite zakon dobro...
    sretno svima!

+ Reply to Thread
Page 1 of 23 12311 ... LastLast