+ Reply to Thread
Page 1 of 19 12311 ... LastLast
Results 1 to 30 of 566

Thread: Reforma obrazovanja

Cassini PJ's Avatar

Default Reforma obrazovanja

http://www.vecernji.hr/vijesti/fizik...-clanak-124361

Jel meni netko može molim vas objasnit zašto se ide u smanjenje broja predmeta? Osobno mislim da sada imamo savršeno pristojan spektar predmeta, i da bi se štoviše mnogi predmeti trebali malo proširit (logika, filozofija, sociologija, psihologija, PiG bi trebali postat višegodišnji, a i latinski bi se mogao komotno proširit). A ovi žele spojit najvrednije predmete koji postoje, a to su prirodoslovni.

Kakvo mrtvo jebeno rasterećenje učenika? Ja znam da ja u srednjoj nisam živog kurca radio a nije ni nitko drugi osim par "štrebera", i prolazio sam poprilično dobro, i to u jednoj od "uglednih" gimnazija. Ja mislim da se zahtjevnost srednje a i osnovne škole treba barem udvostručiti, i da se napravi sistem u kojem se izmotavanje a la prepisivanje i slično eliminira. Samo na prepisivanju se dobivalo pola ocjena, jebote. U srednjoj školi bi se trebalo morat učit barem 2 sata dnevno.

Kao da hrvati već nisu dovoljno glupi pa ih još sad treba rasteretit. Ne, treba ih drastično opteretit. Idioti.

Administrator georgee's Avatar

Default Re: Vijesti i dogodovštine

pozdravljam odluku. još ako se organiziraju izborni predmeti, ko bog.
    gle pj, svaka čast tvojim interesima, al meni fizika nikad nije predstavljala nešto u životu. ok, trebam znat dovoljno za opću kulturu. za to mi je dosta 2 godine izučavanja. u trećem i četvrtom razredu od veće koristi bi mi bilo detaljnije obrađivat društvene predmete.
    treba dva razreda napravit sve, a kasnije ostavit par obveznih predmeta (hrvatski, dva jezika, matematika, tzk), a ostalo u izborne.
    Službeni mrzitelj djece sa sladoledom u ruci i bilo kojeg oblika aktivizma.

In love with BBC Irene Adler.

Maru cat fan club member.

Mlada nada foruma emperor's Avatar

stari mi je pričao da je tak nešt slično bilo kad je on išao u srednju krajem sedamdesetih, mislim da se to zvalo ''šuvarov sustav'' svi su išli prve dvije godine kao u ''opću srednju'', a za zadnje dvije godine se biralo usmjerenje.

Cassini PJ's Avatar

Ti uopće nisi relevantan georgee, bitan je prosječan stanovnik ove države. U njegovom razvojno-spoznajnom procesu koji će od njega učinit ne-idiota širok opseg znanja je esencijalan. Napredno demokratsko društvo i kompetitivna moderna ekonomija se bazira na znanju, ne na "rasterećenju" od istog.

No s druge strane, slažem se da je gradivo i način prenošenja znanja iz prirodnih predmeta kod nas loš i da se često uče gluposti. Tako u fizici relevantni dijelovi (standardni model, einstein, kvantna fizika) uče tek pri kraju, dok se njihala i razne slične pizdarije uče godinama, i to na katastrofalno dosadan način.
    A da o kemiji i biologiji uopće ne pričam. Ti predmeti bi se trebali učit posve drukčijom metodom od one koja se upotrebljava danas.
    A da tek o matematici ne pričam.

Ovakva reforma vodi stvaranju prespecijaliziranih fah idiota a la SAD.

Forumaš prvog reda Moderator sickboy's Avatar

Quote Originally Posted by emperor View Post
    stari mi je pričao da je tak nešt slično bilo kad je on išao u srednju krajem sedamdesetih, mislim da se to zvalo ''šuvarov sustav'' svi su išli prve dvije godine kao u ''opću srednju'', a za zadnje dvije godine se biralo usmjerenje.
    Tako je...postojala je specijalizacija izmedju ostalog za- mesara kobasicara

Quote Originally Posted by Private Joker View Post
    Ti uopće nisi relevantan georgee, bitan je prosječan stanovnik ove države. U njegovom razvojno-spoznajnom procesu koji će od njega učinit ne-idiota širok opseg znanja je esencijalan. Napredno demokratsko društvo i kompetitivna moderna ekonomija se bazira na znanju, ne na "rasterećenju" od istog.
    Moderna ekonomija i strucnost se baziraju na specijalizaciji...ne na sirokom spektru opcih podataka koji ti nikada nece trebati u tvom zanimanju.

No s druge strane, slažem se da je gradivo i način prenošenja znanja iz prirodnih predmeta kod nas loš i da se često uče gluposti. Tako u fizici relevantni dijelovi (standardni model, einstein, kvantna fizika) uče tek pri kraju, dok se njihala i razne slične pizdarije uče godinama, i to na katastrofalno dosadan način.
    A da o kemiji i biologiji uopće ne pričam. Ti predmeti bi se trebali učit posve drukčijom metodom od one koja se upotrebljava danas.
    A da tek o matematici ne pričam.

Ovakva reforma vodi stvaranju prespecijaliziranih fah idiota a la SAD.

Fizika moze biti zanimljiva? Not...

Hvala bOGu pa imamo jos ovakvih koji ce nam odrzavati mit o Hrvatima kao silno pametnom narodu koji zna sve...

UV fought the law, and UV won...

Forumaš u usponu alisa's Avatar

meni je taj princip suvarove reforme sasvim ok, dvije godine ucis sve, a onda se kasnije opredijelis.
    istina doduse da dosta ljudi ne zna jos sta bi studiralo, ali po meni bi trebali nakon drugog razreda barem imati neku ideju. ja znam od drugog osnovne sta hocu jbt, zasto netko ne bi mogao odluciti nesto prije kraja srednje? a i valjda znas kakvi su ti afiniteti, bez obzira na to jel te privlaci neki konkretan faks ili ne, sigurno si svjestan idu li ti bolje prirodni ili drustveni predmeti.

ali definitivno se slazem s tim da ih ne treba rasteretiti jer i ovako je srednja prelagana, kako bi tek bilo da imas samo 10 predmeta? pa ni u osnovnoj ih nije tamo malo.
    fizika kemija i biologija jedan predmet? pa nismo retardirani jebote.

@sick: ovdje se radi o reformi za gimnazijalce, a gimnazija definitivno nije skola u kojoj bi se ti trebao specijalizirati za nesta. ako hoces nakon srednje raditi, odi u neku strucnu skole pa se specijaliziraj. ako neces, zavrsi gimnaziju i upisi faks pa se onda specijaliziraj za ono sto te zanima.

Quote Originally Posted by niskica View Post
    meni je taj princip suvarove reforme sasvim ok, dvije godine ucis sve, a onda se kasnije opredijelis.
    istina doduse da dosta ljudi ne zna jos sta bi studiralo, ali po meni bi trebali nakon drugog razreda barem imati neku ideju
    . ja znam od drugog osnovne sta hocu jbt, zasto netko ne bi mogao odluciti nesto prije kraja srednje? a i valjda znas kakvi su ti afiniteti, bez obzira na to jel te privlaci neki konkretan faks ili ne, sigurno si svjestan idu li ti bolje prirodni ili drustveni predmeti.

ali definitivno se slazem s tim da ih ne treba rasteretiti jer i ovako je srednja prelagana, kako bi tek bilo da imas samo 10 predmeta? pa ni u osnovnoj ih nije tamo malo.

@sick: ovdje se radi o reformi za gimnazijalce, a gimnazija definitivno nije skola u kojoj bi se ti trebao specijalizirati za nesta. ako hoces nakon srednje raditi, odi u neku strucnu skole pa se specijaliziraj. ako neces, zavrsi gimnaziju i upisi faks pa se onda specijaliziraj za ono sto te zanima.
    Kaj si ti jela?

Pa poanta i mog posta je izmedju ostalog da se trebaju odmah u srednjoj odluciti kaj ce studirati i nek tesaju predmete koji ce im trebati...

pa dvije godine ucis sve, a onda vise onoga sto ce ti trebati kasnije. i pri tome nisam mislila da se nakon opredjeljenja za recimo jezicnu potpuno iz programa izbaci matematika ili tako nesta. pa naravno da ne nego bi se prirodni premeti u tom smjeru trebali svesti na minimum, a povecati satnica jezika.

pa dvije godine ucis sve, a onda vise onoga sto ce ti trebati kasnije. i pri tome nisam mislila da se nakon opredjeljenja za recimo jezicnu potpuno iz programa izbaci matematika ili tako nesta. pa naravno da ne nego bi se prirodni premeti u tom smjeru trebali svesti na minimum, a povecati satnica jezika.
    Ok, ajmo rec da se tu slazemo...

Zasto si pobogu onda napisala ovo?

Cisto sumnjam da je njima u planu smanjiti npr. fiziku za jezicne i onda ostaviti jezike na istoj satnici...

Rasterecenje ne bi islo u smislu satnice nego u kvantiteti gradiva...

Mega kuuul forumaš Đ!'s Avatar

Ja se djelomično slažem sa PJ-em. Ne treba pojednostavljivat i ovako jednostavno srednje školovanje ali neki stupanj specijalizacije bi mogli uvest al tipa da se radi samo o četvrtom razredu, nikako treći i četvrti. Mislim, koji će meni kurac osnove nuklearne i atomske fizike koje se uče u četvrtom razredu? Tko ide na neki prirodoslovni faks nek si to uči u četvrtom razredu a meni nek daju da učim pov, hrv i PIG.
    In meinem Himmel gibt es keinen Gott!!!
    JA NE ŽELIM DEKANSKI ROK

Cassini PJ's Avatar

Quote Originally Posted by Đ! View Post
    Mislim, koji će meni kurac osnove nuklearne i atomske fizike koje se uče u četvrtom razredu?
    Ne treba ti znanje o tome kako svemir funkcionira? A koje ti znanje onda treba?

Društvo koje se koncentrira na osposobljavanje a ne obrazovanje, na mehaničko stvaranje proizvodnih jedinki je intelektualno, kreativno i duhovno mrtvo. Možemo odmah natrag u kameno doba.

Društvo koje se koncentrira na osposobljavanje a ne obrazovanje, na mehaničko stvaranje proizvodnih jedinki je intelektualno, kreativno i duhovno mrtvo. Možemo odmah natrag u kameno doba.

Njemu treba trenutacno znanje o medjunarodnim konvencijama izmedju ostalog...tebi o rimskom pravu (nisam ziher kaj ucis)?

Napravite test, ti pricaj na svom ispitu o svemiru a on o medjunarodnom pravu...vidjet cemo tko ce proc...

Quote Originally Posted by sickboy View Post
    Zasto si pobogu onda napisala ovo?

Cisto sumnjam da je njima u planu smanjiti npr. fiziku za jezicne i onda ostaviti jezike na istoj satnici...

Rasterecenje ne bi islo u smislu satnice nego u kvantiteti gradiva...
    pa nisam ni mislila da bi se smanjivala satnica (iako, ne vidim ni kako bi mogla ostati ista ukoliko bi se broj predmeta sveo na 10). kvantitet gradiva treba ostati isti samo s drugacijom preraspodijelom ovisno o smjeru koji si odabrao.
    kao sto je đ rekao, ukoliko si se odlucio za drustvene predmete, onda bi ih trebao uciti detaljnije sto znaci vise gradiva iz tih predmeta, a manje iz prirodnih. no, ako sam ja dobro shvatila, u ovoj reformi ne ide se za tako necim nego za smanjenjem opsega ukupnog gradiva. a s tim se ne slazem, jednostavno bi bilo prelako.

Okej, ne znam kaj su tebe učili kad su se učile osnove nuklearne i atomske fizike al mene su učili tam neke formule i morao sam računat neke gluposti. Od toga mi je ostalo ravno 0%.

Napravite test, ti pricaj na svom ispitu o svemiru a on o medjunarodnom pravu...vidjet cemo tko ce proc...
    Meni obje stvari prolaze.
    JA NE ŽELIM DEKANSKI ROK

Cassini PJ's Avatar

Da, kao što sam već rekao, gradivo koje se sada uči i način na koji se uči je veliko sranje, i ja sam osobno ignorirao fiziku kroz svoje školovanje i učio je iz knjiga sa strane. Isto vrijedi i za druge prirodne predmete. I to je ono što se treba mijenjati, a ne ovako zakidati ljude od znanja u osnovnijim znanstvenim poljima.

Svejedno, da se i uče sasvim zanimljive stvari o fizici to prosječnom stanovniku i nije tak bitno. Ajde one gluposti oko brzine i akceleracije al jebena nuklearna fizika???
    JA NE ŽELIM DEKANSKI ROK

Okej, ne znam kaj su tebe učili kad su se učile osnove nuklearne i atomske fizike al mene su učili tam neke formule i morao sam računat neke gluposti. Od toga mi je ostalo ravno 0%.
    istina, nama to danas ne treba. ali opet, zanimljivo je i korisno nauciti kako neke stvari funkcioniraju. zbog toga su potrebne i kemija i fizika i biologija. a nikog jos nije ubilo nesto racunanja, sta fali da malo razvijas mozak na drugaciji nacin od pukog strebetanja cinjenica? ja sam uvijek bila sretnija kad tocno rijecim zadatak iz fizike nego kad naucim negu glupu definiciju.

po meni, drustveni smjerovi trebali bi zadrzati prirodne predmete, ali vise u teorijskom obliku. jer ipak, nakon srednje nitko nas vise nece pitati da izracunamo kut loma svjetlosti ili tako nesta, ali dobro je znati na koje se nacine ta zraka lomi ovisno o sredstvu kroz koje prolazi ili kako se reflektira na ovoj ili onoj povrsini.

Quote Originally Posted by Đ!
    Svejedno, da se i uče sasvim zanimljive stvari o fizici to prosječnom stanovniku i nije tak bitno. Ajde one gluposti oko brzine i akceleracije al jebena nuklearna fizika???
    tebe bas muci ta nuklearna fizika a

tebe bas muci ta nuklearna fizika a
    Da, to mi je primjer najnepotrebnijeg dijela srednjoškolske fizike. A ovo što si napisala u prvom odlomku ti nema nikakvog smisla. Što sam naučio kako funkcionira preko tih formula? Okej, nikog nije ubilo računanje al kakve praktične ili čisto općekulturne svrhe ja danas imam od toga? Pomoći ću tu - nikakve. Tu je matematika korisna, a ne fizika.
    JA NE ŽELIM DEKANSKI ROK

Cassini PJ's Avatar

Očito je moja definicija riječi važno drukčija od one kod drugih ljudi. Ja tako smatram važnim znati od čega je svemir sastavljen i kako se on u nekim osnovnim crtama ponaša, imajući u vidu da živim u tom svemiru i planiram nastaviti živjeti u njemu sve dok ne umrem.

Da, to mi je primjer najnepotrebnijeg dijela srednjoškolske fizike. A ovo što si napisala u prvom odlomku ti nema nikakvog smisla. Što sam naučio kako funkcionira preko tih formula? Okej, nikog nije ubilo računanje al kakve praktične ili čisto općekulturne svrhe ja danas imam od toga? Pomoći ću tu - nikakve. Tu je matematika korisna, a ne fizika.
    pa napisala sam da bi za drustvenjake ta fizika trebala biti u teorijskom obliku
    a i uostalom, nisi ucio samo formule, prvo si valjda morao nauciti kako sve funkcionira da bi zatim to mogao konkretizirati u vidu neke formule.
    no dobro, pa slozili smo se valjda oko toga da nama racunanje ne treba. ali kad bi trebala odrediti koje ti je racunanje u zivotu bitnije, ja bi rekla da je to ono koje koristis na fizici. jer tu ipak ucis neke konkretne pojave iz prirode dok je u matematici vecina stvari apstraktna. komleksni brojevi, eksponencijalne jednadzbe, integrali, derivacije..? korisne su jedino neke osnove, kamatni racun, kombinatorika i sl.

a i uostalom, nisi ucio samo formule, prvo si valjda morao nauciti kako sve funkcionira da bi zatim to mogao konkretizirati u vidu neke formule.

Can't remember, sorry.
    JA NE ŽELIM DEKANSKI ROK

Veteran foruma don_corleone's Avatar

Spajanje bilogije, fizike i kemije je debilizam kakvog se mogu sjetiti samo najveće budale. Zašto onda ne spojimo hrv i engleski i njemački? Dobimo istu stvar ko da spojimo bio fiz i kem....

Sviđa mi se jako ideja da se prve tri godine uči sve, a u 4. razredu se malo "specijaliziraš". Svima nama je biologija/kemija/fizika/matematika bila pakao, ali da je potpuno beznačajno e to je laž. U srednjoj se mora malo smanjiti količina gradiva i način na koji se to gradivo prezentira. Naš najveći problem nije srednje ili osnovno školstvo već fakulteti - tu je potrebna sveobuhvatna promjena.

Veteran foruma Breeder's Avatar

Fizika moze biti zanimljiva? Not...
    Mislim, koji će meni kurac osnove nuklearne i atomske fizike koje se uče u četvrtom razredu?

Njemu treba trenutacno znanje o medjunarodnim konvencijama izmedju ostalog...tebi o rimskom pravu (nisam ziher kaj ucis)?

Mene rastuzuje cinjenica da zaista ima hrpa idiota puno glupljih od vas koji razmisljaju na isti nacin. Kako mozes zivjeti, a da se ne zapitas kako stvari rade? Jos vise me plasi cinjenica da vulgaris `rvat vjerojatno ne zna ni sto to tocno na nebu sija usred noci

Sto se tice prirodnih znanosti zivimo u vrlo zanimljivome dobu i zaista ne vidim po cemu je bitnije znati usrano rimsko pravo od stringova?

Ljudska vrsta ce pocrkavati puno prije nego sto svemir okrene vlastitu paradignu :lol:

U potpunosti se slazem sa ovim mamlazom!
    tea partying through tornadoes in the middle of the night

Quote Originally Posted by Breeder View Post
    Kako mozes zivjeti, a da se ne zapitas kako stvari rade
    Ti i PJ ste totalno izgubili kontakt sa stvarnošću, vidim ja. Već sam napisao al ponovit ću - kad se učila nuklearna i atomska fizika mi smo učili samo te neke formule i kako ih rješiti. Profa nam je samo to izložila, a ne kako funkcionira svemir(što god to značilo).:roll: To što vas interesiraju te stvari tako detaljno je vaša stvar al 100% ljudi koji se ne bave takvim stvarima kao profesijom neće imat potrebu za tim znanjem. Možete srat o kamenom dobu koliko hoćete al činjenica je takva kakva je - to rijetko kome treba, a pogotovo ne prosječnom studentu prava ma koliko god se on zapitao o ko zna čemu. Čisto da usporedimo to sa stvarima a la zrcala, leće, brzina, akceleracija, njihala, toplina, energija, bla... - to mi je još kolko tolko i ostalo u nekim grubim crtama dok mi je od onog ostao samo naslov poglavlja. Nabijem i vas i te vaše šugave formule.
    JA NE ŽELIM DEKANSKI ROK

Veteran foruma Breeder's Avatar

Nabijem i vas i te vaše šugave formule.
    http://www.youtube.com/watch?v=YtdE662eY_M

I ovo nije zanimljivo? (pod uvjetom da si pogledao do kraja, a ne preletio)

Postoji puno knjiga koje pisu ljudi opsjednuti sugavim formulama kako bi laicima poput nas objasnili neke osnove. Evo jedne dobre: http://www.profil.hr/knjiga/hiperprostor/886/

Procitaj pa javi dojmove
    tea partying through tornadoes in the middle of the night

Cassini PJ's Avatar

Realno studentu prava ne treba nista osim znanja hrvatskog jezika. Sve ostalo sto se uci (nakon 1. godine) nema nikakve osnove u nicemu sto se ucilo prije faksa i moze postojat nezavisno od toga. Dakle po logici koju vi upotrebljavate - sto nam TREBA za polaganje ispita i onda posao u pravnoj struci, trebali bi ucit samo hrvatski jezik, i to samo gramatiku.
    Bio bi to zbilja divan svijet, da svatko uci samo ono sto mu treba za ispit i posao.

Realno studentu prava ne treba nista osim znanja hrvatskog jezika. Sve ostalo sto se uci (nakon 1. godine) nema nikakve osnove u nicemu sto se ucilo prije faksa i moze postojat nezavisno od toga Dakle po logici koju vi upotrebljavate - sto nam TREBA za polaganje ispita i onda posao u pravnoj struci, trebali bi ucit samo hrvatski jezik, i to samo gramatiku.
    Bio bi to zbilja divan svijet, da svatko uci samo ono sto mu treba za ispit i posao.
    Nisi polagao povijest na faxu?

Kako bi bilo da umjesto znanja o svemiru ucimo o npr. o tome kako je diplomacija funkcionirala kroz povijest i na koji nacin je oblikovala i utjecala na danasnji svijet i poredak u drustvu?
    Ili malo o sukobima raznih skupina unutar drustva nakon ww2?
    Ili o vojnoj strategiji? Pa mozemo staviti djelo clausewitza za obveznu literaturu...
    Te stvari su u velikoj mjeri utjecale na nase drustvo.

Ali eto, mislim da je vama dvojici to zanimljivo kao meni svemir.

Seks i nasilje. Kalin's Avatar

Da i ja dam svoje skromno mišljenje.
    Smatram da je ideja sklapanja novog predmeta idiotska te, uz to, izuzetno teška za realizaciju. Pokušaj realizacije tako velike reforme u ovako kratkom vremenu će rezultirati velikim problemima, kako u stvaranju novog programa tako u definicijama radnih mjesta osoba zaposlenih za profesore "prirodoslovlja" te nastavnog plana.
    Cijeli sustav školstva je potrebno promijeniti, no za takvo što je potrebno duže vrijeme te valjani planovi. Uvođenje državne mature je izvedeno loše, a plan se formira kroz zadnjih par godina.
    Također, smatram da je ministarstvo pogrešno shvatilo smisao državne (i novoformirane, male) mature:

Mala matura trebala bi pokazati koje su osnovne škole dobre, u kojima se školuju 'pravi' odlikaši, a u kojima se ocjene tu i tamo poklanjaju.
    Odnosno, smisao male mature je, prema ministarstvu, statistika, rangiranje korisnosti osnovnih škola i profesionalnosti zaposlenih. Hm.
    Što se tiće ovih ostalih gluposti iznešenih u diskusiji, ja osobno ne želim znati kako funkcionira svemir jer to nikad neću spoznati. Niti ćete vi.
    Kao što je davno rekao jedan profesor s PMF-a, sve što o silama prirode (fizike) i svemiru znamo, vizualiziramo i u principu zamišljamo. Sukobi spoznaje nikada neće omogućiti spoznaju pravila po kojem funkcionira svemir, odnosno samo postojanje.
    Ukoliko nekoga to zanima, slobodno se time može baviti u slobodno vrijeme.
    Iliti, PJ i Breeder, ukoliko vas zanimaju takve stvari, to je veoma dobro za vas same. Ukoliko uživate u dubljim spoznajama pravila fizike, odlično! No, to ne znači da takvo što zanima i ostale ljude i da je to znanje nešto bez cega pojedinac, koji se time neće baviti u životu, ne može egzistirati.

Mislim da su za ovakav članak podobnije teme Politika ili L. vs. R.
    Na drugospomenutoj se već tema Jobbika obrađivala.
    Tamo gdje diplomacija prestaje, tu počinje rat.

Cassini PJ's Avatar

Sick, obrati pozornost na "nakon prve godine", koja je po vasim kriterijima (a i djelomicno mojim) beskorisna, uz iznimku otpd. Nebi imao nista protiv da se uci ono sto ti predlazes.
    Kaline, relativizirat stvari se moze unedogled, no to ne obezvrjedjuje informacije koje za sada imamo o svemiru kao ni o bilo cem drugome.
    Pojedincu nece trebat pojedina informacija, da, al trebat ce mu odredjena slika stvarnosti i njegovom postojanju. Tj. trebat ce mu ako ima ikakve ambicije koristiti intelekt kojim ga je priroda obdarila, a trebat ce i drustvu koje tezi biti napredno.

Početnik na forumu brooklyn's Avatar

Kakve su to gluposti pojednostavljivanje predmeta? Pa ti ljudi će biti fah-idioti.
    Svatko tko završi gimnaziju bi trebao imati neko osnovno znanje o svemu, tako da barem može dostojno branit svoja stajališta ili sudjelovat u nekom razgovoru u društvu...specijalizacija, odlučivanje o tome u osnovnoj školi itd.. je pizdarija.

edit. i ne vidim smisao male mature, pa nisu djeca strojevi... dijete bu se usralo kad izađe na takav neki ispit... Ne vidim kaj je loše s dosadašnjim sustavom, svi koji se žele i koji su sposobni da se upišu u neku srednju školu oni redovito i upadaju, i to još ostaje praznih mjesta....
    Jer ja sumnjam da zbog nogometa samo ti svake nedjelje popodne ideš tamo bilo ziiima il maj.

+ Reply to Thread
Page 1 of 19 12311 ... LastLast

Bookmarks