+ Reply to Thread
Page 1 of 6 123 ... LastLast
Results 1 to 30 of 173

Thread: I. Opća Povijest Prava i Države

Super Moderator Pravokutnići's Avatar

Default I. Opća Povijest Prava i Države

WEB KATEDRE
    http://www.pravo.hr/oppd

KATEDRA
    doc. dr. sc. Zrinka Erent Sunko - srijedom od 10,00 do 11,30 sati (Ćirilometodska 4, soba 31/I. kat)

asist. Joško Pavković - ponedjeljkom od 16,15 sati (Ćirilometodska 4, soba 38/I kat)
    asist. Ivan Obadić - utorkom od 12,00 sati (Ćirilometodska 4, soba 49/II kat)
    asist. Miran Marelja - srijedom od 10,00 do 11,30 sati (Ćirilometodska 4, soba 49/II kat)

ISPIT SE SASTOJI OD PISMENOG I USMENOG DIJELA.
    Pismeni ispit se sastoji od oko 9 pitanja na koje se kratko odgovara. Pažljivo čitati pitanja i odgovarati precizno i sažeto!

PRIJAVA ISPITA
    Ispit se prijavljuje preko studomata.

SLUŽBENA LITERATURA
    prof. dr. Šefko Kurtović: Opća povijest prava i države, I. knjiga, Zagreb, 2005
    prof. dr. Šefko Kurtović: Opća povijest prava i države, II. knjiga, Zagreb, 2005.

prof. dr. Šefko Kurtović: Hrestomatija opće povijesti prava i države, I. knjiga, Zagreb, 2005.
    prof. dr. Šefko Kurtović: Hrestomatija opće povijesti prava i države, II. knjiga, Zagreb, 2005.

ROKOVI 2011./2012.
    07.11.2011.
    30.01.2012.
    13.02.2012.
    16.04.2012.
    04.06.2012.
    18.06.2012.
    02.07.2012.
    03.09.2012.
    17.09.2012.

SKRIPTE
    http://www.pravokutnik.net/skriptarnica/oppd
    +
    Repetitorij za Rusiju kojeg je napravio asistent Pavković - http://www.2shared.com/file/EtHaHjiy/Rusija.html

Francuski oblici vlasti

Amandmani i Eng statuti

PITANJA
    U privitcima se nalaze pitanja u .doc formatu koja ovdje možete preuzeti:
    Attached Files Attached Files
    Last edited by *tearsinheaven; 03-04-2012 at 14:33.

Super Moderator Pravokutnići's Avatar

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

1. Koliko mi treba za ovaj predmet?
    Oppd se uči od četiri do šest tjedana, ovisno o osobnim kapacitetima. Načelno gradivo nije komplicirano, ali je pismeni ispit zahtjevan pa je potrebno određeno vrijeme da gradivo sjedne.
    2. Iz čega učiti? Mogu li mi pomoći skripte? Što je s hrestomatijama?
    Uči se isključivo iz knjige. Skripte poput 1000 pitanja, vexa i furije mogu biti dobra pomoć i orijentir za učenje, ali nisu dovoljne za položiti ovaj ispit pa ih treba znatno proširiti. Hrestomatije načelno ne treba ni pogledati, pogotovo ako se dobro nauči iz knjige. Seminaristi ipak trebaju, ali o tome će više reći voditelj seminara.
    3. Kako onda učiti ovaj predmet?
    Uzeti knjigu i podcrtavati paralelno uz skriptu. Knjiga je jako opširna i često ćete si htjeti počupati svaku vlas na glavi. Skripte mogu donekle pomoći u odvajanju bitnog od nebitnog.
    4. Kako izgleda ispit?
    Pismeni ispit sastoji se od 9 pitanja (ovisno o roku, al uglavnom se radi o brojci 11). Traže se kratki i jasni odgovori jer pitanja nisu esejističkog tipa. Tako je i najbolje odgovarati - rezultati će biti ranije, a bit ćete sigurni da ste pogodili bit pitanja.
    5. U koliko je sati obično pismeni ispit?
    Ispit je obično u 8:30, no znalo se dogoditi i da je u 10 sati. U svakom slučaju, prati studomat gdje će nakon proteka roka za odjave pisati točno mjesto i vrijeme.
    6. Izlazim na ispit u devetom mjesecu. Je li ispit tada teži?
    U akademskoj godini 2008./2009. dogodilo se da su rokovi u rujnu bili znatno teži od onih prije ljeta. Razlog tome bila je promjena politike katedre koja se kao takva održala do danas te ne bi trebalo biti razlike između roka u veljači, travnju, lipnju, srpnju ili rujnu. U svakom slučaju, tko nauči - prolazi. Ispitna pitanja su uvijek postavljena tako da je prolaz uz dobro naučeno gradivo vjerojatan, a o težini roka ovisi eventualno samo viša ocjena.
    7. Biram seminar. Isplati li mi se uzeti opću povijest?
    Ovo je pitanje za podforum Papirologiju pa ga izbjegavajte. Isto vrijedi za pitanja kao što je "Je li lakša nacija ili oppd".
    8. Gdje pronaći primjere pitanja sa ispita?
    Pitanja sa svih rokova se nalaze u prvom postu ove teme, u privitku. Po pitanjima ćete vidjeti kako se traže odgovori od obično jedne, max dvije rečenice.

Koristite search thread kako biste našli ono što vas zanima:
    Last edited by *tearsinheaven; 04-03-2012 at 12:15.

Forumaš u usponu Barfly's Avatar

Default Re: I. Opca Povijest Prava i Drzave

1494.- Ugovor u Tordesillasu kojim se svijet dijeli između Špannjolske (Z) i Portugala (I)
    1606.- prva engleska kolonija u Americi- Virginia
    1732.- Georgia
    1735.- New York vs. J. P. Zenger; kuđenje javne službe nije kleveta, sloboda tiska
    1751.- Engleska brani SADu izdavanje obveznica
    1756- 1763.- Sedmogodišnji rat
    1763- Mir u Parizu nakon 7godišnjeg rata- 10,000 plaćenika
    1765.- Stamp Act, terećenje biljega na svim javnim ispravama, trebalo pokriti vojsku
    1766.- Declaratory Act, opozvan zakon o biljezima, potvrđeno zakonodavstvo nad
    kolonijama
    1773.- Bostonska čajanka
    4. 9. 1774.- Prvi kontinentalni kongres, 12 članica
    10.5.1775.- 1781.- Drugi kontinentalni kongres, 11 članica
    4.7.1776.- Deklaracija o nezavisnosti
    1777.- Članci o Konfederaciji
    1781.- Ratifikacija Članaka o Konfederaciji (Maryland)
    1781.- 1789- Konfederacija
    1785.- Uredba o zemlji Sjeverozapada; kupovanje na dražbi, velike parcele
    13.6. 1787- Uredba o Sjeverozapadu
    25.5.1787- 17.9.1787.- zasjedanje Konventa za stvaranje Federalnog ustava
    1789- ratifikacija Ustava i njegovo stupanje na snagu
    1789- 1800.- razdoblje unitarng federalizma
    1800- 1860.- razdoblje konfederalnog federalizma
    1860- 1865.- razdoblje umjerenog federalizma
    1789. / 1792- Washington predsjednik
    1789.- Zakon o sudstvu, raspodjela sudova
    1800- od Johna Adamsa su izbornici prisiljeni glasati za kandidata svoje stranke
    1801.- novi Zakon o sudstvu koji povecaa proj prizivnih i kotarskih sudova
    1803.- Marshallova doktrina, Marbury vs. Madison
    1804. 12. Amandman koji razdvaja izbore za predsjednika i za podpredsjednika
    1823.- Monroeova doktrina
    1828.-1836.- Jacksonova vladavina, ukidanje imovinskih cenzusa, demokratizacija
    1830-1850- stvaranje kodificiranog americkog Common lawa
    1856- Podjela Repulikanaca na vigovce(bivsi Federalisti) i demokrate
    1860.- 13. Amandman o ukidanju ropstva
    1860.- Lincoln izbori, predsjednik prije Lincolna stavlja veto, a Lincoln obecava suprotno
    1861.- 1865- Građanski rat
    1862.- Homesteas Act donijet, svaka obitelj 160 jutara zemlje
    1868.- Zakon o držanju službe; predsjedniku se uzima pravo otpustanja suradnika bez
    odluke Senata
    1868.- Impeachment protiv predsjednika Johnsona, prvi ispunjen
    1869.- 1870- 15. Amandman o ukidanju ropstva
    1890.- Shermanov zakon protiv trustova, donio ga Federalni kongres
    1900.- zene prvi put dobivaju pravo glasa, 4 zapadne zemlje, 1914- još 8
    1912.- Arizona i New Mexico postale države
    1919.- 19. amandman- pravo glasa ne smije biti uvjetovano spolom
    1933.- 1938.- New Deal
    1937.- zakon o neutralnosti SADa, usvojen 1938
    1938.- Spajanje Common law i equity law sudovanje
    1947.- Zakon o odnosima radnika, Taft- Hartlejev zakon, tezi jednakosti izmedju
    poslodavca i posloprimca
    1951.- 22. Amandman koji ograničava Predsjednika na 2 mandata
    1959.- Alaska i Hawaji posljednje zemlje koje su po Uredbi o Sjeverozapadu postale zemlje- clanice
    Last edited by *tearsinheaven; 25-10-2011 at 19:03.
    Uvijek u pravu!

lotus flower Moderator *tearsinheaven's Avatar

Default Re: I. Opca Povijest Prava i Drzave

Tema je očišćena.
    Ažurirana su pitanja s ispita, dokument u kojem se nalazi objašnjenje gradiva, kao i korisni postovi forumaša koje se svakako preporuča pročitati prije spremanja za ispit.
    Također, molim da pažljivo pročitate prva tri posta prije postavljanja pitanja jer je velika šansa da odgovor već postoji

Sretno svima!

*tearsinheaven

---očišćena tema---
    ''Drži se čvrsto mala, svijet je lud.''

Početnik na forumu

Question Re: I. Opća Povijest Prava i Države

Da li se trebaju učiti oni latinski (kod Franačke), francuski(Francuska) itd. nazivi koji su u zagradama?

Veteran foruma keeva's Avatar

Default Re: I. Opća Povijest Prava i Države

pa ovisi o čemu se radi, ako je neki pravni institut trebalo bi znat, ali uglavnom ne
    Anyone's daughter

Mlad, sumnjiv i nedokazan

a datumi ( konkretno mislim na francusku )?

kod Francuske: napad na Bastilju, Deklaracija o pravima čovjeka i građanina, od kad do kad je trajala Pariška komuna, Deklaracija nezavisnosti SAD-a...
    tu su jedini datumi koje zbilja moraš znati, nijedan drugi nije važan

kajfgaek ja više ne znam kako ovo učiti što dalje idem, to više imam osjećaj da ništa ne znam... dajte neki savjet, prošla sam pola ali sve sam napola naučila, pa sad- učiti to pošteno ili ići dalje ?

Mlad, sumnjiv i nedokazan Agua's Avatar

Sve ovisi o tebi, ali možda ne bi bilo loše da prvo sve prođeš, čisto da dobiješ uvid u gradivo, a onda kreni državu po državu. To nije gradivo kroz koje možeš samo proletjeti, pogotovo ne kod raznih pravnih instituta.
    Možda i nisam neki biser, ali sam barem svoj režiser.

Početnik na forumu BG5's Avatar

u fran. i eng ima promjena prava glasanja i ima nekoliko izbornih zakona koji mijenjaju pravo glasa sa 50funti vrijednosti zemlje (ili čega već) na npr. 16 funti poreza sa zemlje i bla bla bla, e sad, dal treba znati te podatke? isto vrijedi i za pasivno glasačko pravo? :/

Lawcornernik Smrdim's Avatar

Quote Originally Posted by BG5 View Post
    u fran. i eng ima promjena prava glasanja i ima nekoliko izbornih zakona koji mijenjaju pravo glasa sa 50funti vrijednosti zemlje (ili čega već) na npr. 16 funti poreza sa zemlje i bla bla bla, e sad, dal treba znati te podatke? isto vrijedi i za pasivno glasačko pravo? :/
    Gotovo sam siguran da to treba znati. :/

Quote Originally Posted by BG5 View Post
    Da, sve to treba znati.

Početnik na forumu

eh ovako!!! planiram izaći sad na ovaj rok, 16.04. Počela sam učiti četvrtak, s time da sam danas započela sa Franačkom. Iako naizgled imam dosta vremena, nekako me baš strah da neću to sve stić (običavam sve najprije proć, pa ponavljat)... koliko vama treba da naučite? čak sam mislila izbaciti Rusiju, odnosno da sve dobro naučim umjesto nje, tako bi imala više vremena... e sad, dali je to pametno ili ne?! i da naglasim, Atenu, Babilon i Pravne škole sam u 4 dana jako dobro naučila, tj skoro pa pdlično.

Forumaš u usponu Moderator the blizzard's Avatar

Quote Originally Posted by asdfgh View Post
    eh ovako!!! planiram izaći sad na ovaj rok, 16.04. Počela sam učiti četvrtak, s time da sam danas započela sa Franačkom. Iako naizgled imam dosta vremena, nekako me baš strah da neću to sve stić (običavam sve najprije proć, pa ponavljat)... koliko vama treba da naučite? čak sam mislila izbaciti Rusiju, odnosno da sve dobro naučim umjesto nje, tako bi imala više vremena... e sad, dali je to pametno ili ne?! i da naglasim, Atenu, Babilon i Pravne škole sam u 4 dana jako dobro naučila, tj skoro pa pdlično.
    Vremena sigurno imaš,pogotovo ako sve do Franačke znaš. Čak ti ostaje sasvim dovoljno vremena da i Rusiju naučiš.
    Samo hrabro
    U vinu je mudrost, u pivu je snaga, a u vodi su bakterije

Početnik na forumu

Quote Originally Posted by the blizzard View Post
    Vremena sigurno imaš,pogotovo ako sve do Franačke znaš. Čak ti ostaje sasvim dovoljno vremena da i Rusiju naučiš.
    Samo hrabro
    nadam se čula sam da se Rusiju pita samo za veću ocjenu, pa me zanima dali je to istina??? i konkretno, za Franačku, jel se mora učiti onaj uvod od 116 do 128str???

je, mislim, možeš to izvuć na karticama i onda te obično pita "kolega jeste učili to ili ne" ako veliš da ne, neće ti uzet za zlo, al nećeš baš ni 4 dobit.
    kaj se ovih uvodnih i povijesnih dijelova tiče, treba znat stvari baš vezane uz pravo (npr. kad je Edictum Clotarii donešen i kome čemu zašto). u franačkoj konkretno pita kolonat (emfiteuza, prekarij i sl.) i nastanak te spajanje vazaliteta i beneficija (makar nisam ziher dal je to tamo)
    Anyone's daughter

Ako ne znaš Rusiju možeš najviše dobiti 4. Jedan frend je odgovarao sa mnom, znao je sve osim pitanja "tko je skupio sva pravila equity law-a" i reko je da nije učio Rusiju, dala mu je 4. Ako hoćeš 5 trebaš učiti Rusiju.

Početnik na forumu

Quote Originally Posted by Agua View Post
    Ako ne znaš Rusiju možeš najviše dobiti 4. Jedan frend je odgovarao sa mnom, znao je sve osim pitanja "tko je skupio sva pravila equity law-a" i reko je da nije učio Rusiju, dala mu je 4. Ako hoćeš 5 trebaš učiti Rusiju.
    hvala vam puno, baš ste kolegijalni, lijepo je dobiti odgovor na pitanje nije da pretendiram na peticu, ali nije ni da želim dvojku možda ću ipak izostaviti Rusiju, ali vidjet ću još HVALA

Početnik na forumu

Povijesni dio SAD-a,na što se tu konkretno treba koncentrirati? Znam da povijesni dijelovi nisu toliko bitni,ali ovdje bi moglo biti pitanja za ispit,i je li dovoljno povijesne preglede ostalih država,izuzev Francuske,raditi po skripti?

Mlada nada foruma sunnygirl's Avatar

Quote Originally Posted by soon View Post
    Povijesni dio SAD-a,na što se tu konkretno treba koncentrirati? Znam da povijesni dijelovi nisu toliko bitni,ali ovdje bi moglo biti pitanja za ispit,i je li dovoljno povijesne preglede ostalih država,izuzev Francuske,raditi po skripti?
    U povijesnom dijelu SAD-a ima dosta bitnih stvari, pa ga svakako nauči,možeš preskočiti jedino one dijelove koji se odnose na ratove.
    Obrati pažnju na Taft-Hartleyev zakon,Wagnerov zakon, New deal,amandmane (pogotovo onaj koji se odnosi na senat),homestead act,Uredbu o sjeverozapadu... Ja sam to učila iz skripte koja je tu na pkt-u koja je dosta detaljna tako da sam neke stvari i izbacila.

Početnik na forumu

Dosada sam učila po knjigi i fakat je preopširna i živcira me ima li tko preporučit kakvu skriptu da se kombinira uz knjigu, da je dobra, detaljnija? anyone??? )

pa nema ti baš neke dobre skripte, dapače, katedra izbjegava pitanja na koja se mogu naći odgovori u skripti.
    ja bi ti preporučila da si dobro potcrtaš gradivo, može se dostra stvari izbacit i eventualno si sistematiziraš stvari koje treba sistematizirati sama na papir (ustave u francuskoj, amandmane i sl.). nemoj se previše zamarati povijesnim djelovima isto.
    također ti je super ponavljati po pitanjima iz kolokvija ili ispita, znaju se ponavljati
    Anyone's daughter

Početnik na forumu

Quote Originally Posted by keeva View Post
    pa nema ti baš neke dobre skripte, dapače, katedra izbjegava pitanja na koja se mogu naći odgovori u skripti.
    ja bi ti preporučila da si dobro potcrtaš gradivo, može se dostra stvari izbacit i eventualno si sistematiziraš stvari koje treba sistematizirati sama na papir (ustave u francuskoj, amandmane i sl.). nemoj se previše zamarati povijesnim djelovima isto.
    također ti je super ponavljati po pitanjima iz kolokvija ili ispita, znaju se ponavljati
    zapravo je teško odvojit bitno od nebitnog u knjizi!!! npr, sad sam na Engleskoj I, podnaslovu pravo, i baš me zanima dal je za npr Equity law dovoljno reći da je to tzv. "pravo pravičnosti", da je po njemu sudio Kancelarov sud, da ne veže uz sebe ni statute ni common law te da sudi po svojoj slobodnoj ocjeni... kako je do osnutka Kancelarova suda došlo nije bitno, ili je?! isto tako, što se tiče stvarnog prava, jel treba znat razliku između slobodnog i neslobodnog držanja, konkretno mislim na uvodni dio?! nastavila sam učit po knjizi da, javit ću dal mi je ostala koja vlas na glavi :P

Početnik na forumu

ak bi netko bio toliko ljubazan da mi da link sa pitanjima iz pismenog hvalaa

Moderator Moderator brinettica's Avatar

Quote Originally Posted by točkica19 View Post
    ak bi netko bio toliko ljubazan da mi da link sa pitanjima iz pismenog hvalaa
    http://www.pravokutnik.net/forum/att...9&d=1330859385
    The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid ones are full of confidence.

Quote Originally Posted by točkica19 View Post
    zapravo je teško odvojit bitno od nebitnog u knjizi!!! npr, sad sam na Engleskoj I, podnaslovu pravo, i baš me zanima dal je za npr Equity law dovoljno reći da je to tzv. "pravo pravičnosti", da je po njemu sudio Kancelarov sud, da ne veže uz sebe ni statute ni common law te da sudi po svojoj slobodnoj ocjeni... kako je do osnutka Kancelarova suda došlo nije bitno, ili je?! isto tako, što se tiče stvarnog prava, jel treba znat razliku između slobodnog i neslobodnog držanja, konkretno mislim na uvodni dio?! nastavila sam učit po knjizi da, javit ću dal mi je ostala koja vlas na glavi :P
    je, naravno da je, sve što si nabrojala moraš znati.
    ugl ono što nemoj radit je previše se zamarati sa godinama (moraš znati, ali ne toliko detaljno) i povijesnim dijelovima. većina stvari nevezana konkretno za pravo (gospodarstvo, ratovi i sl.) se mogu izbaciti, makar ne garantiram da te nitko neće pitati na usmenom to.
    ako ti zapne, kreni na pitanja i vidjet ćeš koliko si dobro i detaljno naučila, što možeš izbaciti (makar pazi, sad u pismenima može doći maltene bilo što), a što bolje ponoviti. tu treba vremena dosta, kad krene sjedat bit će ti lakše
    Anyone's daughter

Početnik na forumu

imam jedno pitanje, išla bi sada na ovaj rok 16.4 i počela sam sada u ponedeljak učiti (imam jedno 4 tjedana) pa me zanima jer imam dovoljno vremena? Počela sam sa Francuskom i Rusijom jer smatram da su najteže, s time da Babilon, Atenu, SAD i Tursku znam dosta dobro, a Englesku II onak solidno,moram ih samo ponoviti i popuniti neke zaostatke!! hvala

Forumaš u usponu Moderator the blizzard's Avatar

Quote Originally Posted by martina_girl7@hotmail.com View Post
    imam jedno pitanje, išla bi sada na ovaj rok 16.4 i počela sam sada u ponedeljak učiti (imam jedno 4 tjedana) pa me zanima jer imam dovoljno vremena? Počela sam sa Francuskom i Rusijom jer smatram da su najteže, s time da Babilon, Atenu, SAD i Tursku znam dosta dobro, a Englesku II onak solidno,moram ih samo ponoviti i popuniti neke zaostatke!! hvala
    A to si već prije učila?
    Sve u svemu,imaš dovoljno vremena,bez brige Pogotovo još ako dobro znaš ove dijelove koje si navela
    U vinu je mudrost, u pivu je snaga, a u vodi su bakterije

Početnik na forumu

Quote Originally Posted by the blizzard View Post
    A to si već prije učila?
    Sve u svemu,imaš dovoljno vremena,bez brige Pogotovo još ako dobro znaš ove dijelove koje si navela

da nažalost vec sam i prije učila.. hvala ti nadam se da ce mi ovo biti i zadnji put da učim

+ Reply to Thread
Page 1 of 6 123 ... LastLast