Aktualno pitanje u Ujedinjenim Državama Amerike je postalo treba li se dopustiti gradnja muslimanske džamije 2 ulice od mjesta bivših WTC nebodera, srušenih u terorističkom napadu koji je inspiriran radikalnim viđenjem islama.
Amerikanci su vrlo podijeljeni oko toga i mogu se čut svakakva politički nekorektna mišljenja, pa me zanimalo što vi mislite o tome. Istina, mi ovdje i nismo toliko emocionalno vezani za tu temu pa bi naše mišljenje moglo bit pretjerano objektivno i tako nepovezano sa stvarnošću, no poznavajući spektar političkih stavova ovog foruma, znam da će bit razlika u mišljenju.
Ja osobno nikad nisam za gradnju religijskih zgrada pošto mislim da su gubitak novca i vremena, a islam me pogotovo smeta zbog nekih svojih ideja. Unatoč tome, mislim da je sloboda religije i uvjerenja jedan od civilizacijskih temelja, te se zato gradnja te džamije ne smije zabraniti. Kada su zabranili džamije u Švicarskoj možda sam bio previše afektivan zbog moje neptrepeljivosti prema nekim praksama u islamu, ali to je bilo pogrešno, tj. krivo usmjereno. Muslimani, njih 1.5 milijardi, se ne mogu izjednačit sa Al-Qaidom i teroristima, niti sa radikalnim shvaćanjima islama kao što su talibani i slični. Upravo u ovakvim trenucima "obrana manjine od tiranije većine" prolazi kroz najteži, i zapravo najbitniji ispit, i upravo je zato bitno dopustiti izgradnju te džamije.

Reply With Quote

Bookmarks