+ Reply to Thread
Page 1 of 34 12311 ... LastLast
Results 1 to 30 of 1015

Thread: IV. Trgovačko Pravo

Super Moderator Pravokutnići's Avatar

Default IV. Trgovačko Pravo

Na kraju ovog posta, u privitku, se nalaze skupljena pitanja iz radoblja 2005-2010 u doc. formatu.
    U prvom postu su savjeti kolega vezani za ispit općenito (literatura, korisni linkovi, formalnosti oko prijave i polaganja ispita)

WEB KATEDRE
    http://www.pravo.hr/tppd

ISPITIVAČI
    Prof. Dr. sc. Zoran Parać – TMT14, soba 65/II, zoran.parac @ zg.htnet.hr, konzultacije četvrtkom 10,00 – 12,00h
    Prof. Dr. sc. Siniša Petrović – TMT14 soba 68/II, spetrovi @ pravo.hr, konzultacije četvrtkom 10,00 – 12,00h
    Prof. Dr. sc. Petar Miladin – TMT14, soba 64/II, pmiladin @ pravo.hr, konzultacije utorkom 12,00 – 14,00h
    Doc. Dr. sc. Hrvoje Markovinović – TMT3 soba 308/III, h_markovinovic @ yahoo.com, konzultacije četvrtkom od 14,00
    Doc. Dr. sc. Nina Tepeš - TMT14, soba 53/II, nina.tepes @ pravo.hr, konzultacije srijedom od 11,00
    Petar Ceronja, dipl.iur. – TMT3, soba 306/III, pceronja @ gmail.com, konzultacije utorkom od 13,00h
    Nina Širola, dipl. iur. - TMT3, 307/III, nina.sirola @ pravo.hr (ne ispituje)
    Tomislav Jakšić, dipl. iur. - TMT3, soba 306/III, tomislav.jaksic @ pravo.hr (ne ispituje)
    Antun Bilić, dipl.iur. - Gundulićeva 10, 21/I
    ISPIT JE SAMO USMENI!
    ISPIT SE PRIJAVLJUJE: Trg maršala Tita 14, soba 67/II (Andrea Grisfelder)

ROKOVI 2010./11.
    08.11.2010.
    31.01.2011.
    14.02.2011.
    11.04.2011.
    30.05.2011.
    13.06.2011.
    04.07.2011.
    05.09.2011.
    19.09.2011.

LITERATURA
    - A. Goldštajn: Trgovačko ugovorno pravo – međunarodno i komparativno, 4. izdanje, Zagreb, 1991. (čitati usporedno s odredbama Zakona o obveznim odnosima i u slučaju neslaganja dati prednost Zakonu o obveznim odnosima, te bez propisa bivše države citiranih uz pojedine uzance, jer više ne važe), str. 1 - 134, 143 – 147, 152 – 161, 165 – 175, 190 – 195, 208 – 225, 312 – 351, 356 – 515.
    - J. Barbić: Sklapanje ugovora po Zakonu o obveznim odnosima, Zagreb, 1980. (osim pozivanja na propise bivše države jer su prestali važiti)
    - P. Rastovčan-R. Luger-Katušić: Vrijednosni papiri, mjenica i ček, Zagreb, 1986. (osim dijelova koji se odnose na Zakon o osiguranju plaćanja između korisnika društvenih sredstava).

- Zakon o obveznim odnosima: I dio (Glava I; Glava III.; Glava IV.; Glava V- odjeljak 1 i 4.; Glava VI - odjeljak 1 odsjek 6 i odsjek 8, odjeljak 2 - odsjek 2.; Glava VII - odjeljak 1, 2 i 3). II dio (Glava VIII - odjeljak 1 odsjek 1 - I, II, III, VI, VII, XI, odsjek 3, 4 i 5.; odjeljak 2 odsjek 1, 5, 11, 12, 15, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36; Glava IX odjeljak 1 odsjek 5, odjeljak 5); III dio. (NN 35/05, 41/08).
    http://www.pravokutnik.net/zakon-o-obveznim-odnosima

- Zakon o mjenici, NN 74/94 http://www.pravokutnik.net/zakonix/zako_o_mjenici.doc
    http://www.pravokutnik.net/zakon-o-mjenici docx
    - Zakon o čeku, NN 74/94 http://www.pravokutnik.net/zakonix/zakon_o_ceku.doc
    http://www.pravokutnik.net/zakon-o-ceku

- Zakon o tržištu vrijednosnih papira (NN 84/02, 138/06), osim odredbi o dionici http://www.pravokutnik.net/zakonix/z...nih_papira.doc

- Konvencija UN o ugovorima o međunarodnoj prodaji robe 1980. (učiti zajedno s odgovarajućim dijelovima Zakona o obveznim odnosima; tekst Konvencije otisnut je u knjizi A. Goldštajn: Trgovačko ugovorno pravo – međunarodno i komparativno, 4. izdanje Zagreb, 1991, str. 494 – 515)
    skini ovdje: http://www.cisg.law.pace.edu/cisg/text/CISGCRO.html

ISPIT I PRIJAVE
    Quote Originally Posted by Rea View Post
    ispit ti je raspoređen na dva dana,u pravilu ponedjeljak i utorak-po abecedi je raspored.prvo se prozivaju svi koji su na popisu taj dan,pokupe se indexi onih koji će odgovarati,oni ih podijele između sebe,a onda svaki profesor opet proziva one koje on ispituje..nekad budu dvije grupe pa odmah piše da je prva u 8.30 ili 9,druga u 11h,nekad ne..
    Quote Originally Posted by Amadeus View Post
    STUDENTI PO STAROM PROGRAMU - Ljudi tajnica ne raspoređuje indexe kao kod gp-a. Nego ti fino napišeš koga hoćeš na prijavnici pa ona sve prijavnice posloži po željama a onda prof.čitaju prijavnice (sve) ispred kabineta i ondas uzimaju sa hrpe po željama.ako određenog profesora traži puno ljudi onda neke njegove uzme drugi prof.Al možeš ti još reć tajnici kod kog hoćeš.
    Quote Originally Posted by PetiElement View Post
    nema pravila...ako hoćeš nekog određenog, napišeš ga na prijavnicu i u pravilu dobiješ-osim paraća, on ih samo par ispita na svakom roku. inače, na početku ispita jedan od profesora izađe van, proziva po prijavnicama i pobere sve indexe, koji se onda raspoređuju na profesore-dakle onaj koji izađe i prozove te ne mora bit onaj kod kojeg ćeš bit na ispitu. Eto, ja to nisam znala, pa prvi put nisam predala index jer sam mislila da sam kod miladina-a učila za petrovića...
    Predaš index kad te prozovu ispred te sobe,onda svaki profesor unutra pokupi određeni broj indexa nakon čega proziva ljude ispred svoje sobe,zato trčiš sa jednog kraja hodnika na drugi kad pojedini profesor proziva studente koji odgovaraju kod njega.Tek kad te profesor prozove znaš da odgovaraš kod njega,prije ne.
    Dakle kad počnu ispiti opet čekaš da te prozovu i juriš gore dolje po hodniku kad vidiš da se negdje otvaraju vrata jer još uvijek ne znaš kod koga ćeš odgovarat! Iznimka je prof. Tepeš koja prozove ekipu koja onda čeka pred njenim vratima! Sve u svemu...bude zgodno!
    Ne znam šta ti piše na studomatu, ali svi čekaju na hodniku ispred referade katedre na 2. katu, soba 67, a onda kreće program! Sretno!
    Attached Files Attached Files
    Last edited by malimrav85; 10-10-2011 at 02:11. Reason: ciscenje 10/2011

Veteran foruma dorro's Avatar

KORISNI ČLANCI I LINKOVI (klikni)
    Kamate po novom ZOO-u, PPT prezentacije VSRH
    Sloboda uređivanja obveznih odnosa i javni poredak - Slobodan Perović
    O konkurenciji općih uvjeta poslovanja dviju ugovornih strana - Vedran Šoljan
    INCOTERMS 2000 - Potrebna veza između ugovora o kupoprodaji i ugovora o prijevozu - Jan Ramberg
    Odnos ugovorne kazne i srodnih klauzula - Petar Miladin
    Zakašnjenje vjerovnika - Hrvoje Momčinović
    Primjena običaja u Hrvatskom trgovačkom pravu - Jakša Barbić
    Šutnja i konkludentne radnje u obveznim odnosima - Petar Miladin
    Institut pisane potvrde u međunarodnom trgovačkom pravu i tzv. „sklapanje“ ugovora o arbitraži šutnjom u trgovačkim odnosima prema Zakonu o arbitraži - Petar Miladin
    Ugovor o posredovanju prema novom zakonu o obveznim odnosima (2005) - Zvonimir Slakoper
    Odgovornost za neimovinsku štetu zbog povrede ugovora o organiziranju putovanja - Petar Klarić
    PPT Ugovor o komisiji, Ugovor o trgovinskom zastupanju, Ugovor o posredovanju
    Razgraničenje organizatora i posrednika putovanja - Vilim Gorenc, Andrea Pešutić
    Zapovjednik broda - punomoćnik brodara po zaposlenju - Jakša Barbić
    Bankarsko jamstvo na prvi poziv - Petar Miladin
    Razlozi za obustavu isplate bankarskih garancija na poziv - Branko Vukmir

Akreditiv i garancija:
    http://www.pravri.hr/hr/studij/diplo...ko/bankgar.ppt
    http://www.pravri.hr/hr/studij/diplo...iakreditiv.ppt

KONVENCIJA UJEDINJENIH NARODA O UGOVORIMA O MEĐUNARODNOJ PRODAJI ROBE (BEČKA KONVENCIJA)

Maat SKRIPTA http://www.pravokutnik.net/sites/def...ovackomaat.doc
    OPIS: zoo + barbić + mjenica i ček + gluposti iz goldštajna + bečka konvencija.
    dal je dosta samo to > ja bih rekla da je, jer osim ZOO-a i inače nema baš neke literature. najteže je skužit ZOO na razini koju oni traže, samo iz ZOO-a, zato je superhelpful još i topic pročitat.
    osim toga, mjenicu je teško skužit, tu će ipak pomoć klarić ili rastovčan/luger-katušić ak je potrebno.

07-05-2009, clayton
    Znam da smo već na ovom topicu raspravljali o tome što je potrebno naučiti za ovaj ispit al nikako da se složimo što je stvarno potrebno a što nije, pa svako malo neko iznova pita šta treba spremiti ..Po meni potrebno je naučiti :
    1. ZOO (dobro znati)
    2. skripta s pravokutnika od 100 str.
    3 mjenica i ček iz Klarićeve knjige
    - Šta je sa INCOTERMS, pismo namjere ? :?: Negdje na forumu sam pročitao da i to treba..
    - Ne želim otvarati i rastezati staru temu iznova već samo da konačno definiramo bitno i nebitno..I da naglasim - pročitao sam sve postove od prve do zadnje stranice ..

20-06-2008, Starfish.
    http://www.pravri.hr/hr/studij/dodip...g04/trgovacko/
    Ja sam odavde iskopala dobru powerpoint prezentaciju o uzanacama, OUP i ostalim pokemonim. Rađena po Goldštajnu. Sad vidim da ima i drugih koje bi potencijalno mogle bit zanimljive..
    Pa, koga vesele slajdovi i lupanje po enteru...

Toliko od mene na ovom topic do daljnjeg. Popušta polako postispitna depresija i želja da pomažem i visim na ovom topicu 0-24. :-D Idem sad nać nekakvog trgovca da sklopimo nekakav potrošački ugovor usmjeren na izmjenu činidbe i protučinidbe i da si pribavim posjed i vlasništvo nad nekoliko pari cipela... Platit će asignacijom, sjele mi neke pare na račun... :smt005 :smt005

14-01-2009, *goran*
    evo naletio sam na dobru prezentaciju o dokumetarnim akreditivima, mislim da ce vam poslužit i sad i za ispit...
    http://www.pravri.hr/hr/studij/diplo...iakreditiv.ppt
    evo i bankarske garancije...
    http://www.pravri.hr/hr/studij/diplo...ko/bankgar.ppt

20-02-2009, unknown_heroine
    Quote Originally Posted by Nirnaeth Arnoediad
    Dapače, puno negativniji su bili komentari nekih ''kolega'' koji su zlurado primijetili: pa hej, ti si po knjizi učila pa si pala, a ja deset dana iz skripte pa sam dobio/la 3-4. :smt011 not cool, people :smt011
    ja sam isto učila po knjigama. i goldštajna i rastovčana i ZOO. mrzim skripte.
    suoper su ove prezentacije s Ri faksa, a ja sam pronašla i
    http://www.poslovniforum.hr/tp/incoterms2000.asp za slikovni prikaz incotermsa ak se nekom ne da učiti štreberski franko ovo franko ono...
    ne znam bap da običaji nisu važni, to je zadnji put pitao Petrović, mislim poslovne običaje. kolko sam skužila on pita po pitanje iz mjenica/ček i pitanje iz goldštajna i ovoga svega van ZOOa ostalo ZOO...
    i pitao je dečka u čemu je razlika izmedju trgovačkih običaja i poslovnih običaja (kao poslovni su običajii al u užem smislu jer su to kao običaji koji vrijede samo među onima koji duže vrijeme posluju blablabla a trgovački vrijede za sve)
    i ovo je u redu iz Klarića, po meni, znam da sam i ja to negdje pročitala, da vrijede ako se ugovore, kaj je i logično...

Quote Originally Posted by Hrvac View Post
    Evo prikaza svih incotermsa sa objašnjenjem na Rvatskom. Kome se ne da učit sve nek nauči najvažnije ( CIF, FAS, FOB... )
    - FOB – free on board – rizik prelazi na kupca kad roba prijeđe brodsku ogradu. Roba mora biti slobodna za izvoz što je dužnost prodavatelja. Termin se koristi samo za morski promet. Ako neki drugi osim morski onda FCA
    - FCA – free carrier - rizik prelazi kada prodavaoc da robu prijevozniku kojeg je odredio kupac s tim da ako je roba predana u prodavaočevim prostorijama na njemu je rizik utovara a ako negdje drugdje na kupcu je rizik utovara.
    - CPT – carriage paid to – znači da prodavaoc mora dostaviti robu prijevozniku kojeg je odredio kupac ali I dalje snosi sve troškove dok roba ne dođe u imenovano odredište. Ako je više od jednog prijevoznika rizik za robu prelazi kad je toba predana prvom prijevozniku.
    - CIF – cost, insurance, freight – rizik prelazi na kupca kad roba prođe brodsku ogradu ali prodavatelj mora pokriti sve troškove do luke odredišta. Također je mora I osigurati od minimalnih rizika I osigurati da je za izvoz. Samo za morski prijevoz a ako neki drugi koristi se CIP.
    - CFR – cost, freight – sve isto ali nema obveze osiguranja
    - CIP – cost, insurance paid to – isto kao CIF ali bilo koji prijevoznik.
    - FAS – free alongside ship – rizik prelazi kada roba dođe do broad. Svi troškovi do tada na prodavaocu koji također mora osloboditi robu za izvoz što je novost jer nije bilo tako u prvoj verziji incotermsa.
    - EXV – ex works – prodavaoc mora robu predati u svojim prostorijama ili na nekom drugom svom mjestu I to neukrcanu I neoslobođenu za eksport. Predstavlja minimum obveze prodavaoca.
    - DDP – delivered duty paid – predstavlja maksimum obveze prodavaoca. Rizik prelazi na kupca u trenutku predaje u određenom odredištu I to kad je roba iskrcana pa je kupac može uzeti ili prekrcati na neko drugo prijevozno sredstvo. Troškovi putovanja, oslobođenje izvoza, ali I oslobođenje za uvoz je na prodavaocu.
    - DDU – Ovdje kupac ima odgovornost osloboditi robu za uvoz (npr ako ne plati carinu na vrijeme na njemu je rizik zadržavanja robe I ne može držat prodavaoca odgovornim kao kod DDP ). Sva ostalo isto kao DDU.
    - DEQ – delivered ex quay –prodavaoc mora robu predate u luci odredišta I to iskrcajem na dokove ( quay, wharf ) pa tada prelazi rizik. Obuhvaća dakle troškove prijevoza I oslobođenje za izvoz dok je oslobođenje za uvoz ( clear for import ) obveza kupca. Ovaj incoterm vrijedi samo za onaj prijevoz koji završava s brodskim prijevozom jer se mora roba iskrcat na dokovima. Znači može multimodalan prijevoz ( npr kamionom do želježnice, želježnicom do broda ). Ako je mjesto iskrcaja neko drugo a ne dokovi koristi se DDU ili DDP ( DDP kad prodavaoc snosi trošak I rizik oslobođenja za uvoz )
    - DES – delivered ex ship – prodavaoc je obvezu izvršio kada je roba stigla u luku odredišta. Ne preuzima rizik za iskrcaj. Dakle na kupcu troškovi iskrcaja I oslobođenja za uvoz. Ako bi htjeli da na prodavatelju bude trošak I rizik iskrcaja koristi se DEQ.
    - DAF – delivered at frontier – obveza prodavatelja je ispunjena kada dostavi robu u mjestu odredišta koje je na granici I to određenog datuma kako se navodi u ugovoru.Roba je neiskrcana a iskrcaj je obveza I rizik kupca. Roba također mora bit slobodna za izvoz ali ne mora se oslobodit za uvoz. Ovdje je važno točno utvrditi mjesto jer to može biti na granici zemlje izvoza ili na granici zemlje uvoza.

Bitni pojmovi:
    1) Rizik – kada prelazi
    2) Troškovi – tko ih snosi I od kad
    3) Oslobođenje robe – za izvoz I za uvoz
    4) Osiguranje – samo kod nekih incotermsa obveza osiguranja za kupca ( CIF, CIP)

***** NOVO!!!

INCOTERMS 2010
    Međunarodna trgovačka Komora je u Parizu 1936. godine objavila zbirku međunarodnih pravila "INCOTERMS" (engl. "International commercial terms") za tumačenje trgovačkih termina, a isto sa ciljem ujednačenja pravila vezanih uz isporuku robe, te izbjegavanje sporova i nesporazuma između kupca i prodavača robe. Osim što su ti termini postali prijeko potrebni za nesmetano vođenje međunarodne trgovine, njihovu autentičnost priznaju i svi svjetski sudovi i drugi upravni organi te njihovo uključivanje u ugovore o prodaji znatno smanjuje mogućnost nesporazuma koji bi mogli dovesti do pravnih komplikacija.

Predmetna su se pravila nekoliko puta dopunjavala i to 1953,1967,1976,1980,1990,2000, a s 1.1. 2011. godine u uporabi će biti najnovija nadopunjena pravila INCOTERMS ® 2010 koja je kao i dosadašnja izdanja izradila Međunarodna trgovačka komora u Parizu (ICC) i objavila 16. rujna 2010. U predmetnim izmjenama uzete su u obzir značajne promjene u međunarodnom trgovanju od 2000. godine do danas, uporaba elektroničke komunikacije i promjene u prijevozničkoj praksi, mogućnost korištenja istih i u domaćem prometu, sigurnosni elementi i dr.

U nastavku navodimo najznačajnije razlike između INCOTERMSA 2000 i INCOTERMS ® 2010 i to one koje su značajne za utvrđivanje carinske vrijednosti, dok ćete vezano uz sve ostale promjena u samim paritetima biti naknadno detaljno obaviješteni, a po objavljivanju hrvatskog priručnika kojeg izdaje HGK.

INCOTERMSOM 2000 propisano je 13 termina, te je svaki definiran kraticom od tri slova. Svaki paritet pripada određenoj kategoriji (postoji četiri kategorije - E, F, C, D), te svaka grupa označavan različiti stupanj odgovornosti prodavatelja za isporuku i to kako slijedi:
    KATEGORIJA E - prodavatelj stavlja robu na raspolaganje kupcu u svojim prostorima i ima najniži stupanj odgovornosti za robu.
    KATEGORIJA F - prodavatelj dostavlja robu do mjesta koji određuje kupac (FCA, FAS, FOB)
    KATEGORIJA C - prodavatelj ugovara prijevoz robe, ali ne preuzima rizik od propasti ili slučajnog oštećenja nakon što je isporučena i poslana (CFR, CIF, CPT; CIP)
    KATEGORIJA D - ukoliko je ugovoren paritet isporuke iz kategorije D prodavatelj ima najviši stupanj odgovornosti te snosi sve troškove i rizike isporuke robe kupcu na mjestu krajnjeg odredišta (DAF, DES, DEQ, DDU, DDP)

Najveće promjene dogodile su se u grupi D i to na način da brišu gore navedeni pariteti DDU, DAF, DES i DEQ, a uključuju se novi pariteti DAT (Delivery at terminal - isporučeno teminal) i DAP (Delivery at Place — isporučeno na mjestu).

Ujedno nova podjela temelji se na vrsti transporta i to:
    BILO KOJI OBLIK TRANSPORTA
    EXW- franko tvornica
    FCA — franko prijevoznik
    CPT - vozarina plaćena do...
    CIP — vozarina i osiguranje plaćeni do...
    DAT - isporučeno terminal...
    DAP - isporučeno na mjestu ..
    DDP - isporučeno ocarinjeno

MORSKI I UNUTARNJA PLOVIDBA
    FAS - franko uz bok broda
    FOB - franko brod
    CFR — cijena s vozarinom
    CIF — cijena sa osiguranjem i vozarinom

Ukoliko kupac i prodavatelj ugovore novi paritet DAT (Delivery at terminal - isporučeno terminal), prodavatelj snosi trošak transporta do naznačenog terminala u luci ili mjestu odredišta, mora iskrcati robu i isporučiti je stavljanjem na raspolaganje kupcu u imenovanom terminalu u dogovoreno vrijeme i period, te snosi trošak i rizik dok roba nije isporučena uključujući izvozne carinske formalnosti i tranzit kroz treću zemlju. Kupac mora preuzeti robu, te snosi rizik i trošak nakon što je roba isporučena uključujući uvozne formalnosti, carinu, porez i ostale troškove nakon uvoza. Kod uporabe DAT pariteta terminal treba shvaćati široko kao bilo koje natkriveno ili nenatkriveno mjesto.
    Za razliku od navedenog kod pariteta DAP prodavatelj stavlja robu na raspolaganje kupcu na dolaznom prijevoznom sredstvu pripremljeno za iskrcaj na imenovanom mjestu odredišta, snosi trošak i rizik dok roba nije isporučena uključujući izvozne carinske formalnosti i tranzit kroz treću zemlju. Kupac mora preuzeti robu, te snosi rizik i trošak nakon što je roba isporučena uključujući iskrcaj, uvozne formalnosti, carinu, porez i ostale troškove nakon uvoza.
    Glavne razlike između DAT i DAP pariteta su u tome što je kod DAT pariteta obveza prodavatelja da robu i iskrca na naznačenom terminalu, dok kod DAP-a prodavatelj je obavio svoj zadatak kad je robu stavio na raspolaganje kupcu u naznačenom mjestu na prijevoznom sredstvu.

Zaključno napominjemo da se kod utvrđivanja carinske vrijednosti pariteti isporuke koriste kao osnova za uključivanje u carinsku vrijednost troškova osiguranja i prijevoza robe. Međutim, mora se voditi računa da INCOTERMS pravila predstavljaju preporučena pravila i služe olakšanju samih odnosa između kupca i prodavatelja, ali ne predstavljaju obvezu korištenja istih, te ukoliko kupac i prodavatelj ne ugovore kupoprodaju robe i isporuku iste koristeći INCOTERMS 2010, već koristeći neki od „starih" INCOTERMS ili pak uopće ne koriste ova pravila već se opisno dogovore (šifra OST / ostali nenavedeni pariteti iz prvog podpolja polja 20 JCD-a), u postupku utvrđivanja carinske vrijednosti nužno je isto uzeti u obzir.
    U svakom slučaju dekalrant (mislim da je ovdje trebalo ići deklarant ) mora raspolagati svom neophodnom dokumentacijom s kojom će potkrijepiti činjenice vezane uz uključivanje u carinsku vrijednost troškova prijevoza, osiguranja, utovara/istovara/pretovara vezano uz prijevoz robe.

nećemo o tome koliko su ovi iz ajsisija vudreni - al inače, možete slijedit inkotermse na tviteru (@Incoterms_2010)
    Last edited by dorro; 01-07-2011 at 02:42.

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by lea
    Ako se odredba ZOO-a i uzanca razlikuju prednost ima ZOO, jel tako?
    Ne osim ako govoris o prisilnim propisima, no ako mislis da dispozitivne propise onda uzance imaju prednost pred ZOO mislim da to pise u cl. 12 novog ZOOa.

Ako neko zna i ja bi zamolio da napise sto se pita iz zakona o trzistu vr. papira.
    Chakotay: “A man can own only courage and loyalty in his heart!”

spark
    Guest

Sad mi je nes palo na pamet-zakaj mi pricamo o Zakonu o trzistu vrijednosnih papira na ovom topicu ako vam je to dio ispitne literature za Pravo drustava!? Ili se nekaj promijenilo otkad sam ja diplomirala...

Nego, dobila sam jedan izvrstan Barbicev clanak :“Primjena obicaja u hrvatskom trgovackom pravu“ u kojem su vam super objasnjeni trg. obicaji, uzance, ostali izvori trg. prava i njihov medjusobni odnos a sve prema postojecem i novom ZOO-u!
    Nabavite si to obavezno jer po izvorima svi pile! S moje strane vam evo hijerarhijski redosljed primjene izvora po sadasnjem i novom ZOO-u!

VAZECI ZOO
    1. ugovor u mjeri u kojoj nije protivan Ustavu RH, prisilnim propisima i moralu drustva, ukljucujuci opce uvjete poslovanja i praksu razvijenu medju ugovornim stranama
    2. dispozitivne odredbe ZOO-a
    3. posebne uzance
    4. posebni trgovacki obicaji
    5. Opce uzance za promet robom u dijelu u kojem se odnose na pitanja koja nisu uredjena Zakonom
    6. opci trgovacki obicaji
    7. dispozitivne odredbe drugih zakona
    8. sudska i arbitrazna praksa
    9. pravna znanost-posredno

NOVI ZOO
    1. ugovor u mjeri u kojoj nije protivan Ustavu RH, prisilnim propisima i moralu drustva, ukljucujuci opce uvjete poslovanja i praksu razvijenu medju ugovornim stranama
    2. posebne uzance
    3. posebni trgovacki obicaji
    4. opci trgovacki obicaji ukljucujuci i pojedine od Opcih uzanci za promet robom ako se jos primjenjuju
    5. dispozitivni propisi
    6. sudska i arbitrazna praksa
    7. pravna znanost-posredno

Sparkz
    Guest

Quote Originally Posted by Wilbur
    Quote Originally Posted by skeptik
    Da ne zna neki genije možda kako, zašto se, u kojim slučajevima se (neki) ugovor obnavlja "renew opion" a kada ne...

Ajmo, genijalci javljajte se...
    a kaj kaže recimo, Chitty on contracts?

i kud sad to pitanje, niste to već riješili?
    evo bas sad citam... nadam se da kaze nesto jednostavno i suvislo...

skeptik
    Guest

Quote Originally Posted by Wilbur
    a kaj kaže recimo, Chitty on contracts?

i kud sad to pitanje, niste to već riješili?
    Ne, ne pomaže on baš nešto puno za renewal. Riješili smo nešto na razini policy-a ali treba to dići na višu razinu, pa ono reko idem probat... Btw. imam cijeli jedan slučaj... ma uostalom pričat ćemo kad dodješ gore...

Veteran foruma Romana's Avatar

Quote Originally Posted by lea
    Koje se opće uzance za promet robe moraju znati?

Moras znati one koje su sad obuhvacene ZOO-om kao npr. ponuda/prihvat neovlastene osobe.

Inace, treba jako dobro znati ZOO i nista tamo ne preskociti jer mogu pitati bas sve. Ja sam bila kod Markovinovica i meni je tip super - pita konkretno, trazi da mu odgovoris konkretno, pita otprilike 4, 5 pitanja i ak znas dobijes i visoku ocjenu i sokiras se kak ne dobivas dva kao na tamo nekim drugim ispitima :smt003
    Znaci - ZOO (pogotovo ono sto je mijenjano, npr. materijalni nedostatak, obicaji, trgovacko zastupanje itd.), mjenica i cek (dobro je procitat Klarica, uopce dobro je procitati Klarica u svemu sto je ispitno gradivo za trgovacko), malo razlike BK-ZOO i malo trgovacko ugovorno (FA, incoterms, apstraktna i konkretna steta itd.) i to je to.

Merlinka, ja sam ti njih isto preskocila :smt003
    Imas tamo medju uzancama par stvari koje pitaju tipa apstraktna i konkretna steta, ali uglavnom je to sve idealna materija za preskakanje :smt003 . Skini si pitanja s pravokutnika, pa vidi jel ima jos nesto sto pitaju, ja misim da nema vise nista.

Ak nemas puno vremena (mislim da si tak nes negdje napisala) najbitnije ti se uhvatit ZOOa. Po tom svi deru i nemoj preskocit one dijelove tipa nistavost (nistetnost :smt003 ), ugovorna kazna, kamate i slicno sto se cini da mozda ne pitaju - jer pitaju. To su meni svi savjetovali i ja sam zadnjih tjedan dana taj ZOO naucila bolje nego onaj tko ga je pisao, sto se pokazalo kao dobro.
    Ak si prosla mjenicu, to ces se moc nekak sjetit i izvuci ak bas zapne, al ak neces znat nesto iz ZOOa - e onda imaju obicaj rovarit po tome. To sam vidjela kod Markovinovica, a kak cujem i Miladin inzistira na stvarima iz zakona tipa definicija trgovackog ugovora, sto je potrosacki ugovor i tak dalje.
    Aj sretno :smt006

Forumaš prvog reda Robierre de Cochon's Avatar

Quote Originally Posted by monti
    jel kupnja s pridržajem prava vlasništva ustvari ugovor o leasingu ili je to nešto sasvim drugo? :smt017
    je...pactum reservati domini...jedan od oblika je i leasing :smt002
    A.L.A.B. - All lawyers are bastards

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by ultraviolet
    učim po skripti, tu i tamo bacim oko na zoo (izmjene), i primjetih da upoće nisu u skripti ni navedeni sljedeći ugovori: ugovor o darovanju, ugovor o zajmu, ugovor o posudbi, ugovor o zakupu, ugovor o najmu (za ugovor o doživotnom i dosmrtnom znam da ne treba - to je materija nasljednog). da li te ugovore treba onda učit iz zakona, ili ne učit ih uopće??? :smt017
    Ugovor o darovanju i posudbi su besplatni pravni poslovi pa po definiciji ne ulaze u trgovacko pravo Dok ugovor o zajmu, bankarska garancija, akreditiv ti moze doci na ispitu mene je prof. Parac pito akreditiv. Ugovor o zakupu i najmu nisam cuo da pitaju

Početnik na forumu

Uzance kod nas vise nisu izvor za trgovacko pravo. Ne bi bilo lose da samo znas o cemu se tu radi. Kod nas ti je za trgovacke obicaje najbolje nauciti clanak 12. ZOO-a.

Kako saznati tko ispituje - to ne znam. Ako zelis, mozes otici na konzultacije kod ispitivaca kod kojeg zelis odgovarati pa se probati s njim dogovoriti ili samo naznaciti na prijavnici (ne garantiram da ces i doci kod onog koga napises). :smt006

Mega kuuul forumaš ultraviolet's Avatar

Quote Originally Posted by simuna
    Jel zna možda netko tko će ispitivti na roku u 7.mjesecu? Kako da to saznam... :smt017
    I, ovo za uzance, to ne trebam učiti. Ili sam u krivu??
    uzance po novom ne treba jerbo su inkorporirane u novi zoo.
    ne treba ni arbitražu (iako opet, još uvijek pitaju lex mercatoria - markovinović na time zadnji rok srušio frendicu :smt012 ). daklem, učite i dalje lex mercatoria.
    kaj se tiče ispitivača, ne znam zašto ne bi bilo svi, ko i na svakom roku (uz poneko odstupanje prof. paraća)
    WHAT THE FUCK DID I DO?!

the bug
    Guest

Malo je kompliciran popis litarature u vodicu, zna li netko moram li se ovu knjigu od Goldstajna u kopiraoni uzeti citavu ili kopiraju samo potrebne dijelove? I moze li se tamo dobiti i ovo od Barbica i Rastovcana (ne znam ni jesu li to uopce knjige ili clanci)? :smt017

I kaj je s ovim ostalim zakonima, osim ZOO, da to nabavljam ili ne? :smt017

jacktheripper
    Guest

Ne trebaju ti knjige. Probaj nabavit skriptu i uci po njoj i ZOO-u. Tako rade svi prije tebe, a raditi ce i oni poslije tebe. Skripta je odlicna, a ZOO nije kompliciran. No, nemoj uciti cijeli zoo nego one dijelove koji pisu u popisu literature.
    i prouci malo stare postove jer sve ovo vec negdje pise.imas savjeta i ispitnih pitanja ko u prici.
    pozdrav :smt006

Nije ti to tak tesko kak se mozda cini - mjenica je super kad ju prodjes vec jednom, totalno ok za ucit i ne pretesko, ZOO je ok zakon, razumljiv, a o BK imas samo par strana.
    Ljudi se najvise spotaknu na ZOOu jer ga zanemare i deru samo po skripti

Sretno :smt006

Quote Originally Posted by blond no more View Post
    Jel' mi moze neko udijeliti savjet u vezi ceka. Naime nemam ga u skripti, a nemam knjigu pa me zanima jeli dovoljno nauciti po Klaricu iz Gp-a i dali vole ispitivat cek? :smt017
    Znaju ga pitat, al ne pretjerano, i da - dovoljan ti je Klaric za to. Imas par standardnih pitanja oko ceka tipa razlika prema mjenici, pogledaj si pitanja, mislim da ih imaju na Pravokutniku.

Mega kuuul forumaš ultraviolet's Avatar

Quote Originally Posted by ;64857
    koliko treba da se spremi trgovačko?
    meni je trebalo, računajući jedan pad, sve ukupno oko mjesec, mjesec i pol.
    WHAT THE FUCK DID I DO?!

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by D.D.
    Ispricavam se na ponovnom pitanju, ali samo da jos jednom utvrdim:

uzance i međ. trg. arb. - ne treba uopće učiti?

To znači da dobrih 35 stranica skripte se može komotno preskočiti i da se od dijela skripte Hijerarhija pravnih izvora trgovačkog prava uči samo prvih 30 stranica)?

Razlog što pitam jest što mi se čini da su ti je dijelovi dosta važni i ne bih htio preskočiti nešto na čemu ću pasti, a i teško se snalazim u ovoj skripti (jebeš ovakve predmete gdje nema poštene literature - čitaj, većinu s 4.-te godine!)
    Arbitrazu ne moras to ces tak i onak uciti u MPP ak vec nisi

Uzance mislim da moras jer postoje i dalje i obuhvacene su novim ZOOom i to tamo gdje se govoro o trgovackim obicajima. Ja mislim da sve sto vrijedi za trgovacke obicaje vrijedi i za uzance jer uzance su kodificirani obicaji. Ali uzanci i nema puno mozda nekakva stranica, maksimalno dvije, naravno govorim samo o opcim stvarima tj o onome sto opcenito vrijedi za sve uzance. Pojedine uzance ja nisam ucio, a nisam ni cuo nikoga da pita.

Sretno

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by D.D.
    Ja sam i mislio na posebne uzance (prijelaz rizika, transportna pravila i incoterms, utvrđivanje kvalitete, akreditiv, faktura...), onih stranicu opcenito sto su uzance u sklupu izvora cu nauciti. Thx!

A arbitrazu vec jesam ucio iz MPP-a. Ali znas kako je, dosta ovg drugog sam vec ucio na GP-u pa je opet ispitna literatura. Da ne bi bilo i s ovime. U svakom slucaju hvala na informacijama
    Molim i drugi puta no ono sto sam ja uspio iscitat iz ZOOa je to da su uzance promjenile mjesto u hijerarhiji izvora pa su sada ispred dispozitivnih propisa po starom ZOO su bile iza. Eto mislim da je sve ostalo isto kao i u skripti.

ĹĄimuna
    Guest

nisam cula da je netko dobio pitanje iz zastare na trgovačkom...tako da mislim da to nece pitati. Eventualno ako je negdje spomenete...u detalje sigurno ne ulaze!

Skripta i ZOO ti treba (mjenica i cek su u skripti).

Iz ZOOa ti ja preporucam naucit sve kaj je u literaturi (jer nije cijeli ZOO) i to jako dobro jer te moze pogodit bilo kaj. Al to ce ti ionak sve bit poznato iz GPa.

Kad te pitaju ugovor onda definiciju i prava i obveze jedne i druge strane pitaju skoro uvijek - nabavi si pitanja i tam ces vidit kaj se pita najcesce kod svakog ugovora. Iako, nije neki bed naucit sve kaj o njima pise u ZOOu, nije to tak opsirno.

Guest

Pismo o namjeri (engl. letter of intent, letter of understanding, heads of agreement, memorandum of understanding, njem. Absichtserklarung, tal. accordo di principio, fr. letters d'intentions, protocole d'accord) je tvorevina međunarodne poslovne prakse i nije kao poseban "predugovoran" oblik sporazumijevanja uređen propisima. Rezultat toga je da se u praksi pojavljuje pod različitim engleskim nazivima.

Sistematizacija i grupiranje tipičnih sadržaja provedeni su u pravnoj literaturi na osnovi stanja poslovne prakse. Prema tome mogući sadržaji pisma o namjerama jesu:

a) utvrđivanje ciljeva koje stranke žele ostvariti ugovorom, vremenski redoslijed i raspored tema pregovora, mjesto pregovora i osobe koje u njima sudjeluju;
    b) pitanja o kojima je postignut sporazum i pitanja o kojima postoje različiti stavovi;
    c) utanačenja o uzajamnim obvezama o kojima je postignuta suglasnost kao što su sporazumi o diobi troškova, obveza čuvanja poslovne tajne i povjerljivosti podataka koji su otkriveni tijekom pregovora;
    d) predviđanje pobližih sadržaja budućeg ugovora kao i očitovanje spremnosti da se on sklopi, ali ovisno o ispunjenju određenih uvjeta ili nastupanja nekih događaja.

Načelno pisma o namjerama nemaju obveznopravne učinke sklapanja ugovora ili ispunjenja obveza ugovora. Ako su u pismo o namjerama unijete neke obveze u slučaju neispunjenja postoji mogućnost naknade štete na osnovi opće građanske odgovornosti za naknadu štete. Druga je situacija ako pismo o namjerama pod tim naslovom sadržajno odgovara obvezama određenih ugovora, pa bi se moglo postaviti pitanje je li time zapravo sklopljen ugovor i jesu li nastale obveze ispunjenja. Odgovor na ta pitanja ovisi o različitim rješenjima u pravnim porecima. Neka prava (hrvatsko i švicarsko) traže suglasnost o bitnim sastojcima ugovora očitovanu u pismu o namjerama. Njemačko pravo traži suglasnost o svim elementima ugovornog odnosa.

Letter of comfort je pismo koje društvo-majka šalje poslovnom partneru društva-kćeri, a u vezi s određenim poslom između društva-kćeri i njenog poslovnog partnera.

U poslovnoj praksi, takva pisma mogu imati različite sadržaje, npr. izjava društva-majke da je upoznata i da odobrava posao između društva-kćeri i njenog partnera, ili uvjeravanje da će društvo-kći ispuniti uredno svoje ugovorne obveze, ili da će društvo-majka ispuniti obveze koje ne ispuni društvo-kći itd.

Od sadržaja pojedinog pisma ovisi da li i u kojoj mjeri za društvo-majku nastaju određene pravne obveze.

A Gentlemen's agreement is an informal agreement between two parties. It may be written or oral. The essence of a gentleman's agreement is that it relies upon the honour of the parties for its fulfilment, rather than being in any way enforceable. It is, therefore, the opposite of a legal agreement or contract, which can be enforced if necessary.

Negative connotations
    The term has come to sound distinctly old fashioned, because of its implicit assumption that both parties will be gentlemen (and the old-fashioned nature of that phrase). After interwar politics in Europe the phrase has gained somewhat the connotation of an agreement easily broken.
    In the United States, the term has also acquired negative connotations because it was used in various places in the early-mid 20th century to refer to unwritten discriminatory agreements relating to housing and employment of blacks and Jews. Because there was no written policy stating, for example, that black or Jewish families weren't allowed to reside in a particular town, there were no grounds for legal action.

[edit] Diplomacy
    The Gentlemen's Agreement of 1907-1908 was a series of informal agreements between the United States and Japan. Japan agreed not to issue passports to citizens for travel to the United States, thus eliminating immigration. In exchange, schools in San Francisco, California, agreed not to discriminate against students of Japanese descent.
    Britain signed a 'gentlemen's agreement' with Mussolini in 1937 over Naval access to the Mediterranean.
    British Prime Minister Neville Chamberlain's discussions with Adolf Hitler culminated in the Munich Agreement of 1938 which is described in similar terms.
    Hitler's agreement with the Austrian government in 1937 in which he guaranteed the country's independence.
    [edit] Politics
    A gentlemen's agreement that once covered the City of Philadelphia by limiting the height of all buildings within the city to be no taller than the statue of William Penn that sits on top of Philadelphia City Hall. The Curse of Billy Penn is a coincidental anecdote in relation to the agreement.
    The agreement by the United States press not to print photographs of President Franklin Roosevelt that showed his wheelchair or leg braces.
    An agreement between the United States Army and Air Force prohibiting the army from operating combat jet airplanes.

i jos jedan dobar link http://www.limun.hr

Mlada nada foruma

fala simuni

jos jedno pitanje...jel se mjenica i cek daju spremiti za ovaj ispit iz knjige opceg dijela gradjanskog prava?...jer imam onu skriptu ali cijela je ko slikovnica i tesko se snalazim tamo glede mjenice i ceka,,, :roll:

Kolko se sjecam u skripti ima nesto vise o mjenici nego kaj je Klaric obradio, tak da si pazi na to. Al Klaric je super za procitat ak ti kaj iz skripte nije jasno oko odnosa medju raznim trasantima, akceptantima i svom tom narodu.

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by jools
    hvala romana, a sto mislis, jel moguce i jedno i drugo!??? dnevno imam za ucenje 8 sati na raspolaganju (i naravno veliku motivaciju )
    Ovisi koliko dobro znas i razumijes gradansko pravo, ako je odgovor dobro ili jako dobro, onda mozes i pomorsko i trgovacko nauciti jako brzo jer je trgovacko ustvari ponavljanje gradanskog u velikoj mjeri, a pomorsko se ujedno dosta dobro nadovezuje i na gradansko i trgovacko, tak da bi ti to moglo biti dosta vremena za nauciti.

A sto se tice profesora Barbica onda zeli cuti razumjevanje i odgovori bez razumjevanja kod njega ne prolaze, tako da me uopce ne cudi da je veliki minus ako neko ne zna da je akreditiv ugovor. To je vjerojatno prvo sto se mora rec, a to je i osnovna stvar tj najosnovnija kod tog odgovora. Dobro mozda to ne padne svakom na pamet kad odgovara jer se cini prejednostavnim, ali je tako, vazno je kod odgovora krenut od osnovnih stvari pa onda na kompliciranije koliko vec ko zna.

Sretno

jools
    Guest

Quote Originally Posted by Romana
    Pa s obzirom da nisu tak komplicirani ispiti - mislim da je moguce.
    Ja sam to probala par puta (paralelno ucenje) al svaki put sam skoro prosvikala sto se manifestiralo tihim placem u gluho doba noci :-D
    Ok, zezam se - ta dva bi se mogla vozit paralelno, malo se i preklapaju kak veli UV.
    nisam mislila paralelno uciti, nego sad prvo pomorsko pa onda odmah nakon toga trgovacko. ne mogu nikako uciti paralelno, to me izludjuje a i cini mi e to dosta nekvalitetno ucenje. uglavnom, hvala na odgovorima, nadam se da cu uspjeti, ja sam se vec bacila na ucenje, javit cu kako je proslo

Quote Originally Posted by amaterka View Post
    pozdrav! evo ja pocinjem ucit, po knjizi, pa bi molila nekog da mi kaze jel one dijelove na ikavici :roll: treba znat. molim samo da mi ne savjetujete da uzmem skriptu jer mi je to uvijek dupli posao,usporedjivanje, dopunjavanje itd. tako da ucim knjigu. mozda je najpametnije uzet ZOO i naucit samo njega :-k
    Quote Originally Posted by amaterka View Post
    ili je mozda bila ekavica
    Amaterko, ja sam bila nabavila knjigu kad sam pocela to ucit, al sam skuzila da je trgovacko besmisleno ucit iz bilo cega osim te skripte.
    Skripta nije kao na ostalim ispitima di trebas gledat i u knjigu da shvatis sto se htjelo rec nego se uci drito iz nje i ZOO-a. Bas ovako si radis nepotreban posao.
    Sam ZOO ti nije dovoljan jer ti treba mjenica i cek i Becka konvencija.

Znam da ovo nije odgovor na tvoje pitanje nego bas ono kaj si rekla da ne zelis cut, al mozda pomogne na nekoj visoj transcedentalnoj razini :-D

jools
    Guest

a sta cu s tim uzancama iz te prve knjge? cijela knjiga samo te uzance.. jel treba to sve naucit? cudno mi je da je to obvezna literatura a da toga nigdje u skripti nema. iako, navodno, svi prolaze po toj skripti...

ja se isto grozim skripti i krenula sam s knjigom, ali malo mi je suludo gubit vrijeme s tim ako ne treba. a vidim i po pitanjima s rokova da se to nigdje ne spominje... :?

Ma ne zamaraj se s tim, ne pitaju to.

+ Reply to Thread
Page 1 of 34 12311 ... LastLast