+ Reply to Thread
Page 3 of 34 FirstFirst 1234513 ... LastLast
Results 61 to 90 of 1015

Thread: IV. Trgovačko Pravo

Prvoborac foruma Starfish's Avatar

Default Re: IV. Trgovacko Pravo

ZOO je, ak se ne varam, jedini dio literature di se akreditivi spominju (pošto su knjige tako stare da se u njima najprije treba izumit vatra, pa onda treba past Varšavski pakt. itd da bi došli do akreditiva... :roll: ). Pa ak je u literaturi zadnji broj NN koji briše sve te odredbe - nema ta šta pitata kak je to prije bilo uređeno... Druga stvar bi bila je da je to obrađeno u udžbeniku...
    Mislim, vjerojatno će Jednoobrazna pravila i običaji o akreditivu MTK postat obvezna literatura za jedno tri roka :-D , al do tad - treba iskoristit gužvu...

Kad sam već tu, da bacim još jedno pitanje u more tišine...

Kamate na kamate po bankarskom računu
    :?: :shock:
    Jel to ono kad na računu imaš 1,50kn; pa oko nove godine sjedne misterioznih 5 lipa; pa sljedeće godine na 1,55kn sjedne misterioznih 7 lipa i tako to ili? Kaj, to je onda iznimka od anatocizma?
    Zbilja mi se neda tražit svoj ugovor o žiroračunu s PBZ-om, surfat u potrazi za Odlukom Banke o kamatnim stopama u poslovanju s građanstvom niti visit na limunu.hr (iako je zabavno u headeru stranice pratit kak su investicijski fondovi svaki dan u sve većoj komi... :badgrin: ) u potrazi za odgovorima na njihova pitanja...
    Pa ono, jel to to il ima nešto u odredbama ZOO-a o tekućem računu/novčanom pologu šta mi je promaklo? :smt022
    To laugh often and much; To win the respect of intelligent people and the affection of children; To earn the appreciation of honest critics and endure the betrayal of false friends; To appreciate beauty, to find the best in others; To leave the world a bit better, whether by a healthy child, a garden patch, or a redeemed social condition; To know even one life has breathed easier because you have lived. This is to have succeeded~ R.W.Emerson

Početnik na forumu

Ak se ne varam odgovor na tvoje pitanje je u čl. 27 ZOO-a. Naime mislim da jedno od ispitnih itanja glasi ovako: Da li je dopuštena kamata na kamatu vezano uz štedne uloge? Odgovor je: Banka mora davati kamate na kamatu, a ne smije tražiti kamate na kamatu.(npr. kreditno poslovanje)
    ZOO veli da je ništetna odredba ugovora kojom se predviđa da će na kamate, kad dospiju za isplatu, početi teći kamate ako ne budu isplaćene ali u st. 3 navodi da se ta odredba ne odnosi na pologe kod banaka i dr. fin. institucija.

Jeeeeeeej! Hvala! To je to! Zna se! Idemo dalje! :-D
    Imam ružnu naviku ne čitat te stavke 3 i tako to... :oops:

(Profesore Klarić, šta vas je koštalo da i to, uz procesne kamate, spomenete kao iznimku od anatocizma... :-D )

Banka mora davati kamate na kamatu, a ne smije tražiti kamate na kamatu.(npr. kreditno poslovanje)
    AL PIŠE NA LIMUN.HR-U (!!! :-D ) da se ugovorom o kreditu može ugovorit da banka, za svaki pojedini anuitet kredita može obračunavat kamate za razdoblje od dospijeća do isplate anuiteta (a u anuitet su već uračunate kamate...)...
    :badgrin:
    To laugh often and much; To win the respect of intelligent people and the affection of children; To earn the appreciation of honest critics and endure the betrayal of false friends; To appreciate beauty, to find the best in others; To leave the world a bit better, whether by a healthy child, a garden patch, or a redeemed social condition; To know even one life has breathed easier because you have lived. This is to have succeeded~ R.W.Emerson

Ne, nije...

Popis literature, sa službene stranice katedre...

Zakon o obveznim odnosima: I dio (Glava I; Glava III.; Glava IV.; Glava V- odjeljak 1 i 4.; Glava VI - odjeljak 1 odsjek 6 i odsjek 8, odjeljak 2 - odsjek 2.; Glava VII - odjeljak 1, 2 i 3). II dio (Glava VIII - odjeljak 1 odsjek 1 - I, II, III, VI, VII, XI, odsjek 3, 4 i 5.; odjeljak 2 odsjek 1, 5, 11, 12, 15, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36; Glava IX odjeljak 1 odsjek 5, odjeljak 5); III dio. (NN 35/05, 41/08).
    Ugovor o prijevozu je odsjek 14; a ovdje nema ništa između 12 i 15....
    :evil:

Forumaš u usponu

krivo sam se izrazio......

al imam ga u pitanjima od markovinovića i još nekog.....

znači pitaju...

a kaj da kod kamata učim..... nema niš osim onih uvjeta kolka kamata smije biti....
    balkan boy http://www.youtube.com/watch?v=E-Mzu...eature=related
    diplomirani pravnik.... made in balkan....

Na 1.str vam je popis pitanja prof. Miladina skupljen na seminaru, prošlim stranicama topica i roku jučer. Lista je naravno egzemlikativna (jel se tak kaže?). Ovo su možda ultimativni hitovi, al diskografija je bolno bogata, pa uz svako pitanje – osim što treba znat odgovor, treba ga znat obrazložit te povezat sa 20 članaka ZOO-a koji dolaze prije i poslije. Al eto, zgodno je proč, da vas ne zatekne s javno ovjerovljenom ispravom sastavljenom prije stečaja/pljenidbe stvari kao preduvijetom da pridržaj prava vlasništva kod kupoprodaje ima učinak prema kupčevim vjerovnicima.

Skriptu s pkt nisam gledala, ona druga „cool/velika/13586374stranica/ima sve“ je prevelika, preopširna, loše napisana i u mom slučaju kopirana 80 puta, markirana 20 puta i obljepljena hubabuba sličicama, s tim što se maline od kopiranja uopšte ne razlikuju od borovnica više...
    Najzdravija kombinacija – trgovački dio ZOO (od korica do korica, SVE, APSOLUTNO SVE, izbjegavat zaključke tipa „jok, neće me pitat prava vjerovnika u posebnim slučajevima niti sniženje cijene kod ugovora o organiziranju putovanja“), možda si malo olakšat s Klarićem il nekom skriptom iz obveznog. Mjenicu i ček – iz Klarića SVE, APSOLUTNO SVE, podebljat eventualno nebitnim sastojcima mjenice, domiciliranjem i razlikom spontane i pozivne intervencije kod intervencije akceptiranjem Iz Luger Katušić knjige il neke skripte koja je po njoj pisana. I naravno – pitanja, sva moguća koja možete pokupit iz skriptarnice i s ovog topika; pa u skladu s njima dopunit gore navedeno...
    3 tjedna dosta. Preporučljivo nadovezat na GP.

Subjektivni dojmovi o Miladinu i ispitivanju neki drugi put.
    Negdje tamo od rimskog za uvijet, Ivane, njenog cigaršpica i 8 sati provedenih u ĆM nisam imala poriv nakon izlaska iz kabineta direktno uć u prvu birtiju na jednu duplu lozu s nogu.
    S druge strane – iskreno je lijepo vidjet da su tih „njegovih (4)5 minuta“ zbilja dio posla koji voli, da mu je to osobni Božić svaki mjesec i da se luuuudo zabavlja ispitivajući... :-D
    Last edited by Starfish; 16-06-2009 at 11:17.

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by Starfish

ZOO – UGOVORI
    Komitent i komisionar su u kontokorentnom odnosu...

Bankarska garancija? Vrste garancija? (ponudbena, avansna, činidbena, garancija za konosmane i protugarancija)

Koji izvor je važan za bankarsku garanciju? Jedoobrazna pravila i običaji Međunarodne trgovačke komore u Parizu

Koliko odnosa ima u garanciji/akreditivu? 3 Kako se zovu? Inkaso odnos (odnos plaćanja), odnos valute, odnos pokrića?

Vaucer (tko ga izdaje i kome)? Puno za prazno?

Ugovor o posredovanju? Kako prestaje? Sto je specificno za otkaz?

Ugovor o građenju? Kakav je to ugovor po pravnoj prirodi?

Što su uzance? Tko ih kod nas kodificira? (HGK)

Okvrinim pregledom navedenih pitanja slobodan sam zakljuciti kako se ove stvari se niti ne spominju bilo gdje u sluzbenoj literaturi.
    Pa bih zamolio cijenjeno profesorstvo s katedre za trgovacko pravo (ako je-a nemamo razloga sumnjati-istinita tvrdnja kolegice starfish da je prof.Miladin ta pitanja pitao) da odgovore - kako mogu pitati pitanja kojih nema u literaturi?

Ta se pitanja, naime, uopce ne spominju (jednom jedinom rijecju), a neka (poput ugovora o posredovanju) uopce nisu navedena u literaturi za ovaj predmet!

Pitanje je dokle tako?

Protest: suzdrzavam se od gornjeg blasfemicnog ispada ako se ispostavi da su to bila pitanja za seminariste doticnih profesora, ali cini mi se da nisu..

Vaucer (tko ga izdaje i kome)? Puno za prazno?
    Vaučer je pisana isprava iz ugovora o alotmanu. Jest da u zakonu ne piše da se ta isprava zove vaučer, valjda se predmnijeva da to znamo. Ovo pitanje nisam osobno čula, pa može bit da ga nije tako postavio...

Ugovor o posredovanju? Kako prestaje? Sto je specificno za otkaz?
    Ugovor o građenju? Kakav je to ugovor po pravnoj prirodi?
    Oba ugovora su u literaturi. Ovo o pravnoj prirodi - ugovor o građenju je vrsta ugovora o djelu... To smo navodno svladali još u gp-u, a i nije preteško zaključit...

Komitent i komisionar su u kontokorentnom odnosu...Vrste garancija? (ponudbena, avansna, činidbena, garancija za konosmane i protugarancija)
    Koji izvor je važan za bankarsku garanciju? Jedoobrazna pravila i običaji Međunarodne trgovačke komore u Parizu
    Za ovo zadržavam mogućnost da je "za oni koji žele znat više" područja. Sa seminara, jako moguće da to ne pita na ispitu. Ispričavam se, nije mi se dalo selektirat; a i mislim da ne odmaže pročitat...

Što su uzance? Tko ih kod nas kodificira? (HGK)
    Uzance, a i nekakva komora koja ih kodificira (ne HGK, jer je premlada) se spominju u Goldštajnovoj knjizi, kod izvora...

Koliko odnosa ima u garanciji/akreditivu? 3 Kako se zovu? Inkaso odnos (odnos plaćanja), odnos valute, odnos pokrića?
    Akreditivi i garancija su asignacija (što trebaš sam zaključiti, il se tog moraš sjećat s gp-a - pa slijedom toga i ova filozofija oko ta tri odnosa. Kako se točno zovu vjerojatno piše u Klariću. Teško da bi samo sa ZOO -om došao do ovog, al ono...šta da ti kažem...

Bankarska garancija? Akreditivi?
    To su mu dva najomiljenija ugovora, u kombinaciji s asignacijom. :-D
    Akreditiv je po zadnjim izmjenama skresan na 2 članka, al on još uvijek pita koje su vrste; dokumentarni akreditiv, opozivost i sl. To je navadno pisalo u starom ZOO-u. Neki od nas i nisu imali sreću past tri puta i znat što piše u kojoj verziji, al nemaju baš razumijevanja za to...

Ono što se nekad zvalo bankarskim jamstvom, odnosno bankarskim jamstvom na prvi poziv novim izmjenama se zove bankarska garancija na prvi poziv. To smo jedno četiri tjedna secirali na seminaru. Važno je, relativno zanimljivo, al za one koji o tome uče isključivo na temelju ZOO-a, Miladin stvarno previše zahtjeva... Krpaju ljudi nešto sitno sa znanjem iz pomorskog (ako su pročitali novu knjigu) i tako...

Znam da nije opravdanje - al ta pitanja nisu ona za past/proć, tako da se nemoj toliko uzrujavat. Navodno se sprema normalna literatura za trgovačko, ovo je sad neki vakum i tako...
    Informiraj se o tim stvarima iz drugih izvora, ne zbog njih, više zbog sebe...

Mlada nada foruma

Cijenim sto si mi odgovorila, i reteriram :-D (to ce rec: povlacim se ) glede pitanja tko kodificira uzance, jer-provjerih-stvarno pise u Goldštajnu ((opce uzance Vrhovni privredni sud, posebne uzance Savezna privredna komora)), te pitanja glede ugovora o posredovanju (na svoje cudenje otkrih da je stvarno u literaturi),

ali glede svega ostalog ostajem cvrsto pri svojem prijasnjem postu: TIH PITANJA NEMA NIGDJE U LITERATURI, A JA NE MORAM POZNAVAT GRAĐANSKO PRAVO KAD IDEM NA ISPIT IZ TRGOVACKOG PRAVA!

Moras priznati da je to prestrasno.

Quote Originally Posted by prijanlovro
    opce uzance Vrhovni privredni sud, posebne uzance Savezna privredna komora...
    i SFRJ je članica SEV-a, a zla kapitalistička privreda će da se svaki tren uruši kao kula od karata... :-D

ali glede svega ostalog ostajem cvrsto pri svojem prijasnjem postu:TIH PITANJA NEMA NIGDJE U LITERATURI, A JA NE MORAM POZNAVAT GRAĐANSKO PRAVO KAD IDEM NA ISPIT IZ TRGOVACKOG PRAVA!

Moras priznati da je to prestrasno.
    Ma slažem se, al šta ti ostaje?
    Mlada i nadobudna generacija pravobranitelja i studentskih predstavnika još nije dogurala do četvrte (a i neće tako brzo), a ustalom, jako su zaposleni žestokim suprotstavljanjem eklatantnim primjerima kršenja studentskih prava tipa "kmeeeeee, Gardašević mi ne želi slijedeće dvije godine čuvati moju dvojku iz ustavnog koju sam krvavo dobio nakon trećeg ponavljanja 18. parcijalnog kolokvija.".
    Ako nemaš hrabrosti/potrebe, na ispitu, direktno u facu profesoru reć "Oprostite, ali to nije u literaturi" (a zasad nitko nema), sve ovakve virtulane i interne žalopojke (mada znam kolko psihološki pomažu...) nemaju smisla.
    Prosurfaj malo po web-stranicama banaka (usput vidiš kako dionice stoje... :-D ), ako ti nešto nije jasno pitaj ovdje; naći će se netko da ti odgovori.
    Vjeruj mi, sate provedene u živciranju i revolucionarnim idejama (iako su i meni Che i ekipa sexy) ugodnije je provest na kavi i bitter lemonu u Tklači, buljeći u sunce... :smt002

Što se "reć u lice" teorije tiče - kod Šoljana i ugovora o prijevozu bi to prošlo bezbolno. On se još uvijek malo gubi u obveznoj literaturi na ovom faksu, budući je relativno nov. Seminaristi su ga na društvima upozorili da je malo zastranio s literaturom, i sve je prošlo prilično bezbolno.

Quote Originally Posted by sunset
    koliko dobro treba znati opće uzance?
    Bečku konvenciju, da li sve iz skripte ili samo odnos prema ZOO?
    da li su svi ugovori jednako važni, tj. da li mogu koji preskočiti?
    da li ima smisla učiti ček?
    da li postoje još neka pitanja za prof. Petrovića ili su mi ova sa Pravokutnika dovoljna?
    1) Kako to misliš "znat opće uzance"? Misliš - doslovno iz Goldštajna? Koliko su meni rekli - opće uzance uopče ne treba posebno učit. Sve važno iz uzanci je danas u ZOO-u (ponuda neovlaštene osobe i sl. nekad nije bilo u zakonu nego u tim uzancama). Eventualno ti ostaje apstraktna i konkretna šteta - koju imaš u skripti, Klariću, odnosno u ZOO-u (kad stvar ima tekuću cijenu i kupnja/prodaja radi pokrića).

2) Meni je ono iz skripte tipa "arhitektonika" i sl. nepotrebno. Važno je ono polje primjene iz prvih članaka i opoziv ponude (jer je to najveća razlika u odnosu na ZOO). Uglavnom, da - te razlike (kako su napisane u skripti) su ti više nego dovoljne.

3) Ne znam kako Petrović pita, al definitivno ti nebi preporučila da išta iz ZOO-a izostavljaš. Vjerojatno ne pitaju npr. sef i polaganje vrijednosnih papira (ti su kratki, pa su uostalom najmanji problem...). Sve ostalo ti može doć - od posredovanja, preko licencije i organiziranja putovanja do akreditiva...

4) Pa zašto nebi učila ček? Ček je super! :-D To ti je pola sata. Ključne su ti one razlike u odnosu na mjenicu. Kad to naučiš ostaje ti još par detalja - kad je opoziv; rokovi za podnošenje na plaćanje i sl... Ostalo je isto kao kod mjenice. To ti zbilja neće uzet vremena, a i nije teško.

Početnik na forumu

Vidim da su ljudi zbunjeni oko nekih pitanja,pa ću i ja dati svoj doprinos odgovorima
    1.VAUČER=je turistička uputnica,posebna pisana isprava koju tur.agencija izdaje osobama koje šalje ugostitelju, vjerojatno kao dokaz da su oni te osobe koje šalje.
    2.UGOVOR O GRAĐENJU=je u biti ugovor o djelu,ali je zbog svog gospodarskog značenja dobio status samostalnog ugovora,jedina razlika ta što je o djelu neformalan,a o građenju formalan(pisani oblik)
    3.UZANCE=opće uzance kodificira Visoki trgovački sud,a posebne HGK. No one nisu više samostalan izvor prava jer su inkorporirane u ZOO.
    4.ASIGNACIJA(UPUTA)=nije ugovor, već građanskopravni temelj čeka,mjenice,akreditiva,garancije(bezgotovinski načini plaćanja)
    5.AKREDITIV,3 ODNOSA=odnos plaćanja(banka/korisnik npr.prodavatelj)
    =odnos pokrića(banka/nalogodavac npr.kupac)
    =kupoprodajni odnos(kupac/prodavatelj),nezavisan od prethodna dva jer je i akreditiv samostalan u odnosu na bilo koji ugovor koji ga spominje ili čiji je sastavni dio.
    6.TRGOVAČKI UGOVOR= def.na pamet naučiti. Primjenjen je mješoviti(subjektivno-objektivni)kriterij ili načelo definicije. Subjektivni=s obzirom na subjekte,dakle trgovci
    Objektivni=s obzirom na djelatnost,dakle trg.djelatnost;ALI se više ne traži da ja riječ o obavljanju djelatnosti OBJE strane, već jednog od njih,iako su obje trgovci.
    7.ZOO i TRG.UGOVOR=ZOO se primjenjuje na SVE ugovore,pa i trgovačke,OSIM kad je za trgovačke izrijekom drukčije određeno,a obično tako i je jer kod njih ima posebnih pravila stoga je TRG lex specialis,a GRAĐ lex generalis.
    8.PONAŠANJE TRGOVACA= kao dobar stručnjak,profesionalno,u skladu s načelom savjesnosti i poštenja,dakle zahtjeva se povećana pažnja.
    9.BEZGOTOVINSKA PLAĆANJA PO ZOO=ček,mjenica,akreditiv,garancija
    UGOVORI kao temelji za isplatu=o tekućem računu,o žiro računu,o bank.novčanom pologu i sl.
    10.BAR 5 VRSTA OSIGURANJA UGOVORNOG ODNOSA=ugovorna kazna,ugovorne kamate,jamstvo,založno pravo,blanko mjenica,bank.garancija......Mogu se kombinirati u jednom odnosu samo kad to zakon dopušta.
    11.UGOVORNA KAZNA= NIJE naknada štete,nego UGOVORNA OBVEZA sporedne vrijednosti s funkcijom pojačanja prvotne,glavne ugovorne obveze

:smt024

Početnik na forumu

I još nešto za neke profesore jako važno,RAZLIKA ZASTUPANJE/POSREDOVANJE

UGOVOR O POSREDOVANJU=posrednik sklapa SAMO ugovor o posredovanju,riječ je o posrednom,indirektnom,neizravnom zastupanju. Radi u svoje ime,a za račun zastupanog. Nalog riješava njihov interni odnos. Da bi mogao sklapati ugovore s trećima potrebna mu je za to posebna punomoć. Tada je posrednik ugovorna strana s trećom osobom i dužan je sve što stekne na temelju takvog ugovora,npr stvar,tražbinu i sl. prenjeti na zastupanog na temelju ugovora o posredovanju.
    UGOVOR O TRG.ZASTUPANJU=zastupnik sklapa ugovor o trg. zastupanju ali ako je na to ovlašten i ugovore s trećima. Riječ je o neposrednom,direktnom,izravnom zastupanju. Radi u ime i za račun zastupanog. Učinak ugovora s trećima nastaje neposredno,automatski za zastupanog,zapravo možemo reći da je taj ugovor sklopio sam zastupani.

Mlad, sumnjiv i nedokazan

Quote Originally Posted by profiler30
    4.ASIGNACIJA(UPUTA)=nije ugovor
    mislim da je ovo krivo, koliko se sjecam, u ZOO ispod uputa(asignacija) pise pojam ugovora, dakle ugovor je

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by untitled
    Quote Originally Posted by the chief
    Bok kolege!
    Evo pitanja koja sam skupila dok sam polagala
    TRGOVAČKO by Markovinović

13.vladine,nevladine organizacije,nabrojat objasnit
    ha? molim pomoc
    Predmnijevam da se to odnosi na vrste FA (ako se dobro sjecam: formulating agencies medunarodnog trgovackog prava (lex mercatoriae) (imas u Goldstajnovoj knjizi)..(a mislim i u skripti)..

Copy/paste s prethodne stranice, hijerarhija izvora trgovačkog prava (ja bih na vrh još stavila prisilne propise i pravila morala, al nema veze :? )...

1. trgovački ugovor (a u njega ulaze: opći uvjeti poslovanja, course of dealing, klauzule i termini i tu je Miladin još spominjao i pravila zooa o tumačenju ugovora jer pomoću njih saznajemo pravu volju stranaka, tj. svrhu i cilj koji su njime željele postići, ali to ne ulazi valjda u ugovor
    2.posebne uzance
    3.posebni običaji
    4.opće uzance
    5.opći običaji
    6.dispozitivni propisi
    7.sudska i arbitražna praksa
    8.pravna znanost
    Uzance – naravno da se i dalje primjenjuju; u skladu sa člankom xyz ZOO-a o primjeni običaja među trgovcima (ko što znaš – uzance nisu ništa drugo nego kodificirani trgovački običaji). Još trebaš znati da razlikujemo opće i posebne uzance (koje se odnose na sve struke, i koje se odnose na pojedinačne struke) i da ih u nas kodificira Hrvatska gospodarska komora.
    Sam tekst uzanci izgleda ko zakon, vjerojatno ga možeš nać na nekakvoj web-stranici (osobno znam da npr. Posebne uzance za ugostiteljstvo možeš kupit u RRIF izdanju :smt005 :smt005 ); al njegov sadržaj ne moraš znat.
    E, sad, istina je da Goldštajnova knjiga obrađuje te uzance pomno, al sve što je u njima važno sad je preneseno u ZOO (ko što sam ti napisala već, al mi ne vjeruješ :-D ). Uglavnom – o uzancama moraš znat ovo što ti gore napisah.

Pitanje hijerarhije jest pitanje koja pravila vrijede za pojedinačni trgovački ugovor. Znači – ti kao trgovac i neki drugi trgovac dođete do nekakvog pravnog problema između vas i sad tražite di ćete nać pravila o tome kako ćete taj problem riješiti. Najprije ćete gledat u ugovor (i u sve ono što u njega spada); ako tamo nema ništa o vašem problemu, tražit ćete u posebnim uzancama za vašu struku itd., silazno po ovoj listi.

Pitanje formularnog prava je druga stvar. To je pitanje načina sklapanja ugovora. Imaš dvije mogućnosti – il ćete ga sklopiti neposrednom pogodbom (dakle, sami ćete složit ugovor) ili pristupanjem, gdje će jedan od vas doći i samo potpisat opće ugovore poslovanja/adhezijski ugovor/ tipski ugovor druge strane (to ti u biti znači formularno pravo).
    Bez obzira na koji ste ga od ta dva načina sklopili – to je trgovački ugovor i on ostaje u hijerarhiji na vrhu.

Hope you got it.
    Najtoplije preporučam da si skineš pp prezentaciju o Trgovačkim običajima i OUP s linka koji sam spominjala, tamo je odlično objašnjeno.

Good luck! :smt006

Početnik na forumu

Hvala Starfish :smt023

Tako sam si i ja to nekako posložila noćas nakon postavljenog pitanja, noćno prosvjetljenje :badgrin:

Ok, uzance se primjenjuju, znači razlika je što je u novom ZOO kvalificirano kao običaji općenito što obuhvaća i uzance a u staom su bile navedene poimence kao uzance.
    Ima puno strana tih pojedinačnih uzanci pa mi je čudno da to ne treba ali niti ja nisam čula da je to tko pitao osim onih standardnih koje kao što si i rekla su tako i tako u ZOO-u.

:smt006

još nešto..

Što treba točno odgovoriti na pitanje: Po čemu se trgovački ugovori razlikuju i zbog čega je to važno? :scratch:
    Misliš od - po čemu se razlikuju od ostalih ugovora ili? :?

Mlada nada foruma

Po čemu se trgovački ugovori razlikuju od drugih iz ZOO-a.

Prva je sličnost što ZOO kaže da se njegove odredbe na odgovarajući način primjenjuju i na trgovačke ugovore. Također se opći dio obv.prava redovito primjenjuje na trgovačke ugovore.

No, tamo gdje ZOO propisuje posebne odredbe o trg ug, one kao lex specialis imaju prednost pred općim odredbama.

Zatim se razlikuju od ostalih po krugu osoba koje ih sklapaju (trgovci među sobom...def. trg.ug.)
    Zatim se razlikuju po tome što se kod njih primjena trgovačkih običaja predmnijeva i oni se redovito primjenjuju. Ako ih stranke ne žele primjeniti, moraju ih izričito ili prešutno isključiti.

Također trgovački običaji imaju prednost pred dispozitivnim propisima bez obzira što su suprotni odredbama ZOO.a.

Kod ostalih ugovora primjena običaja mora se ugovoriti ili mora biti zakonom propisana.

Kod trgovačkih ugovora se također primjenjuje standard pažnje dobrog gospodarstvenika ili dobrog stručnjaka, a za ostale ugovore dobrog domaćina.

Također se uzima u obzir pri tumačenju ugovora praksa koju su ugovaratelji razvili.

Quote Originally Posted by LeniTriZvjezdice
    -cut-
    Sjedi, pet! :smt002

Da rezimiram. To ovako izgleda -
    "Kolegice, definirajte mi trgovački ugovor?"
    Tu ti kažeš definiciju iz ZOO-a.
    "Kolegice, zašto je važno da je ugovor trgovački?"
    Onda ti kažeš da ZOO-u nekim slučajajevima kod trgovačkih ugovora odstupa od pravila koja vrijede za ostale ugovore. Ako izričito ne odstupa - onda se i na trgovačke ugovore primjenuju općenita pravila (to piše negdi na početku ZOO-a).
    "Kolegice, a koja su to odstupanja kod trgovačkih ugovora?"
    Uz ovo što je LeniDeLuxPetZvjezdica nabrojala - primjena običaja i prakse, veći stupanj pažnje (za ekstra nadobudne - iz tog razloga će sud rijeđe snizit ugovornu kaznu kod trgovačkih nego kod ostalih ugovora), dodala bih još, vezano uz kupoprodaju - kraće rokove za isticanje materijalnih nedostataka i mogućnost da cijena bude neodređena i neodrediva.

I to je to. :-D
    Kad već spominjem materijalne nedostatke - primjetite odvojene režime za trgovačke, potrošaćke i ostale ugovore što se tiče rokova...

Mlad, sumnjiv i nedokazan

Quote Originally Posted by HighKick
    e sad, zamolio bih nekog, kom se da, a i koji zna, da mi napiše ili izdvoji pitanja koja vrijede za Markovinovića, stvarno bi mi to puno pomoglo.

najviše me zanimaju njegova pitanja koja se tiču ZOO-a. mislim, tih ugovora ima hrpetinu i stvarno čovjek ne zna šta da tu točno uči pa bi pomoglo kad bi znao na što da se usredotočim.
    Markovinović te stvarno sve može pitati, moraš cijeli ZOO pjevati ko pjesmu. Na prvoj stranici topica imas dosta njegovih pitanja.

Mlada nada foruma

Koja je razlika u definicijama ugovora između naknade i provizije?

Kada se postavi pitanje prodajni nalog da li je to komisiona prodaja?

Postoji li još koja razlika između trg. zastupanja i posredovanja osim naknade?

Što se tiče izvora, običaji se presumiraju, da li se onda i uzance presumiraju pošto su i one običaji? Što je sa course of dealing i općim uvjetima poslovanja, da li se oni moraju izričito ugovoriti?

Help, ludim :homework:

Za HighKick: pa po mojim saznanjima svi su ok, petrović i markovinović su meni odmah iza paraća a šoljan mi nije simpa jer puno pita mjenicu i tak.. to ti je sve subjektivno..

Provizija je svaka novčana naknada koja ovisi o broju i vrijednosti obavljenih poslova. Definira se kod Ug o trgov zastupnaju.

Uzance, običaji i course of dealing se uvijek presumiraju,a opći uvjeti moraju biti izrijekom navedeni, bilo da su u samom sadržaju ugovora, bilo da se ugovor poziva na njih.

Komisiona prodaja i prodajni nalog su zapravo isto. Samo Klarić to lijepo objašnjava, zakon je bezveze.

Quote Originally Posted by untitled
    odredjivanje trenuka za sklapanje ugovora po BK(razlika prema ZOO) ?
    polje primjene BK?
    sto je iskljuceno iz primjene BK?
    aj plizzz odgovore na ovo :smt008
    To je zbilja lagano. Nađi sam/sama. :smt077
    Eskimi, ribičija i cijela ta priča, da ne objašnjavam sad.

culpa in contrahendo po BK?
    Ovo ti bi već rekla, al ne znam odgovor... :smt081
    Nešto oko savjesnosti&poštenja vjerojatno, čl.7 ili ovako nešto...

Početnik na forumu

čovek pomozi, nemoj mi ko pop davat odgovore :smt011

kaki eskimi, kakvo pecanje :roll: ispovedaj
    danas sam ,
    uostalom kao i svakoga dana ,
    ostavio malo vremena nizašto

Neću! :evil:

Da, daaa...
    Tako to ide. Najprije ti mama do trinajste godine reže meso na komadiće, onda na faksu kmećiš kolegama da tipkaju odgovore koji te šakom lupe u facu čim otvoriš BK (čl.1 i 2), 5 godina kasnije si ne znaš sam speglat košulju i očekuješ da ti država plati račune... :roll:
    IT ENDS NOW!! Stop stvaranju društvenih parazita!! :-D

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by firefighter View Post
    zabrana tržišne utakmice kod ugovora o trgovinskom zastupanju?
    da li itko zna odgovor? i da li se to odnosi na ugovornu odredbu o zabrani ili ograničenju obavljanja djelatnosti ili je to nešto drugo?
    Mislim da se to odnosi na zabranu zastupniku da bez dopuštenja nalogodavca zastupa na istom području ili u istoj vrsti poslova nekog drugog. Dakle, zabrana se odnosi na zastupnike u slučajevima višestrukog zastupanja.

S druge strane, nalogodavac može imati više zastupnika na istom području.

Quote Originally Posted by Spam
    koje su razlike između više sile i clausule rebus sic stantibus???

Osnovna razlika:

Kod više sile ispunjenje postaje nemoguće
    Kod klauzule rebus sic stantibus ispunjenje je i dalje moguće ali bi ono jednoj strani prouzročilo blablabla ili pretjerano veliki gubitak...

Uzmi ta dva članka (373 i 369) i polako seciraj riječ po riječ, bit će ti jasno...
    U biti ima još razlika i u samim definicijama, i u posljedicama, i u ovlaštenicima za isticanje jednog i drugog...

Kako koja? Pa zar ne vidiš da su to iste skripte? :?:

Ta skripta je još u redu za učit vrijednosne papire (kad se udari koji space, justify i kad se makne bold... :roll: ), al za ZOO nema smisla po tom radit. Em nema ugovora unutra (što je 35% ispita), em sadržaj nije uvijek up to date sa najnovijom verzijom ZOO, em ima hrpu bespotrebnih podataka.
    Okanite se skripte, prestanite kmečat i za početak ZOO u ruke...

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by mmmmmm View Post
    Pitanje je bilo da li ta u skriptarnicui ili ona neka bar duplo veća koja kola uokolo.znam neke koji su prošli po njoj. Ma nije ni važno lakše je pročitat iz knjige i nema problema.
    Nije lakše pročitati knjigu jer je su knjige toliko detaljno i nerazumljivo pisane i koriste terminologiju iz doba stare Jugoslavije. Literatura je katastrofa. S druge strane, ja mrzim skripte, pa sam prisiljena na ovo mučenje.

Za one ekstra nadobudne s 4,8 prosjekom i ambicijom da brane Gotovinu jednog dana –
    Eventualno učit po knjizi Vrijednosi papiri, mjenica i ček od prof. Luger Katušić. Knjiga, ko i materija uostalom, ima onaj Raskoljnjikov, baba, dvoboji, Petrograd štih, ruskorealističan font i srodno :-D , al je kratka pa se da istrpit... Uglavnom – ta knjiga je up to date sa zakonima o mjenici i čeku pošto su oba preuzeta iz Juge i nikad mijenjena.
    Iz Barbića se isplati pročitat predugovor i obvezno sklapanje ugovora.
    Ostalo, posebno Goldštajn – zbilja nema smisla. ZOO i gotovo.

Quote Originally Posted by Leni
    -cut-
    What goes around comes around. Isplatit će ti se na kraju. :smt058

+ Reply to Thread
Page 3 of 34 FirstFirst 1234513 ... LastLast