+ Reply to Thread
Page 32 of 34 FirstFirst ... 223031323334 LastLast
Results 931 to 960 of 1015

Thread: IV. Trgovačko Pravo

Mlada nada foruma holander's Avatar

Default Re: IV. Trgovačko Pravo

prošao jučer kod Nine... podržavam sve što je kolega Pennypecker rekao...jedan od boljih usmenih na ovom faxu,popraćem sa dozom sarkazma na svakome odgovoru što meni osobno super dođe jer ako mu se prilagodiš jako opusti atmosferu... al većini kolega to ne odgovara pa se posle ljute na NInu da nije bila fer prema njima, i da im je spustala svako malo,al jednostavno se treba prilagodit takvom načinu odgovaranja koji je uvijek praćen sa kolutanjem,grimasama,poskakivanjem na stolici i ostalim jedinstvenim pokretima naše Nine... profesorici svaka čast meni je bilo super... nadam se da ce mi i na društvima biti tako super

moja pitanja:1. fix posao
    2. svi raskidi ugovora
    3. crss-dal se moze unaprijed iskljucit
    4. ug.o djelu ,rokovi kod pozivanja na nedostatke
    5.mjenica-po naredbi(STO JE?-samo kazes exlege), regres.puni indosament, prijenos na ime...
    i brijem da je to to... kolege prije mene-ug.o gradjenju,kako se odredjuje cijena,odg.za bitne nedostatke(koji su to bitni) , alotman, ug.oskladištenju(što je specifično-da moze prodat robu ako bi ona mogla propast), ug.kazna(obavezno znat ono i i, ili ili), becka kon.kako se raskida(cl.26),OUP-sve i nistetnost odredbi...
    I da mi je dolinom smrti proći zla se ne bojim, jer imam najveću palicu i najveći sam gad u dolini!!!

Mlad, sumnjiv i nedokazan

Pitanjce ili dva! Da li se kod nas kodificiraju opće ili posebne uzance?? Čini mi se da u svakoj skripti piše drugo...
    I kolike su šanse da ispit bude u utorak? Više-manje svi koji su se javili na pkt poslije prvog roka su bili u utorak. Da li to znači da nitko trgovačko nije odgovarao u ponedjeljak ili se ovi u ponedjeljak nisu javili?? Ne znam kak to ide na ovoj katedri. Tenkjuverimac

Početnik na forumu

E ljudi jel neko zna hoće Petrović biti na drugom roku u veljači?I razliku između ugovora o trg. zastupanju i posredovanju?Hvala

Početnik na forumu

U ponedjeljak su bili stari studenti na repertoaru, a u utorak bolonjci.

Početnik na forumu

jel zna netko koji dan je bila komisija na ovom roku? ima kakvih dojmova?

Početnik na forumu

jel postoji šansa da ponovno usmeni za bolonjce bude u utorak? ili je to bila iznimka...čini mi se da je uvijek bio ponedjeljkom..

Početnik na forumu

Kolege jedno pitanje samo ( nemojte me ubit ak je pitanje već prije odgovoreno ili strahovito glupo): jesu li opći uvjeti poslovanja isto što i opći uvjeti ugovora?ništa mi više nije jasno:-((

Mlada nada foruma hellokitty's Avatar

da

Početnik na forumu

Quote Originally Posted by hellokitty View Post
    da
    HVALAAAAAAAAAAA

Početnik na forumu

Pa mislim da budu bolonjci u utorak kad smo mi stari (opet) u pon.

Početnik na forumu

znam da je pitanje u vezi izvora već postavljeno i da je odgovoreno da je maat skripta najbolja..ali gdje god pogledam te izvore, sve mi je manje jasno što ih više čitam. prvo posebno su nabrojani izvori,a onda potpuno drugačije pod hijerarhijom pravnih izvora..bar bi se trebale javljat iste stvari.. pa onda posebno miladinova hijerarhija itd.. više ne razumijem šta spada pod koju skupinu, jel ugovor pod opće uvjete ili obrnuto, što je širi pojam,a što uži..dok posebno obrađuju svake od tih još se više zapetljam.. preostaje mi, pretpostavljam, lijepo naštrebat bez previše pitanja, ili netko od vas to lijepo razumije pa ima volje i objasnit? i

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by samba View Post
    znam da je pitanje u vezi izvora već postavljeno i da je odgovoreno da je maat skripta najbolja..ali gdje god pogledam te izvore, sve mi je manje jasno što ih više čitam. prvo posebno su nabrojani izvori,a onda potpuno drugačije pod hijerarhijom pravnih izvora..bar bi se trebale javljat iste stvari.. pa onda posebno miladinova hijerarhija itd.. više ne razumijem šta spada pod koju skupinu, jel ugovor pod opće uvjete ili obrnuto, što je širi pojam,a što uži..dok posebno obrađuju svake od tih još se više zapetljam.. preostaje mi, pretpostavljam, lijepo naštrebat bez previše pitanja, ili netko od vas to lijepo razumije pa ima volje i objasnit? i
    ovako.
    IZVORI nisu isto sto i HIJERARHIJA.

IZVORI:
    1. Propisi
    2. Autonomno trgovačko pravo (običaji, uzance, formuralno pravo..)
    3. Sudska i Arbitražna praksa
    4. Doktrina

a od HIJERARHIJA moraš znat ovo:
    Hijerarhija
    = međusobni odnos pravnih normi unutar kojega je jedna norma viša od druge, pa niža norma ne smije biti proturječna višoj. S obzirom na to da su u nas sudionici obveznih odnosa dužni u pravnom prometu postupati u skladu s trgovačkim običajima i uzancama, oni se na obvezne odnose primjenjuju, osim ako ih sudionici nisu izrijekom ili prešutno isključili. Trgovački običaji i uzance primjenjuju se i ako su suprotni dispozitivnim propisima, a neće se primijeniti jedino ako su suprotni strogim odredbama ZOO-a. S time u svezi, redoslijed primjene pojedinih izvora prava na pravne poslove bio bi ovakav:

1. trgovački ugovor (a u njega ulaze: opći uvjeti poslovanja, course of dealing, klauzule i termini) ako je u skladu s prisilnim propisima i pravilima morala
    2. posebne uzance
    3. posebni običaji
    4. opće uzance
    5. opći običaji
    6. dispozitivni propisi
    7. sudska i arbitražna praksa
    8. pravna znanost

Hijerarhija izvora za međunarodno trgovačko ugovorno pravo poslije ratifikacije Bečke konvencije:

1. trgovački ugovor, 2. course of dealing, 3. opći uvjeti poslovanja koje su stranke učinile dijelom ugovora, 4. trgovački običaji (međunarodni i nacionalni), 5. Konvencija, 6. opća načela prava, 7. dispozitivni propisi mjerodavnog nacionalnog prava, 8. sudska i arbitražna praksa, 9. pravna znanost.

I KRAJ

Mlad, sumnjiv i nedokazan neznamnis's Avatar

moze netko napisat kad počinju usmeni , za slusace bitno

Početnik na forumu

Quote Originally Posted by neznamnis View Post
    utorak od 8.30 pa nadalje

Mlada nada foruma hellokitty's Avatar

za stare vec u pon u 9.30.

. Moderator Elisa Day's Avatar

Quote Originally Posted by neznamnis View Post
    http://www.pravo.unizg.hr/TPPD?@=6054#news_14418
    Mr Flibble Is Very Cross

Mlad, sumnjiv i nedokazan neznamnis's Avatar

Quote Originally Posted by Elisa Day View Post
    tnx, nisam gledala tam

Mlad, sumnjiv i nedokazan

jel može netko objasnit koje su sve razlike između više sile i promijenjenih okolnosti, te predugovora i culpe in contrahendo? što sve treba nabrojati?

Mlada nada foruma

Sto to znaci da se oup nalaze izvan konteksta ugovora i primijenjuju se pozivanjem na njih ako pise da mogu biti sadrzani u fomuliranom ugovoru (mogu biti na poleđini bla bla). Ne kuzim. I ako mi netko moze pojasniti taj odnos formularni ugovor- opci uvjeti, tipski pise da je vrsta formularnog pa na jednom drugom mjestu pise da je formularni u biti tipski...Ja to nista ne kuzim. Pliz ako se nekome da zdravoseljacki mi objasniti

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by krme View Post
    Sto to znaci da se oup nalaze izvan konteksta ugovora i primijenjuju se pozivanjem na njih ako pise da mogu biti sadrzani u fomuliranom ugovoru (mogu biti na poleđini bla bla). Ne kuzim. I ako mi netko moze pojasniti taj odnos formularni ugovor- opci uvjeti, tipski pise da je vrsta formularnog pa na jednom drugom mjestu pise da je formularni u biti tipski...Ja to nista ne kuzim. Pliz ako se nekome da zdravoseljacki mi objasniti
    Formularni ugovori je širi pojam, koji obuhvaća opće uvjete, tipske, adhezijske ugovore, klauzule i termine

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by krme View Post
    oup mogu biti izvan ugovora pa se pozivaju na njih a mogu biti napisani i u samom ugovoru... bit je toga ili ili...

Mlada nada foruma

Koja je tocno svrha pisma namjere i sto je to zapravo lex mercatoria na laickom?

Početnik na forumu

ej ljudi koja skripta iz skriptarnice ja najbolja za spremanje ovog ispita?

Mega kuuul forumaš Đ!'s Avatar

Danny C i zoo (mada sam ja bacio oko i na sam zakon o mjenici). Neki će ti reć maat jer ima zoo u sebi i napomene iz Goldsteina (i valjda Barbića) unutar njega al osobno ju nisam ni pogledao i dao isprve. Plus, netko mi je jednom rekao da su vrijednosni papiri dost loši iz maat skripte al ne bih znao.
    In meinem Himmel gibt es keinen Gott!!!
    JA NE ŽELIM DEKANSKI ROK

Mlada nada foruma djapana's Avatar

slično...ja sam ti učila po maat skripti od 1-119 strane (zoo je to) + 142.-149. (bečka)
    i još iz danny c skripte 1.-27. (vrij.papiri-par rečenica nadopunila knjigom) i od 53.-65. (skriptirana knjiga goldštajna) + na str.74. lex mercatoriu

u danny c skripti ti je od 27.-52. strane otprilike sve sto pise i u zoo, tak da je dovoljno paralelno sa zoo taj dio pročitat, neke stvari su objašnjene. bitno je tu naučit bitne i nebitne sastojke kojih nema u zoo, a pitaju ih.
    ..dobro dođe i pročitat prije ispita sve već ovdje napisano jer se skuže neke stvari - bankarska garancija, sitnice oko kamata i slično
    My psychiatrist told me I was crazy and I said I want a second opinion. He said okay, you're ugly too.

Prvoborac foruma Moderator ars boni's Avatar

Quote Originally Posted by Đ! View Post
    Danny C i zoo (mada sam ja bacio oko i na sam zakon o mjenici). Neki će ti reć maat jer ima zoo u sebi i napomene iz Goldsteina (i valjda Barbića) unutar njega al osobno ju nisam ni pogledao i dao isprve. Plus, netko mi je jednom rekao da su vrijednosni papiri dost loši iz maat skripte al ne bih znao.
    I ja sam čula da su vp loši iz maat, jer neke stvari fale, ali meni je bilo čist dovoljno, ona skripta pisana caps lockom mi je sva čudna i van konteksta, pa sam uzela dva tri dana i pročitala knjigu jednom i dodala par stvari u Maat (cca 2 sata posla).
    So it's Rorschach
    and Prozac
    and everything is groovy!

Mlada nada foruma

Prof. Tepeš je mrak, sve pohvale

Mene je pitala:

- Regres, kako se dijele, koje su prije dospjelosti, sto je trasat, kako se namiruje kad on ne akceptira, do kad se moze akceptirati, zasto ne moze nakon dospjeca, sto je s izdatnikom i uglavnom da joj objasnim kako to sve funkcionira, indosament, zalozni i prokura te njihove razlike, pitala me nekakav izuzetak od pravila prigovora kod zaloznog
    - uop i nistetnost
    - raskid ugovora s uzastopnim obvezama (raskid glede buducih kad je OCITO te glede ispunjenih kad NEMA INTERESA ne zaboravite spomenuti)
    - ucinci raskida
    - ugovorna kazna sve o tome
    - zatezne kamate
    - nacelo monetarnog nominalizna, sto kad ne ispuni obvezu pa tu s tim klauzule koje to ureduju one valuta obveze, indeksna i klizna
    - da joj objasnim kliznu
    - ima li klizne kod gradenja
    - koje vrste otpreme imamo i objasniti fiksnu (nemojte joj rijeci fiksna nego pravi naziv!)
    - kako odgovara otpremnik i nakon toga kad sve odgovara za rad - nabrojati i taj slucaj kad kod fiksne on automatski odgovara za njega
    - puni naziv becke
    - tumacenje becke
    - popunjavanje praznina po beckoj (kad nacela, kad mpp)
    - rezerve ko becke ali mislim da vas to nece
    Ne sjecam se vise
    Pazite kako se izrazavate, zoo se treba detaljno znati sve, ako mislis da te nece pitati onaj 3. stavak toliko detaljno, pitat ce te , bitno je da razumijete sto pricate i da se opustite jer ispitna atmosfera je dobra i usredotocena je na vas 100%

Administrator georgee's Avatar

ček, sve to je tebe pitala? O_o
    Službeni mrzitelj djece sa sladoledom u ruci i bilo kojeg oblika aktivizma.

In love with BBC Irene Adler.

Maru cat fan club member.

Mlada nada foruma

Da, bila sam prva u svojoj grupi tako da ne znam kako je dalje proslo. Ali mislim da je mene toliko ispitivala jer sam joj digla tlak

Administrator georgee's Avatar

kak si joj digla tlak jel to bilo za neku višu ocjenu ovoliko ili za 2, 3?
    Službeni mrzitelj djece sa sladoledom u ruci i bilo kojeg oblika aktivizma.

In love with BBC Irene Adler.

Maru cat fan club member.

+ Reply to Thread
Page 32 of 34 FirstFirst ... 223031323334 LastLast