+ Reply to Thread
Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 30 of 110

Thread: Praktične vježbe/pravne klinike/moot courts

Super Moderator Pravokutnići's Avatar

Default Praktične vježbe/pravne klinike/moot courts

Upisuju se u 9. semestru i donose 10 ECTS bodova.

Obavijest o praktičnim vježbama (ak. godina 10/11):
    http://www.pravo.hr/studenti?@=5udc#news_10757

Vježbe se obavljaju do 1. ožujka 2011.!

O djelovanju pravne klinike:
    http://www.pravo.hr/studenti?@=5vre#news_10757
    http://www.pravo.hr/studenti?@=5vxd#news_10757
    Last edited by Malecka; 18-10-2010 at 20:32.

Mlad, sumnjiv i nedokazan

Default Praktične vježbe/pravne klinike/moot courts

Molim nekog tko je išao prošle godine na vježbe s 5.god. da podijeli iskustvo; Hvala
    Vizija bez djela je sanjarenje, a djelo bez vizije noćna mora.

Mlad, sumnjiv i nedokazan ivette's Avatar

Default Re: V. godina

kaj se tiče prakse, tj. praktičnih vježbi, ove god. se odrađivala u ljetnom sem. bit će obavijest na str od faksa. može se obavit kod odvjetnika, javnog bilj. ili u nekoj firmi i popis svih njih bude isto objavljen. ja sam uzela firmu jer me takav posao zanima i nakon faksa. javiš se njima, pitaš jel primaju na praksu i dogovoriš detalje :smile:
    meni je bilo odlično, više se nisam htjela vratit učenju nakon toga, najrađe bi ostala tamo
    jedino je mali problem ak nisi iz zg-a, ne znam kak onda to funkcionira pošto su sve firme tu smještene...tako je barem kaj se tiče toga, ne znam za odvjetnike.

Administrator Moderator Malecka's Avatar

Jel se mogu vježbe odraditi kod nekoga ko nije na tom popisu, dakle da sam nađeš nekoga?
    Nije mi baš najjasnije zašto se toliko slavi prvostupnička diploma, pa taj papir nije dovoljan ni da si dupe pošteno obrišeš. (V.)

e to ne bi znala. tj. znam da s tih 10 firmi faks ima sklopljen ugovor o praksi tako da se izvan popisa vjerojatno ne može jer to ide i preko udruge korporativnih pravnika, oni su svi povezani pa mislim da je taj popis konačan bar kaj se tiče tih tvrtki. ja sam imala sreće jer je baš ta firma koju sam htjela već na popisu pa se ni nisam puno raspitivala. za praksu kod odvjetnika stvarno ne znam ništa, ima ih dosta kod kojih se može obaviti...nisam ni čitala kaj je pisalo o tome jer me nije zanimalo, iako ne znam zašto bi bio problem otići kod nekog drugog ali to treba pitati u referadi. možda više piše u toj obavijesti, mislim da još uvijek stoji na netu.

Quote Originally Posted by TILA View Post
    A što si točno ti tamo radila?
    radila sam svašta, krenulo je s jednostavnijim poslovima kao npr uspoređivanja starih i novih pravilnika iz raznih područja, na temelju toga sam napravila nekoliko prezentacija. išla sam na sastanke s ostatkom pravne službe, prevodila razne dokumente, na kraju sam čak i otkaz napisala...bilo je tu još dosta sitnih poslova, nikad mi nije bilo dosadno niti sam sjedila i gledala u prazno. sve to pravnici tamo i inače rade ali naravno da se radi o skroz sporednim poslovima i dobro im je došlo da im to neko drugi obavi.
    puno ovisi o mentoru, kako će se postaviti prema studentu i kolko ima volje da se bavi s njim. meni je kaj se toga tiče bilo super jer mi je mentorica stalno donosila nešto novo ili bi ja sama došla do nje kad bi bila gotova s nečim i tražila ju novi posao. al naravno, bezveze je i da studenti dođu tamo skroz nezainteresirani i samo čekaju da to čim prije završi. tu se ipak ne radi o onim sjedenjima na sudu ili kod odvjetnika kak je to bilo na seminarima. ovo dođe pred kraj faksa i ako budu zadovoljni s vama postoje šanse da vas požele zaposlit kad faks bude gotov. tako je bar kod mene bilo:smile:. znači treba se malo potrudit, meni to nije bilo teško čim sam vidjela da je baš to ono što želim radit kasnije.
    i da...atmosfera u kojoj sam radila je bila više nego ugodna, nisam se uopće osjećala kao student kojeg se svi žele čim prije riješit, kak to obično bude. al opet, to sve ovisi s kakvim se ljudima radi.
    eto, meni je ta praksa donijela samo dobro, napokon neka pozitivna stvar na našem faksu:smile:

Mlada nada foruma Danny C's Avatar

Bok!
    Jel zna itko koja je procedura priznavanja položenih izbornih i tečaja u Dubrovniku (btw. jel to pravilo za priznanje tečaja vrijedi za bilo koju godinu ili samo prošlu)?
    Naime, prije nego što sam prešla na bolonju sam položila jedan izborni s treće i bila u Dubrovniku, a ne znam što sad točno trebam prije upisa obaviti. Molba?

I još nešt.. Već sam odradila praksu kod odvjetnice. Jel mi se to na bilo koji način prizna?

Eto, ja bi bila zahvalna ako itko zna išta o navedenom da mi odg.

izborni s treće se priznaju ako u međuvremenu nije došlo do promjene literature,a sumnjam da se to desilo s nekim izbornim. napišeš molbu, odneseš u pisarnicu pa u referadu i to bi trebalo bit to.
    kaj se tiče prakse, moraš imati ispunjen onaj obrazac o praksi na kojem mora biti žig i potpis osobe kod koje si bila na praksi i nosiš kod prodekana da ti njegova tajnica to sredi i odma dobiješ petrakov potpis u indeks, koji s druge strane ni ne možeš dobit ako nisi praksu uopće upisala do sad. bez tih papira i potpisa ne znam dal bi se praksa priznala.

Mlada nada foruma

A koja je razlika između vježbi i klinika/ moot courts?
    Znači nema nitko ko je upisao te praktične vježbe?
    Rock&Roll Baby!!!

Quote Originally Posted by Ante Romac View Post
    A koja je razlika između vježbi i klinika/ moot courts?
    Znači nema nitko ko je upisao te praktične vježbe?
    za razilku između klinika i vježbi ne bi znala ali praksu sam odradila tj. praktične vježbe. pisala sam malo o tome negdje odmah na početku ovog topica. pročitaj pa ako te još nešto zanima - pitaj.

Mlada nada foruma

U vezi praktičnih vježbi iz 9. semestra; za nas koji smo to sad upisali, dal će obavijest o vremenu (roku) i postupku odabira toga biti na stranici faksa pod 'diplomski studij' - obavijesti ili?
    Rock&Roll Baby!!!

Administrator georgee's Avatar

mislim da će ti to biti i na naslovnoj i na studenti. u svakom slučaju prati na sva tri mjesta. nemreš fulat :smile:
    Službeni mrzitelj djece sa sladoledom u ruci i bilo kojeg oblika aktivizma.

In love with BBC Irene Adler.

Maru cat fan club member.

bit će ti obavijest sigurno na studentima a i na naslovnoj, tako je bilo ove godine (mi smo praksu odrađivali tek u ljetnom sem). obavijest stoji još uvijek na studentima pa si prouči ak oćeš, čisto da vidiš o čem se tu radi.

Super Moderator Pravokutnići's Avatar

Quote Originally Posted by hell''s angel View Post
    kužim.
    fora je u tome da je opet moguće da bude drugačije nego prošle godine.
    naime, bilo je zamišljeno da se održavaju praktične vježbe i pravne klinike (po izboru studenta), nekako slično kao vježbe ne nižim godinama. o tome je bila stavljena obavijest ako se ne varam u 2. mjesecu. trebali su to održavati ljudi izvan faksa i u suradnji s drugim institucijama (pravosudna akademija i nešto vezano uz besplatnu pravnu pomoć). onda je očito to još u planovima ispao debakl, planirani prvi sastanak nakon kojeg smo trebali odabrati na što ćemo ići je otpao i flaster za krpanje nastale situacije bile su vježbe koje smo odrađivali u vlastitoj režiji, a temeljem ugovora faksa s komorama. to smo saznali 18.3.

kako će ove godine biti - boga pitaj.
    hoće li se nastaviti praktične vježbe kako su bile prošle godine ili će ovaj puta biti u organizaciji faksa? ja nemam pojma, a ne bih se iznenadila da nemaju ni oni. ono što je dodatni problem je što smo mi mogli odrađivati kod bilo kojeg odvjetnika (ne samo onih s popisa), da bi se petrak predomislio i tvrdio da možemo samo kod onih s popisa pa onda pod pritiskom studenata koji su vježbe odradili ili odrađivali odlučio "dopustiti" da to bude prema ranijoj obavijesti - kod bilo koga, s tim da je rečeno da ubuduće neće moći tako.
    e sad.... ako ove godine bude (a bit će) višestruko više ljudi na tim vježbama, nema teoretske šanse da će svi moći odraditi vježbe kod onih s popisa (jednostavno ih je premalo, a sumnjam da će primati po par ljudi). s te strane, logičnije je da se vježbe mogu upisivati u oba semestra. naravno, stoji li ta logika ovisi prvenstveno o tome kako će se uopće ove godine i ubuduće te vježbe održavati. možda ne bi bilo loše da netko pita i podsjeti petraka na ovaj problem jer se mogu kladiti da je stvar zaboravljena.
    00

Mlada nada foruma

hello, zna li netko, po ovoj novoj obavijesti, moramo li praksu odraditi kod odvjetnika/javnog biljeznika s popisa ili mozemo kod nekoga svog po izboru?
    hvala...

Quote Originally Posted by pupa View Post
    hello, zna li netko, po ovoj novoj obavijesti, moramo li praksu odraditi kod odvjetnika/javnog biljeznika s popisa ili mozemo kod nekoga svog po izboru?
    hvala...
    Kod nekog s popisa.

Legenda foruma Moderator malimrav85's Avatar

http://www.pravo.hr/studenti?@=5vre#news_10757
    Pravna klinika je novi oblik nastave, ciji je glavni cilj omoguciti studentima da se aktivno ukljuce u pruzanje besplatne pravne pomoci. Za studente je to prilika da i prije svoje diplome upoznaju iz prve ruke posao za koji se skoluju.

Studenti koji se jave za rad u klinici (mozemo osigurati do 20 mjesta za njih) samostalno ce obradjivati stvarne slucajeve iz podrucja za koje se klinika odluci pokrivati ih (i tu ce glavnu rijec imati studenti). Na raspolaganju ce biti nekoliko mladjih kolega koji ce kao akademski mentori klinike povremeno davati savjete studentima, ali konacni rezultat, savjeti i nacrti akata za stranke, bit ce rezultat kolektivnog rada studenata.

Ispita u klasicnom smislu nece biti, nego ce se uspjeh rada vrednovati sukladno doprinosu (ocekivat ce se da svaki od studenata bude ukljucen u redovna dezurstva i prijam predmeta; obradu i referiranje na grupnim sastancima; suodlucivanje o sadrzaju pravne pomoci koja ce se strankama pruziti; donosenje strateskih odluka o razvoju klinike; izradu nacrta odluka i izvjestaja; terensku kliniku i sl.). Voditelj klinike ce, u koordinaciji sa svojim pomocnicima, zamjenicima i akademskim mentorima, potvrdjivati da je student aktivno radio u klinici.

Klinika je formalno dio nastave zimskog semestra, ali ce se nastojati da radi i u ljetnom, pri cemu ce se broj dezurstava, vrijeme i period u kojem ce studenti raditi nastojati prilagoditi kako mogucnostima studenata, tako i potrebama klinike. Naravno, odredjeni minimalni ukupni broj sati u klinici morat ce se odraditi, ali ce se biti fleksibilan oko toga kada ce to biti slucaj.

Sastanak sa svim zainteresiranim studentima zakazat ce se nakon sto okoncanja roka za upise, pa ce se tamo imati prilike odgovoriti na daljnja pitanja."

Još

Quote Originally Posted by Drakon1 View Post
    Kod nekog s popisa.
    mislim da ne nužno... ja sam počela kod odvjetnika koji nije na popisu i nisu se ništa protivili.

Forumaš prvog reda TILA's Avatar

Što je točno moot courts ako netko možda zna?

The faith rarely calls up on us in the moment of our choosing

Veteran foruma Breeder's Avatar

Quote Originally Posted by TILA View Post
    Što je točno mood courts ako netko možda zna?
    ne postoji mood courts

ali cuo sam da se na pacifiku u kaznenom postupku sudi prema raspolozenju suca, ako mu zena nije dala taj dan onda donosi osudujucu presudu, vjerojatno su to mood courts :S
    tea partying through tornadoes in the middle of the night

Forumaš prvog reda TILA's Avatar

Default Re: Praktične vježbe/pravne klinike/moot courts

Lapsus calami,nemojmo cjepidlačit

The faith rarely calls up on us in the moment of our choosing

Veteran foruma Breeder's Avatar

simulirana sudenja, evo primjer jednoga: http://www.pravokutnik.net/btw/regio...n-human-rights
    tea partying through tornadoes in the middle of the night

Ajmo ispocetka... Dal itko ima neke novije informacije o obavljanju prakse u odvjetnickim uredima koji se ne nalaze na "listi"? Tajnica u dekanatu je rekla da bi se moglo, al da provjerim kod Petraka... Njega nema, a na mail jos nije odgovorio... Jel itko sa istim upitom dosao do tocnijeg odgovora? Hvala..

Početnik na forumu

Quote Originally Posted by Drakon1 View Post
    Kod nekog s popisa.
    Nema popisa javnih bilježnika... osim onog na službenoj stranici HGK!!! Nisam iz zg-a i htjela bi obaviti praksu u svom gradu pa me zanima jel to mogu onda kod bilo kojeg javnog bilježnika pošto nema službenog popisa na stranici (ili ga ja ne mogu otvoriti) ili moram ići provjeravati...
    hvala

Početnik na forumu Gordon Gekko's Avatar

Quote Originally Posted by tuka View Post
    mislim da ne nužno... ja sam počela kod odvjetnika koji nije na popisu i nisu se ništa protivili.
    Kada si pocela molim te? Sad vidim obavijest da treba na webu "studenti" prijaviti vjezbe.
    Last edited by Gordon Gekko; 18-10-2010 at 11:04.
    "I only bet on a sure thing"

Početnik na forumu

Imam jedno na prvi pogled možda banalno pitanje, ali meni bitno. piše da studenstka praksa mora trajati najmanje 3 tjedna. da li to znači 15 dana (jer nisu uključene subote i nedjelje) ili točno 21 dan? hvala
    ja bi uzele praksu kod javnog bilježnika pa ne znam koliko dana moram odraditi...

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by bubač View Post
    Imam jedno na prvi pogled možda banalno pitanje, ali meni bitno. piše da studenstka praksa mora trajati najmanje 3 tjedna. da li to znači 15 dana (jer nisu uključene subote i nedjelje) ili točno 21 dan? hvala
    ja bi uzele praksu kod javnog bilježnika pa ne znam koliko dana moram odraditi...
    Mislim da to znaci 15 radnih dana, dakle 3 tjedna..

jel ima tko iskustva s praksom u trgovačkim društvima? problem je što na mailove gotovo nitko ne odgovara, kad ih nazoveš kažu da pošalješ mail.. ima li uopće šanse to dobit? čisto ono da se ne trudim i ne gubim vrijeme ako nije..
    Last edited by eddiev; 18-10-2010 at 17:47.

Administrator Moderator Malecka's Avatar

Nije mi baš najjasnije zašto se toliko slavi prvostupnička diploma, pa taj papir nije dovoljan ni da si dupe pošteno obrišeš. (V.)

Evo da odgovorim sebi, a i buducim znatizeljnicima.
    Prodekan Petrak je izricito rekao da se praksa mora odraditi u odvjetnickim uredima s "liste". Za javnobiljeznicke urede i trgovacka drustva pretpostavljam vrijedi isto.

+ Reply to Thread
Page 1 of 4 123 ... LastLast

Bookmarks