Molim pitanja vezana za to koji modul izabrati, koji je najlakši itd. postavljati na ovaj topik, a ne na podforume Papirologija i Događanja.
građanskopravni
kaznenopravno
ustavno-upravni
trgovačkopravni
međunarodnopravni
europskopravni
Molim pitanja vezana za to koji modul izabrati, koji je najlakši itd. postavljati na ovaj topik, a ne na podforume Papirologija i Događanja.
Last edited by Malecka; 12-10-2010 at 18:00.
koji je najlakši modul za uzet
moram već sad birat![]()
Last edited by Malecka; 12-10-2010 at 17:55.
Richard - Chief Warlock of the Brothers of Darkness, Lord of the Thirteen Hells, Master of the Bones, Emperor of the Black, Lord of the Undead, Lord of the Dance, Mistress of Magma, and mayor of a little village up the coast.http://www.youtube.com/watch?v=fcbazH6aE2g
Ljudi daj mi recite jeli istina da je kaznenopravni modul osjetno lakši od građansko pravnog? Čujem od nekih ljudi da se neki predmeti iz ovog prvog modula dadu spremit za sedmicu dana, jeli to istina? Ima li tko kakvih iskustava sa gp modulom? To područje me zanima, al opet kao tipičan student išao bih linijom manjeg otpora.Dajte napišite par dojmova, jer o petoj godini ih ima na kapaljku. Recimo nakakvo rangiranje tih modula po težini(mjerilo: literatura)
90% of teens today would die if Facebook had a system failure and was completely destroyed.
If you are one of the 10% that would be laughing, copy and paste this to your signature.
Evo još jedno pitanje;
koja je razlika ako se pojedini predmet uzme kao modul ili kao izborni?
Mene pitao Relković dal bi rađe autorsko kao modul il kao izborni?
Ja reko izborni...
Rock&Roll Baby!!!
Ja ne znam, pa eto zato pitam.
Meni je na upisu falilo nešto upisanih ects bodova pa sam morao dodat još nešto s 5. godine. Pa sam rekao Relkoviću da mi stavi autorsko jer me to interesira. A on me pitao dal hoću autorsko kao modul ili kao izborni. Ja sam rekao izborni.
Makar mi nije jasno u čemu je razlika?
(Ionako to ne planiram rješavat ove godine, nego iduće.)
Rock&Roll Baby!!!
mislim da se radi o tome da mozes kao izborni uzeti predmet iz drugog modula...autorsko pravo pripada u gradanskopravni modulu pa se vjerojatno radilo o dilemi da li upisujes izborni ili nesto iz modula (sto pretpostavlja da ga moras odabrati)
cini se da si dobro postupio![]()
tea partying through tornadoes in the middle of the night
prošle godine je bilo izričito rečeno da pri upisu bar jednog predmeta s 5. godine MORAŠ odabrati modula.
time što si autorsko naveo kao izborni u biti nisi izabrao modul (možda se ove godine više ne mora birati). to znači dvije stvari - odabirom autorskog nisi si odredio modul kojeg upisuješ (dakle teoretski sljedeće godine možeš upisati kazneni modul), ali isto tako ćeš morati uzeti 3 predmeta iz modula kojeg ćeš onda izabrati. možda bi bilo bolje da si si stavio autorsko jednostavno kao predmet modula i da odradiš jedan predmet modula (izborni se uvijek nekako nađe).
ne.
predmete modula (3) moraš odabrati iz jednog modula.
izborne predmete (2) možeš uzeti od bilo kuda - nešto od preostalog s tog modula, nešto s drugog modula ili s liste "izbornih".
u polaganju nema nikakve razlike u tome da li je to tebi predmet modula ili izborni. nemaš ništa drugačiju literaturu ni tretman.
Nije mi baš najjasnije zašto se toliko slavi prvostupnička diploma, pa taj papir nije dovoljan ni da si dupe pošteno obrišeš. (V.)
da, upravo tako. od tih 5 upisanih predmeta 3 moraju biti predmeti modula a ostala 2 biraš kak god hoćeš - mogu biti s tog istog modula ili s nekog drugog ili izborni.
ja sam npr uzela međunarodnopravni modul - 3 predmeta s modula, a ostala 2 - jedan je izborni, a drugi je s ustavnopr. modula.
ništa to nije osobito komplicirano, ali recimo ustavno-upravni (s naglaskom na ustavni/politički) je na glasu kao najlakši.. jedino što su predmeti takvi da ćeš teško skucati 3 smislena. nemoj se prepasti, uzmi ono što te zanima; lakše je položiti tih bilo kojih 5 nego 1 pravi ispit.
U zimskom semestru 5 godine imaš praktične vježbe/pravna klinika/moot court. Oni nose 10 bodova i obavila si ih kada riješiš jedno od toga troje. Dakle, nema seminara iz tih predmeta.
U ljetnom semestru imaš seminar iz diplomskog rada. Naravno, za taj seminar moraš imati riješene sve ispite s četvrte godine odnosno može ti ostati samo jedan ispit s četvrte da bi ga upisala.
predavanja - ovisi od predmeta do predmeta. na nekima su obvezna, na nekima nisu, na nekima ih ni nema. to najbolje da vidiš s profesorom koji ih drži i prije nego što upišeš. mogu ti reći da što god da upišeš kod katedre za europsko pravo imat ćeš obvezna predavanja, a znam i da su obvezna iz prava konkurencije. iz industrijskog vlasništva nisu obvezna, ali ih ima. sudska prihologija isto ima obvezna predavanja. uglavnom, to je sve od predmeta do predmeta i od profesora do profesora.
vježbe kako je drakon napisao, ali ovo za diplomski seminar je polu-točno.
koliko znam, samo katerda za europsko će održavati taj seminar, a drugi će to odrađivati kroz konzultacije na koje ćeš dolaziti dok pišeš rad. to je isto najbolje provjeriti s onim koga želiš za mentora prije nego što ga odabereš i usosiš se. u svakom slučaju, po odluci uprave faksa oni koji imaju do 5 studenata ne bi trebali imati seminar. sumnjam da će itko imati više od 5 bolonjaca tako da mislim da ništa od seminara i ove godine (osim kod europljana!!). u svakom slučaju, klasičnih seminara i vježbi nema.
kao prvo, jako malo ljudi upisalo je 5. godinu.
kao drugo, stvarno je glupo i neodgovorno reći ovo ti je lakše od ovoga kad si po logici stvari isprobao samo jedno od toga.
kao treće, nije u biti ni tako da si isprobao jedan modul, nego si isprobao pola predmeta jednog modula, što znači da je moguće da su 2 čovjeka na istom modulu i imaju posve različite predmete, dakle ni njihovi dojmovi definitivno se ne moraju preklapati.
kao četvrto, nije sve isto kao prošle godine. vidim da su negdje mijenjali literaturu, negdje čak drugi profesor drži predmet, a neki se ove godine izvode na engleskom.
jedini mogući savjet je da složite listu onoga što vam dolazi u obzir po vašem interesu i profesoru koji drži predmet. odaberite na taj način 2 modula koja dolaze u obzir. odite na konzultacije i raspitajte se o bar nekima od tih predmeta; profesori će vas rado primiti. jedino ne bitno naći modul u kojem možete skucati 3 predmeta koja su vam ok. sad svi slinite kako nema informacija, a prošle godine nismo imali doslovno niti jednu informaciju o bilo čemu osim o ukupno 2-3 predmeta koja su bila popularna kao izborni od starih i uglavnom su ostali kao izborni (a ne predmeti modula). uglavnom, svi smo preživjeli i dobili dosta dobre ocjene.
koliko god da literature predmet ima - nema ni približno kao "normalan ispit".
kakav god da je profesor - kad ste u maloj grupi i dolazite na predavanja - gleda vas posve drugačije nego na "normalnom ispitu". generalno, na ovim ispitima presumpcija je da ćete proći, a na normalnima da ćete pasti (treba ih uvjeriti u suprotno, jel).
ako i treba ići na predavanja - to je 2 h tjedno.
ne treba toliko brinuti oko toga.
ebat ga..nakon dugo razmisljanja ja odabrao ono sto me najvise zanima..posto o nicemu nemamo nikakvih informacija.. gradanskopravni modul- i jos k tome predmet s najvise literature- ugovorne obveze
kolko tog gradanskog imamo na faxu + trgovacko koje sad ucim..valjda ce mi bit jednostavno..
sretno mi bilo![]()
se može ovaj "seminar" iz 10. semestra ikako ubrzati, ili se mora čekati baš do kraja tog semestra, neovisno upisivali ga na ljeto il na jesen???
molim sve koji imaju iskustva sa odabirom modula da se malo raspisu i napisu svoje dozivljaje!?
sto ste odabrali, jeste li pozalili ili je premasilo vasa ocekivanja?
od kojeg je znacenja odabir modula za nasu buducu profesionalnu karijeru, presudnog ili beznacajnog? plizzzzzzzzz
evo, imate sad i anketu pa možete postupiti kao i na ocijeni profesora
glasujte i napišite komentar
Službeni mrzitelj djece sa sladoledom u ruci i bilo kojeg oblika aktivizma.
In love with BBC Irene Adler.
Maru cat fan club member.
Teško je napisati nekome koji modul da odabere jer je to prvenstveno stvar osobnog ukusa. Nešto kao sladoled.
Preporučam vam da si prvo pogledate koji su vam predmeti u modulu i onda da pogledate po ispitima komentare o tom predmetu.
Ja sam bio trgovački smjer i zadovoljan sam izborom. Uzeo sam bankarsko, pravo ind vlasništva i pravo osiguranja.
medunarodnopravni i trgovackopravni izjednaceni!!!
jel uopce odabir modula presudan u zivotu pravnika ili i tako na kraju budes sretan zbog same cinjenici da si dobio posao neovisno o tom kojim se podrucjem prava bavis?
Ma nema ti to veze za kasniji život osim u vidu da možeš naučit nešto korisno pa preporučam da uzmeš nešto kaj te zanima profesoinalno ili nešto na kaj ideš iz gušta. Preporučam Zaštitu potrošača jer je po meni dosta korisno ako si od onih koji samo čekaju da pišu neki prigovor trgovcu i diplomatsko i konzularno ako te zanimaju priče iz prve ruke kak je radit u diplomaciji.
Športsko pravo bi moglo biti zanimljivo, koga zanima.
Ja sam isto bio između ta 2 pa sam uzeo trgovački i neke izborne s diplomatskog.
Podignimo malo temu.
Svi koji su lani upisali kazneni modul: što upisati, što izbjeći?
Nije mi baš najjasnije zašto se toliko slavi prvostupnička diploma, pa taj papir nije dovoljan ni da si dupe pošteno obrišeš. (V.)
evo nešto kratko za kazneni modul. Kao prvo, na predavanja se mora ići, tako da to kao kriterij biranja možete izbaciti, tako je kod sviju. Najbolje i najlogičnije je upisati ono što vas stvarno zanima. meni se u tom smislu kriminalistika pokazala dosadna i nezanimljiva, a zbog načina predavanja i predavača.
Ljudska prava su mi bila odlična, i to na engleskom. Za one kojima se ništa ne da raditi, ne da im se čitati slučajeve s Europskog suda i misle samo sjediti tamo dok predavanje ne prođe radije ga ni nemojte upisati, šteta je. inače je ispit nakon odrađenih predavanja ugodan razgovor o slučajevima. sve u svemu, super.
Međunarodno kazneno isto odlično i zanimljivo, za ispit smo birali ili pisati rad ili baš na ispit koji nakon predavanja nije nikakav problem.
još nešto kratko, engleski - najveći promašaj od svih koje sam upisala. Puno bolje i korisnije je upisati kolegij na engleskom, nego se na predavanjima vraćati na razinu osnovne ili srednje škole, čitanja lekcija i tzv. vježbanja nekakve gramatike
Bookmarks