Ovdje će biti rasprava o pismenom ispitu iz gp-a kojeg misle uvesti.
očaj, samo će se dodatno iživljavati na nama
super, usmeni će biti humaniji
isti drek, ionako ću pasti
Ovdje će biti rasprava o pismenom ispitu iz gp-a kojeg misle uvesti.
Službeni mrzitelj djece sa sladoledom u ruci i bilo kojeg oblika aktivizma.
In love with BBC Irene Adler.
Maru cat fan club member.
Evo samo da dam informaciju koju nam je priopćila danas asistentica Matanovac na predavanjima za izvanredne studente. Sa 95% sigurnošću je rekla da je rok u 11. mjesecu zadnji koji će biti samo usmeni. Slijedeći rok u 2. mjesecu će biti i pismeni i usmeni.GP 2 će vjerojatni krenuti sa pismenima u 6 mj. nakon što završe predavanja za ovu akademsku godinu. Pa eto na znanje i ravnanje svima koji spremaju GP1.
Nije mi baš najjasnije zašto se toliko slavi prvostupnička diploma, pa taj papir nije dovoljan ni da si dupe pošteno obrišeš. (V.)
ali zasto vam je taj pismeni tako strasna vijest?barem ce biti neke objektivnosti,a ne da te rusi zbog sitnice.ovako ce bar imati neku sliku o tebi prije nego dodes odgovarat,a ako super napises,mozda ce biti manje sanse da te rusi ili ce bar usmeni krace trajati..
iz tvojih usta....
rim je recimo primjer ispita na kojem nije nužno tako jednostavno na usmenom kako bi realno trebalo bit nakon pismenog. a vjerujem da neku sporednu ulogu ima i strah od nepoznatog
zato baš nema hvalospjeva pismenom, menščinida.
What sane person could live in this world and not be crazy?
Pa i na pismenom te može rušit za sitnice - što ako naprave pitanja na zaokruživanje sa sitnicama?
A ovo drugo - ja koliko sad dosad primjetila (i to me užasno živcira) valjda 90% katedri i profesora te tretira kao da to što si prošao pismeni ništa ne vrijedi.
Uglavnom, vidjet ćemo.![]()
Nije mi baš najjasnije zašto se toliko slavi prvostupnička diploma, pa taj papir nije dovoljan ni da si dupe pošteno obrišeš. (V.)
Meni je pismeni koma stvar na bilo kojem predmetu.Em dvostruki stres-prvo s neizvjesnoću čekaš rezultate pismenog i ako ga položiš još uvijek si na početku jer trebaš na usmeni,pa ak padneš na usmeni opet na pismeni i sl. Glupsoti! A ovak kad je sam usmeni odmah na licu mjesta znaš jel imaš žig ili nemaš...Plus tome što me dosad,a bio sam na hrpe usmenih,nikad profesor nije rušio zbog sitnice.
"Ono što sam naučio,više ne znam.Ono što još znam,dokučio sam sam"
a kuzim te..kod mene je suprotno-pismene rasturim i onda se potkopam na usmenima jer dodem tamo pa se tresem kao siba na vodi...u svakom slucaju-vidjet cemo.bit ce zanimljivo.
ajmo vec sad,molim vas,pocet potpisivat peticiju za NE UVODJENJE PISMENOG IZ GP 1 I 2! pa mislim,stvarno pretjeruju!! dosla bolonja i svi faksevi olaksali studij,maknuli i pismene i usmene i opredjelili se samo za jedan od tih nacina provjere, uveli mogucnost kolokviranja ispita ( s time da ovdje mislim da nakon polozenih kolokvija nema vise ni usmenih ni nikakvih provjera,nego ocjena u index i ispit manje...),ali ne,ne i pravni fakultet u zagrebu...zasto bi oni olaksali malo svojim studentima zivot kad ima jos nacina ( sto je nevjerojatno) da nam ga jos vise zagorcaju.
Kolega/Kolegice, ne laprdajte gluposti (da se tako ružno izrazim). U usporedbi sa studentima po starom programu vama je pun kufer stvari olakšan, pogotovo pve dvije godine, pa ustvari, usudio bih se reći prve tri i onda kad vam dođu neke poteškoće vi se bunite sve u 16. Jel ste imali dvije knjige iz sociologije (oko 800stranica cca), pišanje krvi kod Kurtovića, debilnu knjigu iz Sukcesije država kod Metelka, KPP na drugoj godini sa extra teškim pismenim, građansko materijalno čitavo (koji je prepolovljen u dva dijela, dobro da nije u tri), izborni sa četrvte postao obavezni na drugoj. Upisujete u svakom semestru po tri predmeta (engleski, vjezbe, seminare ne brojim) te vam je time automatski olaksano jer učite praktički dva predmeta paralelno (jedan uz seminar, a jedan uz to na prvi slobodni rok), dok smo mi upisivali na početku odmah sve predmete, oba seminara, veći gubitak vremena za nebulozna predavanja i manje vremena za učenje. Prve dvi godine su postale sprdnje, te nakon položene dvi godine vi automatski dobivate samopouzdanje za daljnje godine i ispite, dok smo mi pišali krv i bili hebani u zdrav mozak na prve dvije da bi na trecoj i cetvrtoj bili dodatno shebani..
(NE)organizacija faxa je idalje ista i jednaka i bolonjcima i starima, ali postoje neki čimbenici koji možda na prvi pogled i izlgedaju minorni, ali odlučuju(tj.mogu odlučivati) o uspjehu na ispitu.
Pa valjda bi uvođenje pismenoga trebalo olakšati cijelu situaciju jer ipak ako imate samo usmeni onda je on automatski zahtjevan ,a kada određeni dio studenata prođe pismeni u pravilu prođe se i usmeni i vidi se po pismenom ko je radio a ko ne. Osim toga ne moram ni govoriti da je građansko pravo def. jedan od najzahtjevnijih ispita i da je njegov usmeni u pravilu izričito krvav.
Pa bogu hvala da nisu, 10 generacija ubijenih Petkovicem terasama nesvijesti i citavim gpom od (danasnjih) dva miljona strana je valjda sasvim dovoljno - kolegijalnost much, dude?
Ne kuzim, ocekujes li da zatraze dodatno opterecenje, jer ti, eto, ne dobivas automatski samopouzdanje (eh?) i ne dajes ispite kako si zamislio, za sto je naravno iskljucio kriv faks i niko vise?
Btw, stvarno ne znam koji vam je bog na ovim gp temama zadnjih dana - random lik sa tri posta neki dan dize lomacu za kolegu L.B. koji se uspio provuc na 5. izlazak bez komisije zbog administrativne pogreske s kojom veze nije imao i pritom zustro, pazi, ZAHTIJEVA da se provedu i istraga i sankcije i zigosanje jer se L.B. napravio blesav i na ispit actually izasao. Sad jos ovo istresanje zuci potpuno nepovezano s icime na ovom topicu, a pogotovo sa zadnjim pitanjem. Di ste vi kratko spojeni?
Ontopic: nakon polozenih gradanskih, mislim da je pismeni super ideja za obje strane. Sumnjam da ce ga biti problem proci sa nekim solidnim ucenjem, buduci da ova katedra postavlja suvisla pitanja i tijekom cijelog trajanja usmenog ispita (koji je dosad prosjecno trajao 45 minuta), a s druge strane - zato rok i traje do dva tjedna, a cekanje ispita po 8 sati u onom hodniku i ludilu histerije i sizofrenije nije nesto za sto bih ja potpisivala peticiju.
Kao prvo, jel sam ja govorio u prvom licu?! Ne!
Kao drugo, da li sam ja spominjao kako je meni teško na faxu, kako se mučim?! Također ne. Dapače, ja sam sasvim zadovoljan i svojim samopouzdanjem i stanjem na faxu..
Samo sam dao malenu usporedbu bolonjaca i starih studenata, ništa drugo. Jer, prečesto se bune bolonjci kako im je teško, kako se pate, bla bla bla, pa sam zato jednostavno reagirao sa usporedbom.. Moj je dojam da je starima teže..
Ako nisi shvatila(o) moj komentar, pročitaj više puta.. Pozdrav.
molim vas kolege, nemojte pisati gluposti, svi ste jako pametni i kolegijalni kada se više ne tiče vas.. kako netko normalan može reći da je dodavanje pismenog bolje rješenje za studente?! kako ovog nije sram pisati o tome da bi se svi trebali mučiti samo zato jer se on mučio sa kurtovićem i sa sociologijom?! sebično i bezobrazno, i baš me zanima da li bi mislio isto da se radi o tebi i da ti moraš pisati dodatni dio ispita koji do prije nisi morao?! što ako pismeni bude kao na upravi?! ili na gpp-u?! ili na kpp-u?! jel to olakšavanje? stvarno ne želim biti prosta ali je užasno kada vidim kakvih sebičnih budala ima na forumu.. i samo za tvoju informaciju - ima ljudi koji su prošli sve što si rekao, i sociologiju i kurtovića i još nisu dali gp ili su prešli na bolonju iz drugih životnih razloga a ne neučenja, i sada nakon sve te muke koju si opisao da dođu do ovdje imaju još otežavanja sa strane katedre bez ikakve obavjesti, a promjena dolazi rok nakon idućeg, da li je to normalno?! normalno bi bilo da se dodavanje pismenog najavi barem 3 roka prije, da se ljudi koji mogu polagat taj ispit orjentiraju na GP, a ne na možda neki drugi na kojem sve ostaje isto jer ovako će sigurno biti teže, a navodno imamo još samo jednu šansu za polaganje po starom sistemu.. ne slažem se s dodavanjem pismenog i tu ne mogu ništa, ali ako nemate nešto konstruktivno za reći, nemojte se ni javljati jer ovako samo ispadate zlobni i glupi sa logikom "ako sam se patio ja, dao Bog da se patiš i ti", budalo.. očekujem naprije obavjest katedre jer iskreno ne vjerujem da bi napravili takvu glupost da nakon idućeg roka daju obavjest da je sve riješeno i da se dodaje pismeni.. kada se dodavao pismeni na rimskom pravu, znalo se najmanje pola godine prije (na zimu, pismeni je dodan u 6.mj), kada se mijenjala literatura za međunarodno, najavili su 8 mjeseci ranije.. bolonja je stvarno zamišljena da se olakša studij a od toga osim podjele ispita na dva dijela nije bilo ništa.. ja sam osobno prešla na bolonju na trećoj pa ne mogu usporediti prve dvije godine ali sigurno ne misliš da je dodavanje izbornog EJP ikakvo olakšavanje, imaš ispit više na koji moraš ići sa, do ove najnovije knjige, upitnom ili nepostojećom literaturom, umjesto izbornih za koje se bar mogu normalno pripremiti.. koja je druga promjena i olakšavanje bolonjcima?! dosta gluposti, naknadne pameti i lažne kolegijalnosti, kao što sam rekla, ako nemaš nešto pametno za reći bolje šuti..
Totalno oftopično ali moram reći da se katedra za međunarodno pravo ne može po ničemu uzimati kao pozitivan primjer, sada su najavili novu literaturu mjesec i 9 dana prije roka, i to literaturu koju nikako po pravilniku ne bi smjeli početl ispitivati ranije od 6mj ove ak. godine.
OT: oni jesu priča za sebe, pogotovo nakon što je otišao vukas, ali su se sa prvom izmjenom literature ponijeli OK, jednako su rekli da će knjiga od lapaša vrijediti od "idućeg" roka, pa su se naknadno ispravili i ispitivali tu novu knjigu dosta kasnije, nakon što je ispredavana.. o tome sam pisala
T: da li se onda može otprilike znati kod koga dolazim u 11. ako sam na O ili ne? hvala ako netko zna
i mislila sam zamoliti kolege da se ne uvrijede ako sam bila preoštra u mom prvom postu, ali kada se ponovno sjetim kako su neki bezobrazni i sebični, ipak neću jer mi je svejedno.. nadam se da ovo pročita koji asistent ili netko blizak katedri pa da nam napravi barem jedan ustupak pa stavi pismene barem od ljetnog semestra, ne mogu vjerovati da mi do sada na faksu zaista ništa nije išlo od ruke što se tiče izmjena literature, dodavanja pismenih i smanjivanja rokova tijekom godine.. uh
Da.Originally Posted by iako sam maloprije zapravo rekao...
Mnozina isto ima prvo lice, to znas?
Takoder da.Originally Posted by iako sam maloprije zapravo rekao...
To sto ti imas dojam je skroz ok i tema je debatabilna, samo mi nije jasno zasto si ga dao ovdje.
Mhm, you got me there.
Uglavnom iz iskustva te uporabom funkcionalne tastature.
Takav sigurno nije olaksanje, iako mi se cini da sam vrlo jasno rekla kako mislim da ce ovaj pismeni biti sasvim suvisao sto znaci upravo da nece biti kao na upravi/gppu/kppu. Opet, iskustvo slusanja i polaganja ispita, kolokvija, seminarskih te vjezbalackih obveza (ove zadnje su mi najdraze, op.a.) uz puko nagadanje.
Os se sad prestat pjenit?
Ja sam dugo na ovom faksu zbog raznoraznih životnih razloga, prebačena prije koju godinu na trećoj godinu na bolonju i iskusila sam većinu onog o čemu se priča na prve dvije godine i prošla razne promjene na faksu, s obzirom koliko sam dugo student.
Ali mogu reći da za pismeni iz gp-a se veselim i ne veselim - ovisi da li će biti kao gpp ili možda grozna upravna znanost, a ako bude drukčije, onda će biti ok. Ne mogu reći, samo znam da ću pokušati dati iz treće sad u 11. mj. gp1 da ne moram saznati kakav je pismeni, a za gp2 ću vidjeti kad dođe vrijeme.
Jedino za ejp mogu reći osobno da mi nije drago što sam ga dobila, dok sam bila stari student to je bilo opcionalno, sad ga imam kao neku nadoknadu jer sam prebačena na bolonju, a potpuno mi je nejasan i čudan ispit, morat ću opet na predavanja da bi mogla pristupiti.
No, da ne idem off topic, pismeni iz gp1 i gp2 bi mogao po meni biti dobar samo ako bude realan i normalno koncipiran, i ako prolaznost ne bude svedena na prolaznost kao na upravnoj znanosti.
više-manje je sigurno da će bit pismenog. samo kakav će bit :/
Službeni mrzitelj djece sa sladoledom u ruci i bilo kojeg oblika aktivizma.
In love with BBC Irene Adler.
Maru cat fan club member.
pismeni šmismeni... uopće ne sumnjam da će biti zabavan i poučan.
ali jedna druga stilska vježba - da sutra maknu pismeni iz gpp-a mislite li da bi to bilo dobro?
problem leži u tome ako će katedra opet ispitivati 45 minuta nakon pismenog, onda pismeni nema nekog smisla, osim eliminacijskog, a uz malo volje nekoga možete eliminirati za 5 minuta i na usmenom
I owe the discovery of Uqbar to the conjunction of a mirror and an encyclopedia.
Meni stvarno nisu jasni ljudi kojima je ok pismeni bilo gdje,a kamoli na gp-u.Mislim čemu dvostruko provjeravanje znanja,čemu dvostruki stres...Bio sam na usmenom iz gp 1 i usmeni je ko svaki drugi.Ne vidim potrebe otežavanjem ispita i njegovim odugovlačenjem kad ni ovako ispit nije sad neprolaziv,pregrozan itd. Ajd da ti sad položiš pismeni pa ti je prolaz zagarantiran,al ukoliko je pismeni samo eliminacijski protiv toga sam apsolutno. Pa nije to PMF,FER pa ti stvari moraš iskazivat na papiru..Na pravu smo for god sake, usmeni bi trebao biti temelj svega. A na kraju krajeva 6 ih je na katedri-mislim ako je njima potreban eliminacijski zato jer im je prevelika gužva,onak što bi trebale reći katedre koje i dalje imaju sam usmene a di nema pismenog..Svašta
"Ono što sam naučio,više ne znam.Ono što još znam,dokučio sam sam"
Ne znam ekipa... mislim da problem gledate iz krive perspektive - konkretno top-down - nije bitna ukupna prolaznost! Potrebno je implemenitirati bottom-up pristup padu!
Naime, pad je tu radi studenta! Ne radi fakulteta, katedre, profesora individualno.. nego radi studenta samog!
Pad nesumljivo ima didaktičku vrijednost! Osim toga, student mora razumjeti zašto je pao. Nažalost, ponekad je velik problem studenta potrebno uvjeriti da je pao. Sigurno ne bi bio prvi put da čujete žalopojke kolega da nisu zaslužili pad!
Zato i usmeni ispiti na građanskom mogu potrajati i do sat vremena po studentu a rokovi trajati po dva tjedna!
Iako bez sumnje svakom studentu treba posvetiti pažnju - to je nažalost vrlo labour intensive proces koji traje značajno dulje nego neki drugi postupci dokazivanja neznanja i posljedično pada!
Zato - uvedite pismeni na građanskom! Što u prijevodu znači povečanu razlučivost padova kao i dvostupanjsku mogučnost pada!
SWOT i cost-benefit analize su svoje rekle - očito u prilog pismenih ispita!
Ne znam zašto pismene iz kpp-a, gpp-a i uprave spominjete kao nešto grozno i strašno nakon čega te onda još stave na muke na usmenom kad je glavnina na pismenom. Ok, položio sam samo kpp od navedenih(na onom duplom pismenom koji je napušten ovih dana koliko znam) al koliko sam upoznat nisu ni usmeni iz preostala 2 viša matematika. A i da jesu, ak si prošao te perverzne pismene, proći ćeš i usmeni.
Inače sam protiv uvođenja pismenih al čisto jer mrzim čekat rezultate, inače pismeni smatram baš ok sredstvom eliminacije(bolje to nego da čekaš 4 sata pa te ruši na gluposti).No sreća moja pa sam dao oba gp-a...
@Brundo: Baš sereš.Ispit je ostao ispit(izuzev gp-a al ni ovo nije šala), a manja ili veća knjiga ne znači lakši ili teži ispit(npr. meni je MP bilo triput gore nego gp2, a gp2 ima jedno duplo literature).
In meinem Himmel gibt es keinen Gott!!!
JA NE ŽELIM DEKANSKI ROK
e kolega sve sam ja to imalai polozila po takvim uvjetima,samo ne u roku pa sam morala na bolonju i sve mi je ostalo isto ko po starom jer sam ponavljac i vecina katedri je uvela pravilo da na kolokvije mogu samo oni koji su prvi puta upisali predmet..tako da nissta od olaksanja... a sto se tice gp-a u dva dijela,ako mislis da je stvarno tako puno lakse polozit pa prebaci se na bolonju,niko ti to ne brani... uopce su mi te rasprave o bolonjicma i nebholonjcima totalno nepotrebne... stvar je u tome da nam je faks fakat sadrzajno fakat tezak, i da bi bilo lijepo da imamo profesore koji su voljni malo nam olaksat to sve i izac u susret,a ne da nam jos otezavaju...
daj ne seri, sociologija je imala 2 knjige prije kolko, 6-7 godina?
ja sam bio isto na oba sustava i nema sumnje da je gp lakše položit u dva komada ali isto tako se mp mogao položiti bez problema kad tad a sad je ispit za koji vjerujem da ima najviše komisija
dao sam i gpp i upravnu i kpp i pismeni iz gp-a će bit dobra stvar ako neće biti kao gpp jer taj pismeni sa znanjem veze nema.
mislim da bi pismeni trebao biti tipa kp-a ili op-a ako je to isto kao prije, par esejskih pitanja
vjerujem da je katedru na pismeni ponukalo to što svi živi idu na usmeni u nadi da ih se neće pitat ono što pojma nemaju pa se ovi tamo svašta naslušau. ja sam na svoje oči čuo da je studentica rekla da se kod gp1 zastara ne mora učiti jer nije baš važna i kaj će joj to i prošla ona.
tako da pismeni ne mora nužno biti loša stvar pod uvjetom da nije kao gpp pismeni i da usmeni nakon njega ne traje duže od 5min
istina je da studenti znaju dolaziti totalno nepripremljeni na usmene.. kad se samo sjetim svog prvog ispita- rima- kad me je jedan kolega doslovno 5 min prije nego što će ga prozvat unutra sav zbunjen pitao "što je to justinijanova kodifikacija!??".. nisam znala dal bi se smijala ili plakala! zato, u neku ruku, čak i kužim profesore kad posežu za tim pismenima da bi pomoću njih očistili sve one koji nisu dovoljno dobro naučili, pa da se ne bakću na usmenom s njima..jer stvarno se naslušaju svega.. i čak podržavam tu ideju o pismenom, ALI naravno ako će bit neka normalna esejska pitanja, normalni kriteriji i normalan način bodovanja i ocjenjivanja.. i naravno neki čisto normalan tretman na usmenom..
al ako će biti pismeni tipa gpp (ne dao Bog!!!), ako ćemo imat 50-60min za 10-12 poprilično opširnih esejskih pitanja, ako će nakon položenog pismenog na usmenom opet tražiti neke dlake u jaju.. onda mogu samo reći
...
...
Sell the Vatican, feed the world!
Bookmarks