WEB KATEDRE
http://www.pravo.hr/uprp
ISPITIVAČI
Doc. dr. sc. Marko Šikić- ĆM4, soba 10/prizemno, sykich @ yahoo.com, konzultacije srijedom od 16 do 17,30
asistent Frane Staničić, dr. sc.- ĆM4, soba 10/prizemno, franestanicic @ yahoo.com, konzultacije utorkom od 10,30 do 12
asistentica Lana Ofak, dipl. iur.- ĆM4, soba 10/prizemno, lana.ofak @ zg.htnet.hr, konzultacije srijedom od 10,30 do 12
asistent Marko Turudić, dipl. iur.- Ćirilometodska 4, soba 3/prizemno, marko.turudic@pravo.hr, konzultacije utorkom od 14 do 15:30 h
ISPIT JE PISMENI I USMENI
Ispit se polaže pismeno i usmeno.
Pismeni dio ispita sastoji se od 10 pitanja, a piše se 75 minuta. Na svakom pitanju može se postići od 0 do 5 bodova (maksimalan broj bodova = 50).
Za pozitivnu ocjenu potrebno je sakupiti 26 bodova, međutim usmenom dijelu ispita mogu pristupiti i studenti s 24 i 25 bodova.
Pitanja na pismenom dijelu ispita su uglavnom podnaslovi u poglavljima iz udžbenika
Primjer testa
ROKOVI 2010./11.
9.11.2011.
1.2.2012.
15.2.2012.
18.4.2012.
5.6.2012.
20.6.2012.
4.7.2012.
5.9.2012.
19.9.2012.
PRIJAVA ISPITA
Bolonjci ispit prijavljuju i odjavljuju putem studomata!
"Stari program" ispite prijavljuje u Ćirilometodskoj 4, soba 25/I (Vesna Komotar) od 10 do 12 sati.
Telefon referade je 01/4895 - 615
SLUŽBENA LITERATURA
BORKOVIĆ, IVO, UPRAVNO PRAVO, VII. izmjenjeno i dopunjeno izdanje, Zagreb, Narodne novine, 2002., i to glave: I. - IX., XIV., XVII. - XXII.
Nakon stupanja na snagu novog Zakona o općem upravnom postupku (1. siječnja 2010.) studenti ne trebaju proučavati glavu XVIII. - Upravni postupak, osim str. 399.-402. , nego tu materiju obraditi na temelju Zakona o općem upravnom postupku.
Nakon stupanja na snagu novog Zakona o upravnim sporovima (1. siječnja 2012.) studenti ne trebaju proučavati cijelu glavu XIX. – Upravni spor, nego samo str. 483.-497., a materiju na str. 497.-526. potrebno je obraditi na temelju Zakona o upravnim sporovima.
Zbog velikih promjena studenti ne trebaju proučavati gl. XX. – Prekršaji – nego tu materiju obraditi isključivo na temelju Prekršajnog zakona.
MEDVEDOVIĆ, DRAGAN I ŠIKIĆ, MARKO, UPRAVNO POSTUPOVNO PRAVO (u pripremi)
Pravni propisi
1) Ustav Republike Hrvatske - NN 85/2010 - pročišćeni tekst http://www.pravokutnik.net/ustav-rh
2) Ustavni zakon o Ustavnom sudu Republike Hrvatske - NN 49/02 - pročišćeni tekst http://www.pravokutnik.net/ustavni-z...blike-hrvatske
3) Zakon o općem upravnom postupku - NN 47/09 http://www.pravokutnik.net/zakon-o-o...avnom-postupku
4) Zakon o upravnim sporovima - NN 20/10
5) Zakon o sustavu državne uprave - NN 190/03 (pročišćeni tekst) ,199/03 i 79/07 http://www.pravokutnik.net/zakon-o-s...drzavne-uprave
6) Prekršajni zakon - NN 107/07 http://www.pravokutnik.net/prekrsajni-zakon
7) Zakon o hrvatskom državljanstvu - NN 53/91, 70/91 (ispravak), 28/92, 113/93 i 130/11
Dijelovi Prekršajnog zakona koji ne čine ispitnu literaturu za ispit Upravno pravo: čl. 15. - 30., čl. 63. - 75., čl. 104. - 107., čl. 117. - 121., čl. 124. - 126., čl. 138. - 140., čl. 145. - 150., čl. 223. - 227., čl. 251. - 258.
POMOĆNA LITERATURA, SKRIPTE I KORISNI LINKOVI
Skripta za prekršajno
Skripta upravno pravo 130 stranica
KORISNI LINKOVI I ČLANCI
Hrvatska odvjetnička komora - Predavanje o novom Zakonu o općem upravnom postupku, predavanje listopad 2009. u HOK-u
Upravno sudovanje – uvođenje dvostupanjskog postupanja
PPT prezentacija - UPRAVNI SPOR
Upravni spor u praksi Upravnog suda Republike Hrvatske - Ljiljana Karlovčan Đurović
Razlozi zbog kojih se upravni akt može pobijati u upravnom sporu - doc. dr. sc. Snježana Pehar
UPRAVNI SPOR U HRVATSKOJ: SADAŠNJE STANJE I PRAVCI REFORME - Dr.sc. Dario Đerda
Projekt novog prekršajnog zakonodavstva - Ivo Josipović
KORISNI POSTOVI FORUMAŠA
*** OPĆENITO O PISMENOM – KOMENTARI***
19-04-2010, kelj
za ispit je dovoljno 3 tjedna intenzivno. učila sam po knjizi, ne znam kakva je skripta.
zup je naporan i dosadan, pravi štreberaj, najteža stvar kod ovog ispita.učiti tjedan dana+1 za ponavljanje.
prekršajni zakon učiti po pitanjima (ima ih cca 70) s time da je jedno pitanje iz materijalnog dijela, a drugo iz postupovnog. za prekršaje dosta 3 dana.
pitanja su više-manje uvik raspoređena ovako:
2 pitanja iz-> 4,5,6 glave
1 pitanje iz-> 17 glave(upravni akt)
1-> 21,22
1->1,2,3,7,8,9
1->upravni spor
2->ZUP
2-> prekršaji
pogledajte koja pitanja se ponavljaju, to bude dosta od pomoći. na ovom roku su bila sva pitanja iz pitanja.
primijetila sam da iz zup-a sad vole stavit jedno pitanje sa kraja zakona npr. upravni ugovor, zašta od postupanja javnopravnih tijela i pružatelja javnih usluga, evidencije.
06-06-2010, Maat
Za prekršaje: bude 1 iz materijalnog, 1 iz procesnog. dost je jedan dan za materijalni definitivno, dok ti za procesni možda bude trebalo 2-3 al probaj. nauči ak niš barem one kratke odgovore iz procesnog (tipa tjeralica)
Kod svih bude nekoliko dana razlika pismeni - usmeni. nama je bila srijeda - ponedjeljak, a najčešće bude srijeda - petak, ovisi o posjećenosti roka. taj dan izvjese popis s rasporedom ispitivača
25-04-2010, Carioca
Pismeni:
Mislim da je sve već napisano, jer su se forumaši raspisali na ovom roku, ali bih još savjetovala da prvo učite ZUP, a tek onda upravni akt i svakako učit prekršaje (po pitanjima) jer su dva pitanja, a ionak su jednostavni jer su ZKP u malom!
19-04-2010, Insecure
na pismenom se ne stedite, pisite sve sto stignete, sto je vezano za to i sto znate. Bitan je jako i na temelju njega vam moze dignut ocjenu. I drukcije je kad dodjete na usmenom a imate 24 boda iz pismenog ili ako imate 35-40. Bodovanje nije tako strasno kako sam cula, kad sam gledala svoj pismeni, na nekim sam pitanjima imala 5 bodova a gdje sam si ja mogla nac zamjerku da si skinem bod-dva.
28-02-2010, sijft
Naravno da se može proći učeći iz knjige....ali ne izostaviti ZUP jer UVIJEK budu 2 pitanja iz ZUP + 2 iz prekršaja...tako da ako izostaviš ZUP i Prekršaje automatski imaš 4 pitanja manje (20) bodova i šanse su gotovo nikakve da se može položit ispit...s obzirom na njihov kriterij za 5 bodova moraš se popet na glavu i sjediti na glavi.....
Ipak ti uzmi sve i uči.....
2 pitanja početak bude uvijek
2 ZUP
1 upravni akti
2 prekršaju
1 obavezno kraj knjige (izvlaštenje, javna dobra i ostalo)
1 upravni spor
i još jedno stave prema potrebi, kako im padne na pamet))))
23-02-2010, maus
pismeni. sad, mozemo imati 4,5 pitanja sa ,, iscrpno objasni,, ili 20 - 30 sa nabroji navedi..kombinacija jednog i drugog ne bas...prvi put u studiranju nisam stigao sve napisati,tj. sva pitanja jer su mi iz ruke uzeli test, a kamoli jos procitati to i nadopuniti...masu bodova sam prosuo na to da ono sto ne ide na prvu ( a koje 100% znam ) preskocim da ne gubim vrijeme, kao vratiti cu se poslije...naravno da nisam...e sad ispit je super ako imas kolokvije...ako nemas...hmmm nisam siguran da bi netko od profesora u 60 min ( zapravo 50 jer znaju gradivo puno bolje od studenta pa da izjednacimo ) stigao napisati svih 10 pitanja za 5....barem na ovom roku, na proslom ok- bio je bezveze....sve se svodi na iscrpno objasni...
15-02-2010, spy
2 pitanja iz ZUP-a
2 pitanja iz PZ
1 pitanje iz upravnog spora
3 pitanja iz onih lekcija koje su bile za neseminarski kolokvij
1 pitanje s kraja (ili izvlastenje ili javno dobro)
1 pitanje ili s pocetka (npr. ustanove) ili iz sredine (npr. drzavljanstvo ili oni odnosi)
Sta god ne napises ocekuj na usmenom. Ako napises sve podjednako dobro ocekuj neutralno pitanje.
29-10-2009, nova
mislim da ti tu stvarno nitko ne moze pomoc:-(to je istina,2 postupak,1 spor,1 akt,2 iz prekrsaja i 1 ili dobro ili izvlastenje!a ostala 3.....stvarno moze doci bilo koji naslov!najcesce dolazi nesto sa pocetka,ustanove,sluzbe...ali nije pravilo!pogledaj pitanja koja se najcesce vrte i probaj tako...sretno:-)
05-02-2010, setac
ŠTO UČITI IZ PREKRŠAJA?
Materijalne odredbe sve nauci osim onih clanaka koji nisu dio literature, a postupovne po pitanjima (imas ih u prijasnjim postovima i na pocetku).
Jedno pitanje dolazi iz materijalnih a jedno iz postupovnih tak da ti je cilj na ispitu odgovorit barem na jedno od njih da smanjis vjerojatnost postavljanja pitanja iz prekrsaja na usmenom!
19-04-2010, Insecure
Prvo - preporucila bih da se po knjizi uci onaj pocetak (do nacela zakonitosti) i izvlastenja po knjizi jer je to dosta spetljano iz skripte. Ja bar nisam to skuzila po skripti, a probala sam.
Ovo ostalo - radite po volji.
Upravni spor po zakonu, osim pocetka (podjele upravnih sporova, franucuski i angosaksonski sustav itd.) i zadnjih par stranica na kraju jer to pitaju malo opsirnije nego u zakonu (to su oni posebni postupci).
I upravni postupak po zakonu. I ZUP i ZUS morate proci cijeli. Prekrsaje morate materijalne odredbe. Procesne po zelji, ako vam je bas do bodova na pismenom (a mogu dosta znacit), prodjite barem pitanja koja dolaze iz procesnog dijela. Iako se moze polozit i bez njega.
Drugo - na pismenom se ne stedite, pisite sve sto stignete, sto je vezano za to i sto znate.
Bitan je jako i na temelju njega vam moze dignut ocjenu. I drukcije je kad dodjete na usmenom a imate 24 boda iz pismenog ili ako imate 35-40.
Bodovanje nije tako strasno kako sam cula, kad sam gledala svoj pismeni, na nekim sam pitanjima imala 5 bodova a gdje sam si ja mogla nac zamjerku da si skinem bod-dva.
E sad jos par stvarcica... Da razbijem tu legendu koja kruzi po faksu - usmeni nije samo formalnost. Pismeni je jako bitan, mozda bitniji od usmenog, ali usmeni nije formalnost.
Moras ga znati, sansa da padnes postoji. Ne pitaju te minut, pitaju te vise, ali nije bas davez da te 20 minuta gnjave na necem. Mislim ipak da je najveca eliminacija na pismenom. Bila je i na ovom roku masa ljudi koji nisu prosli pismeni.
Kad krenete uciti, ucite prvo Zakon o upravnom postupku, a onda Zakon o upravnim sporovima.
Tad cete dobit cjelovitu sliku toga, kao jednog postupka koji se nadovezuje na drugi. Obruto uciti je da se malo zapetljas.
Obvezno razlikovat upravnu stvar o kojoj se rjesava i odlucuje u upravnom postupku i upravni spor o kojem se rjesava po Zakonu o upravnim sporovima.
Preporucila bih cak da zakone ucite i prije knjige jer ce vam neki dijelovi u knjizi bit dosta jasniji. I onda se necete zapetljati u izmjene koje se narocito spominju tamo kod upravnih akata i nadzora zakonitosti, jer se u tim dijelovima jos spominju neki dijelovi iz starog zakona.
I ponavljajte zakone cesto jer se nekako brzo zaboravljaju.
Poredbeno pravo ne treba, barem do sada nije trebalo. Povijesni dijelovi dolaze na pismenim, tako da njih naucite po onim pitanjima (upravni spor u RH do 1991., pojam upravljanja i vladanja sa pocetka itd.).
Ispit nije strahota, fakat ima i goreg, ali ga nemojte podcijenit, jer postoji dosta sitnica i detalja u knjizi koje treba upamtiti (rokovi, nadlezna tijela i ostala cuda).
Eto, toliko od mene, selim se na neku drugu temu.
I posebna zahvala kolegici sijft na skriptama, savjetima i pomoci

Reply With Quote
) 

))
) ili postoje neki najvažniji dijelovi? u literaturi nisu navedeni neki posebni članci no kolege će sigurno bolje znati iz prakse... :-D

Bookmarks